Här är adaptrarna du behöver till din nya MacBook Pro
Många adaptrar blir det 
17.5°
+
Roger Åberg
0
Microsoft ger dig 650 dollar om du byter din Macbook mot Surface
Endast i USA dock 
44.3°
+
André Stray
0
Det här är nya MacBook Pro!
Med Touch Bar 
56.2°
+
Roger Åberg
0
Därför ska du inte klämma dina finnar
Gör så här istället för att bli av med acnen 
81kg
+
Bobby Green
Titanfall 2 kommer inte ha säsongspass eller mikrotransaktioner
Bra där Respawn 
52.2°
+
André Stray
0
Twitter lägger ner Vine
Hejdå korta tramsiga videos! 
44.4°
+
Roger Åberg
0
Fjärde säsongen av Sherlock har premiär 1 januari
Peppen! 
52.6°
+
André Stray
0
Hastighetsrekord med skidor - på asfalt
Jan blir dragen av en Ferrari 458 
66kg
+
Bobby Green

Världens äldsta existerande Nikonkamera är till salu

Lär budas hem för en rejäl slant

Foto: http://www.westlicht-auction.com/
Visa inte Foto-artiklar
Foto / Nikon

Om du är ute efter en riktig klenod ska du kolla in auktionerna hos Westlicht. Just nu är nämligen världens äldsta existerande Nikon till salu.

Kameran är en Nikon One Rangefinder från 1948 och ska vara det tredje exemplaret som lämnade fabriken. Den första kameran som producerades hade serienummer 60922 och den här kameran har nummer 60924. Dock verkar de första två kamerorna inte finnas kvar vilket gör den aktuella kameran till den äldsta.

Till kameran följer objektivet Nikkor-H 2/5cm no.70811 som ska vara det elfte objektivet Nikon skapat samt ett skinnfodral. Kameran ska också vara i väldigt bra skick.

Utgångspriset ligger på 90 000 euro. Dock räknar auktionssäljarna med att den lär säljas för det dubbla.

petapixel.com +

Höghastighetskameran Chronos filmar i 21 600 FPS

Och är billig nog för hobbyfilmaren

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

En riktigt bra höghastighetskamera kostar oftast en rejäl summa. Speciellt om den ska klara många bilder per sekund. Nu verkar dock en mer prisvärd variant vara på gång.

Chronos är en kamera utvecklad av ingenjören David Kronstein som ska klara av att filma i 21 600 bilder per sekund. Det är riktigt mycket. Hur snabb kameran är beror dock på vilken upplösning som används. Vid upplösningen 1024x1024 klarar den att filma i 1057 bilder per sekund medan man måste ner i upplösningen 640x96 för att få maximal hastighet på 21 649 bilder per sekund. Men då genererar en sekunds inspelning en film på 15 minuter.

Kameran, som än så länge endast finns som prototyp, kan spara filmerna på vanligt SD-kort, på USB eller på SATA. Den klarar också av att spara RAW-format. Kameran beräknas kosta ungefär 2500 dollar när den släpps.

diyphotography.net +

Arrangörer för endurotävling vill ha fotografers upphovsrätt

De som får pressackreditering för GGN uppmanas ge bort sina bilder

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bransch

De fotografer som ansöker om pressackreditering till årets upplaga av Endurotävlingen GGN, Gotland Grand National, på Gotland får inte behålla upphovsrätten till sina bilder. I det avtal som arrangörerna skickat ut till de ansökande står det att all upphovsrätt för bilderna ska tillfalla GGN. Arrangörerna ska därmed kunna använda bilderna fritt i exempelvis sociala medier, i marknadsföring och i trycksaker. Fotografen får i utbyte sitt namn publicerat bredvid bilden.

Anledningen till det nya kontraktet är enligt Conny Bohlin, som är VD för företaget bakom GGN, att de vill skydda tävlingens varumärke. Dock är kontraktet främst till för de hobbyfotografer som är där och fotar och som enligt arrangörerna gör intrång i tävlingens varumärke genom att lägga upp bilderna på nätet. Conny säger också att kontraktet är till för att skydda proffsfotograferna så att de ska kunna sälja sina bilder. Är man proffsfotograf behöver man med andra ord inte skriva på kontraktet säger Conny Bohlin till tidningen Journalisten. Vill man slippa är det bara att ringa till GGN och prata med dem.

– Vi har varumärkesskyddat GGN och vill inte att de här hobbyfotograferna gör intrång i vårt varumärke på något sätt. Det här är ett sätt att skydda de riktiga fotograferna när de ska sälja sina bilder.

Men ni skickar ut det här till alla fotografer?
– Ja, det gör vi. Vi vet inte vilken avsikt alla som mejlar vår infoadress har och vill ha ett presstillstånd. Vi vill inget illa mot de här proffsfotograferna, det är för att komma åt den stora massan som lägger upp bilder och gör intrång i vårt varumärke.

Enligt juristen Olle Wilöf bör dock inte fotografer, vare sig de är proffs- eller hobbyfotografer, skriva på kontraktet. Han spekulerar kring om GGN helt enkelt vill spara pengar genom att slippa betala för foton och säger även att liknande kontrakt inte är helt ovanliga i dag.

Conny Bohlin säger dock att det inte är en ren kostnadsfråga. Även om han medger att han inte har något emot att spara in på fotokostnaderna.

– Vi har betalat i vissa fall, när vi köpt in unika bilder. Men vi gör så många olika lopp och tävlingar och ska vi betala 4 000 kronor för varje bild så är det så klart gärna något jag slipper. Är det så att vi gör fel så kan juristen kontakta oss, vi vill absolut inte lura någon. Vi tvingar ingen att skriva på det här eller att sälja sina bilder, vi vill ha ett gott samarbete med alla.

journalisten.se +

Facebook omprövar regler för bilder med nakenhet

Kan godkännas om de har ett nyhetsvärde

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

Många bilder på Facebook tas i dag bort på grund av att de innehåller nakenhet vilket i grunden är bra. Men det innebär inte att alla bilder per automatik bör tas bort.

Nyligen blossade exempelvis en diskussion upp kring en välkänd och ikonisk nyhetsbild från Vietnamkriget som porträtterar springande och gråtande barn. När bilden, som är tagen av fotografen Nick Ut, lades upp på Facebook togs den dock bort eftersom ett av barnen, den så kallad napalmflickan, var naket. Efter många diskussioner i media valde dock Facebook att tillåta bilden eftersom den har ett historiskt och ett nyhetsmässigt värde.

För att undvika liknande diskussioner och problem i framtiden ser nu Facebook också över sina regler för nakenhet i bilder där de under några veckor framöver i större utsträckning ska tillåta bilder med nakenhet om folk anser att de har ett nyhetsvärde.

Det är dock en svår situation för Facebook. För samtidigt som det känns logiskt att tillåta vissa bilder med nakenhet bör de heller inte exponera minderåriga för bilder med nakenhet i flödet. Gränsen är givetvis ibland solklar, men ibland kan den också vara väldigt diffus. Vi lär med andra ord få se fler diskussioner framöver kring vissa bilders vara eller inte vara på Facebook.

diyphotography.net +

Modifierad Nikon D5500 kyler kamerans sensor

För att minska bruset vid lång exponering

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Nikon

Att fotografera med lång exponering är ofta väldigt effektfullt, men inte helt problemfritt. Vid lång exponering används sensorn under en längre tid vilket innebär att den blir varm. Resultatet blir att fotona drabbas av elektroniska störningar, det vill säga brus.

Nu har det italienska företaget PrimaLuce presenterat en modifierad version av Nikon D5500, som de kallar D5500a Cooled, utrustad med en kylare. Kylaren är med andra ord till för att hålla sensorn sval så att bruset i bilderna minskar och den klarar av att kyla ner sensorn till -27 grader.

Som ni kan se på bilden ovan är den dock inte speciellt smidig. Den stora fyrkantiga klossen gör exempelvis så att det inte går att vinkla skärmen som vanligt. Dessutom blir kameran väsentligt mycket tyngre samtidigt som den kommer att behöva extra batterier eftersom kylaren drar en hel del ström. Men det kan det ju vara värt för att få till den där fantastiska bilden på stjärnhimlen.

Priset för den modifierade varianten är 2400 dollar utan objektiv. Nedan kan ni se en jämförelse mellan när kylaren är påslagen och avslagen. Bilden är visserligen mörk, men det syns ändå tydligt hur den högra sidan där kylaren är avslagen innehåller mer brus.

arstechnica.com +

Benjamin Von Wong tar porträtt framför brinnande lava

För att uppmärksamma klimathotet

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Fotografer

Fotografen Benjamin Von Wong har tagit några helt fantastiska porträtt på en man som befinner sig på ett fält av lava. Syftet med fotograferingen är bland annat att göra om världen uppmärksamma på klimathotet.

Bilderna är tagna på Hawaii och till sin hjälp hade Benjamin en lavaexpert som guidade teamet under fotograferingen. Anledningen är bland annat att lavafält är extremt opålitliga då lavaströmmarna konstant ändrar riktning. Det gjorde att fototeamet bland annat fick vandra i tre timmar första natten innan de hittade ett ställe de kunde använda. Det visade sig också vara en stor utmaning att få ljuset att fungera där Benjamins assistent fick röra sig över lavafältet med stor försiktighet varje gång Benjamin skulle ändra position.

I videon ovan kan ni se material från bakom kulisserna på fotograferingen.

Bonusklipp nedan.

petapixel.com +

Macphun presenterar nytt heltäckande redigeringsprogram

Luminar är ett alternativ för Mac-användare

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Företaget Macphun har tidigare släppt olika redigeringsappar som fokuserat på specifika redigeringsverktyg. Bland annat står de bakom Aurora för HDR-redigering och Snapheal som fokuserar på kloning. Nu släpper de ett nytt program som den här gången fokuserar på en helhetslösning inom redigering.

Luminar är ett program som dels erbjuder flera redigeringsmöjligheter men vars utseende även går att anpassa utifrån användarens kunskaper. Med andra ord kan användare välja vilka verktyg de vill se och det är tydligt att programmet är utformat för att konkurrera med redigeringsprogram som Photoshop och Lightroom från Adobe. Programmet har bland annat stöd för redigering av RAW-filer, filter, lager, kloning, presets, texturer, brusreducering, maskering och användning av olika penslar.

Programmet kommer endast att släppas för Mac där förbeställningar inleds 2 november. Användare som tidigare använder Macphuns program kan köpa det för 50 dollar medan övriga får betala 60 dollar.

via photorumors.com macphun.com +