Torquing Group Ltd berättar vad som hände med Zano

Pryl / Drönare

För några dagar sedan blev det känt att Torquing Group LTD lägger ner Zano-projektet, vilket gjorde en hel del backare rätt ledsna. Företaget lovade att berätta vad som har hänt med de 3,5 miljoner som gänget fick efter den rätt lyckade Kickstartern som avslutades för ett år sedan, och nu har de lagt upp anledningen på Kickstarter-sidan.

Enligt Torquing gick det tydligen åt lite väl mycket kosing när de skulle börja massproducera Zano, vilket tillsammans med förseningar och lite andra extra kostnader gjorde att företaget till sist drog i nödbromsen.

We would like to make a sincere apology for the understandable disappointment felt by all of those that have supported the project.

Nedan kan ni se ett tårtdiagram som visar hur pengarna fördelades.

www.kickstarter.com +

Robotar lär sig säga nej

Pryl / Robotar

Nu för tiden bygger vi robotar som ska utföra diverse uppgifter utan att överhuvudtaget ifrågasätta dessa men forskare på amerikanska Tufts University har programmerat robotar som faktiskt utvärderar uppgiften innan den sätter igång med den utifrån ett givet antal kriterier, så kallade "Felicity Conditions" [wiki].

De här robotarna var först tvungna att analysera fem olika frågeställningar innan de utförde uppgiften och ansåg robotarna att dessa fem krav inte uppfylldes så vägrade de att utföra uppgiften. De fem frågeställningarna var:

1. Vet jag hur jag utför uppgiften?
2. Är det fysiskt möjligt för mig att utföra uppgiften, och om inte, brukar jag kunna göra detta?
3. Har jag möjlighet att göra detta just nu?
4. Måste jag utföra detta beroende på min sociala ställning i sammanhanget/sällskapet?
5. Bryter jag mot några regler eller skadar mig själv eller någon/något om jag utför detta?

I exemplet ovan kan ni kolla in när en robot beordras att gå framåt på ett bord, något som den vägrar att göra då den inser att den riskerar att skada sig själv. När roboten försäkras om att någon kommer att ta emot den så utför den dock kommandot den beordrats att göra.

I videosnurran nedan hittas ytterligare två exempel där robotar vägrar utföra en specifik uppgift baserat på frågeställningarna ovan.

Det ser med andra ord ut som om vi kan få vänja oss vid lite mer obstinata robotar i framtiden men förhoppningsvis så ska dessa vara programmerade så att dess ordervägran är för sitt eget och människans bästa.

spectrum.ieee.org +

Världens största Rubiks kub rasar ihop

Pryl / Mojänger

YouTube-användaren Coren Puzzle älskar allt som har med Rubiks kub att göra och för ett tag sedan började han livestreama sitt bygge av världens största kub som skulle få måtten 22x22x22 när den väl var klar.

Tyvärr verkar det inte som om bygget var det mest stabila och när han skulle börja vrida lite på den så gick det inget vidare. Ni kan kolla in en repris av den en och en halv timme långa livestreamen ovan men har ni lite bråttom så hittar ni kubens sista ögonblicket runt 1:34:30. Eller på giffen nedan.

via TheNextWeb www.youtube.com +

Spela spel under tandborstningen

Pryl / Mojänger

Att få ungarna att borsta tänderna de två minuterna som krävs är inte alltid helt lätt. Appar som Magic Timer hjälper men om man är ute efter något mer interaktivt, som inte är allt för dyrt, så kanske man skall ta sig en extra titt på Playbrush som lanserades i dag.

För 49 Euro (plus 7 Euro frakt) får man en liten hållare som man kan sätta valfri manuell tandborste i. Då man enkelt kan dra ut tandborsten igen kan enheten delas mellan syskon vilket gör att man slipper köpa flera enheter. Hållaren kopplas, via blåtand, till en tillhörande iOS-app (Android på ingång) där man spelare ett enklare spel som man kontrollerar genom att borsta tänderna på rätt sätt. Spelet har även delmål som skall motivera personen som borstar att inte slarva.

Folket bakom Playbrush planerar att släppa fler spel framöver oklart dock om dessa kommer kosta extra pengar.

www.playbrush.com +

Xandem Home - hemövervakningssystem utan kameror

Pryl / Övrigt

Xandem Home är ett säkerhetssystem för hemmet som istället för att använda sig av kameror i hemmet, något som en del kanske undviker av rädsla att dessa ska hackas och man själv blir övervakad, använder sig av små rörelsedetektorer som pluggas in i eluttagen runt om i huset.

Rörelsedetektorerna håller sedan reda på om någon rör sig i hemmet vilket man kan följa med den tillhörande appen oavsett om man är hemma heller inte. Rörelsedetektorerna kan känna av rörelser genom väggar vilket gör att de är effektivare att täcka in större ytor än en traditionell övervakningskamera.

Xandem Home försöker nu att crowdfunda sin produkt på på IndieGoGo och man har med 25 dagar kvar av kampanjen fått in runt 80.000 dollar av de 100.000 dollar man anser sig behöva. Chippar man in 475 dollar till kampanjen ska man få 10 stycken Xandem Home-sensorer samt livstids abonnemang på deras molntjänst, en tjänst man säger kommer att kosta 120 dollar om året när väl Xandem Home finns på marknaden.

via Engadget www.indiegogo.com +

Japansk student bygger skateboardsimulator

Pryl / Virtuell verklighet

Studenten Daiki Sato vid Tokyo Institute of Technology har tagit fram en rätt häftig skateboardsimulator som med hjälp av Oculus Rift, ett löpband och en skateboardliknande planka utrustad med bashögtalare låter användare åka skateboard i virtuell verklighet.

Ovan ser ni en video där LJ Rich från BBC Click testar skateboardsimulatorn och berättar hur den fungerar.

thenextweb.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen