Fiffigt R2-D2 måttredskap

Pryl / Övrigt
Thinkgeek säljer ett fiffigt R2-D2 måttredskap att ha i köket. Perfekt för barnen (eller vuxna) om man vill ha det lite roligare under matlagningen. Om inte intresset finns att köpa så är reklamfilmen för den rätt kul och värt att kolla in.

www.thinkgeek.com +

C-Thru, futuristisk brandhjälm

Pryl / Övrigt
Svensken Omer Haciomeroglu har designat och utvecklat en prototyp av framtidens brandhjälm. Hjälmen har en display som visar bärarens vitala värden. Om prototypen blir verklighet så skulle den kunna hjälpa brandmän att överkomma hinder som finns idag, som till exempel att se i hög intensiv rök eller kunna navigera sig fram längs väggar. Kameran som den har framtill fångar hur omgivningen ser ut och skickar datan till rökdykarens handapparat som i sin tur sänder informationen i 3D framför användaren.

Något som också är väldigt positivt är att hjälmen inte låter lika mycket när man andas, på så sätt är det enklare att höra eventuella brandoffer.
Än så länge är detta bara en prototyp, en ide om vad som kan komma i framtiden.

En titt på VRcade

Pryl / Pryl
Klipp som visar upp VRcade-systemet som gör att man fysiskt kan röra sig runt lite hur man vill samtidigt som man gör det i den virtuella världen. Tekniken förväntas mest användas till att visa folk framtida byggen men det kan ju även användas till annat skoj om nu folk vill det.
  tack Asdf

www.youtube.com +

Läs med fingret med FingerReader

Pryl / Mojänger
Forskare på amerikanska MIT har tagit fram den här mojängen som man kallar för FingerReader och det handlar om ett hjälpmedel som gör det enklare för synskadade att läsa.

Synskadade användare kan sätta FingerReader på sitt finger och när man sedan drar detta finger över ett textstycke läser maskinen upp detta med en robotliknande röst. Till skillnad från liknande apparater som redan finns på marknaden kan FingerReader läsa upp hela meningar medan konkurrenterna oftast bara klarar av att läsa ett ord i taget.

FingerReader är fortfarande under utveckling och man kan inte säga något om när en kommersiell version kan vara tillgänglig på marknaden eller vad denna i så fall skulle kosta.
via TechCrunch

fluid.media.mit.edu +

Nya bilar till Anki Drive

Pryl / Övrigt
Anki Drive, de radiostyrda minibilarna som vi skrev om lite förra året, släpper nu lite nya modeller i sin serie.

När man lanserade Anki Drive förra året så fick man fyra bilar samt en bana att köra dessa på för 200 dollar och de två nya modellerna på bilden ovan går att köpa separat för cirka 70 dollar styck. Anki släpper även ytterligare två banor till bilarna och dessa går att köpa för cirka 100 dollar styck.

De nya grejerna från Anki kommer att gå att köpa från Amazon samt Apple Store i USA och Kanada. För att kunna använda Anki Drive krävs att man har en iPhone, en iPad eller en iPod Touch.www.theverge.com +

Polisen testar narkometrar i påsk

Bil / Övrigt
Under Stockholmspolisens trafikinsats "Infart Sthlm" kommer man för första gången i Sverige använda så kallade "narkometrar" för att kunna avgöra om en bilist har använt sig av narkotika.

Under 2013 misstänktes runt 2.800 stoppade bilister i Stockholm vara påverkade av narkotika men när proverna skickats på analys visade sig att 20-30% av de misstänkta ej hade varit påverkade. Det är denna felprocent man nu hoppas misstänka genom att narkotikatesta bilisterna direkt på plats.

Narkometrar har tidigare testats i bland annat Danmark med gott resultat.
www.dn.se +
bloggportalen