Astronomer kan ha hittat solsystemets mest avlägsna objekt
FarFarOut ligger 140 AU från solen
Försök igen

Astronomer i USA har eventuellt hittat en himlakropp i solsystemets ytterkant som kan vara det mest avlägsna objektet i vårt solsystem.
Det var när astronomen Scott Sheppard, från Carnegie Institution for Science, analyserade foton på vårt solsystem som han av en slump stötte på en himlakropp som ligger 140 AU från vår egen sol. Jordens avstånd till solen är 1 AU, en astronomisk enhet som 2012 fastslogs motsvarade 149.597.870.700 meter eller cirka 150 miljoner kilometer för att göra det lite lättare. Det innebär att det nyupptäckta objektet ligger 140 gånger längre bort från solen är jorden och 3,5 längre bort från solen än Pluto.
Det kommer att ta ett tag innan man kan bekräfta att det faktiskt rör sig om en himlakropp men tillsvidare så kallar man det hela för FarFarOut. Skulle FarFarOuts existens bekräftats så innebär det att himlakroppen ligger längre bort än FarOut, ett objekt man identifierade i december förra året som ligger 120 AU från solen för vilken det tar cirka 1000 jordår att ta ett varv runt solen.
Varken FarOut eller FarFarOuts omloppsbanor är än så länge kartlagda. Eventuellt kan deras omloppsbanor påverkas av gravitationen från solsystemets teoretiska nionde planet, en planet vars existens än så länge inte bekräftats. När Sheppard upptäckte FarFarOut så letade han egentligen efter den mytomspunna Planet 9, även kallad Planet X.
Nya bevis för att det finns en nionde planet i vårt solsystem
Finns det en Planet X?

Vår nionde planet stals troligen av solen från en annan stjärna
Ny teori om den eventuella nionde planeten i vårt solsystem

Så här tror forskarna att planet X kan se ut
Om den nu faktiskt finns
