Nu dumpar den amerikanska militären Humvee

Foto: Oshkosh Defense
Bil / Övrigt

Den amerikanska fordonstillverkaren Oshkosh Defense har vunnit ett kontrakt hos den amerikanska militären vilket innebär att företagets militärfordon Oshkosh L-ATV (Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle) kommer att användas som JLTV:s (joint light tactical vehicles) av den amerikanska militären framöver.

Det betyder med andra ord att Humvee och deras militärfordon nu är ute ur bilden efter att sedan 1984 försett den amerikanska militären med över 280.000 fordon. Oshkosh L-ATV ska ha ett kraftigt skydd mot minor och i genomsnitt kan den ta sig fram 70% snabbare än vad en Humvee kan. Oshkosh L-ATV kommer att tillverkas i en tvåsitsmodell samt två olika modeller med fyra säten.

Kontraktet mellan Oshkosh Defense och den amerikanska militären är värt 6,7 miljarder dollar och innefattar 17.000 fordon men man tror att fortsatt samarbete mellan de båda kan inbringa runt 30 miljarder dollar till Oshkosh Defense fram till 2040. Lite längre ner hittas ett videoklipp på Oshkosh L-ATV.


Foto: Oshkosh Defense

news.vice.com +

Volvo XC90 duger inte åt statsministern

Volvo XC90
Foto: Volvo Cars
Bil / Volvo

SÄPO anser inte att Volvos flaggskepp XC90 uppfyller de säkerhetskrav som ställs för att transportera statsminister Stefan Löfven och denne måste därför istället att fraktas med antingen en AUDI eller en BMW.

Stefan Löfven tycker själv att detta är tråkigt och säger till TV4:
Som svensk statsminister vill jag helst åka i en svensk bil. Vi bygger väldigt, väldigt bra bilar. Volvo har fantastiska framgångar, så självklart vill jag också åka Volvo."
Det handlar i det här fallet givetvis inte om bilens trafiksäkerhet utan istället är inte Volvo XC90 tillräckligt tung och har inte tillräcklig armering för att skydda statsministern av den händelse han skulle bli attackerad i fordonet.

Volvo är medvetna om detta och Anders Gustafsson, Europachef för Volvo Cars, säger att man arbetar på att ta fram en version av XC90 som uppfyller SÄPO:s säkerhetskrav:
" Det gör ju ont i mitt hjärta, såklart. Vi har reagerat på det i många år, även om vi väl känt till anledningen. Det hade varit väldigt, väldigt skönt för Volvo och svenska folket att få se vår statsminister åka runt i en Volvo."

www.dn.se +

Lexus mest älskade bilmärket i USA

Lexus LFA
Bil / Övrigt

Den oberoende amerikanska organisationen American Customer Satisfaction Index (ASCI) har tagit fram statistik över vilka bilmärken amerikanska konsumenter gillar respektive ogillar mest och för tillfället ser det ut om om Lexus är det mest omtyckta bilmärket och de får 84 poäng i ett index som går till 100.

Fiat Chrysler verkar dock inte gå hem hos jänkarna då de tre bilmärkena i botten, Jeep, Chrysler samt Fiat, samtliga hör hemma hos Fiat Chrysler-koncernen. Volvo går in på plats nummer 16 av 26 och SAAB klumpas ihop med "All other brands" på plats nummer 23.

Nedan följer hela indexet över bilmärkena.
1. Lexus (Toyota) -- 84
2. Acura (Honda) -- 83
3. Lincoln (Ford) -- 83
4. Mercedes-Benz -- 83
5. BMW -- 82
6. Subaru -- 82
7. Toyota -- 82
8. Hyundai -- 81
9. Buick (GM) -- 80
10. Cadillac (GM) -- 80
11. Honda -- 80
12. Mazda -- 80
13. Volkswagen -- 80
14. Chevrolet (GM) -- 79
15. Ford -- 79
16. Volvo -- 79
17. Audi (Volkswagen) -- 78
18. GMC (GM) -- 78
19. KIA -- 78
20. Infiniti (Nissan) -- 77
21. Dodge (Fiat Chrysler) -- 76
22. MINI (BMW) -- 76
23. All other brands -- 75
24. Jeep (Fiat Chrysler) -- 75
25. Chrysler (Fiat Chrysler) -- 74
26. Fiat (Fiat Chrysler) -- 73

www.cbsnews.com +

Volvo får betala 55 miljoner kronor i skadestånd

Volvo S60
Foto: PD-USGov
Bil / Volvo

Volvo har dömts att betala motsvarande 55,6 miljoner kronor i skadestånd efter det att en ettårig flicka i Albuquerque, USA, fick livshotande skador efter att ha klämt sig i en elektrisk fönsterhiss i en Volvo S60.

Det hela skedde när hennes pappa hade somnat i bilen och flickan på något sätt fastnade med sitt huvud i fönsterhissen vilket ledde till att hon fick så svåra skador att hon aldrig kommer att kunna ta hand om sig själv. Domstolen ansåg att Volvon från 2001 var defekt och att fönsterhissarna borde vevas ner automatiskt om de mötte motstånd, något som alltså inte var fallet här.

Volvo har än så länge inte bestämt sig för om de ska överklaga domen eller inte.

www.expressen.se +

Norsk satte nytt världsrekord för en Tesla S

Bil / Tesla

Norske Bjørn Nyland och hans Tesla S P85D har slagit världsrekord i att köra längst på en laddning med en Tesla S då han avverkade 728,7 kilometer på en laddning.

Det var antagligen inte världens roligaste roadtrip då ekipaget färdades med en medelhastighet på 40 kilometer i timman och det tog 18 timmar och 40 minuter innan batteriet laddades ur.

Det tidigare världsrekordet för långkörning på en laddning i en Tesla S låg på 681,6 kilometer och innehades av en far och son från Florida.

www.teslarati.com +

Körkortskrav för fyrhjulingar utreds

Bil / Övrigt

Att köra fyrhjuling blir allt populärare och nu föreslår Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) en rad åtgärder för att minska olyckorna med dessa.

Det viktigaste kravet är att införa en slags körkortsprov för fyrhjulingsanvändare som ska innehålla både ett teoretiskt moment såväl som ett praktiskt moment. Andra förslag innebär att det ska vara obligatoriskt med hjälm oavsett vad man använder fordonet till, informationskampanj för att minska fyllekörandet samt upplysningskampanj riktad mot minderåriga så att de inser att det är ett svårt fordon att köra.

Som underlag för sitt förslag har VTI studerat 51 trafikolyckor med fyrhjulingar och utav dessa framfördes fordonet av en minderårig i fem av fallen.

www.expressen.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen