Filmar nästa GoPro i 4K@30p?

Foto / Hårdvara
Inom kort så borde det dyka upp en ny GoPro-kamera men exakt hur bra den kommer att vara vet vi förstås inte. Om det nu inte är så att det pressmeddelande som läckt ut är äkta.

I så fall kan vi förvänta oss en liten kamera som kan filma i 4K med 30 bilder i sekunden, 1080p med 120 bilder i sekunden eller 720p med hela 240 bilder i sekunden. Stillbilder ska den kunna ta i 13 megapixel och objektivet ska vara nydesignat.

Den förväntas släppas i sommar.
www.geeky-gadgets.com +

Är detta nya Galaxy Camera?

Foto / Samsung
När Samsung lanserade sin första Galaxy Camera så var det en rejält stor klump vi såg. Allt eftersom de släppt nya modeller så har kameran blivit mindre och nästa generation verkar bli ännu mer nedslimmad, i alla fall om dessa läckta bilder är äkta.

Kameran sägs få namnet Samsung Galaxy K Zoom och den bör lanseras om cirka en vecka. Den sägs få en sensor med 20 megapixlar och 10 gånger zoom men mycket mer än så vet vi inte.
www.cnet.com +

Flickr släpper ny mobilapp

Foto / Mjukvara
Om du använder Flickr så kanske detta är en trevlig nyhet som du kan ha missat. flickr har nämligen uppdaterat sina appar för mobilen med ett gäng nya funktioner. Bland annat så kan du slänga på ett gäng retrofilter på dina bilder eller använda de nya bildbehandlingsverktygen som de byggt in. Du kan även dela dina bilder lättare via Dropbox eller Google+.

En inte så rolig nyhet är dock att du inte längre kan logga in i appen med hjälp av Facebook eller Google, något som troligen kommer att försvinna även på webben inom en ganska snar framtid.
www.engadget.com +

Lytro släpper ny kamera

Foto / Hårdvara
I Oktober 2011 så släppte företaget Lytro sin första kamera, en kamera som använder sig av light field-teknik för att kunna erbjuda saker som ingen annan kamera då kunde. Sedan dess har det varit tal om en uppföljare som skulle vara mer avancerad än den väldigt enkla förstaversionen som i princip bara kunde zooma och ta en bild på automatik.

Nu så har Lytro då äntligen presenterat uppföljaren som får namnet Lytro Illum och det är en hel del saker som hänt. Först och främst så ser den nya kameran mer ut som en kamera än en fyrkantig ficklampa, det vill säga att kameran har en kropp, ett objektiv och ett grepp att hålla i. Den har nu även lite inställningsmöjligheter där de viktigaste är att man kan fotografera i manuellt och halvmanuellt läge.

Vad gäller det tekniska så hittar vi nu en entumssensor vilket är en större sensor än tidigare, kameran fotograferar bilder i fem megapixel, den har en pekskärm på fyra tum och objektivet har en motsvarande brännvidd på kamera 30 - 250mm med en fast bländare på f/2.0.

Så vad är en light field-kamera? Jo, det är en kamera med en speciell sensor som förutomn att fånga ljus även registrerar från vilket håll ljuset kommer. På så vis kan man i efterhand välja vad som ska vara skarpt och vad som ska vara oskarpt. Man kan även leka lite med perspektiv i efterhand precis som om man fotograferat med en 3D-kamera.

Den förra kameran lanserades med en prislapp på 400 dollar vilket nästan halverats på två år. Denna kamera kommer dock att kosta hela 1 600 dollar när den börjar säljas i juli.
gizmodo.com +

Fujifilm släpper telekonverter till X100/S

Foto / Fujifilm
Om du sitter med en Fujifilm X100 eller X100S och gillar att köpa nya prylar så kommer nu en liten glasbit du kan lägga pengar på. Fujifilm släpper nämligen nu en telekonverter för kamerorna som gör att de får en motsvarande brännvidd på 50mm och med hjälp av en mjukvaruuppdatering så kommer man även se den nya brännvidden i sökaren.

Du kommer att kunna köpa denna någon gång under maj månad och prislappen kommer att ligga på 2 600 kronor.

De passar även på att släppa lite andra nya prylar som en handlovsrem, skyddslock, trådutlösare med mera. Du hittar mer info om dessa på länken nedan.
www.fujifilm.eu +

Fotopodden drar igång säsong två

Foto: Gordon Andersson
Foto / Fotografer
Gillar du foto och gillar du att lära dig av vad andra grymma fotografer har att säga? I så fall kanske detta tips kan vara något för dig. Igår så lade jag nämligen upp det första avsnittet i säsong två av Fotopodden, en podcast på svenska där jag intervjuar olika fotografer.

Vi pratar oftast om hur de började fotografera, tog sig vidare i karriären och självklart även en hel del om hur de fotograferar för att kunna ge lyssnaren så många bra tips som möjligt.

I första avsnittet kände jag mig lite ringrostig så det blev mer historia än tips men det ligger massor av grymma intervjuer på kö för att läggas upp en åt gången varje vecka fram till sommaren.

I första avsnittet pratar jag med mode- och porträttfotografen Morgan Norman om hur han tog sig fram till dit han är idag och om hur det är att arbeta med en agentur. Samt en liten kortis om hur det är att jobba i Ryssland, något som i alla fall jag ville höra efter alla galna rysslandsklipp vi lägger upp här på Feber.

Jag hoppas ni gillar det hela och kom gärna med tips på bra svenska fotografer man kan intervjua.

Ni hittar podcasten på iTunes här eller om ni vill följa den via RSS här. Ni har även en direktlänk här eller så kan ni lyssna på den här på Feber:


fotostudion.se +
bloggportalen