Vi har kollat in roboten Asimo

Pryl / Robotar
För några veckor sedan var den nya versionen av Hondas robot Asimo på studiebesök här i Europa vilket tilldrog sig ett ganska så stort intresse bland europas teknikjournalister. Asimo var i Europa under tre veckor och jag fick möjligheten att kolla in den avancerade roboten på Asimo Studio i Bryssel.

Det är första gången sedan 2011 som Honda uppdaterat Asimo och som vi sett i tidigare modeller så kan roboten gå både fram- och baklänges, gå i trappor, hoppa samt sparka fotboll. I den senaste versionen så har man dock fått roboten att ta sig fram lite snabbare och topphastigheten är numera nio kilometer i timman mot tidigare sex kilometer i timman. Normal gånghastighet ligger fortsatt på 2,7 kilometer i timman.Det som dock har utvecklats mest i den senaste modellen av Asimo är dess rörlighet och den har numera 57 graders frihet mot tidigare 34. Detta är något som främst märks när Asimo hanterar saker med sina händer som var och en av 13 graders av frihet vilket gör att Asimo nu kan hålla i tidningar och andra lite mindre förmål. Den kanske mest imponerande delen av uppvisningen var när Asimo visade hur den kunde ta tag i en termos, öppna locket och hälla upp innehållet i en mugg. Det kanske inte låter särskilt speciellt men då det krävs en hel del finmotorik för att få robotar att fixa det blev åtminstone jag imponerad.Nya Asimo är 130 centimeter lång och väger 48 kilo. Den klarar sig för tillfället i cirka 40 minuter på en laddning batterier. När det gäller batteriet har man gjort en ganska stor förändring då man flyttat detta från Asimos "ryggsäck" och det sitter numera monterat i robotens "mage".Asimo har sedan länge varit ett av Hondas mest avancerade utvecklingsprojekt men det ser inte ut som om roboten är mogen för kommersiellt bruk och när, eller om, det skulle gå att köpa Asimo finns inga uppgifter om.
asimo.honda.com +

Nu kan du köpa Hallandsås-borren

Pryl / Mojänger
Nu när fiaskobygget Hallandsåsen äntligen börjar se ljuset i slutet av tunneln efter 23 års tunnelbyggande kommer man att auktionera ut diverse prylar som använts för att bygga tunneln och man kommer bland annat att auktionera ut borren Åsa.

Runt 1,5 miljoner kronor värderas Åsa till om du skulle vara intresserad av en souvenir från bygget även om det mest troliga antagligen är att borren och annat säljs till byggföretag i Norrland, Norge eller Schweiz enligt auktionsfirman som är ansvarig för att sälja Åsa.

Nästa år öppnar Hallandsåsens tunnel förhoppningsvis för tågtrafik. Ursprungsplanen var att den skulle stått klar och öppnat 1997.

www.di.se +

En airbag för rumpan

Pryl / Mojänger
Företagen ActiveProtective och Boston Device Development har tagit fram den här anordningen som kanske bäst kan beskrivas som en airbag för kroppen.

Tanken är att den främst ska användas av äldre eller andra grupper som har en fallenhet att trilla och slå sig ibland. Framför allt tror man att man kan minska risken för höftfrakturer med sin bärbara airbag. Airbagen har användare runt magen och den blåses upp omgående så fort den känner att användaren håller på och trilla.

Vad den personliga airbagen kan komma att kosta framgår inte för tillfället.
via Gizmodo

www.prweb.com +

1024 små robotar svärmar

Pryl / Robotar
Här har vi 1024 små robotar som forskare på Harvard University har lärt att samarbeta och i videon här kan ni se när de tillsammans skapar olika formationer och mönster.

Man kallar robotarna för Kilobots och man hoppas att experiment som detta och liknande ska leda till bättre artificiell intelligens för robotar i framtiden. Robotarna använder sig av infrarött ljus för att hålla koll på var de närmsta kollegorna håller hus samt vilket avstånd det är mellan robotarna.

Teamet bakom Kilobots på Harvard har lagt ut robotarnas design och mjukvara som man kan ladda ner för ickekommersiellt bruk. Man har även licensierat ut tekniken till företaget K-Team som är specialiserade på att bygga små robotar.
www.seas.harvard.edu +

David Fletcher bygger ett bord

Pryl / Övrigt
Ett lite äldre men fortfarande ack så imponerande klipp där snickaren och designern David Fletcher bygger ett transformerande bord.
www.youtube.com +

Från blank till matt

Pryl / Övrigt
Om man har tröttnat på ens tekniska plastprylar glänser för mycket på grund av blanka ytor kan man "fixa" detta på nolltid med hjälp av en tvättsvamp lite skurnylon och lite fönsterputs. I klippet ovan kan man se hur man skall gå tillväga för att göra detta.
  tack NoDiscussion

www.youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen