m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Jämför priser
Jabra Elite 75t kostar nu bara 1490 kr (tidigare 1983 kr)

Nya Passat som plug-in hybrid
Klassas som supermiljöbil

Nya Passat som plug-in hybrid
Bil / Volkswagen

Inte helt oväntat visas nu även nya Passat i GTE-utförande. Bokstavskombinationen betyder att det sitter ett plug-in hybrid-system under skalet och tack vare fina siffror klassas den som supermiljöbil. Premiär blir det på bilmässan i Paris.

Den skarpsynte kan skilja bilen från övriga genom de bågformade drl-ljusen i nosen, den blåa randen över grillen, emblemen på framskärmarna och de blåa bromsoken. Under huven sitter en modifierad version av den beprövade TSI-fyran på 1.4 liter. Den ger 156 hästar och är kopplad till en elmotor som i sin tur ger 115 hästar. Motorerna kopplas till en sexstegad DSG-låda som i sin tur driver framhjulen. På bara el ska man kunna komma fem mil och den blandade förbrukningen uppges till 0.2 liter per mil med ett utsläpp på 45 gram per kilometer. Den kombinerade räckvidden anges till över 100 mil. En full laddning via ett vanligt eluttag ska ta fyra timmar och 15 minuter.

Bilen börjar levereras i mitten på nästa år. Några svenska priser är inte klara för tillfället.

Visa
Pressmeddelande
Världspremiär i Paris: Volkswagen Passat som laddhybrid

Vid den internationella bilsalongen i Paris, 2-19 oktober, presenterar Volkswagen sin nästa supermiljöbil. För första gången erbjuds Passat som laddhybrid. Passat GTE kommer som både sedan och Sportscombi och kan köras upp till 50 km i helelektriskt läge. Den totala räckvidden blir upp till 1 000 km. Passat GTE lanseras under andra halvåret 2015.

10 viktiga fakta om Passat GTE:

Passat GTE är den första laddhybriddrivna bil som Volkswagen erbjuder både i sedan- och kombiversion.
Nya Passat GTE är framhjulsdriven och har en systemeffekt på 218 hk.
När batteriet är tillräckligt laddat och utomhustemperaturen ligger över en viss miniminivå, börjar Passat GTE alltid färden i det helelektriska drivläget ”E-Mode”.
Passat GTE kan köras upp till 50 km i elläget ”E-Mode” – och då alltså helt utan lokala utsläpp.
Med full tank och fulladdat batteri har Passat GTE en räckvidd på drygt 1 000 km.
Bränsleförbrukningen enligt den standardiserade körcykeln NEDC ligger under 2,0 l/100 km, vilket motsvarar mindre än 45 g CO?/km (uppskattade värden, godkännande inväntas).
I hybriddrivningsläget har Passat GTE en topphastighet på över 220 km/h, i eldrivningsläget ”E-Mode”: 130 km/h.
Standard: LED-strålkastare, infotainmentsystemet ”Composition Media” och Front Assist med City Emergency Brake. Passat GTE kan fås med en digital och interaktiv ”Active Info Display” som tillval.
Designen för Passat GTE har specialanpassats. En karakteristisk detalj är de C-formade varselljusen.
Passat GTE Lanseras under andra halvåret 2015. Lanseringsdatum för den svenska marknaden är ännu inte fastställt. Priserna är ej klara.
Nya Passat är en av de mest innovativa bilarna i sin klass. Med sina progressiva förarassistans- och infotainmentsystem är den en verkligt högteknologisk bil under ett skal som både har en effektfull design och välavvägda proportioner. Utöver att den 8:e generationen för närvarande lanseras för fullt i Europa, presenterar Volkswagen nu ytterligare en version vid bilsalongen i Paris, 2-19 oktober. Där är det världspremiär för Passat GTE – den första hybriddrivna Passaten.

Passat GTE är en intelligent mix av långfärdsbil och utsläppsfri drivning och kan fås både som sedan och Sportscombi. I GTE-läget har denna Volkswagen dessutom en mycket sportig karaktär. Laddhybriddrivningen består här av en turboladdad direktinsprutad bensinmotor (TSI) kombinerad med en elmotor som hämtar sin laddning från ett externt (eller i Charge-läge) återuppladdningsbart litiumjonbatteri. Tack vare detta batteri kan Passat GTE köras upp till 50 km på el, och då alltså helt utan lokala utsläpp.

Viktigt! Med ett enkelt tryck på knappen intill växelspaken, kan föraren också aktivera det helelektriska drivläget (”E-Mode”) när som helst, exempelvis den sista biten på en långfärd där resmålet ligger i stadsmiljö. Till exempel London: alla som kör in i stan i en laddhybrid (som Passat GTE) eller en elbil (som e-up!), behöver slipper att betala den annars obligatoriska trängselavgiften.

218 hk och en räckvidd på över 1 000 km

Förutom ”E-Mode” finns också ett ”GTE”-läge som även detta aktiveras med en knapptryckning. I detta läge levererar Passat sin maximala systemeffekt på 218 hk, och olika parametrar som till exempel gaspedalskarakteristiken och styrningen har en sportigare avstämning i detta läge. TSI-motorn på 1,4 liter utvecklar en effekt på 156 hk vid 5 000 v/min och elmotorn upp till 115 hk.

Laddhybriddrivningens maximala vridmoment är 400 Nm. Prestandan levereras både effektivt och miljöfokuserat: förbrukningen enligt NEDC-körcykeln (som används för hybridbilar) ligger under 2,0 l/100 km och 13,0 kWh/100 km. Dessa värden motsvarar utsläpp på under 45 g CO?/km. I kombination med TSI-motorn är räckvidden över 1 000 km på full tank (50 liter) och fulladdat batteri. Det här innebär att Passat GTE klarar sträckan Paris-London tur och retur non-stop.

De banbrytande låga el-/bränsleförbruknings- och utsläppsvärdena står i bjärt kontrast till den kraftfulla körprestandan: Passat GTE – som är framhjulsdriven och som standard utrustad med en 6-stegad DSG-växellåda med tre kopplingar (dubbla kopplingar plus en frikoppling) speciellt utvecklad för hybriddrivning – klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på under 8,0 sekunder och har en topphastighet på 220 km/h (i ”E-Mode”: 130 km/h).

Vittomspännande strategi för eldriven mobilitet

Passat GTE lanseras andra halvåret 2015 och då både som sedan och Sportscombi. Lanseringsdatum för den svenska marknaden är ännu inte fastställt. I och med marknadslanseringen av denna laddhybrid, kommer det att finnas 9 olika drivningsalternativ – från 125 hk till 280 hk – för den europeiska versionen av Passat.

Alla versionerna uppfyller kraven i miljöklass Euro 6. Passat GTE ingår också som en integrerad del av Volkswagens strategi för eldriven mobilitet. Efter XL1, e-up!, e-Golf och Golf GTE, är Passat GTE den 5:e eller 6:e modellen (sedan och Sportscombi) som kan drivas av en elmotor, utsläppsfritt, på vardagsrealistiska distanser.

Utrustning – högteknologi och GTE-design

Passat GTE är en egen modellversion. Å ena sidan innehåller standardutrustningen många detaljer som även finns för andra modeller i utbudet, endera som tillval eller utan extra kostnad, beroende på modellversion: LED-strålkastare (hel- och halvljus), trötthetsvarnare, multikollisionsbroms, närområdesövervakaren Front Assist med autobromsen City Emergency Brake, regnsensor, parkeringssensorer fram och bak, kromlister vid sidorutorna och komfortsäten fram. Å andra sidan innehåller denna modell, som det högteknologiska flaggskepp den är drivningsmässigt, flera unika detaljer och uppdaterade utrustningar som skiljer Passat GTE från de andra bilarna i utbudet.

Exteriör. På den övre delen av fronten känner man igen en Passat GTE på den speciella, kromade kylargrillen med sin blå dekorrand. Även stötfångaren fram har fått ny design. Det iögonfallande här är de kraftfulla tvärgående panelerna i de undre luftintagen och de C-formade LED-varselljusen. De LED-moduler som sitter integrerade direkt i stötfångaren blir på Passat GTE till en tydlig och karismatisk signatur för laddhybriden.
De C-formade LED-varselljusen och den blå randen i kylargrillen är stilfulla designdetaljer som sitter där av en anledning – blått är Volkswagens färg för ”e-mobilitet” som tillsammans med de C-formade varselljusen är ett kännetecken företagets eldrivna och laddhybriddrivna modeller. Betraktar man bilen från sidan, skvallrar de 17 tum stora lättmetallfälgarna ”Astana” om att det är en Passat GTE.

Interiör. Även interiören har finavstämts för det nya drivsystemet. Med en menymatris för funktioner och displayer som har med drivsystemet att göra, har ingenjörerna och gränssnittskonstruktörerna på Volkswagen TE (Technical Development Centre) skräddarsytt funktioner som infotainmentsystemet ”Composition Media” och instrumentinsatsen (komplett med powermätare) för laddhybriddrivningen. Dessutom kommer den innovativa displayen ”Active Info Display”, med sina olika displaybilder, att finnas som tillval för Passat GTE.
Standardutrustning som blå orienteringsbelysning, läderklädd multifunktionsratt med blå dekorsömmar, en specifik GTE-växelspak med blå sömmar liksom en sätesklädsel i ”Sevilla” med blå grundtoner är andra detaljer som specialanpassats för Passat GTE. Dessutom har interiören förfinats med ”Waves”-dekor (aluminiumoptik) och ”Piano Black” (högblank svart) och med ett GTE-emblem framför växelspaken.

Styr funktioner från mobiltelefonen. Den som har en Passat GTE kan använda appen ”CAR-NET e-Remote” för att bland annat starta laddningen av batteriet i bilen från sin mobiltelefon. Även klimatanläggningens funktioner kan styras från en smartphone. Dessutom kan man plocka fram information om bilens status, se batteriets laddningsnivå, få uppgifter om den senaste körningen och se var bilen parkerades senast. Man kan också kontrollera om belysningen stängts av och att dörrarna är stängda.

Instrumenten – displayer specifika för Passat GTE

Pekskärm. Nya Passat GTE lanseras med en högupplöst 6,5"-skärm som hör till det standardmonterade infotainmentsystemet ”Composition Media”. Tillval: Radionavigationssystemen ”Discover Media” (också det med en 6,5"-skärm) och ”Discover Pro” (med en 8,0" stor display). Båda dessa enheter bjuder på extra funktioner i Passat GTE. Hit hör till exempelvis en räckviddsmätare, en energiflödesmätare, nollutsläppsstatistik, ”e-manager” och, i kombination med navigationssystem (tillval), ”räckvidd 360°”.

Räckviddsmonitor: visar den aktuella räckvidden för Passat GTE vid eldrift. Dessutom kan man se vilken extra räckvidd man kan få genom att slå av de eldrivna funktioner som kan vara igång.
Energiflödesmätare: denna mätare använder rörlig grafik för att ge en bild av energiflödet när man accelererar (blå pilar) eller bromsar, det vill säga återvinner energi (gröna pilar).
e-manager: upp till 3 avfärds- och laddningstider kan programmeras in här, och uppvärmning och kylning av kupén kan aktiveras via den stationära luftkonditioneringen (standard).
Räckvidd 360°: räckvidden i ”E-Mode” indikeras av ett område 360° runt om den aktuella platsen. Den markerade zonen visar hur lång räckvidd bilen har på eldrift i ena färdriktningen. Laddningsstationer kan visas och läggas in som etappmål i färdvägen.
Powermätare centralt instrument. På vänster sida av instrumentinsatsen i Passat GTE sitter en powermätare, tillsammans med varvräknaren, och visar information som till exempel om högspänningsbatteriet laddas av energiåtervinningen eller om energi förbrukas och i så fall hur mycket. Hastighetsmätaren sitter som vanligt till höger.
En färgdisplay (färddator ”Plus”) som sitter placerad mellan powermätaren och hastighetsmätaren visar hela tiden räckvidden vid eldrift liksom det aktuella driftsläget. I ett separat LED-fält i den undre delen av färddatorn visas det ”READY”-meddelande som indikerar att bilen är klar att köra efter det att e-motorn startats. Anledningen till detta är att man inte kan höra elmotorn när bilen står stilla.

Aktiv infodisplay. Som tillval till nya Passat GTE erbjuder Volkswagen en instrumentinsats som designats som en interaktiv display: den aktiva infodisplayen. Alla instrument, alltså även de som är specifika för Passat GTE, är mjukvarubaserade. Navigationsinformationen kan visas i 2D eller 3D på den 12,3 tum stora displayen.
Upplösningen på 1 440 x 540 pixlar gör att displayen kan presentera extremt exakt, högklassig grafik över alla detaljer på ett interaktivt sätt. Ta till exempel navigationsläget: I det här läget har hastighetsmätaren och varvräknaren flyttats ut till sidorna för att lämna mer plats åt kartan på displayen. Information om körning, navigering och assistansfunktioner kan läggas in i grafiken för hastighetsmätaren och varvräknaren allt efter behov.
Data som tidigare endast kunde visas på mittkonsolen via infotainmentsystemet, som exempelvis kontakter i telefonboken eller CD-omslag, kan nu läggas in även på den aktiva infodisplayen i Passat. Den aktiva infodisplayen gör faktiskt att föraren kan ta fram all relevant information om körningen och få den serverad i sitt synfält. Som vi sett ovan, kan man plocka fram information som är viktig för den aktuella körsituationen och sedan använda denna info på en individuellt vald displaybild.

Drivsystem – utsläppsfritt när så är möjligt

TSI, elmotor, DSG, batteri. Volkswagen använder både en direktinsprutad turbomotor (1,4 TSI) och en synkron 3-fas permanentmagnetmotor som elmotor för drivning av Passat GTE. Som en turbin varvar e-motorn upp från stillastående och erbjuder ett maximalt vridmoment på 330 Nm direkt från start. Elmotorn hämtar sin energi från ett högspänningsbatteri av litiumjontyp. Detta batteri har en kapacitet på 9,9 kWh.
Den växellåda som Volkswagen använder här är en DSG-automatlåda med tre kopplingar (dubbla kopplingar plus en frikoppling) som tagits fram speciellt för hybriddrivningen. När så är möjligt, kopplar frikopplingen bort TSI motorn från och stänger också av motorn – till exempel när bilen frirullar. Passat GTE utnyttjar då bilens rörelseenergi och rullar fritt, utan att någon motordrivkraft behöver tillföras.
Volkswagen har integrerat elmotorn i växellådshuset. Till drivkomponenterna i hybriddrivningen hör också kraftelektroniken (som omvandlar batteriets likström till växelström för elmotorn) och en laddare. Ett elektromekaniskt bromsservo och en eldriven luftkonditioneringskompressor säkerställer att bromsarna och klimatanläggningen fungerar på ett optimalt och energieffektivt sätt, även i ”E”-läget.

Driftlägen – startar i ”E-Mode”

Från ”E-Mode” till ”GTE”. Passat GTE kan köras i 4 olika lägen: ”E-Mode”, ”Hybrid”, ”Batteriladdning” och ”GTE”. På instrumentinsatsens multifunktionsdisplay kan föraren alltid se vilket drivläge som är aktivt för tillfället.

Startar i ”E-Mode”. När man startar bilen, börjar Passat GTE automatiskt i ”E-Mode” (utom när batteriet inte är tillräckligt laddat för detta eller om utomhustemperaturen är för låg, då istället TSI-motorn tar över direkt). När batteriets laddning sjunkit till sin miniminivå eller det krävs extra mycket kraft, slår drivningssystemet automatiskt över till ”Hybrid”-läget. I detta läge stängs ”E-Mode” av och Passat GTE fungerar som en klassisk fullhybrid som laddar batteriet med hjälp av bromsenergiåtervinning och automatiskt använder TSI-motorn och/eller elmotorn, beroende på körsituationen. I detta läge hålls batteriets laddningsnivå på en konstant nivå. Allt föraren då behöver göra för att gå över till ”E-Mode” är att trycka på knappen till vänster om växelspaksknoppen. Denna knapp öppnar samtidigt ett fönster i infotainmentsystemet med olika alternativ där även de tre lägena ”E-Mode”, ”Hybrid” och ”Batteriladdning” kan väljas direkt.

”Battery Charge” (batteriladdning) via meny. Förutom lägena ”E-Mode” och ”Hybrid”, kan man även välja ytterligare ett läge i infotainmentsystemets meny, nämligen ”Battery Charge” (batteriladdning). I detta läge laddas högspänningsbatteriet när man kör.

Sportigt i ”GTE”-läget. Genom ett enkelt tryck på ”GTE”-knappen (som även den sitter till vänster om växelspaksknoppen) kan föraren gå över till läget ”GTE” som gör smidiga Passat GTE riktigt sportig. Det man märker, är att karakteristiken för gaspedalen, växellådan och styrningen då blir sportigare. I kombination med DCC (tillval), blir chassit styvare. Samtidigt får TSI-motorn en mer prestandainriktad karaktär. I GTE-läget arbetar dessutom TSI-motorn och elmotorn tillsammans, så kallad ”boosting”, för att tillhandahålla hela systemeffekten och det maximala vridmomentet.

Laddning av batteriet. Det finns två olika sätt för att ladda batteriet i Passat GTE via laddningsuttaget i kylargrillen:

Den standardlevererade laddningskabeln sätts i ett vanligt 230-voltsuttag. batteriet laddas då med växelström från elnätet med en effektnivå på 2,3 kW. Ett helt urladdat batteri kan laddas upp till 100 % av sin kapacitet på 4 timmar och 15 minuter.
Volkswagen erbjuder också en så kallad wallbox som kan placeras på väggen i exempelvis ett garage eller carport och som laddar batteriet med en effektnivå på 3,6 kW. Med denna metod tar det endast 2 timmar och 30 minuter att ladda ett urladdat batteri fullt.
Det finns också allmänna laddningsstationer där man, precis som med en wallbox, kan ”tanka” sin elbil på samma effektnivå; 3,6 kW.

Lansering under andra halvåret 2015

Passat GTE lanseras under andra halvåret 2015. Lanseringsdatum för den svenska marknaden är ännu inte bestämt. Svenskt försäljningsprogram och svenska specifikationer liksom priser är ännu ej fastställda. I Sverige klassas Passat GTE som supermiljöbil.
54.0°
0

Nya Passat som plug-in hybrid

Klassas som supermiljöbil

Polsk snubbe klättrar fransk skyskrapa
Inget för höjdrädda

Ibland måste man se andra människor göra dumma saker så man inte behöver göra dem själv. Ta det här klippet till exempel där en polsk snubbe klättrar upp för en fransk skyskrapa utan några som helst säkerhetsgrejer. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Final Fantasy XVI får 18-årsgräns
Där ser man

Det europeiska åldersrekommendationssystemet PEGI har gett Final Fantasy XVI en 18-årsgräns. Det är inte allt för ofta den här spelserien får en så hög åldersgräns men då spelets första trailer innehöll lite blod och död kanske det inte är helt oväntat. På tal om Final Fantasy XVI så rapporterar DualShockers att spelet har varit under utveckling i snart fyra år och att det kan släppas tidigare än man kanske kunde tro. Vad "tidigare än man kanske kunde tro" innebär i verkligheten är dock högst oklart. Final Fantasy XVI är på gång för, än så länge, exklusivt för PlayStation 5. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

En dag i en japansk slaktares liv
Japanskt kött är riktigt gott kött

YouTube-kanalen Paolo fromTOKYO följer här än en gång en japan för en dag för att se hur arbetslivet ser ut för den personen. Den här gången följer han en slaktare för att se hur det är att ha en köttbutik i Japan. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Ny animerad Resident Evil-filmserie på gång
Resident Evil: Infinite Darkness heter den

UPPDATERING: Tydligen kommer detta inte vara en långfilm utan istället en animerad serie. Teasern har nu också släppt officiellt och kan beskådas ovan. -------------------- Om du är sugen på att se fler animerade långfilmer baserade på Resident Evil-serien efter Resident Evil: Degeneration, Resident Evil: Damnation och Resident Evil: Vendetta då har du tur. Det officiella Twitter-kontot för Netflix Portugal råkade nämligen under gårdagen posta en teaser-trailer för Resident Evil: Infinite Darkness. Detta är en ny datoranimerad Resident Evil-långfilm med Leon Scott Kennedy och Claire Redfield i huvudrollerna. Kontot tog snabbt bort teasern men den kan fortfarande ses i tweeten nedan. Tanken är att Resident Evil: Infinite Darkness ska släppas på Netflix någon gång under nästa år. Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Google bjuder på 22 procent rabatt på sina prylar
På sin födelsedag

Google fyller 22 år i dag och det firar man genom att erbjuda 22 procents rabatt på en hög med prylar i deras affär. Det är ju alldeles utmärkt, men några av sakerna är billigare på andra ställen ändå. Därför listar vi här under rabatterat pris (ordinarie pris) och bästa pris på Prisjakt. Googles rabatt gäller endast i dag. Koden man använder när man betalar är GOOGLEBDAY22 Google Nest Wifi har vi recenserat här på Feber och jag gillar verkligen den här produkten, även om nya versionen inte blev bättre på alla punkter. Det är en rätt dyr produkt så 22 procent rabatt är trevligt, speciellt eftersom denna produkt inte har sjunkit så mycket i pris hos handlarna. Router och åtkomstpunkt 2332 kr (2990 kr) 2869 kr Router och två åtkomstpunkter 3112 kr (3990 kr) 3699 kr Router 1474 kr (1890 kr) 1689 kronor Åtkomstpunkt 1396 kr(1790 kr) 1590 kronor Nest mini och Nest hub är trevliga saker om man vill ha in Google assistenten i sitt hem. De här två är dock billigare hos andra handlare trots rabatten. Nest mini 506 kr (649 kr) 449 kronor Nest hub 857 kr (1099 kr) 790 kr Chromecast och Chromecast Ultra är däremot billigare att köpa från Google. Chromecast 304 kr (390 kr) 390 kr Chromecast Ultra 608 kr (780 kr) 790 kr Fler produkter finns att välja mellan i Googles affär, men kom ihåg att kolla priserna på Prisjakt innan... Tumnagel
36.2°
+
Roger Åberg
0

Första svenska flygturen med elflyg har gjorts
Velis Electro tog en tur runt Säve flygplats

Under gårdagen så gjorde elflygplanet Pipistrel Velis Electro sin första svenska flygtur från Säve flygplats. Detta elflygplan är det första som den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa har typcertifierat och så sent som förra veckan fick det tillstånd att flyga i svenskt luftrum. Detta flygplanet är helt koldioxidneutralt och laddas med ström från en solcellspark som finns på flygplatsen. Planet är tänkt att användas som ett skolflygplan framöver. Ett kort videoklipp på flygturen kan ses via länken nedan. Tumnagel
42.4°
+
Frode Wikesjö
0

Hur passar Xbox Series S och X i IKEA-möbler?
CNET har testat

Att nästa generations konsoler blir stora är inget nytt och många kanske undrar hur de ska få plats i tv-möbeln. Folk från CNET bestämde sig för att ta reda på detta genom att ta prototyper av Xbox Series S samt X till IKEA och placera dem i möblerna där. Generellt är det så att Series X funkar att ha i de flesta möblerna så länge man har den lodrätt. Series S anser de nästan ha perfekt storlek och funkar att ha nästan i allt. Möbler som Kallax, Lommarp samt Hemnes testas och du hittar resultaten via länken nedan. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Nya scener ska filmas för Snyder Cut av Justice League
För 70 miljoner dollar

The Hollywood Reporter rapporterar att Zack Snyder kommer filma nya scener för sin version av Justice League. Under en veckas tid i oktober ska Ben Affleck, Gal Gadot och Ray Fisher samlas för att filma dessa scener. Stålmannen själv, Henry Cavill, kommer inte delta denna gång då han är upptagen med andra säsongen av The Witcher just nu. Prislappen för detta filmande kommer hamna på 70 miljoner dollar. Någon gång under nästa år ska Snyder Cut av Justice League ha premiär på HBO som en fyra timmar lång miniserie. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

TGS-trailer för Hyrule Warriors: Age of Calamity
Spela som en ung Impa

Under gårdagen släpptes det en ny trailer för Hyrule Warriors: Age of Calamity vilket är uppföljaren till Hyrule Warriors från 2014. Spelet utvecklas av Koei Tecmo och är ett Dynasty Warriors-liknande spel där du helt enkelt ska slå ner en massa fiender. Historien utspelar sig 100 år före händelserna i The Legend of Zelda: Breath of the Wild och som man kan se i gameplay-klippet nedan kommer du kunna spela som en ung Impa. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

USA svartlistar kinesiska chipjätten SMIC
Utgör "oacceptabel säkerhetsrisk"

För några veckor sedan övervägde amerikanska myndigheter att de skulle svartlista Kinas största chiptillverkare SMIC. Nu rapporterar Financial Times att USA har svartlistat SMIC och att det kommer att krävas en speciell licens för att exportera vissa komponenter från USA till till SMIC. Tydligen anser det amerikanska näringsdepartementet anser att export till SMIC utgör en "oacceptabel säkerhetsrisk" då de tror att SMIC delar teknik till kinesiska militären. SMIC förnekar dock att de har något som helst samarbete med Kinas militär. Tumnagel
45.4°
+
Frode Wikesjö
0

The Knick får en tredje säsong
Trevligt, mycket trevligt

I veckan stod det klart att sjukhusserien The Knick kommer få sig en tredje säsong trots att seriens lades ner efter S02. Om denna tredje säsong blir någon form av fortsättning på seriens två tidigare säsonger eller någon ny historia återstår att se. Hur som helst så kommer regissören Barry Jenkins (Moonlight) och skådespelaren André Holland leda denna säsong vilket ju antyder att det säsongen kanske kommer kretsa kring Hollands karaktär Dr. Algernon C. Edwards. När denna tredje säsong blir av är oklart just nu. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Vin Diesel släpper singel
Det svänger ju?

Fast & Furious-stjärnan Vin Diesel debuterade i veckan sin nya singel Feel Like I Do på tv-programmet The Kelly Clarkson Show. Som man kan se i klippet ovan var han glad över att få debutera sin låt på programmet och publiken verkade ju digga den i alla fall. Låten är producerad av Petey Martin och släppt via den norska DJ:s Kygos skivbolag Palm Tree Records. Du hittar den så klart på Spotify och andra streaming-tjänster. På tal om Vin Diesel och Fast & Furious så finns det nu en ny trailer för den andra säsongen av den animerade Fast & Furious-serien Spy Racers. Du hittar trailern nedan, tyvärr innehåller den inte Vin Diesels nya låt. Tumnagel
29.4°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter varnar snart vid delningar av artiklar
Bekräfta delningar som du själv inte har läst

Under sommaren började Twitter testa en funktion som varnade användare när de delade artiklar som de inte hade läst. Denna funktion ska nu lanseras på bred front eftersom testperioden gick bra enligt Twitter själva. Tydligen var användare 40 procent mer benägna att öppna artiklarna de skulle dela när de fick upp denna varning och flera valde också att inte dela artiklarna alls efter de hade öppnat dem. Funktionen fungerar så att om du vill retweeta en artikel som du inte öppnat via Twitter kommer det upp en liten varning som säger att rubriker inte alltid berättar hela historien. Efter det måste du som användare bekräfta om du fortfarande vill dela artikeln eller ej. När funktionen rullas ut till alla användare är oklart men inom kort ska det tydligen ske. Tumnagel
46.8°
+
Frode Wikesjö
0

The Boys får spinoff-serie
Om ett superhjältegymnasie

Amazons "superhjälteserie" The Boys är mycket trevligt att titta på även om de skiljer sig en del från källmaterialet. Snart kommer det dock ännu en serie som utspelar sig i The Boys-universumet då seriens exekutiva producent Craig Rosenberg just nu håller på att skriva en spinoff-serie. Denna nya serie kommer handla om en högskola för Supes som då inte bara ska läsa sig saker utan även hålla sina superhjältehormoner i styr. Om man var orolig över att serien kommer blir mer Riverdale än The Boys behöver man inte vara det. Sex, våld, satir och svordomar är fortfarande något som kommer vara denna nya seriens huvudfokus. När serien ska ha premiär är oklart men tydligen vill Amazon få igång produktionen så snabbt som möjligt för att hålla uppe intresset för universumet mellan The Boys-säsongerna. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Karolinska institutet tar fram snabbare coronatest
Billigare också

Ett gäng forskare från Karolinska institutet i Stockholm har utvecklat en ny typ av coronatest som kan ge svar inom 2,5 timme. Anledningen till att det är snabbare än tidigare tester är att det det inte är beroende av så kallade reagenskit som annars måste användas vid vanliga PCR-tester. Detta test är inte bara snabbare, det är också billigare än tidigare tester vilket enligt forskningsledaren Björn Reinius gör att man skulle kunna sätta upp covid-19-tester under mycket enklare förutsättningar samt också vara väldigt passande för återkommande test. Tumnagel
58.6°
+
Frode Wikesjö
0

Snart kommer Remote Play för Xbox till iOS
Strömma dina spel från krysslådan till telefonen

Tidigare i veckan började Microsoft erbjuda remote play mellan Xbox och Android via sin officiella Xbox-app. Funktionen fungerar precis som den gör på PlayStation, det vill säga du kopplar telefonen via lokala nätverket eller internet direkt till konsolen så du kan spela dina spel direkt på telefonen istället för tvn. The Verge rapporterar att denna funktion även kommer att komma till iOS då betaversionen av Xbox-appen för iOS har remote play i sig. Värt att nämna är att spelen spelas direkt från konsolen och inte via Microsofts xCloud-tjänst. Tumnagel
42.0°
+
Frode Wikesjö
0

Marvel gör serie om Nick Fury
Med Samuel L. Jackson!

Disney och Marvel har redan som bekant ett antal ambitiösa tv-serier på gång för streaming-tjänsten Disney+. Det kommer dock fler serier eftersom Variety nyss rapporterade att det ska komma en ny serie som ska handla om Nick Fury. Tydligen ska Samuel L. Jackson återvända som Nick Fury men vad serien ska handla om är oklart just nu. Sist vi såg Nick i Marvels universum var han på semester i rymden någonstans. Kyle Bradstreet (Mr. Robot) ska vara med och producera serien men när den har premiär är oklart. Nick Fury är en av Marvel-filmernas bättre karaktärer så det här är något som jag i alla fall ser fram emot så länge det blir bra. Om Marvel nu bara kan locka tillbaka Charlie Cox och Krysten Ritter som Daredevil samt Jessica Jones så blir jag ännu nöjdare. Tumnagel
47.8°
+
Frode Wikesjö
0

Det kinesiska bilmärket DFSK börjar säljas i Sverige
Suvar med biogas och eldrift

DFSK (Dongfeng SOKON) grundades 2003 och är en av de tre största biltillverkarna i Kina. Företaget har 150.000 anställda och tillverkar 3,8 miljoner bilar per år i sju stycken olika fabriker utspridda i Kina, USA och Indonesien. Utvecklings- och forskningscenter finns i USA, Kina, Japan, Tyskland och här i Sverige. Nu ska tre stycken SUV-modeller börja säljas här. Två av dem konverteras till biogasdrift hos Konvegas Sweden AB i Växjö och sedan saluförs dessa som biogas-hybrider. Konverteringen säger man kommer sänka bilens utsläpp med upp till 95 procent jämfört med bensindrift. Biogasen gör också att man får en klimatbonus på 10.000 kronor och en lägre vägskatt första året. Den tredje modellen går helt och hållet på el och har ett batteripack på 53,6 kWh. Ytterligare två stycken elbilar kommer att lanseras längre fram. Tyvärr får vi inte reda på mer för tillfället. Tumnagel
33.9°
+
Bobby Green
0

Burton Snowboards öppnar konceptbutik
I Stockholm Den 15 oktober

Det börjar bli dags att ställa undan trädgårdsmöblerna och istället börja fundera på saker att åka på i vinter. Den 15 oktober kommer lämpligt nog Burton Snowboards att öppna upp en konceptbutik i Stockholm. Butiken kommer att ligga på Norrlandsgatan 20 och i den kan man spana in de senaste snöbrädorna tillverkaren har att erbjuda. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Nu kan du köpa Nespresso-maskinen Vertuo Next
Kan brygga en hel kanna kaffe

Vertuo Next är namnet på Nespressos senaste kaffemaskin och nu går den att köpa. Det som gör den här lite speciell är att den kan brygga en hel kanna (535 milliliter) kaffe vilket motsvarar 3-4 koppar. Vid lanseringen släpps även det nya kaffet Vertuo Carafe Pour-Over Style som innehåller Arabicabönor från Peru och Colombia och som har en rostad och rökig smak. Det släpps även en matchande glaskaraff som rymmer 750 milliliter. Vertuo Next kostar 1699 kronor. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Modjo - Lady (Hear Me Tonight)
Fredagsklassikern

Vi åker även denna vecka tillbaka 20 år till år 2000 när Modjo släppte Lady (Hear Me Tonight). Det här var den franska duons debutsingel och den fullkomligt exploderade. Hamnade i topp på minst tio stora listor och det är nog ingen som inte har hört den. Fantastisk låt! Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Mac & Cheese på 1700-talet
Så här kanske det gick till

Tänk att du sitter där i mitten av 1700-talet och blir sjukt sugen på lite Mac & Cheese. Då var det bara att tända upp en brasa, hänga kitteln över och börja laga den delikata rätten. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Ny animerad video till Ozzy Osbournes Crazy Train
All aboard!

Det är nu hela 40 år sedan som Ozzy Osbourne släppte debutplattan Blizzard of Ozz. På skivan finns bland annat den briljanta låten Crazy Train med och den har nu inför jubileet uppdaterats med en ny animerad musikvideo. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Rapparen som började laga mat
Fick styra om lite på grund av pandemin

Hugh Augustine är en rappare från Los Angeles. När hans turné blev inställd på grund av pandemin bestämde han sig för att istället börja laga lite käk. Tillsammans med sin kusin begav han sig in i köket för att ta fram hälsosamma och prisvärda plantbaserade maträtter som alla ska kunna njuta av. Han lagar och säljer maten från sitt hem i Baldwin Hills. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

David Byrnes Broadway-show kommer till HBO
American Utopia har premiär i oktober

American Utopia är en amerikansk konsertfilm regisserad och producerad av Spike Lee. Det hela är ett live-framträdande av en Broadway-show som hämtar inspiration från David Byrnes album med samma namn. Premiär på HBO den 17 oktober. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Kit Kat finns i över 400 stycken olika smaker
Yasumasa ser till att komma på nya hela tiden

1973 lanserades Kit Kat i Japan. De chokladbeprydda kexen har sedan dess dykt upp i mängder av olika smaker, och det verkar aldrig ta slut på idéer kring vad man ska stoppa i dem. Enligt Yuji Takeuchi som är marknadsansvarig för Nestlé Japan har över 400 olika smaker på Kit Kat tagits fram. Yasumasa Takagi är konditorn som ser till att komma på nyheterna och i det här klippet får vi se mer av hur han jobbar. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Sunt friluftsliv med John Mayer
I Jedediah Smith Redwoods State Park

The Atlantic och Land Rover skickade ut artisten John Mayer till Jedediah Smith Redwoods State Park där han fick visa lite hur fantastisk naturen faktiskt är, om du nu inte visste det redan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Ny glass från Sia
Salt karamell

Glass blandat med salt karamell är svårslaget så därför är det kanske inte en överraskning att Sias nya tillskott innehåller just detta. Vår Finaste Salt Karamell heter smaken och den innehåller krämig gräddglass av Dulce de Leche, kolakräm och krispiga kolabitar. Glassen släpps i butik från vecka 40. Tumnagel
121kg
+
Bobby Green

Äppelcider med smak av björnbär
Det här Kopparberg Dark Halloween

Lördag den 31 oktober firas Halloween och inför detta har Kopparberg tagit fram en ny alkolholfri cider. Den kallar man kort och gott för Dark Halloween och det är en äppelcider som har smak av björnbär. Designen på burken som rymmer 440 milliliter knyter an till myten om den hemsökta Stora Gården i Kopparberg. Du ska hitta den nya smaken i matbutikerna nu. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Resort bestående av solcellsbeprydda lyxbåtar
Verkar ju rätt så trevligt

Silent Resorts är en ny typ av resort där besökarna bor i lyxiga båtar försedda med solceller på taket. Båtarna är byggda av det österrikiska företaget Silent Yachts och tanken är alltså att man bor i såna här på resorten. Skulle man vilja ta sig en tur är det bara att kasta loss och köra iväg med den tillfälliga bostaden. Båtarna ligger kring en flytbrygga och i mitten av denna finns ett litet klubbhus man kan hänga vid. Allt man behöver ska dock finnas ombord på båtarna. När det här konceptet kan vara igång och bjuda in gäster återstår att se. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green