m

Audi visar TT offroad concept
TT-familjen expanderar

Audi visar TT offroad concept
Bil / Audi

Audi tycker tydligen inte att det räcker att modellen TT endast finns som liten sportcoupé eller cab utan visar nu även upp en suvversion kallad TT offroad concept. Konceptet är en laddhybrid och begår sin premiär på bilmässan i Peking. Ulrich Hackenberg som är utvecklingschef för Audi AG säger följande:

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen. Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad."
Bilen mäter 4.39 meter på längden, 1.85 på bredden, 1.53 på höjden och har en hjulbas på 2.63 meter. Under skalet sitter inte mindre än tre motorer - en som går på bensin och två som går på el. Den förstnämnda är en TFSI-fyra på 2.0 liter som ger 292 hästar och 380 Nm. Till den kopplas alltså två elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Den totala effekten uppgår till 408 hästar och 650 Nm. 0-100 km/h ska gå på 5.2 sekunder. Till motorerna kopplas en sexstegad e Stronic-låda. Förbrukningen anges till 0.19 liter per mil och 45 gram per kilometer. På bara el kommer man fem mil och den totala räckvidden är 88 mil. Laddar gör man induktivt med hjälp av Audi Wireless Charging som innebär en laddplatta i marken.

Visa
Pressmeddelande
Audi TT offroad concept premiärvisas i Peking

Mångsidig och kompakt SUV med sportbilsegenskaper
Kraftfull och effektiv drivning med e-tron quattro och Audi Wireless Charging
Prof. Dr. Ulrich Hackenberg: “En inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”.
I samband med den internationella bilmässan i Peking premiärvisar Audi en ny konceptbil. Laddhybriden Audi TT offroad concept bjuder på ett nytt formspråk där sportbilsegenskaper kombinerats med mångsidigheten i en kompakt SUV. Laddhybriddrivningen med två elmotorer och en total systemeffekt på 408 hk ger dynamiska prestanda till en förbrukning på låga 1,9 liter per 100 km.

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”, berättar Ulrich Hackenberg, utvecklingschef för Audi AG. ”Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad”.

Laddhybrid med tre motorer

Laddhybriden levererar hela 408 hk med ett systemvridmoment på 650 Nm och avverkar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder. Förbrukningen ligger trots detta på låga 1,9 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 45 gram per km. Audi TT offroad concept kan köras mer än 50 kilometer i eldriftsläge och därigenom helt utsläppsfritt. Den total räckvidden är upp till 880 km.

Förbränningsmotorn är en 2.0 TFSI som utvecklar 292 hk och ett vridmoment på 380 Nm. Den turboladdade, fyrcylindriga tvålitersmotor har försetts med Audis kraftfulla effektivitetsteknik. Vid dellast kompletteras direktinsprutningen med en indirekt insprutning för ännu lägre förbrukning. Grenröret sitter integrerat i topplocket, vilket lägger grunden till en högeffektiv temperaturstyrning.

En koppling förbinder den tvärställda 2.0 TFSI-motorn med en elmotor som utvecklar 40 kW och ett vridmoment på 220 Nm. Den tunna, skivformade elmotorn sitter inbyggd i den sexstegade e-S tronic-växellådan med dubbla kopplingar som överför drivkraften på framhjulen. På bakaxeln har Audi TT offroad concept en andra elmotor som är fristående och levererar en effekt på max. 85 kW och vridmoment på 270 Nm.

Framför bakaxeln sitter ett vätskekylt litiumjonbatteri med 8 moduler. Det bidrar till den balanserade viktfördelningen (54:46) mellan fram- och bakaxeln och en lägre tyngdpunkt. Batteriet har en kapacitet på 12 kWh vilket räcker för en räckvidd på 50 km i eldriftsläget. En Audi-laddbox, som är kompatibel med flera olika spänningar och kontaktdon, används för stationär laddning av batteriet.

Induktiv laddning med Audi Wireless Charging

Audi TT offroad concept är dessutom kompatibel med det induktiva laddningssystemet Audi Wireless Charging. En platta med en spole och en inverter (växelströms-/likströmsomvandlare) placeras där man brukar parkera bilen och ansluts till elnätet. Laddningen startar automatiskt när föraren kör upp på plattan. Infrastruktursidans alternerande magnetfält inducerar, via luften däremellan, en växelström med en effekt på 3,3 kW i sekundärspolen som sitter integrerad i bilen. Strömmen likriktas och matas in i elsystemet.

Laddningen avbryts automatiskt när batteriet är fulladdat. Det hela tar ungefär lika lång tid som vid laddning via en kabel och föraren kan när som helst avbryta laddningsprocessen. Audi Wireless Charging-tekniken har en verkningsgrad på över 90% och påverkas inte av väderförhållanden som regn, snö eller is. Det alternerande magnetfältet alstras endast när bilen står parkerad på plattan och är inte skadligt varken för människor eller djur.

Det intelligenta laddhybridkonceptet i Audi TT offroad concept gör bilen lika effektiv som den är sportig. Via Audi drive select kan föraren välja mellan tre körlägen. Eldriftsläget (”EV”) prioriterar eldrift. Den främre drivenheten är då inaktiv medan den vridmomentstarka elmotorn på bakaxeln snabbt kan accelerera bilen till en hastighet på 130 km/h. I hybridläget samarbetar alla tre drivkällorna på olika sätt efter behov. I många situationer fungerar den främre elmotorn som generator och laddar batteriet vilket gör att bilens effektiva räckvidd på eldrift förlängs. I Sportläget har föraren tillgång till den fulla systemeffekten. Vid snabb acceleration samarbetar den bakre elmotorn med 2.0 TFSI-motorn, s.k. ”boosting”. Likadant fungerar det då hybriddrivningens reglersystem anser det lämpligt med fyrhjulsdrift. I sådana situationer, som t.ex. på hala vägar eller i lättare terräng, gör detta Audi TT offroad concept till en e-tron quattro.

Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen, aktiveras frihjulsläget. Energiåtervinning sker här i låga hastigheter och vid inbromsning. Föraren kan använda funktionerna ”Hold” och ”Charge” i MMI-systemet för att påverka batteriets laddning, t.ex. öka lagringen av elenergi så att den kan användas de sista kilometrarna fram till resmålet.

Chassi

Audi TT offroad concept visar sin kompetens på flera typer av underlag. På asfalt uppträder den sportigt och samlat, och lättare terräng klaras av tack vare den höga markfrigången, korta överhänget och e-tron quattro fyrhjulsdrift. 21"-fälgarna är skodda med däck av dimensionen 255/40. Många av komponenterna i den främre MacPherson-upphängningen är tillverkade i aluminium. Den fyrlänkade bakaxeln tar hand om de längs- resp. tvärgående krafterna individuellt. Utväxlingsförhållandet för den progressiva styrningen varierar med rattutslaget. Med systemet Audi drive select kan föraren modifiera karakteristiken i flera steg.

Korsningsassistent och Trafikljusinfo online – snart i serietillverkning

Audi TT offroad concept är utrustad med två förarassistanssystem från Audi som snart är klara för serietillverkning: korsningsassistenten och trafikljusinfo online. Korsningsassistenten bidrar till att förhindra sidokollisioner, eller minska effekterna av sådana, i korsningar och där körfält strålar samman. Radarsensorer och en videokamera med vidvinkelobjektiv skannar av områdena framför och på sidorna av bilen. Om systemet upptäcker att ett fordon närmar sig från sidan och bedömer situationen som kritisk, startar det en flerstegad varningssekvens på den digitala instrumentskärmen.

Trafikljusinfo online ansluter Audi TT offroad concept via mobilnätet till det centrala trafiksystemet som reglerar stadens trafikljus. Baserat på information från detta visar den digitala instrumentskärmen vilken hastighet föraren ska hålla för att nå nästa trafikljus när det visar grönt. Genom inte behöva stanna sparas bränsle vilket sänker utsläppsnivåerna avsevärt. Måste man stanna vid ett rödljus visar systemet hur lång tid det tar innan det slår om till grönt.

Audi Space Frame -kaross

Audi TT offroad concept baseras på den mångsidiga, modulära MQB-plattformen. Liksom i Audi TT är karossen byggd med hybridkonstruktionstekniken Audi Space Frame (ASF) med komponenter både av stål och aluminium. I kombination med laddhybriddrivningens batteripaket ger det en låg tyngdpunkt som är förutsättningen för de sportiga köregenskaperna.

Kraftfull exteriör design och sparsmakad interiör

Med en längd på 439 cm, 185 cm i bredd och en hjulbas på 263 cm påminner måtten om Audi Q3. Konceptbilen är dock 8 cm lägre, 153 cm hög, vilket gör den sportiga karaktären tydlig redan vid ett första ögonkast. Den Sonora-gula karossen ser ut att ha mejslats fram ur ett enda stycke, samspelet mellan de skarpa linjerna och de muskulösa ytorna ger en kraftfull design. Formspråket är detsamma som för Audi TT, men de ingående detaljerna sätts i en ny kontext.

Horisontella linjer dominerar fronten. Den breda single frame-grillen, som pryds av de fyra ringarna, ligger skulpturalt inbäddad i karossen. Smala lameller bildar en struktur som är typisk för Audi e-tron-modellerna. De stora luftintagen under Matrix-LED-strålkastarna inramas av skarpa konturer. Ett tredje luftintag under grillen, binder dem samman och har konstruerats för att öka downforce på framaxeln.

Från sidan framgår släktskapet mellan konceptbilen och Audi TT ännu tydligare. Överhängen är korta, fönsterpartiet lågt och följer den sportiga coupelinjen. Hjulhusens halvcirklar blir till separata geometriska element som framhäver fälgarna. Hjulhusens innandöme är lackerade i en kontrasterande grå färg. Tillsammans med trösklarnas nederdel, som också de är grålackerad, får de karossen att verka lättare samtidigt som de framhäver hur robust bilen är. Prydd av en quattro-logo bildar tröskeln själv en ljusbrytande kant. Bakifrån förstärker de horizontala linjerna det breda och sportiga intrycket. De runda, dubbla avgasrören sticker fram genom stötfångaren och en list med quattro-logo binder samman dem för att förstärka bredden.

Kupén i Audi TT offroad concept erbjuder plats för fyra. I baksätet kan två vuxna sitta bekvämt. De slanka sportstolarna med sina integrerade nackskydd säkerställer bra sidostöd. Designidéerna bakom nya TT har tjänat som inspiration även för konceptbilen. Den övre delen av instrumentpanelen är utformad som en vinge med fokus på föraren. De runda luftinsläppen påminner om jetmotorer där reglagen till klimatanläggningen integrerats. Förutom detaljer från TT, hämtas många drag från Q-familjen, som t.ex. det robusta mittkonsolen.

Digital instrumenttavla med nytt intuitivt användargränssnitt

De flesta funktioner kan styras via multifunktionsratten eller MMI-enheten. Menystrukturen liknar den hos en smartphone och alla huvudfunktioner är enkla att nå. Med multitouch rörelser på MMI-ratten kan föraren zooma och skrolla i listor och på kartor. Alla övriga funktioner kan enkelt styras via multifunktionsratten – utan att man behöver ta blicken från vägen.

Den digitala instrumenttavlan är placerade direkt i siktlinjen. Den 12,3 tum stora TFT-skärmen visar 3D-grafik med hög kvalitet. Med en enkel knapptryckning kan föraren anpassa instrumenten efter eget önskemål. Den klassiska vyn domineras av hastighetsmätaren och kraftmätaren för hybriddriften. I infotainmentvyn ligger fokus på t.ex. navigationskartor eller trafikljusinfo online. Här visas även detaljerad information om induktiv laddstatus med Audi Wireless Charging.

Mittkonsolen, som är genomgående till baksätet, har flera mugghållare och förvaringsfack. Ett av detta är reserverat för Audi phone box som länkar förarens mobiltelefon till bilens elektronik och laddar den på induktiv väg när så behövs.

Ventilationssystem innehåller också en jonisator (en uppdaterad version av det system som används i A6 och A8). Genom joniseringen förbättras luftkvalitén i kupén avsevärt. De standardmonterade kupéfiltren avlägsnar dessutom partiklar från luften och intar en topposition i kvalitet. Tack vare den fortlöpande vidareutvecklingen av dessa filter, kommer även allergener att kunna neutraliseras i framtiden. En LED-lampa i luftinsläppet tänds när jonisatorn är aktiv.

Audi Smart Display - surfplattor för passagerare

Konceptbilen är dessutom utrustad med tre s.k. Audi Smart Displays. De snabba surfplattorna fungerar som ett mobilt infotainmentsystem som kan användas både i och utanför bilen med alltifrån att streama TV till att styra radion eller planera resväg. Med ett enkelt klick på ”more”-knappen i startmeny ansluter Audi connect till internet med 4 G. Användaren får då tillgång till alla funktioner i operativsystemet Android, från att surfa med Google Chrome till att besöka Google Play store.

Audi Smart Display är konstruerade för att användas i bilen och kan utan problem klara även extrema temperaturer. Baksätespassagerarna kan placera surfplattorna i speciella hållare på framsätenas rygg och alla tre skärmarna kan användas samtidigt. När de inte används stuvas de undan i speciella fack mellan sätena där de laddas.

Två högtalare i Bang & Olufsen Advanced Sound System sitter monterade i nackskydden. De ger ett optimalt surroundljud i hela kupén och en speciell ljudupplevelse. Högtalarna i nackskydden används även för röstmeddelanden och vid telefonsamtal, vilket ger en extremt bra ljudkvalitet även vid högre hastigheter.

I ett speciellt fack i bagageutrymmet göms en radiostyrd modellbil i skalan 1:8. Här finns också plats för batteri och verktyg. De separata sätena bak kan fällas ner elektriskt och erbjuder då ett nästan plant lastgolv.

Helt i linje med utställningsbilens sportiga karaktär, präglas interiören av högklassiga material i en kombination av ljus- och mörkgrå nyanser där detaljer är klädda i ett mycket mjukt och lyxigt stengrått läder från det italienska företaget Poltrona Frau.

Audi TT offroad concept i korthet:

- Två elmotorer, total systemeffekt 408 hk, systemvridmoment 650 Nm

- 2.0 TFSI bensinmotor 292 hk, vridmoment på 380 Nm

- Sexstegad e Stronic växellåda

- e-tron quattro anpassad efter körsituation

- Bränsleförbrukning 1,9 liter per 100 km

- 45 gr CO2-utsläpp

- Acceleration 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder

- 50 kilometer räckvidd eldrift. Total räckvidd upp till 880 km.

- 8 modulers vätskekylt litiumjonbatteri på 12 kWh

- Tre körlägen via Audi Drive Select: El, Hybrid och Sport

- Audi Wireless Charging via induktiv laddningsplatta

- Audi Space Frame-kaross – hybridkonstruktion i stål och aluminium

- Viktfördelning (54:46) mellan fram- och bakaxeln

- 439 cm lång, 185 cm bred, 153 cm hög. Hjulbas på 263 cm

- Fyra säten, delbart fällbart baksäte

- Matrix-LED strålkastare

- Korsningsassistent – radar- och videobevakning av sidotrafik med varningsfunktion

- Trafikljusinformation online – kommunikation via mobilnät med trafikljus för grön våg

- Audi Virtual Display - digital instrumenttavla direkt i siktlinjen.

- 12,3 tum TFT-skärm i 3D-teknik med valbar visning av instrument

- Audi phone box förvaringsfack med induktiv laddning av mobiltelefon

- Audi Smart Display – tre surfplattor som fungerar som mobilt integrerat infotainmentsystem där passagerare kan koppla upp sig mot 4 G och planera vägval, streama TV, styra musik mm

- Bang & Olufsen-högtalare integrerade i nackstöd för musik och telefonmeddelanden

- Nyutvecklad MMI-enhet, ratt med touchfunktion och användargränssnitt som smartphone med zoom- och skrollfunktioner

- Ventilationssystem med jonisator för förbättrad luftkvalitet
22.2°
0

Audi visar TT offroad concept

TT-familjen expanderar

En närmare titt på Legos jätte-AT-AT
Legos designer snackar om den imponerande Star Wars-byggsatsen

Förra månaden släppte Lego en väldigt imponerande byggsats av Star Wars-farkosten UCS AT-AT. I det här klippet snackar Legos designer Henrik Andersen lite mer om den. Färdigbyggd är AT-AT-modellen hela 62 centimeter hög och byggsatsen består av 6785 lego-bitar. Dessutom följer det med nio stycken lego-figurer av lite olika modeller. Legos nya AT-AT går att köpa nu och kostar 8999 kronor. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En Bugatti EB 112 är till salu
Endast tre stycken tillverkades

Precis innan Bugatti köptes upp av Volkswagen Group ägdes man av den italienske entreprenören Romano Artioli. Under hans flagg togs superbilen EB 110 fram, och den kanske inte för alla kända Bugatti EB 112. EB 110 dyker ibland upp på flådiga bilträffar utomlands medan EB 112 är ett betydligt mer sällsynt inslag. Och det beror på att bara tre stycken exemplar hann att tillverkas innan konkursen var ett faktum. En av bilarna ska nu säljas via tyska Schaltkulisse. EB 112 visades för första gången upp 1993. För designen står Giorgetto Giugiaro som fick instruktioner om att låta sig inspireras av företagets historia när linjerna skulle fram. Resultatet blev en stor padda där lite av Type 57 SC, Tipo 55 och Tipo 32 syns. Designen på fälgarna hämtades från Bugatti Royale. Under huven sitter en avancerad V12:a på 6,0 liter med inte mindre än 60 stycken ventiler. Effekten är på 456 hästar, 0-100 km/h ska gå på 4,3 sekunder och toppfarten anges till 300 km/h. Exemplaret som nu ska säljas har bara 390 mil på mätaren och allt fungerar som det ska. Det sägs att den bara har haft en tidigare ägare. Något pris finns inte på sajten utan det får man bara vid förfrågan. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Google visar upp nya Android-funktioner
Vissa kommer redan i år

Google visar upp ett gäng nya funktioner till Android, däribland nya widgets för YouTube Music, Google Play Böcker och Google Foto; nya Android Auto-funktioner; och uppdateringar för Google Assistent och Foto. Den största nyheten för de med både nya bilar och mobiler är att de med Pixel 6, Pixel 6 Pro eller Galaxy S21 kommer att kunna använda sina mobiler som bilnycklar till kompatibla BMW-modeller i vissa länder. Google säger att de hoppas att fler bilar får stöd för funktionen i framtiden. Android Auto ska även få ett gränssnitt anpassat för användning i bilen, som automatiskt kan aktiveras när en Android-telefon ansluts till en bil. Det kommer också nya Widgets till YouTube Music, Google Play Böcker och Google Foto. YouTube Music-widgeten erbjuder uppspelningskontroller och tillgång till nyligen spelade spår. Play Böcker-widgeten visar genvägar till ens bokbibliotek. Den nya Google Foto-widgeten kan ställas in för att specifikt visa bilder på utvalda personer och husdjur från bildbiblioteket. Förutom den nya widgeten kommer Google Fotos Memories-funktion också att börja visa utvalda foton och videor av händelser. Funktionen "Family Bell" som är ett sorts påminnelsesystem som kan sända meddelanden till smarta högtalare och skärmar, kommer nu också att fungera på mobila enheter. Sist men inte minst förbättrar Google även hur behörigheter fungerar. Android kommer nu automatiskt att avaktivera appars behörigheter om de inte har använts under en längre tid. Funktionen har sedan tidigare funnits för enheter med Android 11 och senare, men kommer nu att fungera på enheter med Android 6 och uppåt "från och med nästa månad", vilket lär betyda januari. Vissa av funktionerna ska vara tillgängliga idag, till exempel möjligheten att använda sin mobil som bilnyckel, andra funktioner blir tillgängliga under "de kommande månaderna". Tumnagel
36.7°
+
Hugo Engström
0

Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss snackar Matrix
Snart dags för premiär för The Matrix Resurrections

Snart är det dags för en fjärde Matrix-film, 22 år efter den första filmen om "The Matrix" dök upp på biograferna. Inför premiären av The Matrix Resurrections har Entertainment Weekly tagit sig ett snack med filmens båda huvudrollsinnehavarna Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss. I EW:s klipp som ni kan kolla in här ovanför snackar Reeves och Moss både om den kommande Matrix-filmen och om lite minnen från deras tidigare Matrix-historia. Den fjärde Matrix-filmen The Matrix Resurrections har premiär 22 december. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fall Guys till Xbox och Switch skjuts upp till nästa år
Får vara exklusivt till PC och PS ett litet tag till

Fall Guys blev rackarns populärt när det släpptes förra sommaren till PC och Playstation och i år var det tänkt att succén skulle fortsätta på Switch och Xbox. I våras blev det dock känt att sommarens release skjutits upp på obestämd tid, men det lät som att Mediatonic siktade på release innan årsskiftet. Utvecklarna skriver i ett blogginlägg i samband med att spelets sjätte säsong kickar igång att utvecklingen av spelet på fler plattformar fortfarande pågår och att vi kommer få mer information nästa år. "We know everyonex27s excited about Fall Guys coming to Nintendo Switch and Xbox, with good reason. Therex27s been a lot of speculation on social media connecting these new console releases to the Season 6 launch and we want to clarify that thatx27s not the case so no onex27s left confused looking for the game on these platforms. Thank you for being patient with us, itx27s one of our top priorities in active development and we canx27t wait to share more details with you in 2022." Så om ni väntar på att få spela Fall Guys på andra plattformar än PC och PS så gäller det att vänta en stund till. Tumnagel
35.7°
+
André Stray
0

SecretLab gör gamingstol med Lamborghini
Automobili Lamborghini Edition släpps nästa år

SecretLab gör rätt flådiga gamingstolar och Lamborghini gör rätt trevliga bilar. Därför borde en stol som tagits fram av de två företagen per automatik bli rackarns trevlig. SecretLab Automobili Lamborghini Edition har visats upp och stolmakarna har tagit sina lärdomar från sina egna Titan-stolar och klätt dessa i flådigt Alcantra-textil samt toppat med lite kolfiber för att få den där riktigt snabba och lätta sportbilfeelingen. Stolen kommer börja säljas nästa år och det verkar bli en rätt begränsad upplaga som kommer krängas. Om du känner dig sugen på en sådan stol så är det bara att klicka på länken här nere till vänster och registrera intresse. Prislappen lär bli högre än en vanlig SecretLab Titan-stol, men lägre än vad en Lamborghini kostar. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Canon släpper ny referensdisplay
18-tums 4K HDR med en ljusstyrka på 1000 nits

Canon släpper nu en portabel 18-tums 4K HDR-referensdisplay med en ljusstyrka på 1,000 nits (cd/m2) och som klarar av att visa äkta Dolby Vision. Skärmen kan också visa svärta så mörkt som 0,001 cd/m2. Ingångar på skärmen inkluderar 4x 12G-SDI och 1x HDMI-port. Via dessa kan skärmen visa innehåll i 4K60P 4:2:2 10-bit, 4K30P 4:4:4 12-bit eller till och med 8K (signalerna är åtminstone i 8K). Trots detta väger skärmen endast 7,5 kg. Vilket kan jämföras med en annan av Canons referensdisplayer som har en skärmstorlek på 17-tum med en ljusstyrka på max 600 cd/m2, den väger cirka 8 kg. Canon DP-V1830 kommer att bli tillgänglig för ett rekommenderat pris på 148 999 kr. Releasedatum är ännu inte bekräftat. Tumnagel
37.8°
+
Hugo Engström
0

James Dyson svarar på designfrågor
Lite kvällsnörderi

James Dyson, grundaren av Dyson, vet ett och annat om hur man designar produkter. I ett inslag från Wired får James svara på en och annan fråga gällande just design, vilket kan vara intressant för framtida uppfinnare och entreprenörer. Samt för folk som gillar att höra smarta individer prata om saker. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

Fixa lite fetare skärm till Nintendo Switch
Orions skärm är nästan dubbelt så stor mot originalskärmen

Ett företag som heter UpSwitch har tagit fram en ett tillbehör till Nintendo Switch som ger den handhållna konsolen en skärm som är nästan dubbelt så stor som originalskärmen. Tillbehöret kallas för Orion och består av en 11,6 tum stor skärm som kopplas in på Nintendo Switch USB-C-port. Det ska observeras att Orion inte är kompatibelt med Nintendo Switch Lite på grund av detta. Orion drivs antingen via elnätet eller så kan man koppla in ett bärbart batteri för att driva skärmen. Skärmen är försedd med en HDMI-ingång vilket gör att den kan användas till annat än Nintendo Switch om man skulle känna för det. Orion crowfundas just nu på IndieGoGo och skulle man vara intresserad av att hoppa på den kampanjen så kostar den cirka 2500 kronor. Ni hittar UpSwitch kampanjfilm för Orion här nedanför. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Playstation listar decembers PS Plus-spel
Godfall, Lego DC Super Villains och Mortal Shell!

Nu har vi fått reda på vilka titlar Playstation Plus-prenumeranter kommer få lägga vantarna på under december månad. Tidigare i november ryktades det att månadens spel skulle bli Godfall, Lego DC Super Villains och Mortal Shell och det verkar som att ryktena stämde. Det verkar som att en specialversion av Godfall vid namn Challenger Edition kommer bli tillgänglig. Denna version kommer ge spelare direkt tillgång till en maxlevlad Valorplate, en drös skillpoäng och flertalet vapen så att du kan direkt hoppa in i spelets endgame-innehåll. Utöver detta kommer några VR-titlar bli tillgängliga och den här gången handlar det om The Persistence, The Walking Dead: Saints & Sinners och Until You Fall. Trailers för samtliga titlar har ni nedan. Spelen kommer bli tillgängliga 7 december och i vanlig ordning kommer spelare ha möjlighet att lägga vantarna på novembers PS Plus-titlar till dess. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Sonos tros släppa ny subwoofer
En minivariant

En Reddit-användare har upptäckt att Sonos har lagt till en tidigare okänd subwoofer i sin app som går under namnet "Sub Mini", något som får många att spekulera om att Sonos snart kommer att släppa en lite mindre subwoofer. Enligt beskrivningstexten i appen ska Sonos Sub Mini vara cylinderformad. Så mycket mer information än så finns det för tillfället inte tillgängligt om den eventuella mini-subben från Sonos. Den subwoofer som Sonos säljer idag, Sub (gen 3, har en kvadratisk form och kostar här i Sverige runt 8500 kronor. En eventuell Sub Mini kanske kan vara tänkt för dem som inte har så mycket yta hemma eller som kanske inte vill lägga så mycket deg på en subwoofer till sitt Sonos-system. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lunch med en Ferrari 250 GTO och en Daytona Competizione
Herrejösses vilka bilar!

Att först åka lite helikopter och sen få hoppa in i en Ferrari 365 GTB/4 Daytona Competizione och därefter ligga tätt bakom en Ferrari 250 GTO på väg till ett trevligt lunchställe låter väl inte helt dumt. Det var precis vad Jodie Kidd fick uppleva för ett tag sedan när hon hängde med sin kompis Annette Mason. Annette har bensin i blodet och hon har bilarna tillsammans med sin man Nick Mason - trummis i Pink Floyd. När hon inte spakar helikopter är det alltså gärna bakom ratten på något kul i garaget hon sitter, och det märks för hon är inte rädd för att använda grejerna så som det var tänkt. Kul att se! Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.4°
+
Bobby Green
0

Nu blir det förbjudet att dela bilder på privatpersoner på Twitter
Om man inte har deras tillåtelse

Twitter har uppdaterat sitt användaravtal och det blir nu förbjudet för användare att dela bilder och annan media på privatpersoner om man inte har fått deras medgivande för detta. Det nya förbudet är en del i Twitters ansträngningar för att inte privatpersoner ska hängas ut och kunna identifieras via deras tjänst. Sedan tidigare är det förbjudet att dela information som var personer bor, finansiell information, identitetshandlingar, telefonnummer och epost-adresser till privatpersoner. Det finns dock undantag från Twitter nya förbud. Om bilden som delas till exempel anses vara en del av en nyhet så kan den fortsatt delas. Twitter skriver: "This policy is not applicable to media featuring public figures or individuals when media and accompanying Tweet text are shared in the public interest or add value to public discourse." Tumnagel
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in balla Apple-prototyper
Batteriladdare och AirPods med transparenta höljen

Italienaren Giulio Zompetti har som hobby att samla på gamla Apple-prylar och han har nu postat lite bilder på två unika Apple-prototyper som finns i hans samlingar. Det handlar dels om en prototyp till Apples 29W-batteriladdare som är inklädd i ett transparent hölje, dels om ett par AirPods som även de är försedda med transparenta höljen. Vill ni se fler bilder på dessa prototyper och annat som Zompetti samlat på sig så kan ni hoppa vidare till hans twitter-feed på länken nedan. I de inlänkade artiklarna nedan hittas lite Apple-prototyper som vi har skrivit om genom åren. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spotify 2021 Wrapped är här
Detta streamade vi mest i år

Nu släpper Spotify äntligen sin årliga Wrapped. En summering av de mest streamade artisterna, låtarna, albumen och poddarna globalt och i Sverige. Vi ser bland annat att 7 av 10 av de mest streamade artisterna i Sverige faktiskt är svenska och att Olivia Rodrigos ”drivers licence” är världens mest streamade låt i år. Årets Wrapped speglar hur över 381 miljoner människor världen över har lyssnat under 2021. Vi får ta del av trender och händelser som utmärkt sig under året, både för Sverige och globalt. Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify säger så här: “Spotifys 2021 Wrapped ger tillfälle att stanna upp och reflektera, inte bara över all fantastisk musik och alla poddar som har förgyllt året, utan även de omvärldshändelser som så uppenbart gjort avtryck i kulturen och lyssningen. Det har varit ett år utöver det normala och de kreatörer som har haft störst genomslagskraft under året är också de som definierar det, även om ingens personliga Wrapped är den andra lik såklart" Idag släpps också den personaliserade varianten av Wrapped, som låter användare se vilken musik och poddar de själva lyssnat mest på under året. Årets Wrapped innehåller även nya funktioner som användares ljudaura, ens unika “aura” visualiserad baserat på sin Wrapped. Det finns även ett interaktivt kortspel om ens egen lyssning som går att spela och dela med vänner. Med Wrapped Blend går det att jämföra sin och ens vänners Wrapped. I år kan användare även dela sin Wrapped direkt på TikTok, något som tidigare även fungerat via Instagram, Snapchat, Twitter och Facebook. Tumnagel
37.5°
+
Hugo Engström
0

Ny Aston Martin Vantage med V12:a är på väg
Släpps nästa år

Klart att senaste upplagan av Vantage också ska få V12! Det är precis vad som är på väg, och nästa år återkommer modellen. Inte som Limited Edition, utan som Final Edition säger Aston Martin. Så här låter den i alla fall, mumsigt! Tumnagel
39.1°
+
Bobby Green
0

Nicolas Cage ska spela Dracula
I filmen om Draculas hantlangare Renfield

Hollywood Reporter skriver att Nicolas Cage kommer att spela rollen som Dracula i Universal Pictures kommande monsterfilm Renfield. Filmen handlar om Draculas hantlangare Renfield som Dracula ska ha stött på under en tid han satt inspärrad på ett mentalsjukhus efter att ha visat ett onormalt sug efter blod. Så mycket mer än så är inte känt om handlingen i Renfield än så länge. När vi kan få se Nicolas Cage som Dracula i Renfield finns det för tillfället inga uppgifter om. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Teasertrailer visar upp nya Call of Duty: Warzone-banan
Ta en tur till paradisön Caldera 9 december

Nästa vecka kickar första säsongen i Call of Duty: Vanguard igång och det betyder att även Warzone kommer få lite nyheter. Den största nyheten är introduktionen av en sprillans ny karta där spelare kommer få springa runt och panga på varandra med diverse vapen. Caldera heter kartan och är en fiktiv ö i Stilla havet och erbjuder lite mer tropisk miljö jämfört med tidigare Warzone-kartor. Caldera kommer bli tillgänglig 8 december för ägare av Vanguard, medan resten av Warzone-spelarna får tillgång dagen efter. Vill ni läsa mer om de olika platserna Caldera har att erbjuda så är det bara att klicka på länken här nere till vänster. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Max öppnar i McDonald's gamla lokaler
Kungsgatan 4 är och förblir en burgaradress

Den 7 oktober 1973 öppnade McDonaldx27s sin allra första restaurang i Sverige på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 22 augusti i år slog man igen portarna efter lång och trogen tjänst. Lokalen var i stort behov av renovering men burgarkedjan kände inte att det var lönt att lägga pengar på det, och valde därför istället att stänga helt och hållet. Men snart ska det stekas burgare på platsen igen eftersom det nu står klart att hamburgerkedjan Max tar över lokalerna. En totalrenovering står på schemat och hösten 2022 öppnar man igen. Lokalen är på 551 kvadratmeter och här kommer 60 stycken anställda att jobba. Förutom Kungsgatan 4 kommer Max även att öppna nya restauranger på Odenplan och Sergels Torg i Stockholm. Den på Sergels Torg är också en lokal man tagit över från en annan hamburgerkedja - nämligen Burger King. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green

Här är vinnarna från Apple Music Awards
The Weeknd är årets artist

Nu har Apple presenterat vinnarna av årets Apple Music Awards. Detta är tredje året som priserna till bland annat årets artist och årets album delas ut av streamingtjänsten. Apple Music Awards kommer att fortsätta firas 7 december, då kommer det nämligen finnas intervjuer och annat nytt innehåll på Apple Music och Apple TV-appen. Här är årets vinnare... Global Artist of the Year: The Weeknd Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year, and Song of the Year: Olivia Rodrigo Songwriter of the Year: H.E.R. Artist of the Year (Africa): Wizkid Artist of the Year (France): Aya Nakamura Artist of the Year (Germany): RIN Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM Artist of the Year (Russia): Scriptonite Tumnagel
73kg
+
Hugo Engström

Vit alkoholfri julöl belyser problem
Våld i nära relationer ökar under julhelgen

Reklambyrån Familjen Sthlm ligger bakom En vit julöl. Det är en alkoholfri julöl till förmån för Alla Kvinnors Hus och är ett initiativ för att belysa det ökade antalet anmälningar om våld i nära relationer under julhelgen. Folk dricker mer under julen jämfört med en vanlig helg och det kan tyvärr leda till bråk. Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och skyddat boende åt kvinnor, barn, män och icke-binära utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Ölen som bryggs av Ekerö Brygghus AB är av typen radler och har en frisk smak av citrusfrukt och juliga toner av saffran. Ett fyrpack kostar 250 kronor och all vinst går oavkortat till Alla Kvinnors Hus. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green

Spelfilm om Gyllene Tider på gång
Och en TV-serie

Produktionsbolaget Nevis ska i samarbete med bandmedlemmarna göra en spelfilm om popgruppen Gyllene Tider. Manus har Pernilla Oljelund skrivit och hon har tidigare jobbat med Fröken Frimans krig och Wallander. I filmen får vi följa ett gäng unga killar som blir kompisar i studion och vuxna i rampljusets sken. Vi kommer även få se motgångar, konflikter och tragiska händelser som har inträffat. 2019 firade bandet 40 år och då släpptes även studioalbumet Samma skrot och korn. Inspelningen av filmen drar igång någon gång nästa år. Det ska även släppas en TV-serie men ingen information kring denna har släppts. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Champagne i kolfiber hyllar Bugatti-modell
En flaska du kan tappa i stengolvet

Våren 2019 presenterade Bugatti La Voiture Noire som är en Chiron i ett annat ännu exklusivare, och svart, skal. En bil som endast tagits fram i ett exemplar. För att hylla denna har Champagne Carbon och Bugatti tillsammans tagit fram champagnen La Bouteille Noire. Flaskan, som givetvis är i kolfiber, kommer i en låda som också den är i kolfiber. Flaskan tog 150 timmar att ta fram och den rymmer 15 liter. Lådan har inte mindre än 14 stycken fläktar i sig som alla cirkulerar runt kall luft så att bubblet håller optimal temperatur hela tiden. Insidan är klädd med Havana Brown-läder och upplyst med hjälp av LED-lampor. Något pris på skapelsen vet vi tyvärr inte än. Så här säger Alexandre Mea som är vd för Champagne Carbon: "On this occasion, we have chosen a 2000 Vintage blend of 60% Chardonnay and 40% Pinot Noir. Celebrating the beginning of a new millennium, the year 2000 was marked by a relatively mild winter followed by a succession of summer temperatures throughout the flowering period. It’s characterized by rich notes of vegetables, pepper, and white fruits – the result of the finest Grands Crus that the Champagne vineyards offer us. Each one brings its own surprises to magnify this cuvee." Flaskan och dess låda står just nu utställd tillsammans med bilen i London. Bonusklipp nedan. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green

Kläddesignern Virgil Abloh är död
Fuck cancer

Kläddesignern Virgil Abloh är död. Han dog i går efter två års kamp på cancern. Han är kanske en av de största stjärnorna de senaste åren, speciellt på den manliga sidan och för alla som gillar street-mode. Han har utsetts till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Han började 2009 på Fendi och gjorde där saker bland annat med Kanye West. 2013 startade han sitt bolag Off-White, som har gjort en hel hög samarbeten med massor av bolag. Det mest kända är kanske det med Nike som oftast har texten "AIR" på sidan, men Virgil och Off-White har även gjort samarbeten med Ikea och massor av andra. Till vardags har Virgil sedan 2018 varit chefsdesigner på Louis Vuitton. Virgil Abloh blev endast 41 år gammal. Tumnagel
47kg
+
Roger Åberg

Julgran för 19.995 kronor
Pengarna går till Läkare Utan Gränser

En julgran för 19.995 kronor är kanske inte något som alla brukar köpa till jul. Men den som Interflora säljer är framtagen för att dra in pengar till Läkare Utan Gränser och det är ju alltid bra. Julgranen som heter Flora levereras av mästerflorister på utvalda orter i landet och kläs med färska blommor på plats hos kunden. Louisa Blomstrand som är marknads- och e-handelschef på Interflora AB säger följande: "Vi tror och hoppas att Flora ska vara populär hos våra företagskunder, som både kan skänka pengar till Läkare Utan Gränser och samtidigt ge sin personal en floristisk upplevelse utöver det vanliga. Julen handlar om omtanke, traditioner och att väcka minnen såväl om sinnen. Vi är mycket stolta över att ha möjlighet att visa upp ett mästerligt hantverk och samtidigt vara med och bidra till viktiga hjälpinsatser runt om i världen." Vill man inte köpa en julgran finns det även fyra stycken andra produkter som säljs till förmån för organisationen. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Detta är årets Grammy-nomineringar
Grammy 2022 sänds live 31 januari

Under veckan släpptes listan med de artister, album och låtar som är nominerade för en Grammy. Detta är den 64:e Grammygalan och vinnare får vi veta den 31 januari. Nedan listas de viktigaste och populäraste kategorierna, för att se samtliga kategorier, besök Grammys hemsida. Artister som är nominerade inkluderar bland annat ABBA, Jon Batiste, Billie Eilish, Kanye West, Lil Nas X, Silk Sonic och Taylor Swift. Tumnagel
74kg
+
Hugo Engström

Idag öppnar Kolmården Sagojul
Med skridskobana och julklappsjakt

Idag den 27 november, öppnar Kolmården upp portarna till en vintervärlden Sagojul fylld med roligheter. I ett pressmeddelande skriver Kolmården att "barnen får träffa Tomten, besöka trollen i Trollskogen och hälsa på Bamse i hans julpyntade Småköping. I år kan man även åka skridskor på vår alldeles nya skridskobana i Vinterdalen och följa med på den spännande Julklappsjakten." Detta är sjätte året Kolmården öppnar sitt vinterland. Sagojul kommer vara öppet på Kolmården alla fyra adventshelger klockan 11:00 till 19:00 (alltså lördag-söndag mellan 27 november och 19 december). Biljetterna är släppta och måste förbokas online på Kolmårdens hemsida. Tumnagel
83kg
+
Hugo Engström

Tävlande i Melodifestivalen 2022
14 av 28 artister

28 stycken artister kommer att tävla om segern i Melodifestivalen 2022 och nu får vi reda på vilka 14 av dessa är. Ett axplock är Anders Bagge, Linda Bengtzing och Cazzi Opeia. Hela listan ser ni nedan. Melodifestivalens stopp under nästa år ser ut som följande: 5/2 Malmö 12/2 Göteborg 19/2 Linköping 26/2 Lidköping 5/3 Örnsköldsvik 12/3 Stockholm Tumnagel
31kg
+
Bobby Green

Avicii-konsert livesänds
Gratis

Den 1 december anordnas konserten Together for a better day på Avicii Arena. Konserten ska bli ett årligt återkommande arrangemang som ska uppmärksamma ungas psykiska ohälsa. På scen kommer bland annat Håkan Hellström, Amason, Miriam Bryant, Annika Norlin och Kungliga Filharmonikerna att uppträda. Du som inte kan eller vill vara på plats kan ändå ta del av konserten eftersom den kommer att direktsändas på SVT, SR och Youtube - helt gratis. Tumnagel
144kg
+
Bobby Green