Fatbat är extrabatteri och selfiepinne till din GoPro

Foto / Hårdvara

Fatbat är ett batteripaket till GoPro-kameror som sägs ha lika mycket kapacitet som åtta stycken av GoPros originalbatteriet och man utlovar att man ska kunna filma i mellan sex till tolv timmar beroende på upplösning med ett Fatbat-batteri.

Förutom det så finns det två USB-portar på Fabaten som gör att man kan ladda mobiler, tablets eller annat som skulle behöva lite kräm. En sista funktion är att fatbats utdragbara teleskopsstativ gör att man kan använda den som en selfiepinne, något som brukar vara väldigt populärt hos många GoPro-användare. Det går även att köpa till en Fatlight som gör att man kan använda Fatbat som en kraftfull ficklampa.

En Fatbat kommer att kosta runt 140 dollar i butik och vill man även ha Fatlight-tillbehöret så går det på ytterligare 40 dollar. Det är oklart när Fatbat släpps på marknaden men man har nu åtminstone uppnått sitt mål Kickstarter.

  tack Knape www.kickstarter.com +

GoWorx släpper GoKnuckles

Foto / GoPro

GoPro-tillbehörsmakarna GoWorks har släppt ett nytt fäste till GoPro-kameror som har en lite speciell design. Fästet är format som ett knogjärn, vilket gör att du kan filma actionspäckade slagsmål eller så kan du använda fästet för att filma dig själv på ett enkelt sätt.

GoKnuckles finns tillgängliga nu och kostar 19.99 dollar och du kan köpa ett fyrapack för 59.99 dollar så att du använda ett knogjärn på varje hand och ge bort ett par till din kompis.

www.goworx.com +

Fujifilm släpper vidvinkeln Fujinon XF

Foto / Fujifilm

Ett nytt objektiv är på väg från Fujifilm och beräknas anlända i butikerna i maj med en prislapp på 9.999 kronor.

Det handlar om vädertätade vidvinkelobjektivet Fujinon XF 16mm f/1,4 R WR som har utrustats med 13 linselement i 11 grupper för att minska problem som sfärisk och kromatisk aberration. Närgränsen ligger på 15 centimeter och vikten för objektivet är 375 gram.

Fler specifikationer hittar ni hos SLGear.com.

www.fotosidan.se +

Den här kameran drivs helt av ljus

Foto / Bildbehandling

Det kan vara så att vi inte kommer att behöva batterier för att driva våra kameror i framtiden. Forskare på Columbia University har nämligen lyckats ta fram en kamera som drivs helt med ljus. Kameran är utrustad med fotodioder som har till enda uppgift att samla in ljus och där ljuset sedan omvandlas till elektricitet.

Dock är kameran långt ifrån redo att användas kommersiellt. Än så länge klarar den endast av att fota 1200 svartvita pixlar och bilderna blir fullständigt suddiga. Dessutom kräver den väldigt stora mängder ljus för att fungera.

Men, den fungerar. Och det skulle inte förvåna mig om forskarna lyckas finjustera tekniken så att den faktiskt kan bli en smart energilösning i framtiden som antingen kan reducera batteritiden eller eliminera behovet av batterier helt.

Vill ni veta mer om tekniken finns den dokumenterad på Columbia Universitys hemsida. Där kan ni också se en kort film som visar hur bilden blir när kameran användas.

www.cs.columbia.edu +

Dags för Stockholm Fotomaraton igen

Foto / Övrigt

Den som är sugen på en fotoutmaning ska ta och kika lite på Stockholm Fotomaraton. Det är den andra omgången som hålls i det uppdaterade formatet baserade på de event som hölls i stan under slutet av åttio- och början på nittiotalet. Förra året deltog över 300 fotografer.

Reglerna är ganska enkla. Alla startar på en gemensam plats i Stockholm. Sen tar sig deltagarna igenom sex olika stationer i stan där de på slutet ska ha producerat 24 bilder med 24 olika teman under 24 timmar. Bilderna ska vara presenterade i rätt ordning på kortet och med andra ord kan man inte gå tillbaka och fota om ett tema.

Det hela går av stapeln 15-16 augusti och deltagandet kostar 250 kronor med möjlighet att vinna prispengar och kameraväskor. Är du sugen på en utmaning innan dess kan du också kolla in Fotomaraton Sprint som är gratis och som går av stapeln den 14 maj med sex teman som ska genomföras på två timmar.

Ovan kan ni kolla in en dokumentär från det maraton som genomfördes 1991.

  tack Emil Gyllenberg youtube.com +

Rykte Canon 5D Mark IV kan släppas i två varianter

Foto / Canon

Om det här ryktet stämmer kommer det att finnas fyra istället för tre nya varianter av Canon 5D på marknaden i år. Det verkar nämligen som om Canon 5D mark IV kan komma att släppas i två varianter där den ena får namnet IVc och där c ska stå för cinema. Enligt källan som Canon Watch pratat med kommer den filmspecialiserade kameran att kunna filma i 4K vilket innebär att den vanliga varianten av Mark IV inte kommer att ha stöd för 4K.

Vidare kommer Mark IVc enligt ryktena att ha ett ISO-omfång på 100-204800, en sensor på 18 megapixel och ett AF-system med 61 autofokuspunkter. Det kan jämföras med de specifikationer som ryktats för vanliga Mark IV. Den kameran ska enligt tidigare information få en sensor på 28 megapixel med 12 fps och samma ISO-omfång som IVc.

Nu kan det givetvis vara så att informationen baseras på olika prototyper och att bara en kamera faktiskt släpps. Vi lär inte få veta helt säkert förrän det närmar sig lansering.

petapixel.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen