m

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Webb / Övrigt

Internetleverantören ePhone blev den första ISP:n i Sverige som krävdes på IP-uppgifter enligt den nya IPRED-lagen då en av deras kunder misstänktes driva en FTP-sajt som delade ut copyright-skyddade ljudböcker.

ePhone vägrade att lämna ut uppgifterna och sa även att man tänkte radera dem men nu har Solna tingsrätt förbjudit ePhone att radera några uppgifter innan ärendet är avslutat i domstolen.

Så här skriver tingsrätten.
"För tiden intill dess ärendet avjorts förbjuder tingsrätten Perfect Communication Sweden AB att vid vite om 500 000 kronor förstöra namn och adress till den som registrerats hos Perfect Communication Sweden AB som användare av Perfect Communication Sweden AB tillhandahållna IP-adressen 77.53.104.102"

35.9°
0

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter

Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

RSS 19 kommentarer till artikeln
trattofonen
Biblioteken står för det ABSOLUT största piratkopierings-erbjudandet gällande film, musik och ljudböcker här i Sverige (med fildelningen bortsedd).Om en privatperson (vem som helst i Sverige) vill få tag i 100 stycken ljudböcker helt gratis, 50 cd-skivor gratis, och kanske ett 30-tal filmer gratis, och ha kvar dom permanent i hemmet, så är det bara att låna på biblioteket och kopiera över till datorn och därefter lämna tillbaka originalen till biblioteket efteråt.Det är helt i sin ordning, och utgår från fakta. Och brottet? Ja det är inget som biblioteken står för (=den största "servern" någonsin som dessutom på riktigt delar ut material), utan det är självklart FILDELNINGEN som står anklagad för detta. Men tänk nu hur många som är pirat-kopierare genom biblioteket, men knappt har rört fildelningsprogram? Ska fildelningen bestraffas för det organiserade utdelandet av media inom det digitala som kommer från samhället/kommunerna? För poängen är alltså att man KAN kopiera från biblioteken, och att folk GÖR detta, och då har man redan lärt folk vart skåpet står, eller rättare sagt vart skåpet "inte står". Det går ju inte att komma ifrån.Och eftersom kopierings-tekniken i folkhemmet redan är accepterat som ett faktum utav rättsystemet - där brottet inte längre ligger i att kopiera hemma, utan där brottet ligger i att dela ut upphovsrättsskyddat material till felaktiga händer, så kan det bara sluta med en enda sak: Det är biblioteken som delar ut upphovsrättsskyddad media i organiserad form och står för den STÖRSTA brottsligheten, eftersom biblioteken inte är "privatpersoner" utan en äkta organisation så är brottet mycket större än fildelningen. Och då är jag ändå inte emot biblioteken.. haha, och inte heller emot fildelning (såvida det inte är helt nyutgiven eller outgiven media som hamnar där.. vilket väl gäller samma sak på biblioteket för den delen).
av trattofonen, torsdag 14 maj 2009 kl 14:09
Gork
Helt rätt av Solna tingsrätt. En ISP har ett ansvar att hjälpa till med brottsutredningar. Tänk om detta hade rört sig om IP-numret till en pedofil? Bara för att en brott anses "lindrigt" innebär inte att man har rätt att försvåra utredningen. För sist jag kollade så var illegal fildelning ett brott.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:08
Gork
hejhehe: öhh..jo. Det är faktiskt ett brott att sprida upphovsrättsskyddat material till personer du inte känner, t.ex. via bittorrent eller DC. Detta är förbjudet enligt svensk lag och är sålunda ett brott. Om du själv tar dig friheten att bestämma vilka lagar man får och inte får bryta mot, vad är det som hindrar en pedofil att resonera på samma sätt?
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:59
zervez
är det bara ja som börjar tröttna på liknelsen mellan pedofiler och filderare. har ingen data på det men har svårt att tro att över 30% av sveriges befolkning är pedofiler. Dock så fildelar över 30% och då borde lagen korrigeras för att återspegla folket. Låt oss rösta om det.

Sen så skadas barn sjukt mycket mer än av pedofili än vad artister gör av att förlora inkomst. sätt straffet i relation till skadan
av zervez, torsdag 14 maj 2009 kl 19:16
Gork
zerves: Om du inte gillar en lag så är du mer än välkommen att försöka förändra den med demokratiska metoder. T.ex. genom att engagera dig politiskt eller rösta på ett visst parti. Men det ger dig INTE rätt att bryta mot den lagen. Jag jämför inte själva brottet pedofil med fildelning, men själva principen är densamma; att på ett odemokratisk och omoraliskt sätt sätta sig över en gällande lagstiftning bara för att man inte gillar den. Det är precis så alla brottslingar resonerar.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 19:25
Phillip
Gork du kan ju sluta sitta och försvara upphovsrättsinnehavarna när du tycks vara oförmögen att svara på min fråga: Har du fått upphovsrättsinnehavarens rätt att använda den där bilden som avatar?!
av Phillip, torsdag 14 maj 2009 kl 21:26
Gork
Phillip: Ja, jag har faktiskt besvarat den frågan förut och även länkat till själva mail korrespondansen med SVT. Tyvärr verkar den inte finnas kvar nu men tydligen var det inget problem så länge bilden användes i ett icke-kommersiellt syfte på en sida med redaktionellt innehåll.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 22:16
Yahoo.se
@ zervez: Nej du är inte ensam om det, börjar även jag tröttna på att alla skall jämföra fildelning med pedofili. Bara ett dåligt argument från korkade människor!
av Yahoo.se, fredag 15 maj 2009 kl 00:13
kn3pp
vansinneslagar. Fildelning av ex. upphovsrättsskyddade filmer och musik skapar ett typ av filter mot skit-musik och skräp-filmer. Eller som en utvecklare av mjukvara sade : gizmodo.com inte hur många program och filmer jag köpt EFTER jag sett dem.. Argumenten för ett förlegat och förstenat system fungerar inte, åtminstånne har jag förlorat förtroendet för regeringen och lagstiftarna. I dagens moln-samhälle (mobileMe, google..stuff) fungerar inte de förlegade copyrightlagar, men istället för att titta på hur man kan förbättra så faller man för utländska storföretags desperata pengabegär. det känns fårvånandsvärt att så många artist-miljonärer står bakom denna utveckling. Den lilla artisten har i dagens läge 2 möjligheter.. sära på benen för storbolagen .. eller ställa upp i Idol2000whatever. Skamligtkan tilläggas att jag faktist driver ett (mycket) litet skivbolag...min erfarenhet säger att de flesta musiker helst av allt vill få så många som möjligt att lyssna på just deras musik. Dagens system hämmar helt klart mångfalden./kn3pp ..
av kn3pp, fredag 15 maj 2009 kl 00:38
~Filip~
gork
av ~Filip~, fredag 15 maj 2009 kl 01:33
Phillip
Gork - så hunden har käkat upp läxan eller? ;)
av Phillip, fredag 15 maj 2009 kl 08:33
Gork
Hur man än vrider och vänder på det så bryter ni mot lagen och går emot andra männsikors uttryckliga vilja genom att fildela illegalt. Jag tror att anledningen till att ni reagerar så kraftigt är att ni innerst inne känner er lite ruttna över det ni håller på med. Speciellt när ni stämplas som snyltare och brottslingar av både artister, företag, stat och privatpersoner (t.ex. mig). Idag finns det fungerande LAGLIGA tjänster t.ex. SF Anytime och spotify/last.fm och att fortsätta fildela illegalt är bara egoistiskt.
av Gork, fredag 15 maj 2009 kl 08:46
superkonna
Gork har rätt. Även om man tycker att en lag är kass, så går man emot hela demokratins grundvalar genom att inte följa den (förutsatt att de som stiftar lagarna är demokratiskt valda förstås). Vad ska lagar vara bra för om alla bara väljer att göra det de själva tycker är rätt och fel? Då kan vi lika väl ha anarki.
av superkonna, fredag 15 maj 2009 kl 17:35
ReQuaker
Gork, De grejer jag verkligen ville ha köpte jag förut, nu å andra sidan struntar jag i att köpa alls (förutom spel som jag alltid har köpt). Tror säkert att det finns fler som tänker så, snacka om att skjuta sig själva i foten. Vill gärna se om försäljningen har ökat nämnvärt. Spotify är väl en liten bit i rätt riktning ja, men fortfarande rätt begränsat. Du kan förespråka hur mycket du vill om de fåtal tjänster som existerar och om att försöka övertyga IQ-befriade politiker att inte stifta lagar emot folkets vilja. De bryr sig ju uppenbarligen mer om att slicka USAs röv än folket oavsett. (Ursäkta språket)
av ReQuaker, fredag 15 maj 2009 kl 19:16
Anton
Gork: Lagliga, ja. Fungerande, nej. Gick in på SF Anytime och fick meddelandet: "SF Anytime kräver en PC med Windows". När (framförallt) film- och TV-bolag slutar säga åt mig hur, var, när och med vem jag ska konsumera deras produkter så kan det bli intressant att prata om lagliga lösningar. Men med DRM- och kompabilitetsproblem är det ju enklare och mer användbart med illegala lösningar. Jag betalar gärna 20 kronor i veckan för att se det senaste avsnitten av amerikanska serier, men det är ingen som vill ha mina pengar. Vad göra?
av Anton, fredag 15 maj 2009 kl 20:24
Gork
Anton: Det är inte upp till dig att ensam bestäma vad som är ett rimligt pris. Om du tycker priset är för högt eller tillgängligheten är för dålig så får du helt enkelt låta bli att konsumera varan. Den det ger dig inte rätt att med olagliga metoder anskaffa varan/tjänsten utan att betala. Rent principiellt kan man motivera alla typer av stölder på sättet du argumenterar.
av Gork, lördag 16 maj 2009 kl 11:43
Gårilla
Gork du kan tyckas ha rätt, absolut!Men det handlar egentligen om så mycket mera och är betydligt mer komplext än vad du vill framföra!Upphovsrätten och hur den hanteras av mediaindustrin hämmar utvecklingen och inskränker i den personliga integriteten. Att använda det patetiska liknelsen med pedofili är lågt och placerar bara dig i de trög tänktas hörna.Det är det stora sammantaget av nya lagar som kommit och som kommer som gör att folk reagerar så starkt.Vi vet ju hur dåligt det har gått får media industrin och hur de blöder pengar pga fildelning, eller hur? Se denna länk; www.second-opinion.se
av Gårilla, lördag 16 maj 2009 kl 19:02
Anton
Gork: jag pratar inte om pris, utan att den varan jag eftersträvar inte finns på den legala marknaden. I USA kan du betala $1.99, motsvarande 20 kr i iTunes för att få ladda hem ett TV-avsnitt. Det kan jag inte göra i Sverige. TV- och filmbolag borde vara glada för att vi vill konsumera deras produkter och göra det möjligt för oss, istället för att jaga oss med blåslampa. Det är det hela debatten handlar om.
av Anton, söndag 17 maj 2009 kl 19:46
Bert Karlssons Semla
Att fildelning fungerar som ett 'filter' mot skräpkultur är ett konstigt argument. Om man ändå vill ta del av skräpet och tankar ner det så är det inte skräpkultur, eller? Skräpkulturen borde således filtrera bort sig självt uppskattningsvis.

Jag känner många tankare som drar ner så ofantligt mycket skit att de knappast har tid att titta/lyssna på en bråkdel av materialet ens. Det hamnar på en hårddisk som stuvas undan någonstans. Jag tror vi har blivit extremt vana vid att kunna ta hem vilken skit som helst när som helst och nu när den möjligheten hotas blir det irritation.

Istället för att gnälla på en blog som denna, hör av er till respektive distibutörer av olika serier och be dem satsa på onlinetjänster i sverige också. Någon från ett land som USA ser Sverige som ett litet land i jämförelse, men vi har den mest uppkopplade befolkningen i världen. Att vi har ett rykte om att vara pirater gör knappast saken bättre. Om man samlar ihop tillräckligt med folk/röster kan man nog ändra inställning hos vissa och öppna nya möjligheter.

Jag tror folk har svårt att se vad en producent av en tv-serie, film eller låt faktiskt menar när denne vill ha ersättning för sitt jobb. Jämför man antalet producenter och antalet vanligt folk på nätet är producenterna vääldigt få, och lika få har insikt i vad det innebär att vara producent. Alla tillhör de inte skaran pengagiriga egon.

Vill du konsumera media, betala för dig. Har du inte råd, stå över eller inse att du är fattig och får spara lite extra. Eller kanske viktigare, klaga på ansvariga angående priserna.
av Bert Karlssons Semla, söndag 17 maj 2009 kl 21:09
Kommentera artikelnEn trailer för The Protégé
Med Maggie Q!

I går kväll så släpptes en trailer för filmen The Protégé med Maggie Q, Michael Keaton och Samuel L. Jackson. This pic follows Anna (Maggie Q) and Rembrandt (Keaton) - two of the worldx27s premiere assassins who share a mysterious past from Vietnam. For years, they traversed the globe competing for high profile contracts. But when Annax27s mentor Moody (Jackson) is murdered, she and Rembrandt must form an uneasy alliance and return to Vietnam to track down his killer. Filmen är regisserad av Martin Campbell som tidigare gjort filmer som Casino Royale och Goldeneye. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in supermåne och månförmörkelse på första parkett
Flygbolaget Qantas anordnar ball flygresa

Det australiensiska flygbolaget Qantas kommer att göra en flygning i slutet av den här månaden där passagerarna kommer att få möjlighet att kolla in både en supermåne och en månförmörkelse på lite närmare håll. Det är 26 maj som det både kommer att vara en så kallad supermåne och en total månförmörkelse, det som även kallas för "blodmåne", i vissa delar av världen. Qantas Supermoon Scenic Flight kommer att avgå från Sydney och vara i cirka två och en halv timme. Resan kommer att ske i en Boeing 787 Dreamliner och astronomen Vanessa Moss kommer att vara med och kommentera händelserna live. Biljetterna till den unika resan börjar säljas i morgon och priserna börjar på lite över 3200 kronor för en biljett i ekonomiklass och går upp till cirka 9800 kronor om man vill sitta i business class. För att kunna boka biljetterna måste man sedan tidigare vara med i Qantas lojalitetsprogram Qantas Frequent Flyer. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Lisey's Story
Som kommer till Apple TV+ den 4 juni

Här har vi den första trailern för Liseyx27s Story som är baserad på en roman av Stephen King. I serien får vi följa änkan Lisey Landon (spelad av Julianne Moore) som har ett gäng hemska och störande minnen som plågar henne. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Cyborg-öga hjälper mobilzombies hålla koll på omgivningen
Bra för oss som spelar Pokémon Go?

Designstudenten Minwook Paeng har tagit fram en mojäng som är tänkt att hålla koll på användarens omgivning om deras två vanliga ögon är upptagna med annat. Han kallar sin uppfinning för "Third Eye", ett litet robotöga som har en artificiell ögonlock som öppnas när användarens huvud vinklas neråt. Själva ögat består av en ultraljudssensor som kan upptäcka när objekt närmar sig ögat. Om så är fallet så spelar ögat upp en varningssignal som gör att användare förhoppningsvis inte kolliderar med objektet som den är på väg att knalla in i. Paeng utvecklade Third Eye under sin utbildning på Innovation Design Engineering degree på London’s Royal College of Art. Det verkar dock inte som om produkten kommer att kommersialiseras. Istället verkar Paeng tagit fram Third Eye som ett slags ironiskt påpekande över hur vår livsstil förändrats i samband med våra allt mer uppkopplade liv. Han säger till Dezeen: "The smartphone has permeated into modern life so deeply that itx27s impossible to deny the evolution of phono sapiens. I hope that the act of ironically pointing out what we are doing with our smartphones can help people to take time for self-reflection." Tumnagel
33.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

NoClip släpper dokumentär om Dishonored
Lite kvällsnörderi

Arkanes lönnmördarsimulator Dishonored var en riktigt härlig upplevelse och är man nyfiken om hur arbetet gick till med spelet så kan ni kika på den nya NoClip-dokumentären där vi får en hel del insikt i arbetet. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Ny trailer för The Green Knight
En lite mörkare fantasyberättelse

David Lowerys nya film The Green Knight skulle egentligen haft premiär i maj förra året, men det gick sådär. Nu gör man ett nytt försök och det nya premiärdatumet är 30 juli, vilket bland annat förmedlas med den senaste trailern för filmen som ni kan kika på ovan. The Green Knight är en ny tolkning av den klassiska dikten Sir Gawain and the Green Knight där Sir Gawain, en av Kung Arthurs riddare, antar en utmaning från The Green Knight för att visa att han är en hyvens prick. I filmen medverkar Dev Patel; Alicia Vikander och Joel Edgerton. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Här är trailern för Oslo
HBO:s film om fredsprocessen mellan Israel och Palestina

Här kommer en trailer till HBO:s kommande dramathriller Oslo som har premiär i slutet av månaden. Oslo handlar om det som kallas för Osloprocessen, den första direkta överenskommelsen mellan israeliska politiker och representativa politiker för palestinier vilken slöts på 1990-talet. I filmen får tittarna följa ett ungt par som hamnar mitt i förhandlingarna mellan aktörerna i processen, den israeliska regeringen och den palestinska frihetsrörelsen PLO. Oslo har premiär på HBO Max 29 maj men när, eller om, den kommer till HBO Nordic finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
35.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sony drar igång community-eventet Days of Play
Spela massvis för att få nya teman och avatarer

Community-eventet Days of Play återvänder och kommer erbjuda Playstation-spelare lite smått och gott om de deltar i festligheterna. Deltar man i årets upplaga så får man möjlighet att lägga vantarna på nya teman och avatarer. Den här gången kommer det finnas tre stycken delmoment där deltagarna gemensamt ska låsa upp ett visst antal trophies. Första deltävlingen kommer hålla på från 18 maj till 24 maj och spelas det 2,4 miljoner spel och låses upp 7,2 miljoner trophies kommer spelare få ett dynamiskt tema till PS4 och en exklusiv PSN-avatar. Lyckas man nå bonusmålet med 3 miljoner spelade spel och 8,8 miljoner trophies får samtliga deltagare ytterligare tre profilikoner. Anmälan till Days of Play drar igång idag och första delmomentet drar igång 18 maj. Andra delmomentet startar 25 maj och tredje och sista börjar 1 juni. Utöver att uppmana spelare att spela spel på Playstation kommer det givetvis också vara möjligt att lägga vantarna på diverse titlar till Playstation 4 och 5. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Nu har Youtube Shorts blivit tillgängligt för alla
Mer TikTok-liknande videor till folket!

Gillar du de kortare videorna som finns tillgängliga på TikTok? Oavsett vad du svarar på frågan så kommer du få lättare tillgång till sådana då praktiskt taget alla sociala medier släppt egna varianter av vad TikTok erbjuder. Nu är det dags för Youtube att släppa sin variant Shorts skarpt och har börjat rulla ut till samtliga Youtube-användare. Shorts kommer få en egen flik i appen och klickar du på den kommer du få tillgång till ett nästan oändligt flöde med korta videor du kan navigera mellan genom att svepa upp eller ner. Videoskapare har möjlighet att göra egna Shorts-videor och dessa kan vara mellan 15 och 60 sekunder långa. Via Shorts-funktionen har skapare tillgång till olika filter och möjlighet att göra diverse färgjusteringar i videon. Vissa användare har även tillgång till ett ljudbibliotek, men om detta kommer bli tillgängligt för alla är för tillfället okänt. Shorts kommer ersätta Explore-knappen i nedersta raden i appen, men Explore kommer fortfarande finnas tillgänglig i toppen av Home-fliken. Ovan har ni en Shorts-video som visar hur man gör en Shorts-video. Meta. Tumnagel
29.9°
+
André Stray
0

Trailer för Wrath of the Druids-expansionen till AC: Valhalla
Släpps på torsdag

En första ordentlig trailer har släppts för första stora expansionen till Assassinx27s Creed: Valhalla och denna kan ni kika på ovan. I Wrath of the Druids får vi bege oss till Irland med Eivor för att hälsa på High King och hjälpa honom att försöka få de olika grupperna i landet att jobba tillsammans. Wrath of the Druids kommer släppas 13 maj och kommer kunna spelas om man antingen köper säsongspasset eller expansionen fristående. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Första bilderna på eldrivna Porsche Macan
Kommer 2023

Porsche håller som alla andra på med en rejäl omställning till eldrivet, men man kämpar även för att behålla den klassiska bensinmotorn genom att forska på nya drivmedel. Det uppskattar vi. Vi har fått se en hög med varianter av Taycan än så länge och försäljningen av bensinversionen Panamera verkar ha dalat duktigt. Att Macan ska bli eldriven har inte varit någon hemlighet, men tyvärr verkar det dröja. Bilen är en av de första på nya plattformen PPE och det verkar ta lite tid, för 2023 kommer bilen. Men nu får vi i alla fall se lite väl maskerade bilder. Om Panamera kommer att leva kvar så länge återstår och se, men Porsche ser en framtid för fossildrivna Macan. Den kommer nämligen att få sig en facelift under nästa år. Anledningen är att SUV-segmentet är alldeles för viktigt för att hoppa över de som vill ha bensin så den får helt enkelt leva kvar sida vid sida med elvarianten. Som ni ser på bilderna så får nya Macan samma typ av lyktor som de i dag har på Taycan. Tumnagel
37.9°
+
Roger Åberg
0

HTC presenterar Vive Pro 2 och fristående Focus 3
5K-upplösning och 120 graders FoV!

Idag har HTC dragit igång VR-festen Vivecon 2021 och inlett festligheterna med att presentera inte mindre en två nya VR-headset som är på ingång. Vive Pro 2 och Vive Focus 3 heter de senaste tillskotten och den stora uppgraderingen i headseten är nya paneler med 5K-upplösning och synfält på 120 grader som ska göra VR-upplevelsen riktigt uppslukande. Tumnagel
40.6°
+
André Stray
0

Netatmos smarta dörrklocka får stöd för fler röstassistenter
Nu även Google Assistant och Alexa

I september berättade vi att Netatmos smarta dörrklocka med video var på väg till Sverige. Då hade den stöd för Apples Homekit och därmed Siri men nu kommer även stöd för Google Assistant och Amazon Alexa. Stödet kommer som en uppdatering under de närmsta dagarna. Kör du Google så säger assistenten till att någon är vid dörren och sedan kan du strömma videon till Google Nest Hub. Kör du Alexa kan du visa videon på en Echo Show. Man har även lagt till lite funktionalitet till Apples ekosystem och man kan numera göra lite scenarier. Till exempel så kan man tända lamporna om något syns vid dörren. Netatmos smarta videodörrklocka kostar 3299 kronor. Tumnagel
36.8°
+
Roger Åberg
0

Fords eldrivna version av F-150 kommer att heta Lightning
Kommer att presenteras nästa vecka

Nästa vecka är det äntligen dags för Ford att presentera en eldriven version av sin klassiska pickup F-150, en av världens mest sålda bilmodeller. Inför presentationen nästa vecka så avslöjade Ford igår att den eldrivna versionen av pickupen kommer att få namnet "Ford F-150 Lightning". Fords vd Jim Farley sa i samband med detta: "Every so often, a new vehicle comes along that disrupts the status quo and changes the game … Model T, Mustang, Prius, Model 3. Now comes the F-150 Lightning." Ford kommer att presentera F-150 Lightning officiellt 19 maj och tills dess kan ni kolla in en teaser för det hela här nedanför. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

En närmare titt på Furby-scenen
Från Familjen Mitchell mot maskinerna

Inte helt oväntat var den animerade Netflix-filmen Familjen Mitchell mot maskinerna riktigt, riktigt bra grejer. Det är kanske inte så konstigt då filmen kommer från producenterna Phil Lord och Chris Miller som även ligger bakom både Spider-Man: Into the Spider-Verse samt LEGO filmen. I klippet ovan pratar Lord och Miller med filmens regissör, Mike Rianda, för att prata om scenen där Familjen Mitchell slåss mot den stora Furbyn. Tydligen hade Mike en Furby när han var yngre och den han var så rädd för så han gömde den i garderoben. Men för att göra saken ännu värre fortsatte den att prata med ojämna mellanrum vilket gjorde honom ännu mer rädd för leksaken. De pratar också en del om jackan som pappan i filmen har på sig. Den jackan var så pass komplicerad att animera att karaktären är en av de dyraste animerade karaktärerna studion någonsin skapat. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Västtrafik vill ha bort app som varnar för kontrollanter
Vill inte att appar ska underlätta fuskåkandet

SVT Väst rapporterar att Västtrafik har hört av sig till Google då de vill ha bort en app som varnar för biljettkontrollanter från Androids appbutik Google Play. Med appen kan användare upplysa andra användare var kontrollanterna finns för tillfället, något som gör att de som saknar biljett då kanske kan undvika att åka dit för fuskåkning, ett brott som räknas som ringa bedrägeri. Appen kan även skicka ut notiser om det finns rapporter om biljettkontrollanter i det området där användaren för tillfället befinner sig. Appen i sig verkar dock inte vara brottslig. Från polishåll säger man bland annat att det finns liknande appar som varnar för både för både fartkameror och poliser i trafiken vilka inte anses bryta mot några lagar. I inslaget ovan kan ni lyssna på vad Västtrafiks enhetschef Maria Björner Brauer har att säga om det hela och här nedan kan ni lyssna på vad appens skapare Mattias Gerle har att säga om uppståndelsen kring hans app. Google har än så länge inte kommenterat frågan. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mercedes visar konceptet EQT
Men det är ingen riktig elbil

Mercedes fortsätter att rulla ut elbilar, men det är egentligen bara kommande EQS som är en elbil som bygger på en plattform som bara är gjord för elbilar. När man nu visar upp konceptet EQT skulle man kunna tro att det rör sig om en helt ny plattform med massor av spännande saker. Men nä, det här är en bil som kommer att komma med bensin, diesel och el som drivning och den delar plattform med Renault Kangoo. Bilen heter alltså EQT vilket betyder att det är en T-klass, en för Mercedes ny klass med minivans. Modellen har skjutdörrar på båda sidor och Mercedes lovar att det ska vara enkelt och hoppa in och ur även till den tredje raden. Precis som på Renault Kangoo har man gjort en lösning som gör hålet för att hoppa in lite extra stort. Klassen ska erbjuda stora möjligheter till variation och vill man använda den för att frakta saker istället för människor är det bara att ta bort den tredje raden och istället köra saker där. Vill man bara köra saker kommer en arbetsversion senare som heter Citan, ett varumärke som vi känner igen sedan tidigare. Tumnagel
36.4°
+
Roger Åberg
0

Stockholm får mobila vaccinationscentraler
På platser där vaccinering inte är så populärt

Region Stockholm meddelade idag att man planerar att rulla ut mobila vaccinationscentraler i en del områden i regionen. De mobila vaccinationscentralerna kommer primärt att ställas upp i områden där vaccinationsgraden är lägre än in regionen i genomsnitt. Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger: "Tyvärr är vaccinationsgraden inte lika hög i alla grupper. Vi har från början av pandemin arbetat på att nå ut med både information på många olika språk, och med direkta vårdinsatser. De mobila vaccinationsenheterna blir ett väldigt viktigt verktyg för att nå ut till alla invånare i länet." Det kommer gå att både både boka tid och vaccinera sig i de mobila vaccinationscentralerna. De första mobila vaccinationscentralerna ska enligt ett pressmeddelande dyka upp inom några veckor i Botkyrka och Södertälje men något exakt datum för när detta ska ske saknas än så länge. Tumnagel
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
81kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
90kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
92kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
308kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
50kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
3kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
75kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
286kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
159kg
+
Wille Wilhelmsson