Fujifilm släpper telekonverter till X100/S

Foto / Fujifilm
Om du sitter med en Fujifilm X100 eller X100S och gillar att köpa nya prylar så kommer nu en liten glasbit du kan lägga pengar på. Fujifilm släpper nämligen nu en telekonverter för kamerorna som gör att de får en motsvarande brännvidd på 50mm och med hjälp av en mjukvaruuppdatering så kommer man även se den nya brännvidden i sökaren.

Du kommer att kunna köpa denna någon gång under maj månad och prislappen kommer att ligga på 2 600 kronor.

De passar även på att släppa lite andra nya prylar som en handlovsrem, skyddslock, trådutlösare med mera. Du hittar mer info om dessa på länken nedan.
www.fujifilm.eu +

Fotopodden drar igång säsong två

Foto: Gordon Andersson
Foto / Fotografer
Gillar du foto och gillar du att lära dig av vad andra grymma fotografer har att säga? I så fall kanske detta tips kan vara något för dig. Igår så lade jag nämligen upp det första avsnittet i säsong två av Fotopodden, en podcast på svenska där jag intervjuar olika fotografer.

Vi pratar oftast om hur de började fotografera, tog sig vidare i karriären och självklart även en hel del om hur de fotograferar för att kunna ge lyssnaren så många bra tips som möjligt.

I första avsnittet kände jag mig lite ringrostig så det blev mer historia än tips men det ligger massor av grymma intervjuer på kö för att läggas upp en åt gången varje vecka fram till sommaren.

I första avsnittet pratar jag med mode- och porträttfotografen Morgan Norman om hur han tog sig fram till dit han är idag och om hur det är att arbeta med en agentur. Samt en liten kortis om hur det är att jobba i Ryssland, något som i alla fall jag ville höra efter alla galna rysslandsklipp vi lägger upp här på Feber.

Jag hoppas ni gillar det hela och kom gärna med tips på bra svenska fotografer man kan intervjua.

Ni hittar podcasten på iTunes här eller om ni vill följa den via RSS här. Ni har även en direktlänk här eller så kan ni lyssna på den här på Feber:


fotostudion.se +

Mellanformatskamera med ISO 204 800

Foto / Pentax
Vi har tidigare i år sett nya bakstycken från Hasselblad och Phase One med CMOS-sensorer och idag är det dags för Pentax att släppa sin mellanformatskamera med CMOS-sensor.

Kameran heter Pentax 645Z och har då alltså en CMOS-sensor på 50 megapixlar, en vinklingsbar skärm, maximalt ISO på 204 800 och den kan ta hela tre bilder i sekunden. Detta är specifikationer som är helt nya i mellanformatssegmentet.

Kameran tar upp till 10 bilder innan bufferten är full och den har en autofokus med 27 AF-punkter (25 korslagda) som ska klara av att fokusera ned till -3 EV.

Ännu en sak som är helt nytt för en mellanformatskamera är att 645Z kan filma i 1080p med 30 bilder i sekunden och om man vill så kan den även göra time lapse-filmer direkt i kameran i 4K-upplösning.

Precis som andra Pentax-kameror så är 645Z även väderskyddad så att man kan ta med den på lite tuffare resor.

Prislappen för kamerahuset kommer att ligga på 94 300 kronor och om man vill ha ett 55mm-objektiv också så får man ge 106 200 kronor.
645z.ricoh-imaging.eu +

Guy Sebastian plåtar hemlösa i LA

Foto / Fotografer
Canon har precis lagt upp ett videoklipp på sin YouTube-kanal där de intervjuar fotografen Guy Sebastian. Guy håller på och fotograferar de hemlösa i Los Angeles och i videon kan vi se lite hur han jobbar när han gör det.
www.iso1200.com +

Reportage om Windows XP-bakgrunden

Foto / Övrigt
Tidigare i veckan så slutade Microsoft supporten för Windows XP och i samband med det så släpptes det här reportaget som handlar om den ikoniska bakgrundsbilden för Microsofts operativsystem Windows XP. Charles O’Rear pratar här om hur han 1996 tog bilden i Napa Valley när han var på väg för att besöka sin flickvän i San Francisco och klargör även spekulationer om fotografiet är redigerat eller ej.

www.youtube.com +

Ny androidkamera från Nikon

Foto / Nikon
Och så till den sista nyheten från Nikon idag och den kommer i form av en kompaktkamera som kör Android. Kameran heter Nikon Coolpix S810c och om vi bara pratar kamerafunktioner så har den 12x zoom, en sensor med 16 megapixlar, den kan filma i 1080p och du kan plåta 8 bilder i sekunden med kameran.

Den har även en 3,7 tum stor pekskärm, inbyggt wifi och sist men inte minst så kör kameran alltså Android 4.2.2 och har tillgång till appar via Google Play-butiken.

Priset kommer att ligga på 3 200 kronor.
nikon.se +
bloggportalen