Xiaomi visar upp VR-headsetet Mi VR

Kärleksbarn mellan Playstation VR och Daydream View?

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Tidigare i år visade Xiaomi upp VR-headsetet Mi VR Play som praktiskt taget var en flådig version av Google Cardboard. Utöver det var headsetet endast tillgängligt för medlemmar av Xiaomis betatestprogram. Nu verkar företaget ha tagit fram ett ordentligt VR-headset med inbyggd tracking samt en rörelsekontroll som låter dig interagera med diverse spel och upplevelser.

Något som är lite tråkigt är att Mi VR kommer endast fungera med Xiaomi-telefoner.

Priset kommer ligga på 199 RMB, drygt 260 kronor, och kommer börja säljas i Kina någon gång i framtiden.

techcrunch.com +

Köp en människostor Godzilla-staty

Kostar bara 360 000 kronor

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Leksaker

Har du sparat ihop 360 000 kronor och vet inte vad du ska göra med pengarna? Då kanske du borde investera i en flådig Godzillastaty. Den stora statyn är baserad på en 30 cm hög version av Godzilla från klassikern Godzilla vs. King Ghidorah från 1991 som skapats av skulptören Yuji Sakai. Delar av besten har skrivits ut med 3D-skrivare, vilket har levererat en stor mängd detaljer som i sin tur målats för hand.

Värt att nämna är att frakt ej ingår vid köp, men har du 360 000 kronor du kan lägga på en Godzilla-staty så lär inte frakten vara något större hinder.

kotaku.com +

Starbreeze köper belgiska VR-studion Nozon

Får tillgång till deras teknik Presenz

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Spelbolaget Starbreeze satsningar på VR utökas i och med ett nytt uppköp. För 70 miljoner kronor har de förvärvat den belgiska VR- och animationsstudion Nozon och deras VR-teknik Presenz.

Presenz är ett plugin som bland annat kan konvertera film till VR. Med andra ord kan film inspelad i 360 grader göras om till en VR-uplevelse. Det skriver Di Digital som även har pratat med Maeva Sponberg, IR-ansvarig hos Starbreeze, om uppköpet.

”Det är ett plugin som fungerar i vilken vanlig teknisk pipeline som helst. Hur man producerar film och spel. Har du en Hollywood-film med existerande CGI-assets kan man använda vårt plugin för att virtualisera det innehållet och skicka ut i en VR-miljö."

Att Starbreeze satsar på VR är inget nytt. Bland annat har de sitt egna headset Star VR och dessutom satsar de på både film- och spelproduktion för virtuell verklighet.

digital.di.se +

Zooids är en svärm av robotar

Kan bland annat hämta din mobiltelefon

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Robotar

Forskare på amerikanska Stanford University samt franska Université Paris-Saclay in France har tagit fram de här små minirobotarna som man kallar för Zooids och tanken är att dessa ska arbeta i grupp, en så kallad svärm, för att utföra diverse arbetsuppgifter.

Robotarna består av ett par hjul, ett batteri, en tryckkänslig sensor, ett gyroskop samt en optisk sensor. Som synes i videon ovan kan robotarna till exempel fungera som rörliga "pixlar" på en fast yta eller som i det sista exemplet hämta en mobiltelefon.

I framtiden skulle man kanske kunna tänka sig att man hade hundratals Zooids hemma som skulle kunna hämta grejer, städa på svåråtkomliga utrymmen och liknande.

via gizmodo.com dl.acm.org +

Lite rykten om Googles kommande VR-headset

Fristående VR-headset ska vara på gång från Google

Inte VR-headsetet som det snackas om i artikeln
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Google har precis släppt sitt mobila VR-headset Daydream VR som ska användas tillsammans med deras VR-plattform Daydream. Enligt rykten så arbetar Google dock redan på nästa version VR-headset och det ryktas att det ska handla om ett helt fristående VR/AR/MR-headset som ska kunna användas utan mobiltelefon eller dator.

Enligt uppgifter så ska headsetet bland annat vara försett med en kamera som följer användares ögonrörelser. Vidare ska även headsetet med hjälp av kameror och andra sensorer kunna rita upp en bild av verkligheten som syns utanför headsetet. Det låter med andra ord som om vi snackar om så kallade "Mixed Reality" liknande Microsofts HoloLens-headset eller Magic Leaps än så länge ej presenterade headset.

Enligt Engadgets källor kommer även det Intel-ägda AI-företaget Movidius förse Googles kommande VR-headset med chip som ska kunna följa användarens rörelser och position. Idag blev det även känt att företaget Eyefluence i det tysta blivit uppköpta av Google. Eyefluence utvecklar system för att följa en persons ögonrörelser, liknande det svenska Tobii pysslar med, och deras teknik skulle med stor sannolikhet kunna användas i ett framtida VR-headset från Google.

engadget.com +

Justitieministern meddelar att drönarfrågan utreds

Ska redovisa svar i juni 2017

DJI:s övervakningskamera Phantom 4 som lurar i skogen.
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

Fredagens drönardom kom lite som en chock för svenska drönarpiloter då den gjorde det omöjligt för samtliga piloter att flyga sina drönare utan övervakningstillstånd. Många har yttrat sig i frågan och hävdat att domen, samt lagarna kring övervakning, är uråldriga och hämmar utvecklingen, men det verkar som att lagarna kan komma att ändras.

Breakit har pratat med justitieministern Morgan Johansson som meddelar att en utredning av övervakningslagarna drog igång redan för ett år sedan för se om lagarna behöver moderniseras:
Redan när den tillsattes konstaterade regeringen att det fanns ett behov av att utreda hur lagen förhåller sig till användning av ny teknik, till exempel kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i uppdraget.

Utredningen kommer redovisas i juni 2017, vilket betyder att det inte lär ske några ändringar gällande drönare innan dess.

breakit.se +

Följ Simone Giertz live idag

Följ med in i någon annans huvud

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Idag drar Tele2 igång en kampanj där vi kan få följa ett antal svenska kändisar och semi-kändisar i deras vardag.

Man kallar detta "Emotional Reality" och tanken är att personerna man följer går omkring med en kamerarigg på sig och detta streamas sedan live direkt till våra webbläsare. Riggen är bland annat försedd med en GoPro Hero 4-kamera och ni kan ta en titt hur riggen ser ut på bilden nedan.

Först ut bland personerna vi får följa i Emotional Reality är robot-byggaren Simone Giertz och därefter följer åtta andra svenska kändisar. Vilka dessa är kan ni kolla in under "Läs mer" och i trailern ovan gör skådespelaren Joel Kinnaman reklam för det hela.


nojdigmedmer.tele2.se +
Läs mer...