m
Playstation 5 är next gen på riktigt

Playstation 5 är next gen på riktigt
Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Spel / Feature

TL;DR: Playstation 5 är en kraftfull konsol och Sony har gjort ett svinbra jobb med att demonstrera vad konsolen går för.

Generationsskifte i konsolvärlden har tidigare varit rätt drastiska och när ny konsol släppts så har det varit svårt att inte yttra ett litet wow när man får börja lira. Nya konsoler har erbjudit tjusiga 3D-grafik, större världar, innovativa tekniker och förstås spel som demonstrerar detta. Med PS5 och Xbox Series X är dock skillnaderna svårare att se med ett otränat öga, men PS5 lyckas ändå visa vad nästa konsolgeneration har att erbjuda. Och efter en tid med konsolen känner jag mig hoppfull och exalterad över framtiden.

Routern


Både Xbox Series X och PS5 är rätt otympligt designade konsoler, men Sony verkar ha velat ta hem pokalen för den mest osmidigt designade konsolen. PS5 är svinhög och har kurvor som gör enheten omöjlig att stapla. Det går inte att sticka under stolen med att PS5 är otymplig. Detta då det bokstavligt talat inte går att sticka konsolen under stolen. Jag fattar att det inte är så roligt att leverera en ny spelkonsol som ser ut som ytterligare en VHS-spelare, men att släppa en konsol som nästan är omöjlig att placera i hemmet så länge man inte bor på valfri rymdfarkost i Star Trek-universumet känns inte som en bra idé heller.

En hade önskat att Sony taggat ner lite på den futuristiska designen för att underlätta för slutanvändaren att placera konsolen i hemmet. Sony lär dock leverera fler varianter av Playstation 5 i framtiden. För tillfället finns det en digital only-variant utan skivläsare och en vanlig med skivläsare, men historiskt sett har Sony levererat alternativa versioner av konsolen med tiden. Förhoppningsvis kommer nästa version ha en lite mer sparsmakad design.

Anledningen till att designen är som den är beror på kylningen. Och kylningen gör ett riktigt bra jobb att kyla ner konsolen utan att låta som en rymdfarkost. Ni som sitter på PS4 Pro vet att den maskinen är rätt duktig på att vara högljudd, men PS5 gör knappt ett knyst ifrån sig även när man svingar runt i New York som Miles Morales i 4K med ray tracing-effekter. Det är verkligen en fröjd. Och när det kommer till värmebildning verkar konsolen inte ha några svårigheter att föra bort värmen från innanmätet. Kort sagt har Sony gjort ett jobb med att hålla konsolen tyst med en relativt låg temp.

När det kommer till specs så ser läget ut såhär:
Processor: Custom AMD Zen 2 CPU, 8 core 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2,23 GHz
RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Lagring: Custom 825 GB SSD / 650GB ledig
Lagringsbandbredd: 448 GB/s
IO throughput: 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Expanderbar lagring: NVMe SSD
Extern lagring: USB HDD support (enbart PS4-spel)
Optisk enhet: 4K UHD Blu-ray

På pappret är hårdvaran kraftfull, vilket inte är oväntat. Något förvånande är lagringssituationen. Konsolen kommer med 825GB snorsnabb SSD-lagring, men endast runt 650GB av dessa är tillgängliga för användaren. Detta är lite snålt och situationen blir värre av att det inte finns någon möjlighet att utöka den snabba lagringen på något sätt vid release. Även om du köper snabb NVMe SSD kommer du inte kunna använda denna i PS5 vid release, utan möjligheten att utöka kommer med en framtida mjukuppdatering. Det är dock möjligt att köra extern hårddisk som på PS4, men dessa hårddiskar ska helst användas för att lagra PS4-spel som inte är helt optimerade att köras med den snabba lagringen. Förhoppningsvis kommer Sony och lagringstillverkare förse marknaden med snabb lagring illa kvickt. Att endast kunna installera två Call of Duty-spel känns inte precis okej.

Med den snabba hårddisken kommer dock ett par fördelar som underlättar för lagringen. Det möjliggör för utvecklare att komprimera sina resurser så att de tar upp mindre plats på hårddisken som i sin tur leder till att spelen blir mindre. SSD:n ser även till att spel laddas snabbt som attans. Så pass att du kan vara inne i spel bara några sekunder efter att du kallstartat konsolen och spel som drar nytta av den snabba lagringen har obefintliga laddningstider. Att hoppa in och ut ur fiendebaser i Spider-Man: Miles Morales utan att behöva vänta över huvud taget är bannemig det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Astro’s Playground visar vad som gäller


Med ny konsolgeneration är det viktigt att demonstrera för användarna vad som faktiskt är nytt och vad man kommer kunna göra med konsolen i framtiden. Microsoft har inte gjort ett bra jobb med detta, men som tur är gör Sony det. PS5 kommer med Astro’s Playground förinstallerat och utöver att erbjuda en underhållande plattformsupplevelse med trevliga throwbacks till olika kapitel i Playstation-historian får vi även en klar bild av hur det kommer vara att lira spel som optimerats för next gen. Snabba laddningstider, hög fps och tjusig ljussättning erbjuds i spelet, men det är inte allt.

Vi får även uppleva hur den nya Dualsense-kontrollen fungerar med sin nya vibrationsmotor och haptisk feedback i trigger-knapparna. Med den nya kontrollen kan vi känna skillnad på olika sorters underlag Astro går på och motståndet man får i triggerknapparna är riktigt imponerande. I spelet får vi bland annat skjuta pilbåge och när bågen spänns får vi ett fysiskt motstånd i knappen.

Utöver Astro’s Playground har vi även fått lira Spider-Man: Miles Morales och det är här vi får se vad PS5 kan leverera. Både när det kommer till grafik och snabba laddningstider. Spelet rullar i 4K/30 fps med ray tracing aktiverat och grafikläget erbjuder verkligen ett visuellt spektakel. Ljuset från Miles Morales nya blixtförmågor och de nya fiendernas neon-rustningar agerar på ett naturligt sätt som höjer upplevelsen ett skvätt. Spelet erbjuder även ett performance-läge där spelet rullar i 4K/60 fps, men då får man inga flådiga ray tracing-effekter. Jag har hoppat en del mellan de olika lägena och, visst, 60 fps är härligt och ger spelet ett riktigt bra flyt, men performance-läget får spelet att se plattare och mer onaturligt ut än när man lirar med tjusigare grafik. Oavsett är det trevligt att kunna välja mellan de olika grafiklägena.

Som vi nämnde tidigare gör Spider-Man: Miles Morales också ett riktigt bra jobb med att visa vad den snabba lagringen går för. Från en helt avstängd konsol kan du vara inne i spelet på under tio sekunder och laddningstiderna i spelet är helt obefintliga. Det är lite ovant att spela utan laddningstider, speciellt om man använt denna tid med att kolla telefonen, eller något, när man lirar. Det blir liksom som ett stressmoment att alltid vara in game. Detta lär man dock vänja sig med tiden. Vill man ha några naturliga pauser i spelet så finns det möjlighet att aktivera de tunnelbanesekvenser som första Spider-Man har, vilket gör det möjligt för dig att andas ut lite när du använder fast travel.

Precis som Microsofts next gen-konsol är PS5 bakåtkompatibel med tidigare Playstation-spel. Nya Xbox:en kan dock lira fler spel från alla Xbox-generationer, medan PS5 endast kan lira PS4-spel. Det är ändå helt okej. Visst, det finns några riktigt trevliga titlar på de äldre Playstation-konsolerna, men jag anser ändå att nyare spel är att föredra på ny konsol. Hur som helst så rullar PS4-titlar bättre på PS5 med bland annat jämnare fps och snabbare laddningstider. Under vårt test har vi kört en extern hårddisk för PS4-spel, men har laddat över några av PS4-spelen till PS5:an. Och kontentan är att det inte riktigt är värt och det är bättre att låta PS4-spelen ligga på externa lådan. Laddningstiderna blir bättre om spelen ligger på den snabba SSD:n, men skillnaden är inte så pass stor att det är värt att slösa värdefulla GB på PS5 på PS4-spel.

En hel lista med releasetitlar till Playstation 5 hittar ni i faktarutan.

Bra vibrationer


Med Playstation 5 kommer en helt ny handkontroll, vilket helt ärligt var lite oväntat. Sony har praktiskt taget kört samma design på sin kontroll sedan första Dualshock. Kontrollen är lite större och bulkigare än kontrollen till Dualshock 4, men detta är inte något som märks av vid användning. Formen gör att kontrollen ligger bra i händerna och knapparna är lika lättillgängliga som de varit i tidigare handkontroller.

Utöver den nya designen kommer kontrollen med två stora nyheter. Adaptive triggers och ny vibrationsmotor. Adaptive triggers är det officiella namnet på den haptiska feedback spelare får i spel som Astro’s Playground. Som vi nämnt tidigare är det ett fysiskt motstånd som justeras beroende på vad som händer i spelet. Skjuter vi pilbåge i Astro’s Playground känner vi bågens spänning när vi trycker ner triggerknappen och i Spider-Man: Miles Morales känner vi när Miles måste ta i när han svingar runt New York. Tidigare trodde jag att detta skulle kännas som en gimmick, men helt ärligt fungerar det för att skapa lite mer inlevelse. Att du måste spjärna emot när du svingar som Miles Morales så får vi en liten, väldig liten, inblick i hur det är att faktiskt använda Spindelmannens nät för att navigera i stan.

Adaptive triggers är riktigt imponerande, men huruvida funktionen kommer hålla med tiden är okänt. Det är ändå en rörlig del, eller rättare sagt en massa rörliga delar, i kontrollen som kan slitas ut med tiden och vi får se om en handkontroll håller under hela konsolgenerationen, eller om funktionen ger upp efter något år.

Känner man att adaptive triggers bara är i vägen så är det möjligt att stänga av dessa i inställningsmenyn.

Den andra stora nyheten är vibrationsmotorn och kort sagt är den imponerande. Kontrollen kan leverera mer detaljerade vibrationer till skillnad från den mullrande vibrationsmotorn i tidigare kontroller. Som nämnt tidigare visas detta bra i Astro’s Playground och vi känner skillnad på vibrationerna när vi springer på sand, metall och is. Det är riktigt flådigt och det ska bli väldigt intressant att se hur den nya vibrationstekniken kommer användas i framtiden.

Okej, det finns en tredje relativt stor nyhet och det är att kontrollen nu har en integrerad mikrofon vilket låter dig chatta med vänner även om du inte har ett dedikerat headset. Mikrofonen är lätt att stänga av med en knapp som sitter under Playstation-knappen.

När det kommer till batteritid lämnar kontrollen lite att önska, men den är ändå bättre än på Dualshock 4. Batterikapaciteten ligger på runt 1500mAh medan Dualshock 4 hade runt 1000mAh och under vårt test har kontrollen levt för runt 8 timmars speltid. I och med att kontrollen kör USB-C för laddning är det riktigt härligt att bara kunna lägga kontrollen på laddning när den inte används.

Rent, fint och enkelt


Playstation 5 kommer med ett nytt gränssnitt och det är tydligt att Sony vill ha spel i fokus. Det känns till stor del som en vidareutveckling av gränssnittet till Playstation 5. Startar vi konsolen möts vi av gnistor som flyger omkring och därefter får vi möjlighet att logga in med vår användare, vilket går att stänga av om du endast har en Playstation-användare i hemmet för en snabbare inloggningsprocess. Beroende på om du hade ett spel igång när du stängde av konsolen eller satte den i rest mode så möts vi av lite olika menyer när konsolen startats. Är ett spel igång ser vi spelet i bakgrunden och nya control center ligger ovanför. Här får vi en bra översikt och lätt tillgång till konsolens funktioner och vi kan snabbt och enkelt hoppa in i spelet genom att klicka på cirkel.

Stängdes konsolen av utan att ha ett spel igång så kommer vi direkt till hemskärmen när konsolen startas. Hemskärmen är uppdelad i två delar; en för spel och en annan för media. Tyvärr får vi inte prata om mediadelen, eller spelbutiken, än då dessa inte är färdigställda, men det är ändå roligare att prata om speldelen än om vilka streamingappar som kommer finnas tillgängliga, vilket är känt sedan tidigare. Hur som helst. I speldelen får vi se en rad med de titlar som finns installerade på konsolen samt snabb åtkomst till Playstation Plus, Playstation Now och Playstation Store. Hoppar vi över till en spelikon kan vi starta spelet genom att klicka X, men om vi scrollar ner får vi snabb tillgång till nyheter från utvecklarna, streams från spelet samt snabb tillgång till bonusgrejer som DLC. Ni som har lirat PS4 tidigare känner igen detta. Ett riktigt trevligt tillskott är nya spelbiblioteken som ger dig en bra överblick över de titlar du äger och har installerade på konsolen samt vilka titlar du äger via Playstation Plus. Kör du extern hårddisk kan du även se vilka titlar som är installerade var.

För att komma till hemskärmen så behöver du bara hålla ner Playstation-knappen på kontrollen och control center, eller snabbmenyn, kommer du åt genom ett enkelt klick. Snabbmenyn är riktigt användbar och ger dig möjlighet att snabb hoppa mellan spel, se aviseringar, få överblick över dina vänner samt kontrollera musik. Utöver det kan vi snabbt se hur mycket batteri kontrollen har samt komma åt viloläge.

Något jag verkligen uppskattar med den nya snabbmenyn att ljudinställningar har flyttat dit. Tidigare har du varit tvungen att gå in i konsolens ljudinställningar för att välja var ljudet ska spelas upp, men på PS5 är dessa inställningar tillgängliga direkt när du klickar på PS-knappen på kontrollen. Så om du ofta skiftar mellan att köra trådlösa hörlurar och ljudsystem är ju detta riktigt trevliga nyheter.

Kort sagt så är gränssnittet väldigt genomtänkt och det känns inte som att någon tid slösas på invecklade system eller annat trams.

Ska man köpa på direkten?


Till skillnad från Xbox Series X så kommer Sony erbjuda en del exklusiva next gen-upplevelser direkt vid release och det tycker vi är kalas. Hittills har vi spelat Astro’s Playground och Spider-Man: Miles Morales och båda spelen gör ett kalasjobb med att visa vad konsolen går för. Mer specifikt demonstrerar Miles Morales vilket visuellt spektakel next gen kan vara och Astro’s Playground gör verkligen ett fantastiskt jobb med att visa användaren hur den nya kontrollen fungerar. Och vid release kommer vi även få tillgång till fler upplevelser som Demon’s Souls-remaken, Sackboy: A Big Adventure och Bugsnax. Sedan har vi några semi-exklusiva spel som Godfall och förstås tredjepartstitlar som Assassin’s Creed: Valhalla. Sony kommer alltså med PS5 leverera spelupplevelser som känns nya och fräscha och bara det gör att uppgradering eller köp är rätt värt.

Struntar ni i spelen som finns tillgängliga vid release, så är det givetvis en helt annan femma. Men precis som med Xbox Series X ser framtiden för denna konsolgeneration riktigt lovande och ljus ut.

Precis som med Xbox Series X så kräver PS5 en relativt ny TV för att kunna användas till fullo, men det är inte helt onödigt för stunden. För att kunna få ut 8K-bild eller 4K/120fps behöver du ha en TV med HDMI 2.1. Det finns dock inga spel som kommer upp i dessa siffror för tillfället och det lär dröja något år innan all kräm från konsolen kan klämmas ut. Har du en relativt ny TV som kan hantera 4K och HDR så kommer du definitivt kunna leva med den ett tag till.

Sammanfattning


Playstation 5 gör verkligen ett bra jobb med att visa vad next gen har att erbjuda med snabba laddningstider, ray tracing och detaljerade vibrationer. Gränssnittet är enkelt och härligt att använda och Sony har gjort ett bra jobb med att leverera värdefulla funktioner. Kort och gott gillar vi vad PS5:an erbjuder idag och vi väntar med spänning av vad Sony och gänget kommer erbjuda i framtiden.

Playstation 5 kommer släppas 19 november och priset ligger på 5990 kronor för versionen med skivläsare och den digitala varianten kommer kosta 4990 kronor.

Läs mer
Visa
Lanseringstitlar samt PS Plus Collection
Assassin's Creed Valhalla
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops Cold War
Demon's Souls
Devil May Cry 5: Special Edition
Dirt 5
NBA 2K21
Sackboy: A Big Adventure
Spider-Man: Miles Morales
The Pathless
Watch Dogs: Legion

PS Plus Collection
Bloodborne
Days Gone
Detroit: Become Human
God of War
Infamous: Second Son
Ratchet and Clank
The Last Guardian
The Last of Us: Remastered
Until Dawn
Uncharted 4: A Thief's End
Batman: Arkham Knight
Battlefield 1
Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
Crash Bandicoot Nsane Trilogy
Fallout 4
Final Fantasy XV: Royal Edition
Monster Hunter: World
Mortal Kombat X
Persona 5
Resident Evil 7: Biohazard
53.3°
0

Playstation 5 är next gen på riktigt

Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Ungern vill också kunna införa sanktioner mot sociala medier
Landets justitieminister anser att de begränsar yttrandefriheten

Ungerns justitieminister Judit Varga föreslog igår att sociala medie-företag skulle kunna bestraffas med någon slags sanktioner då hon anser att företagen systematiskt begränsar vissa personers yttrandefrihet. I ett inlägg på Facebook anklagar Varga bland annat Facebook för att begränsa vilka som kan se hennes och andras inlägg. Där skriver hon bland annat: "‘Shadowban’ means the act of social media providers secretly, for political purposes, restricting the visibility and access of our user profile without our knowledge about it. To reduce their reach, Facebook also limits the visibility of Christian, conservative, right-wing opinions. I also have personal experience of that." Vargas uttalande kommer bara några dagar efter att även Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varit inne på samma linje. Morawiecki uppgav bland annat att Polen funderar på att lagstifta mot sociala medier som landets regering anser ägnar sig åt censur och begränsar yttrandefriheten. Både Polen och Ungern styrs av regeringspartier som har liknande agendor och inget av länderna placerar sig särskilt högt när det gäller pressfrihet i jämförelse med de flesta andra EU-länder. Enligt förra årets World Press Freedom Index, som sammanställs av Reportrar utan gränser, placerade sig Polen på plats 62 jämfört med 180 av världens länder medan Ungern återfanns på plats 89. De fem första placeringarna på förra årets World Press Freedom Index innehas av Norge, Finland, Danmark, Sverige och Nederländerna. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Everspace 2 ute nu som early access-version
Dags att loota och shoota i rymden!

Everspace 2 kommer inte släppas skarpt förrän nästa år, men hängivna fans kan lägga vantarna på early access-version precis nu. Everspace 2 är, inte helt oväntat, en uppföljare på Everspace från 2017. Men till skillnad från originaltiteln är det mindre fokus på roguelike och mer fokus på rpg med open world-inslag och drivor med loot att plocka upp. Enligt utvecklarna erbjuder early access-versionen av spelet en omfattande upplevelse med över 12 timmar med storyuppdrag och upp mot 25 timmar om man vill ta del av allt spelet har att erbjuda. Everspace 2 finns tillgängligt via Steam för 38 euro och GOG för 309 kronor. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

41.603 stycken körkort återkallades under 2020
Nytt rekord

Transportstyrelsen har nu släppt lite färsk statistik från förra året och den visar att antalet indragna körkort aldrig varit så högt. Totalt drogs 41.603 stycken körkort in vilket är en ökning med 13,4 procent jämfört med hur det såg ut 2019. Den största ökningen har varit inom kategorin fortkörning. Västra Götalands och Norrbottens län ökade mest när det gäller indragna körkort men flest återkallelser skedde i Stockholms län. Läs hela pressmeddelandet och all statistik på länken nedan. Tumnagel
41.5°
+
Bobby Green
0

Halvering av antalet museibesök i Sverige förra året
Kanske inte helt oväntat

Riksförbundet Sveriges Museer skriver i en ny rapport att antalet besök på Sveriges museer mer än halverades under förra året jämfört med 2019. Anledningen till det är givetvis den pågående pandemin som först ledde till besöksbegränsningar på museerna och senare till att de flesta museer stängde ner helt. Rapporten bygger på information från 124 museer i Sverige och enligt den så besöktes dessa 8,4 miljoner gånger under 2020. Det är 46 procent av de besöken som de svenska museerna hade 2019. Besöken på museernas digitala utställningar ska dock ha landet på hela 216,1 miljoner gånger enligt ett pressmeddelande från Sveriges Museer. Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sverige Museer, säger om detta: "Det här visar på museernas dragningskraft och behovet av museernas utbud även digitalt. Vi visste att museerna förstärkt utbudet på nätet, men nu vet vi också att publiken hittat dit." 2020 var första gången Sveriges Museer mätte antalet besök på museernas digitala utställningar så hur detta såg ut 2019 finns det ingen information om. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

VLC får stöd för Apple Silicon M1
Mediaspelaren släppt i ny version för Apples ARM-chip

Mediaspelaren VLC är ännu ett program i raden som nu implementerat naturligt stöd för att rulla på ARM-baserade datorer med Apples egenutvecklade chip M1. Det innebär att VLC från och med nu inte längre behöver emuleras på nya MacBook Air, Macbook Pro och Mac Mini, de tre datorer som Apple släppte i höstas i med M1-chippet. Fram tills nu har VLC körts via Rosetta 2 på de nya mac-datorerna, mjukvaran som emulerar appar skrivna för x86-processorer så att dessa även kan köras på det ARM-baserade chipet M1. För att få senaste VLC att rulla med naturligt stöd för M1-chipet behöver användaren först uppdatera, eller installera, till VLC 3.0.12 för att sedan uppdatera till VLC 3.0.12.1 skriver 9to5Mac. Tumnagel
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Skyrim kan rulla i 60 fps på PS5 via mod
Med trophies aktiverade, dessutom

På Xbox Series X/S går det att lira Elder Scrolls V: Skyrim med 60 fps via modden Uncap FPS och nu har även spelare på Playstation 5 möjlighet att lira med fler bilder per sekund. Via den nya modden Skyrim @ 60fps är det möjligt att nå den eftertraktade frameraten på ett väldigt enkelt sätt och något som är extra trevligt är att det går att använda modden och fortfarande ha möjlighet att låsa upp trophies, så länge inga andra moddar körs samtidigt. För att aktivera det hela behöver du bara ladda ner modden till din Playstation-konsol via moddmenyn, starta om spelet och sedan är det bara att tuta och köra. Gör du detta kommer dock trophies vara avaktiverade, men för att återaktivera dessa och fortfarande avnjuta spelet i 60 fps så behöver du ladda ner och aktivera modden, starta om spelet, gå till moddmenyn och avaktivera modden och då kommer spelet rulla i 60 fps med trophies. En lite underlig lösning, men det verkar fungera. Värt att nämna är att modden även går att använda på PS4 och PS5 för att nå 60 fps, men på PS4 Pro verkar det vara lite vajsing då spelet rullar i 4K. Detta borde dock kunna kringgås genom att sätta maxupplösningen på 1080p på Pro-konsolen. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Vindrutan i nya Ford Kuga känner av fuktighet i luften
Gör att den inte immar igen

Om du exempelvis varit ute och joggat och sen direkt hoppar in i bilen är risken stor att rutan immar igen illa kvickt. Men inte i nya Ford Kuga. Den har nämligen Windscreen Weather Station som känner av fuktigheten i luften och som då ändrar temperaturen på glaset och automatiskt aktiverar luftkonditioneringen innan rutan hinner imma igen. Tekniken sitter i en liten låda som är placerad längst upp på vindrutan. Tumnagel
42.6°
+
Bobby Green
0

Här är trailern till Young Rock
Tv-serien om när Dwayne Johnson växte upp

Snart drar tv-serien Young Rock igång på amerikanska NBC och i den kommer tittarna att få följa filmstjärnan Dwayne "The Rock" Johnsons uppväxt. Serien kommer att visa Johnson under tre olika tidsperioder av hans liv, som 10-åring, 15-åring och när han börjar på college. Det kommer även att förekomma en del händelser från starten på hans wrestling-karriär skriver Collider. Young Rock har premiär på NBC 16 februari och ni kan kolla in trailern till den nya tv-serien här ovanför. Om den kommer att leta sig in på någon kanal eller tjänst som vi kan ta del av här i Sverige är för tillfället oklart. Tumnagel
35.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Yale presenterar Doorman L3
Nu med inbyggd ringklocka!

Svenskägda Yale har en ny smart låstjofräs på ingång som går under namnet Doorman L3. L3 ska ge användaren samma funktioner vi hittar i V2N, som möjligheten att låsa upp med kod, nyckelbricka eller app, men kommer med nya funktioner som integrerad ringklocka som kan kopplas till app. Doorman L3 kommer även med stöd för upp till 30 nyckelbrickor, upp från 10 som V2N kunde hantera, 30 unika användarkoder och är IP55-certifierad för att kunna användas i utomhusmiljö. Och precis som syskonet Yale Linus kan L3 koppla upp sig till smarta hemmet-system som Google Home, Amazon Alexa, Phillips Hue och IFTTT kan koppla upp sig till ditt nätverk via Wifi eller telefon via Bluetooth. När Yale Doorman L3 kommer släppas eller vad den kommer kosta är för tillfället okänt. Föregångaren V2N har en prislapp på runt 4000 kronor och L3 lär ha en snäppet högre prislapp. Tumnagel
42.8°
+
André Stray
0

Kolla in lagerrobotar från BionicHive
Israeliskt startup-företag som uppmärksammades av Elon Musk

Det israeliska robotföretaget BionicHive fick lite oväntad uppmärksamhet från Elon Musk då han i en tweet där deras robotar visades upp svarade med "The robot future is coming". Det lilla företaget BionicHive har utvecklat logistikroboten SqUID vilken är tänkt att helt autonomt kunna susa fram på lager och hantera logistiken på dessa. Musks tweet har i skrivande stund retweetats över 1900 gånger och BionicHives vd Ilan Reingold säger om den oväntade uppmärksamheten: "A tweet like that from someone of the caliber of Elon Musk is a genuine and sincere vote of confidence in our product and its capabilities, by one of the people leading global technological innovation, who sees the potential. Itx27s really exciting. A huge amount of feedback, and enquiries from very strong players, among the biggest customers in the world, with whom we havenx27t yet managed to speak. Investors and other players in our ecosystem - distributors and integrators from all kinds of places - contacted us asking x27how can I be part of this and help you get into new places around the worldx27. It certainly has had an effect." I videoklippen ovan och i den inbäddade tweeten nedan kan ni kolla in när BionicHives SqUID-robotar tar sig fram för egen maskin och hanterar paket på ett lager. Tumnagel
39.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Desinformation på Twitter minskade efter Trump portades
73 procent mindre desinformation om valfusk enligt ny rapport

Efter det att Donald Trump portades från Twitter två dagar efter attacken mot Kapitolium 6 januari ska lögner och annan desinformation runt det amerikanska valet minskat med 73 procent enligt Washington Post. Enligt forskare på Zignal Labs ska bland annat diskussioner om valfusk minskat från att ha nämnts i 2,5 miljoner tweets veckan innan Trump portades till att ha diskuterats i 688.000 tweets under perioden 9 - 15 januari. Vidare ska fraser och hashtaggar som #FightforTrump, #HoldTheLine och "March for Trump" minskat med 95% efter Trumps konto stängdes av från Twitter. Forskarna märkte dock att diskussioner runt QAnon och olika konspirationsteorier ska ha ökat med 15 procent under veckan efter Trump portades från Twitter. Detta tror man dock kan bero på att dessa generellt nämndes mer i media efter attacken mot Kapitolium. Tumnagel
54.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Åttonde säsongen i Apex Legends drar igång 2 februari
Mayhem!

Igår levererade Respawn en ny Stories from the Outlands vid namn Good as Gold där vi blev introducerade till den nya karaktären Fuse. Utöver lite bakgrundshistoria om explosionsentusiasten fick vi även reda på att den åttonde säsongen i Apex Legends kommer dra igång februari och med den kommer givetvis lite ändringar. Utöver nya hjälten kommer två stora nyheter till spelet med säsong åtta. För det första kommer vi få tillgång till ett nytt vapen vid namn 30-30 Repeater, vilket verkar bli ungefär som G7 Scout med lite extra punch. Huruvida vapnet kommer ligga i Sniper-kategorin eller Assault Rifle är för tillfället okänt, men vi håller tummarna att det blir Assault. Den andra stora nyheten är att Kingx27s Canyon kommer är tillbaka! Men kartan kommer att ändras ordentligt, vilket hänt två gånger tidigare sedan Apex lanserades. Oavsett är det en riktigt härlig karta och i alla fall undertecknad ser fram emot att spela på den. Vi kommer få reda på mer om Fuse, ändringarna på Kingx27s Canyon och andra justeringar som är på ingång med säsong 8 inom kort. 2 februari smäller det, som sagt, och fler trailers och annat lär dyka upp innan dess. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Så här såg det ut när Virgin Orbit tog sig till rymden
Kolla in när Launcher One släpps från Cosmic Girl

I söndags lyckades rymdföretaget Virgin Orbit för första gången att sätta satelliter i omloppsbana runt jorden och här kan ni kolla in ett sammandrag av hur det såg ut. Virgin Orbit använder sig av ett i dagsläget unikt system för att rymdsätta satelliter. Satelliterna skjuts upp till rymden med hjälp av Virgin Orbits raket Launcher One efter att denna släppts från den ombyggda Boeing 747:an Cosmic Girl. Virgin Galactic, rymdföretaget som senare splittrades i två delar varav ett blev Virgin Orbit, presenterade sina planer på sitt satellitsystem 2015 och nu har man alltså för för första gången lyckats rymdsätta satelliter med hjälp av systemet man utvecklat. Tumnagel
40.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu erbjuder även Aston Martin grillbyte på Vantage
Efterfrågat bland kunder

I slutet av 2017 rullade Aston Martin ut nya Vantage och även om den är fräsig så såg den inte riktigt klar ut, i alla fall inte i mina ögon. Och det berodde på grillen - som i princip bara var ett stort hål i fronten med lite nät över. Det såg faktiskt lite hafsigt ut, och det verkar vara en del kunder som tycker likadant. Eftermarknadsfirmor har löst detta genom att erbjuda en ny front och nu gör Aston Martin det också. Den nya är mer traditionell i designen med kromade ribbor tvärs över och som jag i alla fall tycker lyfter utseendet en hel del. Ska gå att beställa nu hos Aston Martin men vad man får betala för kalaset framgår tyvärr inte. Vane Grille Conversions are now available on Vantage in our renowned Body Shop. For more information or a quote, please contact oliver.ayris@astonmartin.com or call 01908 619656.#AstonMartin #Vantage pic.twitter.com/gwR3HqjP5B— Aston Martin Works (@AstonMartinWork) January 13, 2021 Tumnagel
40.8°
+
Bobby Green
0

DisplayPort 2.0 försenad på grund av pandemin
Grejer med nya standarden skulle egentligen ha dykt upp nu

2019 godkände VESA (Video Electronics Standards Association) standarden för DisplayPort 2.0 och sa då att de första produkterna med stöd för den nya standarden skulle dyka upp i slutet av förra året. Så har inte blivit fallet och detta ska enligt VESA ha berott på den pågående pandemin. På grund av pandemin har inte leverantörer kunnat träffas under året och genomföra sina så kallade "plugtester", något man vanligtvis gör för att kolla så att prylar från olika leverantörer lirar ihop enligt olika standarder. En talesperson för VESA säger till The Verge: "In 2020 VESA had no PlugTests, which has slowed the deployment of DisplayPort 2.0. VESA is now planning our next PlugTest for this Spring in Taiwan, so we expect to get this process rolling again." DisplayPort 2.0 har delvis utvecklats för att kunna leverera data till 8K-skärmar då standarden klarar av överföringshastigheter på upp till 80Gbps, nästan tre gånger så mycket data som den nuvarande DipslayPort 1.4-standarden klarar av. DisplayPort 2.0 kommer även att klara av att driva 4K-skärmar med 144hz uppdatering eller mer utan problem och erbjuda HDR-stöd utan komprimering. Trots förseningen av DisplayPort 2.0-prylar så ser det ut som om vi kommer att kunna ta del av sådana relativt snart. Till The Verge säger talespersonen för VESA: "Monitors supporting DisplayPort 2.0 are currently in development, but none have been released to market yet. DisplayPort 2.0 is working now in new system chips that should appear in products later in 2021." Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in trailern för Breaking News in Yuba County
Kändisspäckad dramakomedi om en misstänkt kidnappning

Här kan ni kika på trailern för den kommande dramakomedin Breaking News in Yuba County som snart har premiär. Filmen handlar om en hemmafru som blir lokalkändis efter det att hennes man oväntat försvunnit och misstänks ha kidnappats. Breaking News in Yuba County har en rollista som är smockfull med kändisar och i filmen medverkar bland andra Mila Kunis, Awkwafina, Juliette Lewis, Jimmi Simpson, Wanda Sykes, Ellen Barkin, Samira Wiley och Matthew Modine. Breaking News in Yuba County har amerikansk premiär 12 februari men när vi kan få se den här i Sverige finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
38.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Så här lärde Boston Dynamics roboten Spot att dansa
Adam från Tested kollar in den dansande robothunden

De flesta av er har antagligen sett videon med de dansande robotarna från Boston Dynamics som företaget släppte i slutet av förra året. I den här videon kollar Adam Savage från Tested in hur utvecklarna på Boston Dynamics får sina robotar att dansa. I videon med de dansande robotarna, vilken ni kan kolla in nedan om ni inte sett den tidigare, syns Boston Dynamics robotar Atlas och Spot. I klippet ovan går man dock enbart igenom hur man får Spot att göra sina danssteg. Spot är också den enda av de två robotmodellerna som än så länge går att köpa. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Honda HR-V presenteras nästa månad
Kommer som hybrid

Den 18 februari kommer Honda att dra täcket av helt nya HR-V. Den största nyheten är att bilen kommer att erbjudas som hybrid för första gången. Namnet kommer att bli HR-V e:HEV men det handlar inte om någon laddhybrid, utan en vanlig. Några specifikationer kring denna får vi inte just nu, men hos storebror CR-V handlar det i alla fall om en bensinfyra på 2,0 lite som parats med två stycken elmotorer. Till detta sitter det en enstegad växellåda. Vad nya HR-V kommer att bjuda på får vi alltså vänta ytterligare en månad för att få reda på. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Machine Gun Kellys senaste album i en film
High School all over again

Machine Gun Kelly har släppt ett nytt album som heter Tickets to My Downfall och istället för att göra en video till varje låt på plattan har man slagit ihop alla till den här 49 minuter långa filmen Downfalls High. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-63kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
111kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
96kg
+
Bobby Green