11 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Saharas större djur snart helt utrotade Några arter redan borta
Saharas större djur snart helt utrotade
Sabeloryx

Sahararegionen i norra Afrika är lika stort som hela USA och räknas som en av de folktommaste platserna på jorden men trots det så hotas de större djurarterna som lever i området av utrotning.

Av de 15 större djurarter som ursprungligen fanns i regionen är nu fem stycken utdöda i vilt tillstånd, ytterligare fem befinner sig på gränsen till utrotning och de resterande fem är även de utrotningshotade. Åtta av de 15 arterna, som exempelvis Sabeloryxen på bilden ovan, är endemiska för Sahara vilket betyder att det är endast här de finns eller har funnits. Att viltbeståndet minskat så kraftigt de senaste decennierna förklaras med att hård jakt i samband med konflikter i största allmänhet och ett ointresse för att skydda miljön i de länderna som finns i regionen i synnerhet.

Studien leddes av Sarah Durant vid Zoological Society of London och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diversity and Distribution och hon säger att djurens livsmiljö i Sahara fortfarande är intakt så skulle man fixa några större reservat i området så skulle djuren med stor sannolikhet kunna frodas och undvika utrotning. Om några sådana planeras framgår tyvärr inte av artikeln.

Vetenskap, Natur, sahara, öken, djurfeber, utrotningshotade djur, utplånade djurarter
-8.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 28 apr 2014, 15:39
Saharas större djur snart helt utrotade Några arter redan borta
-8.0°
0