BBB behöver inte blockera The Pirate Bay eller Swefilmer

Webb / Fildelning

I november förra året lämnades en stämningsansökan till Bredbandsbolaget från ett gäng mediajättar som Universal, Sony, Warner, Nordisk Film, Svensk Filmindustri och ett par tv-bolag. Jättarna ville inte att Bredbandsbolaget skulle göra fildelningssajten The Pirate Bay och piratstreamingsidan Swefilmer tillgängliga för sina kunder och nyligen startade rättegången om detta i Stockholms tingsrätt. Stockholms tingsrätt har nu tagit ett beslut och det blev att Bredbandsbolaget inte gör sig medskyldig till upphovsrättsbrotten genom att göra sidorna tillgängliga till sina kunder och behöver därför inte blockera dem.

I ett pressmeddelande skriver Stockholms Tingsrätt detta:
I målet har bland annat prövats om den svenska lagstiftningen överensstämmer med ett EU-direktiv som säger att medlemsstaterna ska se till att rättsinnehavare har en möjlighet att begära ett föreläggande gentemot mellanhänder vars tjänster utnyttjas av en tredje part för att begå intrång i en upphovsrätt eller närstående rättighet (Infosoc-direktivet). Enligt den svenska upphovsrättslagen kan föreläggande meddelas bland annat mot var och en som medverkar till sådant intrång.

Tingsrätten anser att den svenska lagstiftningen uppfyller det aktuella kravet i Infosoc-direktivet. Tingsrätten anser vidare att Bredbandsbolagets verksamhet och agerande i det aktuella fallet inte utgör medverkan enligt svensk lag.

I andra länder har internetleverantörer blockerat The Pirate Bay och andra fildelningssajter, så att se Stockholms tingsrätt gå emot strömmen känns rätt bra.

För övrigt kommer Film- och TV-branschens samarbetskommitté överklaga domen, vilket IDG nyligen fick bekräftat.

www.idg.se +

Jane Walerud invald i Startup Hall of Fame

Niklas Zennström, Jane Walerud och SUP46:s VD Jessica Stark
Foto: Emily Six / SUP46
Webb / Övrigt

Igår kväll valdes entreprenören Jane Walerud in i Startup of Hall of Fame på en gala i Stockholm och hon blir därmed den tredje personen som tilldelas den äran.

Det är startupinkubatorn SUP46 ligger bakom Startup Hall of Fame och tidigare har Niklas Zennström (Skype, Atomico etc.) och Daniel Ek (Spotify) blivit invalda Startup Hall of Fame.

Jane Walerud var med och grundade utvecklingsföretaget Bluetail och efter att det såldes var hon bland annat en av de första investerarna i den svenska betaltjänsten Klarna och hon har även investerat i det svenska eyetrackingföretaget Tobii.

digital.di.se +

KIT är årets svenska digitala tidskrift

Webb / Övrigt

Igår var det dags för branschgalan Tidskriftsgalan där man delade ut pris till årets tidskrift i diverse kategorier och i "internetklassen", Årets Digitala Tidskrift, vann den relativt nystartade sajten KIT [länk].

KIT vinner priset med motiveringen:
"Med en fingertoppskänsla för aktuella ämnen som berör, optimerar de sitt utbud för spridning utan att tappa journalistisk höjd. Det ska bli spännande att se KIT:s affärsmodell växa fram, för visst måste god journalistik löna sig!."
Skulle ni vara intresserade av vilka som plockade hem priserna i de inte så digitala kategorierna hoppa vidare på länken nedan.

För transparensens skull. KIT är precis som Feber en produkt från Bonnier och en del av de som arbetar där är våra tidigare kollegor på Bonnier Tidskrifter.

www.dagensmedia.se +

Slipp Star Wars-spoilers med nytt Chrome-tillägg

Webb / Google

Det är lite mindre än 20 dagar kvar tills Star Wars: The Force Awakens har premiär här i Sverige och nyheter om filmen dyker upp överallt hela tiden, även här på Feber. Känner du att du inte vill spoila filmen så kan du installera det nya Chrome-tillägget Star Wars Spoiler Blocker som ser till att du inte råkar läsa någonting Star Wars-relaterat som kan förstöra din upplevelse 16 december.

Efter att du installerat tillägget behöver så kommer det scanna igenom hemsidor som du går in på och hittar tillägget någon spoiler så dyker en varningsruta upp och du kan välja att stänga ner fliken eller klicka på Proceed Anyway. Sedan får du en flådig lite storm trooper uppe i verktygsfältet, vilket är en rätt trevlig bonus.

Star Wars Spoiler Blocker hittar ni via länken här nere till vänster.

chrome.google.com +

Nu kan Google översätta till Aurebesh

Webb / Google

Google och Disney fortsätter sitt samarbete inför premiären av nästa Star Wars-film "The Force Awakens" och nu har man även gett sin översättningstjänst Google Translate en liten skopa av Star Wars-sleven.

Från och med idag kan Google Translate även översätta till och från Aurebesh [wiki], skriftspråket som används på en del platser i Star Wars-universumet.

Man kan översätta engelska, svenska eller något av de andra runt 90 språken Google Translate har stöd för till Aurebesh och det går även att skriva in text i Aurebesh och få denna översatt till något av språken som stöds.

goo.gl +

350.000 vill bli bortglömda av Google i Europa

Webb / Google

Google har släppt lite ny statistik över hur många i Europa som vill utnyttja den så kallade "rätten att bli glömd" av Google vilken innebär att Google, efter krav från EU, måste radera länkar från sitt sökindex som leder till information om privatpersoner i EU.

Sedan Google böjde sig för kraven från EU i maj 2014 har man fått in närmare 350.000 krav (se bild nedan) från personer som vill glömmas bort på den europeiska delen av Googles sökmotor. Totalt handlar det om lite över 1,2 miljoner länkar som privatpersoner vill ha bort från Google och utav dessa säger Google att man har tagit bort 42% medan man i resterande fall inte funnit någon grund till att ta bort länkarna.

För svensk del så är det närmare 10.000 privatpersoner som sammanlagt vill ha bort runt 37.000 länkar från Googles sökindex och utav dessa har Google plockat bort 40,9%.


via Wall Street Journal www.google.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen