HoloLens har använts som hjälpmedel vid kirurgi
Video visar en operation på en ryggrad 
41.2°
+
Emmy Zettergren
0
Nu går det att besöka ungdomsmottagningen virtuellt
Finns en app för det 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
EU inte nöjda med hur Facebook och andra hanterar näthat
Anser att det tar för lång tid att få bort hatpropaganda från nätet 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bloomberg tar sig en titt på Johammer J1
Är detta den tvåhjuliga Teslan? 
81kg
+
Bobby Green
99 procent av alla piratkopierade iPhone-laddare anses vara osäkra
Håll dig till originalet 
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
WoW-servern Nostalrius återuppstår i december
Undrar hur länge den får ligga kvar 
43.8°
+
Emmy Zettergren
0
Studenter framställer den aktiva substansen i Daraprim
Heja Australien 
64.3°
+
Frode Wikesjö
0
Den där personen som är lite för ölnördig
Alla känner nog en sån här 
100kg
+
Bobby Green

Roboten Atlas kan nu gå i riktigt besvärlig terräng

Snart nästan lika rörlig som en människa

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Robotar

Google-ägda Boston Dynamics har utvecklat sin humanoida robot Atlas i över tre år och genom åren har vi fått se en mängd exempel på hur rörlig roboten är och vilket balanssinne den besitter.

I videon ovan kan ni se hur Atlas tar sig fram över några rätt så smala hinder. Vid varje steg beräknar Atlas hur den ska sätta ner sin fot och fördela kroppsmassan för att få ett partiellt fotfäste och inte slinta.

Den specifika algoritmen som Atlas använder för att ta sig fram i sådan här terräng är utvecklad av företaget IHMC Robotics.

youtube.com +

HoloLens har använts som hjälpmedel vid kirurgi

Video visar en operation på en ryggrad

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Microsofts HoloLens börjar leta sig in i den praktiska sjukvården. Exempelvis har headsetet med förstärkt verklighet använts i samband med kirurgiska ingrepp vid ett sjukhus i Santa Catarina i Brazilien.

I videon som ni hittar efter hoppet nedan kan ni exempelvis se hur tekniken användes i samband med en operation av en ryggrad. Där får man se hur en 3D-scannad modell av ryggraden kunde guida kirurgerna när de skulle sätta fast skruvar. Genom att ha möjlighet att se hela ryggraden framför sig blev det lättare för dem att visualisera arbetsprocessen.

Teamet som använt tekniken ansåg att detaljerna på den scannade ryggraden hade kunnat vara mer detaljerad och att uppdateringsfrekvensen var lite dålig när den skulle rendera ett så pass komplicerat objekt. Däremot gillade de att headsetet gav dem möjlighet att se ryggradsmodellen samtidigt som de kunde se allt annat i rummet liksom patienten, monitorer och kirurgiska instrument.

Nu hoppas teamet att arbetet med HoloLens i kirurgiska sammanhang i framtiden ska kunna kommersialiseras.

mspoweruser.com +
Läs mer...

VR-headset sålde sämre än förväntat under Black Friday

Analysfirma sänker försäljningsprognosen för PSVR rejält

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

I en tidigare analys sade analysfirman SuperData att Playstation VR förväntades sälja i 2,6 miljoner exemplar under 2016. Men efter en av de största försäljningsdagarna på året, Black Friday, har det visat sig att VR inte verkar vara så populärt som man trott. Nu sänker SuperData prognosen för försäljningen till under 750 000 sålda exemplar för 2016. Även den förväntade försäljningen för Google Daydream har sänkts från 450 000 exemplar till 261 000 exemplar medan prognoserna för HTC Vive, Oculus Rift och Gear VR ligger kvar på 450 000, 335 000 respektive 2,3 miljoner.

Anledningen till att försäljningen gått så dåligt för bland PSVR är enligt SuperData brist på marknadsföring och splittrat utbud av titlar. Då hade just Sonys headset ändå störst potential att verkligen slå igenom enligt analysfirman.

vg247.com +

Motorola kommer inte göra någon ny smartklocka på ett bra tag

Intresset inte stort nog

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Bärbarheter

Motorolas smarta klockor Moto 360 har varit de trevligaste smarta klockorna på marknaden. Marknaden har dock visat att vi inte behöver fler smarta klockor och det verkar som att Moto 360-makarna har lyssnat.

Moto-chefen Shakil Barkat som ansvarar för produktutveckling berättade nyligen för The Verge att företaget för tillfället inte har några planer att bygga en uppföljare på Moto 360 som släpptes förra året. Men det betyder inte att Moto 360-serien är nedlagd, utan bara att vi inte kommer få se en ny klocka varje år.

Så om du sitter och väntar på en Moto 360 Gen 3 så får du vänta ett tag till. I alla fall ett år. Minst.

theverge.com +

Amazons artificiella intelligens kan identifiera hundraser

Har även stöd för ansiktsigenkänning

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Pryl

Amazon har släppt ett nytt verktyg baserat på artificiell intelligens som man kallar för "Amazon Rekognition" som deras kunder bland annat kan använda för att identifiera olika hundraser.

Förutom att identifiera hundraser så kan Amazon Rekognition band annat hantera ansiktsigenkänning och läsa av ansiktsuttryck och baserat på det avgöra om någon är till exempel glad, ledsen eller arg. Amazon Rekoknitions API (programmeringsgränssnitt) kan för tillfället användas gratis av AWS-kunder, det vill säga Amazons molntjänst, i de amerikanska delstaterna Northern Virginia och Oregon samt på Irland. Jag antar att AWS-kunder i övriga delar av världen kommer att ges möjlighet att använda AI-verktyget framöver.

Tidigare i år släppte Microsoft appen Fetch som via en app eller webben kunde avgöra vilken hundras som visades på ett foto. Den kan ni läsa mer om i den inlänkade artikeln nedan.

  tack Robin J aws.amazon.com +

Tested tar en titt på Glowforge

En laserskärare för skrivbordet

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Mojänger

Glowforge är en ny laserskärare som ska göra själva processen med laserskärning betydligt enklare som dök upp på Kickstarter för ett tag sedan. Inom kort kommer gänget börja skicka ut sina enheter till backare runt om i världen, men Tested har lagt vantarna på ett exemplar och visar i videon ovan hur Glowforge fungerar och vad man kan göra med den.

youtube.com +

Plex släpper Kodi-plugin

Bästa från två världar?

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Smarta hemmet

Något oväntat har Plex släppt ett tillägg till Kodi som gör att du kan avnjuta dina filmer och serier på Plex på en enhet som kör XBMC-baserade Kodi, vilket är lite oväntat men ändå riktigt trevligt.

Tillägget ger dig näst in till en komplett Plex-upplevelse och du kan som vanligt titta på alla dina filmer och serier, men tillägget har inte stöd för Plex Companion och saknar några musikfunktioner.

För att lägga vantarna på Plex-tillägget så behöver du prenumerera på Plex Pass, vilket kostar drygt 50 kronor i månaden.

plex.tv +