Playstation 5 är next gen på riktigt
Vi har testat Sonys nya spelkonsol
TL;DR: Playstation 5 är en kraftfull konsol och Sony har gjort ett svinbra jobb med att demonstrera vad konsolen går för.
Generationsskifte i konsolvärlden har tidigare varit rätt drastiska och när ny konsol släppts så har det varit svårt att inte yttra ett litet wow när man får börja lira. Nya konsoler har erbjudit tjusiga 3D-grafik, större världar, innovativa tekniker och förstås spel som demonstrerar detta. Med PS5 och Xbox Series X är dock skillnaderna svårare att se med ett otränat öga, men PS5 lyckas ändå visa vad nästa konsolgeneration har att erbjuda. Och efter en tid med konsolen känner jag mig hoppfull och exalterad över framtiden.
Routern
Både Xbox Series X och PS5 är rätt otympligt designade konsoler, men Sony verkar ha velat ta hem pokalen för den mest osmidigt designade konsolen. PS5 är svinhög och har kurvor som gör enheten omöjlig att stapla. Det går inte att sticka under stolen med att PS5 är otymplig. Detta då det bokstavligt talat inte går att sticka konsolen under stolen. Jag fattar att det inte är så roligt att leverera en ny spelkonsol som ser ut som ytterligare en VHS-spelare, men att släppa en konsol som nästan är omöjlig att placera i hemmet så länge man inte bor på valfri rymdfarkost i Star Trek-universumet känns inte som en bra idé heller.
En hade önskat att Sony taggat ner lite på den futuristiska designen för att underlätta för slutanvändaren att placera konsolen i hemmet. Sony lär dock leverera fler varianter av Playstation 5 i framtiden. För tillfället finns det en digital only-variant utan skivläsare och en vanlig med skivläsare, men historiskt sett har Sony levererat alternativa versioner av konsolen med tiden. Förhoppningsvis kommer nästa version ha en lite mer sparsmakad design.
Anledningen till att designen är som den är beror på kylningen. Och kylningen gör ett riktigt bra jobb att kyla ner konsolen utan att låta som en rymdfarkost. Ni som sitter på PS4 Pro vet att den maskinen är rätt duktig på att vara högljudd, men PS5 gör knappt ett knyst ifrån sig även när man svingar runt i New York som Miles Morales i 4K med ray tracing-effekter. Det är verkligen en fröjd. Och när det kommer till värmebildning verkar konsolen inte ha några svårigheter att föra bort värmen från innanmätet. Kort sagt har Sony gjort ett jobb med att hålla konsolen tyst med en relativt låg temp.
När det kommer till specs så ser läget ut såhär:
Processor: Custom AMD Zen 2 CPU, 8 core 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2,23 GHz
RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Lagring: Custom 825 GB SSD / 650GB ledig
Lagringsbandbredd: 448 GB/s
IO throughput: 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Expanderbar lagring: NVMe SSD
Extern lagring: USB HDD support (enbart PS4-spel)
Optisk enhet: 4K UHD Blu-ray
På pappret är hårdvaran kraftfull, vilket inte är oväntat. Något förvånande är lagringssituationen. Konsolen kommer med 825GB snorsnabb SSD-lagring, men endast runt 650GB av dessa är tillgängliga för användaren. Detta är lite snålt och situationen blir värre av att det inte finns någon möjlighet att utöka den snabba lagringen på något sätt vid release. Även om du köper snabb NVMe SSD kommer du inte kunna använda denna i PS5 vid release, utan möjligheten att utöka kommer med en framtida mjukuppdatering. Det är dock möjligt att köra extern hårddisk som på PS4, men dessa hårddiskar ska helst användas för att lagra PS4-spel som inte är helt optimerade att köras med den snabba lagringen. Förhoppningsvis kommer Sony och lagringstillverkare förse marknaden med snabb lagring illa kvickt. Att endast kunna installera två Call of Duty-spel känns inte precis okej.
Med den snabba hårddisken kommer dock ett par fördelar som underlättar för lagringen. Det möjliggör för utvecklare att komprimera sina resurser så att de tar upp mindre plats på hårddisken som i sin tur leder till att spelen blir mindre. SSD:n ser även till att spel laddas snabbt som attans. Så pass att du kan vara inne i spel bara några sekunder efter att du kallstartat konsolen och spel som drar nytta av den snabba lagringen har obefintliga laddningstider. Att hoppa in och ut ur fiendebaser i Spider-Man: Miles Morales utan att behöva vänta över huvud taget är bannemig det bästa som hänt sedan skivat bröd.
Astro’s Playground visar vad som gäller
Med ny konsolgeneration är det viktigt att demonstrera för användarna vad som faktiskt är nytt och vad man kommer kunna göra med konsolen i framtiden. Microsoft har inte gjort ett bra jobb med detta, men som tur är gör Sony det. PS5 kommer med Astro’s Playground förinstallerat och utöver att erbjuda en underhållande plattformsupplevelse med trevliga throwbacks till olika kapitel i Playstation-historian får vi även en klar bild av hur det kommer vara att lira spel som optimerats för next gen. Snabba laddningstider, hög fps och tjusig ljussättning erbjuds i spelet, men det är inte allt.
Vi får även uppleva hur den nya Dualsense-kontrollen fungerar med sin nya vibrationsmotor och haptisk feedback i trigger-knapparna. Med den nya kontrollen kan vi känna skillnad på olika sorters underlag Astro går på och motståndet man får i triggerknapparna är riktigt imponerande. I spelet får vi bland annat skjuta pilbåge och när bågen spänns får vi ett fysiskt motstånd i knappen.
Utöver Astro’s Playground har vi även fått lira Spider-Man: Miles Morales och det är här vi får se vad PS5 kan leverera. Både när det kommer till grafik och snabba laddningstider. Spelet rullar i 4K/30 fps med ray tracing aktiverat och grafikläget erbjuder verkligen ett visuellt spektakel. Ljuset från Miles Morales nya blixtförmågor och de nya fiendernas neon-rustningar agerar på ett naturligt sätt som höjer upplevelsen ett skvätt. Spelet erbjuder även ett performance-läge där spelet rullar i 4K/60 fps, men då får man inga flådiga ray tracing-effekter. Jag har hoppat en del mellan de olika lägena och, visst, 60 fps är härligt och ger spelet ett riktigt bra flyt, men performance-läget får spelet att se plattare och mer onaturligt ut än när man lirar med tjusigare grafik. Oavsett är det trevligt att kunna välja mellan de olika grafiklägena.
Som vi nämnde tidigare gör Spider-Man: Miles Morales också ett riktigt bra jobb med att visa vad den snabba lagringen går för. Från en helt avstängd konsol kan du vara inne i spelet på under tio sekunder och laddningstiderna i spelet är helt obefintliga. Det är lite ovant att spela utan laddningstider, speciellt om man använt denna tid med att kolla telefonen, eller något, när man lirar. Det blir liksom som ett stressmoment att alltid vara in game. Detta lär man dock vänja sig med tiden. Vill man ha några naturliga pauser i spelet så finns det möjlighet att aktivera de tunnelbanesekvenser som första Spider-Man har, vilket gör det möjligt för dig att andas ut lite när du använder fast travel.
Precis som Microsofts next gen-konsol är PS5 bakåtkompatibel med tidigare Playstation-spel. Nya Xbox:en kan dock lira fler spel från alla Xbox-generationer, medan PS5 endast kan lira PS4-spel. Det är ändå helt okej. Visst, det finns några riktigt trevliga titlar på de äldre Playstation-konsolerna, men jag anser ändå att nyare spel är att föredra på ny konsol. Hur som helst så rullar PS4-titlar bättre på PS5 med bland annat jämnare fps och snabbare laddningstider. Under vårt test har vi kört en extern hårddisk för PS4-spel, men har laddat över några av PS4-spelen till PS5:an. Och kontentan är att det inte riktigt är värt och det är bättre att låta PS4-spelen ligga på externa lådan. Laddningstiderna blir bättre om spelen ligger på den snabba SSD:n, men skillnaden är inte så pass stor att det är värt att slösa värdefulla GB på PS5 på PS4-spel.
En hel lista med releasetitlar till Playstation 5 hittar ni i faktarutan.
Bra vibrationer
Med Playstation 5 kommer en helt ny handkontroll, vilket helt ärligt var lite oväntat. Sony har praktiskt taget kört samma design på sin kontroll sedan första Dualshock. Kontrollen är lite större och bulkigare än kontrollen till Dualshock 4, men detta är inte något som märks av vid användning. Formen gör att kontrollen ligger bra i händerna och knapparna är lika lättillgängliga som de varit i tidigare handkontroller.
Utöver den nya designen kommer kontrollen med två stora nyheter. Adaptive triggers och ny vibrationsmotor. Adaptive triggers är det officiella namnet på den haptiska feedback spelare får i spel som Astro’s Playground. Som vi nämnt tidigare är det ett fysiskt motstånd som justeras beroende på vad som händer i spelet. Skjuter vi pilbåge i Astro’s Playground känner vi bågens spänning när vi trycker ner triggerknappen och i Spider-Man: Miles Morales känner vi när Miles måste ta i när han svingar runt New York. Tidigare trodde jag att detta skulle kännas som en gimmick, men helt ärligt fungerar det för att skapa lite mer inlevelse. Att du måste spjärna emot när du svingar som Miles Morales så får vi en liten, väldig liten, inblick i hur det är att faktiskt använda Spindelmannens nät för att navigera i stan.
Adaptive triggers är riktigt imponerande, men huruvida funktionen kommer hålla med tiden är okänt. Det är ändå en rörlig del, eller rättare sagt en massa rörliga delar, i kontrollen som kan slitas ut med tiden och vi får se om en handkontroll håller under hela konsolgenerationen, eller om funktionen ger upp efter något år.
Känner man att adaptive triggers bara är i vägen så är det möjligt att stänga av dessa i inställningsmenyn.
Den andra stora nyheten är vibrationsmotorn och kort sagt är den imponerande. Kontrollen kan leverera mer detaljerade vibrationer till skillnad från den mullrande vibrationsmotorn i tidigare kontroller. Som nämnt tidigare visas detta bra i Astro’s Playground och vi känner skillnad på vibrationerna när vi springer på sand, metall och is. Det är riktigt flådigt och det ska bli väldigt intressant att se hur den nya vibrationstekniken kommer användas i framtiden.
Okej, det finns en tredje relativt stor nyhet och det är att kontrollen nu har en integrerad mikrofon vilket låter dig chatta med vänner även om du inte har ett dedikerat headset. Mikrofonen är lätt att stänga av med en knapp som sitter under Playstation-knappen.
När det kommer till batteritid lämnar kontrollen lite att önska, men den är ändå bättre än på Dualshock 4. Batterikapaciteten ligger på runt 1500mAh medan Dualshock 4 hade runt 1000mAh och under vårt test har kontrollen levt för runt 8 timmars speltid. I och med att kontrollen kör USB-C för laddning är det riktigt härligt att bara kunna lägga kontrollen på laddning när den inte används.
Rent, fint och enkelt
Playstation 5 kommer med ett nytt gränssnitt och det är tydligt att Sony vill ha spel i fokus. Det känns till stor del som en vidareutveckling av gränssnittet till Playstation 5. Startar vi konsolen möts vi av gnistor som flyger omkring och därefter får vi möjlighet att logga in med vår användare, vilket går att stänga av om du endast har en Playstation-användare i hemmet för en snabbare inloggningsprocess. Beroende på om du hade ett spel igång när du stängde av konsolen eller satte den i rest mode så möts vi av lite olika menyer när konsolen startats. Är ett spel igång ser vi spelet i bakgrunden och nya control center ligger ovanför. Här får vi en bra översikt och lätt tillgång till konsolens funktioner och vi kan snabbt och enkelt hoppa in i spelet genom att klicka på cirkel.
Stängdes konsolen av utan att ha ett spel igång så kommer vi direkt till hemskärmen när konsolen startas. Hemskärmen är uppdelad i två delar; en för spel och en annan för media. Tyvärr får vi inte prata om mediadelen, eller spelbutiken, än då dessa inte är färdigställda, men det är ändå roligare att prata om speldelen än om vilka streamingappar som kommer finnas tillgängliga, vilket är känt sedan tidigare. Hur som helst. I speldelen får vi se en rad med de titlar som finns installerade på konsolen samt snabb åtkomst till Playstation Plus, Playstation Now och Playstation Store. Hoppar vi över till en spelikon kan vi starta spelet genom att klicka X, men om vi scrollar ner får vi snabb tillgång till nyheter från utvecklarna, streams från spelet samt snabb tillgång till bonusgrejer som DLC. Ni som har lirat PS4 tidigare känner igen detta. Ett riktigt trevligt tillskott är nya spelbiblioteken som ger dig en bra överblick över de titlar du äger och har installerade på konsolen samt vilka titlar du äger via Playstation Plus. Kör du extern hårddisk kan du även se vilka titlar som är installerade var.
För att komma till hemskärmen så behöver du bara hålla ner Playstation-knappen på kontrollen och control center, eller snabbmenyn, kommer du åt genom ett enkelt klick. Snabbmenyn är riktigt användbar och ger dig möjlighet att snabb hoppa mellan spel, se aviseringar, få överblick över dina vänner samt kontrollera musik. Utöver det kan vi snabbt se hur mycket batteri kontrollen har samt komma åt viloläge.
Något jag verkligen uppskattar med den nya snabbmenyn att ljudinställningar har flyttat dit. Tidigare har du varit tvungen att gå in i konsolens ljudinställningar för att välja var ljudet ska spelas upp, men på PS5 är dessa inställningar tillgängliga direkt när du klickar på PS-knappen på kontrollen. Så om du ofta skiftar mellan att köra trådlösa hörlurar och ljudsystem är ju detta riktigt trevliga nyheter.
Kort sagt så är gränssnittet väldigt genomtänkt och det känns inte som att någon tid slösas på invecklade system eller annat trams.
Ska man köpa på direkten?
Till skillnad från Xbox Series X så kommer Sony erbjuda en del exklusiva next gen-upplevelser direkt vid release och det tycker vi är kalas. Hittills har vi spelat Astro’s Playground och Spider-Man: Miles Morales och båda spelen gör ett kalasjobb med att visa vad konsolen går för. Mer specifikt demonstrerar Miles Morales vilket visuellt spektakel next gen kan vara och Astro’s Playground gör verkligen ett fantastiskt jobb med att visa användaren hur den nya kontrollen fungerar. Och vid release kommer vi även få tillgång till fler upplevelser som Demon’s Souls-remaken, Sackboy: A Big Adventure och Bugsnax. Sedan har vi några semi-exklusiva spel som Godfall och förstås tredjepartstitlar som Assassin’s Creed: Valhalla. Sony kommer alltså med PS5 leverera spelupplevelser som känns nya och fräscha och bara det gör att uppgradering eller köp är rätt värt.
Struntar ni i spelen som finns tillgängliga vid release, så är det givetvis en helt annan femma. Men precis som med Xbox Series X ser framtiden för denna konsolgeneration riktigt lovande och ljus ut.
Precis som med Xbox Series X så kräver PS5 en relativt ny TV för att kunna användas till fullo, men det är inte helt onödigt för stunden. För att kunna få ut 8K-bild eller 4K/120fps behöver du ha en TV med HDMI 2.1. Det finns dock inga spel som kommer upp i dessa siffror för tillfället och det lär dröja något år innan all kräm från konsolen kan klämmas ut. Har du en relativt ny TV som kan hantera 4K och HDR så kommer du definitivt kunna leva med den ett tag till.
Sammanfattning
Playstation 5 gör verkligen ett bra jobb med att visa vad next gen har att erbjuda med snabba laddningstider, ray tracing och detaljerade vibrationer. Gränssnittet är enkelt och härligt att använda och Sony har gjort ett bra jobb med att leverera värdefulla funktioner. Kort och gott gillar vi vad PS5:an erbjuder idag och vi väntar med spänning av vad Sony och gänget kommer erbjuda i framtiden.
Playstation 5 kommer släppas 19 november och priset ligger på 5990 kronor för versionen med skivläsare och den digitala varianten kommer kosta 4990 kronor.
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops Cold War
Demon's Souls
Devil May Cry 5: Special Edition
Dirt 5
NBA 2K21
Sackboy: A Big Adventure
Spider-Man: Miles Morales
The Pathless
Watch Dogs: Legion
PS Plus Collection
Bloodborne
Days Gone
Detroit: Become Human
God of War
Infamous: Second Son
Ratchet and Clank
The Last Guardian
The Last of Us: Remastered
Until Dawn
Uncharted 4: A Thief's End
Batman: Arkham Knight
Battlefield 1
Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
Crash Bandicoot Nsane Trilogy
Fallout 4
Final Fantasy XV: Royal Edition
Monster Hunter: World
Mortal Kombat X
Persona 5
Resident Evil 7: Biohazard
Xbox Series X spår en ljus framtid
Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Playstation 5 är här!
Vad vill ni veta?

Konsolkriget: Vilken next gen-konsol kommer ni köpa?
Skolådan eller routern?
