m
Xbox Series X spår en ljus framtid

Xbox Series X spår en ljus framtid
Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Spel / Feature

TL;DR: Är du investerad i Xbox-världen sedan tidigare och vill fortsätta lira Xbox är Series X ett givet val. Konsolen har massvis med prestanda som får spel att se urläckra ut och flyta på riktigt bra. Formen är dock otymplig och gränssnittet lite väl plottrigt, men kan man leva med det belönas man med Xbox Series X en riktigt vass upplevelse.

Vi har tillbringat den senaste tiden med next gen-konsolerna och Microsoft är först med att lossa recensionsembargot för sitt alster. Det har varit ett par ösiga veckor där vi fått lira en hel del Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 och kort sagt är vi imponerade av vad som erbjuds, men vi saknar wow-känslan.

Minikylskåpet


Konsolen ser ut som ett litet kylskåp och som vi nämnde i förhandstitten så kan formen strula till det för folk som vill peta in konsolen i en TV-möbel. Måtten ligger på 30 x 15 x 15 cm, så oavsett om du planerar att ha konsolen ståendes eller liggandes kan det bli lite kärvt om man har lite utrymme bredvid TV:n.

Något som många av er undrat om konsolen är ljudnivån. Microsoft har tidigare varit rätt duktiga på att leverera relativt tysta konsoler och samma gäller med Series X. Under vårt test har vi inte påverkats av fläktens ljudnivå över huvud taget, även när vi lirat tunga titlar med full 4K-upplösning. När det kommer till värmeproduktion så är denna ganska låg och konsolens kylning gör ett bra jobb med att hålla tempen på rimlig nivå. Planerar ni att steka ägg på konsolen så är det nog bättre att göra det i stekpanna på spis. Kort sagt är det imponerande. Speciellt om man kommer från PS4 Pro som låter som ett rymdskepp så fort den måste rendera någonting i 3D. Meningen innan denna är en överdrift, men ni som vet vet.


Kylningen gör ett bra jobb med att hålla konsolen relativt kall och tyst.

Konsolens specs kan ni säkert rabbla upp utan att tjuvkika, men här kommer specsen ändå:
CPU: Custom AMD Zen 7nm med 8 kärnor på 3,8 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 52 CUs @ 1,825 GHz, 12 TFLOPS
RAM: 16GB GDDR6
Storage: 1TB NVMe SSD / 802GB tillgängligt
HDMI: 1x HDMI 2.1-port
USB: 3x USB 3.1
Wifi: 802.11ac dual band
Mått: 30,1 cm x 15,1 cm x 15,1 cm
Vikt: 4,45 KG

Hårdvaran är kort sagt kraftfull och kommer låta spelare uppleva titlar av olika slag i upp till 8K/60fps med HDR, ray tracing och variabel uppdateringsfrekvens. Den största nyheten i next gen-konsolerna är dock den snabba lagringen som inte bara kommer förse oss med riktigt korta laddningstider, utan kommer även underlätta beräkningar för CPU:n som i sin tur kommer kunna fokusera på annat som fysikuträkning och ökad mängd non-playable characters i spel.


Att utöka lagringen är enkelt, men kostsamt.

Konsolens lagring ligger på 1TB och 802GB kommer kunna användas för lagring av spel och annat på konsolen. Det kan tänktas vara lite snålt, men behöver man mer lagring så erbjuder Microsoft ett expansionskit till konsolen som ger dig ytterligare 1TB lagring. Expansionskortet kommer dock kosta runt 2500 pix. Ett alternativ är att köra extern USB-hårddisk, vilket kan vara bra för att lagra äldre Xbox-titlar som inte kräver snabb lagring för att kunna spelas.

Ingen killer app


Kalla mig gammalmodig, men jag tycker ändå att en konsolrelease ska ackompanjeras med någon sorts mjukvara som kan demonstrera vad den nya konsolen kan gå för. Sony gör det med Astro’s Playground på PS5, men Microsoft erbjuder inte någon mjukvara som visar vad Xbox Series X går för utan vi får tillgång till äldre spel som hottats upp. Och har man redan lirat dessa titlar på en kraftfull PC så kommer skillnaderna inte vara allt för stora. Kort sagt vill man ha en wow-känsla när man lirar på sprillans ny konsol, men att se Gears 5 från 2019 rulla i några fler bilder per sekund än vad det gjorde på Xbox One är inte precis något som får en att tappa hakan.

Med det sagt: Herrejävlar vilken spelupplevelse det är. Att lira spel som Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 i 4K/60FPS är verkligen en fröjd och ger oss en hint av vad konsolen kommer kunna prestera i framtiden. Gears 5 är det spel vi tillbringat mest tid med under testperioden och det ser verkligen urläckert ut med mjukvarubaserad ray tracing, förbättrad skuggning och stabila 60 fps. Tyvärr rullar inte spelet i native 4K, utan kör dynamisk upplösning och enligt Digital Foundrys granskning snittar upplösningen på 1728p. Även laddningstiderna är mycket mer hanterbara i Series X-versionen. På Xbox One X låg laddningstiderna på runt 45 sekunder, men på Series X kan du vara igång och kötta fiender på bara några sekunder.


Gears 5 ser riktigt bra ut med mer detaljerade texturer och mer realistisk ljussättning.

Xbox Series X kommer med den härliga funktionen Quick Resume och kort sagt är det som att tabba ner spel på PC och hoppa mellan dessa. Spel som drar nytta av funktionen låter dig komma in i actionen snabbare än aldrig förr. Undertecknad kände initialt att detta var en delvis onödig funktion, men dessa tankar kastades åt fanders lika snabbt som spelen startade. Tack vare funktionen kan du illa kvickt hoppa mellan spel på några sekunder. Sitter du till exempel och spelar Forza Horizon 4 och får en inbjudan att spela Gears 5 med en polare, så är det bara att klicka på Xbox-knappen på kontrollen, byta spel och sedan är du redo på två röda. Det går så pass snabbt att du inte riktigt har tid att tänka på vad som precis hänt och ger dig mer tid att störa dig på andra flaskhalsar som långa väntetider i online-lobbys.

Såhär i början av konsolgenerationen så lämnas det en del att önska när det kommer till vad Series X levererar på mjukvarufronten. Men vi är precis i början och saker som snorsnabba laddningstider, hög uppdateringsfrekvens, hög fps och 4K-upplösning får duga för stunden. Vi längtar dock till att Microsoft levererar en ordentlig killer app som kan dra nytta av prestandan till fullo och visa vad konsolen verkligen går för. Att använda prestandan för att lira äldre titlar känns som sagt inte speciellt next gen. Det kommer dock en drös titlar från tredjepartsutvecklare, typ som Assassin’s Creed Valhalla, som kan ge spelare en ny och fräsch upplevelse, men då vi inte ännu fått testa dessa titlar så kan vi inte kommentera.

Som Microsoft pratat om tidigare så kommer praktiskt taget alla Xbox-titlar vara spelbara på Xbox Series X. Så om du lirat på Xbox-plattformen länge så kommer du kunna fortsätta lira alla dina spel på den nya konsolen. Själva speluppleveserna kommer givetvis vara samma som tidigare, men vissa titlar kommer få optimeringar som får spelen att rulla bättre på Microsofts nya konsoler. Dessa titlar kommer märkas med Optimized for Series S | X och en sådan logga kommer dyka upp på de titlar som fått optimeringarna. För att underlätta för spelare att se vilka titlar som optimerats för next gen-konsolerna så har Microsoft lagt till en filterfunktion i butiken som ger dig snabbare tillgång till de spel som rullar bättre på de nya konsolerna.

Samtliga releasetitlar till Xbox Series X | S hittar ni i faktarutan nedan.

Mjuka varor
Microsoft har med Series X kört med relativt säkra kort och inte tagit ut svängarna allt för mycket. Något ställe vi önskar att mjukvarujätten ansträngt sig lite mer är i gränssnittet. Detta kan bero på att jag föredrar den spelfokuserade menyn i Sonys konsoler, men Xbox-menyn känns i min mening för plottrig och ofokuserad. Med det sagt så är det kalas att vi själva har kontroll över vad som ska visas på hemskärmen. Relativt mycket kontroll i alla fall. Det är lätt att fästa titlar på hemskärmen som du vill ha lättillgängliga och tillgång till hela ditt installerade spelbibliotek är alltid lättillgängligt genom klick på Xbox-knappen på kontrollen.

När det kommer till media kommer konsolen stilla vår streaminghunger. Utöver att kunna spela bluray-filmer av olika slag kommer vi ha tillgång till praktiskt taget alla stora streamingtjänster via konsolen. Vid release kommer Apple TV+, Netflix, Disney+, Viaplay, Spotify och många andra tjänster finnas tillgängliga, vilket är trevligt.Konservativ kontroll


Som vi kommenterade i förhandstitten av Series X så har Microsoft inte gjort några större ändringar på kontrollen till Series X och för ett otränat öga är det nog svårt att se skillnad på Series X-kontrollen med Xbox One-kontrollen. Detta är på gott och ont. Fördelen med att kontrollerna inte skiljer sig är att du kan använda dina gamla kontroller med Xbox Series X, men å andra sidan är det rätt fett med en ny upplevelse med en ny kontroll.

Det finns dock ett par skillnader mellan Xbox One-kontrollen och kontrollen till Series X. Bland annat har styrkorset ärvt designen från Xbox Elite Controller som gör det lättare att trycka diagonalt. Den andra stora ändringen är en delningsknapp som låter dig snabbt dela med dig av händelser i spel. Klickar du på delningsknappen får du upp en meny som låter dig spara skärmdump, starta videoinspelning eller spara en video från de senaste minuterna i spelet. Materialet sparas på konsolen och du kan dela materialet var du vill. Materialet är även tillgängligt i mobilappen, vilket är ett enklare sätt att dela med sig av sitt material till nära och kära.

Det hade varit trevligt med några fler nyheter på kontrollfronten, men det går väl att argumentera att man inte kan förbättra något som är perfekt. Gillade man Xbox One-kontrollen kommer man ju förstås även gilla denna kontroll och det är väl det som räknas i slutändan. Troligtvis kommer Microsoft leverera mer kontrollrelaterade nyheter i framtiden och vi håller tummarna att det sker lite mer innovation då.


Varför ändra perfektion?

Ska man köpa på direkten?


Detta är den stora frågan undertecknad kämpat med under testandet av Series X. Och svaret är ett rakt kanske. Ja, konsolen är riktigt kraftfull och kompetent, men då det inte direkt finns någon killer app som drar nytta av prestandan vid release så känns det hela lite omotiverat. Det är inte så roligt att få en sprillans ny konsol för att uppleva gamla spelupplevelser.

Å andra sidan ser framtiden riktigt ljus ut. Microsoft har under de senaste åren köpt upp drivor av spelstudior som ska leverera titlar som går att spela på Xbox-plattformen och dessa kommer med stor sannolikhet göra ett bättre jobb med att utnyttja den höga prestandan. Och förhoppningsvis kommer det inte dröja allt för lång tid innan vi börjar se nya titlar som får konsolen att gå på högvarv.

Något som är rätt viktigt att ha för att få en komplett upplevelse med Series X är en relativt ny och ordentlig TV. Konsolen har möjlighet att dunka ut 8K i 60 fps eller 4K i 120 fps med HDR och variabel uppdateringsfrekvens, och för att dra nytta av nymodigheterna behöver man ha en TV med HDMI 2.1. HDMI-standarden lanserades 2015, men det är fortfarande rätt skralt med modeller som är utrustade med standarden. Bland annat nyare TV-apparater i Samsungs QLED-serie, LG CX eller nyare Sony Bravia rekommenderas för en komplett upplevelse. Värt att tänka på är att om ni vill ha den bästa ljudupplevelsen konsolen har att erbjuda så bör er förstärkare också vara utrustad med HDMI 2.1.

Har du en relativt färsk TV-apparat så kommer den givetvis fungera alldeles utmärkt tillsammans med konsolen då många av titlarna för tillfället maxar på 4K/60fps. Så om du precis lagt surt förvärvad kosing på en TV, kan du fortsätta köra den med gott samvete ett tag till.

Som sagt. Ska man köpa Series X på direkten? Kanske. Lirar du mycket Xbox One och vill fortsätta lira dina spel med snabbare laddningstider, högre fps och snyggare grafik? Kör hårt! Vill du ha en helt ny spelupplevelse? Avvakta med köp.

Sammanfattning


Microsoft har med Xbox Series X levererat en rackabajsare till spelkonsol som på papper är den mest kraftfulla på marknaden och så länge mjukvarujätten drar nytta av sitt stall av spelstudior så kommer Series X-upplevelsen bara bli bättre med tiden. Lämnar Microsofts next gen-konsol något att önska vid release? Definitivt. Men det osar verkligen potential om konsolen.

Xbox Series X och Series S kommer släppas 10 november och priserna kommer ligga på 5790 kr för X och 3590 kr för S.
Microsoft kommer samarbeta med Elgiganten för att erbjuda Xbox All Access, vilket lättast går att beskriva som Xbox-abonnemang. Signar ni upp er i två år får ni tillgång till konsol, antingen Series X eller Series S, samt Xbox Game Pass Ultimate som ger er tillgång till ett stort spelbibliotek, molnspelning via xCloud och Xbox Live Gold för onlinespelande. Priserna har ni nedan:

Series X med Game Pass Ultimate: 370 kronor / månad
Series S med Game Pass Ultimate: 284 kronor / månad

I vanlig ordning är det bara att plita ner era funderingar i kommentarerna om ni har sådana. Värt att nämna är att vi inte får prata om PS5, så jämförelser kring konsolupplevelserna utöver det vi tidigare skrivit är inte något vi kan ge för tillfället.

Läs mer
Visa
Releasetitlar till Xbox Series X
Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery): 4K/60fps
Borderlands 3 (Smart Delivery): 4K/60fps
Bright Memory 1.0
Cuisine Royale (Smart Delivery)
Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Devil May Cry 5: Special Edition: 4K/120fps utan ray tracing eller 4K/30fps med ray tracing
Dirt 5 (Smart Delivery) i 4K/ olåst 60fps, dynamisk 4K/låst 60fps eller lägre upplösning /120fps
Enlisted: 4K/60fps
Evergate: 4K/60fps
The Falconeer (Smart Delivery): 4K/60fps eller 1800p/120fps
Fortnite: 4K/60fps även i split screen
Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps och 120fps i multiplayer
Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
King Oddball (Smart Delivery): 4K/60fps eller lägre upplösning/120fps
Maneater (Smart Delivery): 4K/60fps
Manifold Garden (Smart Delivery): 4K/60fps
NBA 2K21
No Man's Sky (Smart Delivery): 4K/60fps
Observer: System Redux: 4K/60fps med ray-tracing
Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Planet Coaster (Smart Delivery)
Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
War Thunder (Smart Delivery): 4K/60fps
Warhammer: Chaosbane Slayer Edition: 4K/60fps
Watch Dogs: Legion (Smart Delivery): 4K/30fps med ray-tracing
WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery): 4K/60fps
Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery): 4K/30fps eller 1440p/60fps
Yes, Your Grace (Smart Delivery)
47.8°
0

Xbox Series X spår en ljus framtid

Vi har testat Microsofts next gen-konsol

En teaser för S06 av Legends of Tomorrow
Wille jublar

Tro det eller ej så är det snart dags för den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow att ha premiär och nyss fick vi en första teaser för denna säsong. Som bekant slutade förra säsongen på en saftig cliffhanger där Sara Lance kidnappades av tidsresande utomjordingar. Legenderna kommer också få en ny medlem denna säsong i form av Esperanza "Spooner" Cruz som spelas av Lisseth Chavez. Den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow har premiär på den amerikanska tv-kanalen CW den 2 maj. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Age of Empires IV släpps till hösten
Direkt på Xbox Game Pass för PC

Under gårdagen höll Microsoft ett litet minijippo för kommande Age of Empires IV som utvecklas av Relic Entertainment. Bland annat meddelade man då att spelet kommer släppas under hösten till Windows via Steam samt Windows Store och vara tillgängligt för dem som kör Xbox Game Pass för PC. Detta realtidsstrategispel kommer innehålla kampanjer för fyra olika civilisationer som du då ska ta genom fyra olika tidsåldrar. En ny grej för spelet är möjligheten att gömma trupper i skogen för att ligga i bakhåll vilket ju låter spännande. En trailer för spelet kan beskådas ovan och hela jippot kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Så här ser det ut när man åker genom Musks tunnel
Den under Las Vegas

Tidigare i veckan fick pressen provåka Elon Musks kollektivtrafik som tar passagerare genom tunlar under Las Vegas. Denna tunnel befinner sig tolv meter under jorden och är sammanlagt ungefär 2,5 kilometer lång med tre stop. Tanken är att det i dessa tunlar ska köra ett stadigt flöde med Teslas som körs autonomt. Bilarna ska också rymma upp till 16 personer. Men just nu är det inte så sexigt då bilarna under denna pressdag var helt vanliga Teslas som kördes av riktiga människor med en fart på runt 55 Km/h Vid full kapacitet är det tänkt att denna loop ska kunna transportera 4 400 i timmen. Om det blir så återstår att se när denna tunnel öppnas upp inom några månader. Under juni månad kommer det hållas en större konferens i Las Vegas och då blir det spännande att om det här är en vettig investering från Las Vegas sida eller ej. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för Together BnB
Märkligt snuskpellespel

Together BnB är ett kommande spel där du som spelare driver ett bed and breakfast och spenderar din vardag med att ta pervobilder på kvinnliga gäster samt skjuta vilddjur med pistoler för att få rätt på vad som häde med din bror som mystiskt försvunnit. Together BnB is a 3D Real-Time first-person love adventure PC Game. You will be playing the main character James, whose older brother owns a BnB. James was forced to take over the management of the BnB since his brother mysteriously disappeared. Besides searching for his brother through various clues, as a deputy manager, James also has to assist the beautiful tenants of the BnB, satisfy them and help them achieve their goals... Trailern för spelet kan kollas in ovan och sammanfattar verkligen denna märkliga kombination. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Star Trek-film har premiär under 2023
Långt kvar tills dess ju!

Även om det var fem år sedan vi sist fick se en ny Star Trek-film på bio får vi vänta ett tag till på att vi får se en till. Paramount har nämligen bestämt sig för att inte släppa nästa Star Trek-film förrän den 9 juni 2023. Vad filmen kommer handla om och vem som står för manuset är för tillfället oklart. Tidigare rapporter kring denna film har bland annat sagt att Quentin Tarantino eller Noah Hawley var ansvariga för manuset men det verkar inte längre vara fallet. Det är också oklart vilken tidslinje filmen kommer utspela sig men antagligen återvänder de till Kelvin-tidslinjen igen. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

Michael Reeves leker med Spot
Gör så den kissar öl

Michael Reeves har fått leka lite med roboten Spot från Boston Dynamics. Självklart använde han sin tid och kunskap för att göra det mest praktiska en sådan här robot kan göra, nämligen att kissa öl. Tumnagel
40.7°
+
Frode Wikesjö
0

Längre gameplay-trailer för The Day Before
Det där Last of Us-liknande MMO-spelet

Här bjuds vi på en längre trailer för spelet The Day Before vilket är ett kommande MMO-spel som utspelar sig i ett USA som drabbats av en dödlig pandemi. Infekterade människor har blivit köttsugna zombies och de som överlevde drabbar samman över de få resurser som är kvar. När spelet släpps är för tillfället okänt, men länk till spelet på Steam har ni här nere till vänster och där kan ni wishlista för att hålla er uppdaterade. Tumnagel
39.7°
+
Frode Wikesjö
0

Stor modell av Mustangen från Gone in 60 seconds
Bygg Eleanor på 27 månader

Eleanor från filmen Gone in 60 seconds är troligen en av de allra mest kända film-bilarna. Nu finns den som smått gigantisk metallmodell som mäter 58 centimeter lång. Den säljs av några som heter Die-cast club och det lär bli en dyr historia att få ihop den. Det tar också 27 månader. Varje månad får man nämligen fyra kit som kostar 120 kronor styck ungefär. Dessa bygger man sedan ihop och när 27 månader har gått så har man byggt ihop bilen. Låter det dyrt? Det är det, prislappen totalt blir 13.000 spänn. Aj. Men kanske ett roligt och långt projekt. Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

Premiärdatum för nästa Indiana Jones-film
29 juli 2022

Under gårdagen meddelade Disney att nästa Indiana Jones-äventyr har premiär den 29 juli 2022. Harrison Ford återvänder som bekant för huvudrollen och kommer bland annat få sällskap av Phoebe Waller-Bridge. John Williams kommer också att återvända för att ge filmen lite musik. Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0

De första 16 minuterna från Diablo 2: Resurrected
Från den pågående alfan

Som bekant pågår det just nu ett tekniskt alfatest för Diablo 2: Resurrected. Folket från IGN har fått lägga vantarna på det och bjuder här på spelets första 16 minuter. Nedan kan man också spana in ett klipp där man jämför den gamla grafiken med den nya. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

Därför är miles per gallon idioti
Vänd på det!

Amerikanarna kan en del saker, men mått har de verkligen inte fått rätt. Extra knäppt blir det när man vänder på saker och här förklarar Engineering Explained varför miles per gallon är ren och skär idioti jämfört med liter per mil. Tumnagel
49.2°
+
Roger Åberg
0

Trailer för Sons of Sam: A Descent Into Darkness
Var seriemördaren Son of Sam verkligen ensam om morden?

David Berkowitz är sannolikt en av USA:s mest kända seriemördaren och gick i media bland annat under namnet "Son of Sam" under sin mordturné i New York mellan 1976 - 1977. I Netflix senaste truecrime-dokumentär Sons of Sam: A Descent Into Darkness spekuleras det om att Berkowitz kanske inte ensam begick de sex mord och tio knivskärningar som han senare dömdes för. Det här är en teori som framför allt lanserats av den nu avlidne journalisten och författaren Maury Terry, som även skrivit boken "The Ultimate Evil: An Investigation Into Americax27s Most Dangerous Satanic Cult". Sons of Sam: A Descent Into Darkness består av fyra delar och de kommer att börja sändas på Netflix 5 maj. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Farväl LG!
Mr Mobile säger hej då

LG har väl aldrig varit bäst men några riktigt bra släpp har de allt gjort. De senaste åren har man släppt en hel del konstiga men uppfriskande modeller men inga riktiga succéer och i veckan berättade man att man slänger in handduken. Mr Mobile har letat i förrådet och går här igenom en hög av de modeller som LG släppt genom åren. Tumnagel
37.8°
+
Roger Åberg
0

GE satsar på att utveckla covid-19-sensorer för mobiler
Så att den kan känna av om det finns virus där du befinner dig

GE Research har fått bidrag från den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) för att försöka utveckla minimala sensorer som ska kunna känna av om det finns covid-19-partiklar i närheten av sensorerna. Företaget har sedan tidigare lång erfarenhet att utveckla sensorer till olika branscher och man tänker sig att en covid-19-sensor skulle vara mindre än en nagel och kunna integreras i till exempel mobiltelefoner, smarta klockor och annan bärbar teknik. Forskaren Radislav Potyrailo från GE Research säger i ett pressmeddelande om den eventuella sensorn: "We have developed tiny sensors smaller than a fingertip that have the same detection capabilities as the high-end analytical instruments the size of a microwave oven. Our sensors are sort of like bloodhounds. We train them to detect a specific thing, and they are able to do that well without being thrown of the trail by something else." Projektet med att utveckla minimala covid-19-sensorer kommer att pågå i två år så det kommer att dröja ett tag innan vi får se resultatet av GE Research forskning. Skulle man lyckas få fram de minimala sensorerna som är målsättningen så krävs det givetvis även att dessa inte blir alltför dyra för att mobiltillverkare och andra ska kunna bygga in sensorerna i sina produkter till en rimlig kostnad. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Digga ledmotivet till nya Mortal Kombat-filmen
MORTAL KOMBAAAAT!

Den stora frågan som många ställde sig när det stod klart att det skulle bli en ny Mortal Kombat-film var om denna rulle skulle återanvända ledmotivet från första filmen från 1995. Natten till i dag fick vi svar på den frågan då en uppdaterad version av låten släpptes. Låten heter enkelt nog Techno Syndrome II och kan diggas på högsta volym i klippet ovan. Mortal Kombat släpps på HBO Max den 23 april och det gamla ledmotivet kan diggas nedan. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Vad har 25 år gjort med Porsche Boxster?
986 Boxster vs 718 Boxster

När Porsche släppte sin Boxster fick modellen mycket skit, den var lite för tam och alla tuffa killar tyckte då att det inte var en riktig Porsche. Det löste sig dock snabbt och modellen blev riktigt trevlig. Men nu har det gått 25 år och Autogefuhl har fått låna en originalboxster och en jubileumsmodell och jämför de två med varandra. Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Smygtitt på S03 av Dark Side of the Ring
Dokumentärserien om wrestling-världens mörkare sida

Den 6 maj är det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Dark Side of the Ring på VICE. Serien bjuder på några av wrestling-världens mörkare historier och i den här säsongen kommer bland annat att täcka den galna wrestling-showen som 1995 hölls i Nordkorea och den tragiska historien kring Brian Pillman som dog 35 år ung. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Minidokumentär om Oculus Rift
VR-headsetet som inledde den andra VR-vågen

Det har nu gått tio år sedan 18-åringen Palmer Luckey hemma i sitt garage spikade ihop den första prototypen av VR-headsetet som senare blev Oculus Rift. Oculus Rift blev tillsammans med HTC Vive hårdvaran som inledde den andra VR-vågen och det fanns i mitten av förra årtiondet stora förhoppningarna om att VR var något som leta sig ut i stugorna på riktigt den här gången. Idag kan man väl dock säga att den största hajpen runt VR har lagt sig även om utvecklingen fortsätter på flera fronter. Det verkar med andra ord inte helt omöjligt att av VR, tillsammans med AR och XR, är något som kan framöver kan komma att bli betydligt mycket större än vad det är i dagsläget. Även detta berörs lite i slutet av filmen som hittas här ovanför. Vad har ni för tankar om VR, det vi har sett hittills på den fronten och hur VR kan komma att se ut i framtiden? Kommentarerna står till ert förfogande. Bonus. Här nedan hittas trailern till filmen Lawnmover Man från 1992, en film som man kanske kan säga drog igång den första VR-vågen. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
58kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
100kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Så gjorde Moby nya versionen av Porcelain
Reprise Version

Porcelain är en av Mobys mest kända låtar och nu har Moby spelat in en ny version av den. Den här gången är den inte alls elektronisk utan med orkester och hela rasket. Med på sång är också Jim James. Ovan kan ni ser Moby berätta om hur den nya versionen kom till och nedan kan ni lyssna på den och se originalvideon. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Netflix arrangerar Snabba Cash-konsert
Med Timbuktu, Silvana Imam och andra

Igår hade Netflix svenska tv-serie Snabba Cash premiär och i morgon kommer Netflix att köra en digital "Snabba Cash"-konsert för att uppmärksamma det. På konserten kommer 1.Cuz, Greekazo, Mwuana, Timbuktu, Silvana Imam, Lilla Namo, Erik Lundin, Stor samt Linda Pira att uppträda. Förutom musikuppträdanden kommer även Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela och Ayan Ahmed tillsammans med Snabba Cash regissör Jesper Ganslandt dyka upp på eventet. De kommer bland annat berättar om skapandet av serien i intervjuer ledda av konferencier Amie Bramme Sey. Netflix "Snabba Cash – The Music Event" släpps den 9 april kl 19:00 på Netflix YouTube-kanal vilken hittas på länken här nedanför. Tumnagel
-116kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas nya sneakers går att pimpa med lego-bitar
Om du vill ha lite färggladare ränder

Förra året inledde Adidas och Lego ett samarbete och nu har de släppt en ny modell som de båda tagit fram tillsammans. Den nya modellen baseras på Adidas Ultraboost DNA-modell vilken har försetts med designelement från Lego. Skorna levereras även med lite legobitar som användaren kan använda för att designa om de tre Adidas-ränderna som finns på varje skos sida. Adidas Ultraboost DNA X Lego började säljas på Adidas sajt klockan 10:00 i morse och kostar cirka 1700 kronor. Tumnagel
-8kg
+
Wille Wilhelmsson

Rolex släpper ny generation av Explorer II

Rolex modell Explorer II är en mix av deras Explorer och GMT-Master II och släpptes första gången 1971. Senaste generationen visades upp 2011 och nu är det dags igen för en ny generation, så här tio år senare. Uppdateringen är en finputsning och den största förändringen är egentligen att den nu syns bättre i mörkret, man har nämligen uppdaterat materialet som lyser i mörkret och det ska lysa klarare och längre än tidigare. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Marcus snickrade sin egen soffa
Kopia av en dyr klassiker

Norrgavels träsoffa av rak modell är en riktigt snygg sak, men också väldigt dyr. Säkert värd pengarna och hantverket, men 31.400 kronor är ändå en slant. Marcus Carlsson tyckte att det var en bättre och roligare idé att snickra ihop den, så det gjorde han. På vardagsrumsgolvet. Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg