master
master

Hejdå Orkut!

Webb / Tjänster
Den 24:e januari 2004 såg Googles första sociala medie-satsning Orkut ljuset för första gången men idag, den 30:e september, är dess saga all då Google en gång för alla drar ur kontakten för tjänsten som fört en förhållandevis tynande tillvaro de senaste åren.

Google hänvisar de eventuella Orkut-användare som fortfarande använder tjänsten att istället börja använda Googles andra sociala medie-tjänst Google+. Har ni konton på Orkut och vill spara ner dessa så går det att göra via Google Takeout här.
en.wikipedia.org +

Facebook börjar sälja annonser på tredjeparts-sajter

Webb / Facebook
Re/Code rapporterar att Facebook framöver kommer att använda den enorma datamängd man har om sina användare för att kunna sälja annonser samt bättre kunna rikta dessa annonser på tredjeparts-sajter.

Det handlar alltså om inte om de annonserna man brukar få se på Facebook utan snarare mer traditionell bannerannonsering på sajter som inte tillhör Facebook. Jag antar att man som sajtägare ska kunna ansluta sig till Facebooks annonsnätverk och sedan kan annonsörer välja att köpa annonserna via Facebook som då skulle ta en avgift för detta samtidigt som tredjeparts-sajten skulle få sin beskärda del av intäkten.

Det framgår inte exakt hur det hela kommer att gå till men Re/Code erfar att Facebook kommer att användas sig av annonsplattformen Atlas som man köpte av Microsoft förra året. Det framgår inte heller när i så fall detta försök kommer att starta.
recode.net +

Porträtt: Peter Sunde

Webb / Övrigt
Dagens Nyheters journalist Hanna Fahl har fått träffa The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde på anstalten Västervik Norra och tagit sig ett långt snack med honom om The Pirate Bay, svensk kriminalvård och annat.

Att Sunde är rätt så kritiskt mot svensk kriminalvård är ingen direkt nyhet och här utvecklar han bland annat det. Hoppa vidare på länken nedan för att läsa hela porträttet av Sunde.

I videon ovan kan ni kolla in Sundes kampanjfilm som släpptes i samband med att han ville bli invald till EU-parlamentet för finska Piratpartiet.
  tack x35473

www.dn.se +

.SE kommer att bevara Swipnets hemsidor

Webb / Övrigt
För ett tag sedan meddelade operatören Tele 2 att man skulle stänga ner sin gamla webbhotell-tjänst Swipnet och sidor som lagrats där skulle försvinna för alltid.

Det upprörde en del gamla interneträvar och Tele 2 sköt därför upp nedsläckningen samtidigt som ett gräsrots-initiativ tog på sig att försöka spara ner allt material från Swipnet. Nu kommer även Stifelsen för Internetinfrastruktur .SE hjälpa till att bevara sidorna från Swipnet.

Sidorna från Swipnet kommer i framtiden att kunna betraktas på .SE:s projekt "Internetmuseum", ett initiativ från stiftelsen som dokumenterar den svenska internethistorien.
www.iis.se +

Ello - ny sociala medie-tjänst

Webb / Tjänster
Ello är ny tjänst som aspirerar på att konkurrera med Facebook, Twitter och andra sociala medie-tjänster. Primärt har man tänkt att göra detta genom att erbjuda en helt annonsfri tjänst och man säger att man initialt var några kompisar som startade tjänsten för att kunna umgås med varandra. Efter ett tag så märkte man dock att andra blev intresserade och därför har man nu startat en publik version av sajten.

Jag har kikat runt på Ello lite i helgen och det handlar om en tjänst med förhållandevis ren design och enkelt gränssnitt. Om jag sedan personligen kommer att fortsätta hänga på Ello återstår att se då jag redan hänger lite väl mycket på sociala medie-tjänster.

För tillfället krävs det en inbjudan för att ansluta sig till Ello men de verkar vara hyfsat frikostiga med dessa så ni kan antagligen hjälpa varandra i kommentarerna om ni skulle vara intresserad av en inbjudan.
ello.co +

Kina blockerar Instagram

Webb / Övrigt
Under helgen har det skett stora demonstrationer i Hongkong av människor som kräver demokrati och fria val.

Det har lett till våldsamheter mellan demonstranter och polis och Kina har nu även blockerat Instagram på fastlandet även om tjänsten fortfarande fungerar i Hongkong. Man tror att detta är något myndigheterna har gjort på grund av att de är oroliga att protesterna ska sprida sig till andra delar av landet.

Instagram var fram tills nu en av de få ickekinesiska sociala medie-tjänsterna som fortfarande var tillåten i Kina, sedan tidigare är bland annat Facebook och Twitter blockerade i landet.youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen