Forskare har lyckats omvända Alzheimersliknande symptom
När de testat på möss

I Sverige finns det i dag runt 100.000 personer med Alzheimers. Varje år insjuknar ytterligare 15.000. I dag finns det heller inget botemedel. Dock går forskningen hela tiden framåt. Det senaste framsteget gäller att forskare har lyckats omvända alzheimersliknande symptom liksom minnesförlust i tester på möss.
Forskarna har i testerna fokuserat på de gener som producerar tau-proteiner. Vid just Alzheimers och andra demenssjukdomar ansamlas nämligen för mycket tau-proteiner i hjärnan. Genom att injicera så kallat antisense oligonucleotides fyra gånger i månaden så har forskare lyckats sänka nivåerna av tau-proteiner och även stoppat spridningen helt.
Även om det är ett stort framsteg måste man komma ihåg att mössens alzheimersymptom framkallats på vetenskaplig väg och att det kan finnas stora skillnader mellan hur tau-proteiner fungerar i den mänskliga hjärnan. För att fortsätta forskningen har nu tester inletts på chimpanser där nivåerna av tau-proteinet minskat med 20 procent. Men det finns en rädsla för att testerna ska påverka den mänskliga hjärnan negativt och att avsaknaden av proteinet kan göra skada på annat sätt.
Man kan träna sig till fler hjärnceller
Med aerobics

Forskare har tagit fram apor med Parkinsons sjukdom
För att kanske kunna bota människor med sjukdomen i framtiden

Marijuana-rökare har låg blodtillförsel till hjärnan
Kan leda till minnesproblem och svårigheter att lära sig saker
