42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Iran skickar ytterligare en apa till rymden Kom tillbaks levande den här gången
Bild till artikel Apan Baker som USA skickade upp i rymden 1959. Foto: NASA

Iranska myndigheter har meddelat att landet har skickat upp sin andra apa i till rymden och den här gången verkar även apan ha återvänt levande till jorden.

Apan heter Fargam och på Twitter gratulerar Irans president Hassan Rouhani de forskare och vetenskapsmän som ligger bakom uppskjutningen och han säger även att Fargam återvände levande till jorden efter sin korta visit i rymden.

Irans grannländer och även länder här i väst har tidigare uttryckt oro över de långdistans-raketer som Iran använder för att skjuta upp djur till rymden då dessa skulle kunna användas i militärt syfte mot Irans fiender. Iran har sedan tidigare skickat en råtta, sköldpaddor och maskar till rymden.

uk.reuters.com Vetenskap, Rymden, apor, djurfeber, iran, Fargam Iran skickar apa till rymden 65 år efter USA Irans utrikesdepartement har meddelat att man har lyckats skicka upp en apa i rymden för första gången. Redan 2011 ska Iran ha försökt att skicka upp en apa i rymden men den gången blev det inte av utan att Iran meddelade orsakerna till detta. Iran rapporterar att apan fortfarande ska ha levt när den befann sig på 120 kilometers höjd. Om tanken är att att apan ska återvända till jorden framgår inte men jag antar att så inte är fallet. Att skicka upp en apa till rymden är ett av de första stegen i Irans plan att placera en människa i rymden 2020. Iran har sedan tidigare skickat en råtta, sköldpaddor och maskar till rymden. Tumnagel
30.1°
0
Iran skjuter upp apa i rymden Innan man försöker med människor Iran har meddelat att man kommer att skjuta upp en apa i rymden med sin rymdfarkost Kavoshgar-5. Egentligen skulle man skjutit upp en apa redan 2011 men då ställdes försöket in av okänd anledning. Tidigare har Iran skickat upp mindre djur som till exempel råttor, sköldpaddor och maskar med farkosten Kavoshgar-3. Iran fick upp sin första satellit i omloppsbana 2009 och försöket med att nu även skjuta upp en apa syftar till att förbereda det iranska rymdforskningsprogrammet att skicka upp en människa i rymden innan 2021. Den första apan i rymden hette Albert II och skickades upp av USA 1949. Även Frankrike, Argentina och dåvarande Sovjet har skickat upp apor i rymden tidigare. De mest kända rymdaporna är nog annars Able och Baker som var de första aporna som överlevde en rymdresa. Den färden genomfördes 1959 med en PGM-19 Jupiter-raket som USA sköt upp. Tumnagel
30.5°
0
32.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 16 dec 2013, 10:46
Iran skickar ytterligare en apa till rymden Kom tillbaks levande den här gången
32.7°
0