11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Samsung POWERbot VR9000 Frode tycker till
Samsung POWERbot VR9000

Robotdammsugare är fantastiska grejer och de senaste åren har det kommit ett flertal vettiga modeller som gör att den traditionella dammsugaren kan stå långtidsparkerad i städskåpet. På senare tid har det även börjat komma modeller vars sugkraft närmar sig den man kan hitta i en vanlig dammsugare. En sådan modell är Samsungs POWERbot VR9000 som med sin speciella CycloneForce-motor påstås vara 60 gånger starkare än Samsungs tidigare robotdammsugare. Denna Duracell-batteriliknande robot släpptes i Europa förra året men vi har inte kommit loss med att testa den förrän nu.

Efter hoppet kan man läsa några intryck från mina veckor med detta kraftpaket men om man inte orkar läsa fler ord så är summan av kardemumman den att dammsugaren verkligen har en imponerande sugkraft som plockar upp det mesta som hamnar under den. Men med på grund av några mindre brister kombinerat med en ganska hög prislapp så är Samsungs POWERbot VR9000 inget man behöver springa ut och köpa ännu.

Pryl, Robotar, POWERbot VR9000, Samsung, Robotdammsugare

Som jag nämnde i inledningen så har denna dammsugare en riktigt kraftig motor för en robotdammsugare, men all denna sugkraft gör att den låter ganska högt (76 dBA i genomsnitt). Så om man inte gillar att bli störd får man se till att hålla sig utanför rummet som den städar i eller köra igång den när man inte är hemma. Det finns ett läge som gör att den är lite tystare men det innebär även mindre sugkraft och fullt ös vill man ju alltid ha. Motorn gör att den även är relativt hög (135mm) vilket ju i sin tur leder till att den inte kan ta sig under lägre soffor eller byråer. Så dessa ytor får man fortsätta hålla rent med en vanlig dammsugare. Värt att nämna också angående motorn är att jag endast hade dammsugaren hemma i några veckor så jag kan därav ej veta om motorn behåller sin starka sugkraft efter man använt den i ett år eller två.

Med sin kamera och sina tio sensorer ser dammsugaren, så länge det inte är mörkt i rummet, till att hålla sig borta från möbler. För det mesta är den mycket noggrann med detta och krockar väldigt sällan med saker. Men jag tycker att den är lite väl försiktig vilket ledde till att det ofta blev smuts kvar runt bordsben, kanter och hörnor. Då den helt och hållet förlitar sig på sin sugkraft har den inga sidoborstar och kanske minst en sådan kanske hade hjälpt den komma åt smutsen vid dessa ställen. Men eftersom man inte har några borstar på sidorna har Samsung kunnat bredda ut mittborsten och munstycket till hela 311 mm så med denna breda sugyta plockar den i princip upp allt som hamnar under den. Avsaknaden av dessa sidoborstar gör också att sladdar och mattfransar inte fastnar så lätt när den kör över dem. Den ligger däremot väldigt lågt vilket gör att lösliggande mattor (typ trasmattor) ofta knuffas undan av dammsugaren vilket gör att den har svårt att komma fram. Så det är bättre att plocka bort dessa innan man kör igång städningen. Tråkigt tycker vissa kanske men tyvärr ett generellt återkommande problem med robotdammsugare. Man kan ju vända det till något positivt och passa på att piska dem ute medan roboten städar inne. På tal om mattor så rekommenderar Samsung inte att man kör den på mattor som är tjockare än en centimeter. Har själv inga sådan tjocka mattor men ett klipp som visar hur den klarar olika underlag, bland annat mattor, kan beskådas nedan (tack robotsaldetalle.es).

Bortsätt från tidigare nämnda utrymmen sköter den övriga ytor riktigt bra, där rengör den metodiskt samt snabbt. Med hjälp av sin kamera navigerar den runt hemmets olika rum genom att läsa av taket och utifrån det bygga en intern karta. Ett klipp som visar hur den rör sig på ett golv med olika hinder kan beskådas nedan (tack igen robotsaldetalle.es).

Dockningen med hemstationen sköter den automatiskt när den känner sig klar. Ibland känns den lite vilsen när den skall hitta hem till dockningstationen men den brukar hitta rätt till slut. Om batteriet håller på att ta slut innan städningen är klar så (om så är möjligt) letar den sig tillbaka till dockningstationen för laddning och fortsätter sedan att städa när batteriet är laddat igen. Batteriet håller dock i en dryg timme så det räcker gott och väl för att rengöra en normalstor bostad.

Behållaren är på 0,7 liter och om man inte har det väldigt smutsigt eller har husdjur räcker den för att göra rent hemmet utan att man behöver tömma den hela tiden. Dock verkar dammsugaren inte känna av om behållaren eller full eller ej så man får helt enkelt se till att tömma den om den ser full ut. Behållaren är väldigt enkel att ta loss och rengöra med hjälp av en medföljande borste, om det är riktigt skitigt kan man tvätta den den med lite vatten. Den medföljande borsten kan man även använda för att enkelt skära bort hår eller andra trådar som fastnat i mittborsten som sitter på undersidan av dammsugaren.

En rätt bra grej som man kan göra med den medföljande fjärrkontrollen är att man med hjälp av en laserpekliknande grej kan peka på en yta dit man vill att dammsugaren skall köra. Detta är en bra grej om man behöver komplettera eller bara vill att den skall suga upp något litet. Det fungerar långt perfekt men det är ett klart bättre alternativ än att styra dammsugaren manuellt med fjärrkontrollens knappar. Videoklipp på denna funktion kan beskådas nedan (tack reviewed.com).

Trots att denna robots släpptes så sent som förra året och är från Samsung så finns det inte någon tillhörande mobilapp som man kan kontrollera dammsugaren med. En app hade underlättat inställningen av städprogram eller kunnat ge användare möjligheten att starta den på distans. Man kan självklart ställa in städprogrammet via fjärrkontrollen men känns lika omodernt som att ställa in en digital väckarklocka. Man kan endast programmera roboten till att städa en gång om dagen eller en gång i veckan. Jag hade ju gärna velat ha ett alternativ där man kan välja vilka veckodagar den skulle städa.

Jag har själv en relativt modern lägenhet som inte har några höga trösklar så därav drog jag med den till en bekant som bor ett äldre hus med rejäla trösklar (se bild nedan). Dessa trösklar klarade inte POWERbotten ta sig över trots sina stora hjul. Den gjorde flera tappra försök men klarade helt enkelt inte komma över någon av listerna, ibland fastnade den till och med uppe på tröskeln vilket ju inte var så skoj.

Dammsugarens byggkvalité är överlag robust och alla löstagbara delar är lätta att ta loss och byta ut. Man får även med en virtuell vägg som man kan sätta där man vill att dammsugaren inte skall gå. Denna drivs av två stycken D-batteri som inte följer med när man köper den.

POWERbottens sugkraft är riktigt bra, där den tar sig fram blir det soprent. Som hundägare är det en fröjd att se hur mycket hår och annan hundrelaterad smuts den lyckas samla upp från golvet varje dag. Tyvärr missar den dock allt för ofta grejer som ligger längs kanter och i hörnor. Men den största negativa punkten för många är tyvärr prislappen som i skrivandets stund ligger på 7 990 kronor.

Samsung POWERbot VR9000 släpptes förra året och finns att köpa via ett gäng olika återförsäljare.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Samsung POWERbot VR9000
Vi kollar in Samsung Navibot Dammsugar-robot för dig som inte vill dammsuga själv Vi körde en repa med Samsungs nysläppta robot-dammsugare Navibot förra veckan och här är en kort film om våra första intryck från den. Tumnagel
38.4°
0
LG Hom-Bot Square Frode tycker till En robotdammsugare är något jag länge suktat efter men eftersom jag alltid drabbas av extrem beslutsångest när jag skall köpa prylar av denna rang kom jag aldrig loss. En stor anledning till detta är att jag alltid vill ha den som, inom rimliga prisnivåer, anses vara bäst annars går jag bara konstant omkring och tänker på hur mycket bättre man skulle ha det om man inte snålade. Så efter jag spenderat en lång tid med att titta på olika alternativ fastnade jag till slut för den nya Hom-Bot-modeller från LG då den lyckades bli "Bäst i test" av tidningen Råd och Rön förra hösten. Men trots att det testet gjorde i höstas så lanseras inte denna Hom-Bot-armé här i Sverige förrän om någon vecka. Så inför denna lansering fick vi en Hom-Bot som jag direkt plockade med mig hem för att testa den i ett några veckor. Om man nu inte orkar läsa mer av mitt svammel så är summan av kardemumman att både jag samt min fru inte längre kan se hur vårt framtida liv kommer fungera utan en robotdammsugare i hemmet och den robotdammsugaren blir sannolikt Hom-Bot Square från LG. Tumnagel
42.7°
0
44.5° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
sön. 1 mar 2015, 13:00
Samsung POWERbot VR9000 Frode tycker till
44.5°
0