m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bio.se samlar Sveriges oberoende biografer
Om man vill ha ett alternativ till SF 
56.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
En ordentlig trailer för Annihilation
Ny film från skaparen av Ex Machina 
44.1°
+
André Stray
0
Prylarna som matchar din Lamborghini Urus
Ett måste! 
77kg
+
Bobby Green

Del 1 Blixtskola: Specifikationerna

Första delen av vår lilla blixtskola handlar om vad alla siffror innebär

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Jag fick en fråga i en av kommentarerna om att göra ett test av olika kamerablixtar (ni vet sådana som sitter på kameran) då jag tipsar en hel del om hur man ljussätter med sådana.

För tillfället så kommer jag troligen inte att göra ett test mellan olika blixtar men jag ska försöka skriva lite korta recensioner av de blixtar jag äger och köper. Dock så kom jag på att en liten grundkurs i blixtar skulle vara bra för er som funderar på att köpa en eller flera för att använda både på och vid sidan av kameran.

Jag tänkte gå igenom vad de olika specifikationerna betyder, köptips beroende på vad man vill ha blixten till samt tipsa om lite kul och billiga tillbehör för kreativ ljussättning.

Efter hoppet kan ni läsa Del 1: Specifikationerna.

Vi börjar som sagt med specifikationerna (i alla fall de viktigaste)

Guide number/ledtal
Detta är ett värde på hur stark blixten är och är ett väldigt ospecifikt värde då det går att mäta på olika sätt. Störst skillnad är beroende på med vilken ISO man har angett ledtalet. De flesta mäter med ISO 100 (samt blixten "inzoomad" till 50mm, mer zoom innebär högra ledtal) vilket känns mest rätt men det är inte ovanligt med ISO 200 så se upp så du jämför rätt siffror. Läs mer om detta här. För jämförelsesyfte så har ni tre vanliga blixtars ljusstyrka här nedan.

Nikon SB-900
34 / ISO 100
48 / ISO 200
Detta är Nikons senaste proffsblixt vilken är ganska stark men det finns betydligt starkare blixtar).

Nissin Di622
62 / ISO 200
Den är dessutom mätt med ett 105mm så här kan vi verkligen prata vilseledande siffror. Denna blixt är ändå hyfsat stark.

YN460
23 / ISO 100

Vinkling
Detta värde berättar om och hur mycket du kan rotera huvudet samt rikta blixten uppåt. Vanligast kan du vinkla blixthuvudet 90 grader vertikalt vilket innebär upp i taket. Bra (och numera de flesta) blixtar kan även roteras upp till 270 grader för att slå åt sidan.

Laddtid
Detta mäts i sekunder och berättar kort och gott hur lång tid det tar för blixten att laddas upp efter att du har dragit av en blixt på högsta ljusstyrka. Bli inte alltför rädd av höga siffror här för man ska tänka på att blixten sällan används på full styrka, eller rättare sagt så vill man inte det (detta är ett av skälen). Blixtstyrkan halveras dessutom för varje steg du vill ställa ned den och så gör även batteritiden. Det vill säga, har du en blixt med fyra sekunder laddtid men drar ned styrkan två bländarsteg så har du gjort två halveringar av den faktiska ljusstyrkan och likaså laddtiden som då blir runt en sekund.

Effektlägen
Detta är en specifikation som kan vara svår att hitta om vissa blixtar och visar hur svagt blixten kan slå och i hur stora steg man kan ändra detta. Man bör sikta på att kunna använda så lite som 1/64-del av full styrka för annars kommer den slå för hårt i vissa situationer (särskilt om du fortfarande vill ha stor bländaröppning). Sedan kan det vara skönt med en blixt som kan ändra styrka i tredjedels eller åtminstone halvsteg och inte bara hela steg. Detta för maximal kontroll.

Zoom/spridning
Detta värde pekar på hur vidvinkligt objektiv du kan ha för att blixten fortfarande ska kunna sprida ljus över hela bilden och inte bara i mitten. Ofta finns det en liten utfällbar plastbit som sprider ljuset till de lägsta värdena. Finare blixtar har även något som heter zoom vilket betyder att blixten kan flytta blixtlampan/reflektorer inuti blixten för att koncentrera blixtljuset mer i mitten. Detta då du inte behöver slå ut ljuset i alla riktningar om du exempelvis fotograferar med ett 85mm-objektiv. På detta vis spar du bra med batteri samt att du kan experimentera mer vid kreativ ljussättning.

TTL/E-TTL/I-TTL
Dessa är alla benämningar på blixtautomatik som mäter ljuset som kommer in genom linsen (Through The Lens). Detta är ett måste om man vill använda sin systemkamera som snapshot-kamera. Dock väldigt överskattat när det gäller ljussättning med blixten på stativ.

Övrigt
Utöver ovanstående saker finns det förstås massor av andra funktioner som är trevliga. Ska man ha blixten sittandes på kameran är sådana oftast betydligt viktigare än om man ska ha dem på stativ och styra dem trådlöst, mer om detta i en annan artikel dock.

Detta var då lite om de olika specifikationerna på blixtar, bra saker att veta men visst finns det mer att veta innan blixtköpet. Detta får dock räcka för idag, fler delar om blixtköp kommer!

Ps. Detta är nog min längsta artikel på Feber någonsin.

Läs mer
Nästa år får Minis modeller den nya loggan
Tog bara tre år 
34.8°
+
Bobby Green
0
Bio.se samlar Sveriges oberoende biografer
Om man vill ha ett alternativ till SF 
56.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
En ordentlig trailer för Annihilation
Ny film från skaparen av Ex Machina 
44.1°
+
André Stray
0
NSFW!
AI fixar in kändisar i porrfilmer
Är det här framtiden? 
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Glad lucia!
Önskar vi på redaktionen! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
PewDiePie inte längre bäst betald på YouTube
DanTDM tar över ledarflaggan 
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Robotar börjar jaga hemlösa i San Francisco
Vill inte att de ska tälta på parkeringen 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fiat Punto får 0 stjärnor i Euro NCAP
Första bilen med betyget 
25.9°
+
Bobby Green
0
Straffrabatt kan komma att tas bort för unga brottslingar
18-åringar kan få livstid 
85.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler bilder på den nederländska Tesla-kombin
Ser inte så dum ut 
41.8°
+
Bobby Green
0
Nu har granen även passerat Feber HQ
Mäktigt! 
56.8°
+
Bobby Green
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.4°
+
Roger Åberg