6 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
EU ska ta fram den kraftfullaste lasern som någonsin tillverkats Extreme Light Infrastructure ska matcha Death Stars laser
EU ska ta fram den kraftfullaste lasern som någonsin tillverkats

EU ska spendera 700 miljoner euro på att ta fram vad som ska bli världens kraftfullaste laser och med den ska vi bland annat kunna förstöra kärnkrafts-avfall och hitta nya sätt att behandla cancer på.

Man kallar det hela för Extreme Light Infrastructure och i dagsläget handlar det om två anläggningar som håller på att byggas i Rumänien och Tjeckien. En tredje laser-anläggning ska börja byggas i Ungern senare och en fjärde anläggning är på förslag men man har inte enats om var denna i så fall ska vara placerad. Med lasrarnas hjälp ska man förutom ovanstående bland annat experimentera med elektroner under väldigt korta perioder vilket ska öppna upp nya forskningsområden inom fysik.

Det ska även gå att kombinera lasrarna från de olika anläggningen och enligt Singularity Hub skulle denna laserstråle i så fall bli lika kraftfull som den som återfinns på den fiktiva Death Star (Dödsstjärnan) som återfinns i Star Wars-filmerna. En uppgift vi inte har kunnat bekräfta så den ska nog tas med en nypa salt.

Man tror att den första anläggningen ska står klar 2017 och att man ska kunna börja experimentera med att behandla cancer någon gång under 2018-2019. Att använda lasrarna till att minska radioaktivitet i kärnkraftsavfall tror man sannolikt inte kommer att ske förrän någon gång på 2030-talet.

Vetenskap, Forskning, eu, laser, death star, star wars, eli, Extreme Light Infrastructure
53.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 19 nov 2012, 16:51
EU ska ta fram den kraftfullaste lasern som någonsin tillverkats Extreme Light Infrastructure ska matcha Death Stars laser
53.5°
0