32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nu vet JAXA vad som hände med deras svarta hål-satellit Hitomi anses nu vara förlorad för gott
Nu vet JAXA vad som hände med deras svarta hål-satellit

I mitten av mars sköt Japans rymdstyrelse JAXA upp satelliten Hitomi (ASTRO-H) till rymden och tanken var att den skulle studera svarta hål men redan i slutet av mars meddelade JAXA att det hade blivit något fel på Hitomi.

Igår meddelade JAXA att man har gett upp hoppet om att någonsin kunna få kontakt med Hitomi igen och att prestigeprojektet nu har gått om intet. Man meddelar även att man antagligen har hittat orsaken till varför Hitomi slutade fungera. Det ska ha berott på att satellitens bägge solpaneler brutits av vilket både ledde till att satelliten börja rotera okontrollerat och även att en av satellitens primära energikällor försvann. Varför solpanelerna bröts av är dock fortfarande oklart men jag antar att det antingen berott på en kollision av något slag eller ett konstruktionsfel.

Hitomi-projektet beräknas ha kostat motsvarande runt 2,2 miljarder kronor och det här misslyckandet är givetvis ett stort bakslag för rymdforskningen i största allmänhet och för JAXA i synnerhet.

Vetenskap, Rymden, jaxa, hitomi, svart hål, ASTRO-H Via Gizmodo
Japans senaste rymdteleskop befaras ha gått sönder JAXA förlorade kontakten med teleskopet Hitomi i helgen Japans rymdmyndighet JAXA (Japanese Aerospace Exploration Agency) rapporterar att man förlorade kontakten med sitt senaste prestigeprojekt teleskopet Hitomi i lördags den 26:e mars. Hitomi sköts upp till rymden den 17:e mars och tanken var att teleskopet skulle studera strålning från massiva rymdfenomen som till exempel svarta hål och mörk materia. U.S. Joint Space Operations Center (JSpOC), en militär organisation som håller koll på människotillverkade objekt i rymden, har uppgett att man sett vrakdelar i närheten av där Hitomi skulle befinna sig vilket kan tyda på att teleskopet har brutits upp i flera delar och i så fall antagligen kan anses vara förverkat. Hela projekt Hitomi ska ha kostat runt 371 miljoner dollar. Tumnagel
9.7°
0
20.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 29 apr 2016, 11:30
Nu vet JAXA vad som hände med deras svarta hål-satellit Hitomi anses nu vara förlorad för gott
20.7°
0