Robot kontrolleras av en människas hjärna

Pryl / Robotar

De senaste fem åren har vi skrivit en del om så kallade telepresencerobotar och här är en variant som en förlamad man kan styra enbart med hjälp av signaler från sin hjärna. Telepresencerobotar är robotar som en person kontrollerar på avstånd och börjar allt mer dyka upp på till exempel internationella företag där man då kan närvara på möten på andra sidan världen via sin robot istället för att fysiskt ta sig till mötet.

Genom att förse en förlamad man med en hjälm som kan läsa av personens hjärnvågor (EEG) kan roboten förstå åt vilket håll personen vill att den ska åka. Den är även försedd med sensorer som gör att den inte kolliderar med föremål på vägen till sitt mål.

Man har testat roboten på både personer med rörelsehinder och sådana som inte varit rörelsehindrade och båda grupperna ska ha kunnat navigera roboten till sitt mål med enbart "tankekraft" utan några större problem. Man lät även den gruppen som inte var rörelsehindrad manövrera roboten manuellt till sitt mål och när de gjorde detta var de bara något snabbare än när de utförde samma manöver med enbart sin hjärna.

via TechRadar www.technologyreview.com +

Tested testar GoPro Hero+ Wi-Fi på bästa sättet

Pryl / Videokameror

Norm och hans kollegor på Tested bestämde sig för att undersöka hur bra nya GoPro Hero+ Wi-Fi presterar vid olika ljusförutsättningar och för att göra det har gänget riggat upp en fin hinderbana med olika sorters ljusuppsättningar. För att göra en lång historia kort så presterar kameran bäst utomhus i dagsljus, men bilden blir rätt brusig i dåligt ljus. Utöver det verkar det vara en rätt kompetent kamera med en rätt låg prislapp.

youtube.com +

Drönarentusiast ger Tie Fighter-leksak vingar

Pryl / Drönare

En mystisk drönarentusiast la nyligen upp en video på Youtube där vi får se en modifierad Tie Fighter-leksak från Hasbro som kan flyga likt en riktig Tie Fighter.

Byggaren har också lagt upp bilder på omvandlingen på Imgur, som ni hittar via länken här nere till vänster.

via Daily Dot imgur.com +

Ghost in the Shell i virtuell verklighet

Pryl / Virtuell verklighet

Under årets Tokyo Game Show-mässa visade Production I.G upp ett virtuell verklighetsdemo för någon Ghost in the Shell-grej. Man håller på att utveckla denna upplevelse till något mer matigt där man, i virtuell verklighet, kommer få uppleva några nyckelscener från serien. Tanken är att denna upplevelse skall släppas under början av nästa år till Gear VR och Google Cardboard.

I klippet ovan kan man få sig en, något NSFW, försmak av denna upplevelse.

kotaku.com +

Bakom kameran på en porrinspelning i VR

Pryl / Pryl

Det är inte bara feta actionscener, spelupplevelser och vackra naturfilmer som spelas in i VR nu för tiden utan även porrindustrin har hoppat på det tåget.

Det är i och för sig inte så konstigt då porrbranschen oftast gått i bräschen för ny teknik både på den tiden när porr distribuerades via videokasetter men även när den senare flyttade över till nätet. I klippet ovan kan ni kolla in lite från hur det ser ut när produktionsbolaget BaDoink spelar in en film i VR där man pratar lite om vad som skiljer en sådan inspelning från en traditionell porrfilmsinspelning.

Bor du i USA så kanske klippet klassas som NSFW men här i Sverige borde det vara någorlunda lugnt om du inte arbetar på en väldigt känslig arbetsplats.

fstoppers.com +

Roboten YuMi slår in julklappar

Foto: MediaMarkt
Pryl / Robotar

Inför julen har elektronikkedjan MediaMarkt i ett samarbete med ABB, Lunds Tekniska Högskola och Cognibotics, låtit ABB:s robot YuMi (You and Me) slå in julklappar i deras butiker.

Det handlar om en tvåarmad robot som i vanliga fall mestadels används för att sätta ihop hemelektronik på diverse fabriker runt om i världen men denna har nu MediaMarkts samarbetspartners anpassat för att slå in julklappar.

YuMi kommer att starta en turné över Sverige i morgon då den kommer att befinna sig på MediaMarkt i Sundsvall och därefter kommer den att besöka butiker på 18 olika platser i landet. Ni hittar schemat för hela YuMi:s "The Gift Wrapper Tour" under "Läs mer".

Jag var själv och kollade in YuMi lite tidigare idag och ni kan se en del av hur roboten slår in julklapparna i klippet nedan. Som synes så behöver nog inte mänskliga paketinslagare oroa sig för sina jobb än på ett tag men får man bara upp hastigheten på den så kan nog liknande jobb ligga i farozonen framöver.

www.mynewsdesk.com +
Läs mer...
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen