m
Playstation 5 är next gen på riktigt

Playstation 5 är next gen på riktigt
Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Spel / Feature

TL;DR: Playstation 5 är en kraftfull konsol och Sony har gjort ett svinbra jobb med att demonstrera vad konsolen går för.

Generationsskifte i konsolvärlden har tidigare varit rätt drastiska och när ny konsol släppts så har det varit svårt att inte yttra ett litet wow när man får börja lira. Nya konsoler har erbjudit tjusiga 3D-grafik, större världar, innovativa tekniker och förstås spel som demonstrerar detta. Med PS5 och Xbox Series X är dock skillnaderna svårare att se med ett otränat öga, men PS5 lyckas ändå visa vad nästa konsolgeneration har att erbjuda. Och efter en tid med konsolen känner jag mig hoppfull och exalterad över framtiden.

Routern


Både Xbox Series X och PS5 är rätt otympligt designade konsoler, men Sony verkar ha velat ta hem pokalen för den mest osmidigt designade konsolen. PS5 är svinhög och har kurvor som gör enheten omöjlig att stapla. Det går inte att sticka under stolen med att PS5 är otymplig. Detta då det bokstavligt talat inte går att sticka konsolen under stolen. Jag fattar att det inte är så roligt att leverera en ny spelkonsol som ser ut som ytterligare en VHS-spelare, men att släppa en konsol som nästan är omöjlig att placera i hemmet så länge man inte bor på valfri rymdfarkost i Star Trek-universumet känns inte som en bra idé heller.

En hade önskat att Sony taggat ner lite på den futuristiska designen för att underlätta för slutanvändaren att placera konsolen i hemmet. Sony lär dock leverera fler varianter av Playstation 5 i framtiden. För tillfället finns det en digital only-variant utan skivläsare och en vanlig med skivläsare, men historiskt sett har Sony levererat alternativa versioner av konsolen med tiden. Förhoppningsvis kommer nästa version ha en lite mer sparsmakad design.

Anledningen till att designen är som den är beror på kylningen. Och kylningen gör ett riktigt bra jobb att kyla ner konsolen utan att låta som en rymdfarkost. Ni som sitter på PS4 Pro vet att den maskinen är rätt duktig på att vara högljudd, men PS5 gör knappt ett knyst ifrån sig även när man svingar runt i New York som Miles Morales i 4K med ray tracing-effekter. Det är verkligen en fröjd. Och när det kommer till värmebildning verkar konsolen inte ha några svårigheter att föra bort värmen från innanmätet. Kort sagt har Sony gjort ett jobb med att hålla konsolen tyst med en relativt låg temp.

När det kommer till specs så ser läget ut såhär:
Processor: Custom AMD Zen 2 CPU, 8 core 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2,23 GHz
RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Lagring: Custom 825 GB SSD / 650GB ledig
Lagringsbandbredd: 448 GB/s
IO throughput: 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Expanderbar lagring: NVMe SSD
Extern lagring: USB HDD support (enbart PS4-spel)
Optisk enhet: 4K UHD Blu-ray

På pappret är hårdvaran kraftfull, vilket inte är oväntat. Något förvånande är lagringssituationen. Konsolen kommer med 825GB snorsnabb SSD-lagring, men endast runt 650GB av dessa är tillgängliga för användaren. Detta är lite snålt och situationen blir värre av att det inte finns någon möjlighet att utöka den snabba lagringen på något sätt vid release. Även om du köper snabb NVMe SSD kommer du inte kunna använda denna i PS5 vid release, utan möjligheten att utöka kommer med en framtida mjukuppdatering. Det är dock möjligt att köra extern hårddisk som på PS4, men dessa hårddiskar ska helst användas för att lagra PS4-spel som inte är helt optimerade att köras med den snabba lagringen. Förhoppningsvis kommer Sony och lagringstillverkare förse marknaden med snabb lagring illa kvickt. Att endast kunna installera två Call of Duty-spel känns inte precis okej.

Med den snabba hårddisken kommer dock ett par fördelar som underlättar för lagringen. Det möjliggör för utvecklare att komprimera sina resurser så att de tar upp mindre plats på hårddisken som i sin tur leder till att spelen blir mindre. SSD:n ser även till att spel laddas snabbt som attans. Så pass att du kan vara inne i spel bara några sekunder efter att du kallstartat konsolen och spel som drar nytta av den snabba lagringen har obefintliga laddningstider. Att hoppa in och ut ur fiendebaser i Spider-Man: Miles Morales utan att behöva vänta över huvud taget är bannemig det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Astro’s Playground visar vad som gäller


Med ny konsolgeneration är det viktigt att demonstrera för användarna vad som faktiskt är nytt och vad man kommer kunna göra med konsolen i framtiden. Microsoft har inte gjort ett bra jobb med detta, men som tur är gör Sony det. PS5 kommer med Astro’s Playground förinstallerat och utöver att erbjuda en underhållande plattformsupplevelse med trevliga throwbacks till olika kapitel i Playstation-historian får vi även en klar bild av hur det kommer vara att lira spel som optimerats för next gen. Snabba laddningstider, hög fps och tjusig ljussättning erbjuds i spelet, men det är inte allt.

Vi får även uppleva hur den nya Dualsense-kontrollen fungerar med sin nya vibrationsmotor och haptisk feedback i trigger-knapparna. Med den nya kontrollen kan vi känna skillnad på olika sorters underlag Astro går på och motståndet man får i triggerknapparna är riktigt imponerande. I spelet får vi bland annat skjuta pilbåge och när bågen spänns får vi ett fysiskt motstånd i knappen.

Utöver Astro’s Playground har vi även fått lira Spider-Man: Miles Morales och det är här vi får se vad PS5 kan leverera. Både när det kommer till grafik och snabba laddningstider. Spelet rullar i 4K/30 fps med ray tracing aktiverat och grafikläget erbjuder verkligen ett visuellt spektakel. Ljuset från Miles Morales nya blixtförmågor och de nya fiendernas neon-rustningar agerar på ett naturligt sätt som höjer upplevelsen ett skvätt. Spelet erbjuder även ett performance-läge där spelet rullar i 4K/60 fps, men då får man inga flådiga ray tracing-effekter. Jag har hoppat en del mellan de olika lägena och, visst, 60 fps är härligt och ger spelet ett riktigt bra flyt, men performance-läget får spelet att se plattare och mer onaturligt ut än när man lirar med tjusigare grafik. Oavsett är det trevligt att kunna välja mellan de olika grafiklägena.

Som vi nämnde tidigare gör Spider-Man: Miles Morales också ett riktigt bra jobb med att visa vad den snabba lagringen går för. Från en helt avstängd konsol kan du vara inne i spelet på under tio sekunder och laddningstiderna i spelet är helt obefintliga. Det är lite ovant att spela utan laddningstider, speciellt om man använt denna tid med att kolla telefonen, eller något, när man lirar. Det blir liksom som ett stressmoment att alltid vara in game. Detta lär man dock vänja sig med tiden. Vill man ha några naturliga pauser i spelet så finns det möjlighet att aktivera de tunnelbanesekvenser som första Spider-Man har, vilket gör det möjligt för dig att andas ut lite när du använder fast travel.

Precis som Microsofts next gen-konsol är PS5 bakåtkompatibel med tidigare Playstation-spel. Nya Xbox:en kan dock lira fler spel från alla Xbox-generationer, medan PS5 endast kan lira PS4-spel. Det är ändå helt okej. Visst, det finns några riktigt trevliga titlar på de äldre Playstation-konsolerna, men jag anser ändå att nyare spel är att föredra på ny konsol. Hur som helst så rullar PS4-titlar bättre på PS5 med bland annat jämnare fps och snabbare laddningstider. Under vårt test har vi kört en extern hårddisk för PS4-spel, men har laddat över några av PS4-spelen till PS5:an. Och kontentan är att det inte riktigt är värt och det är bättre att låta PS4-spelen ligga på externa lådan. Laddningstiderna blir bättre om spelen ligger på den snabba SSD:n, men skillnaden är inte så pass stor att det är värt att slösa värdefulla GB på PS5 på PS4-spel.

En hel lista med releasetitlar till Playstation 5 hittar ni i faktarutan.

Bra vibrationer


Med Playstation 5 kommer en helt ny handkontroll, vilket helt ärligt var lite oväntat. Sony har praktiskt taget kört samma design på sin kontroll sedan första Dualshock. Kontrollen är lite större och bulkigare än kontrollen till Dualshock 4, men detta är inte något som märks av vid användning. Formen gör att kontrollen ligger bra i händerna och knapparna är lika lättillgängliga som de varit i tidigare handkontroller.

Utöver den nya designen kommer kontrollen med två stora nyheter. Adaptive triggers och ny vibrationsmotor. Adaptive triggers är det officiella namnet på den haptiska feedback spelare får i spel som Astro’s Playground. Som vi nämnt tidigare är det ett fysiskt motstånd som justeras beroende på vad som händer i spelet. Skjuter vi pilbåge i Astro’s Playground känner vi bågens spänning när vi trycker ner triggerknappen och i Spider-Man: Miles Morales känner vi när Miles måste ta i när han svingar runt New York. Tidigare trodde jag att detta skulle kännas som en gimmick, men helt ärligt fungerar det för att skapa lite mer inlevelse. Att du måste spjärna emot när du svingar som Miles Morales så får vi en liten, väldig liten, inblick i hur det är att faktiskt använda Spindelmannens nät för att navigera i stan.

Adaptive triggers är riktigt imponerande, men huruvida funktionen kommer hålla med tiden är okänt. Det är ändå en rörlig del, eller rättare sagt en massa rörliga delar, i kontrollen som kan slitas ut med tiden och vi får se om en handkontroll håller under hela konsolgenerationen, eller om funktionen ger upp efter något år.

Känner man att adaptive triggers bara är i vägen så är det möjligt att stänga av dessa i inställningsmenyn.

Den andra stora nyheten är vibrationsmotorn och kort sagt är den imponerande. Kontrollen kan leverera mer detaljerade vibrationer till skillnad från den mullrande vibrationsmotorn i tidigare kontroller. Som nämnt tidigare visas detta bra i Astro’s Playground och vi känner skillnad på vibrationerna när vi springer på sand, metall och is. Det är riktigt flådigt och det ska bli väldigt intressant att se hur den nya vibrationstekniken kommer användas i framtiden.

Okej, det finns en tredje relativt stor nyhet och det är att kontrollen nu har en integrerad mikrofon vilket låter dig chatta med vänner även om du inte har ett dedikerat headset. Mikrofonen är lätt att stänga av med en knapp som sitter under Playstation-knappen.

När det kommer till batteritid lämnar kontrollen lite att önska, men den är ändå bättre än på Dualshock 4. Batterikapaciteten ligger på runt 1500mAh medan Dualshock 4 hade runt 1000mAh och under vårt test har kontrollen levt för runt 8 timmars speltid. I och med att kontrollen kör USB-C för laddning är det riktigt härligt att bara kunna lägga kontrollen på laddning när den inte används.

Rent, fint och enkelt


Playstation 5 kommer med ett nytt gränssnitt och det är tydligt att Sony vill ha spel i fokus. Det känns till stor del som en vidareutveckling av gränssnittet till Playstation 5. Startar vi konsolen möts vi av gnistor som flyger omkring och därefter får vi möjlighet att logga in med vår användare, vilket går att stänga av om du endast har en Playstation-användare i hemmet för en snabbare inloggningsprocess. Beroende på om du hade ett spel igång när du stängde av konsolen eller satte den i rest mode så möts vi av lite olika menyer när konsolen startats. Är ett spel igång ser vi spelet i bakgrunden och nya control center ligger ovanför. Här får vi en bra översikt och lätt tillgång till konsolens funktioner och vi kan snabbt och enkelt hoppa in i spelet genom att klicka på cirkel.

Stängdes konsolen av utan att ha ett spel igång så kommer vi direkt till hemskärmen när konsolen startas. Hemskärmen är uppdelad i två delar; en för spel och en annan för media. Tyvärr får vi inte prata om mediadelen, eller spelbutiken, än då dessa inte är färdigställda, men det är ändå roligare att prata om speldelen än om vilka streamingappar som kommer finnas tillgängliga, vilket är känt sedan tidigare. Hur som helst. I speldelen får vi se en rad med de titlar som finns installerade på konsolen samt snabb åtkomst till Playstation Plus, Playstation Now och Playstation Store. Hoppar vi över till en spelikon kan vi starta spelet genom att klicka X, men om vi scrollar ner får vi snabb tillgång till nyheter från utvecklarna, streams från spelet samt snabb tillgång till bonusgrejer som DLC. Ni som har lirat PS4 tidigare känner igen detta. Ett riktigt trevligt tillskott är nya spelbiblioteken som ger dig en bra överblick över de titlar du äger och har installerade på konsolen samt vilka titlar du äger via Playstation Plus. Kör du extern hårddisk kan du även se vilka titlar som är installerade var.

För att komma till hemskärmen så behöver du bara hålla ner Playstation-knappen på kontrollen och control center, eller snabbmenyn, kommer du åt genom ett enkelt klick. Snabbmenyn är riktigt användbar och ger dig möjlighet att snabb hoppa mellan spel, se aviseringar, få överblick över dina vänner samt kontrollera musik. Utöver det kan vi snabbt se hur mycket batteri kontrollen har samt komma åt viloläge.

Något jag verkligen uppskattar med den nya snabbmenyn att ljudinställningar har flyttat dit. Tidigare har du varit tvungen att gå in i konsolens ljudinställningar för att välja var ljudet ska spelas upp, men på PS5 är dessa inställningar tillgängliga direkt när du klickar på PS-knappen på kontrollen. Så om du ofta skiftar mellan att köra trådlösa hörlurar och ljudsystem är ju detta riktigt trevliga nyheter.

Kort sagt så är gränssnittet väldigt genomtänkt och det känns inte som att någon tid slösas på invecklade system eller annat trams.

Ska man köpa på direkten?


Till skillnad från Xbox Series X så kommer Sony erbjuda en del exklusiva next gen-upplevelser direkt vid release och det tycker vi är kalas. Hittills har vi spelat Astro’s Playground och Spider-Man: Miles Morales och båda spelen gör ett kalasjobb med att visa vad konsolen går för. Mer specifikt demonstrerar Miles Morales vilket visuellt spektakel next gen kan vara och Astro’s Playground gör verkligen ett fantastiskt jobb med att visa användaren hur den nya kontrollen fungerar. Och vid release kommer vi även få tillgång till fler upplevelser som Demon’s Souls-remaken, Sackboy: A Big Adventure och Bugsnax. Sedan har vi några semi-exklusiva spel som Godfall och förstås tredjepartstitlar som Assassin’s Creed: Valhalla. Sony kommer alltså med PS5 leverera spelupplevelser som känns nya och fräscha och bara det gör att uppgradering eller köp är rätt värt.

Struntar ni i spelen som finns tillgängliga vid release, så är det givetvis en helt annan femma. Men precis som med Xbox Series X ser framtiden för denna konsolgeneration riktigt lovande och ljus ut.

Precis som med Xbox Series X så kräver PS5 en relativt ny TV för att kunna användas till fullo, men det är inte helt onödigt för stunden. För att kunna få ut 8K-bild eller 4K/120fps behöver du ha en TV med HDMI 2.1. Det finns dock inga spel som kommer upp i dessa siffror för tillfället och det lär dröja något år innan all kräm från konsolen kan klämmas ut. Har du en relativt ny TV som kan hantera 4K och HDR så kommer du definitivt kunna leva med den ett tag till.

Sammanfattning


Playstation 5 gör verkligen ett bra jobb med att visa vad next gen har att erbjuda med snabba laddningstider, ray tracing och detaljerade vibrationer. Gränssnittet är enkelt och härligt att använda och Sony har gjort ett bra jobb med att leverera värdefulla funktioner. Kort och gott gillar vi vad PS5:an erbjuder idag och vi väntar med spänning av vad Sony och gänget kommer erbjuda i framtiden.

Playstation 5 kommer släppas 19 november och priset ligger på 5990 kronor för versionen med skivläsare och den digitala varianten kommer kosta 4990 kronor.

Läs mer
Visa
Lanseringstitlar samt PS Plus Collection
Assassin's Creed Valhalla
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops Cold War
Demon's Souls
Devil May Cry 5: Special Edition
Dirt 5
NBA 2K21
Sackboy: A Big Adventure
Spider-Man: Miles Morales
The Pathless
Watch Dogs: Legion

PS Plus Collection
Bloodborne
Days Gone
Detroit: Become Human
God of War
Infamous: Second Son
Ratchet and Clank
The Last Guardian
The Last of Us: Remastered
Until Dawn
Uncharted 4: A Thief's End
Batman: Arkham Knight
Battlefield 1
Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
Crash Bandicoot Nsane Trilogy
Fallout 4
Final Fantasy XV: Royal Edition
Monster Hunter: World
Mortal Kombat X
Persona 5
Resident Evil 7: Biohazard
53.3°
0

Playstation 5 är next gen på riktigt

Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Scambaiter lyckas hacka nätbedragares webbkamera
Något nätbedragaren inte var beredd på

Här har vi ett nytt underhållande klipp där YouTube-kanalen Scambaiter jagar nätbedragare. Denna gång lyckas han koppla upp sig mot bedragarens webbkamera något som minst sagt chockerar bedragarna. Tumnagel
40.4°
+
Frode Wikesjö
0

85 procent av alla nya bilar sålda i Norge var elektriska
I alla fall under mars månad

Norge gillar som bekant det här med elektriska bilar. De gillar dem tydligen så pass mycket att nästan 85 procent av alla bilar som såldes där förra året var batteridrivna (56,3 procent) eller plug-in hybrider (28,6 procent). Modellen som såldes bäst var Teslas Model 3 följt av Audi e-tron och sedan Nissan Leaf. En mer detaljerad genomgång av Norges elbilförsäljning under mars månad kan kollas in via länken nedan. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

Spelkult kollar in Marvel Champions
Ett av de högst rankade kortspelen på Boardgamegeek

Våra vänner borta på Spelkult bestämde sig för att kolla in Marvel Champions: The Card Game från Fantasy Flight Games. Spelet är ett av de högst rankade kortspelen på spelsajten Boardgamegeek och spelkult ville väl se in rankingen är befogad eller ej. Du kan kolla in hela unboxingen och en genomgång av spelreglerna i klippet ovan. Det Spelkult gillade med spelet var att det går snabbt att spela, inte kräver så mycket plats och att informationen korten är tydlig. Saker som de inte gillade var att spelet lätt kan bli dyrt i längden med alla expansioner och extra kort som behövs om man ska spela det med fler än två spelare. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Varför ser man aldrig kameran i speglar?
Många olika trick för att få bort den

Här bjuds på ett rätt intressant klipp där någon går igenom ett gäng filmscener där man känner att man kanske borde se kameran men inte gör det. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kina bötfäller Alibaba
En saftig mångmiljardbot

Kinesiska tillsynsmyndigheter har dömt näthandelsjätten Alibaba att betala 18,2 miljarder yuan (23,7 miljarder kronor). Det är ju galet mycket pengar det och fyra procent av Alibabas försäljning under 2019. Boten är också nästan tre gånger så högt som den tidigare högsta företagsboten som Qualcomm råkade ut för under 2015. Anledningen till boten är för tillsynsmyndigheten anser att Alibaba har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden genom att förbjuda säljare som använder Alibaba lägga upp sina varor på konkurrerande tjänster. Alibaba kommer inte bestrida boten och nämner i ett pressmeddelande att de accepterar sanktionen med ödmjukhet. Det råder så klart spekulationer att denna bot är ett personligt straff mot Alibabas ägare Jack Ma som sägs ha hamnat lite i kläm med landets myndigheter. Tumnagel
35.9°
+
Frode Wikesjö
0

En första trailer för WWE 2K22
Kan det bli något vettigt denna gång?

Under nattens första kväll av Wrestlemania passade 2K på att annonsera sitt nya spel WWE 2K22. Spelserien tog som bekant en paus förra året vilket kanske var lika bra då kvalitén på senare tid har varit under all kritik. Om WWE 2K22 lyckas bli vettigt återstår att se men faktumet att Cesaro, även om han som vanligt får stryk, är med i första teasern bådar ju gott. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Logitech slutar tillverka Harmony-fjärrkontroller
Ännu en era avslutas

Logitech meddelade i veckan att man inte längre kommer tillverka några fler Harmony-fjärrkontroller. Detta var väl inte helt oväntat då Logitech generellt varit väldigt tysta kring Harmony-serien på sistone. Det kommer så klart fortfarande vara möjligt att köpa enheterna i butiker men när alla dem tagit slut kommer de inte fyllas på med nya. Logitech planerar att fortsätta stödja Harmony-communityn med supportsidor, garantier och tillgång till mjukvara. Tumnagel
32.9°
+
Frode Wikesjö
0

En teaser för S06 av Legends of Tomorrow
Wille jublar

Tro det eller ej så är det snart dags för den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow att ha premiär och nyss fick vi en första teaser för denna säsong. Som bekant slutade förra säsongen på en saftig cliffhanger där Sara Lance kidnappades av tidsresande utomjordingar. Legenderna kommer också få en ny medlem denna säsong i form av Esperanza "Spooner" Cruz som spelas av Lisseth Chavez. Den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow har premiär på den amerikanska tv-kanalen CW den 2 maj. Tumnagel
36.6°
+
Frode Wikesjö
0

Age of Empires IV släpps till hösten
Direkt på Xbox Game Pass för PC

Under gårdagen höll Microsoft ett litet minijippo för kommande Age of Empires IV som utvecklas av Relic Entertainment. Bland annat meddelade man då att spelet kommer släppas under hösten till Windows via Steam samt Windows Store och vara tillgängligt för dem som kör Xbox Game Pass för PC. Detta realtidsstrategispel kommer innehålla kampanjer för fyra olika civilisationer som du då ska ta genom fyra olika tidsåldrar. En ny grej för spelet är möjligheten att gömma trupper i skogen för att ligga i bakhåll vilket ju låter spännande. En trailer för spelet kan beskådas ovan och hela jippot kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
42.0°
+
Frode Wikesjö
0

Så här ser det ut när man åker genom Musks tunnel
Den under Las Vegas

Tidigare i veckan fick pressen provåka Elon Musks kollektivtrafik som tar passagerare genom tunlar under Las Vegas. Denna tunnel befinner sig tolv meter under jorden och är sammanlagt ungefär 2,5 kilometer lång med tre stop. Tanken är att det i dessa tunlar ska köra ett stadigt flöde med Teslas som körs autonomt. Bilarna ska också rymma upp till 16 personer. Men just nu är det inte så sexigt då bilarna under denna pressdag var helt vanliga Teslas som kördes av riktiga människor med en fart på runt 55 Km/h Vid full kapacitet är det tänkt att denna loop ska kunna transportera 4 400 i timmen. Om det blir så återstår att se när denna tunnel öppnas upp inom några månader. Under juni månad kommer det hållas en större konferens i Las Vegas och då blir det spännande att om det här är en vettig investering från Las Vegas sida eller ej. Tumnagel
35.2°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för Together BnB
Märkligt snuskpellespel

Together BnB är ett kommande spel där du som spelare driver ett bed and breakfast och spenderar din vardag med att ta pervobilder på kvinnliga gäster samt skjuta vilddjur med pistoler för att få rätt på vad som häde med din bror som mystiskt försvunnit. Together BnB is a 3D Real-Time first-person love adventure PC Game. You will be playing the main character James, whose older brother owns a BnB. James was forced to take over the management of the BnB since his brother mysteriously disappeared. Besides searching for his brother through various clues, as a deputy manager, James also has to assist the beautiful tenants of the BnB, satisfy them and help them achieve their goals... Trailern för spelet kan kollas in ovan och sammanfattar verkligen denna märkliga kombination. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Star Trek-film har premiär under 2023
Långt kvar tills dess ju!

Även om det var fem år sedan vi sist fick se en ny Star Trek-film på bio får vi vänta ett tag till på att vi får se en till. Paramount har nämligen bestämt sig för att inte släppa nästa Star Trek-film förrän den 9 juni 2023. Vad filmen kommer handla om och vem som står för manuset är för tillfället oklart. Tidigare rapporter kring denna film har bland annat sagt att Quentin Tarantino eller Noah Hawley var ansvariga för manuset men det verkar inte längre vara fallet. Det är också oklart vilken tidslinje filmen kommer utspela sig men antagligen återvänder de till Kelvin-tidslinjen igen. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Michael Reeves leker med Spot
Gör så den kissar öl

Michael Reeves har fått leka lite med roboten Spot från Boston Dynamics. Självklart använde han sin tid och kunskap för att göra det mest praktiska en sådan här robot kan göra, nämligen att kissa öl. Tumnagel
41.6°
+
Frode Wikesjö
0

Längre gameplay-trailer för The Day Before
Det där Last of Us-liknande MMO-spelet

Här bjuds vi på en längre trailer för spelet The Day Before vilket är ett kommande MMO-spel som utspelar sig i ett USA som drabbats av en dödlig pandemi. Infekterade människor har blivit köttsugna zombies och de som överlevde drabbar samman över de få resurser som är kvar. När spelet släpps är för tillfället okänt, men länk till spelet på Steam har ni här nere till vänster och där kan ni wishlista för att hålla er uppdaterade. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Stor modell av Mustangen från Gone in 60 seconds
Bygg Eleanor på 27 månader

Eleanor från filmen Gone in 60 seconds är troligen en av de allra mest kända film-bilarna. Nu finns den som smått gigantisk metallmodell som mäter 58 centimeter lång. Den säljs av några som heter Die-cast club och det lär bli en dyr historia att få ihop den. Det tar också 27 månader. Varje månad får man nämligen fyra kit som kostar 120 kronor styck ungefär. Dessa bygger man sedan ihop och när 27 månader har gått så har man byggt ihop bilen. Låter det dyrt? Det är det, prislappen totalt blir 13.000 spänn. Aj. Men kanske ett roligt och långt projekt. Tumnagel
39.8°
+
Roger Åberg
0

Premiärdatum för nästa Indiana Jones-film
29 juli 2022

Under gårdagen meddelade Disney att nästa Indiana Jones-äventyr har premiär den 29 juli 2022. Harrison Ford återvänder som bekant för huvudrollen och kommer bland annat få sällskap av Phoebe Waller-Bridge. John Williams kommer också att återvända för att ge filmen lite musik. Tumnagel
45.1°
+
Frode Wikesjö
0

De första 16 minuterna från Diablo 2: Resurrected
Från den pågående alfan

Som bekant pågår det just nu ett tekniskt alfatest för Diablo 2: Resurrected. Folket från IGN har fått lägga vantarna på det och bjuder här på spelets första 16 minuter. Nedan kan man också spana in ett klipp där man jämför den gamla grafiken med den nya. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

Därför är miles per gallon idioti
Vänd på det!

Amerikanarna kan en del saker, men mått har de verkligen inte fått rätt. Extra knäppt blir det när man vänder på saker och här förklarar Engineering Explained varför miles per gallon är ren och skär idioti jämfört med liter per mil. Tumnagel
50.5°
+
Roger Åberg
0

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
53kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
102kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
159kg
+
Wille Wilhelmsson

Så gjorde Moby nya versionen av Porcelain
Reprise Version

Porcelain är en av Mobys mest kända låtar och nu har Moby spelat in en ny version av den. Den här gången är den inte alls elektronisk utan med orkester och hela rasket. Med på sång är också Jim James. Ovan kan ni ser Moby berätta om hur den nya versionen kom till och nedan kan ni lyssna på den och se originalvideon. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Netflix arrangerar Snabba Cash-konsert
Med Timbuktu, Silvana Imam och andra

Igår hade Netflix svenska tv-serie Snabba Cash premiär och i morgon kommer Netflix att köra en digital "Snabba Cash"-konsert för att uppmärksamma det. På konserten kommer 1.Cuz, Greekazo, Mwuana, Timbuktu, Silvana Imam, Lilla Namo, Erik Lundin, Stor samt Linda Pira att uppträda. Förutom musikuppträdanden kommer även Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela och Ayan Ahmed tillsammans med Snabba Cash regissör Jesper Ganslandt dyka upp på eventet. De kommer bland annat berättar om skapandet av serien i intervjuer ledda av konferencier Amie Bramme Sey. Netflix "Snabba Cash – The Music Event" släpps den 9 april kl 19:00 på Netflix YouTube-kanal vilken hittas på länken här nedanför. Tumnagel
-121kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas nya sneakers går att pimpa med lego-bitar
Om du vill ha lite färggladare ränder

Förra året inledde Adidas och Lego ett samarbete och nu har de släppt en ny modell som de båda tagit fram tillsammans. Den nya modellen baseras på Adidas Ultraboost DNA-modell vilken har försetts med designelement från Lego. Skorna levereras även med lite legobitar som användaren kan använda för att designa om de tre Adidas-ränderna som finns på varje skos sida. Adidas Ultraboost DNA X Lego började säljas på Adidas sajt klockan 10:00 i morse och kostar cirka 1700 kronor. Tumnagel
-8kg
+
Wille Wilhelmsson

Rolex släpper ny generation av Explorer II

Rolex modell Explorer II är en mix av deras Explorer och GMT-Master II och släpptes första gången 1971. Senaste generationen visades upp 2011 och nu är det dags igen för en ny generation, så här tio år senare. Uppdateringen är en finputsning och den största förändringen är egentligen att den nu syns bättre i mörkret, man har nämligen uppdaterat materialet som lyser i mörkret och det ska lysa klarare och längre än tidigare. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Marcus snickrade sin egen soffa
Kopia av en dyr klassiker

Norrgavels träsoffa av rak modell är en riktigt snygg sak, men också väldigt dyr. Säkert värd pengarna och hantverket, men 31.400 kronor är ändå en slant. Marcus Carlsson tyckte att det var en bättre och roligare idé att snickra ihop den, så det gjorde han. På vardagsrumsgolvet. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg