m

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter
Webb / Övrigt

Internetleverantören ePhone blev den första ISP:n i Sverige som krävdes på IP-uppgifter enligt den nya IPRED-lagen då en av deras kunder misstänktes driva en FTP-sajt som delade ut copyright-skyddade ljudböcker.

ePhone vägrade att lämna ut uppgifterna och sa även att man tänkte radera dem men nu har Solna tingsrätt förbjudit ePhone att radera några uppgifter innan ärendet är avslutat i domstolen.

Så här skriver tingsrätten.
"För tiden intill dess ärendet avjorts förbjuder tingsrätten Perfect Communication Sweden AB att vid vite om 500 000 kronor förstöra namn och adress till den som registrerats hos Perfect Communication Sweden AB som användare av Perfect Communication Sweden AB tillhandahållna IP-adressen 77.53.104.102"

35.9°
0

ePhone förbjuds radera fildelar-uppgifter

Måste spara uppgifterna tills dom faller i tingsrätten

RSS 19 kommentarer till artikeln
trattofonen
Biblioteken står för det ABSOLUT största piratkopierings-erbjudandet gällande film, musik och ljudböcker här i Sverige (med fildelningen bortsedd).Om en privatperson (vem som helst i Sverige) vill få tag i 100 stycken ljudböcker helt gratis, 50 cd-skivor gratis, och kanske ett 30-tal filmer gratis, och ha kvar dom permanent i hemmet, så är det bara att låna på biblioteket och kopiera över till datorn och därefter lämna tillbaka originalen till biblioteket efteråt.Det är helt i sin ordning, och utgår från fakta. Och brottet? Ja det är inget som biblioteken står för (=den största "servern" någonsin som dessutom på riktigt delar ut material), utan det är självklart FILDELNINGEN som står anklagad för detta. Men tänk nu hur många som är pirat-kopierare genom biblioteket, men knappt har rört fildelningsprogram? Ska fildelningen bestraffas för det organiserade utdelandet av media inom det digitala som kommer från samhället/kommunerna? För poängen är alltså att man KAN kopiera från biblioteken, och att folk GÖR detta, och då har man redan lärt folk vart skåpet står, eller rättare sagt vart skåpet "inte står". Det går ju inte att komma ifrån.Och eftersom kopierings-tekniken i folkhemmet redan är accepterat som ett faktum utav rättsystemet - där brottet inte längre ligger i att kopiera hemma, utan där brottet ligger i att dela ut upphovsrättsskyddat material till felaktiga händer, så kan det bara sluta med en enda sak: Det är biblioteken som delar ut upphovsrättsskyddad media i organiserad form och står för den STÖRSTA brottsligheten, eftersom biblioteken inte är "privatpersoner" utan en äkta organisation så är brottet mycket större än fildelningen. Och då är jag ändå inte emot biblioteken.. haha, och inte heller emot fildelning (såvida det inte är helt nyutgiven eller outgiven media som hamnar där.. vilket väl gäller samma sak på biblioteket för den delen).
av trattofonen, torsdag 14 maj 2009 kl 14:09
Gork
Helt rätt av Solna tingsrätt. En ISP har ett ansvar att hjälpa till med brottsutredningar. Tänk om detta hade rört sig om IP-numret till en pedofil? Bara för att en brott anses "lindrigt" innebär inte att man har rätt att försvåra utredningen. För sist jag kollade så var illegal fildelning ett brott.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:08
Gork
hejhehe: öhh..jo. Det är faktiskt ett brott att sprida upphovsrättsskyddat material till personer du inte känner, t.ex. via bittorrent eller DC. Detta är förbjudet enligt svensk lag och är sålunda ett brott. Om du själv tar dig friheten att bestämma vilka lagar man får och inte får bryta mot, vad är det som hindrar en pedofil att resonera på samma sätt?
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 16:59
zervez
är det bara ja som börjar tröttna på liknelsen mellan pedofiler och filderare. har ingen data på det men har svårt att tro att över 30% av sveriges befolkning är pedofiler. Dock så fildelar över 30% och då borde lagen korrigeras för att återspegla folket. Låt oss rösta om det.

Sen så skadas barn sjukt mycket mer än av pedofili än vad artister gör av att förlora inkomst. sätt straffet i relation till skadan
av zervez, torsdag 14 maj 2009 kl 19:16
Gork
zerves: Om du inte gillar en lag så är du mer än välkommen att försöka förändra den med demokratiska metoder. T.ex. genom att engagera dig politiskt eller rösta på ett visst parti. Men det ger dig INTE rätt att bryta mot den lagen. Jag jämför inte själva brottet pedofil med fildelning, men själva principen är densamma; att på ett odemokratisk och omoraliskt sätt sätta sig över en gällande lagstiftning bara för att man inte gillar den. Det är precis så alla brottslingar resonerar.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 19:25
Phillip
Gork du kan ju sluta sitta och försvara upphovsrättsinnehavarna när du tycks vara oförmögen att svara på min fråga: Har du fått upphovsrättsinnehavarens rätt att använda den där bilden som avatar?!
av Phillip, torsdag 14 maj 2009 kl 21:26
Gork
Phillip: Ja, jag har faktiskt besvarat den frågan förut och även länkat till själva mail korrespondansen med SVT. Tyvärr verkar den inte finnas kvar nu men tydligen var det inget problem så länge bilden användes i ett icke-kommersiellt syfte på en sida med redaktionellt innehåll.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 22:16
Yahoo.se
@ zervez: Nej du är inte ensam om det, börjar även jag tröttna på att alla skall jämföra fildelning med pedofili. Bara ett dåligt argument från korkade människor!
av Yahoo.se, fredag 15 maj 2009 kl 00:13
kn3pp
vansinneslagar. Fildelning av ex. upphovsrättsskyddade filmer och musik skapar ett typ av filter mot skit-musik och skräp-filmer. Eller som en utvecklare av mjukvara sade : gizmodo.com inte hur många program och filmer jag köpt EFTER jag sett dem.. Argumenten för ett förlegat och förstenat system fungerar inte, åtminstånne har jag förlorat förtroendet för regeringen och lagstiftarna. I dagens moln-samhälle (mobileMe, google..stuff) fungerar inte de förlegade copyrightlagar, men istället för att titta på hur man kan förbättra så faller man för utländska storföretags desperata pengabegär. det känns fårvånandsvärt att så många artist-miljonärer står bakom denna utveckling. Den lilla artisten har i dagens läge 2 möjligheter.. sära på benen för storbolagen .. eller ställa upp i Idol2000whatever. Skamligtkan tilläggas att jag faktist driver ett (mycket) litet skivbolag...min erfarenhet säger att de flesta musiker helst av allt vill få så många som möjligt att lyssna på just deras musik. Dagens system hämmar helt klart mångfalden./kn3pp ..
av kn3pp, fredag 15 maj 2009 kl 00:38
~Filip~
gork
av ~Filip~, fredag 15 maj 2009 kl 01:33
Phillip
Gork - så hunden har käkat upp läxan eller? ;)
av Phillip, fredag 15 maj 2009 kl 08:33
Gork
Hur man än vrider och vänder på det så bryter ni mot lagen och går emot andra männsikors uttryckliga vilja genom att fildela illegalt. Jag tror att anledningen till att ni reagerar så kraftigt är att ni innerst inne känner er lite ruttna över det ni håller på med. Speciellt när ni stämplas som snyltare och brottslingar av både artister, företag, stat och privatpersoner (t.ex. mig). Idag finns det fungerande LAGLIGA tjänster t.ex. SF Anytime och spotify/last.fm och att fortsätta fildela illegalt är bara egoistiskt.
av Gork, fredag 15 maj 2009 kl 08:46
superkonna
Gork har rätt. Även om man tycker att en lag är kass, så går man emot hela demokratins grundvalar genom att inte följa den (förutsatt att de som stiftar lagarna är demokratiskt valda förstås). Vad ska lagar vara bra för om alla bara väljer att göra det de själva tycker är rätt och fel? Då kan vi lika väl ha anarki.
av superkonna, fredag 15 maj 2009 kl 17:35
ReQuaker
Gork, De grejer jag verkligen ville ha köpte jag förut, nu å andra sidan struntar jag i att köpa alls (förutom spel som jag alltid har köpt). Tror säkert att det finns fler som tänker så, snacka om att skjuta sig själva i foten. Vill gärna se om försäljningen har ökat nämnvärt. Spotify är väl en liten bit i rätt riktning ja, men fortfarande rätt begränsat. Du kan förespråka hur mycket du vill om de fåtal tjänster som existerar och om att försöka övertyga IQ-befriade politiker att inte stifta lagar emot folkets vilja. De bryr sig ju uppenbarligen mer om att slicka USAs röv än folket oavsett. (Ursäkta språket)
av ReQuaker, fredag 15 maj 2009 kl 19:16
Anton
Gork: Lagliga, ja. Fungerande, nej. Gick in på SF Anytime och fick meddelandet: "SF Anytime kräver en PC med Windows". När (framförallt) film- och TV-bolag slutar säga åt mig hur, var, när och med vem jag ska konsumera deras produkter så kan det bli intressant att prata om lagliga lösningar. Men med DRM- och kompabilitetsproblem är det ju enklare och mer användbart med illegala lösningar. Jag betalar gärna 20 kronor i veckan för att se det senaste avsnitten av amerikanska serier, men det är ingen som vill ha mina pengar. Vad göra?
av Anton, fredag 15 maj 2009 kl 20:24
Gork
Anton: Det är inte upp till dig att ensam bestäma vad som är ett rimligt pris. Om du tycker priset är för högt eller tillgängligheten är för dålig så får du helt enkelt låta bli att konsumera varan. Den det ger dig inte rätt att med olagliga metoder anskaffa varan/tjänsten utan att betala. Rent principiellt kan man motivera alla typer av stölder på sättet du argumenterar.
av Gork, lördag 16 maj 2009 kl 11:43
Gårilla
Gork du kan tyckas ha rätt, absolut!Men det handlar egentligen om så mycket mera och är betydligt mer komplext än vad du vill framföra!Upphovsrätten och hur den hanteras av mediaindustrin hämmar utvecklingen och inskränker i den personliga integriteten. Att använda det patetiska liknelsen med pedofili är lågt och placerar bara dig i de trög tänktas hörna.Det är det stora sammantaget av nya lagar som kommit och som kommer som gör att folk reagerar så starkt.Vi vet ju hur dåligt det har gått får media industrin och hur de blöder pengar pga fildelning, eller hur? Se denna länk; www.second-opinion.se
av Gårilla, lördag 16 maj 2009 kl 19:02
Anton
Gork: jag pratar inte om pris, utan att den varan jag eftersträvar inte finns på den legala marknaden. I USA kan du betala $1.99, motsvarande 20 kr i iTunes för att få ladda hem ett TV-avsnitt. Det kan jag inte göra i Sverige. TV- och filmbolag borde vara glada för att vi vill konsumera deras produkter och göra det möjligt för oss, istället för att jaga oss med blåslampa. Det är det hela debatten handlar om.
av Anton, söndag 17 maj 2009 kl 19:46
Bert Karlssons Semla
Att fildelning fungerar som ett 'filter' mot skräpkultur är ett konstigt argument. Om man ändå vill ta del av skräpet och tankar ner det så är det inte skräpkultur, eller? Skräpkulturen borde således filtrera bort sig självt uppskattningsvis.

Jag känner många tankare som drar ner så ofantligt mycket skit att de knappast har tid att titta/lyssna på en bråkdel av materialet ens. Det hamnar på en hårddisk som stuvas undan någonstans. Jag tror vi har blivit extremt vana vid att kunna ta hem vilken skit som helst när som helst och nu när den möjligheten hotas blir det irritation.

Istället för att gnälla på en blog som denna, hör av er till respektive distibutörer av olika serier och be dem satsa på onlinetjänster i sverige också. Någon från ett land som USA ser Sverige som ett litet land i jämförelse, men vi har den mest uppkopplade befolkningen i världen. Att vi har ett rykte om att vara pirater gör knappast saken bättre. Om man samlar ihop tillräckligt med folk/röster kan man nog ändra inställning hos vissa och öppna nya möjligheter.

Jag tror folk har svårt att se vad en producent av en tv-serie, film eller låt faktiskt menar när denne vill ha ersättning för sitt jobb. Jämför man antalet producenter och antalet vanligt folk på nätet är producenterna vääldigt få, och lika få har insikt i vad det innebär att vara producent. Alla tillhör de inte skaran pengagiriga egon.

Vill du konsumera media, betala för dig. Har du inte råd, stå över eller inse att du är fattig och får spara lite extra. Eller kanske viktigare, klaga på ansvariga angående priserna.
av Bert Karlssons Semla, söndag 17 maj 2009 kl 21:09
Kommentera artikelnKinas jätteraket kraschade i Indiska oceanen
Missade din granne med cirka 12 000 km

Tidigare i veckan rapporterade vi att den del av den kinesiska jätteraketen som levererade basmodulen till Kinas nya rymdstation var okontrollerat på väg tillbaka mot jorden igen. Exakt var skrotet från Chang Zheng 5B-raketen skulle hamna visste man inte men man trodde at det sannolikt skulle hamna i havet eller på någon obebodd plats. Dock är ju ordet "trodde" inte 100 procent betryggande i detta fall. Men nu verkar det som allt rymdskrot från Chang Zheng 5B-raketen kommit tillbaka till jorden igen och det visade sig att resterna från den 18 ton tunga raketen kraschade i Indiska oceanen. Enligt kinesisk statlig tv brann det mesta av raketen upp i atmosfären dock är det oklart exakt vilka av raketens delar som kraschade i havet. Tumnagel
36.0°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Elon Musks monolog från SNL
Bra eller anus?

Som bekant var Tesla-mannen, Elon Musk, värd för det klassiska amerikanska sketchprogrammet Saturday Night Live natten till i dag. Han är en av de få företagsledarna som varit värd för programmet då det oftast är skådespelare eller artister som står för värdskapet. Under programmet hann han bland annat berätta han har aspergers, klä ut sig till Nintendo-figuren Wario och dra ett skämt om Dogecoins vilket gjorde att värdet på kryptovalutan tokdök. Hur som helst så om du är intresserad av att se om han klarade av att leverera någon vettig monolog så kan du kolla in den i klippet ovan. De flesta sketcherna från nattens avsnitt kan ses på programmets officiella YouTube-kanal om man VPN:ar via amerikansk adress eller använder någon proxy-sajt. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

LEGO släpper bygge från Star Wars: Uslingarna
75314 - Star Wars Bad Batch Attack Shuttle

LEGO visade i veckan upp ett nytt Star Wars-bygge från den nya tv-serien Uslingarna. Bygget heter Star Wars Bad Batch Attack Shuttle (75314) och innehåller fem minifigurer samt tre fordon. Hela paketet består av 969 bitar och kommer kosta 1 299 kronor när den väl släpps den 1 augusti Du kan ta dig en närmare titt på bygget via länken nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Norge inför hårdare regler för elsparkcyklar
Träder i kraft efter nationaldagen

Den 18 maj kommer Norge införa hårdare regler för elsparkcyklar. Detta för att de har tröttnat på stöket dessa fordon skapar i trafiken. Bland annat kommer man kunna åka på 3 000 norska kronor i böter om man åker fler en person på en elsparkcykel och som förare måste du hålla gångfart när du passerar fotgängare med elsparkcykeln. De nya reglarna ger också kommunerna rätt att utfärda parkeringsböter och upprätta zoner som ska vara fria från elsparkcyklar. Några nya regler för hur berusad man kan vara när man åker på elsparkcykeln kommer dock inte införas den 18 maj. Detta för att elsparkcyklarna först måste omklassificeras till typen motorfordon innan någon sådan gräns kan sättas. Tumnagel
42.4°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe lurar bedragare att han har mycket pengar
Bedragaren fångade betet och höll fast, hårt!

Här har vi ett litet äldre klipp där en snubbe lade till några extra nollor till sitt falska bankkonto när han blev uppringd av en bedragare. När denna bedragare fick se hur mycket pengar han kunde komma åt gjorde han allt han kunde för att få en del av den kakan. Bonusbedragare nedan. Tumnagel
41.8°
+
Frode Wikesjö
0

En berg- och dalbana av K’nex
Imponerande bygge

En person med många K’nex-bitar samt, uppenbarligen, väldigt mycket tid över bestämde sig för att bygga en berg- och dalbana inspirerad av Magnum XL-200-banan från Cedar Point. Han kallar banan för Magnum XL-300 och du kan kolla in den i klippet ovan. Fler klipp på bygget kan hittas via länken nedan. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in hur spel designas för att ta dina pengar
Mycket intressant

Några personer har gjort en rätt så rejäl djupdykning i hur moderna spel använder diverse tekniker för att få sina spelare att spendera en extra slant. För att demonstrera sina fynd har artikelförfattarna skapat ett fiktivt spel där de visar och förklarar de olika teknikerna som som uppmuntrar spelarna att spendera pengar. Ett exempel som anges är att de ofta har ett prisförslag som är extremt högt för att få de lägre prisalternativen se vettiga ut. En annan grej som nämns är att spelet kan, om man kopplat spelet till sina sociala medier, anpassa färger på det man kan köpa utefter vilket sportlag man gillar. Artikeln är som sagt en rejäl djupdykning och är en ordentlig långläsning, men det kanske passar bra en helgdag som denna? Så om man är intresserad av de ibland diaboliska lösningarna som utvecklarna kommit på för att få dig att spendera pengar då hittar du artikeln via länken nedan. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

En titt på de visuella effekterna i The Falcon and the Winter Soldier
Det är en del

Här får vi följa med en sväng bakom kulisserna och se hur de visuella effekterna i några av scenerna i Marvel-serien The Falcon and the Winter Soldier blev till. Klippet visar en del spoilers så låt bli att titta om du av någon anledning är känslig för sådant och har som ambition att se serien någon gång. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Kina toklackar över FN-möte om uigurer
Inte helt oväntat kanske

Tidigare i veckan gjorde några G7-länder ett uttalande där de anklagade Kina för människorättsbrott i Hong Kong, Tibet och Xinjiang-provinsen. I uttalandet nämnde de att de kraftigt fördömer brotten som begås av de kinesiska myndigheterna mot den muslimska minoriteten uigurer. Under nästa vecka har Tyskland, USA och Storbritannien kallat till FN-länder till en där det ska pratas om just Kinas behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. Inte helt oväntat har allt detta retat gallfeber på de kinesiska myndigheterna och uppmanar nu därför FN-länder att inte delta på mötet. De anser att mötet är ett politiskt motiverat evenemang där man använder frågan om mänskliga rättigheter för att lägga sig i Kinas inrikespolitik och via det hindra Kinas utveckling. Tumnagel
67.3°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe stoppar ett Wii i Game Boy Advanced SP
Ja, varför inte?

YouTube-kanalen StonedEdge kände att det var en bra idé att slänga in ett Wii i skalet av en Game Boy Advanced SP. Då kan man ju kanske direkt undra hur detta är möjligt och svaret på det är väl att det inte är helt möjligt då SP-skalet för detta hemmabygge fick utökas en aning. StonedEdge kallar sin konsol för Wii SPii och den har en LCD-skärm på 3,5 tum med en upplösning på 640x480. Konsolen har också ett hörlursuttag något som Game Boy Advanced SP av någon outgrundlig anledning saknade. Konsolens batterier klarar av 2,5 timmes speltid och den kör sina spel från ett microSD-kort. Wii-konsolens rörelsekänsliga kontroller är dock något som inte fick följa med i detta hemmabygge så spel som förlitar sig på dem kan ej spelas på Wii SPii. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

Stockholms gymnasieskolor börjar med snabbtester
För att hitta elever med COVID-19

Liberalerna meddelade under gårdagen att alla gymnasieskolor i Stockholm ska börja införa snabbtester för att identifiera elever som smittats av COVID-19. Detta initiativ ska dras igång nu på tisdag och tanken är att det ska öka chansen att snabbt bryta eventuella smittkedjor som dyker upp på skolorna. I ett pressmeddelande säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att snabbtesterna innebär att man kan upptäcka COVID-19 även hos den som inte har symtom. Testerna ska också göra så det känns tryggt för den lärare, elev eller förälder som känner oro för eventuella smittorisker på skolan. En pilotverksamhet har tidigare genomförts på tre skolor där man vid identifierade fall har skickat ut ett arbetslag med skolöverläkare samt skolsköterskor för att smittspåra bland eleverna. Tumnagel
43.0°
+
Frode Wikesjö
0

Windows 10 dumpar de sista Windows 95-ikonerna
I samband med Sun Valley

Höstens stora Windows 10-uppdatering, Sun Valley, kommer som bekant bjuda på en hel del ändringar i operativsystemets gränssnitt. En annan gränssnittsförändring som uppdateringen medför är att den kommer byta ut ikonerna som man kan hitta i C:\Windows\System32\Shell32.dll vilket innebär att de klassiska Windows-ikonerna från Windows 95-eran inte längre kommer vara kvar där. Som man kan se på bilden ovan handlar det dock inte om några jätteradikala förändringar för ikonerna då de flesta ikonerna endast verkar bestå av subtila ändringar. Men hur som helst är det ju helt klart slutet på en era från ett legendariskt operativsystem. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Rätt ball reklamfilm för 5G
Lagg är inte skoj i vardagen

Här har vi en rätt bra gjord reklamfilm för det amerikanska telekombolaget Verizon. Reklamfilmen försöker förmedla att företagets 5G-nätverk är byggt för folk som spelar spel och är så pass bra att man slipper lagg i sina spelsessioner. Tumnagel
47.7°
+
Frode Wikesjö
0

Lost Judgement offentliggjort
Uppföljare till Judgement helt enkelt

I går kväll visade SEGA upp en uppföljare till den trevliga Yakuza-spinoffen Judgement. Uppföljaren kommer heta Lost Judgment och i det spelar man än en gång den före detta advokaten Takayuki Yagami som denna gång tar sig an ett fall som verkar vara ganska personligt. Spelet kommer inte utspela sig i Kamurocho utan handlingen har flyttas till Yokohama vilket är samma plats som Yakuza: Like a Dragon utspelade sig. Gameplay-mässigt kommer spelets strider fortsätta vara actionfokuserade och inte göras turordningsbaserade som i det senaste Yakuza-spelet. Lost Judgement ska släppas den 24 september till PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One samt Xbox Series X/S. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Nya spel invalda i World Video Game Hall of Fame
Bland annat StarCraft och Animal Crossing

Amerikanska The National Museum of Play meddelade igår att man kommer att välja in fyra nya spel i sin så kallade World Video Game Hall of Fame vilken man drog igång 2015. De fyra spel som får äran att ta plats i datorspelens absoluta finrum är Microsoft Flight Simulator, Where in the World Is Carmen Sandiego?, StarCraft och Animal Crossing. Bland finalisterna som inte gick vidare i år, de lär få fler chanser framöver, hittas Call of Duty, FarmVille, FIFA International Soccer, Guitar Hero, Mattel Football, Pole Position, Portal och Tron. De fyra spelen som nu valts in i Hall of Fame ansluter sig till den ärofulla utmärkelsen med spel som tidigare invalts där. Bland dessa hittas bland andra John Madden Football, Tomb Raider, Final Fantasy VII, Sonic the Hedgehog, Grand Theft Auto III, The Legend of Zelda, The Oregon Trail, The Sims, Space Invaders, Doom, Pac-Man, Pong, Super Mario Bros., Tetris och World of Warcraft. Tumnagel
42.6°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du betala vid laddstolpen med parkeringsappen
Easypark startar samarbete med Vattenfall

En av de tråkiga sakerna med elbil är att de ska laddas och har man ingen Tesla så är det ett gäng olika tjänster och appar att hålla reda på. Easypark försöker lösa detta precis som man försöker lösa alla appar för parkering och man verkar faktiskt vara mästare på samarbeten. Att betala för laddning via Easypark-appen har fungerat tidigare och man har samarbeten med Eways, Fortum Charge & Drive och Recharge och nu har man börjat samarbeta med InCharge, som är Vattenfalls nätverk av laddare. Samarbetet innebär att man alltså kan betala för sin laddning vid InCharge-laddstationen med Easypark-appen. Samarbetet håller på och rullas ut och det har sedan slutet av april gått att betala vid vissa laddstolpar med Easyparks app. Tumnagel
53.9°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus släpps i tjusigare konsolversion 18 juni
Med ray tracing och sånt

Metro Exodus: Enhanced Edition släpptes till PC igår och ger spelare möjlighet att dra nytta av deras flådigare RTX-kort för att bland annat få tjusigare ray tracing-effekter. Enhanced Edition är även på ingång till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den versionen kommer bli tillgänglig 18 juni. Enhanced Edition till konsol kommer erbjuda några av förbättringarna vi fått se i PC-versionen, utan flådigare RTX-funktioner som Advanced Ray Traced Reflections samt DLSS 2.0 förstås, men ska ändå erbjuda en tjusigare upplevelse. Bland annat kommer den nya versionen 4K/60fps, ray tracing-effekter, kortare laddningstider och på PS5 kommer även spelet dra nytta av handkontrollens vibrationer för bättre haptisk feedback. Precis som med PC-versionen kommer spelare som äger Metro Exodus sedan tidigare kunna uppgradera till Enhanced Edition gratis. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Nu kan du glo på tv i din Polestar 2
Polestar släpper streamingapp

Ibland så sitter man i sin elbil och laddar och har tråkigt, har man en Kia EV6 kan man fälla sätet och sova och i en Tesla kan man lira lite spel. Nu släpper Polestar en app där man har lite streamingtjänster, helt enkelt för att man ska kunna kolla på något medans man laddar eller sitter still i sin bil av någon annan anledning. – Vi har släppt den nya Polestar-appen i betaform så att våra kunder kan börja njuta av fördelarna med videostreaming i bilen, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar. Vi kommer att få feedback – både bra och dålig – som hjälper oss att förfina appen baserat på tusentals användare snarare än en liten begränsad skara. Vi kommer också att fortsätta lägga till kanaler i framtiden, vilket ger appen en enorm tillväxtpotential eftersom den kan integrera i princip alla webbaserade streamingtjänster. Appen är nu i beta och i Sverige finns det saker från SVT, BBC Ideas, Al Jazeera och Tagesschau att kolla på och mer ska komma senare. Det går endast att titta på saker när man står till, när bilen börjar röra på sig så kan man dock fortsätta att lyssna om man vill det. Ganska smidigt om det är hockey eller partiledardebatt eller något som går lika bra att lyssna på. Datan som förbrukas ingår i den dataplan som finns i bilen och kostar inte extra. Tumnagel
42.1°
+
Roger Åberg
0

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
69kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
30kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
273kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
157kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
97kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
111kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
272kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson