iPhoneskalet Crankcase låter dig ladda luren med vev

iPhone / Hårdvara

Företaget Ampware har nu dragit igång en Indiegogo-insamling till de nya vevladdarna CrankCase och CrankBox. CrankCase är, som namnet avslöjar, ett skal till iPhone med en vev på baksidan som låter dig ladda upp telefonen genom att veva, och det går att koppla in en usb-sladd i CrankCase för att ladda externa enheter. Veva ska generera upp till 0,5A. Syskonet CrankBox ger dig samma vevmekanism, men du kan inte använda den som mobilskal.

Enligt Ampware ska du kunna ge en mobiltelefon 3 timmars extra användning genom att veva i 5 minuter och samma vevtid ska ge 1,5 timme extra batteritid på en surfplatta. Ampwares vevenheter kanske inte är någonting man använder på daglig basis om man ofta har tillgång till eluttag, men är man ute på vift i skogen eller är på semester så kan både CrankCase och CrankBox vara en räddare i nöden.

CrankCase och CrankBox kommer att kosta 129, respektive 69, dollar. Förbeställer du någon av enheterna via Indiegogo så åker priset ner till 49, respektive 29, dollar. Ampware planerar att börja skeppa enheterna senare i oktober.

www.indiegogo.com +

Apple skickar Siriprat till tredjepartsföretag

iPhone / Mjukvara

För några veckor sedan startades en tråd på Reddit av användaren FallenMyst. FallenMyst berättade att hon precis börjat jobba på företaget Walk N'Talk Technologies och hade som uppgift att lyssna på ljudklipp och se om den tillhörande texten matchade. Användaren berättar att hen först trodde att ljudklippen var helt slumpmässiga, men insåg efter ett tag att det faktiskt var ljudklipp från Siri och andra talk-to-text-appar hen lyssnade på.

FallenMyst skriver sedan detta:
Guys, I'm telling you, if you've said it to your phone, it's been recorded...and there's a damn good chance a 3rd party is going to hear it.
I heard everything from kiddos asking innocent things like "Siri, do you like me?" to some guy asking Galaxy to lick his butthole. I wish I was kidding.

Givetvis är det här ingenting nytt och rent tekniskt sett gör Apple ingenting fel som skickad ljudsnuttar vidare till tredjepartsappar. I det senaste användaravtalet för iOS, ni vet den där galet långa texten som man ofta godkänner utan att läsa igenom, står det såhär:
By using Siri or Dictation, you agree and consent to Apple’s and its subsidiaries’ and agents’ transmission, collection, maintenance, processing, and use of this information, including your voice input and User Data, to provide and improve Siri, Dictation, and dictation functionality in other Apple products and services.“

Det vill säga: allt du säger till Siri kan skickas vidare till tredjepartsföretag.

Det här gäller inte bara Apple. FallenMyst berättar också att de ljudsnuttar hen lyssnar på också kommer ifrån Microsofts assistansapp Cortana. Och för ett tag sedan blev det känt att Samsung sparar allt som sägs till en smart tv på servrar som i sin tur kan granskas av en tredje part.

Något som är värt att tillägga är att även om dessa företag skickar dessa ljudklipp till tredjepartsföretag, så separeras ljudklippen från "din profil". Så om du inte säger ditt namn varje gång du pratar med Siri, eller någon annan tal-till-text-app, så ska det vara rätt svårt att koppla ihop dig med det du har sagt.

Google är snälla nog att ge dig tillgång till Google Now-biblioteket där allt du har sagt med Ok Google-kommandot hamnar. Länk till det har du här: Google History.

www.reddit.com +

Google Calendar nu släppt till iOS

iPhone / Mjukvara

Att använda din Google-kalender på en iOS har varit möjligt sedan urminnes tider, men själva appen Google Calendar har lyst med sin frånvaro i App Store. Nu har det blivit ändring på det.

Med Google Calendar kan du använda funktioner som Events from Gmail, som skannar igenom dina mail och lägger automatiskt in event direkt i kalendern, och Schedule View som ger dig en bättre överblick över dina kommande händelser.

Länk till appen i App Store hittar ni här under.

itunes.apple.com +

iOS 8.2 ute nu

iPhone / Mjukvara

Apple höll låda igår kväll och släppte i samband med det den senaste versionen av IOS. Nya IOS 8.2 är ingen massiv uppdatering men kommer ändå med ett par nya funktioner och buggfixar, där de största nyheterna är stöd för Apples smarta klocka Watch.

Laddar ni ner nya uppdateringen så kommer Apple Watch-appen dyka upp på enheten. I den går det att ändra inställningar, watchfaces och andra klockinställningar. I Sverige kommer denna app endast agera som en tease då vi inte kommer få lägga vantarna på Apple Watch förrän IOS 8.3 lanseras.

Ändringar har skett i appen Hälsa där du nu kan ändra måttenhet och kan koppla appen till tredjepartsappar. Mail, Kartor, Musik har också fått småförändringar som ska göra dem mer stabila.

Uppdateringen finns tillgänglig nu och du kan antingen ladda ner den direkt på din iPhone och iPad, men går förstås också att ladda ner via iTunes. Uppdateringen är mellan 470 MB och 565 MB beroende på vilken enhet du använder.

www.apple.com +

Apple släpper fotogalleri med bilder tagna av iPhone 6-användare

iPhone / Övrigt

Apple finns som vanligt inte representerade på Mobile World Congress då de oftast brukar köra sina egna grejer när det är dags att presentera nytt.

Det hindrar dock inte Apple att visa upp hur förträffliga bilder tagna med deras iPhone 6 och iPhone 6 Plus är, något som kanske kan vara extra viktigt att visa upp nu när många andra mobiltillverkare har snackat upp sina kameror i deras senaste versioner. Framför allt Samsung talade sig väldigt varma för kameran som återfinns i deras kommande modeller Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge.

Apples VD Tim Cook twittrade igår ut nedanstående och bjöd in intresserade att ta del av ett stort fotogalleri på Apple.com som man kallar för "World Gallery" och som visar iPhone 6-användarens bilder. Hoppa vidare på länken nedan för att kolla in det.

www.apple.com +

iPhone 5C exploderade i fickan och gav svåra brännskador

iPhone / Övrigt

En man i USA hade sin iPhone 5C i fickan som vanligt, helt plötsligt exploderade den och lämnar efter sig tredje gradens brännskador på låret. Vad som fick mobilen att explodera är oklart, experter säger att det kan hända ibland att mobiltelefoner tar eld. Mannen som råkade ut för detta har stämt Apple.

newyork.cbslocal.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen