38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Kina och USA når viktig klimatöverenskommelse
Ett stort steg framåt

Kina och USA når viktig klimatöverenskommelse

I dag slöts en historisk och extremt viktig överenskommelse gällande klimatet. USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping presenterade tillsammans nya mål för hur man ska minska på utsläppen av växthusgaser.

Obama meddelade att USA:s nya mål är att minska utsläppen med 26 procent till totalt 28 procent år 2025 (jämfört med 2005 års nivåer). Det här innebär att USA har skärpt kraven på landet och att utsläppen ska minska snabbare än de tidigare uppsatta målen som innebar en minskning med 17 procent fram till 2020. Om de här målen håller kan utsläppen från USA minska med hela 80 procent fram til 2050.

När det gäller Kina, som idag står för absolut mest utsläpp, lovade Xi Jinping att landet innan 2030 (och ännu tidigare om det går) ska börja minska på utsläppen. Det innebär alltså ganska stora satsningar och omställningar eftersom utsläppen just nu fortfarande ökar i landet. Jinping meddelade också att andelen förnybar energi ska öka med 20 procent. De här beskeden är en tydlig förbättring från det senaste löftet som gavs vid FN:s klimatkonferens där Kina endast meddelade att landet för första gången skulle försöka stoppa ökningen av utsläppen "vid något tillfälle".

Tillsammans står Kina och USA för ungefär 40 procent av utsläppet av växthusgaser, så en tydlig satsning på minskningar kommer att betya mycket.

Vetenskap, Natur, Klimatmål, Miljöförstöringar, USA, Kina, Obama, Växthusgaser
73.6° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
ons. 12 nov 2014, 14:44
Kina och USA når viktig klimatöverenskommelse Ett stort steg framåt
73.6°
0