Habbo Hotel stänger ner i Sverige

Webb / Tjänster

Expressen skriver att den finska tjänsten Habbo Hotel i det tysta ska ha stängt ner sin svenska del av verksamheten vilket gjort de tusentals svenskar som hänger på tjänsten mycket upprörda.

Habbo Hotel är en slags virtuell mötesplats som hade sin storhetstid ungefär samtidigt som svenska Lunarstorm, det vill säga innan Facebook, Twitter, Instagram och annat. På Habbo kunde användarna umgås med varandra men även köpa virtuella möbler till sina hotellrum för riktiga pengar. En svensk användare säger till Expressen att han har lagt ned runt 10.000 kronor på virtuella möbler och är givetvis mycket upprörd att dessa möbler nu ser ut att gå upp i rök.

Även Habbos verksamhet i Norge och Danmark kommer att läggas ner skriver Expressen men exakt varför detta sker verkar det inte finnas så mycket information om så om någon vet mer står kommentarerna till ert förfogande.

Habbo Hotel startade i Finland år 2000 och hade 2012 273 miljoner registrerade användare även om endast fem miljoner av dessa besökte tjänsten varje månad. De flesta användarna uppges vara mellan 13 till 18 år.

www.expressen.se +

Svenska teleoperatörer säljer privat kundinformation

Webb / Övrigt

I den stora rättegången mot dem som hotade ett stort antal svenskar om uthängning på nätet för att de kollat på porr utan att betala för sig framkommer det att ett antal svenska teleoperatörer ska ha sålt privat kundinformation till de som anklagas för utpressning säger DI i sina lunchnyheter.

Det framkommer inte vilka teleoperatörer det gäller men dessa ska högst motvilligt ha lämnat information om förfarandet enligt DI och åklagaren i fallet säger sig vara chockad över uppgifterna. Teleoperatörerna ska enligt åklagaren ha sålt uppgifter via en tredjepartstjänst som kunde koppla samman operatörernas kunders mobilnummer med specifika IP-adresser, ett förfarande som det oftast krävs ett domstolsbeslut för när rättsväsendet vill ha ut liknande uppgifter.

Åklagaren säger vidare att dessa uppgifter kommer som en överraskning för honom och även antagligen för de som utreder utpressningshärvan. Ni kan kolla in DI:s lunchnyheter i klippet ovan.

www.di.se +

YouTube gör Html5 till standard

Webb / YouTube

Sedan 2010 så har du kunnat titta på filmer på YouTube utan att behöva använda Flash då det var då som YouTube började sina experiment med en Html5-spelare. Under dessa år så har den blivit bra mycket bättre och det är allt fler tillfällen och enheter som utnyttjar funktionen, då särskilt Apples prylar.

Om man dock har haft stöd för Flash så har det varit flashspelaren som man fått lov att använda om man inte aktivt valt något annat, detta då Flash-spelaren varit standard.

Nu meddelar YouTube att de väljer att ändra på detta så från och med nu är det Html5-spelaren som är standardspelare. Detta gör att så länge du surfar till sidan från en hyfsat modern webbläsare så kommer du att få filmer strömmade i Googles videoformat VP9. Med hyfsat moderna webbläsare så menas Chrome, IE 11, Safari 8 samt betaversionerna av Firefox.

techcrunch.com +

Microsoft och Facebook svarar oftast på polisens frågor

Bilden har inte så mycket med artikeln att göra
Webb / Övrigt

DN har gått igenom hur ofta några amerikanska it-jättar lämnar ut information om sina användare när de får förfrågningar från den svenska polisen och tydligen är det Microsoft och Facebook som anses vara mest tillmötesgående mot polisen i de här frågorna.

Enligt DN så lämnar Microsoft ut information vid 96% av de förfrågningar som inkommer från polisen medan Facebook lämnar ut information i 81% av fallen. Både Google och Apple beskrivs som "besvärligare" av polisen och lämnar bara ut information i runt en tredjedel av de förfrågningar man får. Anders Ahlqvist på polisens it-brottssektion säger till DN:
"Apple och Google är lika besvärliga. De har rätt i lagens mening, men det borde finnas en avvägningsmöjlighet för dem."

Under första halvåret 2014 ville polisen ha information om 547 konton på Microsoft/Skype, 334 stycken på Facebook, 94 stycken på Google och 23 konton hos Apple.

www.dn.se +

Rykte Öppen konflikt inom The Pirate Bay

Webb / Tjänster

Det har under en tid spekulerats om att den nu nedsläckta torrentsajten The Pirate Bay kommer att återuppstå den första februari och så verkar bli fallet skriver Torrent Freak. Man skriver dock att det inte kommer att vara den fullständiga sajten som nylanseras då och det verkar bero på att det har uppstått en konflikt inom gänget som arbetade med sajten innan den släcktes ned på grund av en razzia förra året.

Det verkar som om den nya versionen av TPB ska vara lättare att administrera än den gamla och därför verkar ledningen bakom TPB ha beslutat sig för att göra sig av med många administratörer och moderatorer som har arbetat i åratal med sajten. Torrent Freak har varit i kontakt med en administratör som varit verksam i ett årtionde på TPB och han säger:
"I wish I had better news to come with. The launch that is about to take place on February 1 is not us.

It was until some dickhead decided to take TPB crew out of the picture. He thinks a site can be run without any staff at all and at the same time keeping up with fakes, internal issues etc.

Personally I won’t accept this neither will any of the crew that’s been active for almost 10-11 years. As an admin and human, I won’t stand aside and accept this kind of behavior. This is the worst scenario that could happen.

You don’t treat people like horseshit."

Torrent Freak skriver vidare att flera av de administratörer som nu känner sig felbehandlade planerar att starta sin egen version av TPB på en ny domän.

torrentfreak.com +

Dumma hackingscener i filmer

Webb / Övrigt

Hackingscener i filmer blir oftast beskyllda från att ligga allt för långt från verkligheten, något som många i och för sig tycker är bra då "riktig" hacking sällan är särskilt spännande titta på.

Här har man samlat ihop hackingscener från åtta stycken filmer som man anser både är de bästa och dummaste genom tiderna.

youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen