m

Audi visar TT offroad concept
TT-familjen expanderar

Audi visar TT offroad concept
Bil / Audi

Audi tycker tydligen inte att det räcker att modellen TT endast finns som liten sportcoupé eller cab utan visar nu även upp en suvversion kallad TT offroad concept. Konceptet är en laddhybrid och begår sin premiär på bilmässan i Peking. Ulrich Hackenberg som är utvecklingschef för Audi AG säger följande:

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen. Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad."
Bilen mäter 4.39 meter på längden, 1.85 på bredden, 1.53 på höjden och har en hjulbas på 2.63 meter. Under skalet sitter inte mindre än tre motorer - en som går på bensin och två som går på el. Den förstnämnda är en TFSI-fyra på 2.0 liter som ger 292 hästar och 380 Nm. Till den kopplas alltså två elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Den totala effekten uppgår till 408 hästar och 650 Nm. 0-100 km/h ska gå på 5.2 sekunder. Till motorerna kopplas en sexstegad e Stronic-låda. Förbrukningen anges till 0.19 liter per mil och 45 gram per kilometer. På bara el kommer man fem mil och den totala räckvidden är 88 mil. Laddar gör man induktivt med hjälp av Audi Wireless Charging som innebär en laddplatta i marken.

Visa
Pressmeddelande
Audi TT offroad concept premiärvisas i Peking

Mångsidig och kompakt SUV med sportbilsegenskaper
Kraftfull och effektiv drivning med e-tron quattro och Audi Wireless Charging
Prof. Dr. Ulrich Hackenberg: “En inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”.
I samband med den internationella bilmässan i Peking premiärvisar Audi en ny konceptbil. Laddhybriden Audi TT offroad concept bjuder på ett nytt formspråk där sportbilsegenskaper kombinerats med mångsidigheten i en kompakt SUV. Laddhybriddrivningen med två elmotorer och en total systemeffekt på 408 hk ger dynamiska prestanda till en förbrukning på låga 1,9 liter per 100 km.

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”, berättar Ulrich Hackenberg, utvecklingschef för Audi AG. ”Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad”.

Laddhybrid med tre motorer

Laddhybriden levererar hela 408 hk med ett systemvridmoment på 650 Nm och avverkar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder. Förbrukningen ligger trots detta på låga 1,9 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 45 gram per km. Audi TT offroad concept kan köras mer än 50 kilometer i eldriftsläge och därigenom helt utsläppsfritt. Den total räckvidden är upp till 880 km.

Förbränningsmotorn är en 2.0 TFSI som utvecklar 292 hk och ett vridmoment på 380 Nm. Den turboladdade, fyrcylindriga tvålitersmotor har försetts med Audis kraftfulla effektivitetsteknik. Vid dellast kompletteras direktinsprutningen med en indirekt insprutning för ännu lägre förbrukning. Grenröret sitter integrerat i topplocket, vilket lägger grunden till en högeffektiv temperaturstyrning.

En koppling förbinder den tvärställda 2.0 TFSI-motorn med en elmotor som utvecklar 40 kW och ett vridmoment på 220 Nm. Den tunna, skivformade elmotorn sitter inbyggd i den sexstegade e-S tronic-växellådan med dubbla kopplingar som överför drivkraften på framhjulen. På bakaxeln har Audi TT offroad concept en andra elmotor som är fristående och levererar en effekt på max. 85 kW och vridmoment på 270 Nm.

Framför bakaxeln sitter ett vätskekylt litiumjonbatteri med 8 moduler. Det bidrar till den balanserade viktfördelningen (54:46) mellan fram- och bakaxeln och en lägre tyngdpunkt. Batteriet har en kapacitet på 12 kWh vilket räcker för en räckvidd på 50 km i eldriftsläget. En Audi-laddbox, som är kompatibel med flera olika spänningar och kontaktdon, används för stationär laddning av batteriet.

Induktiv laddning med Audi Wireless Charging

Audi TT offroad concept är dessutom kompatibel med det induktiva laddningssystemet Audi Wireless Charging. En platta med en spole och en inverter (växelströms-/likströmsomvandlare) placeras där man brukar parkera bilen och ansluts till elnätet. Laddningen startar automatiskt när föraren kör upp på plattan. Infrastruktursidans alternerande magnetfält inducerar, via luften däremellan, en växelström med en effekt på 3,3 kW i sekundärspolen som sitter integrerad i bilen. Strömmen likriktas och matas in i elsystemet.

Laddningen avbryts automatiskt när batteriet är fulladdat. Det hela tar ungefär lika lång tid som vid laddning via en kabel och föraren kan när som helst avbryta laddningsprocessen. Audi Wireless Charging-tekniken har en verkningsgrad på över 90% och påverkas inte av väderförhållanden som regn, snö eller is. Det alternerande magnetfältet alstras endast när bilen står parkerad på plattan och är inte skadligt varken för människor eller djur.

Det intelligenta laddhybridkonceptet i Audi TT offroad concept gör bilen lika effektiv som den är sportig. Via Audi drive select kan föraren välja mellan tre körlägen. Eldriftsläget (”EV”) prioriterar eldrift. Den främre drivenheten är då inaktiv medan den vridmomentstarka elmotorn på bakaxeln snabbt kan accelerera bilen till en hastighet på 130 km/h. I hybridläget samarbetar alla tre drivkällorna på olika sätt efter behov. I många situationer fungerar den främre elmotorn som generator och laddar batteriet vilket gör att bilens effektiva räckvidd på eldrift förlängs. I Sportläget har föraren tillgång till den fulla systemeffekten. Vid snabb acceleration samarbetar den bakre elmotorn med 2.0 TFSI-motorn, s.k. ”boosting”. Likadant fungerar det då hybriddrivningens reglersystem anser det lämpligt med fyrhjulsdrift. I sådana situationer, som t.ex. på hala vägar eller i lättare terräng, gör detta Audi TT offroad concept till en e-tron quattro.

Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen, aktiveras frihjulsläget. Energiåtervinning sker här i låga hastigheter och vid inbromsning. Föraren kan använda funktionerna ”Hold” och ”Charge” i MMI-systemet för att påverka batteriets laddning, t.ex. öka lagringen av elenergi så att den kan användas de sista kilometrarna fram till resmålet.

Chassi

Audi TT offroad concept visar sin kompetens på flera typer av underlag. På asfalt uppträder den sportigt och samlat, och lättare terräng klaras av tack vare den höga markfrigången, korta överhänget och e-tron quattro fyrhjulsdrift. 21"-fälgarna är skodda med däck av dimensionen 255/40. Många av komponenterna i den främre MacPherson-upphängningen är tillverkade i aluminium. Den fyrlänkade bakaxeln tar hand om de längs- resp. tvärgående krafterna individuellt. Utväxlingsförhållandet för den progressiva styrningen varierar med rattutslaget. Med systemet Audi drive select kan föraren modifiera karakteristiken i flera steg.

Korsningsassistent och Trafikljusinfo online – snart i serietillverkning

Audi TT offroad concept är utrustad med två förarassistanssystem från Audi som snart är klara för serietillverkning: korsningsassistenten och trafikljusinfo online. Korsningsassistenten bidrar till att förhindra sidokollisioner, eller minska effekterna av sådana, i korsningar och där körfält strålar samman. Radarsensorer och en videokamera med vidvinkelobjektiv skannar av områdena framför och på sidorna av bilen. Om systemet upptäcker att ett fordon närmar sig från sidan och bedömer situationen som kritisk, startar det en flerstegad varningssekvens på den digitala instrumentskärmen.

Trafikljusinfo online ansluter Audi TT offroad concept via mobilnätet till det centrala trafiksystemet som reglerar stadens trafikljus. Baserat på information från detta visar den digitala instrumentskärmen vilken hastighet föraren ska hålla för att nå nästa trafikljus när det visar grönt. Genom inte behöva stanna sparas bränsle vilket sänker utsläppsnivåerna avsevärt. Måste man stanna vid ett rödljus visar systemet hur lång tid det tar innan det slår om till grönt.

Audi Space Frame -kaross

Audi TT offroad concept baseras på den mångsidiga, modulära MQB-plattformen. Liksom i Audi TT är karossen byggd med hybridkonstruktionstekniken Audi Space Frame (ASF) med komponenter både av stål och aluminium. I kombination med laddhybriddrivningens batteripaket ger det en låg tyngdpunkt som är förutsättningen för de sportiga köregenskaperna.

Kraftfull exteriör design och sparsmakad interiör

Med en längd på 439 cm, 185 cm i bredd och en hjulbas på 263 cm påminner måtten om Audi Q3. Konceptbilen är dock 8 cm lägre, 153 cm hög, vilket gör den sportiga karaktären tydlig redan vid ett första ögonkast. Den Sonora-gula karossen ser ut att ha mejslats fram ur ett enda stycke, samspelet mellan de skarpa linjerna och de muskulösa ytorna ger en kraftfull design. Formspråket är detsamma som för Audi TT, men de ingående detaljerna sätts i en ny kontext.

Horisontella linjer dominerar fronten. Den breda single frame-grillen, som pryds av de fyra ringarna, ligger skulpturalt inbäddad i karossen. Smala lameller bildar en struktur som är typisk för Audi e-tron-modellerna. De stora luftintagen under Matrix-LED-strålkastarna inramas av skarpa konturer. Ett tredje luftintag under grillen, binder dem samman och har konstruerats för att öka downforce på framaxeln.

Från sidan framgår släktskapet mellan konceptbilen och Audi TT ännu tydligare. Överhängen är korta, fönsterpartiet lågt och följer den sportiga coupelinjen. Hjulhusens halvcirklar blir till separata geometriska element som framhäver fälgarna. Hjulhusens innandöme är lackerade i en kontrasterande grå färg. Tillsammans med trösklarnas nederdel, som också de är grålackerad, får de karossen att verka lättare samtidigt som de framhäver hur robust bilen är. Prydd av en quattro-logo bildar tröskeln själv en ljusbrytande kant. Bakifrån förstärker de horizontala linjerna det breda och sportiga intrycket. De runda, dubbla avgasrören sticker fram genom stötfångaren och en list med quattro-logo binder samman dem för att förstärka bredden.

Kupén i Audi TT offroad concept erbjuder plats för fyra. I baksätet kan två vuxna sitta bekvämt. De slanka sportstolarna med sina integrerade nackskydd säkerställer bra sidostöd. Designidéerna bakom nya TT har tjänat som inspiration även för konceptbilen. Den övre delen av instrumentpanelen är utformad som en vinge med fokus på föraren. De runda luftinsläppen påminner om jetmotorer där reglagen till klimatanläggningen integrerats. Förutom detaljer från TT, hämtas många drag från Q-familjen, som t.ex. det robusta mittkonsolen.

Digital instrumenttavla med nytt intuitivt användargränssnitt

De flesta funktioner kan styras via multifunktionsratten eller MMI-enheten. Menystrukturen liknar den hos en smartphone och alla huvudfunktioner är enkla att nå. Med multitouch rörelser på MMI-ratten kan föraren zooma och skrolla i listor och på kartor. Alla övriga funktioner kan enkelt styras via multifunktionsratten – utan att man behöver ta blicken från vägen.

Den digitala instrumenttavlan är placerade direkt i siktlinjen. Den 12,3 tum stora TFT-skärmen visar 3D-grafik med hög kvalitet. Med en enkel knapptryckning kan föraren anpassa instrumenten efter eget önskemål. Den klassiska vyn domineras av hastighetsmätaren och kraftmätaren för hybriddriften. I infotainmentvyn ligger fokus på t.ex. navigationskartor eller trafikljusinfo online. Här visas även detaljerad information om induktiv laddstatus med Audi Wireless Charging.

Mittkonsolen, som är genomgående till baksätet, har flera mugghållare och förvaringsfack. Ett av detta är reserverat för Audi phone box som länkar förarens mobiltelefon till bilens elektronik och laddar den på induktiv väg när så behövs.

Ventilationssystem innehåller också en jonisator (en uppdaterad version av det system som används i A6 och A8). Genom joniseringen förbättras luftkvalitén i kupén avsevärt. De standardmonterade kupéfiltren avlägsnar dessutom partiklar från luften och intar en topposition i kvalitet. Tack vare den fortlöpande vidareutvecklingen av dessa filter, kommer även allergener att kunna neutraliseras i framtiden. En LED-lampa i luftinsläppet tänds när jonisatorn är aktiv.

Audi Smart Display - surfplattor för passagerare

Konceptbilen är dessutom utrustad med tre s.k. Audi Smart Displays. De snabba surfplattorna fungerar som ett mobilt infotainmentsystem som kan användas både i och utanför bilen med alltifrån att streama TV till att styra radion eller planera resväg. Med ett enkelt klick på ”more”-knappen i startmeny ansluter Audi connect till internet med 4 G. Användaren får då tillgång till alla funktioner i operativsystemet Android, från att surfa med Google Chrome till att besöka Google Play store.

Audi Smart Display är konstruerade för att användas i bilen och kan utan problem klara även extrema temperaturer. Baksätespassagerarna kan placera surfplattorna i speciella hållare på framsätenas rygg och alla tre skärmarna kan användas samtidigt. När de inte används stuvas de undan i speciella fack mellan sätena där de laddas.

Två högtalare i Bang & Olufsen Advanced Sound System sitter monterade i nackskydden. De ger ett optimalt surroundljud i hela kupén och en speciell ljudupplevelse. Högtalarna i nackskydden används även för röstmeddelanden och vid telefonsamtal, vilket ger en extremt bra ljudkvalitet även vid högre hastigheter.

I ett speciellt fack i bagageutrymmet göms en radiostyrd modellbil i skalan 1:8. Här finns också plats för batteri och verktyg. De separata sätena bak kan fällas ner elektriskt och erbjuder då ett nästan plant lastgolv.

Helt i linje med utställningsbilens sportiga karaktär, präglas interiören av högklassiga material i en kombination av ljus- och mörkgrå nyanser där detaljer är klädda i ett mycket mjukt och lyxigt stengrått läder från det italienska företaget Poltrona Frau.

Audi TT offroad concept i korthet:

- Två elmotorer, total systemeffekt 408 hk, systemvridmoment 650 Nm

- 2.0 TFSI bensinmotor 292 hk, vridmoment på 380 Nm

- Sexstegad e Stronic växellåda

- e-tron quattro anpassad efter körsituation

- Bränsleförbrukning 1,9 liter per 100 km

- 45 gr CO2-utsläpp

- Acceleration 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder

- 50 kilometer räckvidd eldrift. Total räckvidd upp till 880 km.

- 8 modulers vätskekylt litiumjonbatteri på 12 kWh

- Tre körlägen via Audi Drive Select: El, Hybrid och Sport

- Audi Wireless Charging via induktiv laddningsplatta

- Audi Space Frame-kaross – hybridkonstruktion i stål och aluminium

- Viktfördelning (54:46) mellan fram- och bakaxeln

- 439 cm lång, 185 cm bred, 153 cm hög. Hjulbas på 263 cm

- Fyra säten, delbart fällbart baksäte

- Matrix-LED strålkastare

- Korsningsassistent – radar- och videobevakning av sidotrafik med varningsfunktion

- Trafikljusinformation online – kommunikation via mobilnät med trafikljus för grön våg

- Audi Virtual Display - digital instrumenttavla direkt i siktlinjen.

- 12,3 tum TFT-skärm i 3D-teknik med valbar visning av instrument

- Audi phone box förvaringsfack med induktiv laddning av mobiltelefon

- Audi Smart Display – tre surfplattor som fungerar som mobilt integrerat infotainmentsystem där passagerare kan koppla upp sig mot 4 G och planera vägval, streama TV, styra musik mm

- Bang & Olufsen-högtalare integrerade i nackstöd för musik och telefonmeddelanden

- Nyutvecklad MMI-enhet, ratt med touchfunktion och användargränssnitt som smartphone med zoom- och skrollfunktioner

- Ventilationssystem med jonisator för förbättrad luftkvalitet
22.2°
0

Audi visar TT offroad concept

TT-familjen expanderar

VICE-reportage om Dairo Antonio Úsuga
Colombias mest eftersökta knarkbaron

Dairo Antonio Úsuga var Colombias mest eftersökta knarkbaron fram tills han han arresterades under hösten i en massiv militär insats som innehöll fler än 500 soldater från landets specialstyrkor. Folk från VICE har gjort ett kort litet reportage om honom för att se om han verkligen var den nya Pablo Escobar och tittar lite närmare på hur knarkhandeln i Colombia förändrats sedan dagarna med Medellin- samt Cali-kartellerna. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

HoYeon faktakollar Squid Game-teorier
Från Reddit

Den sydkoreanska modellen och skådespelaren HoYeon blev i år superkänd världen över för sin roll som Kang Sae-byeok i tv-serien Squid Game. Hon besökte nyligen Vanity Fair för att kolla in ett gäng teorier kring serien som folk har ventilerat på Reddit. Hon tar upp teorier som att Oh Il-nam är Seong Gi-huns pappa eller om Kang Sae-byeok faktiskt lyckades överleva tävlingen. Tumnagel
36.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in den längsta World Chess Championship-matchen
Mellan Magnus Carlsen och Ian Nepomniachtchi

I schacktävlingen 2021 FIDE World Championship mötte den norska schackmästaren Magnus Carlsen den ryska schackmästaren Ian Nepomniachtchi. Den sjätte rundan i mellan dessa mästare blev den längsta matchen i tävlingens historia. Det tog nämligen sammanlagt hela sju timmar och 47 minuter samt 136 flytt innan det fanns en segrare. Vem som vann får du se i klippet ovan eller så kan du läsa en detaljerad sammanfattning av matchen via länken nedan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Tiger King: The Doc Antle Story
Spinoff-dokumentär av Tiger King

Om du inte kan få nog av alla tokerier kring Tiger King så har Netflix nu en tredje dokumentär i Tiger King-serien på gång. Denna dokumentär heter Tiger King: The Doc Antle Story och fokuserar inte helt oväntat då på Bhagavan "Doc" Antle som inte heller hade helt rent mjöl i påsen. A lifelong showman, Doc Antle has built his various careers on theatrics, attracting a slew of admirers along the way. But beneath the eccentric, animal-loving facade lies a predator far more dangerous than his beloved big cats and a man shadier than any of his "Tiger King" counterparts. Over three episodes, "Tiger King: The Doc Antle Story" unpacks the truth about Doc, as witnesses come forward to share their troubling stories of abuse and intimidation that set him at the top of the food chain. Tiger King: The Doc Antle Story dyker upp på Netflix den 10 december. Tumnagel
34.6°
+
Frode Wikesjö
0

Isbjörnsungar har fötts på Orsa rovdjurspark
Hurra!

Orsa rovdjurspark skickade i veckan ut ett pressmeddelande där man meddelar allmänheten att två stycken isbjörnsungar har fötts där. Det är isbjörnsmamman Hope som födde de två ungarna i måndags dock är det för tidigt för djurskötarna att gå in till ungarna så fram tills det är möjligt följs den nyblivna familjen via kameror. Det är stora risker för isbjörnsungar, statistiken för överlevnad är inte så goda under den första kritiska tiden. Det har visat sig att bara runt 50% av de nyfödda ungarna överlever de första veckorna. Därför är det extra viktigt att Hope får så mycket lugn och ro som möjligt så djurparken har tagit till extra försiktighet genom att minska möjligheten att röra sig i närheten av stallbyggnaden som besökare. Djurparkschefen Pernilla Thalin säger: Nu är man minst sagt nervös eftersom vi inte har samma visuella kontakta i stallet som vi hade förra året, nu i år får vi mer förlita oss på ljud som vi hör. Men än så länge låter det bra, skrik blandas med diande ljud och ibland är det såklart tyst när de alla sover. Nu följer vi spänt utvecklingen i stallet hos Hope. Hope anlände till Orsa år 2018 från Antibes Zoo i Frankrike. Tumnagel
44.7°
+
Frode Wikesjö
0

Quake får Horde-läge
Tog bara 25 år

Tidigare i år meddelade den svenska utvecklaren bakom de nya Wolfenstein-spelen, MachineGames, att de skulle skapa lite nytt innehåll till gamla hederliga Quake. De gav spelet bland annat lite uppdaterad grafik samt nya banor. Det var dock inte allt då man nu gett spelet ett Horde-läge där du som spelare tillsammans med tre vänner ska överleva mot allt svårare vågor av attackerande fiender. Tumnagel
41.4°
+
Frode Wikesjö
0

Tillägg ger tillbaka ogilla-markeringar
Om du nu saknar dem

Förra månaden bestämde sig YouTube för att man skulle sluta visa ogilla-markeringar på videoplattformen. Ogilla-knappen fick vara kvar men användare kan som bekant inte längre se hur många som har ogillat en video. Om du är en person som saknar att se dessa tummar som pekar neråt så kan du nu få tillbaka dem genom ett litet tillägg som passande nog heter "Return YouTube Dislike". Detta tillägg hämtar ogilla-markeringarna via YouTubes API och visar dem för dig. Tillägget finns till Chrome, Firefox, Edge, Opera och Brave. Det återstår dock att se hur länge detta tillägg kan användas då YouTube ju kan bestämma sig för att ändra sitt API så denna tjänst inte längre kan användas. Tumnagel
53.7°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Sony har en Game Pass-utmanare på gång
Som ska lanseras under våren

Microsofts prenumerationstjänst Game Pass för Xbox och Windows är väldigt uppskattat av många spelare. För en fast månadskostnad kan man spela mängder av spel ur ett ständigt växande spelbibliotek. Sony har som bekant inget liknande alternativ men det kan det bli ändring på under nästa år om man ska tro en ny rapport från Bloombergs speljournalist Jason Schreier. Han skriver nämligen att Sony planerar att sammanfoga sina tjänster PlayStation Plus och PlayStation Now till något som just nu går under kodnamnet Spartacus. Enligt honom kommer det erbjudas tre olika nivåer av Spartacus. Den första nivån skulle då ge användaren de vanliga PlayStation Plus-förmånerna. Den andra skulle erbjuda användaren ett stort spelbibliotek av PlayStation 4-spel och sedan även PlayStation 5-spel. Den tredje nivån skulle då innehålla allt från tidigare nivåer men då även förlängda speldemon samt möjligheten att streama spel, likt PlayStation Now, och ett spelbibliotek med spel från PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3 samt PSP. Rapporten skriver dock att Sony inte planerar att släppa sina storspel direkt på tjänsten så som Microsoft gör med Game Pass. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

Det är onödigt att ladda ner Chrome
Enligt Microsoft

Neowin rapporterar att Microsofts egna webbläsare Edge säger till användaren att det inte är lönt att ladda ner Googles webbläsare Chrome om den försöker göra det. Om en användare söker efter Chrome eller går in på nedladdningssisdan för Chrome via Edge får man meddelanden som säger att Chrome är "så 2008" och att "Edge är mer pålitlig". Värt att nämna är att Google har gjort liknande knep med Chrome där man visat meddelande som säger att Chrome är en "snabb och säker webbläsare" när man försöker ladda ner en annan. Tumnagel
28.2°
+
Frode Wikesjö
0

TV-spelsdrifter får testa på att drifta med riktig bil
Gick ju galant!

Årets Drift Masters Virtual Championship (DMVC)-mästare heter Rhys Tatterson. Han sladdar med bilar i den virtuella världen. Så vad händer då när man sätter honom bakom ratten på en 900 hästar stark Nissan Silvia S15 som är ombyggd till driftingbil? Samma som i TV-spelens värld visade det sig, för det tog inte många svängar innan Rhys var varm i kläderna och sladdade lika fint som han brukar göra hemma i TV-soffan. Han fick först lite instruktioner av den polska Drift Masters European Championship-mästaren Piotr Wiecek och fick kort därefter känna på bilen helt själv, för att avsluta med att köra tandemdrift tillsammans med Piotr. Måste varit en mäktig känsla! Framförallt blir det så kul när man ser hur jäkla glad Rhys blir av att få gasa lite med en riktig bil. Tumnagel
50.0°
+
Bobby Green
0

Nu kan du testa Android 12L
Om du har den omåttligt populära Lenovo Tab P12 Pro

Google presenterade för någon månad sedan Android 12L som ska vara bättre anpassat för större och vikbara skärmar. Kort därefter kunde utvecklare testa den nya varianten av operativsystemet via Android Studio med emulering. Nu går 12L att testa på en riktigt enhet, nämligen Lenovo Tab P12 Pro. Så om du sitter på en sådan enhet och är sugen på att testa Android 12L är detta din lyckodag. Lenovo tillhandahåller flashing-mjukvara (endast till Windows). Om du skulle installera Android 12L begränsas vissa funktioner som biometrisk autentisering, funktioner för tangentbordets pencil-tangent och pekplatta, VPN och trådlös skärm. Det finns en återställningsmjukvara om du vill återgå till vanliga Android. Tumnagel
35.8°
+
Hugo Engström
0

Cities Skylines kommer till Meta Quest 2
Via Cities VR

Det trevliga stadsbyggarspelet Cities Skylines kommer under nästa år ta steget in i virtuell verklighet. Spelet kommer kort och gott heta Cities VR och kommer släppas exklusivt för Meta Quest 2. Precis som originalspelet som släpptes för en sex år sedan så ska man bygga upp en stad från grunden inte helt olikt gamla hederliga SimCity. Det gäller att placera ut bostads-, industri- och samhällsområden samt administrera allt detta så din stad kan växa. Cities VR ska släppas någon gång under våren 2022 och en första trailer kan beskådas ovan. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Charmiga VR-äventyret Moss fortsätter i vår
Moss: Book 2 kommer till PS VR

Moss gjorde sin debut på PS VR i början av 2018 och nu verkar det vara dags för en uppföljare. Musen Quill kommer återvända i Moss: Book 2 som kommer släppas till Playstations VR-plattform under våren 2022. I samband med denna nyhet har utvecklarna Polyarc Games släppt en gameplaytrailer som visar gameplay från spelets inledande timmar. Denna kan ni kika på ovan. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Tomten kommer till Battlefield 2042
Folk toklackade

Nyligen läcktes det att Battlefield 2042 skulle få några nya skins med jultema. Bland annat en julig tank och en jultomterock till Boris Guskovsky. Detta ledde till att fans toklackade på diverse forum och ansåg att detta förlöjligade spelserien samt kanske inte var något utvecklarna ska fokusera på nu när spelets tekniska status inte är på topp. DICE svarade med att säga att detta något man jobbat på långt i förväg så inget som tagit resurser från pågående utveckling. De nämnde också att dessa kosmetiska grejer endast kommer vara tillgängliga under ett visst spelevent och i Portal-läget. Tumnagel
27.6°
+
Frode Wikesjö
0

Google Nest Doorbell får vintriga ringsignaler
Plinga på med julkänsla

Google släppte sina senaste smarta hem produkter Nest Cam och Nest Doorbell tidigare i år och nu får just dörrklockan lite roliga nya ringsignaler med vintertema. Det handlar om fyra olika signaler: Hanukkah, Christmas, Kwanzaa och New Years. Google har släppt speciella ringsignaler denna tid på året tidigare, men tidigare har det krävt att man har en Nest Aware-prenumeration. Nu blir signalerna tillgänglig för samtliga användare. Tumnagel
36.1°
+
Hugo Engström
0

Viral tweet blir Netflix-film
En gullig thanksgiving-historia

För fem år sedan fick Jamal Hinton ett sms från fel nummer, som till slut ledde till att han hamnade på en thanksgivning-middag med främlingen Wenda Dench. Hinton laddade upp konversationen på Twitter, som sedan gick viral. Sedan 2016 har de haft sin årliga thanksgiving-middag. Nu har Netflix berättat att det roliga sammanträffandet blir film. Titeln blir The Thanksgiving Text och manus skriver Abdul Williams, vilka skådespelare som kommer att medverka i filmen är dock inte bestämt. The Thanksgiving Text är bara det senaste exemplet på hur viralt innehåll har filmatiserats. Bland annat har Zolas virala tweet-tråd #TheStory blivit film, videon "AC Transit Bus Fight" blev också film. Deadpool kanske inte heller hade fått klartecken om inte testfilmer hade läckt och blivit virala. Tumnagel
38.1°
+
Hugo Engström
0

Marques Brownlee känner på Gucci Xbox
Varför existerar det ens?

Tidigare i år visade Gucci upp sin 10 000 dollar dyra specialversion av Xbox Series X, som kommer i en Gucci-väska och lite annat smått och gott som två kontroller och en Game Pass-prenumeration. I denna video kikar Marques Brownlee på paketet och tar tillfället i akt att prata mer om varför något som detta existerar. Tumnagel
30.2°
+
Hugo Engström
0

En första trailer för Station Eleven
Den där postpandemi-serien på HBO Max

HBO Max bjuder här på den första trailern för miniserien Station Eleven som handlar om ett gäng människor som överlevt en förödande pandemi som drabbat jorden. Station Eleven består av tio avsnitt och börjar sändas på HBO Max 16 december. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Resterande tävlande i Melodifestivalen 2022
28 stycken totalt

Förra veckan skrev vi om de 14 första deltagarna i Melodifestivalen 2022. Nu får vi reda på vilka de 14 resterande artisterna är. Namn som har tillkommit är bland andra Lisa Miskovsky, Tone Sekelius, Robin Bengtsson och Lancelot. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson säger följande: "De första 14 artisterna släpptes i förra veckan och nu adderar vi fler tidigare segrare, spännande återseenden och en glädjande återförening. Dessutom gör operapopen ett återintåg och nya stjärnskott kommer att beröra. Det är en musikalisk mångfald som möter tittare och publik i Mello 2022 – och som jag längtar att se dem alla på scenen." Alla tävlande har ni här nedan. Tumnagel
-97kg
+
Bobby Green

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green

Max öppnar i McDonald's gamla lokaler
Kungsgatan 4 är och förblir en burgaradress

Den 7 oktober 1973 öppnade McDonaldx27s sin allra första restaurang i Sverige på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 22 augusti i år slog man igen portarna efter lång och trogen tjänst. Lokalen var i stort behov av renovering men burgarkedjan kände inte att det var lönt att lägga pengar på det, och valde därför istället att stänga helt och hållet. Men snart ska det stekas burgare på platsen igen eftersom det nu står klart att hamburgerkedjan Max tar över lokalerna. En totalrenovering står på schemat och hösten 2022 öppnar man igen. Lokalen är på 551 kvadratmeter och här kommer 60 stycken anställda att jobba. Förutom Kungsgatan 4 kommer Max även att öppna nya restauranger på Odenplan och Sergels Torg i Stockholm. Den på Sergels Torg är också en lokal man tagit över från en annan hamburgerkedja - nämligen Burger King. Tumnagel
151kg
+
Bobby Green

Här är vinnarna från Apple Music Awards
The Weeknd är årets artist

Nu har Apple presenterat vinnarna av årets Apple Music Awards. Detta är tredje året som priserna till bland annat årets artist och årets album delas ut av streamingtjänsten. Apple Music Awards kommer att fortsätta firas 7 december, då kommer det nämligen finnas intervjuer och annat nytt innehåll på Apple Music och Apple TV-appen. Här är årets vinnare... Global Artist of the Year: The Weeknd Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year, and Song of the Year: Olivia Rodrigo Songwriter of the Year: H.E.R. Artist of the Year (Africa): Wizkid Artist of the Year (France): Aya Nakamura Artist of the Year (Germany): RIN Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM Artist of the Year (Russia): Scriptonite Tumnagel
70kg
+
Hugo Engström

Vit alkoholfri julöl belyser problem
Våld i nära relationer ökar under julhelgen

Reklambyrån Familjen Sthlm ligger bakom En vit julöl. Det är en alkoholfri julöl till förmån för Alla Kvinnors Hus och är ett initiativ för att belysa det ökade antalet anmälningar om våld i nära relationer under julhelgen. Folk dricker mer under julen jämfört med en vanlig helg och det kan tyvärr leda till bråk. Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och skyddat boende åt kvinnor, barn, män och icke-binära utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Ölen som bryggs av Ekerö Brygghus AB är av typen radler och har en frisk smak av citrusfrukt och juliga toner av saffran. Ett fyrpack kostar 250 kronor och all vinst går oavkortat till Alla Kvinnors Hus. Tumnagel
138kg
+
Bobby Green

Spelfilm om Gyllene Tider på gång
Och en TV-serie

Produktionsbolaget Nevis ska i samarbete med bandmedlemmarna göra en spelfilm om popgruppen Gyllene Tider. Manus har Pernilla Oljelund skrivit och hon har tidigare jobbat med Fröken Frimans krig och Wallander. I filmen får vi följa ett gäng unga killar som blir kompisar i studion och vuxna i rampljusets sken. Vi kommer även få se motgångar, konflikter och tragiska händelser som har inträffat. 2019 firade bandet 40 år och då släpptes även studioalbumet Samma skrot och korn. Inspelningen av filmen drar igång någon gång nästa år. Det ska även släppas en TV-serie men ingen information kring denna har släppts. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Champagne i kolfiber hyllar Bugatti-modell
En flaska du kan tappa i stengolvet

Våren 2019 presenterade Bugatti La Voiture Noire som är en Chiron i ett annat ännu exklusivare, och svart, skal. En bil som endast tagits fram i ett exemplar. För att hylla denna har Champagne Carbon och Bugatti tillsammans tagit fram champagnen La Bouteille Noire. Flaskan, som givetvis är i kolfiber, kommer i en låda som också den är i kolfiber. Flaskan tog 150 timmar att ta fram och den rymmer 15 liter. Lådan har inte mindre än 14 stycken fläktar i sig som alla cirkulerar runt kall luft så att bubblet håller optimal temperatur hela tiden. Insidan är klädd med Havana Brown-läder och upplyst med hjälp av LED-lampor. Något pris på skapelsen vet vi tyvärr inte än. Så här säger Alexandre Mea som är vd för Champagne Carbon: "On this occasion, we have chosen a 2000 Vintage blend of 60% Chardonnay and 40% Pinot Noir. Celebrating the beginning of a new millennium, the year 2000 was marked by a relatively mild winter followed by a succession of summer temperatures throughout the flowering period. It’s characterized by rich notes of vegetables, pepper, and white fruits – the result of the finest Grands Crus that the Champagne vineyards offer us. Each one brings its own surprises to magnify this cuvee." Flaskan och dess låda står just nu utställd tillsammans med bilen i London. Bonusklipp nedan. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green