BepiColombo ska spana efter tecken på liv på Venus
Tar det på vägen till Merkurius
Häromveckan blev det känt att astronomer kan ha hittat förutsättningar för liv på vår grannplanet Venus då man upptäckt gasen fosfin i Venus atmosfär. För att bringa klarhet i detta behövs dock ytterligare observationer vilka helst ska ske på lite närmare håll än via de två jordbaserade teleskop man använde för att hitta tecken på fosfin på Venus.
Genom ett lyckligt sammanträffande så har den europeiska rymdmyndigheten ESA och deras japanska motsvarighet JAXA en rymdfarkost som är på väg mot Merkurius och som snart kommer att passera Venus. Det handlar om farkosten BepiColombo som lämnade jorden för två år sedan och som är på väg till Merkurius för att studera solsystemets innersta planet. Innan BepiColombo lägger sig i omloppsbana runt Merkurius måste dock farkosten bromsa ner sin hastighet vilket den kommer att göra genom att flyga förbi Venus två gånger.
BepiColombos första förbiflygning runt Venus kommer att ske redan 15 oktober och då kommer farkosten att befinna sig cirka 10.000 kilometer från Venus. Det är oklart om BepiColombos instrument är tillräckligt kraftfulla för att hitta fosfin på Venus redan då och sannolikt är chansen större under farkostens andra förbiflygning. Den kommer att ske i 10 augusti 2021 och då på bara 550 kilometer avstånd från Venus.
Någon gång i slutet av 2025 är det tänkt att BepiColombo ska nå sitt slutmål Merkurius.
Astronomer hittar möjligt tecken på liv på Venus
Gasen fosfin upptäckt på vår närmaste grannplanet

Nu är BepiColombo på väg till Merkurius
Kommer att ta sju år att ta sig till den varma planeten

Här är rymdfarkosterna som ska utforska Merkurius
ESA:s första uppdrag till vår innersta planet
