m

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Webb / Övrigt

Internetleverantören ePhone blev den första ISP:n i Sverige som krävdes på IP-uppgifter enligt den nya IPRED-lagen då en av deras kunder misstänktes driva en FTP-sajt som delade ut copyright-skyddade ljudböcker.

ePhone vägrade att lämna ut uppgifterna och sa även att man tänkte radera dem men nu har Solna tingsrätt förbjudit ePhone att radera några uppgifter innan ärendet är avslutat i domstolen.

Så här skriver tingsrätten.
"För tiden intill dess ärendet avjorts förbjuder tingsrätten Perfect Communication Sweden AB att vid vite om 500 000 kronor förstöra namn och adress till den som registrerats hos Perfect Communication Sweden AB som användare av Perfect Communication Sweden AB tillhandahållna IP-adressen 77.53.104.102"

35.9°
0

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter

Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

RSS 19 kommentarer till artikeln
trattofonen
Biblioteken står för det ABSOLUT största piratkopierings-erbjudandet gällande film, musik och ljudböcker här i Sverige (med fildelningen bortsedd).Om en privatperson (vem som helst i Sverige) vill få tag i 100 stycken ljudböcker helt gratis, 50 cd-skivor gratis, och kanske ett 30-tal filmer gratis, och ha kvar dom permanent i hemmet, så är det bara att låna på biblioteket och kopiera över till datorn och därefter lämna tillbaka originalen till biblioteket efteråt.Det är helt i sin ordning, och utgår från fakta. Och brottet? Ja det är inget som biblioteken står för (=den största "servern" någonsin som dessutom på riktigt delar ut material), utan det är självklart FILDELNINGEN som står anklagad för detta. Men tänk nu hur många som är pirat-kopierare genom biblioteket, men knappt har rört fildelningsprogram? Ska fildelningen bestraffas för det organiserade utdelandet av media inom det digitala som kommer från samhället/kommunerna? För poängen är alltså att man KAN kopiera från biblioteken, och att folk GÖR detta, och då har man redan lärt folk vart skåpet står, eller rättare sagt vart skåpet "inte står". Det går ju inte att komma ifrån.Och eftersom kopierings-tekniken i folkhemmet redan är accepterat som ett faktum utav rättsystemet - där brottet inte längre ligger i att kopiera hemma, utan där brottet ligger i att dela ut upphovsrättsskyddat material till felaktiga händer, så kan det bara sluta med en enda sak: Det är biblioteken som delar ut upphovsrättsskyddad media i organiserad form och står för den STÖRSTA brottsligheten, eftersom biblioteken inte är "privatpersoner" utan en äkta organisation så är brottet mycket större än fildelningen. Och då är jag ändå inte emot biblioteken.. haha, och inte heller emot fildelning (såvida det inte är helt nyutgiven eller outgiven media som hamnar där.. vilket väl gäller samma sak på biblioteket för den delen).
av trattofonen, torsdag 14 maj 2009 kl 14:09
Gork
Helt rätt av Solna tingsrätt. En ISP har ett ansvar att hjälpa till med brottsutredningar. Tänk om detta hade rört sig om IP-numret till en pedofil? Bara för att en brott anses "lindrigt" innebär inte att man har rätt att försvåra utredningen. För sist jag kollade så var illegal fildelning ett brott.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:08
Gork
hejhehe: öhh..jo. Det är faktiskt ett brott att sprida upphovsrättsskyddat material till personer du inte känner, t.ex. via bittorrent eller DC. Detta är förbjudet enligt svensk lag och är sålunda ett brott. Om du själv tar dig friheten att bestämma vilka lagar man får och inte får bryta mot, vad är det som hindrar en pedofil att resonera på samma sätt?
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:59
zervez
är det bara ja som börjar tröttna på liknelsen mellan pedofiler och filderare. har ingen data på det men har svårt att tro att över 30% av sveriges befolkning är pedofiler. Dock så fildelar över 30% och då borde lagen korrigeras för att återspegla folket. Låt oss rösta om det.

Sen så skadas barn sjukt mycket mer än av pedofili än vad artister gör av att förlora inkomst. sätt straffet i relation till skadan
av zervez, torsdag 14 maj 2009 kl 19:16
Gork
zerves: Om du inte gillar en lag så är du mer än välkommen att försöka förändra den med demokratiska metoder. T.ex. genom att engagera dig politiskt eller rösta på ett visst parti. Men det ger dig INTE rätt att bryta mot den lagen. Jag jämför inte själva brottet pedofil med fildelning, men själva principen är densamma; att på ett odemokratisk och omoraliskt sätt sätta sig över en gällande lagstiftning bara för att man inte gillar den. Det är precis så alla brottslingar resonerar.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 19:25
Phillip
Gork du kan ju sluta sitta och försvara upphovsrättsinnehavarna när du tycks vara oförmögen att svara på min fråga: Har du fått upphovsrättsinnehavarens rätt att använda den där bilden som avatar?!
av Phillip, torsdag 14 maj 2009 kl 21:26
Gork
Phillip: Ja, jag har faktiskt besvarat den frågan förut och även länkat till själva mail korrespondansen med SVT. Tyvärr verkar den inte finnas kvar nu men tydligen var det inget problem så länge bilden användes i ett icke-kommersiellt syfte på en sida med redaktionellt innehåll.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 22:16
Yahoo.se
@ zervez: Nej du är inte ensam om det, börjar även jag tröttna på att alla skall jämföra fildelning med pedofili. Bara ett dåligt argument från korkade människor!
av Yahoo.se, fredag 15 maj 2009 kl 00:13
kn3pp
vansinneslagar. Fildelning av ex. upphovsrättsskyddade filmer och musik skapar ett typ av filter mot skit-musik och skräp-filmer. Eller som en utvecklare av mjukvara sade : gizmodo.com inte hur många program och filmer jag köpt EFTER jag sett dem.. Argumenten för ett förlegat och förstenat system fungerar inte, åtminstånne har jag förlorat förtroendet för regeringen och lagstiftarna. I dagens moln-samhälle (mobileMe, google..stuff) fungerar inte de förlegade copyrightlagar, men istället för att titta på hur man kan förbättra så faller man för utländska storföretags desperata pengabegär. det känns fårvånandsvärt att så många artist-miljonärer står bakom denna utveckling. Den lilla artisten har i dagens läge 2 möjligheter.. sära på benen för storbolagen .. eller ställa upp i Idol2000whatever. Skamligtkan tilläggas att jag faktist driver ett (mycket) litet skivbolag...min erfarenhet säger att de flesta musiker helst av allt vill få så många som möjligt att lyssna på just deras musik. Dagens system hämmar helt klart mångfalden./kn3pp ..
av kn3pp, fredag 15 maj 2009 kl 00:38
~Filip~
gork
av ~Filip~, fredag 15 maj 2009 kl 01:33
Phillip
Gork - så hunden har käkat upp läxan eller? ;)
av Phillip, fredag 15 maj 2009 kl 08:33
Gork
Hur man än vrider och vänder på det så bryter ni mot lagen och går emot andra männsikors uttryckliga vilja genom att fildela illegalt. Jag tror att anledningen till att ni reagerar så kraftigt är att ni innerst inne känner er lite ruttna över det ni håller på med. Speciellt när ni stämplas som snyltare och brottslingar av både artister, företag, stat och privatpersoner (t.ex. mig). Idag finns det fungerande LAGLIGA tjänster t.ex. SF Anytime och spotify/last.fm och att fortsätta fildela illegalt är bara egoistiskt.
av Gork, fredag 15 maj 2009 kl 08:46
superkonna
Gork har rätt. Även om man tycker att en lag är kass, så går man emot hela demokratins grundvalar genom att inte följa den (förutsatt att de som stiftar lagarna är demokratiskt valda förstås). Vad ska lagar vara bra för om alla bara väljer att göra det de själva tycker är rätt och fel? Då kan vi lika väl ha anarki.
av superkonna, fredag 15 maj 2009 kl 17:35
ReQuaker
Gork, De grejer jag verkligen ville ha köpte jag förut, nu å andra sidan struntar jag i att köpa alls (förutom spel som jag alltid har köpt). Tror säkert att det finns fler som tänker så, snacka om att skjuta sig själva i foten. Vill gärna se om försäljningen har ökat nämnvärt. Spotify är väl en liten bit i rätt riktning ja, men fortfarande rätt begränsat. Du kan förespråka hur mycket du vill om de fåtal tjänster som existerar och om att försöka övertyga IQ-befriade politiker att inte stifta lagar emot folkets vilja. De bryr sig ju uppenbarligen mer om att slicka USAs röv än folket oavsett. (Ursäkta språket)
av ReQuaker, fredag 15 maj 2009 kl 19:16
Anton
Gork: Lagliga, ja. Fungerande, nej. Gick in på SF Anytime och fick meddelandet: "SF Anytime kräver en PC med Windows". När (framförallt) film- och TV-bolag slutar säga åt mig hur, var, när och med vem jag ska konsumera deras produkter så kan det bli intressant att prata om lagliga lösningar. Men med DRM- och kompabilitetsproblem är det ju enklare och mer användbart med illegala lösningar. Jag betalar gärna 20 kronor i veckan för att se det senaste avsnitten av amerikanska serier, men det är ingen som vill ha mina pengar. Vad göra?
av Anton, fredag 15 maj 2009 kl 20:24
Gork
Anton: Det är inte upp till dig att ensam bestäma vad som är ett rimligt pris. Om du tycker priset är för högt eller tillgängligheten är för dålig så får du helt enkelt låta bli att konsumera varan. Den det ger dig inte rätt att med olagliga metoder anskaffa varan/tjänsten utan att betala. Rent principiellt kan man motivera alla typer av stölder på sättet du argumenterar.
av Gork, lördag 16 maj 2009 kl 11:43
Gårilla
Gork du kan tyckas ha rätt, absolut!Men det handlar egentligen om så mycket mera och är betydligt mer komplext än vad du vill framföra!Upphovsrätten och hur den hanteras av mediaindustrin hämmar utvecklingen och inskränker i den personliga integriteten. Att använda det patetiska liknelsen med pedofili är lågt och placerar bara dig i de trög tänktas hörna.Det är det stora sammantaget av nya lagar som kommit och som kommer som gör att folk reagerar så starkt.Vi vet ju hur dåligt det har gått får media industrin och hur de blöder pengar pga fildelning, eller hur? Se denna länk; www.second-opinion.se
av Gårilla, lördag 16 maj 2009 kl 19:02
Anton
Gork: jag pratar inte om pris, utan att den varan jag eftersträvar inte finns på den legala marknaden. I USA kan du betala $1.99, motsvarande 20 kr i iTunes för att få ladda hem ett TV-avsnitt. Det kan jag inte göra i Sverige. TV- och filmbolag borde vara glada för att vi vill konsumera deras produkter och göra det möjligt för oss, istället för att jaga oss med blåslampa. Det är det hela debatten handlar om.
av Anton, söndag 17 maj 2009 kl 19:46
Bert Karlssons Semla
Att fildelning fungerar som ett 'filter' mot skräpkultur är ett konstigt argument. Om man ändå vill ta del av skräpet och tankar ner det så är det inte skräpkultur, eller? Skräpkulturen borde således filtrera bort sig självt uppskattningsvis.

Jag känner många tankare som drar ner så ofantligt mycket skit att de knappast har tid att titta/lyssna på en bråkdel av materialet ens. Det hamnar på en hårddisk som stuvas undan någonstans. Jag tror vi har blivit extremt vana vid att kunna ta hem vilken skit som helst när som helst och nu när den möjligheten hotas blir det irritation.

Istället för att gnälla på en blog som denna, hör av er till respektive distibutörer av olika serier och be dem satsa på onlinetjänster i sverige också. Någon från ett land som USA ser Sverige som ett litet land i jämförelse, men vi har den mest uppkopplade befolkningen i världen. Att vi har ett rykte om att vara pirater gör knappast saken bättre. Om man samlar ihop tillräckligt med folk/röster kan man nog ändra inställning hos vissa och öppna nya möjligheter.

Jag tror folk har svårt att se vad en producent av en tv-serie, film eller låt faktiskt menar när denne vill ha ersättning för sitt jobb. Jämför man antalet producenter och antalet vanligt folk på nätet är producenterna vääldigt få, och lika få har insikt i vad det innebär att vara producent. Alla tillhör de inte skaran pengagiriga egon.

Vill du konsumera media, betala för dig. Har du inte råd, stå över eller inse att du är fattig och får spara lite extra. Eller kanske viktigare, klaga på ansvariga angående priserna.
av Bert Karlssons Semla, söndag 17 maj 2009 kl 21:09
Kommentera artikelnAsus presenterar Zenfone 8-serien
8 och 8 Flip

Asus höll låda tidigare i veckan och presenterade nya Zenfone 8-serien. Mer specifikt fick 8 och 8 Flip. Båda enheterna är utrustade med flaggskeppshårdvara som Snapdragon 888, AMOLED-skärm med hög uppdateringsfrekvens och ordentliga batterier på 4000 respektive 5000mAh samt flådigheter som hörlursuttag. Lurarna skiljer sig lite i storlek och 8 har en avlång 5,9 tum AMOLED-panel med 120Hz uppdateringsfrekvens och har en bredd på 68,5mm, vilket gör den lite mindre än Samsung Galaxy S21 med sina 71,2mm. Telefonens design är lite mer traditionell jämfört med tidigare och telefonen är utrustad med en selfiekamera i skärmens vänstra hörn och en kameramodul, I modulen sitter det två Sony-sensorer varav ena är en huvudkamera på 64 MP och andra är en vidvinkel på 12MP. Med den nya designen har det blivit möjligt att göra telefonen vattentålig med IP68-klassning. 8 Flip kommer med en lite större skärm på 6,67 tum och kör 90 Hz och är utrustad med en vridbar kameramodul på baksidan. Den vridbara modulen kommer med samma sensorer som vanliga 8, men denna ackompanjeras av en telefotokamera med 3x optisk zoom. Asus Zenfone 8 och 8 Flip kommer dyka upp i butik i slutet av maj. 8 kommer kosta mellan 7000 och 8500 kronor beroende på hur mycket ram och lagring man vill ha och 8 Flip kommer ligga på 8500 kronor. Nedan har ni lite informativa videor om telefonerna samt ett par ordentliga tittar på lurarna. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Sony släpper DualSense i två nya färger
Svart och röd

Sony meddelade i går att de kommer släppa handkontrollen för PlayStation 5, DualSense, i två nya färger. Dessa färger är Cosmic Red samt Midnight Black och en närmare titt på dessa kan du se i klippet nedan. Kontrollerna kommer släppas i butik den 18 juni till samma pris som den nuvarande DualSense-kontrollen har. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

SpaceX presenterar detaljer om Starships första rymdtripp
Ska ta ett varv runt jorden inom ett år

SpaceX har lämnat in ett dokument som detaljerar deras planer för rymdfarkosten Starship första flygning till rymden, ett test som kommer att ta farkosten nästan ett helt varv runt jorden. Tanken är att Starship ska skjutas upp från SpaceX rymdbas i Boca Chica, Texas, med hjälp av raketsteget Super Heavy. Därefter kommer själva Starship att lägga sig i omloppsbana cirka 115 kilometer ovanför jorden och färdas nästan ett helt varv runt jorden för att 90 minuter senare landa i havet cirka 100 kilometer från Kauai, Hawaiis nordligaste ö. Raketsteget Super Heavy, som i framtiden är tänkt att återanvändas, kommer under det planerade testet landa någonstans i den mexikanska golfen cirka 30 kilometer från kusten. Exakt när det hela kommer att ske finns än så länge inga uppgifter om men planen verkar vara att genomföra testet någon gång innan 1 mars 2022. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu går det att förbeställa Frameworks modulära datorer
Med leverans i sommar

Tidigare i år skrev vi lite om den modulera laptopen Framework och den går nu att förbeställa denna i lite olika konfigurationer. Samtliga modeller kommer med Intels 11:e generationens Tiger Lake-processor, från Core i5-1135G7 till Core i7-1165G7. De levereras med 8GB till 32GB RAM och SSD-diskar från 256GB till 1TB. Samtliga modeller är försedda med en 13 tum stor skärm med kör 2256x1504 pixlars upplösning, ett batteri på 55Wh och en webcam som kör upplösningen 1080p i 60fps. De tre modellerna som går att förbeställa färdigkonfiguerade kostar 999, 1399 och 1999 dollar. Det går även att konfigurera ihop en helt egen modell som köparen får montera ihop själv och då startar priserna på 750 dollar som. Leveransen av datorerna ska dra igång i sommar. Här nedan hittas ett videoklipp där Tested har kollat in Framework lite närmare. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in de första minuterna från Army of the Dead
Zombies och blod

I går kväll släppte de första 15 minuterna från Zack Snyders kommande zombiefilm Army of the Dead. Zack Snyder brukar ju vara rätt så bra på stiliga öppningsscener och öppningsscenen i Army of the Dead ser inte ut att vara ett undantag. Eftersom klippet är rätt så blodigt kan man inte se det direkt ovan utan man måste klicka sig vidare. Army of the Dead handlar om ett gäng legosoldater som måste ta sig ut ett zombie-fyllt Las Vegas efter de försökt sno en massa pengar från ett kasino. I huvudrollerna ser vi bland annat Dave Bautista, Ella Purnell, Garret Dillahunt, Theo Rossi och Tig Notaro. Filmen har premiär på Netflix den 21 maj. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
34.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
9.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
33.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
34.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
46.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
54.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
56.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.4°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
315kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
90kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
43kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-4kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson