Mediums skribenter får betalt för hur mycket läsarna applåderar

Klappa artiklar du gillar

Foto: Max Pixel
Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Bloggplattformen Medium har infört ett nytt betalningssystem där läsare kan belöna skribenter genom att applådera deras artiklar.

Medium låter läsarna applådera artiklarna med en särskild "klapp"-knapp som läsarna kan klicka hur många gånger som helst (se animation nedan). Det sammanlagda antalet klappningar en skribents artikel får används sedan för att dela upp de pengarna som läsare betalar i prenumerationsavgifter mellan Mediums skribenter.

Det är oklart exakt hur mycket ett klapp kommer att representera och om detta kommer att vara den enda variabeln som kommer att avgöra hur mycket skribenter får betalt för sina artiklar.

En prenumeration på Medium kostar fem dollar i månaden och dessa går än så länge oavkortat till tjänstens skribenter.Snubbe vill att Googles varumärke ska ogiltigförklaras

Kan bli en fråga för USA:s högsta domstol

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Sedan 2012 försöker en man i USA få varumärket "Google" ogiltigförklarat då han anser att betydelsen av ordet "google" idag är samma sak som att "söka på internet".

Tvisten verkar ha sitt ursprung i att mannen ska ha reggat 763 domännamn som följt mönstret "google + något annat + .com". När detta kom till Googles kännedom så krävde de att mannens domännamn skulle förverkas enligt "Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy" vilket var något som skedde. Sedan dess har mannen försökt få "Google" ogiltigförklarat som varumärke i USA.

Mannen har redan förlorat i en lägre domstolsinstans och han har därför nu vänt sig till USA:s högsta domstol Supreme Court och vill att dessa ska avgöra frågan. Om så blir fallet får vi dock vänta ett tag på att få reda på då det kan månader innan Supreme Court bestämmer sig för att ta upp fallet eller låta utslaget från den lägre domstolsinstansen fortsatt gälla.

I sammanhanget kan nämnas att flera varumärken i USA tidigare har ogiltigförklarats då deras innebörd varit något som var för generiskt. Detta kallas på engelska för "genericized" och bland varumärken i USA som ogiltigförklarats kan bland annat nämnas "Aspirin", "Escalator", "Flip Phone", "Heroin", "Teleprompter", "Trampoline", "Thermos" och "Videotape".

Lär dig rita vektorobjekt med roligt spel

Det här är The Bézier Game

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Tjänster

Att kunna rita med vektorobjekt är inte så lätt om man inte övar. Det här spelet låter en göra just det och jag som är rätt kass / inte har övat så mycket tycker att det är riktigt roligt.

Sök bästa resan mellan Stockholm och Göteborg

Allt på en och samma sida

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Tjänster

Om du åker mellan Stockholm och Göteborg (eller Göteborg och Stockholm för den delen) kan det ibland vara smidigast med flyg, ibland billigast med buss och så vidare. Den här siten tar och placerar alla resor på ett och samma ställe så att du enkelt kan lista ut vilket färdsätt och vilken avgång som regerar.

När man valt ressätt och avgång bokar man bara på resebolagens respektive sajter. Bakom sitens koncept och design står Alex von Sydow och Henrik Jakobsson medan Stefan Möller gjort tekniken. Man hoppas få ut en site för alla som reser mellan Stockholm och Malmö/Köpenhamn inom kort.

Bitcoin-användares identitet kan avslöjas när de ehandlar

Tredjeparts-trackers kan spåra bitcoin-användare

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Forskare på Princeton University har upptäckt att det så kallade tredjeparts-trackers som åtefinns på många webbplatser kan användas för att ta reda på identiteten hos någon som betalar med bitcoin när de ehandlar.

Det handlar om så kallade cookies som tredjeparts-tjänster lägger till i användares webbplatser när dessa besöks. Dessa cookies kan tillsammans med information om hur bitcoin är uppbyggt länka samman flera bitcoin-transaktioner för att sedan eventuellt kunna koppla detta till identiteten på en användare.

Tidigare har bitcoin-användare kunnat förlita sig på tjänster som till exempel CoinJoin för att försöka skydda sin identitet när de handlar på nätet men enligt forskarna så går det trots det att i vissa fall kunna identifiera användarna. I sin forskningsrapport skriver man:
"We show that a small amount of additional information, namely that two (or more) transactions were made by the same entity, is sufficient to undo the effect of mixing. While such auxiliary information is available to many potential entities — merchants, other counterparties such as websites that accept donations, intermediaries such as payment processors, and potentially network eavesdroppers — web trackers are in the ideal position to carry out this attack."
Vidare skriver forskarna att det är svårt för bitcoin-användare att skydda sig från sådant här och deras rekommendation är att man helt enkelt byter till en annan krypto-valuta om man vill vara säker på att vara någorlunda anonym när man handlar på nätet:
"Unlike the Bitcoin approach of anonymity as an overlay, other cryptocurrencies bake privacy into the protocol, and promise untraceability of transactions.
The most well known of these are Zcash, based on the Zerocash protocol, and Monero, based on the Cryptonote protocol. Zcash is more computationally expensive but comes with more rigorous security properties. Of the two, Monero has more vendor support at the time of writing, but still far less than Bitcoin or even Litecoin, and primarily on hidden-service sites merchandising illicit goods. While some anonymity weaknesses have recently been revealed in Monero, we believe that it is not susceptible to the cluster intersection attack"

McDonalds släpper paj med mörk, smält choklad
Men bara i Korea... 
108kg
+
Roger Åberg
Nu kan du göra stiliga våfflor
Med Star Wars-motiv 
124kg
+
Roger Åberg
Det här är världens dyraste Porsche
Såldes för 14 miljoner dollar i helgen 
106kg
+
Roger Åberg