m

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Webb / Övrigt

Internetleverantören ePhone blev den första ISP:n i Sverige som krävdes på IP-uppgifter enligt den nya IPRED-lagen då en av deras kunder misstänktes driva en FTP-sajt som delade ut copyright-skyddade ljudböcker.

ePhone vägrade att lämna ut uppgifterna och sa även att man tänkte radera dem men nu har Solna tingsrätt förbjudit ePhone att radera några uppgifter innan ärendet är avslutat i domstolen.

Så här skriver tingsrätten.
"För tiden intill dess ärendet avjorts förbjuder tingsrätten Perfect Communication Sweden AB att vid vite om 500 000 kronor förstöra namn och adress till den som registrerats hos Perfect Communication Sweden AB som användare av Perfect Communication Sweden AB tillhandahållna IP-adressen 77.53.104.102"

35.9°
0

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter

Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

RSS 19 kommentarer till artikeln
trattofonen
Biblioteken står för det ABSOLUT största piratkopierings-erbjudandet gällande film, musik och ljudböcker här i Sverige (med fildelningen bortsedd).Om en privatperson (vem som helst i Sverige) vill få tag i 100 stycken ljudböcker helt gratis, 50 cd-skivor gratis, och kanske ett 30-tal filmer gratis, och ha kvar dom permanent i hemmet, så är det bara att låna på biblioteket och kopiera över till datorn och därefter lämna tillbaka originalen till biblioteket efteråt.Det är helt i sin ordning, och utgår från fakta. Och brottet? Ja det är inget som biblioteken står för (=den största "servern" någonsin som dessutom på riktigt delar ut material), utan det är självklart FILDELNINGEN som står anklagad för detta. Men tänk nu hur många som är pirat-kopierare genom biblioteket, men knappt har rört fildelningsprogram? Ska fildelningen bestraffas för det organiserade utdelandet av media inom det digitala som kommer från samhället/kommunerna? För poängen är alltså att man KAN kopiera från biblioteken, och att folk GÖR detta, och då har man redan lärt folk vart skåpet står, eller rättare sagt vart skåpet "inte står". Det går ju inte att komma ifrån.Och eftersom kopierings-tekniken i folkhemmet redan är accepterat som ett faktum utav rättsystemet - där brottet inte längre ligger i att kopiera hemma, utan där brottet ligger i att dela ut upphovsrättsskyddat material till felaktiga händer, så kan det bara sluta med en enda sak: Det är biblioteken som delar ut upphovsrättsskyddad media i organiserad form och står för den STÖRSTA brottsligheten, eftersom biblioteken inte är "privatpersoner" utan en äkta organisation så är brottet mycket större än fildelningen. Och då är jag ändå inte emot biblioteken.. haha, och inte heller emot fildelning (såvida det inte är helt nyutgiven eller outgiven media som hamnar där.. vilket väl gäller samma sak på biblioteket för den delen).
av trattofonen, torsdag 14 maj 2009 kl 14:09
Gork
Helt rätt av Solna tingsrätt. En ISP har ett ansvar att hjälpa till med brottsutredningar. Tänk om detta hade rört sig om IP-numret till en pedofil? Bara för att en brott anses "lindrigt" innebär inte att man har rätt att försvåra utredningen. För sist jag kollade så var illegal fildelning ett brott.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:08
Gork
hejhehe: öhh..jo. Det är faktiskt ett brott att sprida upphovsrättsskyddat material till personer du inte känner, t.ex. via bittorrent eller DC. Detta är förbjudet enligt svensk lag och är sålunda ett brott. Om du själv tar dig friheten att bestämma vilka lagar man får och inte får bryta mot, vad är det som hindrar en pedofil att resonera på samma sätt?
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:59
zervez
är det bara ja som börjar tröttna på liknelsen mellan pedofiler och filderare. har ingen data på det men har svårt att tro att över 30% av sveriges befolkning är pedofiler. Dock så fildelar över 30% och då borde lagen korrigeras för att återspegla folket. Låt oss rösta om det.

Sen så skadas barn sjukt mycket mer än av pedofili än vad artister gör av att förlora inkomst. sätt straffet i relation till skadan
av zervez, torsdag 14 maj 2009 kl 19:16
Gork
zerves: Om du inte gillar en lag så är du mer än välkommen att försöka förändra den med demokratiska metoder. T.ex. genom att engagera dig politiskt eller rösta på ett visst parti. Men det ger dig INTE rätt att bryta mot den lagen. Jag jämför inte själva brottet pedofil med fildelning, men själva principen är densamma; att på ett odemokratisk och omoraliskt sätt sätta sig över en gällande lagstiftning bara för att man inte gillar den. Det är precis så alla brottslingar resonerar.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 19:25
Phillip
Gork du kan ju sluta sitta och försvara upphovsrättsinnehavarna när du tycks vara oförmögen att svara på min fråga: Har du fått upphovsrättsinnehavarens rätt att använda den där bilden som avatar?!
av Phillip, torsdag 14 maj 2009 kl 21:26
Gork
Phillip: Ja, jag har faktiskt besvarat den frågan förut och även länkat till själva mail korrespondansen med SVT. Tyvärr verkar den inte finnas kvar nu men tydligen var det inget problem så länge bilden användes i ett icke-kommersiellt syfte på en sida med redaktionellt innehåll.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 22:16
Yahoo.se
@ zervez: Nej du är inte ensam om det, börjar även jag tröttna på att alla skall jämföra fildelning med pedofili. Bara ett dåligt argument från korkade människor!
av Yahoo.se, fredag 15 maj 2009 kl 00:13
kn3pp
vansinneslagar. Fildelning av ex. upphovsrättsskyddade filmer och musik skapar ett typ av filter mot skit-musik och skräp-filmer. Eller som en utvecklare av mjukvara sade : gizmodo.com inte hur många program och filmer jag köpt EFTER jag sett dem.. Argumenten för ett förlegat och förstenat system fungerar inte, åtminstånne har jag förlorat förtroendet för regeringen och lagstiftarna. I dagens moln-samhälle (mobileMe, google..stuff) fungerar inte de förlegade copyrightlagar, men istället för att titta på hur man kan förbättra så faller man för utländska storföretags desperata pengabegär. det känns fårvånandsvärt att så många artist-miljonärer står bakom denna utveckling. Den lilla artisten har i dagens läge 2 möjligheter.. sära på benen för storbolagen .. eller ställa upp i Idol2000whatever. Skamligtkan tilläggas att jag faktist driver ett (mycket) litet skivbolag...min erfarenhet säger att de flesta musiker helst av allt vill få så många som möjligt att lyssna på just deras musik. Dagens system hämmar helt klart mångfalden./kn3pp ..
av kn3pp, fredag 15 maj 2009 kl 00:38
~Filip~
gork
av ~Filip~, fredag 15 maj 2009 kl 01:33
Phillip
Gork - så hunden har käkat upp läxan eller? ;)
av Phillip, fredag 15 maj 2009 kl 08:33
Gork
Hur man än vrider och vänder på det så bryter ni mot lagen och går emot andra männsikors uttryckliga vilja genom att fildela illegalt. Jag tror att anledningen till att ni reagerar så kraftigt är att ni innerst inne känner er lite ruttna över det ni håller på med. Speciellt när ni stämplas som snyltare och brottslingar av både artister, företag, stat och privatpersoner (t.ex. mig). Idag finns det fungerande LAGLIGA tjänster t.ex. SF Anytime och spotify/last.fm och att fortsätta fildela illegalt är bara egoistiskt.
av Gork, fredag 15 maj 2009 kl 08:46
superkonna
Gork har rätt. Även om man tycker att en lag är kass, så går man emot hela demokratins grundvalar genom att inte följa den (förutsatt att de som stiftar lagarna är demokratiskt valda förstås). Vad ska lagar vara bra för om alla bara väljer att göra det de själva tycker är rätt och fel? Då kan vi lika väl ha anarki.
av superkonna, fredag 15 maj 2009 kl 17:35
ReQuaker
Gork, De grejer jag verkligen ville ha köpte jag förut, nu å andra sidan struntar jag i att köpa alls (förutom spel som jag alltid har köpt). Tror säkert att det finns fler som tänker så, snacka om att skjuta sig själva i foten. Vill gärna se om försäljningen har ökat nämnvärt. Spotify är väl en liten bit i rätt riktning ja, men fortfarande rätt begränsat. Du kan förespråka hur mycket du vill om de fåtal tjänster som existerar och om att försöka övertyga IQ-befriade politiker att inte stifta lagar emot folkets vilja. De bryr sig ju uppenbarligen mer om att slicka USAs röv än folket oavsett. (Ursäkta språket)
av ReQuaker, fredag 15 maj 2009 kl 19:16
Anton
Gork: Lagliga, ja. Fungerande, nej. Gick in på SF Anytime och fick meddelandet: "SF Anytime kräver en PC med Windows". När (framförallt) film- och TV-bolag slutar säga åt mig hur, var, när och med vem jag ska konsumera deras produkter så kan det bli intressant att prata om lagliga lösningar. Men med DRM- och kompabilitetsproblem är det ju enklare och mer användbart med illegala lösningar. Jag betalar gärna 20 kronor i veckan för att se det senaste avsnitten av amerikanska serier, men det är ingen som vill ha mina pengar. Vad göra?
av Anton, fredag 15 maj 2009 kl 20:24
Gork
Anton: Det är inte upp till dig att ensam bestäma vad som är ett rimligt pris. Om du tycker priset är för högt eller tillgängligheten är för dålig så får du helt enkelt låta bli att konsumera varan. Den det ger dig inte rätt att med olagliga metoder anskaffa varan/tjänsten utan att betala. Rent principiellt kan man motivera alla typer av stölder på sättet du argumenterar.
av Gork, lördag 16 maj 2009 kl 11:43
Gårilla
Gork du kan tyckas ha rätt, absolut!Men det handlar egentligen om så mycket mera och är betydligt mer komplext än vad du vill framföra!Upphovsrätten och hur den hanteras av mediaindustrin hämmar utvecklingen och inskränker i den personliga integriteten. Att använda det patetiska liknelsen med pedofili är lågt och placerar bara dig i de trög tänktas hörna.Det är det stora sammantaget av nya lagar som kommit och som kommer som gör att folk reagerar så starkt.Vi vet ju hur dåligt det har gått får media industrin och hur de blöder pengar pga fildelning, eller hur? Se denna länk; www.second-opinion.se
av Gårilla, lördag 16 maj 2009 kl 19:02
Anton
Gork: jag pratar inte om pris, utan att den varan jag eftersträvar inte finns på den legala marknaden. I USA kan du betala $1.99, motsvarande 20 kr i iTunes för att få ladda hem ett TV-avsnitt. Det kan jag inte göra i Sverige. TV- och filmbolag borde vara glada för att vi vill konsumera deras produkter och göra det möjligt för oss, istället för att jaga oss med blåslampa. Det är det hela debatten handlar om.
av Anton, söndag 17 maj 2009 kl 19:46
Bert Karlssons Semla
Att fildelning fungerar som ett 'filter' mot skräpkultur är ett konstigt argument. Om man ändå vill ta del av skräpet och tankar ner det så är det inte skräpkultur, eller? Skräpkulturen borde således filtrera bort sig självt uppskattningsvis.

Jag känner många tankare som drar ner så ofantligt mycket skit att de knappast har tid att titta/lyssna på en bråkdel av materialet ens. Det hamnar på en hårddisk som stuvas undan någonstans. Jag tror vi har blivit extremt vana vid att kunna ta hem vilken skit som helst när som helst och nu när den möjligheten hotas blir det irritation.

Istället för att gnälla på en blog som denna, hör av er till respektive distibutörer av olika serier och be dem satsa på onlinetjänster i sverige också. Någon från ett land som USA ser Sverige som ett litet land i jämförelse, men vi har den mest uppkopplade befolkningen i världen. Att vi har ett rykte om att vara pirater gör knappast saken bättre. Om man samlar ihop tillräckligt med folk/röster kan man nog ändra inställning hos vissa och öppna nya möjligheter.

Jag tror folk har svårt att se vad en producent av en tv-serie, film eller låt faktiskt menar när denne vill ha ersättning för sitt jobb. Jämför man antalet producenter och antalet vanligt folk på nätet är producenterna vääldigt få, och lika få har insikt i vad det innebär att vara producent. Alla tillhör de inte skaran pengagiriga egon.

Vill du konsumera media, betala för dig. Har du inte råd, stå över eller inse att du är fattig och får spara lite extra. Eller kanske viktigare, klaga på ansvariga angående priserna.
av Bert Karlssons Semla, söndag 17 maj 2009 kl 21:09
Kommentera artikelnE3 2021 Spana in Microsofts presskonferens på E3 2021
Äntligen dags för Starfield?

I kväll, klockan 19:00, drar Microsoft igång sin E3-konferens som i år även kommer inkludera Bethesdas grejer. Denna presentation har väl potential att bli den som är mest intressant på hela E3 då den mest största sannolikhet kommer bjuda på massvis med spel från både Xbox Game Studios samt tredjepartsutvecklare. Antaglien kommer vi få se mer från Halo Infinite och mycket talar också för att vi kommer få se något lite mer konkret från Bethesdas rymdspel Starfield. Du kan självklart följa den 90 minuter långa presskonferensen direkt från tv-soffan via YouTube-klippet ovan. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Lexus presenterar nya NX
Kommer som laddhybrid

NX är en viktig bil i Europa för Lexus och nu kommer en ny generation som bjuder på två mycket välkomna nyheter. Den första är att bilen kommer som laddhybrid. Vi känner igen lösningen från Toyota RAV4 där den är riktigt trevlig, speciellt räckvidden är riktigt härlig med över sju mil på bara el. Trots att batteriet är lika stort i NX som i RAV4 (18,1 kWh), hästarna är exakt samma (306 hästar) och 0 till 100 går på sex sekunder i båda bilarna så väntas Lexus NX komma 63 kilometer istället för 75 kilometer som i RAV4. Men eftersom Toyota håller vad de lovar kan du troligen räkna med dryga sex mils räckvidd. Bensinmotorn är på 2,5 liter och jobbar på framhjulen medan elmotorn jobbar på bakhjulen. Laddhybriden får beteckningen 450h+ men det finns även en annan version som kallas 350h och som har Lexus vanliga hybridteknik. Den har 242 hästar och gör 0 till 100 på 7,7 sekunder. Jämfört med förra versionen är det 15 procent snabbare, samtidigt har man minskat utsläppen med 10 procent. En annan trevlig nyhet är att man jobbat om förarmiljön. Borta är den där ålderdomliga styrplattan och istället rör man skärmen med fingrarna som på resten av bilindustrin. Konceptet kallas för Tazuna och ser riktigt trevligt ut. Det nya systemet ska vara betydligt mer responsivt, men man verkar inte så stolt över det eftersom man bra visar Apple CarPlay på bilderna. Välkommet är det hur som helst! En rolig detalj är att dörrarna öppnas med en knapp som sedan öppnar dörren elektroniskt. Detta jobbar tillsammans med systemet som upptäcker saker i döda vinkeln, så kommer det en cyklist eller annan bil farande varnas man. Om jag minns rätt från RAV4 så var bakluckan mördande långsam, men i Lexus NX ska man ha fixat detta. Den ska vara snabb (4 sekunder) och tystare än tidigare. Bra! Tumnagel
36.8°
+
Roger Åberg
0

Kim Jong Un gillar inte K-pop
Kallar det för ond cancer

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Un har börjat ta i med hårdhandskarna mot sydkoreansk popmusik (K-pop). Nya dokument som läckt ut från landet visar att regimen där införde en lag för något halvår sedan som säger att den som konsumerar eller äger sydkoreansk underhållning ska få fem till 15 års straffarbete. Även folk som pratar koreanska med sydkoreansk stil kan få straffarbete och de som smugglar in media från Sydkorea kan få dödsstraff. En person ska redan ha avrättats för att den sålde piratkopierade USB-enheter med sydkoreansk underhållning. Kim kallade K-pop för ond cancer och beskyller musikstilen för att påverka klädseln, frisyren, talet och beteendet av landets unga befolkning. Tumnagel
35.5°
+
Frode Wikesjö
0

Volkswagen presenterar sjunde generationens folkabuss
Det här är nya Multivan

Folkabussen är en klassiker och nu är det dags för generation sju. Den här ska inte blandas ihop med ID.Buzz som är en elektrisk version av folkabussen på MEB-plattformen, samma som ID.3 och ID.4 bygger på. Men nya Multivan byter ändå plattform och kommer numera att byggas på MQB-plattformen, som många av Volkswagens "vanliga" fossilbilar byggs på. Det betyder att vi kommer att få se laddhybridsteknik i denna. Batteriet i denna ligger på 13 kWh och elmotorn ger 116 hästar, tillsammans med bensinmotorn får den 218 hästar. Vill man inte ha laddhybrid kan man få en bensinare på antingen 136 eller 204 hästar, nästa år kommer diesel på 150 hästar. Alla har DSG som standard. Golvet är platt i bilen och det finns plats för sju. Skenor i det platta golvet gör att man kan möblera rätt fritt utifrån vad man har för krav på andra passagerare och last. Nya versionen är bredare och längre än föregångaren men också lite lättare. På insidan är måtten ungefär desamma som tidigare men väljer man panoramaglastak blir takhöjden bättre. Lasta kan man. Med alla säten får det plats 469 liter, med bara två rader säten 1844 liter och utan säten där bak 3672 liter. Det finns även en lång version och där är siffrorna 762, 2171 och 4005 liter. Tumnagel
37.9°
+
Roger Åberg
0

Salma Hayek går igenom sin karriär
Från Desperado till Hitman's Wife’s Bodyguard

Skådespelaren Salma Hayek går här igenom några av rollerna hon har spelat under sin karriär. Hon täcker sina roller i filmer som Desperado, From Dusk Til Dawn, Dogma, Frida och hennes nya film Hitmanx27s Wife’s Bodyguard. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Därför kan man inte alltid lita på väderapparna
De är helt enkelt för exakta

Väderappar är grymma, men de är inte alltid korrekta. En av anledningarna till det är att de helt enkelt kollar på ett väldigt specifikt område och rapporterar vädret för precis den punkt du är på och inte ett lite större område. SVTs meteorolog Per Stenborg beskriver det som att kolla på fotboll genom ett sugrör. Så ett tips är att inte alltid bara kolla på den specifika plats du är på utan även kolla väderkartor. Tumnagel
38.2°
+
Roger Åberg
0

Kolla in The Talk Show från WWDC 2021
Trevligt samtal med Craig Federighi och Greg Joswiak

Som avslutning på Apples utvecklarkonferens WWDC 2021 spenderade John Gruber från Daring Fireball en längre stund med Apples Craig Federighi och Greg Joswiak för att prata om några av nyheterna konferensen. Så om man är sugen på att lyssna på ett avslappnat samtal om både stora och små WWDC-nyheter så hittar du det i klippet ovan. Klippet är uppdelat i diverse kapitel så det är bara till att spola fram till sektionerna man vill höra mer om. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Så här gör du hjärt-lungräddning (HLR)
Bra att veta!

Inte många kan väl ha missat att den danska fotbollsspelaren Christian Eriksen föll ihop på plan igår under matchen mot Finland. Tack vare snabb hjälp verkar det nu som att han mår bra. Att göra hjärt-lungräddning, eller HLR som det också kallas, kan vara livsavgörande och något som är bra att veta. Det är inte jättesvårt, men eftersom man inte har tid att googla om det behövs användas på riktigt är det bra att ha koll innan. Här kommer en video på hur det fungerar och MSBs variant nedan. Mer information finns hos 1177. Tumnagel
47.9°
+
Roger Åberg
0

En trailer för Nine Perfect Strangers
Nicole Kidman är lite creepy

Nine Perfect Strangers är en kommande serie med Nicole Kidman, Melissa McCarthy, Michael Shannon, Luke Evans, Bobby Cannavale, Regina Hall, Samara Weaving, Melvin Gregg, Asher Keddie, Grace Van Patten, Tiffany Boone och Manny Jacinto. Serien är skapad av David E. Kelley (Boston Legal, Big Little Lies) och är baserad på boken Nio främlingar av Liane Moriarty. I Nine Perfect Strangers får vi se vad som händer när nio främlingar anländer till Tranquillum House för att spendera tio dagar med lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men det som kanske såg bra ut i broschyren visar sig vara vara bra mycket otrevliga då kvinnan bakom de omtalade retreaten, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. Nine Perfect Strangers här premiär på Hulu den 18 augusti och det återstår väl att se var det hamnar här i Sverige. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Audi e-tron GT mot Tesla Model S på långfärd
En väldigt jämn kamp!

Tesla har haft överhanden på långfärd men konkurrenterna börjar komma ikapp. Dels laddar de snabbare och snabbare och dels så börjar Ionity och de andra laddnätverken bli bättre. Mat från Carwow tog en Model S Long Range och satte kompisen i en e-tron GT och så körde de från Skottland till London. Teslan har bättre räckvidd men Audin laddar snabbare, så frågan är vilken som kommer fram snabbast. Svaret är att det är väldigt jämnt! Nu är det här det bästa från elbilsvärlden just nu, men det är skönt att se att det verkligen blir bättre och bättre. Tumnagel
37.3°
+
Roger Åberg
0

Godfall kommer till PlayStation 4
Låter vettigt

När Godfall släpptes förra året var det konsolexklusivt på PlayStation 5. Men antagligen för att det inte finns allt för många sådana konsoler ute på marknaden har nu utvecklarna bestämt sig för även släppa en version av spelet för PlayStation 4. Spelet kommer dock erbjuda cross-play mellan konsolerna och du kommer också kunna uppgradera till PlayStation 5-versionen utan extra kostnad från PlayStation 4-versionen. Godfall till PlayStation 4 beräknas att släppas den 10 augusti. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nya Google Assistent vs nya Siri
Android 12 vs iOS 15

På assistenter har Google varit kung länge och Siri mest fnissad åt. Med iOS 15 påstår Apple att man har gjort en hel del förbättringar, men fungerar de? Och är det något att ha mot Google Assistenten? Det här testet säger att Apple faktiskt har gjort Siri bättre, men att Google fortfarande har övertaget. Tumnagel
37.7°
+
Roger Åberg
0

Dykaren som blev slukad av knölval kör en AMA
Fanns Geppetto där?

Den 56-årige dykaren Michael Packard som i veckan blev slukad av en knölval körde nyligen en AMA på Reddit. Det var när Michael dök efter hummer i vattnet utanför delstaten Massachusetts som en knölval lyckades få in honom i gapet där Michael fick spendera en dryg halv minut innan han blev utspottad igen. Under denna frågestund nämnde han bland annat att han överlevde en flygkrasch i Costa rica, inte kände valens tunga och hur personalen på sjukhuset reagerade när han berättade varför han var där. Du hittar hela AMA:n via länken nedan. Tumnagel
40.4°
+
Frode Wikesjö
0

Upplev Mars via denna 360-video
Nu kan du vara Perseverance

I veckan släppte Nasa en 360-video där du kan titta runt lite och se hur det ser ut runt Perseverance-rovern. Klippet bjuder också på ljud för att ge en en bättre känsla av hur Perseverance har det just nu. Har du ett VR-headset tar man ju upplevelsen några steg längre annars får man nöja sig med att svänga runt vyn med musen. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

E3 2021 Trailers och info från gårdagens Ubisoft-grej
Lite gott och blandat

I går kväll höll Ubisoft en E3-presentation där de visade upp en del speltrailers för kommande spel. Under presentationen han de visa upp Rainbow Six Extraction, Rocksmith+, Riders Republic, Just Dance 2022, lite nya grejer för Assassin’s Creed samt Watch Dogs, Far Cry 6, Mario + Rabbids: Kingdom Battle och Avatar: Frontiers of Pandora. Rainbow Six Extraction kommer släppas till Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Stadia, Xbox One och Xbox Series X/S den 16 september. En längre titt på hur det ser ut när man väl spelar spelet kan beskådas nedan. Det kommer ha cross-play mellan samtliga plattformar och på tal om det så är cross-play något som även kommer att komma till vanliga Rainbow Six. Där kommer dock konsolfolket skärmas av från PC-folket. En annan bra grej som kommer att komma till Rainbow Six: Siege är att ens framsteg kommer synkas mellan plattformarna. Ubisoft visade också upp ett nytt Rocksmith-grej i form av Rocksmith+. Detta är mer eller mindre samma sak som tidigare Rocksmith men fungerar mer som en prenumerationstjänst som man då kan lära sig spela gitarr eller bas med. Nytt är att man kan spela det på mobilen och där kan man också använda sig av akustiska instrument. Något släppdatum gavs ej för Rocksmith+ men betatestet drog igång i går och någon gång senare i år ska de lanseras på riktigt. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Ubisoft ger oss en första titt på Avatar: Frontiers of Pandora
Släpps nästa år

Ubisofts spelström som hölls under kvällen avslutades med en första titt på Avatar-spelet svenska Massive Entertainment har jobbat på i ett par år. Spelet beskrivs som ett actionäventyr i förstaperson och är byggt i Massives Snowdrop-motor, som även används i The Division, med next gen-konsolerna och PC i åtanke. Built using the latest iteration of the Snowdrop engine, and developed exclusively for the new generation of consoles and PC, Avatar: Frontiers of Pandora brings to life the alluring world of Pandora with all of its beauty and danger in an immersive, open world experience. In this new, standalone story, play as a Na’vi and embark on a journey across the Western Frontier, a never-before-seen part of Pandora. Explore a living and reactive world inhabited by unique creatures and new characters, and push back the formidable RDA forces that threaten it. Avatar: Frontiers of Pandora kommer släppas nästa år till PC, PS5, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
42.8°
+
André Stray
0

Ubisoft Forward drar igång 21:00
Missa inte Ubisofts E3-ström!

Ikväll är det dags för Ubisoft att visa världen vad de har för olika spel på ingång. Under sin Ubisoft Forward-ström som drar igång klockan 21:00 kommer den franska speljätten visa upp en och annan trailer, snacka spelnyheter och ge oss lite annat smått och gott. Specifikt vad som kommer visas upp återstår att se, men vänta er i alla fall nyheter kring Rainbow Six Quarantine, Riders Republic, Far Cry 6 samt Assassin’s Creed Valhalla. Förhoppningsvis lär det erbjudas en och annan överraskning. Kanske är det ikväll vi får se nästa Splinter Cell? Troligtvis inte, men det vore rätt trevligt. Något vi kanske får se är Massive Entertainments nya Star Wars-spel, även om arbetet med det verkar vara i ett tidigt skede. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Sex minuter Kena: Bridge Of Spirits
Ser fortfarande lovande ut

En gameplay-presentation för det lovande spelet Kena: Bridge of Spirits visades under Tibeca Games Spotlight. Här får vi både se och höra vad man kommer kunna göra i detta action-äventyrsspel. Som spelare spelar du Kena som är en ung guide för andar. En dag förstörs hennes by och då måste Kena ge sig ut på äventyr för att reda ut vad det är för konstiga saker som händer i världen. Kena: Bridge of Spirits är på gång för PlayStation 5, PlayStation 4 samt Windows och förväntas att släppas den 24 augusti. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
116kg
+
Roger Åberg

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
111kg
+
Roger Åberg

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
82kg
+
Roger Åberg

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-506kg
+
Wille Wilhelmsson

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
226kg
+
Roger Åberg

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
152kg
+
Roger Åberg

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Göteborgsoperan kör Håkan Hellström-musikal
Kärlek skonar ingen

I höst är de premiär för musikalen "Kärlek skonar ingen" vilket är en musikal som är baserad på en del av Håkan Hellströms låtar. Inte helt oväntat så är urpremiären av "Kärleken skonar ingen" på Göteborgsoperan. Musikalen är skriven av regissören Victoria Brattström, musikern Simon Ljungman, artisten Håkan Hellström och författaren Mirja Unge. Göteborgsoperan skriver om musikalen: "Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Håkan Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta." Den tre timmar långa musikalen "Kärlek skonar ingen" har premiär på Göteborgsoperan 9 oktober och biljetterna släpps 2 september. Dessa kommer att kosta 150 - 895 kronor. Tumnagel
-17kg
+
Wille Wilhelmsson

Swatch släpper klockor i keramik
Snällare mot miljön

Klocktillverkaren Swatch har lanserat en ny serie klockor som är tillverkade i biokeramik, ett keramikbaserat material som inte är riktigt lika ömtåligt som vanlig keramik. Swatch är antagligen mest kända för sina plastklockor men verkar med satsningen på sin biokeramiska Big Bold-serie vilja profilera sig som lite mer miljövänliga. Swatch skriver att deras variant av biokeramik innehåller två tredjedelar keramik och en tredjedel bioplast. Swatch Big Bold-klockor går att få i fem olika färger och kostar cirka 200 dollar styck. Tumnagel
143kg
+
Wille Wilhelmsson