Amerikanska kalkoner har fördubblat sin genomsnittsvikt sedan 1960
Men det kanske amerikanerna har gjort med?
I morgon firar man Thanksgiving i USA och i samband med det brukar oftast kalkon vara huvudrätten vid middagen. För att hålla amerikanarna så nöjda som möjligt med sina kalkoner har uppfödare de senaste 60 åren förädlat kalkonernas arvsmassa vilket gjort att en genomsnittligt amerikansk kalkon idag väger dubbelt så mycket som en genomsnittlig kalkon vägde 1960.
Idag väger den amerikanska genomsnittskalkonen lite över 14 kilo medan den 1960 bara vägde lite mindre än sju kilo. Den största delen av denna viktökning beror på genetiska förändringar hos kalkonerna. Keith Williams från organisationen National Turkey Federation säger till The Atlantic:
"Farmers grow for what the consumer wants—and that includes meatier turkeys. The live weights of turkeys, due to that consumer desire, has continued to grow, and the amount of feed to raise each pound of turkey continues to be less."
Förutom att väga dubbelt så mycket som sina arvsfäder från 1960-talet så växer dagens kalkoner upp dubbelt så snabbt som de gjorde på 1960-talet.
Precis som andra djurarter som förädlats genetiskt under en förhållandevis kort tid, till exempel vissa hundraser och kycklingar, så har även dagen kalkoner drabbats av hälsoproblem i form av till exempel benproblem då dessa har svårt att hålla uppe kalkonens vikt.
Och nej, genomsnittsamerikanen har inte fördubblat sin vikt sedan 1960. I början av 60-talet var genomsnittsvikten för en amerikansk man cirka 75 kilo, vilket lite lustigt nog är genomsnittsvikten för en amerikansk kvinna idag, medan en amerikansk man i genomsnitt väger 88 kilo dag.
Hur fet är världen?
Vilka länder har flest överviktiga?
