Blodprov kan visa om kvinnor riskerar att få åldersdiabetes
Kosten spelar stor roll
Försök igen

Risken att utveckla åldersdiabetes, så kallad typ 2-diabetes, ökar med fel sorts kost. Främst är det kött och mättat fett som ger en ökad risk medan växtbaserad kost samt fisk och fullkorn är skyddande mot sjukdomen.
Nu har forskare vid Chalmers konstaterat att man med hjälp av ett blodprov kan se hur stor risk det finns för kvinnor att utveckla diabetes när de blir äldre. Enligt studien är just kost det bästa verktyget för att avgöra risken hos just kvinnor. Det skriver forskning.se.
– Det som är väldigt viktigt är att vi lyckades nå dessa slutsatser utan att ha ytterligare information om vad kvinnorna hade ätit, säger försteförfattaren Otto Savolainen, doktor vid avdelningen Livsmedelsvetenskap, Chalmers, som arbetar vid Chalmers infrastruktur för Masspektrometri.
Att bra kost är bra för kroppen är allmänt vedertaget, men de nya forskningsresultaten ger ytterligare stöd för tesen att bättre kost påverkar hälsan positivt.
Snart kanske det går att bota fetma och diabetes
Lovande resultat har visats på möss

Risken för diabetes hos barn ökar när skärmtiden ökar
Högre förekomst av insulinresistens

Spansk studie visar att kaffe förlänger livet
Och nästa vecka kommer väl en som säger att det inte gör det
