Xbox Series X spår en ljus framtid
Vi har testat Microsofts next gen-konsol
TL;DR: Är du investerad i Xbox-världen sedan tidigare och vill fortsätta lira Xbox är Series X ett givet val. Konsolen har massvis med prestanda som får spel att se urläckra ut och flyta på riktigt bra. Formen är dock otymplig och gränssnittet lite väl plottrigt, men kan man leva med det belönas man med Xbox Series X en riktigt vass upplevelse.
Vi har tillbringat den senaste tiden med next gen-konsolerna och Microsoft är först med att lossa recensionsembargot för sitt alster. Det har varit ett par ösiga veckor där vi fått lira en hel del Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 och kort sagt är vi imponerade av vad som erbjuds, men vi saknar wow-känslan.
Minikylskåpet
Konsolen ser ut som ett litet kylskåp och som vi nämnde i förhandstitten så kan formen strula till det för folk som vill peta in konsolen i en TV-möbel. Måtten ligger på 30 x 15 x 15 cm, så oavsett om du planerar att ha konsolen ståendes eller liggandes kan det bli lite kärvt om man har lite utrymme bredvid TV:n.
Något som många av er undrat om konsolen är ljudnivån. Microsoft har tidigare varit rätt duktiga på att leverera relativt tysta konsoler och samma gäller med Series X. Under vårt test har vi inte påverkats av fläktens ljudnivå över huvud taget, även när vi lirat tunga titlar med full 4K-upplösning. När det kommer till värmeproduktion så är denna ganska låg och konsolens kylning gör ett bra jobb med att hålla tempen på rimlig nivå. Planerar ni att steka ägg på konsolen så är det nog bättre att göra det i stekpanna på spis. Kort sagt är det imponerande. Speciellt om man kommer från PS4 Pro som låter som ett rymdskepp så fort den måste rendera någonting i 3D. Meningen innan denna är en överdrift, men ni som vet vet.
Konsolens specs kan ni säkert rabbla upp utan att tjuvkika, men här kommer specsen ändå:
CPU: Custom AMD Zen 7nm med 8 kärnor på 3,8 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 52 CUs @ 1,825 GHz, 12 TFLOPS
RAM: 16GB GDDR6
Storage: 1TB NVMe SSD / 802GB tillgängligt
HDMI: 1x HDMI 2.1-port
USB: 3x USB 3.1
Wifi: 802.11ac dual band
Mått: 30,1 cm x 15,1 cm x 15,1 cm
Vikt: 4,45 KG
Hårdvaran är kort sagt kraftfull och kommer låta spelare uppleva titlar av olika slag i upp till 8K/60fps med HDR, ray tracing och variabel uppdateringsfrekvens. Den största nyheten i next gen-konsolerna är dock den snabba lagringen som inte bara kommer förse oss med riktigt korta laddningstider, utan kommer även underlätta beräkningar för CPU:n som i sin tur kommer kunna fokusera på annat som fysikuträkning och ökad mängd non-playable characters i spel.
Konsolens lagring ligger på 1TB och 802GB kommer kunna användas för lagring av spel och annat på konsolen. Det kan tänktas vara lite snålt, men behöver man mer lagring så erbjuder Microsoft ett expansionskit till konsolen som ger dig ytterligare 1TB lagring. Expansionskortet kommer dock kosta runt 2500 pix. Ett alternativ är att köra extern USB-hårddisk, vilket kan vara bra för att lagra äldre Xbox-titlar som inte kräver snabb lagring för att kunna spelas.
Ingen killer app
Kalla mig gammalmodig, men jag tycker ändå att en konsolrelease ska ackompanjeras med någon sorts mjukvara som kan demonstrera vad den nya konsolen kan gå för. Sony gör det med Astro’s Playground på PS5, men Microsoft erbjuder inte någon mjukvara som visar vad Xbox Series X går för utan vi får tillgång till äldre spel som hottats upp. Och har man redan lirat dessa titlar på en kraftfull PC så kommer skillnaderna inte vara allt för stora. Kort sagt vill man ha en wow-känsla när man lirar på sprillans ny konsol, men att se Gears 5 från 2019 rulla i några fler bilder per sekund än vad det gjorde på Xbox One är inte precis något som får en att tappa hakan.
Med det sagt: Herrejävlar vilken spelupplevelse det är. Att lira spel som Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 i 4K/60FPS är verkligen en fröjd och ger oss en hint av vad konsolen kommer kunna prestera i framtiden. Gears 5 är det spel vi tillbringat mest tid med under testperioden och det ser verkligen urläckert ut med mjukvarubaserad ray tracing, förbättrad skuggning och stabila 60 fps. Tyvärr rullar inte spelet i native 4K, utan kör dynamisk upplösning och enligt Digital Foundrys granskning snittar upplösningen på 1728p. Även laddningstiderna är mycket mer hanterbara i Series X-versionen. På Xbox One X låg laddningstiderna på runt 45 sekunder, men på Series X kan du vara igång och kötta fiender på bara några sekunder.
Xbox Series X kommer med den härliga funktionen Quick Resume och kort sagt är det som att tabba ner spel på PC och hoppa mellan dessa. Spel som drar nytta av funktionen låter dig komma in i actionen snabbare än aldrig förr. Undertecknad kände initialt att detta var en delvis onödig funktion, men dessa tankar kastades åt fanders lika snabbt som spelen startade. Tack vare funktionen kan du illa kvickt hoppa mellan spel på några sekunder. Sitter du till exempel och spelar Forza Horizon 4 och får en inbjudan att spela Gears 5 med en polare, så är det bara att klicka på Xbox-knappen på kontrollen, byta spel och sedan är du redo på två röda. Det går så pass snabbt att du inte riktigt har tid att tänka på vad som precis hänt och ger dig mer tid att störa dig på andra flaskhalsar som långa väntetider i online-lobbys.
Såhär i början av konsolgenerationen så lämnas det en del att önska när det kommer till vad Series X levererar på mjukvarufronten. Men vi är precis i början och saker som snorsnabba laddningstider, hög uppdateringsfrekvens, hög fps och 4K-upplösning får duga för stunden. Vi längtar dock till att Microsoft levererar en ordentlig killer app som kan dra nytta av prestandan till fullo och visa vad konsolen verkligen går för. Att använda prestandan för att lira äldre titlar känns som sagt inte speciellt next gen. Det kommer dock en drös titlar från tredjepartsutvecklare, typ som Assassin’s Creed Valhalla, som kan ge spelare en ny och fräsch upplevelse, men då vi inte ännu fått testa dessa titlar så kan vi inte kommentera.
Som Microsoft pratat om tidigare så kommer praktiskt taget alla Xbox-titlar vara spelbara på Xbox Series X. Så om du lirat på Xbox-plattformen länge så kommer du kunna fortsätta lira alla dina spel på den nya konsolen. Själva speluppleveserna kommer givetvis vara samma som tidigare, men vissa titlar kommer få optimeringar som får spelen att rulla bättre på Microsofts nya konsoler. Dessa titlar kommer märkas med Optimized for Series S | X och en sådan logga kommer dyka upp på de titlar som fått optimeringarna. För att underlätta för spelare att se vilka titlar som optimerats för next gen-konsolerna så har Microsoft lagt till en filterfunktion i butiken som ger dig snabbare tillgång till de spel som rullar bättre på de nya konsolerna.
Samtliga releasetitlar till Xbox Series X | S hittar ni i faktarutan nedan.
Mjuka varor
Microsoft har med Series X kört med relativt säkra kort och inte tagit ut svängarna allt för mycket. Något ställe vi önskar att mjukvarujätten ansträngt sig lite mer är i gränssnittet. Detta kan bero på att jag föredrar den spelfokuserade menyn i Sonys konsoler, men Xbox-menyn känns i min mening för plottrig och ofokuserad. Med det sagt så är det kalas att vi själva har kontroll över vad som ska visas på hemskärmen. Relativt mycket kontroll i alla fall. Det är lätt att fästa titlar på hemskärmen som du vill ha lättillgängliga och tillgång till hela ditt installerade spelbibliotek är alltid lättillgängligt genom klick på Xbox-knappen på kontrollen.
När det kommer till media kommer konsolen stilla vår streaminghunger. Utöver att kunna spela bluray-filmer av olika slag kommer vi ha tillgång till praktiskt taget alla stora streamingtjänster via konsolen. Vid release kommer Apple TV+, Netflix, Disney+, Viaplay, Spotify och många andra tjänster finnas tillgängliga, vilket är trevligt.
Konservativ kontroll
Som vi kommenterade i förhandstitten av Series X så har Microsoft inte gjort några större ändringar på kontrollen till Series X och för ett otränat öga är det nog svårt att se skillnad på Series X-kontrollen med Xbox One-kontrollen. Detta är på gott och ont. Fördelen med att kontrollerna inte skiljer sig är att du kan använda dina gamla kontroller med Xbox Series X, men å andra sidan är det rätt fett med en ny upplevelse med en ny kontroll.
Det finns dock ett par skillnader mellan Xbox One-kontrollen och kontrollen till Series X. Bland annat har styrkorset ärvt designen från Xbox Elite Controller som gör det lättare att trycka diagonalt. Den andra stora ändringen är en delningsknapp som låter dig snabbt dela med dig av händelser i spel. Klickar du på delningsknappen får du upp en meny som låter dig spara skärmdump, starta videoinspelning eller spara en video från de senaste minuterna i spelet. Materialet sparas på konsolen och du kan dela materialet var du vill. Materialet är även tillgängligt i mobilappen, vilket är ett enklare sätt att dela med sig av sitt material till nära och kära.
Det hade varit trevligt med några fler nyheter på kontrollfronten, men det går väl att argumentera att man inte kan förbättra något som är perfekt. Gillade man Xbox One-kontrollen kommer man ju förstås även gilla denna kontroll och det är väl det som räknas i slutändan. Troligtvis kommer Microsoft leverera mer kontrollrelaterade nyheter i framtiden och vi håller tummarna att det sker lite mer innovation då.
Ska man köpa på direkten?
Detta är den stora frågan undertecknad kämpat med under testandet av Series X. Och svaret är ett rakt kanske. Ja, konsolen är riktigt kraftfull och kompetent, men då det inte direkt finns någon killer app som drar nytta av prestandan vid release så känns det hela lite omotiverat. Det är inte så roligt att få en sprillans ny konsol för att uppleva gamla spelupplevelser.
Å andra sidan ser framtiden riktigt ljus ut. Microsoft har under de senaste åren köpt upp drivor av spelstudior som ska leverera titlar som går att spela på Xbox-plattformen och dessa kommer med stor sannolikhet göra ett bättre jobb med att utnyttja den höga prestandan. Och förhoppningsvis kommer det inte dröja allt för lång tid innan vi börjar se nya titlar som får konsolen att gå på högvarv.
Något som är rätt viktigt att ha för att få en komplett upplevelse med Series X är en relativt ny och ordentlig TV. Konsolen har möjlighet att dunka ut 8K i 60 fps eller 4K i 120 fps med HDR och variabel uppdateringsfrekvens, och för att dra nytta av nymodigheterna behöver man ha en TV med HDMI 2.1. HDMI-standarden lanserades 2015, men det är fortfarande rätt skralt med modeller som är utrustade med standarden. Bland annat nyare TV-apparater i Samsungs QLED-serie, LG CX eller nyare Sony Bravia rekommenderas för en komplett upplevelse. Värt att tänka på är att om ni vill ha den bästa ljudupplevelsen konsolen har att erbjuda så bör er förstärkare också vara utrustad med HDMI 2.1.
Har du en relativt färsk TV-apparat så kommer den givetvis fungera alldeles utmärkt tillsammans med konsolen då många av titlarna för tillfället maxar på 4K/60fps. Så om du precis lagt surt förvärvad kosing på en TV, kan du fortsätta köra den med gott samvete ett tag till.
Som sagt. Ska man köpa Series X på direkten? Kanske. Lirar du mycket Xbox One och vill fortsätta lira dina spel med snabbare laddningstider, högre fps och snyggare grafik? Kör hårt! Vill du ha en helt ny spelupplevelse? Avvakta med köp.
Sammanfattning
Microsoft har med Xbox Series X levererat en rackabajsare till spelkonsol som på papper är den mest kraftfulla på marknaden och så länge mjukvarujätten drar nytta av sitt stall av spelstudior så kommer Series X-upplevelsen bara bli bättre med tiden. Lämnar Microsofts next gen-konsol något att önska vid release? Definitivt. Men det osar verkligen potential om konsolen.
Xbox Series X och Series S kommer släppas 10 november och priserna kommer ligga på 5790 kr för X och 3590 kr för S.
Microsoft kommer samarbeta med Elgiganten för att erbjuda Xbox All Access, vilket lättast går att beskriva som Xbox-abonnemang. Signar ni upp er i två år får ni tillgång till konsol, antingen Series X eller Series S, samt Xbox Game Pass Ultimate som ger er tillgång till ett stort spelbibliotek, molnspelning via xCloud och Xbox Live Gold för onlinespelande. Priserna har ni nedan:
Series X med Game Pass Ultimate: 370 kronor / månad
Series S med Game Pass Ultimate: 284 kronor / månad
I vanlig ordning är det bara att plita ner era funderingar i kommentarerna om ni har sådana. Värt att nämna är att vi inte får prata om PS5, så jämförelser kring konsolupplevelserna utöver det vi tidigare skrivit är inte något vi kan ge för tillfället.
Borderlands 3 (Smart Delivery): 4K/60fps
Bright Memory 1.0
Cuisine Royale (Smart Delivery)
Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Devil May Cry 5: Special Edition: 4K/120fps utan ray tracing eller 4K/30fps med ray tracing
Dirt 5 (Smart Delivery) i 4K/ olåst 60fps, dynamisk 4K/låst 60fps eller lägre upplösning /120fps
Enlisted: 4K/60fps
Evergate: 4K/60fps
The Falconeer (Smart Delivery): 4K/60fps eller 1800p/120fps
Fortnite: 4K/60fps även i split screen
Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps och 120fps i multiplayer
Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
King Oddball (Smart Delivery): 4K/60fps eller lägre upplösning/120fps
Maneater (Smart Delivery): 4K/60fps
Manifold Garden (Smart Delivery): 4K/60fps
NBA 2K21
No Man's Sky (Smart Delivery): 4K/60fps
Observer: System Redux: 4K/60fps med ray-tracing
Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Planet Coaster (Smart Delivery)
Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
War Thunder (Smart Delivery): 4K/60fps
Warhammer: Chaosbane Slayer Edition: 4K/60fps
Watch Dogs: Legion (Smart Delivery): 4K/30fps med ray-tracing
WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery): 4K/60fps
Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery): 4K/30fps eller 1440p/60fps
Yes, Your Grace (Smart Delivery)