12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Islänningarna knaprar mest antidepressiva läkemedel i Europa
Sverige hugger fjärdeplatsen

Islänningarna knaprar mest antidepressiva läkemedel i Europa
Foto: Dadaviz

Statistik från OECD [länk] visar att islänningarna är de i som konsumerar mest antidepressiva läkemedel per person och år i Europa. Även vi i de övriga nordiska länderna ligger rätt högt i statistiken. Danskarna konsumerar näst mest antidepressiva läkemedel i Europa och Sverige samt Finland tar hand fjärde- och femteplatsen.

Betyder det här då att vi i Norden generellt är mer deprimerade än människorna i många av de andra europeiska länderna? Enligt forskare behöver så inte vara fallet även om det är lätt att sluta sig till det givet att vi i en stor del av året har det ganska så mörkt här uppe. Det kan även bero på att länder som har en hög konsumtion av antidepressiva läkemedel har bättre tillgång till psykatrisk hjälp och att det även kan skilja från land till land hur man skriver ut antidepressiva läkemedel för de som lider av till exempel ångest och sociala fobier.

Det ser med andra ord ut som om det är svårt att dra några exakt slutsatser till varför vissa länder har en högre konsumtion av sådana här läkemedel än andra. Något som dock går att konstatera är att den totala konsumtionen av antidepressiva läkemedel i Europa har ökat markant det senaste decenniet då vi idag konsumerar 80% mer antidepressiva läkemedel än vad vi gjorde för tio år sedan.

Använder du antidepressiv medicin? Svara gärna på vår enkät nedan.

Vetenskap, Medicin, antidepressiv, läkemedel, statistik, europa, island, sverige
29.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 25 feb 2015, 10:15
29.0°
0

Islänningarna knaprar mest antidepressiva läkemedel i Europa

Sverige hugger fjärdeplatsen