m
Playstation 5 är next gen på riktigt

Playstation 5 är next gen på riktigt
Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Spel / Feature

TL;DR: Playstation 5 är en kraftfull konsol och Sony har gjort ett svinbra jobb med att demonstrera vad konsolen går för.

Generationsskifte i konsolvärlden har tidigare varit rätt drastiska och när ny konsol släppts så har det varit svårt att inte yttra ett litet wow när man får börja lira. Nya konsoler har erbjudit tjusiga 3D-grafik, större världar, innovativa tekniker och förstås spel som demonstrerar detta. Med PS5 och Xbox Series X är dock skillnaderna svårare att se med ett otränat öga, men PS5 lyckas ändå visa vad nästa konsolgeneration har att erbjuda. Och efter en tid med konsolen känner jag mig hoppfull och exalterad över framtiden.

Routern


Både Xbox Series X och PS5 är rätt otympligt designade konsoler, men Sony verkar ha velat ta hem pokalen för den mest osmidigt designade konsolen. PS5 är svinhög och har kurvor som gör enheten omöjlig att stapla. Det går inte att sticka under stolen med att PS5 är otymplig. Detta då det bokstavligt talat inte går att sticka konsolen under stolen. Jag fattar att det inte är så roligt att leverera en ny spelkonsol som ser ut som ytterligare en VHS-spelare, men att släppa en konsol som nästan är omöjlig att placera i hemmet så länge man inte bor på valfri rymdfarkost i Star Trek-universumet känns inte som en bra idé heller.

En hade önskat att Sony taggat ner lite på den futuristiska designen för att underlätta för slutanvändaren att placera konsolen i hemmet. Sony lär dock leverera fler varianter av Playstation 5 i framtiden. För tillfället finns det en digital only-variant utan skivläsare och en vanlig med skivläsare, men historiskt sett har Sony levererat alternativa versioner av konsolen med tiden. Förhoppningsvis kommer nästa version ha en lite mer sparsmakad design.

Anledningen till att designen är som den är beror på kylningen. Och kylningen gör ett riktigt bra jobb att kyla ner konsolen utan att låta som en rymdfarkost. Ni som sitter på PS4 Pro vet att den maskinen är rätt duktig på att vara högljudd, men PS5 gör knappt ett knyst ifrån sig även när man svingar runt i New York som Miles Morales i 4K med ray tracing-effekter. Det är verkligen en fröjd. Och när det kommer till värmebildning verkar konsolen inte ha några svårigheter att föra bort värmen från innanmätet. Kort sagt har Sony gjort ett jobb med att hålla konsolen tyst med en relativt låg temp.

När det kommer till specs så ser läget ut såhär:
Processor: Custom AMD Zen 2 CPU, 8 core 3,5 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 10.28 TFLOPs, 36 CUs 2,23 GHz
RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Lagring: Custom 825 GB SSD / 650GB ledig
Lagringsbandbredd: 448 GB/s
IO throughput: 5,5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
Expanderbar lagring: NVMe SSD
Extern lagring: USB HDD support (enbart PS4-spel)
Optisk enhet: 4K UHD Blu-ray

På pappret är hårdvaran kraftfull, vilket inte är oväntat. Något förvånande är lagringssituationen. Konsolen kommer med 825GB snorsnabb SSD-lagring, men endast runt 650GB av dessa är tillgängliga för användaren. Detta är lite snålt och situationen blir värre av att det inte finns någon möjlighet att utöka den snabba lagringen på något sätt vid release. Även om du köper snabb NVMe SSD kommer du inte kunna använda denna i PS5 vid release, utan möjligheten att utöka kommer med en framtida mjukuppdatering. Det är dock möjligt att köra extern hårddisk som på PS4, men dessa hårddiskar ska helst användas för att lagra PS4-spel som inte är helt optimerade att köras med den snabba lagringen. Förhoppningsvis kommer Sony och lagringstillverkare förse marknaden med snabb lagring illa kvickt. Att endast kunna installera två Call of Duty-spel känns inte precis okej.

Med den snabba hårddisken kommer dock ett par fördelar som underlättar för lagringen. Det möjliggör för utvecklare att komprimera sina resurser så att de tar upp mindre plats på hårddisken som i sin tur leder till att spelen blir mindre. SSD:n ser även till att spel laddas snabbt som attans. Så pass att du kan vara inne i spel bara några sekunder efter att du kallstartat konsolen och spel som drar nytta av den snabba lagringen har obefintliga laddningstider. Att hoppa in och ut ur fiendebaser i Spider-Man: Miles Morales utan att behöva vänta över huvud taget är bannemig det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Astro’s Playground visar vad som gäller


Med ny konsolgeneration är det viktigt att demonstrera för användarna vad som faktiskt är nytt och vad man kommer kunna göra med konsolen i framtiden. Microsoft har inte gjort ett bra jobb med detta, men som tur är gör Sony det. PS5 kommer med Astro’s Playground förinstallerat och utöver att erbjuda en underhållande plattformsupplevelse med trevliga throwbacks till olika kapitel i Playstation-historian får vi även en klar bild av hur det kommer vara att lira spel som optimerats för next gen. Snabba laddningstider, hög fps och tjusig ljussättning erbjuds i spelet, men det är inte allt.

Vi får även uppleva hur den nya Dualsense-kontrollen fungerar med sin nya vibrationsmotor och haptisk feedback i trigger-knapparna. Med den nya kontrollen kan vi känna skillnad på olika sorters underlag Astro går på och motståndet man får i triggerknapparna är riktigt imponerande. I spelet får vi bland annat skjuta pilbåge och när bågen spänns får vi ett fysiskt motstånd i knappen.

Utöver Astro’s Playground har vi även fått lira Spider-Man: Miles Morales och det är här vi får se vad PS5 kan leverera. Både när det kommer till grafik och snabba laddningstider. Spelet rullar i 4K/30 fps med ray tracing aktiverat och grafikläget erbjuder verkligen ett visuellt spektakel. Ljuset från Miles Morales nya blixtförmågor och de nya fiendernas neon-rustningar agerar på ett naturligt sätt som höjer upplevelsen ett skvätt. Spelet erbjuder även ett performance-läge där spelet rullar i 4K/60 fps, men då får man inga flådiga ray tracing-effekter. Jag har hoppat en del mellan de olika lägena och, visst, 60 fps är härligt och ger spelet ett riktigt bra flyt, men performance-läget får spelet att se plattare och mer onaturligt ut än när man lirar med tjusigare grafik. Oavsett är det trevligt att kunna välja mellan de olika grafiklägena.

Som vi nämnde tidigare gör Spider-Man: Miles Morales också ett riktigt bra jobb med att visa vad den snabba lagringen går för. Från en helt avstängd konsol kan du vara inne i spelet på under tio sekunder och laddningstiderna i spelet är helt obefintliga. Det är lite ovant att spela utan laddningstider, speciellt om man använt denna tid med att kolla telefonen, eller något, när man lirar. Det blir liksom som ett stressmoment att alltid vara in game. Detta lär man dock vänja sig med tiden. Vill man ha några naturliga pauser i spelet så finns det möjlighet att aktivera de tunnelbanesekvenser som första Spider-Man har, vilket gör det möjligt för dig att andas ut lite när du använder fast travel.

Precis som Microsofts next gen-konsol är PS5 bakåtkompatibel med tidigare Playstation-spel. Nya Xbox:en kan dock lira fler spel från alla Xbox-generationer, medan PS5 endast kan lira PS4-spel. Det är ändå helt okej. Visst, det finns några riktigt trevliga titlar på de äldre Playstation-konsolerna, men jag anser ändå att nyare spel är att föredra på ny konsol. Hur som helst så rullar PS4-titlar bättre på PS5 med bland annat jämnare fps och snabbare laddningstider. Under vårt test har vi kört en extern hårddisk för PS4-spel, men har laddat över några av PS4-spelen till PS5:an. Och kontentan är att det inte riktigt är värt och det är bättre att låta PS4-spelen ligga på externa lådan. Laddningstiderna blir bättre om spelen ligger på den snabba SSD:n, men skillnaden är inte så pass stor att det är värt att slösa värdefulla GB på PS5 på PS4-spel.

En hel lista med releasetitlar till Playstation 5 hittar ni i faktarutan.

Bra vibrationer


Med Playstation 5 kommer en helt ny handkontroll, vilket helt ärligt var lite oväntat. Sony har praktiskt taget kört samma design på sin kontroll sedan första Dualshock. Kontrollen är lite större och bulkigare än kontrollen till Dualshock 4, men detta är inte något som märks av vid användning. Formen gör att kontrollen ligger bra i händerna och knapparna är lika lättillgängliga som de varit i tidigare handkontroller.

Utöver den nya designen kommer kontrollen med två stora nyheter. Adaptive triggers och ny vibrationsmotor. Adaptive triggers är det officiella namnet på den haptiska feedback spelare får i spel som Astro’s Playground. Som vi nämnt tidigare är det ett fysiskt motstånd som justeras beroende på vad som händer i spelet. Skjuter vi pilbåge i Astro’s Playground känner vi bågens spänning när vi trycker ner triggerknappen och i Spider-Man: Miles Morales känner vi när Miles måste ta i när han svingar runt New York. Tidigare trodde jag att detta skulle kännas som en gimmick, men helt ärligt fungerar det för att skapa lite mer inlevelse. Att du måste spjärna emot när du svingar som Miles Morales så får vi en liten, väldig liten, inblick i hur det är att faktiskt använda Spindelmannens nät för att navigera i stan.

Adaptive triggers är riktigt imponerande, men huruvida funktionen kommer hålla med tiden är okänt. Det är ändå en rörlig del, eller rättare sagt en massa rörliga delar, i kontrollen som kan slitas ut med tiden och vi får se om en handkontroll håller under hela konsolgenerationen, eller om funktionen ger upp efter något år.

Känner man att adaptive triggers bara är i vägen så är det möjligt att stänga av dessa i inställningsmenyn.

Den andra stora nyheten är vibrationsmotorn och kort sagt är den imponerande. Kontrollen kan leverera mer detaljerade vibrationer till skillnad från den mullrande vibrationsmotorn i tidigare kontroller. Som nämnt tidigare visas detta bra i Astro’s Playground och vi känner skillnad på vibrationerna när vi springer på sand, metall och is. Det är riktigt flådigt och det ska bli väldigt intressant att se hur den nya vibrationstekniken kommer användas i framtiden.

Okej, det finns en tredje relativt stor nyhet och det är att kontrollen nu har en integrerad mikrofon vilket låter dig chatta med vänner även om du inte har ett dedikerat headset. Mikrofonen är lätt att stänga av med en knapp som sitter under Playstation-knappen.

När det kommer till batteritid lämnar kontrollen lite att önska, men den är ändå bättre än på Dualshock 4. Batterikapaciteten ligger på runt 1500mAh medan Dualshock 4 hade runt 1000mAh och under vårt test har kontrollen levt för runt 8 timmars speltid. I och med att kontrollen kör USB-C för laddning är det riktigt härligt att bara kunna lägga kontrollen på laddning när den inte används.

Rent, fint och enkelt


Playstation 5 kommer med ett nytt gränssnitt och det är tydligt att Sony vill ha spel i fokus. Det känns till stor del som en vidareutveckling av gränssnittet till Playstation 5. Startar vi konsolen möts vi av gnistor som flyger omkring och därefter får vi möjlighet att logga in med vår användare, vilket går att stänga av om du endast har en Playstation-användare i hemmet för en snabbare inloggningsprocess. Beroende på om du hade ett spel igång när du stängde av konsolen eller satte den i rest mode så möts vi av lite olika menyer när konsolen startats. Är ett spel igång ser vi spelet i bakgrunden och nya control center ligger ovanför. Här får vi en bra översikt och lätt tillgång till konsolens funktioner och vi kan snabbt och enkelt hoppa in i spelet genom att klicka på cirkel.

Stängdes konsolen av utan att ha ett spel igång så kommer vi direkt till hemskärmen när konsolen startas. Hemskärmen är uppdelad i två delar; en för spel och en annan för media. Tyvärr får vi inte prata om mediadelen, eller spelbutiken, än då dessa inte är färdigställda, men det är ändå roligare att prata om speldelen än om vilka streamingappar som kommer finnas tillgängliga, vilket är känt sedan tidigare. Hur som helst. I speldelen får vi se en rad med de titlar som finns installerade på konsolen samt snabb åtkomst till Playstation Plus, Playstation Now och Playstation Store. Hoppar vi över till en spelikon kan vi starta spelet genom att klicka X, men om vi scrollar ner får vi snabb tillgång till nyheter från utvecklarna, streams från spelet samt snabb tillgång till bonusgrejer som DLC. Ni som har lirat PS4 tidigare känner igen detta. Ett riktigt trevligt tillskott är nya spelbiblioteken som ger dig en bra överblick över de titlar du äger och har installerade på konsolen samt vilka titlar du äger via Playstation Plus. Kör du extern hårddisk kan du även se vilka titlar som är installerade var.

För att komma till hemskärmen så behöver du bara hålla ner Playstation-knappen på kontrollen och control center, eller snabbmenyn, kommer du åt genom ett enkelt klick. Snabbmenyn är riktigt användbar och ger dig möjlighet att snabb hoppa mellan spel, se aviseringar, få överblick över dina vänner samt kontrollera musik. Utöver det kan vi snabbt se hur mycket batteri kontrollen har samt komma åt viloläge.

Något jag verkligen uppskattar med den nya snabbmenyn att ljudinställningar har flyttat dit. Tidigare har du varit tvungen att gå in i konsolens ljudinställningar för att välja var ljudet ska spelas upp, men på PS5 är dessa inställningar tillgängliga direkt när du klickar på PS-knappen på kontrollen. Så om du ofta skiftar mellan att köra trådlösa hörlurar och ljudsystem är ju detta riktigt trevliga nyheter.

Kort sagt så är gränssnittet väldigt genomtänkt och det känns inte som att någon tid slösas på invecklade system eller annat trams.

Ska man köpa på direkten?


Till skillnad från Xbox Series X så kommer Sony erbjuda en del exklusiva next gen-upplevelser direkt vid release och det tycker vi är kalas. Hittills har vi spelat Astro’s Playground och Spider-Man: Miles Morales och båda spelen gör ett kalasjobb med att visa vad konsolen går för. Mer specifikt demonstrerar Miles Morales vilket visuellt spektakel next gen kan vara och Astro’s Playground gör verkligen ett fantastiskt jobb med att visa användaren hur den nya kontrollen fungerar. Och vid release kommer vi även få tillgång till fler upplevelser som Demon’s Souls-remaken, Sackboy: A Big Adventure och Bugsnax. Sedan har vi några semi-exklusiva spel som Godfall och förstås tredjepartstitlar som Assassin’s Creed: Valhalla. Sony kommer alltså med PS5 leverera spelupplevelser som känns nya och fräscha och bara det gör att uppgradering eller köp är rätt värt.

Struntar ni i spelen som finns tillgängliga vid release, så är det givetvis en helt annan femma. Men precis som med Xbox Series X ser framtiden för denna konsolgeneration riktigt lovande och ljus ut.

Precis som med Xbox Series X så kräver PS5 en relativt ny TV för att kunna användas till fullo, men det är inte helt onödigt för stunden. För att kunna få ut 8K-bild eller 4K/120fps behöver du ha en TV med HDMI 2.1. Det finns dock inga spel som kommer upp i dessa siffror för tillfället och det lär dröja något år innan all kräm från konsolen kan klämmas ut. Har du en relativt ny TV som kan hantera 4K och HDR så kommer du definitivt kunna leva med den ett tag till.

Sammanfattning


Playstation 5 gör verkligen ett bra jobb med att visa vad next gen har att erbjuda med snabba laddningstider, ray tracing och detaljerade vibrationer. Gränssnittet är enkelt och härligt att använda och Sony har gjort ett bra jobb med att leverera värdefulla funktioner. Kort och gott gillar vi vad PS5:an erbjuder idag och vi väntar med spänning av vad Sony och gänget kommer erbjuda i framtiden.

Playstation 5 kommer släppas 19 november och priset ligger på 5990 kronor för versionen med skivläsare och den digitala varianten kommer kosta 4990 kronor.

Läs mer
Visa
Lanseringstitlar samt PS Plus Collection
Assassin's Creed Valhalla
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops Cold War
Demon's Souls
Devil May Cry 5: Special Edition
Dirt 5
NBA 2K21
Sackboy: A Big Adventure
Spider-Man: Miles Morales
The Pathless
Watch Dogs: Legion

PS Plus Collection
Bloodborne
Days Gone
Detroit: Become Human
God of War
Infamous: Second Son
Ratchet and Clank
The Last Guardian
The Last of Us: Remastered
Until Dawn
Uncharted 4: A Thief's End
Batman: Arkham Knight
Battlefield 1
Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
Crash Bandicoot Nsane Trilogy
Fallout 4
Final Fantasy XV: Royal Edition
Monster Hunter: World
Mortal Kombat X
Persona 5
Resident Evil 7: Biohazard
53.3°
0

Playstation 5 är next gen på riktigt

Vi har testat Sonys nya spelkonsol

Jeff Bezos kan tänka sig att betala för månlandare
Erbjuder NASA två miljarder dollar för att få haka på till månen

Blue Origins grundare Jeff Bezos har skrivit ett öppet brev till NASA:s chef Bill Nelson där han uppger att Blue Origin kan tänka sig att betala en stor del av utvecklingskostnaden för företagets månlandare Blue Moon. Detta är något som Blue Origin gör i ett sista försök att försöka få in en fot i NASA:s Artemis-projekt som siktar på att landa människor på månen inom några år. Tidigare i år blev det klart att NASA gav kontraktet för den bemannade månlandaren till SpaceX och deras Starship. NASA ville ursprungligen ha två olika alternativ till bemannade månlandare. Då deras budget bara räckte till en så föll valet på SpaceX, ett alternativ som var betydligt mycket billigare än Blue Origins månlandare Blue Moon. SpaceX vill ha 2,9 miljarder dollar för att göra Starship till en bemannad månlandare men säger samtidigt att man själva kommer att lägga sex miljarder dollar på att utveckla Starship för resor till månen och andra platser. I Jeff Bezos brev så uppger han att Blue Origin kan lägga två miljarder dollar på att själva utveckla Blue Moon tillsammans med sina partners Lockheed Martin, Northrop Grumman och Draper. Det innebär att NASA inte skulle behöva betala de närmare 6 miljarder dollar som Blue Origin ursprungligen ville ha för att utveckla Blue Moon. Huruvida NASA antar Blue Origins erbjudande och kanske till slut ändå står med två alternativ för bemannade månlandningar återstår att se. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Deep fake-YouTuber får jobb hos ILM
Han som fixade Luke Skywalker i The Mandalorian

I slutet av den andra säsongen av The Mandalorian dök en ung Luke Skywalker upp. Med hjälp av lite datormagi försökte man övertyga folk om att detta vara en ung Mark Hamill men det såg ju inte jättebra ut. YouTube-användaren Shamook försökte fixa till denna scen genom att göra en egen deep fake av just denna scen. På endast fyra dagar lyckades han förbättra ansiktet avsevärt och resultatet kan ses i klippet ovan. Tydligen imponerade detta klipp folket på Lucasfilm så pass mycket att han nu fått jobb på Lucasfilms avdelning för visuella effekter, Industrial Light and Magic (ILM). Eftersom Lucasfilm verkligen gillar använda deep fake-ansikten i filmerna kan man nog räkna med att Shamook kommer få en del att göra framöver. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Tesla levererade över 200.000 bilar under årets andra kvartal
Gjorde även en vinst på över en miljard dollar

Igår presenterade Tesla resultatet för året andra kvartal och företaget ser nu ut att gå bättre än någonsin förut. Under kvartalet levererade Tesla 201.250 bilar vilket var en ökning med 150 procent jämfört med samma period förra året. Det innebar även att Tesla kunde räkna in en vinst på 1,1 miljarder dollar för kvartalet, något som man man aldrig gjort tidigare under ett kvartal. Under presentationen av årets kvartalsrapport meddelade Tesla att man under kvartalet även byggt cirka 1000 nya laddstationer till sitt SuperCharger-nätverk. Tumnagel
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Låg efterfrågan för körkortslån
Regeringen kommer därför ändra reglerna

Eftersom det är så pass få som ansöker det så kallade körkortslånet från CSN kommer Regeringen göra flertalet regeländringar i hopp om att fler ska söka det. Sedan lånet infördes under 2018 har endast 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad. Den siffran är Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inte helt nöjd med då det är endast en tredjedel så många som det har avsatts pengar till. Exakt vilka regeländringar det bli är oklart men senare i år ska de nya reglerna presenteras som då ska göra det lättare för folk att få detta lån beviljat. Tumnagel
35.8°
+
Frode Wikesjö
0

Doug Trumbull tycker high-frame-rate är framtiden för filmer
Han som skapade effekterna till 2001 – Ett rymdäventyr

Specialeffekts-legendaren Doug Trumbull, mest känd för effekterna i 2001 – Ett rymdäventyr, har sagt i en intervju med RedSharkNews att han tror att filmer med hög uppdateringsfrekvens är "nästa steg för filmskapande". Han tror att Hollywood bör anamma tekniken för att kunna differentiera sig och konkurrera mot streaming, och på så sätt få tillbaka fler besökare i biograferna. I intervjun menar han att filmer med hög uppdateringsfrekvens har chansen att ge besökarna en upplevelse som ska vara bortom gränserna för en TV-skärm och helt uppslukande. Trumbull har satt sitt namn bakom formatet Magi som ska visa filmer i bildhastigheter upp till 160 Hz. Hög bildfrekvens ska ha ett mer livligt och realistiskt uttryck. Tekniken används oftast till sport och spel, då det kan vara lättare att följa de snabba rörelserna i den typen av innehåll. Kritiker menar att det är rörelseoskärpan och "flimret" med dagens 24 Hz som gör att någonting ser filmiskt ut. Regissören James Cameron har till exempel nyligen sagt att 120 Hz är distraherande. Lösningen, enligt Trumbull, är att rendera bilderna på ett sätt som ska efterlikna film genom att artificiellt lägga till "flimmer", vilket formatet Magi gör. "[Flicker] is what differentiates movies from TV... So, if you introduce digital flicker in the projection of the film [actually in the DCP file] it can look fully cinematic even if you raise the frame rate to 120 or 160." Det ska också gå att kombinera 24, 120 och 160 Hz i samma film för att regissören ska kunna bestämma vad som passar bäst för varje scen. Återstår att se hur tekniken fungerar i praktiken. Tumnagel
41.9°
+
Hugo Engström
0

Andra generationens Surface Duo läcker
Förväntas kring september-oktober i år

I en YouTube-video från kanalen Tech Rat har bilder på Microsofts uppföljare av Surface Duo läckt. Den största skillnaden mellan den nuvarande Duo och den nya verkar vara kamerahårdvaran. Surface Duo har idag endast en kamera inuti enheten, vilket innebär att man måste vika ut den hela vägen för att kunna ta bilder som med en vanlig mobil. Den nya enheten ser ut att ha tre kameror som sitter på utsidan av enheten. Det är oklart om det finns en fjärde kamera på skärm-sidan. Övriga specifikationer för den nya enheten sägs vara: Snapdragon 888, stöd för 5G och ett NFC chipp för kontaktlösa betalningar. Microsoft sägs även ha ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat ramarna runt skärmen. Enheten verkar fortfarande använda sig av dubbla skärmar till skillnad från enheter som Samsungs Galaxy Fold 2, där en böjbar OLED-skärm viks ihop. Enheten verkar komma i färgerna vitt och svart till skillnad från Duo som bara kom i vitt. Den nya Surface Duo förväntas komma runt september-oktober. Tumnagel
39.9°
+
Hugo Engström
0

FaceID kommer kanske till Mac
"Inom ett par år."

Mark Gurman från Bloomberg säger nu i sitt nyhetsbrev Power On att han tror att Apple kommer ge sina Mac-datorer funktionen FaceID inom de närmsta åren. TouchID ska enligt Gurman dock fortfarande finnas hos vissa av Apples produkter, då det erbjuder likvärdig säkerhet till ett lägre pris. Vilka produkter som skulle ha TouchID om allt redan gått över till FaceID är oklart. Han menar vidare att Apple i framtiden kommer ge sina dyrare iPhones en kamera och FaceID-sensorer bakom skärmen, för att kunna differentiera toppmodellerna från resten. Den nya 24 tums iMac, som kom i år skulle också enligt Gurman först kommit med FaceID, men dessa planer ändrades och sköts upp till en senare iMac. Gällande MacBooks är själva skärmdelen så mycket tunnare är de andra produkterna vilket gör det svårare att få plats med de nödvändiga sensorerna för FaceID. Tumnagel
37.0°
+
Hugo Engström
0

Nytt API till Oculus mixar ihop VR med verkligheten
Mixed reality på riktigt

Facebook har släppt ett nytt API, programmeringsgränssnitt, till sin VR-plattform Oculus där utvecklare kan låta saker från miljön användaren befinner sig i mixas in i VR-upplevelsen som spelas upp i headsetet. Ni kan se ett exempel på hur detta kan se ut i animationen här ovanför. Det nya API:et heter "Passthrough API Experimental" och ger VR-headset som är försedda med kameror möjlighet att filma och integrera det kamerorna filmar från verkligheten direkt i VR-upplevelsen. API:et som Facebook nu släpper är tänkt för utveckling och tester vilket gör att det kan dröja ett tag innan mixed reality-upplevelser kan dyka upp till Oculus kameraförsedda VR-headsets. Någon gång i slutet av året planerar Facebook att släppa "Passthrough API" till Oculus och efter det kommer det att bli möjligt för Oculus Quest 2-användare att själva ta del av det som utvecklarna nu kanske börjar skapa med detta. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon gör tv-serie av I Know What You Did Last Summer
90-talsrysare blir tv-serie i höst

Under San Diego Comic-Con 2021 meddelade Amazon att deras nya skräckserie I Know What You Did Last Summer kommer att börja sändas i oktober. Tv-serien baseras på slasher-filmen I Know What You Did Last Summer från 1996, en film som i sin tur var löst baserad på romanen med samma namn av Lois Duncan. Filmen fick även två efterföljare, I Still Know What You Did Last Summer och Ix27ll Always Know What You Did Last Summer vilka släpptes 1998 respektive 2006. Här nedan kan ni kolla in trailern till originalversionen av I Know What You Did Last Summer. Tumnagel
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Magnethjälm kan behandla hjärntumörer
Kanske kan användas istället för strålning och kemoterapi

Forskare på Houston Methodist Neurological Institute har utvecklar en hjälm som ska användas för att behandla glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Under ett test av hjälmen, där patienten senare avled av andra orsaker än hjärntumören, kunde man under obduktionen se att försökspersonens hjärntumörer minskat med 31 procent efter det att han börjat använda hjälmen. Hjälmen behandlar hjärntumörerna med magnetterapi och är försedd med tre stycken roterande magneter som synes på bilden ovan. Forskarna bakom magnethjälmen säger att den i framtiden, efter godkännande av medicinska myndigheter och liknande, skulle kunna användas för att behandla hjärntumörer istället för strålnings- eller kemoterapi-behandlingar. Hur långt in i framtiden detta skulle kunna ligga nämns dock inte. Tumnagel
51.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI spöar människor i drönarracing
Drönaralgoritmer blir allt skarpare

Forskare på University of Zurich har utvecklat en algoritm som enligt dem gör att autonoma drönare kan flyga snabbare på en drönar-racingbana än professionella drönarpiloter klarar av. Under tester på racingbanan lät man sin AI-drönare tävla mot två professionella drönarpiloter som fått öva på den aktuella banan tidigare. Trots detta så var AI-drönaren snabbare än de båda mänskliga piloterna när man tävlade på tid mot varandra. Davide Scaramuzza, som är chef på University of Zurich Robotics and Perception Group, säger om deras drönaralgoritm: "Our drone beat the fastest lap of two world-class human pilots on an experimental race track. The novelty of the algorithm is that it is the first to generate time-optimal trajectories that fully consider the drones’ limitations." Scaramuzzas kollega Philipp Foehn lägger till: "The key idea is, rather than assigning sections of the flight path to specific waypoints, that our algorithm just tells the drone to pass through all waypoints, but not how or when to do that." Algoritmer som dessa skulle i framtiden kunna användas för att förbättra hur autonoma drönare, och kanske även andra fordon, tar sig fram på smidigast sätt, oavsett om det gäller racing eller någon lite mera praktisk typ av transport. Tumnagel
38.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

LG presenterar nya true wireless-hörlurar
Med viskningläge, UV-rengöring och dongle-funktion

LG har presenterat tre nya true wireless-hörlurar i sin Tone Free-serie vilka är försedda med lite funktioner som många konkurrenter saknar. Den enklaste modellen FP5 ser ut att vara ett par någorlunda standard-hörlurar som tillsammans med sitt batterifodral ger dem en batteritid på 22 timmar utan aktiv brusreducering påslaget. De två andra modellerna, FP8 (bilden ovan) och FP9, har en batteritid på sammanlagt 24 timmar. Fodralen till dessa modeller kan även rengöra hörlurarna med UV-ljus samtidigt som fodralet som laddas. FP8:s fodral går även att ladda trådlöst vilket inte är möjligt med de två andra modellerna. FP8 är även försedd med en något som LG kallar för en viskningsfunktion. Detta innebär att en av hörlurarna går att sätta till munnen och låta användaren tala i väldigt låg röst vid telefonsamtal, något som kanske kan vara intressant om man inte vill basunera ut till hela världen vad man har på hjärtat. FP9 har en funktion med vilken man kan koppla in fodralet till en AUX-ingång på en mobil, spelkonsol eller annat och sedan låta fodralet fungera som en Bluetooth-dongle för hörlurarna. LG kommer att börja sälja sina nya Tone Free-hörlurar på marknaden någon gång den här månaden till än så länge okända priser. Huruvida de dyker upp på den svenska marknaden återstår att se. Tumnagel
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar boendediskriminering
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med försäkring boendediskriminering . Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
27.8°
+
Frode Wikesjö
0

TV-pirater får betala nästan 100 miljoner i skadestånd
Två personer får även krypa in i kurran

Patent- och marknadsöverdomstolen har dömt två män som anses drivit i ett pirat-tv-nätverk baserat i Norrköping till fängelse och höga skadestånd. De båda männen döms till två års respektive 1,5 års fängelse. De ska även betala ett skadestånd på 93 miljoner kronor till diverse tv-bolag. Tv-bolagen hade ursprungligen krävt de båda på 137 miljoner kronor i skadestånd men det stannade alltså på lite under hundra miljoner kronor. Skadeståndssumman är baserad på vad det skulle kostat om pirat-tv-tjänsternas användare hade köpt dessa tjänster lagligt. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon ryktas börja acceptera bitcoin som betalning
Kanske även lanserar en egen kryptovaluta nästa år

Det har börjat flyta upp uppgifter om att Amazon planerar att börja acceptera bitcoin och flera andra kryptovalutor som betalning inom en inte alltför avlägsen framtid. Enligt ryktena planerar Amazon att låta sina kunder betala med bitcoin och eventuellt en handfull andra kryptovalutor redan vid årsskiftet. Samtidigt ryktas Amazon även utveckla en egen kryptovaluta som eventuellt skulle kunna lanseras någon gång under nästa år. Om det ryktet stämmer verkar det med andra ord som om Amazon planerar att göra något liknande som Facebook har försökt göra under några års tid. Facebook presenterade 2018 kryptovalutan Libra vilken man då planerade att lanserade 2020. Så blev aldrig fallet och efter en hel del motgångar byttes namnet på valutan ut till Diem. Det senaste budet gällande Diem var att den skulle lanseras i lite mindre skala än det först var tänkt men när så kan bli fallet finns det fortfarande inga uppgifter om. Bitcoin steg över tio procent efter ryktet om att Amazon skulle acceptera valutan som betalningsmedel började spridas. Även flera andra kryptovalutor ökade kraftigt i värde efter uppgifterna. Tumnagel
33.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audi visar upp Audi RS Q e-tron
Hoppas hybridbilen ska vinna Dakar-rallyt nästa år

Audi har visat upp ett nytt koncept på en offroad-racer som man hoppas ska kunna röna framgångar i framtida offroad-tävlingar. Man kallar konceptet för Audi RS Q e-tron och det handlar om en hybridbil. Att Audi inte valde att köra helt elektriskt berodde på de långa körsträckorna som kan förekomma i vissa offroad-lopp. Audi skriver i en pressrelease om drivsystemet på RS Q e-tron: "Audi selected a hybrid drivetrain instead of going all-electric because Dakar stages can be up to 500 miles long before detours and other unexpected events are factored in. Finding a charging station in the Saudi Arabian desert is easier said than done, and waiting for an electric car to charge isnx27t ideal in a race where every split second is important. The system relies on a TFSI engine sourced from the firmx27s now-shuttered DTM touring car program and set up to charge the 50-kilowatt-hour battery pack on-the-go. It operates between 4,500 and 6,000 rpm." Audi planerar att delta i lite olika offroad-lopp redan i år men målet är att man ska ställa upp och kanske vinna i nästa års Dakar-rally, ett race som drar igång 2 januari 2022. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

SpaceX ska skicka NASA:s Clipper till Jupiter
Ska studera Jupiters måne Europa

Det fortsätter att trilla in prestigefyllda rymduppdrag för SpaceX och deras raketer. Nu är det klart att NASA valt SpaceX för att skicka deras Clipper-uppdrag till Jupiter. Clipper är tänkt att studera Jupiters istäckta måne Europa, en måne som man tror har oceaner av vatten under sin isyta. Går allt som det är tänkt så kommer Clipper att lyfta från jorden med hjälp av SpaceX Falcon Heavy-raket någon gång i oktober 2024. Clipper kommer inte att landa på Europa men kommer däremot att leta efter lämpliga platser att landa för framtida Europa-uppdrag, uppdrag som då kanske kommer att leta efter liv under ytan på Europa. NASA:s Europa Clipper har kostat runt 4,25 miljarder dollar att utveckla. SpaceX kommer att få 178 miljoner dollar för att rymdsätta farkosten. I klippet ovan kan ni kolla in lite mer om NASA:s Clipper-uppdrag på Jupiter. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

BeachBot rensar stränder från fimpar
Med hjälp av bilder från Microsoft Trove

Fimpar och annat småskräp på våra stränder är inte helt ovanligt och är något som kan göra en dag på beachen lite mindre trevlig. Detta är något som det nederländska företaget TechTics tagit fast på. De har nu utvecklat en robot som är specialiserad på att identifiera och samla in fimpar som kastats på stränder. Den fyrhjuliga roboten använder sig av datorsyn för att hitta fimpar och har tränats upp med bilder som har köpts in via Microsofts tjänst Microsoft Trove. Trove är en tjänst där fotografer kan ladda upp sina bilder och mot en mindre ersättning sedan låta företag och andra använda dessa i sina maskinlärnings-applikationer. I videoklippet nedan kan ni kolla in när BeachBot plockar fimpar från stranden Scheveningen utanför Haag. Tumnagel
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
44kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
23kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
6kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-24kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg