Roboten Hobbit ska hjälpa äldre i hemmet

Pryl / Robotar

89-åriga Ella Lundström i Helsingborg blir först i Sverige med att testa hjälproboten Hobbit i sitt hem.

Hobbit ska kunna hjälpa äldre med allt från att leda ett träningspass och att hämta mediciner till att larma vid fallolyckor eller andra nödsituationer. Roboten är framtagen via ett gemensamt samarbete mellan forskare på Lunds Tekniska Högskola, universitetet i Wien samt ett forskningsinstitut på Kreta och Susanne Frennert, doktorand vid Lunds tekniska högskola, säger:
"Den är byggd för äldre personer i hemmet. Förhoppningsvis känner man sig mer självständig, har mer kontroll hemma och att roboten kan hjälpa en. Den kan också vara en viss stimulans, att man får lite underhållning."
Nu har Hobbit varit en månad hemma hos Ella Lundström och hon verkar nöjd och säger till SVT:
"Det har varit en väldigt rolig månad. Jag har provat allt den kan göra och jag har blivit aktiverad och inspirerad. Man hinner inte sitta och tänka på döden när man har en robot."

www.svt.se +

Fredagsfeber v22 2015

Pryl / Pryl

Den som väntar efter något gott väntar aldrig för länge. Nu har vi fått tummen och spelat in ett nytt avsnitt av Fredagsfeber. Idag snackar vi lite smarta klockor, mobiltelefoner och datorer med äpplen på.

youtube.com +

Tested besöker R2-D2-klubben

Pryl / Robotar

Här är ett kort inslag från Tested där de besöker gänget som bygger sina egna R2-D2-robotar, roboten som jag antar att de flesta känner till från Star Wars.

Skulle du vara sugen på att bygga en egen R2-D2 efter att ha sett inslaget så hoppa vidare till gängets hemsida på länken nedan.

astromech.net +

Giro d'Italia misstänker att vissa cyklister använder elmotorer

Alberto Contador
Pryl / Övrigt

Cykelsporten har så länge jag kan minnas varit omgiven av fusk- och dopinganklagelser och nu misstänker arrangörerna av det pågående loppet Giro d'Italia att en del cyklister har elmotorer i sina cyklar och därför har man nu börjat kontrollera vissa cyklisters cyklar efter avslutad deletapp.

Enligt CyclíngNews så blev etappvinnaren Philippe Gilbers, totalledaren Alberto Contadors, Ryder Hesjedals, Rinaldo Nocentinis samt Kenny Elisondes cyklar kontrollerade omedelbart efter målgång efter torsdagens deletapp som avslutades i Verbania.

Kontrollen skedde samma dag som den franska tidningen L'Equipe ska ha ifrågasatt totalledaren Contadors däckbyte inför en stigning, ett byte som det konstigt nog inte ska finnas några tv-bilder på. Contador själv kommenterar det hela med:
"Min cykel har inte tre motorer, den har fem! Hela den här grejen om motorer är ett skämt, det kommer från science fiction. Bytena beror på hur etappen utvecklar sig. Vi kan använda olika typer av rör, lager eller styvare hjul. Det är saker som över 30-40 km kan ge en liten fördel. Men det har ingenting med motorer att göra."
Att proffscyklister har haft motorer gömda i cykelramen har man misstänkt sedan 2010 men hittills har man aldrig upptäckt några sådana.

www.dn.se +

Roboten Cheetah kan nu hoppa över hinder

Pryl / Robotar

Det amerikanska universitetet MIT fortsätter att utveckla sin gepardrobot Cheetah och nu kan den inte bara springa snabbt utan även hoppa över hyfsat höga hinder som ni kan kolla in i videon ovan.

Det finns två olika gepardrobotar, en som utvecklats av det amerikanska, numera Google-ägda, företaget Boston Dynamics, samt den här som utvecklats av MIT. Den här modellen ska dock vara den första fyrbenta roboten i världen som både kan springa och hoppa över hinder helt autonomt.

youtube.com +

3D-skrivare skriver ut delar till nya 3D-skrivare

Pryl / 3D-skrivare

Här kan ni kolla in när en 3D-skrivare skriver ut delar som sedan går att sättas ihop till en ny 3D-skrivare.

Processen är inte helt automatiserad och det krävs fortfarande vissa delar som inte går att skriva ut i 3D-skrivaren och för tillfället krävs det även en människa för att montera ihop de utskrivna delarna till en ny 3D-skrivare.

www.sciencechannel.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen