30 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Historien om den enda katten som åkt till rymden Félicette tog en snabb tripp till rymden 1963
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Historien om den enda katten som åkt till rymden

I rymdålderns ungdom skickade människan upp råttor, hundar, apor, insekter och andra djur till rymden men den franska katten Félicette ska vara den enda katten som någonsin har lämnat jorden.

Den 24 oktober 1963 sköts Félicette upp till rymden i en fransk Véronique AG1-raket. Totalt tog trippen bara en kvart och som mest nådde raketen en höjd av 157 kilometer ovan jord. Félicette överlevde rymdfärden och när hon hade landat så undersökte forskare hennes hjärna men exakt vad man kom fram till är idag oklart.

Att skicka upp Félicette till rymden var en del av det franska rymdprogrammet som syftade till att någon gång kunna skjuta upp en människa till rymden. Då detta var något som USA och Sovjet hade åstadkommit redan 1961 så var dock Frankrike något efter och Frankrike tog aldrig fram någon raket som kunde skjuta upp människor till rymden. Detta kan även vara orsaken till Félicette inte är riktigt lika känd som till exempel den ryska hunden Laika eller de amerikanska aporna Abel och Baker.

Det kom att dröja ända till 1982 innan Jean-Loup Chrétien som förste fransman och förste västeuropé skickades upp till rymden i en sovjetisk Soyuz T-6-raket.

gizmodo.com Vetenskap, Rymden, katter, djurfeber
37.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 31 jan 2017, 23:00
Historien om den enda katten som åkt till rymden Félicette tog en snabb tripp till rymden 1963
37.2°
0