master

Google får böter för urringning på Google Streetview

Webb / Google
Google har blivit dömda att betala 2.250 kanadensiska dollar, vilket motsvarar ungefär 14.800 svenska kronor, till en kvinna i kanadensiska Montreal efter det att en streetview-bil fotade henne i en urringad topp 2009. Trots att kvinnans ansikte hade blurrats ut på bilden ansåg hon att detta hade försatt henne i en pinsam situation och lett till att hon blev deprimerad.

Kvinnan hade krävt att Google skulle betala 45.000 kanadensiska dollar (295.000 SEK) för att de hade fotograferat henne men domarna kom fram till att Google skulle ersätta henne med det något mindre beloppet 2.250 kanadensiska dollar samt betala 159 kanadensiska dollar i rättegångskostnader.
via Gizmodo

gigaom.com +

Facebook stödjer Tor

Webb / Facebook
Facebook meddelade idag att man kan komma åt Facebook via en så kallad onion-adress om man surfar via en webbläsare som använder sig av anononymitetstjänsten Tor [wiki].

Då användare av Tor för en tjänst ena sekunden kan se ut att befinna sig i Australien för att bara något senare kanske befinna sig i Sverige eller Kanada har det ibland ställt till problem för Tor-användare på Facebook då deras automatiska säkerhetsfunktioner ibland har flaggat för att kontot kan vara hackat och användas av ett botnet. Något som då resulterat i att användaren automatiskt stängts av från Facebook.

Har man en webbläsare som stödjer Tor så kommer man åt Facebook via onion-adressen:
https://facebookcorewwwi.onion/

Facebook skriver själva:
"Facebook's onion address provides a way to access Facebook through Tor without losing the cryptographic protections provided by the Tor cloud.

The idea is that the Facebook onion address connects you to Facebook's Core WWW Infrastructure - check the URL again, you'll see what we did there - and it reflects one benefit of accessing Facebook this way: that it provides end-to-end communication, from your browser directly into a Facebook datacentre."

www.facebook.com +

#mittljus - tänd ett ljus på webben som även tänds på en kyrkogård

Webb / Tjänster
I kväll drar Svenska Kyrkan igång en kampanj inför Allhelgonahelgen som man kallar för #mittljus där användare kan tända virtuella ljus på nätet som även då tänds i form av fysiska LED-ljus i ljusträd på Ruds kyrkogård i Karlstad, Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund eller Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Användaren ska även få möjligheten att via webbkamera se när ljuset tänds i verkligheten. Ljusträden börjar tändas klockan 18:00 i kväll, fredagen den 31:e oktober, och kommer att lysa fram till den 9:e november. Nedan hittas en bild på ett ljusträd samt en kampanjfilm från Svenska Kyrkan där man visar lite från tillverkningsprocessen av ljusträden.


Ljusträd. Foto: SvenskaKyrkan.se


  tack @claes

be.svenskakyrkan.se +

Två miljoner LinkedIn-användare i Sverige

Webb / Tjänster
Karriärs/sociala medie-sajten LinkedIn meddelar idag att man har två miljoner användare i Sverige och över 300 miljoner globalt.

Fredrik Bernsel, Emea-chef på LinkedIn Marketing Solutions.
"Vi är mycket stolta över att ha mer än 2 miljoner medlemmar i Sverige.Svenskarna är några av de mest aktiva medlemmarna i världen. Att vi växer så snabbt betyder också att svenskarna har förstått nyttan i tjänsten och att vi jobbar för att våra medlemmar har verktyg för att bli mer effektiva och framgångsrika. Nätverk, kunskap och identitet är A&O för en karriär. Allt det finns på LinkedIn."

Listan över företag/institutioner med flest LinkedIn-användare i Sverige ser ut på följande sätt:
1. Ericsson
2. Volvo
3. Scania
4. SEB
5. Swedbank
6. Nordea
7. Lunds universitet
8. Ikea
9. Region Skåne
10. Stockholms stad

Är ni med på LinkedIn? Svara gärna på vår enkät nedan.
LinkedIn passerar 2 miljoner medlemmar i Sverige!

LinkedIn når viktig milstolpe på vägen mot att kartlägga den globala arbetskraften

Stockholm den 31 oktober, 2014 — LinkedIn, (NYSE:LNKD), världens största professionella nätverk på Internet med fler än 300 miljoner medlemmar globalt, meddelar att de idag passerat 2 miljoner medlemmar i Sverige.

- Vi är mycket stolta över att ha mer än 2 miljoner medlemmar i Sverige, säger Fredrik Bernsel, Emea-chef på LinkedIn Marketing Solutions. Svenskarna är några av de mest aktiva medlemmarna i världen. Att vi växer så snabbt betyder också att svenskarna har förstått nyttan i tjänsten och att vi jobbar för att våra medlemmar har verktyg för att bli mer effektiva och framgångsrika. Nätverk, kunskap och identitet är A&O för en karriär. Allt det finns på LinkedIn.

LinkedIn lanserades på svenska under 2011 och många av de mest aktiva medlemmarna var med från starten. Först på tåget var flera näringslivstoppar och nyckelpersoner inom rekryteringsbranschen. Anna Persson, karriärrådgivare på Malmö Universitet, var en av pionjärerna på svenska LinkedIn.

- LinkedIn har hjälpt mig hålla reda på mitt professionella nätverk, genererat nya affärer och lett till nya affärskontakter. Jag fick kontakt med min nya arbetsplats, Malmö Högskola, via LinkedIn och lär nu elever hur de ska använda nätverket för att hitta praktikplats och jobb, säger Anna Persson.

LinkedIns 2 miljoner medlemmar delar med sig av sina professionella liv och ger därmed även viktig information om den svenska arbetsmarknaden. Se nedan för statistik.

Lokala fakta:
• Topp 5 – branscher där LinkedIns medlemmar jobbar
1. IT, teknologi
2. Offentlig Sektor
3. Sjukvård och hälsa
4. Bygg och fastigheter
5. Telekom

• Topp 5 – grupper som följs av svenska medlemmar
1. Future Trends
2. Svenska affärs- och karriärsnätverket SAK
3. Mploy rekrytering
4. TED: ideas worth spreading
5. Ledarskap och organisation

• Topp 10 – företag som svenska medlemmar jobbar för
1. Ericsson
2. Volvo
3. Scania
4. SEB
5. Swedbank
6. Nordea
7. Lunds universitet
8. Ikea
9. Region Skåne
10. Stockholms stad

• Topp 10 – arbetsbeskrivningar av medlemmarna själva
1. Owner
2. VD
3. Project Manager
4. Säljare
5. CEO
6. Consultant
7. Projektledare
8. Lärare
9. Konsult
10. Ägare

• Topp 11 - Universitet på LinkedIn
1. Stockholms universitet
2. Uppsala universitet
3. Lund universitet
4. KTH
5. Göteborgs universitet
6. Chalmers
7. Linköpings universitet
8. Umeås universitet
9. IHM Business school
10. Luleås tekniska universitet
11. Malmö Högskola

• Topp 5 - färdigheter
1. Project Management
2. Microsoft Office
3. Business Strategy
4. Change Management
5. Managememt

• Topp 10 – städer där LinkedIns medlemmar bor
1. Stockholm
2. Göteborg
3. Malmö
4. Uppsala
5. Lund
6. Linköping
7. Västerås
8. Örebro
9. Helsingborg
10. Umeå

• Kuriosa – det finns flera annorlunda yrken på LinkedIn:
1. 1033 konstnärer
2. 725 musiker
3. 359 brevbärare
4. 241 florister
5. 18 uppfinnare
6. 2 sakletare
7. 2 provsmakare
8. 1 vikingOm LinkedIn
LinkedIn kopplar ihop världens yrkesverksamma och ger dem verktyg för att bli mer effektiva och framgångsrika. Företaget förändrar hur företag anställer, marknadsför och säljer. Visionen är att skapa ekonomiska fördelar för alla som arbetar genom att ta fram världens första ekonomiska graf. LinkedIn har mer än 300 miljoner medlemmar och kontor världen över.

Gottfrid Svartholm Warg döms till tre och ett halvt års fängelse i Danmark

Webb / Övrigt
Igår blev TPB-grundren Gottfrid Svartholm Warg dömd för att gjort dataintrång på it-företaget CSC i Danmark och idag meddelade tingsrätten att Svartholm Warg döms till tre och ett halvt års fängelse. Den danske man som stod medåtalad till brottet fick sex månaders fängelse.

Åklagaren hade yrkat på att Svartholm Warg skulle dömas till sex års fängelse medan den medåtalade danske mannen skulle dömas till två års fängelse. Huruvida domen kommer att överklagas från någon av parterna finns det än så länge inga uppgifter om.
computersweden.idg.se +

Ungern skrotar förslag om skatt på internet

Webb / Övrigt
Ungerns premiärminister Viktor Orban har meddelat att han drar tillbaka det förslag som skulle innebära en skatt på internet för Ungerns medborgare och företag. Beskedet kommer efter massiva protester från befolkningen. På Facebook har man samlat över 100.000 ungrare och i gatudemonstrationer har tusentals protesterat.

Orban kommenterade i radio beslutet med:
"This tax in its current form cannot be introduced. If the people not only dislike something but also consider it unreasonable then it should not be done."
Det ursprungliga förslaget innebar att ungrarna skulle få betala motsvarande cirka 4,50 kronor per gigabyte de använde. Det skulle dock vara ett maxtak för privatpersoner på motsvarande cirka 20 kronor i månaden medan motsvarande summa för företag skulle vara motsvarande cirka 150 kronor.
www.reuters.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen