27 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Spelintryck Vi har spelat Until Dawn Riktigt läskigt skräckspel
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Vi har spelat Until Dawn

För några veckor sedan satt jag i en liten biograf i Solna och spelade de fyra första timmarna av Until Dawn under ett Sony-event. Jag måste ändå säga att även fast jag inte var imponerad så kunde jag inte sluta att undra vad som skulle ske härnäst i spelets berättelse. Samma nyfikenhet gjorde att jag spelade hela spelet nästan på raken när jag väl hade recensionsexemplaret i konsolen.

Spel, Sony, until Dawn, spelintryck, supermassive games

Until dawn är ett spel jag skulle kunna rekommendera till någon som inte är så van att spela spel, någon som gillar mer det filmatiska än en utmaning och till någon som vill ha något skoj att spela ihop med vänner. Även om det bara är en åt gången som kan styra karaktären så kan det vara kul att försöka komma överens om vilka val som ska göras. För det är valen som allt hänger på.

Until Dawn är uppbyggt som en film. Det börjar med att ett gäng ungdomar spårar ur med ett dåligt val av skämt under en vinterkväll i en vinterstuga uppe i bergen. Ett år efter de tragiska omständigheterna kring skämtet beslutar sig ungdomarna för att träffas åter igen i vinterstugan. Redan från början börjar du som spelare att bygga upp karaktärerna. Även fast de redan är satta i fack som till exempel ”den bitchiga bruden”, ”den dumma blondinen” eller ”den snälla nörden” kan du ändå bestämma hur de kommer att bete sig i spelet. Om du till exempel bestämmer dig för att låta den snälla nörden göra något taskigt så blir han genast drygare i sin personlighet.

Vissa val du gör ger stora konsekvenser längre fram i berättelsen medan andra val ändrar berättelsen helt enligt spelutvecklarna Supermassive Games. Andra beslut märks knappt och påverkar bara för stunden och inte i det stora hela. Det här tyckte jag mindre om då de små valen kändes nästan påtvingade. Trots att jag valde helt tvärtemot vad spelet ville så leddes jag på ”rätt väg” till slut ändå. Jag hade hellre skippat så mycket tryckande i onödan och bara velat ha de val som påverkar hela berättelsen.

Något annat som kändes onödigt och mest som utfyllnad var när du ska plocka upp diverse saker i spelet och först måste trycka X och sedan R2 och på det sättet rotera och undersöka prylen med kontrollspaken. Att behöva göra tre steg för att kolla in något som glänser känns lika onödigt i Until Dawn som det gjorde i The Order.

Det sista negativa jag har att skriva innan jag ger mig på det positiva är att spelet är för långt. Det är cirka nio timmar men det kunde lika gärna tagit slut vid sex timmar. Mot slutet känns det som att spelutvecklarna började trycka in allt som någonsin har gjorts i en skräckfilm bara för att spelet inte skulle bli för kort. Minuspoäng också för alla onödiga scare jumps, de blir alldeles för många till slut.

Nu till det som är bra med Until Dawn. Jag gillade det enkla spelupplägget med quick time events, det passar genren och meningen är att det inte ska vara svårt att spela. Det ska vara en skräckfilms-upplevelse och det är det. Jag rycktes med och det var nästan omöjligt att sluta spela. Jag gillade hur karaktärerna var uppbyggda och att de har använt riktiga skådespelare tror jag bidrog till att de känns så äkta. Ett stort plus är att Peter Stormare är med, även om hans roll som psykolog var rätt överdriven och på gränsen till onödig.

Until Dawn har sina hål här och där men jag gillade att spela det och jag kommer att spela om det fler gånger bara för att se hur många olika slut jag kan få till. Jag har fått veta att alla karaktärer som är med efter prologen har en chans att överleva. Är du alltså riktigt duktig så räddar du varenda en från döden. Poppa popcornen, ställ fram några kylda öl och bjud över en lättskrämd polare så har du en hel spelkväll planerad.

Läs mer

Förtitt Vi har spelat Until Dawn
Stämningsfullt skräckspel

Idag har jag spelat cirka två och en halv timme av nya spelet Until Dawn. Som en riktig skräckfilmsfantast blev jag positivt överraskad av det lilla jag fick uppleva. Spelet kretsar kring ett gäng ungdomar som ska övernatta i en stor villa högt upp bland de snötäckta bergen. Det börjar ganska långsamt och som spelare får du välja mellan en hel drös av olika val som bestämmer hur berättelsen ska utvecklas. Alla val du gör har i någon form betydelse för hur det kommer att gå för dig och kompisgänget. Ett exempel är när du får valet att antingen gå mellan eller uppmuntra ett gräl eller om du ska vara en hjälte eller inte när en vän behöver din hjälp. Precis som i en skräckfilm tar karaktärerna dumstridiga beslut som att ta ett bad när det minst passar sig eller envisas med sex när läget uppenbarligen inte optimalt. Det är en snabb och kaxig dialog mellan ungdomarna som ibland känns lite överdriven men det funkar eftersom det påminner om en skräckfilm gjord för dagens publik, en riktig tonårsskräckis. Tumnagel
33.9°
0

Interaktiv trailer för Until Dawn
Don't go in there!

Sony släppte i dag en ny trailer för sitt skräckfilmsspel Until Dawn. Trailern visar inget från själva spelet men den ger en chansen att, precis som i spelet, ta beslut om vad karaktärerna skall göra. Until Dawn släpps den 28 augusti. Tumnagel
38.4°
0

20 minuter gameplay från Until Dawn
Om du inte kan vänta på releasen nästa vecka

Det är snart dags för Until Dawn att leta sig ut till konsumenterna och för den som inte orkar vänta till releasen den 26 augusti finns det nu ett klipp med 20 minuter gameplay. Eftersom jag själv inte har spelat spelet ännu och försöker undvika spoilers har jag inte kollat på klippet. Så se det på egen risk. Until Dawn är ett skräckäventyr som går ut på att du ska göra jobbiga val medan du flyr från en galning. Val som kan påverka din framtid. Tumnagel
39.2°
0

Massor med gameplay från Until Dawn
Visar en del av spelets jobbiga val

En ny film med en hel del gameplay från Until Dawn har släppts och i det ungefär 20 minuter långa klippet får vi se en del av de val och konsekvenser som spelet bjuder på. Tumnagel
32.7°
0
43.2° 0 Fenjima Manrique Fenjima Manrique
mån. 24 aug 2015, 17:00
Spelintryck Vi har spelat Until Dawn Riktigt läskigt skräckspel
43.2°
0