m
Xbox Series X spår en ljus framtid

Xbox Series X spår en ljus framtid
Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Spel / Feature

TL;DR: Är du investerad i Xbox-världen sedan tidigare och vill fortsätta lira Xbox är Series X ett givet val. Konsolen har massvis med prestanda som får spel att se urläckra ut och flyta på riktigt bra. Formen är dock otymplig och gränssnittet lite väl plottrigt, men kan man leva med det belönas man med Xbox Series X en riktigt vass upplevelse.

Vi har tillbringat den senaste tiden med next gen-konsolerna och Microsoft är först med att lossa recensionsembargot för sitt alster. Det har varit ett par ösiga veckor där vi fått lira en hel del Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 och kort sagt är vi imponerade av vad som erbjuds, men vi saknar wow-känslan.

Minikylskåpet


Konsolen ser ut som ett litet kylskåp och som vi nämnde i förhandstitten så kan formen strula till det för folk som vill peta in konsolen i en TV-möbel. Måtten ligger på 30 x 15 x 15 cm, så oavsett om du planerar att ha konsolen ståendes eller liggandes kan det bli lite kärvt om man har lite utrymme bredvid TV:n.

Något som många av er undrat om konsolen är ljudnivån. Microsoft har tidigare varit rätt duktiga på att leverera relativt tysta konsoler och samma gäller med Series X. Under vårt test har vi inte påverkats av fläktens ljudnivå över huvud taget, även när vi lirat tunga titlar med full 4K-upplösning. När det kommer till värmeproduktion så är denna ganska låg och konsolens kylning gör ett bra jobb med att hålla tempen på rimlig nivå. Planerar ni att steka ägg på konsolen så är det nog bättre att göra det i stekpanna på spis. Kort sagt är det imponerande. Speciellt om man kommer från PS4 Pro som låter som ett rymdskepp så fort den måste rendera någonting i 3D. Meningen innan denna är en överdrift, men ni som vet vet.


Kylningen gör ett bra jobb med att hålla konsolen relativt kall och tyst.

Konsolens specs kan ni säkert rabbla upp utan att tjuvkika, men här kommer specsen ändå:
CPU: Custom AMD Zen 7nm med 8 kärnor på 3,8 GHz
GPU: Custom RDNA 2, 52 CUs @ 1,825 GHz, 12 TFLOPS
RAM: 16GB GDDR6
Storage: 1TB NVMe SSD / 802GB tillgängligt
HDMI: 1x HDMI 2.1-port
USB: 3x USB 3.1
Wifi: 802.11ac dual band
Mått: 30,1 cm x 15,1 cm x 15,1 cm
Vikt: 4,45 KG

Hårdvaran är kort sagt kraftfull och kommer låta spelare uppleva titlar av olika slag i upp till 8K/60fps med HDR, ray tracing och variabel uppdateringsfrekvens. Den största nyheten i next gen-konsolerna är dock den snabba lagringen som inte bara kommer förse oss med riktigt korta laddningstider, utan kommer även underlätta beräkningar för CPU:n som i sin tur kommer kunna fokusera på annat som fysikuträkning och ökad mängd non-playable characters i spel.


Att utöka lagringen är enkelt, men kostsamt.

Konsolens lagring ligger på 1TB och 802GB kommer kunna användas för lagring av spel och annat på konsolen. Det kan tänktas vara lite snålt, men behöver man mer lagring så erbjuder Microsoft ett expansionskit till konsolen som ger dig ytterligare 1TB lagring. Expansionskortet kommer dock kosta runt 2500 pix. Ett alternativ är att köra extern USB-hårddisk, vilket kan vara bra för att lagra äldre Xbox-titlar som inte kräver snabb lagring för att kunna spelas.

Ingen killer app


Kalla mig gammalmodig, men jag tycker ändå att en konsolrelease ska ackompanjeras med någon sorts mjukvara som kan demonstrera vad den nya konsolen kan gå för. Sony gör det med Astro’s Playground på PS5, men Microsoft erbjuder inte någon mjukvara som visar vad Xbox Series X går för utan vi får tillgång till äldre spel som hottats upp. Och har man redan lirat dessa titlar på en kraftfull PC så kommer skillnaderna inte vara allt för stora. Kort sagt vill man ha en wow-känsla när man lirar på sprillans ny konsol, men att se Gears 5 från 2019 rulla i några fler bilder per sekund än vad det gjorde på Xbox One är inte precis något som får en att tappa hakan.

Med det sagt: Herrejävlar vilken spelupplevelse det är. Att lira spel som Gears 5, Gears Tactics och Forza Horizon 4 i 4K/60FPS är verkligen en fröjd och ger oss en hint av vad konsolen kommer kunna prestera i framtiden. Gears 5 är det spel vi tillbringat mest tid med under testperioden och det ser verkligen urläckert ut med mjukvarubaserad ray tracing, förbättrad skuggning och stabila 60 fps. Tyvärr rullar inte spelet i native 4K, utan kör dynamisk upplösning och enligt Digital Foundrys granskning snittar upplösningen på 1728p. Även laddningstiderna är mycket mer hanterbara i Series X-versionen. På Xbox One X låg laddningstiderna på runt 45 sekunder, men på Series X kan du vara igång och kötta fiender på bara några sekunder.


Gears 5 ser riktigt bra ut med mer detaljerade texturer och mer realistisk ljussättning.

Xbox Series X kommer med den härliga funktionen Quick Resume och kort sagt är det som att tabba ner spel på PC och hoppa mellan dessa. Spel som drar nytta av funktionen låter dig komma in i actionen snabbare än aldrig förr. Undertecknad kände initialt att detta var en delvis onödig funktion, men dessa tankar kastades åt fanders lika snabbt som spelen startade. Tack vare funktionen kan du illa kvickt hoppa mellan spel på några sekunder. Sitter du till exempel och spelar Forza Horizon 4 och får en inbjudan att spela Gears 5 med en polare, så är det bara att klicka på Xbox-knappen på kontrollen, byta spel och sedan är du redo på två röda. Det går så pass snabbt att du inte riktigt har tid att tänka på vad som precis hänt och ger dig mer tid att störa dig på andra flaskhalsar som långa väntetider i online-lobbys.

Såhär i början av konsolgenerationen så lämnas det en del att önska när det kommer till vad Series X levererar på mjukvarufronten. Men vi är precis i början och saker som snorsnabba laddningstider, hög uppdateringsfrekvens, hög fps och 4K-upplösning får duga för stunden. Vi längtar dock till att Microsoft levererar en ordentlig killer app som kan dra nytta av prestandan till fullo och visa vad konsolen verkligen går för. Att använda prestandan för att lira äldre titlar känns som sagt inte speciellt next gen. Det kommer dock en drös titlar från tredjepartsutvecklare, typ som Assassin’s Creed Valhalla, som kan ge spelare en ny och fräsch upplevelse, men då vi inte ännu fått testa dessa titlar så kan vi inte kommentera.

Som Microsoft pratat om tidigare så kommer praktiskt taget alla Xbox-titlar vara spelbara på Xbox Series X. Så om du lirat på Xbox-plattformen länge så kommer du kunna fortsätta lira alla dina spel på den nya konsolen. Själva speluppleveserna kommer givetvis vara samma som tidigare, men vissa titlar kommer få optimeringar som får spelen att rulla bättre på Microsofts nya konsoler. Dessa titlar kommer märkas med Optimized for Series S | X och en sådan logga kommer dyka upp på de titlar som fått optimeringarna. För att underlätta för spelare att se vilka titlar som optimerats för next gen-konsolerna så har Microsoft lagt till en filterfunktion i butiken som ger dig snabbare tillgång till de spel som rullar bättre på de nya konsolerna.

Samtliga releasetitlar till Xbox Series X | S hittar ni i faktarutan nedan.

Mjuka varor
Microsoft har med Series X kört med relativt säkra kort och inte tagit ut svängarna allt för mycket. Något ställe vi önskar att mjukvarujätten ansträngt sig lite mer är i gränssnittet. Detta kan bero på att jag föredrar den spelfokuserade menyn i Sonys konsoler, men Xbox-menyn känns i min mening för plottrig och ofokuserad. Med det sagt så är det kalas att vi själva har kontroll över vad som ska visas på hemskärmen. Relativt mycket kontroll i alla fall. Det är lätt att fästa titlar på hemskärmen som du vill ha lättillgängliga och tillgång till hela ditt installerade spelbibliotek är alltid lättillgängligt genom klick på Xbox-knappen på kontrollen.

När det kommer till media kommer konsolen stilla vår streaminghunger. Utöver att kunna spela bluray-filmer av olika slag kommer vi ha tillgång till praktiskt taget alla stora streamingtjänster via konsolen. Vid release kommer Apple TV+, Netflix, Disney+, Viaplay, Spotify och många andra tjänster finnas tillgängliga, vilket är trevligt.Konservativ kontroll


Som vi kommenterade i förhandstitten av Series X så har Microsoft inte gjort några större ändringar på kontrollen till Series X och för ett otränat öga är det nog svårt att se skillnad på Series X-kontrollen med Xbox One-kontrollen. Detta är på gott och ont. Fördelen med att kontrollerna inte skiljer sig är att du kan använda dina gamla kontroller med Xbox Series X, men å andra sidan är det rätt fett med en ny upplevelse med en ny kontroll.

Det finns dock ett par skillnader mellan Xbox One-kontrollen och kontrollen till Series X. Bland annat har styrkorset ärvt designen från Xbox Elite Controller som gör det lättare att trycka diagonalt. Den andra stora ändringen är en delningsknapp som låter dig snabbt dela med dig av händelser i spel. Klickar du på delningsknappen får du upp en meny som låter dig spara skärmdump, starta videoinspelning eller spara en video från de senaste minuterna i spelet. Materialet sparas på konsolen och du kan dela materialet var du vill. Materialet är även tillgängligt i mobilappen, vilket är ett enklare sätt att dela med sig av sitt material till nära och kära.

Det hade varit trevligt med några fler nyheter på kontrollfronten, men det går väl att argumentera att man inte kan förbättra något som är perfekt. Gillade man Xbox One-kontrollen kommer man ju förstås även gilla denna kontroll och det är väl det som räknas i slutändan. Troligtvis kommer Microsoft leverera mer kontrollrelaterade nyheter i framtiden och vi håller tummarna att det sker lite mer innovation då.


Varför ändra perfektion?

Ska man köpa på direkten?


Detta är den stora frågan undertecknad kämpat med under testandet av Series X. Och svaret är ett rakt kanske. Ja, konsolen är riktigt kraftfull och kompetent, men då det inte direkt finns någon killer app som drar nytta av prestandan vid release så känns det hela lite omotiverat. Det är inte så roligt att få en sprillans ny konsol för att uppleva gamla spelupplevelser.

Å andra sidan ser framtiden riktigt ljus ut. Microsoft har under de senaste åren köpt upp drivor av spelstudior som ska leverera titlar som går att spela på Xbox-plattformen och dessa kommer med stor sannolikhet göra ett bättre jobb med att utnyttja den höga prestandan. Och förhoppningsvis kommer det inte dröja allt för lång tid innan vi börjar se nya titlar som får konsolen att gå på högvarv.

Något som är rätt viktigt att ha för att få en komplett upplevelse med Series X är en relativt ny och ordentlig TV. Konsolen har möjlighet att dunka ut 8K i 60 fps eller 4K i 120 fps med HDR och variabel uppdateringsfrekvens, och för att dra nytta av nymodigheterna behöver man ha en TV med HDMI 2.1. HDMI-standarden lanserades 2015, men det är fortfarande rätt skralt med modeller som är utrustade med standarden. Bland annat nyare TV-apparater i Samsungs QLED-serie, LG CX eller nyare Sony Bravia rekommenderas för en komplett upplevelse. Värt att tänka på är att om ni vill ha den bästa ljudupplevelsen konsolen har att erbjuda så bör er förstärkare också vara utrustad med HDMI 2.1.

Har du en relativt färsk TV-apparat så kommer den givetvis fungera alldeles utmärkt tillsammans med konsolen då många av titlarna för tillfället maxar på 4K/60fps. Så om du precis lagt surt förvärvad kosing på en TV, kan du fortsätta köra den med gott samvete ett tag till.

Som sagt. Ska man köpa Series X på direkten? Kanske. Lirar du mycket Xbox One och vill fortsätta lira dina spel med snabbare laddningstider, högre fps och snyggare grafik? Kör hårt! Vill du ha en helt ny spelupplevelse? Avvakta med köp.

Sammanfattning


Microsoft har med Xbox Series X levererat en rackabajsare till spelkonsol som på papper är den mest kraftfulla på marknaden och så länge mjukvarujätten drar nytta av sitt stall av spelstudior så kommer Series X-upplevelsen bara bli bättre med tiden. Lämnar Microsofts next gen-konsol något att önska vid release? Definitivt. Men det osar verkligen potential om konsolen.

Xbox Series X och Series S kommer släppas 10 november och priserna kommer ligga på 5790 kr för X och 3590 kr för S.
Microsoft kommer samarbeta med Elgiganten för att erbjuda Xbox All Access, vilket lättast går att beskriva som Xbox-abonnemang. Signar ni upp er i två år får ni tillgång till konsol, antingen Series X eller Series S, samt Xbox Game Pass Ultimate som ger er tillgång till ett stort spelbibliotek, molnspelning via xCloud och Xbox Live Gold för onlinespelande. Priserna har ni nedan:

Series X med Game Pass Ultimate: 370 kronor / månad
Series S med Game Pass Ultimate: 284 kronor / månad

I vanlig ordning är det bara att plita ner era funderingar i kommentarerna om ni har sådana. Värt att nämna är att vi inte får prata om PS5, så jämförelser kring konsolupplevelserna utöver det vi tidigare skrivit är inte något vi kan ge för tillfället.

Läs mer
Visa
Releasetitlar till Xbox Series X
Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery): 4K/60fps
Borderlands 3 (Smart Delivery): 4K/60fps
Bright Memory 1.0
Cuisine Royale (Smart Delivery)
Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Devil May Cry 5: Special Edition: 4K/120fps utan ray tracing eller 4K/30fps med ray tracing
Dirt 5 (Smart Delivery) i 4K/ olåst 60fps, dynamisk 4K/låst 60fps eller lägre upplösning /120fps
Enlisted: 4K/60fps
Evergate: 4K/60fps
The Falconeer (Smart Delivery): 4K/60fps eller 1800p/120fps
Fortnite: 4K/60fps även i split screen
Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps och 120fps i multiplayer
Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
King Oddball (Smart Delivery): 4K/60fps eller lägre upplösning/120fps
Maneater (Smart Delivery): 4K/60fps
Manifold Garden (Smart Delivery): 4K/60fps
NBA 2K21
No Man's Sky (Smart Delivery): 4K/60fps
Observer: System Redux: 4K/60fps med ray-tracing
Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Planet Coaster (Smart Delivery)
Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery): 4K/60fps
War Thunder (Smart Delivery): 4K/60fps
Warhammer: Chaosbane Slayer Edition: 4K/60fps
Watch Dogs: Legion (Smart Delivery): 4K/30fps med ray-tracing
WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery): 4K/60fps
Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery): 4K/30fps eller 1440p/60fps
Yes, Your Grace (Smart Delivery)
47.8°
0

Xbox Series X spår en ljus framtid

Vi har testat Microsofts next gen-konsol

Netflix ryktas göra Pokémon-serie
Integreras med deras framtida satsning på spel?

Variety rapporterar att Netflix håller på att ta fram en tv-serie med riktiga skådespelare baserad på de populära Pokémon-spelen. Det hela skulle kunna påminna om filmen Detective Pikachu som släpptes 2019, en film där bland andra Ryan Reynolds och Justice Smith medverkade. Netflix kör redan idag flera animerade Pokémon-serier som till exempel Pokemon: Indigo League och Pokemon Journeys. Givet att Netflix tidigare den här månaden uppgav att man skulle börja satsa på spel så har det redan börjar spekuleras om att Netflix kanske även har ett exklusivt Pokémon-spel kopplat till den kommande tv-serien. När vi kan få se eventuellt live-action-serie med Pokémon på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

13-åriga Nishiya Momiji plockade hem OS-guld
Bäst på skateboard

Det japanska skateboard-undret Nishiya Momiji lyckades nyligen kamma hem OS-guld i Skateboard under Olympiska sommarspelen i Japan. Hon fick guld för street-gren och samtliga tre medaljer i denna gren gick till tonåringar då silvret norpades av 13-åriga Rayssa Leal från Brasilien samt så plockades bronset av 16-åriga Funa Nakayama från Japan. I och med Nishiyas kuldmedalj blev hon bland de yngsta att vinna en guldmedalj i de Olympiska spelen. Den som var yngst att vinna guldet var Marjorie Gestring som vann guldet i trampolin under Olympiska spelen i Berlin 1936. Hon var då också 13 men 63 dagar yngre än vad Nishiya är nu. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Jeff Bezos kan tänka sig att betala för månlandare
Erbjuder NASA två miljarder dollar för att få haka på till månen

Blue Origins grundare Jeff Bezos har skrivit ett öppet brev till NASA:s chef Bill Nelson där han uppger att Blue Origin kan tänka sig att betala en stor del av utvecklingskostnaden för företagets månlandare Blue Moon. Detta är något som Blue Origin gör i ett sista försök att försöka få in en fot i NASA:s Artemis-projekt som siktar på att landa människor på månen inom några år. Tidigare i år blev det klart att NASA gav kontraktet för den bemannade månlandaren till SpaceX och deras Starship. NASA ville ursprungligen ha två olika alternativ till bemannade månlandare. Då deras budget bara räckte till en så föll valet på SpaceX, ett alternativ som var betydligt mycket billigare än Blue Origins månlandare Blue Moon. SpaceX vill ha 2,9 miljarder dollar för att göra Starship till en bemannad månlandare men säger samtidigt att man själva kommer att lägga sex miljarder dollar på att utveckla Starship för resor till månen och andra platser. I Jeff Bezos brev så uppger han att Blue Origin kan lägga två miljarder dollar på att själva utveckla Blue Moon tillsammans med sina partners Lockheed Martin, Northrop Grumman och Draper. Det innebär att NASA inte skulle behöva betala de närmare 6 miljarder dollar som Blue Origin ursprungligen ville ha för att utveckla Blue Moon. Huruvida NASA antar Blue Origins erbjudande och kanske till slut ändå står med två alternativ för bemannade månlandningar återstår att se. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Deep fake-YouTuber får jobb hos ILM
Han som fixade Luke Skywalker i The Mandalorian

I slutet av den andra säsongen av The Mandalorian dök en ung Luke Skywalker upp. Med hjälp av lite datormagi försökte man övertyga folk om att detta vara en ung Mark Hamill men det såg ju inte jättebra ut. YouTube-användaren Shamook försökte fixa till denna scen genom att göra en egen deep fake av just denna scen. På endast fyra dagar lyckades han förbättra ansiktet avsevärt och resultatet kan ses i klippet ovan. Tydligen imponerade detta klipp folket på Lucasfilm så pass mycket att han nu fått jobb på Lucasfilms avdelning för visuella effekter, Industrial Light and Magic (ILM). Eftersom Lucasfilm verkligen gillar använda deep fake-ansikten i filmerna kan man nog räkna med att Shamook kommer få en del att göra framöver. Tumnagel
44.4°
+
Frode Wikesjö
0

Tesla levererade över 200.000 bilar under årets andra kvartal
Gjorde även en vinst på över en miljard dollar

Igår presenterade Tesla resultatet för året andra kvartal och företaget ser nu ut att gå bättre än någonsin förut. Under kvartalet levererade Tesla 201.250 bilar vilket var en ökning med 150 procent jämfört med samma period förra året. Det innebar även att Tesla kunde räkna in en vinst på 1,1 miljarder dollar för kvartalet, något som man man aldrig gjort tidigare under ett kvartal. Under presentationen av årets kvartalsrapport meddelade Tesla att man under kvartalet även byggt cirka 1000 nya laddstationer till sitt SuperCharger-nätverk. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Låg efterfrågan för körkortslån
Regeringen kommer därför ändra reglerna

Eftersom det är så pass få som ansöker det så kallade körkortslånet från CSN kommer Regeringen göra flertalet regeländringar i hopp om att fler ska söka det. Sedan lånet infördes under 2018 har endast 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad. Den siffran är Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inte helt nöjd med då det är endast en tredjedel så många som det har avsatts pengar till. Exakt vilka regeländringar det bli är oklart men senare i år ska de nya reglerna presenteras som då ska göra det lättare för folk att få detta lån beviljat. Tumnagel
35.7°
+
Frode Wikesjö
0

Doug Trumbull tycker high-frame-rate är framtiden för filmer
Han som skapade effekterna till 2001 – Ett rymdäventyr

Specialeffekts-legendaren Doug Trumbull, mest känd för effekterna i 2001 – Ett rymdäventyr, har sagt i en intervju med RedSharkNews att han tror att filmer med hög uppdateringsfrekvens är "nästa steg för filmskapande". Han tror att Hollywood bör anamma tekniken för att kunna differentiera sig och konkurrera mot streaming, och på så sätt få tillbaka fler besökare i biograferna. I intervjun menar han att filmer med hög uppdateringsfrekvens har chansen att ge besökarna en upplevelse som ska vara bortom gränserna för en TV-skärm och helt uppslukande. Trumbull har satt sitt namn bakom formatet Magi som ska visa filmer i bildhastigheter upp till 160 Hz. Hög bildfrekvens ska ha ett mer livligt och realistiskt uttryck. Tekniken används oftast till sport och spel, då det kan vara lättare att följa de snabba rörelserna i den typen av innehåll. Kritiker menar att det är rörelseoskärpan och "flimret" med dagens 24 Hz som gör att någonting ser filmiskt ut. Regissören James Cameron har till exempel nyligen sagt att 120 Hz är distraherande. Lösningen, enligt Trumbull, är att rendera bilderna på ett sätt som ska efterlikna film genom att artificiellt lägga till "flimmer", vilket formatet Magi gör. "[Flicker] is what differentiates movies from TV... So, if you introduce digital flicker in the projection of the film [actually in the DCP file] it can look fully cinematic even if you raise the frame rate to 120 or 160." Det ska också gå att kombinera 24, 120 och 160 Hz i samma film för att regissören ska kunna bestämma vad som passar bäst för varje scen. Återstår att se hur tekniken fungerar i praktiken. Tumnagel
42.5°
+
Hugo Engström
0

Andra generationens Surface Duo läcker
Förväntas kring september-oktober i år

I en YouTube-video från kanalen Tech Rat har bilder på Microsofts uppföljare av Surface Duo läckt. Den största skillnaden mellan den nuvarande Duo och den nya verkar vara kamerahårdvaran. Surface Duo har idag endast en kamera inuti enheten, vilket innebär att man måste vika ut den hela vägen för att kunna ta bilder som med en vanlig mobil. Den nya enheten ser ut att ha tre kameror som sitter på utsidan av enheten. Det är oklart om det finns en fjärde kamera på skärm-sidan. Övriga specifikationer för den nya enheten sägs vara: Snapdragon 888, stöd för 5G och ett NFC chipp för kontaktlösa betalningar. Microsoft sägs även ha ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat ramarna runt skärmen. Enheten verkar fortfarande använda sig av dubbla skärmar till skillnad från enheter som Samsungs Galaxy Fold 2, där en böjbar OLED-skärm viks ihop. Enheten verkar komma i färgerna vitt och svart till skillnad från Duo som bara kom i vitt. Den nya Surface Duo förväntas komma runt september-oktober. Tumnagel
40.0°
+
Hugo Engström
0

FaceID kommer kanske till Mac
"Inom ett par år."

Mark Gurman från Bloomberg säger nu i sitt nyhetsbrev Power On att han tror att Apple kommer ge sina Mac-datorer funktionen FaceID inom de närmsta åren. TouchID ska enligt Gurman dock fortfarande finnas hos vissa av Apples produkter, då det erbjuder likvärdig säkerhet till ett lägre pris. Vilka produkter som skulle ha TouchID om allt redan gått över till FaceID är oklart. Han menar vidare att Apple i framtiden kommer ge sina dyrare iPhones en kamera och FaceID-sensorer bakom skärmen, för att kunna differentiera toppmodellerna från resten. Den nya 24 tums iMac, som kom i år skulle också enligt Gurman först kommit med FaceID, men dessa planer ändrades och sköts upp till en senare iMac. Gällande MacBooks är själva skärmdelen så mycket tunnare är de andra produkterna vilket gör det svårare att få plats med de nödvändiga sensorerna för FaceID. Tumnagel
37.0°
+
Hugo Engström
0

Nytt API till Oculus mixar ihop VR med verkligheten
Mixed reality på riktigt

Facebook har släppt ett nytt API, programmeringsgränssnitt, till sin VR-plattform Oculus där utvecklare kan låta saker från miljön användaren befinner sig i mixas in i VR-upplevelsen som spelas upp i headsetet. Ni kan se ett exempel på hur detta kan se ut i animationen här ovanför. Det nya API:et heter "Passthrough API Experimental" och ger VR-headset som är försedda med kameror möjlighet att filma och integrera det kamerorna filmar från verkligheten direkt i VR-upplevelsen. API:et som Facebook nu släpper är tänkt för utveckling och tester vilket gör att det kan dröja ett tag innan mixed reality-upplevelser kan dyka upp till Oculus kameraförsedda VR-headsets. Någon gång i slutet av året planerar Facebook att släppa "Passthrough API" till Oculus och efter det kommer det att bli möjligt för Oculus Quest 2-användare att själva ta del av det som utvecklarna nu kanske börjar skapa med detta. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon gör tv-serie av I Know What You Did Last Summer
90-talsrysare blir tv-serie i höst

Under San Diego Comic-Con 2021 meddelade Amazon att deras nya skräckserie I Know What You Did Last Summer kommer att börja sändas i oktober. Tv-serien baseras på slasher-filmen I Know What You Did Last Summer från 1996, en film som i sin tur var löst baserad på romanen med samma namn av Lois Duncan. Filmen fick även två efterföljare, I Still Know What You Did Last Summer och Ix27ll Always Know What You Did Last Summer vilka släpptes 1998 respektive 2006. Här nedan kan ni kolla in trailern till originalversionen av I Know What You Did Last Summer. Tumnagel
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Magnethjälm kan behandla hjärntumörer
Kanske kan användas istället för strålning och kemoterapi

Forskare på Houston Methodist Neurological Institute har utvecklar en hjälm som ska användas för att behandla glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Under ett test av hjälmen, där patienten senare avled av andra orsaker än hjärntumören, kunde man under obduktionen se att försökspersonens hjärntumörer minskat med 31 procent efter det att han börjat använda hjälmen. Hjälmen behandlar hjärntumörerna med magnetterapi och är försedd med tre stycken roterande magneter som synes på bilden ovan. Forskarna bakom magnethjälmen säger att den i framtiden, efter godkännande av medicinska myndigheter och liknande, skulle kunna användas för att behandla hjärntumörer istället för strålnings- eller kemoterapi-behandlingar. Hur långt in i framtiden detta skulle kunna ligga nämns dock inte. Tumnagel
51.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI spöar människor i drönarracing
Drönaralgoritmer blir allt skarpare

Forskare på University of Zurich har utvecklat en algoritm som enligt dem gör att autonoma drönare kan flyga snabbare på en drönar-racingbana än professionella drönarpiloter klarar av. Under tester på racingbanan lät man sin AI-drönare tävla mot två professionella drönarpiloter som fått öva på den aktuella banan tidigare. Trots detta så var AI-drönaren snabbare än de båda mänskliga piloterna när man tävlade på tid mot varandra. Davide Scaramuzza, som är chef på University of Zurich Robotics and Perception Group, säger om deras drönaralgoritm: "Our drone beat the fastest lap of two world-class human pilots on an experimental race track. The novelty of the algorithm is that it is the first to generate time-optimal trajectories that fully consider the drones’ limitations." Scaramuzzas kollega Philipp Foehn lägger till: "The key idea is, rather than assigning sections of the flight path to specific waypoints, that our algorithm just tells the drone to pass through all waypoints, but not how or when to do that." Algoritmer som dessa skulle i framtiden kunna användas för att förbättra hur autonoma drönare, och kanske även andra fordon, tar sig fram på smidigast sätt, oavsett om det gäller racing eller någon lite mera praktisk typ av transport. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

LG presenterar nya true wireless-hörlurar
Med viskningläge, UV-rengöring och dongle-funktion

LG har presenterat tre nya true wireless-hörlurar i sin Tone Free-serie vilka är försedda med lite funktioner som många konkurrenter saknar. Den enklaste modellen FP5 ser ut att vara ett par någorlunda standard-hörlurar som tillsammans med sitt batterifodral ger dem en batteritid på 22 timmar utan aktiv brusreducering påslaget. De två andra modellerna, FP8 (bilden ovan) och FP9, har en batteritid på sammanlagt 24 timmar. Fodralen till dessa modeller kan även rengöra hörlurarna med UV-ljus samtidigt som fodralet som laddas. FP8:s fodral går även att ladda trådlöst vilket inte är möjligt med de två andra modellerna. FP8 är även försedd med en något som LG kallar för en viskningsfunktion. Detta innebär att en av hörlurarna går att sätta till munnen och låta användaren tala i väldigt låg röst vid telefonsamtal, något som kanske kan vara intressant om man inte vill basunera ut till hela världen vad man har på hjärtat. FP9 har en funktion med vilken man kan koppla in fodralet till en AUX-ingång på en mobil, spelkonsol eller annat och sedan låta fodralet fungera som en Bluetooth-dongle för hörlurarna. LG kommer att börja sälja sina nya Tone Free-hörlurar på marknaden någon gång den här månaden till än så länge okända priser. Huruvida de dyker upp på den svenska marknaden återstår att se. Tumnagel
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar boendediskriminering
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med försäkring boendediskriminering . Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
27.8°
+
Frode Wikesjö
0

TV-pirater får betala nästan 100 miljoner i skadestånd
Två personer får även krypa in i kurran

Patent- och marknadsöverdomstolen har dömt två män som anses drivit i ett pirat-tv-nätverk baserat i Norrköping till fängelse och höga skadestånd. De båda männen döms till två års respektive 1,5 års fängelse. De ska även betala ett skadestånd på 93 miljoner kronor till diverse tv-bolag. Tv-bolagen hade ursprungligen krävt de båda på 137 miljoner kronor i skadestånd men det stannade alltså på lite under hundra miljoner kronor. Skadeståndssumman är baserad på vad det skulle kostat om pirat-tv-tjänsternas användare hade köpt dessa tjänster lagligt. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon ryktas börja acceptera bitcoin som betalning
Kanske även lanserar en egen kryptovaluta nästa år

Det har börjat flyta upp uppgifter om att Amazon planerar att börja acceptera bitcoin och flera andra kryptovalutor som betalning inom en inte alltför avlägsen framtid. Enligt ryktena planerar Amazon att låta sina kunder betala med bitcoin och eventuellt en handfull andra kryptovalutor redan vid årsskiftet. Samtidigt ryktas Amazon även utveckla en egen kryptovaluta som eventuellt skulle kunna lanseras någon gång under nästa år. Om det ryktet stämmer verkar det med andra ord som om Amazon planerar att göra något liknande som Facebook har försökt göra under några års tid. Facebook presenterade 2018 kryptovalutan Libra vilken man då planerade att lanserade 2020. Så blev aldrig fallet och efter en hel del motgångar byttes namnet på valutan ut till Diem. Det senaste budet gällande Diem var att den skulle lanseras i lite mindre skala än det först var tänkt men när så kan bli fallet finns det fortfarande inga uppgifter om. Bitcoin steg över tio procent efter ryktet om att Amazon skulle acceptera valutan som betalningsmedel började spridas. Även flera andra kryptovalutor ökade kraftigt i värde efter uppgifterna. Tumnagel
33.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audi visar upp Audi RS Q e-tron
Hoppas hybridbilen ska vinna Dakar-rallyt nästa år

Audi har visat upp ett nytt koncept på en offroad-racer som man hoppas ska kunna röna framgångar i framtida offroad-tävlingar. Man kallar konceptet för Audi RS Q e-tron och det handlar om en hybridbil. Att Audi inte valde att köra helt elektriskt berodde på de långa körsträckorna som kan förekomma i vissa offroad-lopp. Audi skriver i en pressrelease om drivsystemet på RS Q e-tron: "Audi selected a hybrid drivetrain instead of going all-electric because Dakar stages can be up to 500 miles long before detours and other unexpected events are factored in. Finding a charging station in the Saudi Arabian desert is easier said than done, and waiting for an electric car to charge isnx27t ideal in a race where every split second is important. The system relies on a TFSI engine sourced from the firmx27s now-shuttered DTM touring car program and set up to charge the 50-kilowatt-hour battery pack on-the-go. It operates between 4,500 and 6,000 rpm." Audi planerar att delta i lite olika offroad-lopp redan i år men målet är att man ska ställa upp och kanske vinna i nästa års Dakar-rally, ett race som drar igång 2 januari 2022. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
44kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
23kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
6kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-23kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg