m
NordicHardware utsatt för inbrott
Håll ett öga på andrahandsmarknaden 
7.7°
+
André Stray
0
Teslas lastbil susar förbi på vägen
Framtiden är snart här 
53.4°
+
Bobby Green
0
Candide fortsätter att åka skidor överallt
Uppföljaren till Quattro är här 
80kg
+
Bobby Green
Personliga skyltar gav åtta miljoner under 2017
Som gick till en rad trafiksäkerhetsprojekt 
51.8°
+
Roger Åberg
0
Hela Breaking Bad på en minut
Fyller 10 år i år 
45.4°
+
Bobby Green
0
Så här bor man i Japan
Följ med hem till en helt vanlig familj 
113kg
+
Roger Åberg

Teslas lastbil susar förbi på vägen

Framtiden är snart här

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

Nästa år är planen att Tesla ska börja producera lastbilen Semi. Prototypen är presenterad och den testas just nu för fullt. Här får vi se ett exemplar susa förbi på vägen någonstans i USA.

Personliga skyltar gav åtta miljoner under 2017

Som gick till en rad trafiksäkerhetsprojekt

Foto: Lung
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

Att ha en personlig skylt kostar 6200 kronor per år, 5500 av dessa sätts i en fond som kallas för Skyltfonden. Den bildades 1988 och ger "ekonomiskt stöd för utveckling av goda idéer inom trafiksäkerhet". Detta stöd delas ut två gånger per år och för andra halvåret i år blev det 4.041.000 kronor. För första halvåret blev det ungefär lika mycket. Det betyder att knappt 1500 personer fixade personlig skylt i år.

13 projekt får dela på pengarna. Bland dessa hittar man...
- akutvård i ambulansen, med simulator för att träna ambulanspersonal
- säkrare mönstring för skor med målet att kunna säkerhetsklassa skosulor på ett liknande sätt som Euro NCAP gör för bilar.
- fotgängarsimulator i tredimensionell virtual reality
- gångfartsgator – hur gatorna är "möblerade" och hur flödena påverkar deras funktion.

Tidsplanen för projekten som får pengar ska inte vara över två år. Så snart har vi alltså kanske säkerhetsklassade skosulor.

Klassisk Porsche Spyder gick för rekordsumma

Klubbades för över 5 miljoner dollar

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Porsche

En Porsche 550A Spyder från 1958 stod i helgen utställd på Bonhams auktion i Scottsdale. När klubban drämde i bordet hade den sålts för 5,17 miljoner dollar vilket är ett nytt rekord för modellen.

För pengarna fick den nya ägaren en klassisk sportbil som genom åren vunnit många tävlingar och bevisat att större inte nödvändigtvis behöver betyda bättre. Motorn är en liten fyra på 1,5 liter som ger 110 hästar. Ferrari som man tävlade mot under samma period hade en V12:a som var dubbelt så stor och som hade nästan tre gånger så mycket effekt.

Endast 40 stycken 550A tillverkades så det är verkligen en unik bil att lägga vantarna på.

Utvecklingen av den flytande elbilen går framåt

Bra att ha om tsunamin slår till

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Elbilar

Den 11 mars 2011 såg Hideo Tsurumaki när den stora tsunamin slog till på Japans nordöstra kust. En sak han noterade var att många försökte fly i sina bilar men att bilarna till slut drev ut till havs och där sjönk. Hideo började då att fundera på om man skulle kunna bygga en bil som hade möjligheten att flyta, och som på så vis skulle kunna undvika samma öde om något liknande inträffade igen.

2013 började han bygga på en liten vattentät elbil som skulle kunna guppa fram på vågorna. Nu har han en fungerade prototyp klar, flera finansiärer och i slutet av året planerar man att slå upp portarna till en fabrik nära Bangkok. Sen är målet att kunna tillverka 10.000 stycken bilar om året. På en full laddning som tar sex timmar ska man kunna ta sig 16 mil och toppfarten anges till 80 km/h. Prislappen väntas ligga på strax över 18.000 dollar. Förhoppningen är dock att kunna få ned den prislappen till under 5.000 dollar för att fler ska kunna ha råd att köpa den.

Efterträdaren till Lamborghini Aventador får elhjälp

Blir säkert en mildhybrid

Obs! Bilden är ett montage
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Lamborghini

Förutom en ny SUV kommer Lamborghini återigen att chockera när det är dags för modellen Aventador att få en efterträdare. Den kommer nämligen att få en smula el kopplad till en V12-motor. Men det rör sig troligtvis inte om något fullfjädrat hybrid-system utan istället om ett 48-voltssystem som då skulle göra den till en så kallad mildhybrid. Först ut som ren hybrid blir Urus men när det kan tänkas bli är oklart för tillfället.