E-cigaretter farligare än tobak

Vetenskap / Medicin

Japanska forskare säger nu att elektroniska cigaretter innehåller tio gånger mer cancerframkallande ämnen än vanlig tobak.

Man har bland annat upptäckt förekomster av de cancerframkallande ämnena formaldehyd och acetaldehyd sägs det i den rapport som man lämnat in till Japans hälsoministerium.

Världshälsoorganisationen WHO gick tidigare i år ut och varnade för e-cigaretter de anser att de utgör ett allvarligt hot mot ungdomar och foster.

Hur har du det med rökning? Svara gärna på vår enkät nedan.

www.dailymail.co.uk +

Rykte GoPro bygger sina egna drönare

Pryl / Övrigt

Enligt Wall Street Journal (WSJ) är actionkamera-tillverkaren GoPro i full fart med att utveckla en egen drönarmodell som kan lyfta och kontrollera deras populära kameror.

Med tanke på att GoPro-kamerorna är de populäraste kamerorna av den här typen på marknaden och att de ofta används tillsammans med quadrokoptrar och liknande flygtyg är det här givetvis inte helt oväntat och det kan antagligen slå en del mot företag som tillverkar liknande modeller idag.

Enligt WSJ så handlar det om en "multi-rotor helicopters with high-def camera lenses" som kommer att kosta mellan 500 - 1000 dollar och som kommer att släppas på marknade någon gång under nästa år.

via Gizmodo online.wsj.com +

Biblioteket i Skara chippar sitt toalettpapper

Lösning man kan köra om man inte vill chippa
Pryl / Övrigt

Biblioteket i Skara hade under en tid haft problem med att det försvann toalettpapper från deras handikapptoalett och började därför sätta in samma typ av mikrochip som man använder för att stöldskyddsmärka sina böcker även i toalettpappersrullarna.

Det var ett initiativ som föll väl ut och efter några dagar upptäckte personalen på biblioteket att en "bok" märkt "Hemlighuset" i deras datasystem lämnade biblioteket utan att ha larmats av. Biblioteksassistent Eva Bozovic säger till Nya Lidköpings-Tidningen:
"Vi gjorde det som ett test, för att se om det var som vi trodde, att det är någon som tar med sig rullar ut. Det funkade bra, tjuven gick i fällan. Vi ville att vederbörande skulle få sig en näsbränna."
Biblioteket säger att man nu fortsätter att chippa slumpvist utvalda toalettpappersrullar då och då.

www.di.se +

Exoskelett för framtidens byggnadsarbetare

Pryl / Robotar

Här är flygplanstillverkarens Lockheed Martins vision om hur framtida byggarbetare skulle kunna arbeta effektivare genom att använda ett så kallat exoskelett.

Lockheed Martin kallar sitt exoskelett för FORTIS och med hjälp av det ska användaren kunna hålla och manövrera verktyg på upp till runt 20 kilo som om de var viktlösa säger man. Man säger:
"When you hold a tool, you’re not only carrying its weight but also enduring the impact of using it. When wearing the FORTIS exoskeleton, a user only needs to guide the tool to the location where it should be used. It feels like you’re using the tool in an almost weightless environment."

Det är oklart om FORTIS faktiskt går att köpa än så länge och om så skulle vara fallet vad det i så fall skulle kosta.

via Gizmodo www.lockheedmartin.com +

Konstgjord närhet till för tidigt födda

Pryl / Mojänger

För tidigt födda barn får ofta en inte så härlig första tid här i livet när de ligger i kuvös, utan så mycket mänsklig närhet utan mest maskiner och annat tråkigt. Raphael PM Lang och Camilo Anabalon från Chile ville ändra det och uppfann BayBe som är tre olika delar.

En del lägger man under bebisen, en del ger man till mamman och en del kopplar ihop dessa. Resultatet blir att bebisen kan "känna" mammans hjärtslag vilket borde vara lugnande och härligt eftersom bebisen troligen känner igen dessa. Dessa går även att spela in och sedan spelas upp när mamman inte finns på plats.

Cool produkt som trots att den är så teknologisk gör mänsklig skillnad.

makeit.intel.com +

Rykte Sony funderar på att sluta sponsra FIFA

Pryl / Business

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Sony funderar på att sluta sponsra den internationella fotbollsorganisationen FIFA.

De senaste åtta åren har Sony plöjt ner runt 2,1 miljarder kronor i FIFA men man sägs nu fundera på att inte förnya sponsringsavtalet med FIFA på grund av omprioriteringar i samband med en intern omstruktureringsplan. FIFA har varit i blåsväder den senaste tiden i samband med korruptionsmisstankar rörande hur Ryssland och Qatar fick fotbolls-VM 2018 respektive 2022 men om detta har något att göra med det hela nämns inte.

Flygbolaget Emirates Airlines uppgav denna månaden att även de kommer att avbryta sin sponsring av FIFA.

www.dn.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen