44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Astronomer hittar supernova som lyser starkt Klarast lysande man någonsin sett
Astronomer hittar supernova som lyser starkt
Illustration av supernovan SASSN- 15lh från cirka 10.000 ljusårs avstånd.
Foto: Science

Astronomer har nu hittat en supernova som när den lyste som starkast lyste upp universum hela 50 gånger mer än hela vår egen galax Vintergatan.

Man kallar den exploderande stjärnan för ASASSN-151h och man hittade den med hjälp av det jordbaserade teleskopsnätverket All Sky Automated Survey for Supernova (ASAS-SN eller "assassin" i folkmun). Den är belägen i centrum av en galax som är tre gånger större än Vintergatan och ligger cirka 3,8 miljarder ljusår härifrån.

Man vet inte varför stjärnan exploderade men misstänker att det kan bero på att det kan ha orsakats av ett svart hål i galaxens centrum eller en magnetar, en snabbt roterande neutronstjärna som omges av ett mycket kraftfull magnetfält. Astronomen Subo Dong säger till Reuters:
"Like many mysteries in astronomy, it may take years, if not decades, of observational and theoretical efforts to unravel it."
På bilden nedan kan ni till höger se hur stjärnan såg ut innan den blev exploderade och till höger supernovan som uppstod efter explosionen.


Foto: ASAS-SN

vox.com Vetenskap, Rymden, supernova, stjärnor, universum, ASASSN-151h
51.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 15 jan 2016, 22:30
Astronomer hittar supernova som lyser starkt Klarast lysande man någonsin sett
51.3°
0