m
Xbox Series X spår en ljus framtid

Xbox Series X spår en ljus framtid
Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Spel / Feature

TL;DR: Är du investerad i Xbox-världen sedan tidigare och vill fortsätta lira Xbox är Series X ett givet val. Konsolen har massvis med prestanda som får spel att se urläckra ut och flyta på riktigt bra. Formen är dock otymplig och gränssnittet lite väl plottrigt, men kan man leva med det belönas man med Xbox Series X en riktigt vass upplevelse.

Vi har tillbringat den senaste tiden med next gen-konsolerna och Microsoft är först med att lossa recensionsembargot för sitt alster. Det har varit ett par ösiga veckor där vi fått lira en hel del Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 och kort sagt är vi imponerade av vad som erbjuds, men vi saknar wow-känslan.

Minikylskåpet


Konsolen ser ut som ett litet kylskåp och som vi nämnde i förhandstitten så kan formen strula till det för folk som vill peta in konsolen i en TV-möbel. Måtten ligger på 30 x 15 x 15 cm, så oavsett om du planerar att ha konsolen ståendes eller liggandes kan det bli lite kärvt om man har lite utrymme bredvid TV:n.

Något som många av er undrat om konsolen är ljudnivån. Microsoft har tidigare varit rätt duktiga på att leverera relativt tysta konsoler och samma gäller med Series X. Under vårt test har vi inte påverkats av fläktens ljudnivå över huvud taget, även när vi lirat tunga titlar med full 4K-upplösning. När det kommer till värmeproduktion så är denna ganska låg och konsolens kylning gör ett bra jobb med att hålla tempen på rimlig nivå. Planerar ni att steka ägg på konsolen så är det nog bättre att göra det i stekpanna på spis. Kort sagt är det imponerande. Speciellt om man kommer från PS4 Pro som låter som ett rymdskepp så fort den måste rendera någonting i 3D. Meningen innan denna är en överdrift, men ni som vet vet.


Kylningen gör ett bra jobb med att hålla konsolen relativt kall och tyst.

Konsolens specs kan ni säkert rabbla upp utan att tjuvkika, men här kommer specsen ändå:
CPU: Custom AMD Zen 7nm med 8 kärnor på 3,8 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 52 CUs @ 1,825 GHz, 12 TFLOPS
RAM: 16GB GDDR6
Storage: 1TB NVMe SSD / 802GB tillgängligt
HDMI: 1x HDMI 2.1-port
USB: 3x USB 3.1
Wifi: 802.11ac dual band
Mått: 30,1 cm x 15,1 cm x 15,1 cm
Vikt: 4,45 KG

Hårdvaran är kort sagt kraftfull och kommer låta spelare uppleva titlar av olika slag i upp till 8K/60fps med HDR, ray tracing och variabel uppdateringsfrekvens. Den största nyheten i next gen-konsolerna är dock den snabba lagringen som inte bara kommer förse oss med riktigt korta laddningstider, utan kommer även underlätta beräkningar för CPU:n som i sin tur kommer kunna fokusera på annat som fysikuträkning och ökad mängd non-playable characters i spel.


Att utöka lagringen är enkelt, men kostsamt.

Konsolens lagring ligger på 1TB och 802GB kommer kunna användas för lagring av spel och annat på konsolen. Det kan tänktas vara lite snålt, men behöver man mer lagring så erbjuder Microsoft ett expansionskit till konsolen som ger dig ytterligare 1TB lagring. Expansionskortet kommer dock kosta runt 2500 pix. Ett alternativ är att köra extern USB-hårddisk, vilket kan vara bra för att lagra äldre Xbox-titlar som inte kräver snabb lagring för att kunna spelas.

Ingen killer app


Kalla mig gammalmodig, men jag tycker ändå att en konsolrelease ska ackompanjeras med någon sorts mjukvara som kan demonstrera vad den nya konsolen kan gå för. Sony gör det med Astro’s Playground på PS5, men Microsoft erbjuder inte någon mjukvara som visar vad Xbox Series X går för utan vi får tillgång till äldre spel som hottats upp. Och har man redan lirat dessa titlar på en kraftfull PC så kommer skillnaderna inte vara allt för stora. Kort sagt vill man ha en wow-känsla när man lirar på sprillans ny konsol, men att se Gears 5 från 2019 rulla i några fler bilder per sekund än vad det gjorde på Xbox One är inte precis något som får en att tappa hakan.

Med det sagt: Herrejävlar vilken spelupplevelse det är. Att lira spel som Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 i 4K/60FPS är verkligen en fröjd och ger oss en hint av vad konsolen kommer kunna prestera i framtiden. Gears 5 är det spel vi tillbringat mest tid med under testperioden och det ser verkligen urläckert ut med mjukvarubaserad ray tracing, förbättrad skuggning och stabila 60 fps. Tyvärr rullar inte spelet i native 4K, utan kör dynamisk upplösning och enligt Digital Foundrys granskning snittar upplösningen på 1728p. Även laddningstiderna är mycket mer hanterbara i Series X-versionen. På Xbox One X låg laddningstiderna på runt 45 sekunder, men på Series X kan du vara igång och kötta fiender på bara några sekunder.


Gears 5 ser riktigt bra ut med mer detaljerade texturer och mer realistisk ljussättning.

Xbox Series X kommer med den härliga funktionen Quick Resume och kort sagt är det som att tabba ner spel på PC och hoppa mellan dessa. Spel som drar nytta av funktionen låter dig komma in i actionen snabbare än aldrig förr. Undertecknad kände initialt att detta var en delvis onödig funktion, men dessa tankar kastades åt fanders lika snabbt som spelen startade. Tack vare funktionen kan du illa kvickt hoppa mellan spel på några sekunder. Sitter du till exempel och spelar Forza Horizon 4 och får en inbjudan att spela Gears 5 med en polare, så är det bara att klicka på Xbox-knappen på kontrollen, byta spel och sedan är du redo på två röda. Det går så pass snabbt att du inte riktigt har tid att tänka på vad som precis hänt och ger dig mer tid att störa dig på andra flaskhalsar som långa väntetider i online-lobbys.

Såhär i början av konsolgenerationen så lämnas det en del att önska när det kommer till vad Series X levererar på mjukvarufronten. Men vi är precis i början och saker som snorsnabba laddningstider, hög uppdateringsfrekvens, hög fps och 4K-upplösning får duga för stunden. Vi längtar dock till att Microsoft levererar en ordentlig killer app som kan dra nytta av prestandan till fullo och visa vad konsolen verkligen går för. Att använda prestandan för att lira äldre titlar känns som sagt inte speciellt next gen. Det kommer dock en drös titlar från tredjepartsutvecklare, typ som Assassin’s Creed Valhalla, som kan ge spelare en ny och fräsch upplevelse, men då vi inte ännu fått testa dessa titlar så kan vi inte kommentera.

Som Microsoft pratat om tidigare så kommer praktiskt taget alla Xbox-titlar vara spelbara på Xbox Series X. Så om du lirat på Xbox-plattformen länge så kommer du kunna fortsätta lira alla dina spel på den nya konsolen. Själva speluppleveserna kommer givetvis vara samma som tidigare, men vissa titlar kommer få optimeringar som får spelen att rulla bättre på Microsofts nya konsoler. Dessa titlar kommer märkas med Optimized for Series S | X och en sådan logga kommer dyka upp på de titlar som fått optimeringarna. För att underlätta för spelare att se vilka titlar som optimerats för next gen-konsolerna så har Microsoft lagt till en filterfunktion i butiken som ger dig snabbare tillgång till de spel som rullar bättre på de nya konsolerna.

Samtliga releasetitlar till Xbox Series X | S hittar ni i faktarutan nedan.

Mjuka varor
Microsoft har med Series X kört med relativt säkra kort och inte tagit ut svängarna allt för mycket. Något ställe vi önskar att mjukvarujätten ansträngt sig lite mer är i gränssnittet. Detta kan bero på att jag föredrar den spelfokuserade menyn i Sonys konsoler, men Xbox-menyn känns i min mening för plottrig och ofokuserad. Med det sagt så är det kalas att vi själva har kontroll över vad som ska visas på hemskärmen. Relativt mycket kontroll i alla fall. Det är lätt att fästa titlar på hemskärmen som du vill ha lättillgängliga och tillgång till hela ditt installerade spelbibliotek är alltid lättillgängligt genom klick på Xbox-knappen på kontrollen.

När det kommer till media kommer konsolen stilla vår streaminghunger. Utöver att kunna spela bluray-filmer av olika slag kommer vi ha tillgång till praktiskt taget alla stora streamingtjänster via konsolen. Vid release kommer Apple TV+, Netflix, Disney+, Viaplay, Spotify och många andra tjänster finnas tillgängliga, vilket är trevligt.Konservativ kontroll


Som vi kommenterade i förhandstitten av Series X så har Microsoft inte gjort några större ändringar på kontrollen till Series X och för ett otränat öga är det nog svårt att se skillnad på Series X-kontrollen med Xbox One-kontrollen. Detta är på gott och ont. Fördelen med att kontrollerna inte skiljer sig är att du kan använda dina gamla kontroller med Xbox Series X, men å andra sidan är det rätt fett med en ny upplevelse med en ny kontroll.

Det finns dock ett par skillnader mellan Xbox One-kontrollen och kontrollen till Series X. Bland annat har styrkorset ärvt designen från Xbox Elite Controller som gör det lättare att trycka diagonalt. Den andra stora ändringen är en delningsknapp som låter dig snabbt dela med dig av händelser i spel. Klickar du på delningsknappen får du upp en meny som låter dig spara skärmdump, starta videoinspelning eller spara en video från de senaste minuterna i spelet. Materialet sparas på konsolen och du kan dela materialet var du vill. Materialet är även tillgängligt i mobilappen, vilket är ett enklare sätt att dela med sig av sitt material till nära och kära.

Det hade varit trevligt med några fler nyheter på kontrollfronten, men det går väl att argumentera att man inte kan förbättra något som är perfekt. Gillade man Xbox One-kontrollen kommer man ju förstås även gilla denna kontroll och det är väl det som räknas i slutändan. Troligtvis kommer Microsoft leverera mer kontrollrelaterade nyheter i framtiden och vi håller tummarna att det sker lite mer innovation då.


Varför ändra perfektion?

Ska man köpa på direkten?


Detta är den stora frågan undertecknad kämpat med under testandet av Series X. Och svaret är ett rakt kanske. Ja, konsolen är riktigt kraftfull och kompetent, men då det inte direkt finns någon killer app som drar nytta av prestandan vid release så känns det hela lite omotiverat. Det är inte så roligt att få en sprillans ny konsol för att uppleva gamla spelupplevelser.

Å andra sidan ser framtiden riktigt ljus ut. Microsoft har under de senaste åren köpt upp drivor av spelstudior som ska leverera titlar som går att spela på Xbox-plattformen och dessa kommer med stor sannolikhet göra ett bättre jobb med att utnyttja den höga prestandan. Och förhoppningsvis kommer det inte dröja allt för lång tid innan vi börjar se nya titlar som får konsolen att gå på högvarv.

Något som är rätt viktigt att ha för att få en komplett upplevelse med Series X är en relativt ny och ordentlig TV. Konsolen har möjlighet att dunka ut 8K i 60 fps eller 4K i 120 fps med HDR och variabel uppdateringsfrekvens, och för att dra nytta av nymodigheterna behöver man ha en TV med HDMI 2.1. HDMI-standarden lanserades 2015, men det är fortfarande rätt skralt med modeller som är utrustade med standarden. Bland annat nyare TV-apparater i Samsungs QLED-serie, LG CX eller nyare Sony Bravia rekommenderas för en komplett upplevelse. Värt att tänka på är att om ni vill ha den bästa ljudupplevelsen konsolen har att erbjuda så bör er förstärkare också vara utrustad med HDMI 2.1.

Har du en relativt färsk TV-apparat så kommer den givetvis fungera alldeles utmärkt tillsammans med konsolen då många av titlarna för tillfället maxar på 4K/60fps. Så om du precis lagt surt förvärvad kosing på en TV, kan du fortsätta köra den med gott samvete ett tag till.

Som sagt. Ska man köpa Series X på direkten? Kanske. Lirar du mycket Xbox One och vill fortsätta lira dina spel med snabbare laddningstider, högre fps och snyggare grafik? Kör hårt! Vill du ha en helt ny spelupplevelse? Avvakta med köp.

Sammanfattning


Microsoft har med Xbox Series X levererat en rackabajsare till spelkonsol som på papper är den mest kraftfulla på marknaden och så länge mjukvarujätten drar nytta av sitt stall av spelstudior så kommer Series X-upplevelsen bara bli bättre med tiden. Lämnar Microsofts next gen-konsol något att önska vid release? Definitivt. Men det osar verkligen potential om konsolen.

Xbox Series X och Series S kommer släppas 10 november och priserna kommer ligga på 5790 kr för X och 3590 kr för S.
Microsoft kommer samarbeta med Elgiganten för att erbjuda Xbox All Access, vilket lättast går att beskriva som Xbox-abonnemang. Signar ni upp er i två år får ni tillgång till konsol, antingen Series X eller Series S, samt Xbox Game Pass Ultimate som ger er tillgång till ett stort spelbibliotek, molnspelning via xCloud och Xbox Live Gold för onlinespelande. Priserna har ni nedan:

Series X med Game Pass Ultimate: 370 kronor / månad
Series S med Game Pass Ultimate: 284 kronor / månad

I vanlig ordning är det bara att plita ner era funderingar i kommentarerna om ni har sådana. Värt att nämna är att vi inte får prata om PS5, så jämförelser kring konsolupplevelserna utöver det vi tidigare skrivit är inte något vi kan ge för tillfället.

Läs mer
Visa
Releasetitlar till Xbox Series X
Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery): 4K/60fps
Borderlands 3 (Smart Delivery): 4K/60fps
Bright Memory 1.0
Cuisine Royale (Smart Delivery)
Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Devil May Cry 5: Special Edition: 4K/120fps utan ray tracing eller 4K/30fps med ray tracing
Dirt 5 (Smart Delivery) i 4K/ olåst 60fps, dynamisk 4K/låst 60fps eller lägre upplösning /120fps
Enlisted: 4K/60fps
Evergate: 4K/60fps
The Falconeer (Smart Delivery): 4K/60fps eller 1800p/120fps
Fortnite: 4K/60fps även i split screen
Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps och 120fps i multiplayer
Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
King Oddball (Smart Delivery): 4K/60fps eller lägre upplösning/120fps
Maneater (Smart Delivery): 4K/60fps
Manifold Garden (Smart Delivery): 4K/60fps
NBA 2K21
No Man's Sky (Smart Delivery): 4K/60fps
Observer: System Redux: 4K/60fps med ray-tracing
Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Planet Coaster (Smart Delivery)
Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
War Thunder (Smart Delivery): 4K/60fps
Warhammer: Chaosbane Slayer Edition: 4K/60fps
Watch Dogs: Legion (Smart Delivery): 4K/30fps med ray-tracing
WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery): 4K/60fps
Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery): 4K/30fps eller 1440p/60fps
Yes, Your Grace (Smart Delivery)
47.8°
0

Xbox Series X spår en ljus framtid

Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Första bilderna från nya Mortal Kombat-filmen
Med Joe Taslim som Sub-Zero

EW slängde nyss upp de första bilderna från den nya Mortal Kombat-filmen som ska ha premiär på HBO Max den 16 april. På bilden ovan kan man se Joe Taslim som Bi-Han (om sen blir Sub-Zero) och via länken nedan hittar man fler bilder på karaktärer som Liu Kang, Scorpion, Kano samt Sonya Blade. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för I Care a Lot
Rosamund Pike lurar äldre

I thrillerkomedin I Care a Lot får vi träffa Marla Grayson som spelas av Rosamund Pike. Hon livnär sig på att lura äldre genom att få domare att utse henne till deras förmyndare. Men det blir lite svettigt när det visar sig att hennes senaste offer är kopplad till en väldigt mäktig gangster. I rollerna ser vi även Eiza González, Dianne Wiest och Peter Dinklage. Kommer till Amazon Prime den 19 februari. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Ecurie Ecosse återskapar Jaguar C-Type
Vacker kärra!

Ecurie Ecosse är ett skotskt racingstall som grundades av David Murray och Wilkie Wilkinson i Edinburgh 1952. Stallet är mest känt för att ha vunnit Le Mans 24-timmars två år i rad - 1956 och 1957. Nu presenterar de en återskapad version av klassikern Jaguar C-Type som kommer att byggas i sju stycken exemplar. Chassiet och karossen kommer att byggas för hand och under huven kommer det att sitta en rak sexa från Jaguar. Den har borrats upp till 4,2 liter och ska ge runt 300 hästar. Större bromsar kommer att monteras för att kunna stoppa den snabba bilen lite bättre. En bil är klar hittills och det är den vi ser här. När resterande ska vara klara och vad de kostar framgår inte just nu. Läs mer på länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

Ubisoft skjuter upp släppet av Riders Republic
Vi får vänta lite till på det radikala extremsportspelet

Ubisofts nya extremsportspel från Steep-utvecklarna skulle egentligen släppas 25 februari, men Ubisoft meddelar att dessa releaseplaner skrotats. Något nytt släppdatum har vi inte fått, men spelet verkar i alla fall komma någon gång senare i år. Anledningen bakom uppskjutet är att utvecklarna vill lägga ner mer tid på att göra spelet roligare för spelarna, vilket är en klar fördel. Spel ska ändå vara kul, liksom. Riders Republic verkar för övrigt bli ett riktigt underhållande extremsportspel där upp mot 50 spelare kan spela tillsammans och delta i en rad olika aktiviteter, göra coola stunts och tävla mot varandra i race av olika slag. Riders Republic kommer släppas senare i år till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Pixla i 3D IRL
Voxla med Pixio!

Pixio är små magnetiska kuber i olika färger som låter dig bygga pixelsaker i det så kallade verkliga livet. Eller voxelsaker kanske man ska säga, eftersom en pixel i 3D heter voxel. Det hela är inte speciellt komplicerat utan man får helt enkelt låta fantasin flöda och bygga det som man tycker är roligt. Själva systemet är inte nytt men nu går det att köpa även i Sverige. Det finns ett gäng storlekar på lådorna och de innehåller från 50 bitar (som kostar 199 kronor) till 800 bitar (som kostar 2999 kronor) (jämför priser). Vill man ha lite inspiration och hjälp så finns det att hämta i appen där det finns en massa förslag och beskrivningar. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Bumble plockar bort politikfilter för att motverka "misskötsel"
Efter att folk som deltog i Kapitoliumattacken hängdes ut

Användare av dejtingappen Bumble har haft möjlighet att lägga till politisk läggning i sina profiler för att ge användare möjlighet att komma i kontakt med likasinnade. Bumble har nu valt att temporärt plocka bort denna funktion och motiverar det hela med att de vill "motverka misskötsel". Detta efter att den användes av vissa för att identifiera användare som deltog i attacken mot Kapitolium förra veckan och hängde antingen ut dessa i sociala medier eller vidarebefordrade informationen till FBI. I ett uttalande till Mashable skriver Bumble detta om den temporära ändringen: Bumble prohibits content that encourages any illegal activity including terrorism and the incitement of violence. Additionally, the spreading of misinformation, such as the certified results of the U.S. Election, is prohibited. On January 6, we immediately ensured that our hate speech scanning and protocols addressed the attack on the U.S. Capitol and began removing any insurrection-related content from our platform. If we see anything that would suggest someone has or is in the process of committing a potentially criminal act we will take appropriate steps with law enforcement. Bumble meddelar att de plockat bort flera användare som deltog i attacken av Kapitolium från tjänsten. Företaget ska även justerat sin AI för att hitta och ta bort innehåll som promotat upproret på något sätt och att användare som lagt upp sådant upprepade gånger kommer bannas från tjänsten. I samband med detta har användare kritiserat beslutet då de anser att Bumble gjort detta för att skydda terrorister. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Nissan visar nytt rullande kontor
Data loss i en NV350

Nissans senaste koncept är inte någon flådig rymdinspirerad elbil utan ett rullande kontor. Man har tagit en NV350 och gjort om den till en "Office Pod" där man ska kunna hänga och diska undan dagens arbete. På insidan finns ett skrivbord och en stol och hela paketet går att skjuta ut bakåt från bilen om man skulle vilja ta in lite mer av omgivningen och inte bara häcka inne. När man har jobbat klart kan man istället ta sig en våning upp, till taket, där det finns en vilstol och ett parasoll att fälla upp. Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0

Swebbtv permanent borta från Youtube
Så kan det gå om man sprider konspirationsteorier

Innan årsskiftet stängde Youtube ner Swebbtv och det ser ut som att Youtubes borttagning är permanent. Swebbtv ska ha försökt överklaga Youtubes beslut, men Emanuel Karlsten har varit i kontakt med en källa på Google, med insyn i processen, som berättar att Google gett slutgiltigt avslag. Bakom beslutet ligger det att Swebbtv, som beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, upprepade gånger brutit mot Youtubes innehållsregler. Via kanalen har det publicerats videor om konspirationsteorier samt videor med desinformation om coronaviruset och vaccin, vilket Youtube satt ner foten för rejält den senaste tiden. Swebbtv lever för övrigt vidare på egen plattform där de är fria att yttra sig utan att behöva förhålla sig till Youtubes innehållsregler. Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0

Evangelion: 3.0+1.0 försenas igen
Men attans då

Animestudion Khara har än en gång senarelagt premiärdatumet för Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time. Denna gång är det Japans nya coronanödläge som är boven i dramat. Eftersom smittspridningen ökat i flera regioner kommer biograferna stängas ner vilket då krockar med det tidiga premiärdatumet som var den 23 januari. Något nytt premiärdatum har ej angivits ännu men Japans nödläge ska ta slut den 7 februari så studion bakom filmen letar nu efter ett nytt premiärdatum någon gång efter det. Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du byta batteri i Sonos Move
Kostar 849 kronor

En Sonos Move har ju ett batteri i sig men någon gång kommer det att bli dåligt. Sonos själva säger att den ska klara 900 laddningar vilket betyder tre års aktivt och hårt användande, troligen mer. Men när batteriet har gjort sitt så vill man ju inte slänga hela produkten och därför har Sonos nu börjat sälja ett paket med ett batteri och lite verktyg. Ett byte verkar inte vara raketforskning direkt och paketet kostar 849 spänn. Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Capcom spikar datum för Resident Evil-show
Dags att snacka med om Resident Evil Village?

I samband med förra årets digitala version av E3 fick vi reda på att ett sprillans nytt Resident Evil-spel var på ingång med undertiteln Village. Sedan dess har det varit lite sparsmakat med information om det kommande spelet, men vi har i alla fall fått några väldigt intressanta trailers. Nu har Capcom meddelat att de kommer hålla ett dedikerat Resident Evil-event nästa vecka och kommer då leverera massvis med Resident Evil-relaterade nyheter, vilket förhoppningsvis betyder att vi kommer få reda på när vi kommer få lägga vantarna på Village. Capcoms Resident Evil-show kommer dra igång 21 januari klockan 23:00 och vi kommer väl tjonga upp videolänken här på Feber innan eventet och skriva om vad som visades dagen efter. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Moflin är ett mekaniskt husdjur med AI
Problem med tribblarna?

Moflin är ett litet mekaniskt husdjur som kan vara emotionell och utvecklas som riktiga djur via sin artificiella intelligens samt sensorer. Med hjälp av dessa lär den sig hur den ska reagera i diverse situationer. Det gör den via en emotionell karta (se bild nedan) som AI:n navigerar med hjälp av all data som den tar in. Via ett i princip oändligt antal kombinationer av olika ljudläten ska den kunna kommunicera med sin ägare om hur den mår. Det gör också att varje Moflin får en egen personlighet och identitet. Dessa tribblar finansieras till viss del via Kickstarter där du kan köpa en för ungefär 3 300 kronor. Moflin vann också Best of Innovation Award inom robotik på CES 2021 i veckan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Chris Evans kan återvända som Captain America i MCU
Sägs ha fått en rätt bra deal

Avengers: Endgame var inte bara ett avslut för Phase Three i Marvel Cinematic Universe, filmen var också slutpunkten för karaktärerna Iron Man och Captain America. Nu verkar det som att den sistnämnda karaktären, eller i alla fall Steve Rogers, vara på väg tillbaka till filmuniversumet. Enligt Deadline ska Chris Evans vara i förhandlingar med MCU-gänget om att reprisera sin roll som Steve Rogers i ett kommande Marvel-projekt, men specifikt vad det betyder är för tillfället okänt. Kanske en rom-com med Peggy Carter? Chris Evans har kommenterat detta via Twitter och verkar ta nyheten med en axelryckning, men det kan vara så att Evans bara spelar med i Marvels vanliga hemlighetsmakeri. Överraskningar är roligare när man inte vet allt, liksom. Hur som helst. Det är inte officiellt förrän det är officiellt, så i vanlig ordning är det bäst att ta ryktena med en nypa salt. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

BMW lovar att keyless-systemet i iX är supersäkert
Om du har en iPhone

BMW:s kommande eldrivna SUV iX kommer som så många andra bilar att utrustas med ett så kallat keyless-system. Dessa system har de senaste åren anklagats för att vara mycket osäkra och skurkuslingar ska med sina apparater på bara några sekunder kunna fånga upp signalen från nyckeldosan och utan problem kunna sno bilen och köra iväg. Men med iX lovar BMW att systemet är supersäkert, i alla fall om du har en iPhone. Har du det kan du skaffa BMW Digital Key Plus som låter dig ta kontrollen över din bil med hjälp av telefonen. Du ska inte ens behöva ta upp den ur fickan utan bilen låser upp sig när du närmar dig, och låser sig när du går från den. Systemet baseras på Ultra-Wideband (UWB)-teknik som hade sin premiär i iPhone 11 och iX blir den första BMW:n ut att använda sig av detta. Tekniken sägs erbjuda "an exceptionally precise localization with the greatest possible security" och enligt BMW ska det inte vara möjligt att kapa eller störa ut signalen här. BMW och Apple har jobbat tillsammans med Car Connectivity Consortium för att göra Digital Key 3.0 med UWB som standard för fordonsindustrin. iX lanseras senare i år. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Snubbe spelar Mario Kart med motionscykel
Ser svettigt ut

Folk som vill blanda spel med motion kommer ofta på rätt så svettiga lösningar. Vi har sett exempel på folk som spelar genom spel på sina dansmattor eller eller löpband. YouTube-användaren Mike Choi bestämde sig för att koppla sin motionscykel till sitt Switch för att bland annat spela Mario Kart med den. Han gjorde detta med hjälp av Labo Fit Adventure Kart Kit som han kopplade ihop med cykeln och Ring-Con-kontrollen från Ring Fit Adventure. I klippet ovan kan du se hur han gick tillväga för att få det att funka och hur svettigt det är att spela via dessa kontroller. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Wikipedia fyller 20 år!
Tut i luren!

15 januari 2001 lanserade Jimmy Wales och Larry Sanger en webbaserad encyklopedi vid namn Wikipedia och sidan har sedan dess utbildat folk i massvis med olika ämnen. Sedan start har Wikipedia nått rätt bisarra användarsiffror. Sidan har 1,5 miljarder unika användare varje månad som läser 15 miljarder artiklar. Och 55 miljoner olika artiklar skrivits av Wikipedias användare och dessa redigeras av över 280.000 frivilliga redaktörer och sidan finns tillgänglig på över 300 språk. I ett uttalande om årsdagen berättar grundaren Jimmy Wales bland annat detta: “In a world where information is increasingly commoditized, Wikipedia’s model has always been based on the belief that knowledge belongs to all humans.Wikipedia forces us to step outside of our echo chambers and contend with what a shared understanding of the world could really look like. After all, a Wikipedia article is the same no matter who or where you are in the world, and if something isn’t right in the article, you can change it.” Vill man ta del av firandet så kan man göra detta genom att använda hashtaggen #Wikipedia20 i sociala medier eller hoppa över till länken här nere till vänster där Wiki-gänget listar lite milstolpar sidan nått under sin existens. Har man någonsin dragit nytta av vad Wikipedia har erbjudit, så kan det vara en fin gest att ge något tillbaka som tack. Känner ni er generösa så har ni donationssidan här: Ge Wiki lite kosing. Tumnagel
53.3°
+
André Stray
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
133kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
134kg
+
Bobby Green

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green