m

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Webb / Övrigt

Internetleverantören ePhone blev den första ISP:n i Sverige som krävdes på IP-uppgifter enligt den nya IPRED-lagen då en av deras kunder misstänktes driva en FTP-sajt som delade ut copyright-skyddade ljudböcker.

ePhone vägrade att lämna ut uppgifterna och sa även att man tänkte radera dem men nu har Solna tingsrätt förbjudit ePhone att radera några uppgifter innan ärendet är avslutat i domstolen.

Så här skriver tingsrätten.
"För tiden intill dess ärendet avjorts förbjuder tingsrätten Perfect Communication Sweden AB att vid vite om 500 000 kronor förstöra namn och adress till den som registrerats hos Perfect Communication Sweden AB som användare av Perfect Communication Sweden AB tillhandahållna IP-adressen 77.53.104.102"

35.9°
0

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter

Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

RSS 19 kommentarer till artikeln
trattofonen
Biblioteken står för det ABSOLUT största piratkopierings-erbjudandet gällande film, musik och ljudböcker här i Sverige (med fildelningen bortsedd).Om en privatperson (vem som helst i Sverige) vill få tag i 100 stycken ljudböcker helt gratis, 50 cd-skivor gratis, och kanske ett 30-tal filmer gratis, och ha kvar dom permanent i hemmet, så är det bara att låna på biblioteket och kopiera över till datorn och därefter lämna tillbaka originalen till biblioteket efteråt.Det är helt i sin ordning, och utgår från fakta. Och brottet? Ja det är inget som biblioteken står för (=den största "servern" någonsin som dessutom på riktigt delar ut material), utan det är självklart FILDELNINGEN som står anklagad för detta. Men tänk nu hur många som är pirat-kopierare genom biblioteket, men knappt har rört fildelningsprogram? Ska fildelningen bestraffas för det organiserade utdelandet av media inom det digitala som kommer från samhället/kommunerna? För poängen är alltså att man KAN kopiera från biblioteken, och att folk GÖR detta, och då har man redan lärt folk vart skåpet står, eller rättare sagt vart skåpet "inte står". Det går ju inte att komma ifrån.Och eftersom kopierings-tekniken i folkhemmet redan är accepterat som ett faktum utav rättsystemet - där brottet inte längre ligger i att kopiera hemma, utan där brottet ligger i att dela ut upphovsrättsskyddat material till felaktiga händer, så kan det bara sluta med en enda sak: Det är biblioteken som delar ut upphovsrättsskyddad media i organiserad form och står för den STÖRSTA brottsligheten, eftersom biblioteken inte är "privatpersoner" utan en äkta organisation så är brottet mycket större än fildelningen. Och då är jag ändå inte emot biblioteken.. haha, och inte heller emot fildelning (såvida det inte är helt nyutgiven eller outgiven media som hamnar där.. vilket väl gäller samma sak på biblioteket för den delen).
av trattofonen, torsdag 14 maj 2009 kl 14:09
Gork
Helt rätt av Solna tingsrätt. En ISP har ett ansvar att hjälpa till med brottsutredningar. Tänk om detta hade rört sig om IP-numret till en pedofil? Bara för att en brott anses "lindrigt" innebär inte att man har rätt att försvåra utredningen. För sist jag kollade så var illegal fildelning ett brott.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:08
Gork
hejhehe: öhh..jo. Det är faktiskt ett brott att sprida upphovsrättsskyddat material till personer du inte känner, t.ex. via bittorrent eller DC. Detta är förbjudet enligt svensk lag och är sålunda ett brott. Om du själv tar dig friheten att bestämma vilka lagar man får och inte får bryta mot, vad är det som hindrar en pedofil att resonera på samma sätt?
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:59
zervez
är det bara ja som börjar tröttna på liknelsen mellan pedofiler och filderare. har ingen data på det men har svårt att tro att över 30% av sveriges befolkning är pedofiler. Dock så fildelar över 30% och då borde lagen korrigeras för att återspegla folket. Låt oss rösta om det.

Sen så skadas barn sjukt mycket mer än av pedofili än vad artister gör av att förlora inkomst. sätt straffet i relation till skadan
av zervez, torsdag 14 maj 2009 kl 19:16
Gork
zerves: Om du inte gillar en lag så är du mer än välkommen att försöka förändra den med demokratiska metoder. T.ex. genom att engagera dig politiskt eller rösta på ett visst parti. Men det ger dig INTE rätt att bryta mot den lagen. Jag jämför inte själva brottet pedofil med fildelning, men själva principen är densamma; att på ett odemokratisk och omoraliskt sätt sätta sig över en gällande lagstiftning bara för att man inte gillar den. Det är precis så alla brottslingar resonerar.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 19:25
Phillip
Gork du kan ju sluta sitta och försvara upphovsrättsinnehavarna när du tycks vara oförmögen att svara på min fråga: Har du fått upphovsrättsinnehavarens rätt att använda den där bilden som avatar?!
av Phillip, torsdag 14 maj 2009 kl 21:26
Gork
Phillip: Ja, jag har faktiskt besvarat den frågan förut och även länkat till själva mail korrespondansen med SVT. Tyvärr verkar den inte finnas kvar nu men tydligen var det inget problem så länge bilden användes i ett icke-kommersiellt syfte på en sida med redaktionellt innehåll.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 22:16
Yahoo.se
@ zervez: Nej du är inte ensam om det, börjar även jag tröttna på att alla skall jämföra fildelning med pedofili. Bara ett dåligt argument från korkade människor!
av Yahoo.se, fredag 15 maj 2009 kl 00:13
kn3pp
vansinneslagar. Fildelning av ex. upphovsrättsskyddade filmer och musik skapar ett typ av filter mot skit-musik och skräp-filmer. Eller som en utvecklare av mjukvara sade : gizmodo.com inte hur många program och filmer jag köpt EFTER jag sett dem.. Argumenten för ett förlegat och förstenat system fungerar inte, åtminstånne har jag förlorat förtroendet för regeringen och lagstiftarna. I dagens moln-samhälle (mobileMe, google..stuff) fungerar inte de förlegade copyrightlagar, men istället för att titta på hur man kan förbättra så faller man för utländska storföretags desperata pengabegär. det känns fårvånandsvärt att så många artist-miljonärer står bakom denna utveckling. Den lilla artisten har i dagens läge 2 möjligheter.. sära på benen för storbolagen .. eller ställa upp i Idol2000whatever. Skamligtkan tilläggas att jag faktist driver ett (mycket) litet skivbolag...min erfarenhet säger att de flesta musiker helst av allt vill få så många som möjligt att lyssna på just deras musik. Dagens system hämmar helt klart mångfalden./kn3pp ..
av kn3pp, fredag 15 maj 2009 kl 00:38
~Filip~
gork
av ~Filip~, fredag 15 maj 2009 kl 01:33
Phillip
Gork - så hunden har käkat upp läxan eller? ;)
av Phillip, fredag 15 maj 2009 kl 08:33
Gork
Hur man än vrider och vänder på det så bryter ni mot lagen och går emot andra männsikors uttryckliga vilja genom att fildela illegalt. Jag tror att anledningen till att ni reagerar så kraftigt är att ni innerst inne känner er lite ruttna över det ni håller på med. Speciellt när ni stämplas som snyltare och brottslingar av både artister, företag, stat och privatpersoner (t.ex. mig). Idag finns det fungerande LAGLIGA tjänster t.ex. SF Anytime och spotify/last.fm och att fortsätta fildela illegalt är bara egoistiskt.
av Gork, fredag 15 maj 2009 kl 08:46
superkonna
Gork har rätt. Även om man tycker att en lag är kass, så går man emot hela demokratins grundvalar genom att inte följa den (förutsatt att de som stiftar lagarna är demokratiskt valda förstås). Vad ska lagar vara bra för om alla bara väljer att göra det de själva tycker är rätt och fel? Då kan vi lika väl ha anarki.
av superkonna, fredag 15 maj 2009 kl 17:35
ReQuaker
Gork, De grejer jag verkligen ville ha köpte jag förut, nu å andra sidan struntar jag i att köpa alls (förutom spel som jag alltid har köpt). Tror säkert att det finns fler som tänker så, snacka om att skjuta sig själva i foten. Vill gärna se om försäljningen har ökat nämnvärt. Spotify är väl en liten bit i rätt riktning ja, men fortfarande rätt begränsat. Du kan förespråka hur mycket du vill om de fåtal tjänster som existerar och om att försöka övertyga IQ-befriade politiker att inte stifta lagar emot folkets vilja. De bryr sig ju uppenbarligen mer om att slicka USAs röv än folket oavsett. (Ursäkta språket)
av ReQuaker, fredag 15 maj 2009 kl 19:16
Anton
Gork: Lagliga, ja. Fungerande, nej. Gick in på SF Anytime och fick meddelandet: "SF Anytime kräver en PC med Windows". När (framförallt) film- och TV-bolag slutar säga åt mig hur, var, när och med vem jag ska konsumera deras produkter så kan det bli intressant att prata om lagliga lösningar. Men med DRM- och kompabilitetsproblem är det ju enklare och mer användbart med illegala lösningar. Jag betalar gärna 20 kronor i veckan för att se det senaste avsnitten av amerikanska serier, men det är ingen som vill ha mina pengar. Vad göra?
av Anton, fredag 15 maj 2009 kl 20:24
Gork
Anton: Det är inte upp till dig att ensam bestäma vad som är ett rimligt pris. Om du tycker priset är för högt eller tillgängligheten är för dålig så får du helt enkelt låta bli att konsumera varan. Den det ger dig inte rätt att med olagliga metoder anskaffa varan/tjänsten utan att betala. Rent principiellt kan man motivera alla typer av stölder på sättet du argumenterar.
av Gork, lördag 16 maj 2009 kl 11:43
Gårilla
Gork du kan tyckas ha rätt, absolut!Men det handlar egentligen om så mycket mera och är betydligt mer komplext än vad du vill framföra!Upphovsrätten och hur den hanteras av mediaindustrin hämmar utvecklingen och inskränker i den personliga integriteten. Att använda det patetiska liknelsen med pedofili är lågt och placerar bara dig i de trög tänktas hörna.Det är det stora sammantaget av nya lagar som kommit och som kommer som gör att folk reagerar så starkt.Vi vet ju hur dåligt det har gått får media industrin och hur de blöder pengar pga fildelning, eller hur? Se denna länk; www.second-opinion.se
av Gårilla, lördag 16 maj 2009 kl 19:02
Anton
Gork: jag pratar inte om pris, utan att den varan jag eftersträvar inte finns på den legala marknaden. I USA kan du betala $1.99, motsvarande 20 kr i iTunes för att få ladda hem ett TV-avsnitt. Det kan jag inte göra i Sverige. TV- och filmbolag borde vara glada för att vi vill konsumera deras produkter och göra det möjligt för oss, istället för att jaga oss med blåslampa. Det är det hela debatten handlar om.
av Anton, söndag 17 maj 2009 kl 19:46
Bert Karlssons Semla
Att fildelning fungerar som ett 'filter' mot skräpkultur är ett konstigt argument. Om man ändå vill ta del av skräpet och tankar ner det så är det inte skräpkultur, eller? Skräpkulturen borde således filtrera bort sig självt uppskattningsvis.

Jag känner många tankare som drar ner så ofantligt mycket skit att de knappast har tid att titta/lyssna på en bråkdel av materialet ens. Det hamnar på en hårddisk som stuvas undan någonstans. Jag tror vi har blivit extremt vana vid att kunna ta hem vilken skit som helst när som helst och nu när den möjligheten hotas blir det irritation.

Istället för att gnälla på en blog som denna, hör av er till respektive distibutörer av olika serier och be dem satsa på onlinetjänster i sverige också. Någon från ett land som USA ser Sverige som ett litet land i jämförelse, men vi har den mest uppkopplade befolkningen i världen. Att vi har ett rykte om att vara pirater gör knappast saken bättre. Om man samlar ihop tillräckligt med folk/röster kan man nog ändra inställning hos vissa och öppna nya möjligheter.

Jag tror folk har svårt att se vad en producent av en tv-serie, film eller låt faktiskt menar när denne vill ha ersättning för sitt jobb. Jämför man antalet producenter och antalet vanligt folk på nätet är producenterna vääldigt få, och lika få har insikt i vad det innebär att vara producent. Alla tillhör de inte skaran pengagiriga egon.

Vill du konsumera media, betala för dig. Har du inte råd, stå över eller inse att du är fattig och får spara lite extra. Eller kanske viktigare, klaga på ansvariga angående priserna.
av Bert Karlssons Semla, söndag 17 maj 2009 kl 21:09
Kommentera artikelnNy trailer för The Suicide Squad!
Som man längtar

Här har vi den senaste trailern för The Suicide Squad och då kan man ju inte göra något annat än att tacka samt ta emot. I filmen får vi möta en drös skurkar från DC-universumet som buntas ihop och blir tvingade att utföra diverse uppdrag åt staten för att minska sina straff. Filmen har premiär den 6 augusti. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Epic Games bjuder på multiplayerverktyg till utvecklare
Chatfunktion och antifuskgrejer

Epic Games meddelar idag att speljätten kommer ge utvecklare lite nya verktyg som kan användas utan extra kostnad i deras spel. Mer specifikt är det system för röstchatt och antifuskmjukvaran Easy Anti-Cheat, som används i bland annat Fortnite och Rocket League, till utvecklare. I ett blogginlägg skriver Epic bland annat detta: Operating voice communications and anti-cheat in a popular online game can cost millions of dollars. By offering these online services to everyone for free, Epic aims to empower more developers to build cross-platform games, connect their player communities, grow the games industry, and realize the vision of the Metaverse, together. Tumnagel
41.6°
+
André Stray
0

Microsoft lanserar Xbox-certifierade skärmar
Och en Xbox-certifierad HDMI-kabel

Microsoft presenterade i dag en ny serie skärmar som är speciellt framtagna för att fungera extra bra med Xbox Series X|S. Skärmarna är certifierade med stämpeln Designed for Xbox och kommer från tillverkade från tillverkare som Philips, ASUS samt Acer. De ska dra full nytta av allt Microsofts nya konsoler har att bjuda på så som Variable Refresh Rate (VRR), HDR, HDMI 2.1 och så vidare. Skärmen från Philips heter Momentum 559M1RYV och den är 55-tum stor skärm med inbyggd soundbar. Den kör också Ambiglow för alla som tycker det är sexigt. Denna skärm släpps under sommaren och kostar runt 15 000 kronor. ASUS kommer släppa den Xbox-certifierade skärmen Strix Xbox Edition Gaming Monitor XG43UQ vilket är en 43-tum stor skräm som släpps under hösten någon gång. Acer kommer erbjuda en något mindre skärm med Xbox Edition Gaming Monitor XV282K KV vilket är en 28 tum stor skärm med låg respostid och extra bra kontraster mellan mörkt och ljust. Denna skärm kommer ligga runt dryga 9 000 kronor när den släpps under hösten. I samma serie kommer Microsoft också släppa en Xbox-certifierad HDMI-kabel som är snabb och fem eller tio meter lång. Kabeln ska vara tillgänglig i större regioner från och med i dag med en prislapp på cirka 600 kronor för den på fem meter samt knappa 900 för den på tio meter. Microsoft säger att fler Designed for Xbox-prylar kommer släppas framöver och mer detaljerade specifikationer för de olika skärmarna kan hittas via länken nedan. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Toyotas robotar har lärt sig att damma
Kan själv hitta ytor som behöver få sig en släng av dammtrasan

Toyota Research Institute (TRI) fortsätter att träna upp sina robotar avsedda för att hjälpa till i hemmen. Nu har TRI visat upp ett nytt klipp där en av deras robotar lärt sig att damma av ytor som skulle kunna behöva det. Roboten kan själv identifiera ytor i hemmet som behöver dammas av och den kan även flytta undan saker som är i vägen om detta skulle behövas. Att damma av bord och andra ytor är för oss människor en förhållandevis enkel uppgift. För robotar kan det dock bli lite knepigt då de kan luras av reflekterande bordsytor, brödrostar eller liknande föremål. Toyota har löst detta genom att låta roboten analysera 3D-data som den registrerar, något som ni kan se exempel på i videon ovan. Max Bajracharya, vice president för TRI, säger om det nya systemet i roboten: "To overcome this, TRI roboticists developed a novel training method to perceive the 3D geometry of the scene while also detecting objects and surfaces. This combination enables researchers to use large amounts of synthetic data to train the system. Using synthetic data also alleviates the need for time consuming, expensive, or impractical data collection and labeling." Roboten som TRI visar upp i klippet ovan befinner sig fortfarande på prototypstadiet och inget som är avsett för försäljning till konsumenter. Tumnagel
38.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alex Kidd in Miracle World DX ute nu
Blast from the past!

Är du sugen på att spela något rykande färskt men familjärt? Då har vi goda nyheter då Alex Kidd in Miracle World DX har släppts idag till PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series X/S. Spelet är en remake av det klassiska Alex Kidd in Miracle World som kom förinstallerat på Sega Master System och har uppgraderats med tjusig grafik, förbättrad gameplay och nya animationer. Bandesignen ska vara densamma, men utvecklarna har lagt till en och annan bonusbana som utökar berättelsen en aning. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Roland släpper ny portabel mixer för mobiler
Kan hantera ljud från telefon eller surfplatta

Smarta och enkla lösningar för ljudinspelning är alltid härligt. Ljudföretaget Roland har visat upp en ny mixer som kan vara rätt användbar om du ofta spelar in ljud av olika slag när du är ute på vift. Go:Mixer Pro-X heter den nya enheten och är framtagen för att fungera lite bättre med mobila enheter som kör Android eller iOS. Bland de nya tillskotten i mixern hittar vi möjlighet att kontrollera ljudinspelning från telefonens eller surfplattans mikrofon, vilket förstås inte levererar lika bra ljud som en extern mikrofon men duger i kris. Vidare har antalet ingångar och utgångar bumpats upp jämfört med föregående version och Go:Mixer Pro-X har elva ingångar och tre utgångar. Roland Go:Mixer Pro-X kommer börja säljas i augusti och priset i USA kommer ligga på 150 dollar. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Tom Scott tar en titt på gamla fyrverkeritekniker
Alltid intressant

Fyrverkerier kan vara rätt tjusiga att se på och har varit ett populärt sätt att fira saker i massvis med år. I olika delar av världen har fyrverkerier sett lite annorlunda ut genom åren och Tom Scott har tagit en titt på hur man sköt upp en raketvariant i skyn med hjälp av stenblock, vilket ni kan kika på ovan. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Animerad barnserie baserad på Final Fantasy 9 på ingång
Lite underligt val

Final Fantasy-serien har pågått sedan urminnes tider och gett oss massvis med episka äventyr. Enligt Kidsscreen ska det det franska produktionsbolaget Cyber Group Studios ha anlitats av Square Enix för att göra en ny barnserie baserad på en av dessa äventyr. Mer specifikt Final Fantasy 9 som släpptes 2000. Projektet verkar vara i ett tidigt stadie och produktionen verkar komma att dra igång antingen i slutet av 2021 eller början av 2022, vilket betyder att vi lär se vad det hela handlar om någon gång nästa år. Ovan har ni en trailer för spelet som serien kommer baseras på. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Reklamfilm för Luigi-Lego
Dags att spela/leka tillsammans

1 augusti kommer Lego släppa lite nya byggsatser i Super Mario-serien och den här gången är det dags att säga hej till Mario Marios brorsa Luigi Mario. Med de nya Luigi-byggsatserna kommer det vara möjligt att "spela" med de två karaktärerna samtidigt på de olika banor du byggt upp, vilket kan vara lite lattjolajbans. Bonusvideo nedan med en titt på vad Luigi-byggsatserna har att erbjuda. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Förvaltningsrätten: PTS hade rätt i att stoppa Huawei från 5G
Oklart om beslutet kommer överklagas

Fejden mellan Huawei och Post- och Telestyrelsen tog sig hela vägen till Förvaltningsrätten och det hela avslutades i slutet av april och dom skulle komma några veckor senare. Nu har domen trillat in och Förvaltningsrätten menar att PTS hade rätt i att utesluta Huawei från 5G-utbyggnaden, vilket betyder att Huawei-hårdvara inte får användas i nät som använder de nya frekvenserna i 25 år. Förvaltningsrätten menar dock att PTS gjort fel i ärendet då de anser att Huawei borde fått vara mer inblandade i processen. Förvaltningsrätten anser dock i slutändan att PTS beslut ändå var rätt. Huruvida Huawei kommer överklaga till Kammarrätten återstår att se, men troligtvis kommer det ske. Tumnagel
61.0°
+
André Stray
0

Tinder får videoklipp
Samt speeddejtning

Tinder kommer slänga in en ny funktion i sin app som ger användarna möjlighet att ha videoklipp på sina profiler. Tinder anser att videoklippen kan ge användarna ett mer autentiskt sätt att utrycka sig själva med än stillbilderna som appen kickar nu. Förutom videoklippen så kommer dejtingappen även erbjuda speeddejtning för folk som är sugna på att genomgå det. Denna funktion kallas för Hot Takes och verkar vara Tinders svar på Facebook-dejtingappen Spark. Med Hot Takes har man får någon minut på sig att framstå som vettig innan man parterna ska välja om de vill svajpa höger eller vänster. Tumnagel
35.7°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Det kanske inte blir någon iPhone 13
Apple ryktas istället släppa iPhone 12S i år och iPhone 14 nästa år

Allt mer pekar på att Apple inte kommer att släppa någon iPhone 13-modell i år. Flera källor uppger nu att Apple istället tänker satsa på en modell som tros få namnet "iPhone 12S". Det skulle inte vara första gången Apple slänger på ett "S" på en uppgraderad modell. Detta är något Apple tidigare gjort med iPhone 4S (2011), iPhone 5S (2013), iPhone 6S (2015) och iPhone XS (2018). Då har det oftast handlat om modeller som fått lite mindre uppgraderingar jämfört med sina föregångare. En del rykten gör även gällande att det inte heller nästa år kommer att släppas någon iPhone 13. Istället uppger dessa rykten att Apple tänker gå direkt på iPhone 14. Detta förklaras med att "13" anses vara ett otursnummer i många länder, något som kanske skulle göra att en del avstår från att köpa en iPhone 13. Apple har dock tidigare släpps både sitt A13 Bionic-chip såväl som iOS 13 så vi får väl se hur Apple resonerar kring en eventuell iPhone 13-modell. Tumnagel
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Skoda Enyaq 80x har fyrhjulsdrift och 256 hästar
Och minstingen får värmepump

Skoda Enyaq verkar ha blivit en favorit och nu breddas utbudet. Nu kan man nämligen beställa Enyaq 80x, där x står för fyrhjulsdrift. Det betyder också att man kommer att leverera bilen med två motorer, vilket betyder mer kraft. Den version som bara heter Enyaq 80 har en motor som levererar 204 hästar på bakaxeln, 80x får en motor även på framaxeln som levererar 61 hästar och totalt blir det 265 hästar. Eftersom 204 räcker men är i det minsta laget för en så här stor bil är de där 65 extra ett riktigt trevligt tillägg. Bakhjulsdriven är i och för sig trevligt, men den här bilen blir trevligare på vägen med drivning på alla fyra. Man får dock tumma lite på räckvidden, istället för 532 kilometer är det 491 kilometer som gäller. Ökat har däremot dragvikten gjort, den är nu på 1200 kilo. Prislappen för 80x ligger på 590.000 kronor och med utrustningsnivån Sportline får man betala 607.800 kronor. För en Enyaq 80 utan fyrhjulsdrift får man betala 571.500 kronor. Nytt modellår med bättre utrustning Nu går vi in i modellår 2022 för de flesta modeller och för Enyaq betyder det bättre standardutrustning. Bra snabbladdning ingår numera (120 kW för Enyaq 60 och 125 kW för Enyaq 80 / 80x). Än viktigare är att Enyaq 60 numera har värmepump som standard och blir ett lite mer attraktivt val än tidigare. Ingår gör även Infotainment Basic Navigation. Viktiga Tumnagel
42.4°
+
Roger Åberg
0

Lego och NASA drar igång teknikutbildning
För att få elever intresserade av rymden

Lego och NASA har tagit fram en så kallad STEAM-utbildning (Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics) som man hoppas ska kunna tilltala rymdintresserade elever. "Build to Launch: A STEAM" är en tio veckor lång kurs som riktar sig till elever i grundskolan. Utbildningen kommer att fokusera på NASA:s Artemis 1-uppdrag och försöka lära ut vad som krävs för att skicka farkoster till månen. Förhoppningen med kursen är att det ska väcka elevers intresse att söka sig till karriärer inom STEAM-fältet. Esben Stærk, som chefar över Lego Education säger i ett pressmeddelande: "We are at a pivotal moment in education, and to rethink how students learn we must provide meaningful, hands-on learning experiences. The LEGO Education and Artemis lesson series creates joyful learning moments and brings STEAM learning to life through the real-world application of space exploration – a topic that evokes curiosity and awe in students of all ages and abilities." Legos och NASA:s "Build to Launch: A STEAM" kommer att läggas upp gratis online och lanseras i september 2021. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung bjuder in till MWC-fest 28 juni
Dags att visa upp framtidens smarta klockor

Mobile World Congress i Barcelona kommer gå av stapeln 28 juni, men massvis med stora företag har bestämt sig för att skippa mässan. Samsung kommer dock delta delvis och köra en liten virtuell presentation för att visa upp några nya produkter. Showen kommer dra igång 28 juni klockan 19:15 och enligt företaget så kommer fokus ligga på framtidens smarta klockor, vilket alltid är intressant. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Husqvarna presenterar robotgräsklipparen Ceora
Satellitstyrd gräsklippare kan klippa åtta fotbollsplaner

Husqvarna har nu presenterat sin proffsgräsklippare Ceora, en satellitkontrollerad robotgräsklippare som är avsedd för att klippa stora gräsytor. Husqvarna Ceora kräver inga så kallade slingor utan kontrolleras istället av satellitnavigeringssystemet EPOS, ett system som sägs ha en precision på 2 - 3 centimeter. Robotgräsklipparen ska ha kapacitet att klippa gräsytor på upp till 50.000 kvadratmeter, något som motsvarar ungefär åtta fotbollsplaner. Husqvarna kommer att börja sälja de båda modellerna Ceora 544 och Ceora 546 under första kvartalet 2022. Vad de kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in när Robin Birberg från Husqvarna snackar lite mer om utvecklingen av Ceora. I faktarutan längst ner i artikeln hittas även tekniska specifikationer för Husqvarnas nya robotgräsklippare. Tumnagel
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Idag släpps Dungeons & Dragons: Dark Alliance
Dags att återvända till Icewind Dale!

Är du sugen på att utforska Icewind Dales kallare regioner och puckla på en och annan fiende? Då har vi goda nyheter för det är exakt vad som erbjuds i Dungeons & Dragons: Dark Alliance. Spelet släpps idag och erbjuder fyra olika karaktärer vi får kontrollera och det är möjligt att lira med upp till fyra spelare i co-op-läge. Dungeons & Dragons: Dark Alliance kommer gå att spela på PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series X/S. Prenumererar du på Xbox Game Pass så har du möjlighet att lira spelet på Xbox One/Series X/S utan extra kostnad. Bonusvideo med åsikter om spelet från ACG. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Apple ryktas ha ny design på MacBook Air på gång
Färggladare och tunnare modell

Flera källor uppger nu att Apple kan komma att presentera en MacBook Air med en helt ny design. Bland annat så kommer den klassiska avsmalnande designen kunna vara på väg bort. Istället sägs denna ersättas med en design där bottenplattan av chassit är lika hög både fram och bak. Enligt Marc Gurman på nyhetsbyrån Bloomberg kommer nästa MacBook Air vara tunnare än den nuvarande M1-försedda MacBook Air-modellen. Den sägs även vara försedd med Apples nästa generation Apple Silicon-chip och även ha två USB-C-ingångar. Dessutom finns rykten om att den kan förses med både en miniLED-skärm såväl som någon typ av MagSafe-laddning. Apple-kännaren Jon Prosser har även han snackat tidigare om en ny MacBook Air-modell. Han uppgav då bland annat att nästa MacBook Air skulle gå att få i fler färger, liknande som var fallet med Apples nya iMac-modell. Källorna som nu uttalar sig tror att Apple som tidigast kan komma att presentera en ny MacBook Air-modell under årets andra halvår. Det kan dock lika gärna handla om nästa år. Tumnagel
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Pendulum släpper ny EP
Första skivan på typ tio år

Den australienska drum & bass-gruppen Pendulum har släppt sin första EP på typ tio år. EP:n heter Elemental och innehåller fyra drum & bass-spår av varierande kvalité som du kan digga nedan. Gillar du inte att streama så finns Elemental även så klart på vinyl i affärer som erbjuder sådana med den här typen av musik. Bonus-Pendulum nedan. Tumnagel
92kg
+
Frode Wikesjö

Veronica Maggio vill att vi ska åka tåg
Släpper låt tillsammans med SJ

Veronica Maggio släpper nu låten "Stanna på marken" som hon släpper tillsammans med SJ. Budskapet i låten verkar vara att man ska transporteras via tåg istället för att börja flyga nu när resandet kanske snart börjar bli lite mer normaliserat igen. Här ovanför kan ni lyssna/kolla in Veronica Maggios och SJ:s låt/reklamfilm. På länken nedan skriver SJ lite mer om klimatsmart resande. Tumnagel
54kg
+
Wille Wilhelmsson

Glassen Sitting Bull får behålla sitt namn
Men får ny förpackning

Det svenska glassföretaget Triumf Glass fick förra året motta en del kritik då vissa ansåg att deras glass "Sitting Bull" fått ett stereotypiskt namn. Nu har företaget utrett namnet på glassen och beslutat sig för att behålla det. Företaget uppger dock att man har designat om glassens paket. När de nya paketen skickas ut från fabriken i september kommer de att ha fått ett nytt utseende. Triumf Glass marknadschef Felix Müntzing säger till SVT Väst: "Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu." Här ovan kan ni kolla in Sitting Bulls nuvarande förpackning. I SVT Västs inslag nedan syns en bild på den nya förpackning och där kan ni även lyssna på när Felix Müntzing snackar lite om namnet på glassen. Tumnagel
73kg
+
Wille Wilhelmsson

Flashback Forever drar ut på turné
Populär podcast blir scenshow

DN rapporterar att den populära podcasten "Flashback Forever" kommer nästa år att börja turnera med en egen scenshow. Flashback Forever leds av Emma Knyckare, Ina Lundström samt "Scroll-Mia" och där diskuteras trådar, personligheter och fenomen på diskussionsforumet Flashback. När gänget drar ut på vägarna nästa år kommer det inte att handla om någon slags live-podd utan det hela ska var en regelrätt scenshow säger Emma Knyckare till DN. Exakt vad Flashback Forevers scenshow kommer att handla om är än så länge oklart. Vilka ställen man kommer att besöka finns det heller inte några uppgifter om än så länge. Här nedanför kan ni lyssna på det senaste avsnittet av Flashback Forever där gänget bland annat diskuterar Flashback-tråden "Dina värsta sociala snedsteg". Tumnagel
118kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu kan du köpa Lupin-kläder
Rätt stiliga sådana!

Netflix och Louvren har slagit sina påsar ihop och gjort lite saker inspirerade av serien Lupin, som nu kommit med en säsong två. Prylarna är rätt fina tycker jag och består av lite tröjor och en keps med orange tag. Man har även gjort en kudde och ett litet bord. Priserna är också ok, inte billigt men inte så att man ramlar av stolen. Tumnagel
63kg
+
Roger Åberg

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
63kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
76kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
32kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
108kg
+
Wille Wilhelmsson