Vi har testat Apple Arcade!
Apples prenumerationstjänst har premiär på torsdag
På torsdag är äntligen Apple Arcade här, något jag faktiskt har längtat rätt mycket efter. När iPhone kom för 12 år sedan, eller snarare när App Store kom, var det starten för en flod av spel till mobilen. Dessa var ofta riktigt trevliga, de var billiga och bjöd helt enkelt på en ok upplevelse. I takt med att tiden har gått har även telefonerna blivit kraftfullare och i dag finns det tillräckligt med kraft i en flaggskeppstelefon för att driva riktigt avancerade spel utan problem. Mängder av sensorer gör också att spelupplevelsen blir rätt rolig med uppfinningsrika utvecklare.
Ett svar på free-to-play-träsket
Men samtidigt som tekniken har gått framåt så har något annat hänt, något som inte alls är positivt. Under lång tid var betalningsviljan rätt stor i App Store men betalningsviljan i Android-världen tog aldrig riktigt fart på samma sätt. Kalla mig Apple-fanboy om ni vill, men hårda fakta säger att det var så. Tyvärr har många spel anpassats till free-to-play-stilen där spel är gratis att ladda ner men att man sedan betalar i små omgångar under spelets gång (vilket kan bli riktigt dyrt) eller att man betalar genom att se reklam precis, hela, jävla, tiden. Inget av dessa alternativ är speciellt roliga.
Visst finns det spel som kostar pengar och som är riktigt bra, som Inside eller Monument Valley. Men det där gratisträsket har gjort att i alla fall jag drar mig för att lägga 50 spänn om jag inte fått väldigt goda rekommendationer för spelet.
Apple hoppas nu att man kan erbjuda ett alternativ för folk som hatar gratisträsket. Man har döpt det till Apple Arcade och tanken är att man ska prenumerera för 59 kronor i månaden och sedan fritt få spela mängder av spel. Från start finns över 100 helt nya och, på mobilen exklusiva, spel att välja mellan och vi har fått möjligheten att testa några av dessa.
Alla spel exklusiva eller exklusiva för mobilen
Spelen är alltså exklusiva och är det på två sätt. Antingen är de helt exklusiva för Arcade och då kommer man inte att hitta dem någon annanstans. Eller så är de exklusiva för mobilen, vilket betyder att man inte kommer att hitta spelet i vanliga App Store eller i någon annan app-affär men att de kan finnas för konsol eller för PC. Det här upplägget är en bra mellanväg eftersom det öppnar upp för att ta in titlar som i dag eller i framtiden kanske först utvecklas för någon av konsolerna och som fungerar bra mobilt, men man kan ändå säga "exklusivt" och mena det.
De spel som kommer till start har alla fått sin utveckling betald av Apple. Det lär ha kostat en slant, men Apple kan väl skriva av det som goodwill om projektet blir ett misslyckande. Om många börjar prenumerera är det snabbt betalt, det behövs inte speciellt många procent av iOS-användarna för att det ska bli en god affär, får man ihop 10 miljoner betalande så har man 600 miljoner dollar om året att utveckla spel för. Det är en del och jag hoppas att det gör att det kommer att komma nya spel i en aldrig sinande ström.
Apple betalar utvecklingen
Att utvecklarna får betalt för utvecklandet och inte för försäljning gör skillnad. När jag har pratat med utvecklare om detta blir en sak snabbt tydlig - Apple Arcade har gjort att den där spelidéen som kanske inte är en självklar ekonomisk hit nu faktiskt blir av. Att något inte blir en kommersiell succé betyder ju inte att det är dåligt, mer att spelets upplägg inte passar den nu regerande kommersiella trenden som just nu råkar vara gratisträskets småköp eller annonser.
Processen har gått till så att Apple har ryckt i de kontakter med utvecklare man redan haft och helt enkelt frågat dem om de har några bra idéer att komma med. Men utvecklare har även fått skicka in sina idéer eller halv-/helfärdiga men osläppta spel till Apple. Det verkar ha legat en hel del spelidéer hos utvecklarna för känslan jag fått är att det inte varit svårt att hitta spel och att mer kommer att komma. De 100 första är just de 100 första.
För spelutvecklarna har Arcade i många fall betytt att man kunnat göra det där spelet man alltid önskat göra men som av någon anledning inte gått att göra. Man kanske inte haft musklerna, man kanske har tyckt att det varit för riskabelt eller helt enkelt prioriterat något annat. Det märks faktiskt i de spel som jag har testat att det är något annat och att det öppnat upp för att följa sin övertygelse fullt ut. Stämningen i de flesta spelen är rätt härlig, man vågar vara lite mer osäljig och skrikig, man vågar göra något för spelare som man annars kanske inte kommer att nå.
Hur Apple betalar utvecklarna är lite höjt i dunkelt. Klart är att man betalat utvecklingen av spelet och det verkar som att man inte betalar per år, det verkar alltså som att spel kommer att finnas i Arcade för evigt om de väl har dykt upp där. Utvecklarna har också lovat att underhålla spelet så att det fortsätter att fungera på kommande uppdateringar av iOS, tvOS och macOS, så en löpande peng verkar finnas. Men olika utvecklare har säkerligen fått olika bra dealar vilket gör att Apple är tystlåtna om hur exakt det går till.
Vilka vinner på Arcade?
Två kategorier av spelare kommer primärt att vinna på Arcade. Dels barn som i dag inte har så mycket pengar att spendera i App Store och som får nöja sig med free-to-play och lite äldre som vill spela men som inte orkat leta guldkorn.
Vinnare är också föräldrar som kan betala 59 spänn i månaden och så har kidsen (och de själva) spel så det räcker och blir över. En trevlig sak med att man får använda Arcade på alla familjens enheter för de där 59 kronorna är också att multiplayer blir roligare. I spel som Lego Brawls kommer man att kunna använda Apple TV-skärmen som en poängtavla när resten av familjen sitter och spelar mot varandra.
Två plattformar kommer också vinna på Apple Arcade, macOS och tvOS. Spelen måste nämligen fungera även för dessa även om det kan vara så att de kommer att kräva kontroll. Nya versionerna av Apples plattformar har stöd för kontroller från Playstation och Xbox vilket gör detta lite lättare. Även om alla plattformar måste gå att spela på verkar det vara ok att ett spel fungerar på alla plattformar men fungerar bättre eller egentligen är bäst på en plattform.
Men finns det förlorare?
Apple är så klart också vinnare om Arcade fungerar. Men jag tror inte att resten av spelbranschen är förlorare, även om Arcade blir en supersuccé. Det finns spel som faktiskt vinner på att vara free-to-play eller som utvecklare tror stenhårt på och som kommer att dra in betydligt mer pengar genom att finnas i Play Store och App Store. Jag tror att vi kommer att få fler spel och en lite bredare palett av spel med Arcade.
Men en prenumerationstjänst med spel är aldrig bättre än spelen som finns i den. Vi har bara provat ett gäng av de spel som finns så framtiden, som i det här fallet börjar på torsdag, får utvisa om utbudet är tillräckligt bra. Är det bara meh kommer i alla fall jag att säga upp prenumerationen.
Apple Arcade har premiär nu på torsdag (19 september) och kostar som sagt 59 kronor per månad. Har man ett familjekonto hos Apple får alla i familjen spela alla spel för den pengen. Alla spel som släpps på Arcade måste gå att spela på iOS, iPadOS, tvOS och macOS. Alla spel är reklamfria och det finns inga köp i spelen och det finns inga tillägg eller uppgraderingar att köpa. Alla spel laddas ner som vanliga appar och går att spela offline, även om det kan finnas delar av spelet som bara fungerar online (till exempel multiplayer). När man slutar prenumerera kan man inte längre spela spelen även om de är nerladdade till en enhet.
Försök igen
