m
Playstation 5 är next gen på riktigt

Playstation 5 är next gen på riktigt
Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Spel / Feature

TL;DR: Playstation 5 är en kraftfull konsol och Sony har gjort ett svinbra jobb med att demonstrera vad konsolen går för.

Generationsskifte i konsolvärlden har tidigare varit rätt drastiska och när ny konsol släppts så har det varit svårt att inte yttra ett litet wow när man får börja lira. Nya konsoler har erbjudit tjusiga 3D-grafik, större världar, innovativa tekniker och förstås spel som demonstrerar detta. Med PS5 och Xbox Series X är dock skillnaderna svårare att se med ett otränat öga, men PS5 lyckas ändå visa vad nästa konsolgeneration har att erbjuda. Och efter en tid med konsolen känner jag mig hoppfull och exalterad över framtiden.

Routern


Både Xbox Series X och PS5 är rätt otympligt designade konsoler, men Sony verkar ha velat ta hem pokalen för den mest osmidigt designade konsolen. PS5 är svinhög och har kurvor som gör enheten omöjlig att stapla. Det går inte att sticka under stolen med att PS5 är otymplig. Detta då det bokstavligt talat inte går att sticka konsolen under stolen. Jag fattar att det inte är så roligt att leverera en ny spelkonsol som ser ut som ytterligare en VHS-spelare, men att släppa en konsol som nästan är omöjlig att placera i hemmet så länge man inte bor på valfri rymdfarkost i Star Trek-universumet känns inte som en bra idé heller.

En hade önskat att Sony taggat ner lite på den futuristiska designen för att underlätta för slutanvändaren att placera konsolen i hemmet. Sony lär dock leverera fler varianter av Playstation 5 i framtiden. För tillfället finns det en digital only-variant utan skivläsare och en vanlig med skivläsare, men historiskt sett har Sony levererat alternativa versioner av konsolen med tiden. Förhoppningsvis kommer nästa version ha en lite mer sparsmakad design.

Anledningen till att designen är som den är beror på kylningen. Och kylningen gör ett riktigt bra jobb att kyla ner konsolen utan att låta som en rymdfarkost. Ni som sitter på PS4 Pro vet att den maskinen är rätt duktig på att vara högljudd, men PS5 gör knappt ett knyst ifrån sig även när man svingar runt i New York som Miles Morales i 4K med ray tracing-effekter. Det är verkligen en fröjd. Och när det kommer till värmebildning verkar konsolen inte ha några svårigheter att föra bort värmen från innanmätet. Kort sagt har Sony gjort ett jobb med att hålla konsolen tyst med en relativt låg temp.

När det kommer till specs så ser läget ut såhär:
Processor: Custom AMD Zen 2 CPU, 8 core 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2,23 GHz
RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Lagring: Custom 825 GB SSD / 650GB ledig
Lagringsbandbredd: 448 GB/s
IO throughput: 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Expanderbar lagring: NVMe SSD
Extern lagring: USB HDD support (enbart PS4-spel)
Optisk enhet: 4K UHD Blu-ray

På pappret är hårdvaran kraftfull, vilket inte är oväntat. Något förvånande är lagringssituationen. Konsolen kommer med 825GB snorsnabb SSD-lagring, men endast runt 650GB av dessa är tillgängliga för användaren. Detta är lite snålt och situationen blir värre av att det inte finns någon möjlighet att utöka den snabba lagringen på något sätt vid release. Även om du köper snabb NVMe SSD kommer du inte kunna använda denna i PS5 vid release, utan möjligheten att utöka kommer med en framtida mjukuppdatering. Det är dock möjligt att köra extern hårddisk som på PS4, men dessa hårddiskar ska helst användas för att lagra PS4-spel som inte är helt optimerade att köras med den snabba lagringen. Förhoppningsvis kommer Sony och lagringstillverkare förse marknaden med snabb lagring illa kvickt. Att endast kunna installera två Call of Duty-spel känns inte precis okej.

Med den snabba hårddisken kommer dock ett par fördelar som underlättar för lagringen. Det möjliggör för utvecklare att komprimera sina resurser så att de tar upp mindre plats på hårddisken som i sin tur leder till att spelen blir mindre. SSD:n ser även till att spel laddas snabbt som attans. Så pass att du kan vara inne i spel bara några sekunder efter att du kallstartat konsolen och spel som drar nytta av den snabba lagringen har obefintliga laddningstider. Att hoppa in och ut ur fiendebaser i Spider-Man: Miles Morales utan att behöva vänta över huvud taget är bannemig det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Astro’s Playground visar vad som gäller


Med ny konsolgeneration är det viktigt att demonstrera för användarna vad som faktiskt är nytt och vad man kommer kunna göra med konsolen i framtiden. Microsoft har inte gjort ett bra jobb med detta, men som tur är gör Sony det. PS5 kommer med Astro’s Playground förinstallerat och utöver att erbjuda en underhållande plattformsupplevelse med trevliga throwbacks till olika kapitel i Playstation-historian får vi även en klar bild av hur det kommer vara att lira spel som optimerats för next gen. Snabba laddningstider, hög fps och tjusig ljussättning erbjuds i spelet, men det är inte allt.

Vi får även uppleva hur den nya Dualsense-kontrollen fungerar med sin nya vibrationsmotor och haptisk feedback i trigger-knapparna. Med den nya kontrollen kan vi känna skillnad på olika sorters underlag Astro går på och motståndet man får i triggerknapparna är riktigt imponerande. I spelet får vi bland annat skjuta pilbåge och när bågen spänns får vi ett fysiskt motstånd i knappen.

Utöver Astro’s Playground har vi även fått lira Spider-Man: Miles Morales och det är här vi får se vad PS5 kan leverera. Både när det kommer till grafik och snabba laddningstider. Spelet rullar i 4K/30 fps med ray tracing aktiverat och grafikläget erbjuder verkligen ett visuellt spektakel. Ljuset från Miles Morales nya blixtförmågor och de nya fiendernas neon-rustningar agerar på ett naturligt sätt som höjer upplevelsen ett skvätt. Spelet erbjuder även ett performance-läge där spelet rullar i 4K/60 fps, men då får man inga flådiga ray tracing-effekter. Jag har hoppat en del mellan de olika lägena och, visst, 60 fps är härligt och ger spelet ett riktigt bra flyt, men performance-läget får spelet att se plattare och mer onaturligt ut än när man lirar med tjusigare grafik. Oavsett är det trevligt att kunna välja mellan de olika grafiklägena.

Som vi nämnde tidigare gör Spider-Man: Miles Morales också ett riktigt bra jobb med att visa vad den snabba lagringen går för. Från en helt avstängd konsol kan du vara inne i spelet på under tio sekunder och laddningstiderna i spelet är helt obefintliga. Det är lite ovant att spela utan laddningstider, speciellt om man använt denna tid med att kolla telefonen, eller något, när man lirar. Det blir liksom som ett stressmoment att alltid vara in game. Detta lär man dock vänja sig med tiden. Vill man ha några naturliga pauser i spelet så finns det möjlighet att aktivera de tunnelbanesekvenser som första Spider-Man har, vilket gör det möjligt för dig att andas ut lite när du använder fast travel.

Precis som Microsofts next gen-konsol är PS5 bakåtkompatibel med tidigare Playstation-spel. Nya Xbox:en kan dock lira fler spel från alla Xbox-generationer, medan PS5 endast kan lira PS4-spel. Det är ändå helt okej. Visst, det finns några riktigt trevliga titlar på de äldre Playstation-konsolerna, men jag anser ändå att nyare spel är att föredra på ny konsol. Hur som helst så rullar PS4-titlar bättre på PS5 med bland annat jämnare fps och snabbare laddningstider. Under vårt test har vi kört en extern hårddisk för PS4-spel, men har laddat över några av PS4-spelen till PS5:an. Och kontentan är att det inte riktigt är värt och det är bättre att låta PS4-spelen ligga på externa lådan. Laddningstiderna blir bättre om spelen ligger på den snabba SSD:n, men skillnaden är inte så pass stor att det är värt att slösa värdefulla GB på PS5 på PS4-spel.

En hel lista med releasetitlar till Playstation 5 hittar ni i faktarutan.

Bra vibrationer


Med Playstation 5 kommer en helt ny handkontroll, vilket helt ärligt var lite oväntat. Sony har praktiskt taget kört samma design på sin kontroll sedan första Dualshock. Kontrollen är lite större och bulkigare än kontrollen till Dualshock 4, men detta är inte något som märks av vid användning. Formen gör att kontrollen ligger bra i händerna och knapparna är lika lättillgängliga som de varit i tidigare handkontroller.

Utöver den nya designen kommer kontrollen med två stora nyheter. Adaptive triggers och ny vibrationsmotor. Adaptive triggers är det officiella namnet på den haptiska feedback spelare får i spel som Astro’s Playground. Som vi nämnt tidigare är det ett fysiskt motstånd som justeras beroende på vad som händer i spelet. Skjuter vi pilbåge i Astro’s Playground känner vi bågens spänning när vi trycker ner triggerknappen och i Spider-Man: Miles Morales känner vi när Miles måste ta i när han svingar runt New York. Tidigare trodde jag att detta skulle kännas som en gimmick, men helt ärligt fungerar det för att skapa lite mer inlevelse. Att du måste spjärna emot när du svingar som Miles Morales så får vi en liten, väldig liten, inblick i hur det är att faktiskt använda Spindelmannens nät för att navigera i stan.

Adaptive triggers är riktigt imponerande, men huruvida funktionen kommer hålla med tiden är okänt. Det är ändå en rörlig del, eller rättare sagt en massa rörliga delar, i kontrollen som kan slitas ut med tiden och vi får se om en handkontroll håller under hela konsolgenerationen, eller om funktionen ger upp efter något år.

Känner man att adaptive triggers bara är i vägen så är det möjligt att stänga av dessa i inställningsmenyn.

Den andra stora nyheten är vibrationsmotorn och kort sagt är den imponerande. Kontrollen kan leverera mer detaljerade vibrationer till skillnad från den mullrande vibrationsmotorn i tidigare kontroller. Som nämnt tidigare visas detta bra i Astro’s Playground och vi känner skillnad på vibrationerna när vi springer på sand, metall och is. Det är riktigt flådigt och det ska bli väldigt intressant att se hur den nya vibrationstekniken kommer användas i framtiden.

Okej, det finns en tredje relativt stor nyhet och det är att kontrollen nu har en integrerad mikrofon vilket låter dig chatta med vänner även om du inte har ett dedikerat headset. Mikrofonen är lätt att stänga av med en knapp som sitter under Playstation-knappen.

När det kommer till batteritid lämnar kontrollen lite att önska, men den är ändå bättre än på Dualshock 4. Batterikapaciteten ligger på runt 1500mAh medan Dualshock 4 hade runt 1000mAh och under vårt test har kontrollen levt för runt 8 timmars speltid. I och med att kontrollen kör USB-C för laddning är det riktigt härligt att bara kunna lägga kontrollen på laddning när den inte används.

Rent, fint och enkelt


Playstation 5 kommer med ett nytt gränssnitt och det är tydligt att Sony vill ha spel i fokus. Det känns till stor del som en vidareutveckling av gränssnittet till Playstation 5. Startar vi konsolen möts vi av gnistor som flyger omkring och därefter får vi möjlighet att logga in med vår användare, vilket går att stänga av om du endast har en Playstation-användare i hemmet för en snabbare inloggningsprocess. Beroende på om du hade ett spel igång när du stängde av konsolen eller satte den i rest mode så möts vi av lite olika menyer när konsolen startats. Är ett spel igång ser vi spelet i bakgrunden och nya control center ligger ovanför. Här får vi en bra översikt och lätt tillgång till konsolens funktioner och vi kan snabbt och enkelt hoppa in i spelet genom att klicka på cirkel.

Stängdes konsolen av utan att ha ett spel igång så kommer vi direkt till hemskärmen när konsolen startas. Hemskärmen är uppdelad i två delar; en för spel och en annan för media. Tyvärr får vi inte prata om mediadelen, eller spelbutiken, än då dessa inte är färdigställda, men det är ändå roligare att prata om speldelen än om vilka streamingappar som kommer finnas tillgängliga, vilket är känt sedan tidigare. Hur som helst. I speldelen får vi se en rad med de titlar som finns installerade på konsolen samt snabb åtkomst till Playstation Plus, Playstation Now och Playstation Store. Hoppar vi över till en spelikon kan vi starta spelet genom att klicka X, men om vi scrollar ner får vi snabb tillgång till nyheter från utvecklarna, streams från spelet samt snabb tillgång till bonusgrejer som DLC. Ni som har lirat PS4 tidigare känner igen detta. Ett riktigt trevligt tillskott är nya spelbiblioteken som ger dig en bra överblick över de titlar du äger och har installerade på konsolen samt vilka titlar du äger via Playstation Plus. Kör du extern hårddisk kan du även se vilka titlar som är installerade var.

För att komma till hemskärmen så behöver du bara hålla ner Playstation-knappen på kontrollen och control center, eller snabbmenyn, kommer du åt genom ett enkelt klick. Snabbmenyn är riktigt användbar och ger dig möjlighet att snabb hoppa mellan spel, se aviseringar, få överblick över dina vänner samt kontrollera musik. Utöver det kan vi snabbt se hur mycket batteri kontrollen har samt komma åt viloläge.

Något jag verkligen uppskattar med den nya snabbmenyn att ljudinställningar har flyttat dit. Tidigare har du varit tvungen att gå in i konsolens ljudinställningar för att välja var ljudet ska spelas upp, men på PS5 är dessa inställningar tillgängliga direkt när du klickar på PS-knappen på kontrollen. Så om du ofta skiftar mellan att köra trådlösa hörlurar och ljudsystem är ju detta riktigt trevliga nyheter.

Kort sagt så är gränssnittet väldigt genomtänkt och det känns inte som att någon tid slösas på invecklade system eller annat trams.

Ska man köpa på direkten?


Till skillnad från Xbox Series X så kommer Sony erbjuda en del exklusiva next gen-upplevelser direkt vid release och det tycker vi är kalas. Hittills har vi spelat Astro’s Playground och Spider-Man: Miles Morales och båda spelen gör ett kalasjobb med att visa vad konsolen går för. Mer specifikt demonstrerar Miles Morales vilket visuellt spektakel next gen kan vara och Astro’s Playground gör verkligen ett fantastiskt jobb med att visa användaren hur den nya kontrollen fungerar. Och vid release kommer vi även få tillgång till fler upplevelser som Demon’s Souls-remaken, Sackboy: A Big Adventure och Bugsnax. Sedan har vi några semi-exklusiva spel som Godfall och förstås tredjepartstitlar som Assassin’s Creed: Valhalla. Sony kommer alltså med PS5 leverera spelupplevelser som känns nya och fräscha och bara det gör att uppgradering eller köp är rätt värt.

Struntar ni i spelen som finns tillgängliga vid release, så är det givetvis en helt annan femma. Men precis som med Xbox Series X ser framtiden för denna konsolgeneration riktigt lovande och ljus ut.

Precis som med Xbox Series X så kräver PS5 en relativt ny TV för att kunna användas till fullo, men det är inte helt onödigt för stunden. För att kunna få ut 8K-bild eller 4K/120fps behöver du ha en TV med HDMI 2.1. Det finns dock inga spel som kommer upp i dessa siffror för tillfället och det lär dröja något år innan all kräm från konsolen kan klämmas ut. Har du en relativt ny TV som kan hantera 4K och HDR så kommer du definitivt kunna leva med den ett tag till.

Sammanfattning


Playstation 5 gör verkligen ett bra jobb med att visa vad next gen har att erbjuda med snabba laddningstider, ray tracing och detaljerade vibrationer. Gränssnittet är enkelt och härligt att använda och Sony har gjort ett bra jobb med att leverera värdefulla funktioner. Kort och gott gillar vi vad PS5:an erbjuder idag och vi väntar med spänning av vad Sony och gänget kommer erbjuda i framtiden.

Playstation 5 kommer släppas 19 november och priset ligger på 5990 kronor för versionen med skivläsare och den digitala varianten kommer kosta 4990 kronor.

Läs mer
Visa
Lanseringstitlar samt PS Plus Collection
Assassin's Creed Valhalla
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops Cold War
Demon's Souls
Devil May Cry 5: Special Edition
Dirt 5
NBA 2K21
Sackboy: A Big Adventure
Spider-Man: Miles Morales
The Pathless
Watch Dogs: Legion

PS Plus Collection
Bloodborne
Days Gone
Detroit: Become Human
God of War
Infamous: Second Son
Ratchet and Clank
The Last Guardian
The Last of Us: Remastered
Until Dawn
Uncharted 4: A Thief's End
Batman: Arkham Knight
Battlefield 1
Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
Crash Bandicoot Nsane Trilogy
Fallout 4
Final Fantasy XV: Royal Edition
Monster Hunter: World
Mortal Kombat X
Persona 5
Resident Evil 7: Biohazard
53.3°
0

Playstation 5 är next gen på riktigt

Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Första bilderna från nya Mortal Kombat-filmen
Med Joe Taslim som Sub-Zero

EW slängde nyss upp de första bilderna från den nya Mortal Kombat-filmen som ska ha premiär på HBO Max den 16 april. På bilden ovan kan man se Joe Taslim som Bi-Han (om sen blir Sub-Zero) och via länken nedan hittar man fler bilder på karaktärer som Liu Kang, Scorpion, Kano samt Sonya Blade. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för I Care a Lot
Rosamund Pike lurar äldre

I thrillerkomedin I Care a Lot får vi träffa Marla Grayson som spelas av Rosamund Pike. Hon livnär sig på att lura äldre genom att få domare att utse henne till deras förmyndare. Men det blir lite svettigt när det visar sig att hennes senaste offer är kopplad till en väldigt mäktig gangster. I rollerna ser vi även Eiza González, Dianne Wiest och Peter Dinklage. Kommer till Amazon Prime den 19 februari. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Ecurie Ecosse återskapar Jaguar C-Type
Vacker kärra!

Ecurie Ecosse är ett skotskt racingstall som grundades av David Murray och Wilkie Wilkinson i Edinburgh 1952. Stallet är mest känt för att ha vunnit Le Mans 24-timmars två år i rad - 1956 och 1957. Nu presenterar de en återskapad version av klassikern Jaguar C-Type som kommer att byggas i sju stycken exemplar. Chassiet och karossen kommer att byggas för hand och under huven kommer det att sitta en rak sexa från Jaguar. Den har borrats upp till 4,2 liter och ska ge runt 300 hästar. Större bromsar kommer att monteras för att kunna stoppa den snabba bilen lite bättre. En bil är klar hittills och det är den vi ser här. När resterande ska vara klara och vad de kostar framgår inte just nu. Läs mer på länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

Ubisoft skjuter upp släppet av Riders Republic
Vi får vänta lite till på det radikala extremsportspelet

Ubisofts nya extremsportspel från Steep-utvecklarna skulle egentligen släppas 25 februari, men Ubisoft meddelar att dessa releaseplaner skrotats. Något nytt släppdatum har vi inte fått, men spelet verkar i alla fall komma någon gång senare i år. Anledningen bakom uppskjutet är att utvecklarna vill lägga ner mer tid på att göra spelet roligare för spelarna, vilket är en klar fördel. Spel ska ändå vara kul, liksom. Riders Republic verkar för övrigt bli ett riktigt underhållande extremsportspel där upp mot 50 spelare kan spela tillsammans och delta i en rad olika aktiviteter, göra coola stunts och tävla mot varandra i race av olika slag. Riders Republic kommer släppas senare i år till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Pixla i 3D IRL
Voxla med Pixio!

Pixio är små magnetiska kuber i olika färger som låter dig bygga pixelsaker i det så kallade verkliga livet. Eller voxelsaker kanske man ska säga, eftersom en pixel i 3D heter voxel. Det hela är inte speciellt komplicerat utan man får helt enkelt låta fantasin flöda och bygga det som man tycker är roligt. Själva systemet är inte nytt men nu går det att köpa även i Sverige. Det finns ett gäng storlekar på lådorna och de innehåller från 50 bitar (som kostar 199 kronor) till 800 bitar (som kostar 2999 kronor) (jämför priser). Vill man ha lite inspiration och hjälp så finns det att hämta i appen där det finns en massa förslag och beskrivningar. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Bumble plockar bort politikfilter för att motverka "misskötsel"
Efter att folk som deltog i Kapitoliumattacken hängdes ut

Användare av dejtingappen Bumble har haft möjlighet att lägga till politisk läggning i sina profiler för att ge användare möjlighet att komma i kontakt med likasinnade. Bumble har nu valt att temporärt plocka bort denna funktion och motiverar det hela med att de vill "motverka misskötsel". Detta efter att den användes av vissa för att identifiera användare som deltog i attacken mot Kapitolium förra veckan och hängde antingen ut dessa i sociala medier eller vidarebefordrade informationen till FBI. I ett uttalande till Mashable skriver Bumble detta om den temporära ändringen: Bumble prohibits content that encourages any illegal activity including terrorism and the incitement of violence. Additionally, the spreading of misinformation, such as the certified results of the U.S. Election, is prohibited. On January 6, we immediately ensured that our hate speech scanning and protocols addressed the attack on the U.S. Capitol and began removing any insurrection-related content from our platform. If we see anything that would suggest someone has or is in the process of committing a potentially criminal act we will take appropriate steps with law enforcement. Bumble meddelar att de plockat bort flera användare som deltog i attacken av Kapitolium från tjänsten. Företaget ska även justerat sin AI för att hitta och ta bort innehåll som promotat upproret på något sätt och att användare som lagt upp sådant upprepade gånger kommer bannas från tjänsten. I samband med detta har användare kritiserat beslutet då de anser att Bumble gjort detta för att skydda terrorister. Tumnagel
40.4°
+
André Stray
0

Nissan visar nytt rullande kontor
Data loss i en NV350

Nissans senaste koncept är inte någon flådig rymdinspirerad elbil utan ett rullande kontor. Man har tagit en NV350 och gjort om den till en "Office Pod" där man ska kunna hänga och diska undan dagens arbete. På insidan finns ett skrivbord och en stol och hela paketet går att skjuta ut bakåt från bilen om man skulle vilja ta in lite mer av omgivningen och inte bara häcka inne. När man har jobbat klart kan man istället ta sig en våning upp, till taket, där det finns en vilstol och ett parasoll att fälla upp. Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0

Swebbtv permanent borta från Youtube
Så kan det gå om man sprider konspirationsteorier

Innan årsskiftet stängde Youtube ner Swebbtv och det ser ut som att Youtubes borttagning är permanent. Swebbtv ska ha försökt överklaga Youtubes beslut, men Emanuel Karlsten har varit i kontakt med en källa på Google, med insyn i processen, som berättar att Google gett slutgiltigt avslag. Bakom beslutet ligger det att Swebbtv, som beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, upprepade gånger brutit mot Youtubes innehållsregler. Via kanalen har det publicerats videor om konspirationsteorier samt videor med desinformation om coronaviruset och vaccin, vilket Youtube satt ner foten för rejält den senaste tiden. Swebbtv lever för övrigt vidare på egen plattform där de är fria att yttra sig utan att behöva förhålla sig till Youtubes innehållsregler. Tumnagel
36.5°
+
André Stray
0

Evangelion: 3.0+1.0 försenas igen
Men attans då

Animestudion Khara har än en gång senarelagt premiärdatumet för Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time. Denna gång är det Japans nya coronanödläge som är boven i dramat. Eftersom smittspridningen ökat i flera regioner kommer biograferna stängas ner vilket då krockar med det tidiga premiärdatumet som var den 23 januari. Något nytt premiärdatum har ej angivits ännu men Japans nödläge ska ta slut den 7 februari så studion bakom filmen letar nu efter ett nytt premiärdatum någon gång efter det. Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du byta batteri i Sonos Move
Kostar 849 kronor

En Sonos Move har ju ett batteri i sig men någon gång kommer det att bli dåligt. Sonos själva säger att den ska klara 900 laddningar vilket betyder tre års aktivt och hårt användande, troligen mer. Men när batteriet har gjort sitt så vill man ju inte slänga hela produkten och därför har Sonos nu börjat sälja ett paket med ett batteri och lite verktyg. Ett byte verkar inte vara raketforskning direkt och paketet kostar 849 spänn. Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Capcom spikar datum för Resident Evil-show
Dags att snacka med om Resident Evil Village?

I samband med förra årets digitala version av E3 fick vi reda på att ett sprillans nytt Resident Evil-spel var på ingång med undertiteln Village. Sedan dess har det varit lite sparsmakat med information om det kommande spelet, men vi har i alla fall fått några väldigt intressanta trailers. Nu har Capcom meddelat att de kommer hålla ett dedikerat Resident Evil-event nästa vecka och kommer då leverera massvis med Resident Evil-relaterade nyheter, vilket förhoppningsvis betyder att vi kommer få reda på när vi kommer få lägga vantarna på Village. Capcoms Resident Evil-show kommer dra igång 21 januari klockan 23:00 och vi kommer väl tjonga upp videolänken här på Feber innan eventet och skriva om vad som visades dagen efter. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Moflin är ett mekaniskt husdjur med AI
Problem med tribblarna?

Moflin är ett litet mekaniskt husdjur som kan vara emotionell och utvecklas som riktiga djur via sin artificiella intelligens samt sensorer. Med hjälp av dessa lär den sig hur den ska reagera i diverse situationer. Det gör den via en emotionell karta (se bild nedan) som AI:n navigerar med hjälp av all data som den tar in. Via ett i princip oändligt antal kombinationer av olika ljudläten ska den kunna kommunicera med sin ägare om hur den mår. Det gör också att varje Moflin får en egen personlighet och identitet. Dessa tribblar finansieras till viss del via Kickstarter där du kan köpa en för ungefär 3 300 kronor. Moflin vann också Best of Innovation Award inom robotik på CES 2021 i veckan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Chris Evans kan återvända som Captain America i MCU
Sägs ha fått en rätt bra deal

Avengers: Endgame var inte bara ett avslut för Phase Three i Marvel Cinematic Universe, filmen var också slutpunkten för karaktärerna Iron Man och Captain America. Nu verkar det som att den sistnämnda karaktären, eller i alla fall Steve Rogers, vara på väg tillbaka till filmuniversumet. Enligt Deadline ska Chris Evans vara i förhandlingar med MCU-gänget om att reprisera sin roll som Steve Rogers i ett kommande Marvel-projekt, men specifikt vad det betyder är för tillfället okänt. Kanske en rom-com med Peggy Carter? Chris Evans har kommenterat detta via Twitter och verkar ta nyheten med en axelryckning, men det kan vara så att Evans bara spelar med i Marvels vanliga hemlighetsmakeri. Överraskningar är roligare när man inte vet allt, liksom. Hur som helst. Det är inte officiellt förrän det är officiellt, så i vanlig ordning är det bäst att ta ryktena med en nypa salt. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

BMW lovar att keyless-systemet i iX är supersäkert
Om du har en iPhone

BMW:s kommande eldrivna SUV iX kommer som så många andra bilar att utrustas med ett så kallat keyless-system. Dessa system har de senaste åren anklagats för att vara mycket osäkra och skurkuslingar ska med sina apparater på bara några sekunder kunna fånga upp signalen från nyckeldosan och utan problem kunna sno bilen och köra iväg. Men med iX lovar BMW att systemet är supersäkert, i alla fall om du har en iPhone. Har du det kan du skaffa BMW Digital Key Plus som låter dig ta kontrollen över din bil med hjälp av telefonen. Du ska inte ens behöva ta upp den ur fickan utan bilen låser upp sig när du närmar dig, och låser sig när du går från den. Systemet baseras på Ultra-Wideband (UWB)-teknik som hade sin premiär i iPhone 11 och iX blir den första BMW:n ut att använda sig av detta. Tekniken sägs erbjuda "an exceptionally precise localization with the greatest possible security" och enligt BMW ska det inte vara möjligt att kapa eller störa ut signalen här. BMW och Apple har jobbat tillsammans med Car Connectivity Consortium för att göra Digital Key 3.0 med UWB som standard för fordonsindustrin. iX lanseras senare i år. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Snubbe spelar Mario Kart med motionscykel
Ser svettigt ut

Folk som vill blanda spel med motion kommer ofta på rätt så svettiga lösningar. Vi har sett exempel på folk som spelar genom spel på sina dansmattor eller eller löpband. YouTube-användaren Mike Choi bestämde sig för att koppla sin motionscykel till sitt Switch för att bland annat spela Mario Kart med den. Han gjorde detta med hjälp av Labo Fit Adventure Kart Kit som han kopplade ihop med cykeln och Ring-Con-kontrollen från Ring Fit Adventure. I klippet ovan kan du se hur han gick tillväga för att få det att funka och hur svettigt det är att spela via dessa kontroller. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Wikipedia fyller 20 år!
Tut i luren!

15 januari 2001 lanserade Jimmy Wales och Larry Sanger en webbaserad encyklopedi vid namn Wikipedia och sidan har sedan dess utbildat folk i massvis med olika ämnen. Sedan start har Wikipedia nått rätt bisarra användarsiffror. Sidan har 1,5 miljarder unika användare varje månad som läser 15 miljarder artiklar. Och 55 miljoner olika artiklar skrivits av Wikipedias användare och dessa redigeras av över 280.000 frivilliga redaktörer och sidan finns tillgänglig på över 300 språk. I ett uttalande om årsdagen berättar grundaren Jimmy Wales bland annat detta: “In a world where information is increasingly commoditized, Wikipedia’s model has always been based on the belief that knowledge belongs to all humans.Wikipedia forces us to step outside of our echo chambers and contend with what a shared understanding of the world could really look like. After all, a Wikipedia article is the same no matter who or where you are in the world, and if something isn’t right in the article, you can change it.” Vill man ta del av firandet så kan man göra detta genom att använda hashtaggen #Wikipedia20 i sociala medier eller hoppa över till länken här nere till vänster där Wiki-gänget listar lite milstolpar sidan nått under sin existens. Har man någonsin dragit nytta av vad Wikipedia har erbjudit, så kan det vara en fin gest att ge något tillbaka som tack. Känner ni er generösa så har ni donationssidan här: Ge Wiki lite kosing. Tumnagel
53.2°
+
André Stray
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
133kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
134kg
+
Bobby Green

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green