m
r
Det här är världens brantaste kabelbana
Ihopsnickrad av ABB 
42.6°
+
Roger Åberg
0
Om man kör på någon och smiter fångar tomten en
Rättvisa skipad! 
65.5°
+
Roger Åberg
0
Om skateboarden och dess form
En liten historielektion 
82kg
+
Bobby Green
Apple Music satsar mer på konsertvideos
Exklusiva spelningar med Noel Gallagher och Sam Smith på gång 
30.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
FBI ska sälja sina bitcoins
Lagens långa arm cashar in 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sängen för hela familjen
Är 3,65 meter bred 
105kg
+
Bobby Green

Hejdå Google Tango!

Google skrotar en av sina AR-plattformar

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Google har meddelat att man kommer att lägga ner utvecklingen av augmented reality-plattformen Tango som man presenterade 2014.

Anledningen till detta verkar vara att Google nu helt kommer att fokusera på sin andra augmented reality-plattform ARCore som man presenterade i somras. Tango var en lovande AR-plattform för mobiltelefoner men tyvärr krävde telefoner som skulle köra Tango extra sensorer som givetvis gjorde utvecklingen av dessa dyrare. Med ARCore går det att utveckla och ta del av AR-upplevelser med hårdvara som redan finns inkluderad i de flesta moderna mobiltelefoner. ARCore kan antagligen enklast beskrivas som Googles motsvarighet till Apples AR-plattform ARKit.

Googles beslut att dumpa Tango kommer inte som någon direkt överraskning och de flesta bedömare ansåg att så skulle bli fallet när Google presenterade ARCore. Hur kompatibiliteten ser ut mellan ARCore och Tango, det vill säga om det går att använda grejer utvecklade i Tango till ARCore, har jag tyvärr ingen koll på.

Tysta autospelande video med Google Chrome

Ny funktion i senaste betaversionen

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Google har släppt en ny betaversion av sin webbläsare Chrome som har försett med lite ny funktionalitet.

En rätt skön funktion är att man i den senaste betaversionen av Chrome 64 nu kan stänga av ljudet i videoklipp som börjar spelas upp automatiskt när man går in på en webbsida. Detta kan man göra individuellt för varje webbplats så man kan till exempel fortsatt låta ljud i YouTube-videos spelas upp medan man kan stänga av det från andra webbplatser där man kanske inte riktigt vill höra ljudet på klippet när man går in på sidan. Mute-funktionen i betaversionen av Chrome 64 hittas under inställningerna uppe vid webbläsarens adressrad, se bild nedan.

Förutom ovanstående funktion så har betaversionen av Chrome 64 även fått en förbättrad popup-blockerare, starkare skydd mot webbsajter som försöker skicka vidare användare till andra webbplatser (URL Redirect) samt stöd för HDR-video på Windows 10. Det är oklart när Chrome 64 släpps i skarp version men det borde väl ske förhållandevis snart antar jag.

Disney släpper minispelet Porg Invasion

Star Wars-spel på Facebook

Artikeln innehåller spoilers

Klicka för att läsa ändå

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

I den senaste Star Wars-filmen Star Wars: The Last Jedi så introduceras tittarna för den nya djurarten porger och nu släpper Disney ett spel baserat på dessa.

Spelet heter Porg Invasion och går att spela via en webbläsare på datorn eller i Facebook Messengers app på mobilen. I spelet ska man hjälpa BB-8 och Chewbacca att fånga in alla porger som har spridit sig i kabinen på Millenium Falcon. Spelet går att spela själv eller så kan man bjuda in andra Facebook-användare att spela mot.

Porg Invasion är utvecklad till Facebook Messengers spelplattform Instant Games som nyligen firade ett år. Bonusklipp nedan.

Google uppdaterar sina resetjänster

Kanske kan spara in några kronor på semestern

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Google har uppdaterat några av de tjänster man kan använda när man ska ut och resa vilket gör att det kanske blir smidigare och billigare att planera framtida resor.

Google Flights kan redan sedan tidigare visa om flygbiljetter förväntades bli dyrare framöver. Nu ska tjänsten dessutom visa information en flygbiljett är billigare än vad den normalt skulle vara och hur mycket billigare den i så fall är. På Googles traditionella sökmotor kan man söka efter hotell och nu ska man få information om ett hotellrum är dyrare än vad det vanligtvis brukar vara. Man ska även kunna få varningar om det pågår något stort evenemang, officiella helgdagar, mässor och annat på platsen man har tänkt att resa till.

Googles reseapp Google Trips har även blivit uppdaterad med en "Discount"-sektion där man kan hitta prisvärda erbjudanden på resor, flyg, hotell och annat.

Nyhetsbyråer vill ha betalt av Facebook och Google

Anser att de snyltar på deras arbete

Foto: Max Pixel
Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

Några av Europas största nyhetsbyråer, däribland svenska TT, har gjort en gemensam skrivelse där de vill att EU genom regleringar eller på annat sätt gör så att Google och Facebook betalar för nyhetsmaterial som publiceras på deras tjänster.

Både Google och Facebook tjänar genom annonsintäkter enorma pengar på sina plattformar där mediabolagens arbete delas utan att dessa får ta del av annonsintäkten. Både Google och Facebook tjänar som bekant jättemycket pengar medan många av världens mediabolag har det lite tuffare att få ekonomin att gå ihop och flera riskerar antagligen på sikt att gå under.

Någon gång under första halvåret nästa år förväntas frågan sättas upp på agendan för ministrarna i Europeiska rådet.