m

Audi visar TT offroad concept
TT-familjen expanderar

Audi visar TT offroad concept
Bil / Audi

Audi tycker tydligen inte att det räcker att modellen TT endast finns som liten sportcoupé eller cab utan visar nu även upp en suvversion kallad TT offroad concept. Konceptet är en laddhybrid och begår sin premiär på bilmässan i Peking. Ulrich Hackenberg som är utvecklingschef för Audi AG säger följande:

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen. Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad."
Bilen mäter 4.39 meter på längden, 1.85 på bredden, 1.53 på höjden och har en hjulbas på 2.63 meter. Under skalet sitter inte mindre än tre motorer - en som går på bensin och två som går på el. Den förstnämnda är en TFSI-fyra på 2.0 liter som ger 292 hästar och 380 Nm. Till den kopplas alltså två elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Den totala effekten uppgår till 408 hästar och 650 Nm. 0-100 km/h ska gå på 5.2 sekunder. Till motorerna kopplas en sexstegad e Stronic-låda. Förbrukningen anges till 0.19 liter per mil och 45 gram per kilometer. På bara el kommer man fem mil och den totala räckvidden är 88 mil. Laddar gör man induktivt med hjälp av Audi Wireless Charging som innebär en laddplatta i marken.

Visa
Pressmeddelande
Audi TT offroad concept premiärvisas i Peking

Mångsidig och kompakt SUV med sportbilsegenskaper
Kraftfull och effektiv drivning med e-tron quattro och Audi Wireless Charging
Prof. Dr. Ulrich Hackenberg: “En inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”.
I samband med den internationella bilmässan i Peking premiärvisar Audi en ny konceptbil. Laddhybriden Audi TT offroad concept bjuder på ett nytt formspråk där sportbilsegenskaper kombinerats med mångsidigheten i en kompakt SUV. Laddhybriddrivningen med två elmotorer och en total systemeffekt på 408 hk ger dynamiska prestanda till en förbrukning på låga 1,9 liter per 100 km.

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”, berättar Ulrich Hackenberg, utvecklingschef för Audi AG. ”Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad”.

Laddhybrid med tre motorer

Laddhybriden levererar hela 408 hk med ett systemvridmoment på 650 Nm och avverkar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder. Förbrukningen ligger trots detta på låga 1,9 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 45 gram per km. Audi TT offroad concept kan köras mer än 50 kilometer i eldriftsläge och därigenom helt utsläppsfritt. Den total räckvidden är upp till 880 km.

Förbränningsmotorn är en 2.0 TFSI som utvecklar 292 hk och ett vridmoment på 380 Nm. Den turboladdade, fyrcylindriga tvålitersmotor har försetts med Audis kraftfulla effektivitetsteknik. Vid dellast kompletteras direktinsprutningen med en indirekt insprutning för ännu lägre förbrukning. Grenröret sitter integrerat i topplocket, vilket lägger grunden till en högeffektiv temperaturstyrning.

En koppling förbinder den tvärställda 2.0 TFSI-motorn med en elmotor som utvecklar 40 kW och ett vridmoment på 220 Nm. Den tunna, skivformade elmotorn sitter inbyggd i den sexstegade e-S tronic-växellådan med dubbla kopplingar som överför drivkraften på framhjulen. På bakaxeln har Audi TT offroad concept en andra elmotor som är fristående och levererar en effekt på max. 85 kW och vridmoment på 270 Nm.

Framför bakaxeln sitter ett vätskekylt litiumjonbatteri med 8 moduler. Det bidrar till den balanserade viktfördelningen (54:46) mellan fram- och bakaxeln och en lägre tyngdpunkt. Batteriet har en kapacitet på 12 kWh vilket räcker för en räckvidd på 50 km i eldriftsläget. En Audi-laddbox, som är kompatibel med flera olika spänningar och kontaktdon, används för stationär laddning av batteriet.

Induktiv laddning med Audi Wireless Charging

Audi TT offroad concept är dessutom kompatibel med det induktiva laddningssystemet Audi Wireless Charging. En platta med en spole och en inverter (växelströms-/likströmsomvandlare) placeras där man brukar parkera bilen och ansluts till elnätet. Laddningen startar automatiskt när föraren kör upp på plattan. Infrastruktursidans alternerande magnetfält inducerar, via luften däremellan, en växelström med en effekt på 3,3 kW i sekundärspolen som sitter integrerad i bilen. Strömmen likriktas och matas in i elsystemet.

Laddningen avbryts automatiskt när batteriet är fulladdat. Det hela tar ungefär lika lång tid som vid laddning via en kabel och föraren kan när som helst avbryta laddningsprocessen. Audi Wireless Charging-tekniken har en verkningsgrad på över 90% och påverkas inte av väderförhållanden som regn, snö eller is. Det alternerande magnetfältet alstras endast när bilen står parkerad på plattan och är inte skadligt varken för människor eller djur.

Det intelligenta laddhybridkonceptet i Audi TT offroad concept gör bilen lika effektiv som den är sportig. Via Audi drive select kan föraren välja mellan tre körlägen. Eldriftsläget (”EV”) prioriterar eldrift. Den främre drivenheten är då inaktiv medan den vridmomentstarka elmotorn på bakaxeln snabbt kan accelerera bilen till en hastighet på 130 km/h. I hybridläget samarbetar alla tre drivkällorna på olika sätt efter behov. I många situationer fungerar den främre elmotorn som generator och laddar batteriet vilket gör att bilens effektiva räckvidd på eldrift förlängs. I Sportläget har föraren tillgång till den fulla systemeffekten. Vid snabb acceleration samarbetar den bakre elmotorn med 2.0 TFSI-motorn, s.k. ”boosting”. Likadant fungerar det då hybriddrivningens reglersystem anser det lämpligt med fyrhjulsdrift. I sådana situationer, som t.ex. på hala vägar eller i lättare terräng, gör detta Audi TT offroad concept till en e-tron quattro.

Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen, aktiveras frihjulsläget. Energiåtervinning sker här i låga hastigheter och vid inbromsning. Föraren kan använda funktionerna ”Hold” och ”Charge” i MMI-systemet för att påverka batteriets laddning, t.ex. öka lagringen av elenergi så att den kan användas de sista kilometrarna fram till resmålet.

Chassi

Audi TT offroad concept visar sin kompetens på flera typer av underlag. På asfalt uppträder den sportigt och samlat, och lättare terräng klaras av tack vare den höga markfrigången, korta överhänget och e-tron quattro fyrhjulsdrift. 21"-fälgarna är skodda med däck av dimensionen 255/40. Många av komponenterna i den främre MacPherson-upphängningen är tillverkade i aluminium. Den fyrlänkade bakaxeln tar hand om de längs- resp. tvärgående krafterna individuellt. Utväxlingsförhållandet för den progressiva styrningen varierar med rattutslaget. Med systemet Audi drive select kan föraren modifiera karakteristiken i flera steg.

Korsningsassistent och Trafikljusinfo online – snart i serietillverkning

Audi TT offroad concept är utrustad med två förarassistanssystem från Audi som snart är klara för serietillverkning: korsningsassistenten och trafikljusinfo online. Korsningsassistenten bidrar till att förhindra sidokollisioner, eller minska effekterna av sådana, i korsningar och där körfält strålar samman. Radarsensorer och en videokamera med vidvinkelobjektiv skannar av områdena framför och på sidorna av bilen. Om systemet upptäcker att ett fordon närmar sig från sidan och bedömer situationen som kritisk, startar det en flerstegad varningssekvens på den digitala instrumentskärmen.

Trafikljusinfo online ansluter Audi TT offroad concept via mobilnätet till det centrala trafiksystemet som reglerar stadens trafikljus. Baserat på information från detta visar den digitala instrumentskärmen vilken hastighet föraren ska hålla för att nå nästa trafikljus när det visar grönt. Genom inte behöva stanna sparas bränsle vilket sänker utsläppsnivåerna avsevärt. Måste man stanna vid ett rödljus visar systemet hur lång tid det tar innan det slår om till grönt.

Audi Space Frame -kaross

Audi TT offroad concept baseras på den mångsidiga, modulära MQB-plattformen. Liksom i Audi TT är karossen byggd med hybridkonstruktionstekniken Audi Space Frame (ASF) med komponenter både av stål och aluminium. I kombination med laddhybriddrivningens batteripaket ger det en låg tyngdpunkt som är förutsättningen för de sportiga köregenskaperna.

Kraftfull exteriör design och sparsmakad interiör

Med en längd på 439 cm, 185 cm i bredd och en hjulbas på 263 cm påminner måtten om Audi Q3. Konceptbilen är dock 8 cm lägre, 153 cm hög, vilket gör den sportiga karaktären tydlig redan vid ett första ögonkast. Den Sonora-gula karossen ser ut att ha mejslats fram ur ett enda stycke, samspelet mellan de skarpa linjerna och de muskulösa ytorna ger en kraftfull design. Formspråket är detsamma som för Audi TT, men de ingående detaljerna sätts i en ny kontext.

Horisontella linjer dominerar fronten. Den breda single frame-grillen, som pryds av de fyra ringarna, ligger skulpturalt inbäddad i karossen. Smala lameller bildar en struktur som är typisk för Audi e-tron-modellerna. De stora luftintagen under Matrix-LED-strålkastarna inramas av skarpa konturer. Ett tredje luftintag under grillen, binder dem samman och har konstruerats för att öka downforce på framaxeln.

Från sidan framgår släktskapet mellan konceptbilen och Audi TT ännu tydligare. Överhängen är korta, fönsterpartiet lågt och följer den sportiga coupelinjen. Hjulhusens halvcirklar blir till separata geometriska element som framhäver fälgarna. Hjulhusens innandöme är lackerade i en kontrasterande grå färg. Tillsammans med trösklarnas nederdel, som också de är grålackerad, får de karossen att verka lättare samtidigt som de framhäver hur robust bilen är. Prydd av en quattro-logo bildar tröskeln själv en ljusbrytande kant. Bakifrån förstärker de horizontala linjerna det breda och sportiga intrycket. De runda, dubbla avgasrören sticker fram genom stötfångaren och en list med quattro-logo binder samman dem för att förstärka bredden.

Kupén i Audi TT offroad concept erbjuder plats för fyra. I baksätet kan två vuxna sitta bekvämt. De slanka sportstolarna med sina integrerade nackskydd säkerställer bra sidostöd. Designidéerna bakom nya TT har tjänat som inspiration även för konceptbilen. Den övre delen av instrumentpanelen är utformad som en vinge med fokus på föraren. De runda luftinsläppen påminner om jetmotorer där reglagen till klimatanläggningen integrerats. Förutom detaljer från TT, hämtas många drag från Q-familjen, som t.ex. det robusta mittkonsolen.

Digital instrumenttavla med nytt intuitivt användargränssnitt

De flesta funktioner kan styras via multifunktionsratten eller MMI-enheten. Menystrukturen liknar den hos en smartphone och alla huvudfunktioner är enkla att nå. Med multitouch rörelser på MMI-ratten kan föraren zooma och skrolla i listor och på kartor. Alla övriga funktioner kan enkelt styras via multifunktionsratten – utan att man behöver ta blicken från vägen.

Den digitala instrumenttavlan är placerade direkt i siktlinjen. Den 12,3 tum stora TFT-skärmen visar 3D-grafik med hög kvalitet. Med en enkel knapptryckning kan föraren anpassa instrumenten efter eget önskemål. Den klassiska vyn domineras av hastighetsmätaren och kraftmätaren för hybriddriften. I infotainmentvyn ligger fokus på t.ex. navigationskartor eller trafikljusinfo online. Här visas även detaljerad information om induktiv laddstatus med Audi Wireless Charging.

Mittkonsolen, som är genomgående till baksätet, har flera mugghållare och förvaringsfack. Ett av detta är reserverat för Audi phone box som länkar förarens mobiltelefon till bilens elektronik och laddar den på induktiv väg när så behövs.

Ventilationssystem innehåller också en jonisator (en uppdaterad version av det system som används i A6 och A8). Genom joniseringen förbättras luftkvalitén i kupén avsevärt. De standardmonterade kupéfiltren avlägsnar dessutom partiklar från luften och intar en topposition i kvalitet. Tack vare den fortlöpande vidareutvecklingen av dessa filter, kommer även allergener att kunna neutraliseras i framtiden. En LED-lampa i luftinsläppet tänds när jonisatorn är aktiv.

Audi Smart Display - surfplattor för passagerare

Konceptbilen är dessutom utrustad med tre s.k. Audi Smart Displays. De snabba surfplattorna fungerar som ett mobilt infotainmentsystem som kan användas både i och utanför bilen med alltifrån att streama TV till att styra radion eller planera resväg. Med ett enkelt klick på ”more”-knappen i startmeny ansluter Audi connect till internet med 4 G. Användaren får då tillgång till alla funktioner i operativsystemet Android, från att surfa med Google Chrome till att besöka Google Play store.

Audi Smart Display är konstruerade för att användas i bilen och kan utan problem klara även extrema temperaturer. Baksätespassagerarna kan placera surfplattorna i speciella hållare på framsätenas rygg och alla tre skärmarna kan användas samtidigt. När de inte används stuvas de undan i speciella fack mellan sätena där de laddas.

Två högtalare i Bang & Olufsen Advanced Sound System sitter monterade i nackskydden. De ger ett optimalt surroundljud i hela kupén och en speciell ljudupplevelse. Högtalarna i nackskydden används även för röstmeddelanden och vid telefonsamtal, vilket ger en extremt bra ljudkvalitet även vid högre hastigheter.

I ett speciellt fack i bagageutrymmet göms en radiostyrd modellbil i skalan 1:8. Här finns också plats för batteri och verktyg. De separata sätena bak kan fällas ner elektriskt och erbjuder då ett nästan plant lastgolv.

Helt i linje med utställningsbilens sportiga karaktär, präglas interiören av högklassiga material i en kombination av ljus- och mörkgrå nyanser där detaljer är klädda i ett mycket mjukt och lyxigt stengrått läder från det italienska företaget Poltrona Frau.

Audi TT offroad concept i korthet:

- Två elmotorer, total systemeffekt 408 hk, systemvridmoment 650 Nm

- 2.0 TFSI bensinmotor 292 hk, vridmoment på 380 Nm

- Sexstegad e Stronic växellåda

- e-tron quattro anpassad efter körsituation

- Bränsleförbrukning 1,9 liter per 100 km

- 45 gr CO2-utsläpp

- Acceleration 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder

- 50 kilometer räckvidd eldrift. Total räckvidd upp till 880 km.

- 8 modulers vätskekylt litiumjonbatteri på 12 kWh

- Tre körlägen via Audi Drive Select: El, Hybrid och Sport

- Audi Wireless Charging via induktiv laddningsplatta

- Audi Space Frame-kaross – hybridkonstruktion i stål och aluminium

- Viktfördelning (54:46) mellan fram- och bakaxeln

- 439 cm lång, 185 cm bred, 153 cm hög. Hjulbas på 263 cm

- Fyra säten, delbart fällbart baksäte

- Matrix-LED strålkastare

- Korsningsassistent – radar- och videobevakning av sidotrafik med varningsfunktion

- Trafikljusinformation online – kommunikation via mobilnät med trafikljus för grön våg

- Audi Virtual Display - digital instrumenttavla direkt i siktlinjen.

- 12,3 tum TFT-skärm i 3D-teknik med valbar visning av instrument

- Audi phone box förvaringsfack med induktiv laddning av mobiltelefon

- Audi Smart Display – tre surfplattor som fungerar som mobilt integrerat infotainmentsystem där passagerare kan koppla upp sig mot 4 G och planera vägval, streama TV, styra musik mm

- Bang & Olufsen-högtalare integrerade i nackstöd för musik och telefonmeddelanden

- Nyutvecklad MMI-enhet, ratt med touchfunktion och användargränssnitt som smartphone med zoom- och skrollfunktioner

- Ventilationssystem med jonisator för förbättrad luftkvalitet
22.2°
0

Audi visar TT offroad concept

TT-familjen expanderar

Snart kan du kolla in Falcon 9-raket på museum
Kennedy Space Center öppnar ny utställning nästa år

Nästa år kommer Kennedy Space Center Visitor Complex i den amerikanska delstaten Florida öppna en ny permanent utställning. Där kommer besökare bland annat att kunna kolla in av en av SpaceX Falcon 9-raketer. Den nya utställningen är fristående från resten av Kennedy Space Center Visitor Complex och har fått namnet "Gateway: The Deep Space Launch Complex". Där kommer man förutom Falcon 9-raketen visa upp annat aktuellt som har med dagens rymdprogram och interstellär rymdutforskning att göra. Det nuvarande Kennedy Space Center Visitor Complex fokuserar primärt på hur rymdutforskningen sett ut historiskt medan Gateway: The Deep Space Launch Complex kommer att visa upp lite modernare grejer. I mars 2022 är det tänkt att den nya utställningen ska slå upp sina portar. Här nedan kan ni kolla in när en Falcon 9-raket som varit i rymden två gånger transporteras till Gateway: The Deep Space Launch Complex. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kollar in trailern för Stay Close
Ny brittisk krimserie på Netflix

Här kommer trailern för den brittiska miniserien Stay Close som börjar sända på Netflix senare den här månaden. I serien får vi följa ett gäng med människor som verkar ha en del hemligheter från sitt förflutna att dölja. Dessa verkar vara kopplade till en så kallad cold case-utredning som en polis vägrar att släppa. Netflix skriver om serien: "Four people each conceal dark secrets from those closest to them; Megan (Cush Jumbo) a working mother of three, Ray (Richard Armitage), a once-promising documentary photographer, Broome (James Nesbitt) a detective unable to let go of a missing person’s cold case, and Lorraine (Sarah Parish), an old friend of Meganx27s. As the past comes back to haunt them, threatening to ruin their lives and the lives of those around them, what will be their next move?" Stay Close börjar sändas på Netflix 31 december. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche berättar historien om Weissach Development Centre
Firar 50 år i år

Porsche Museum i Stuttgart, Tyskland, firar just nu att Weissach Development Centre fyller 50 år. Centret öppnade den 1 oktober 1971 och har sedan dess hjälpt tillverkaren att utveckla sina modeller till vad de är idag. Tumnagel
37.3°
+
Bobby Green
0

Spelbutiken i Nintendo Switch får topplistor
Se vilka spel som är populära

Är du nyfiken på vad Switch-spelare spelar för tillfället? Då har vi goda nyheter då Nintendo slängt in en topplista med de populäraste titlarna i eShopen. För att hitta detta nya tillskott behöver du bara plocka fram ditt Switch, öppna eShop och scrolla längst ner och klicka på nya Trending-knappen. För tillfället ligger Disgaea 6: Defiance of Destiny på topplatsen följt av Pokémon Shining Pearl och Brilliant Diamond. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Sonos ska bli miljövänligare
Produkterna ska bli effektivare och lättare att reparera

Sonos har idag berättat att man har planer på att få sina produkter att hålla längre och använda mindre energi. Detta är en del av företagets större plan att göra hela organisationen mer hållbar, med fokus på att minska e-avfall och utsläpp som driver klimatförändringarna. Man vill bland annat göra sina produkter lättare att reparera och återvinna. I år har man därför startat ett program med namnet "Design for Disassembly", som ska vägleda utvecklingen av alla nya produkter med start 2023. Som exempel ska Sonos göra ändringar som att byta ut lim mot fästen, vilket kan göra det lättare för konsumenter att ta isär Sonos-produkter för reparation. Företaget ska också börja använda återvunnen plast i alla sina produkter innan slutet av 2023, vilket kan förhindra att viss plast hamnar på soptippar, hav eller i djurs magar 2023 ska alla Sonos produkter inkludera "Sleep mode" som nyligen introducerades för högtalarna Move och Roam. Den funktionen sänker strömförbrukningen avsevärt medan högtalarna vilar. Målet är att Sonos-produkter ska använda mindre än 2 watt i viloläge. Enligt Sonos kommer 75 procent av ens totala utsläpp från energin som produkterna använder under sin livstid. Företaget säger också att man är ansvariga för CO2-utsläpp motsvarande 267 528 bilar som körs under ett år, då räknar man med leveranskedjor och konsumenternas energianvändning. När The Verge frågade Sonos om de skulle göra delar och manualer tillgängliga för konsumenter, likt vad Apple snart kommer att göra, fick de dock inget svar. Tumnagel
42.3°
+
Hugo Engström
0

BMW har nu levererat en miljon elektrifierade bilar
Siktar på två miljoner helt eldrivna bilar 2025

BMW har nu passerat ytterligare en milstolpe då tillverkaren lyckats leverera sin miljonte elektrifierade bil. Det handlade om en helt eldriven BMW iX som de nya köparna fick nycklarna till på Welt-fabriken i Tyskland. Det här är dock bara början och 2025 räknar man med att ha levererat två miljoner helt eldrivna bilar. 70 procent av de elektrifierade bilarna man har sålt nu har varit hybrider, men det beror ju också på att man inte direkt har haft några helt eldrivna modeller i utbudet förutom i3 och nödlösningen iX3. 2030 räknar man med att minst hälften av alla bilar man säljer kommer vara helt eldrivna. Härnäst på tur står eldrivna versioner av 7-serien och X1. 2023 kommer en eldriven 5-serie att lanseras. Tumnagel
41.8°
+
Bobby Green
0

iOS 15.2 börjar visa reparationshistorik
Se vad en iPhone varit med om

Med iOS 15.2 blir det möjligt för användare att se vilka delar av sina enheter som är utbytta eller reparerade. Reparationshistoriken kommer att synas i Inställningar under -> Allmänt -> Om. Där kommer en ny sektion som beskriver delarna och visar historiken. Det kommer även gå att se om det är genuina Apple-delar eller inte. Alla iPhone-modeller kan inte detektera alla olika delar. iPhone XR, XS kommer endast visa information om batteridelar. iPhone 11-modeller visar reparationsdetaljer för både batteri och display. iPhone 12- och iPhone 13-modeller visar batteri, display och kamerainformation. Om en iPhone aldrig har reparerats så syns inte historiken alls. Innan iOS 15.2 fick användare endast notiser om delar inte var äkta Apple-delar. iOS 15.2 bör släppas inom de kommande två veckorna. Tumnagel
44.2°
+
Hugo Engström
0

Halo Infinite får banväljare efter release
Ingen möjlighet att hoppa tillbaka till favorituppdragen på direkten

Halo Infinite släpps idag och spelare på PC och Xbox kommer få möjlighet att lira vad som verkar vara det bästa som hänt Halo-serien på länge. Kampanjen har fått riktigt bra betyg av spelmedier, men något som kommer saknas vid release är möjligheten att själv välja uppdrag. Det enda sättet att återuppleva uppdragen är att starta om kampanjen. Detta är lite problematiskt av flera anledningar. Bland annat kommer saker du missat att plocka upp under uppdragens gång inte vara tillgängliga förrän du kör om kampanjen. Som tur är har 343 Industries planer att implementera en banväljare, men detta kommer inte läggas till förrän efter spelets release. Och med tanke på att co-op och Forge inte kommer släppas förrän senare i vår, tidigast i maj, så finns det en risk att väntan på banväljare kan dröja. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Johnny Harris snackar bananer
Och United Fruit Company

I denna video pratar Johnny Harris om bananens historia och organisationen United Fruit Company, också känt som Chiquita. Historien bakom banenen är fylld av bland annat regeringskupper och propaganda. I själva verket är den banan vi äter idag inte den som först blev populär. Den försvann nämligen mer eller mindre efter att ha blivit infekterad av sjukdomar, och nu kanske bananen vi äter idag står på tur. Tumnagel
38.5°
+
Hugo Engström
0

Renault Zoe fick 0 stjärnor i nytt krocktest
Dacia Spring fick 1 stjärna

Euro NCAP testade nyligen elva stycken nya bilmodeller och det var med blandat resultat. Lite oväntat var kanske att elbilen Zoe från Renault fick 0 stjärnor i betyg. Den billiga elbilen Dacia Spring fick även den uselt betyg - 1 stjärna. Zoe lanserades 2012 och fick en facelift 2019. Men inget på säkerhetsfronten uppdaterades då utan det var bara utseendet. Så att modellen inte skulle få toppbetyg kanske var väntat, men bottenbetyg kommer lite som en överraskning. Enligt Euro NCAP saknar Zoe "meaningful crash avoidance technology" och att man när faceliften lanserades gjorde bilen sämre än den var tidigare. Innan hade modellen nämligen krockkudde i stolen som skyddade både bröstkorgen och huvudet, men i faceliften skyddar den bara bröstkorgen av någon anledning. Bilen har heller inte autobroms som standard. Michiel van Ratingen som är Secretary General of Euro NCAP säger följande: "Renault was once synonymous with safety. The Laguna was the first car to get five stars, back in 2001. But these disappointing results for the ZOE and the Dacia Spring show that safety has now become collateral damage in the group’s transition to electric cars." Läs mer på länken nedan. Zoe kommer att sluta säljas 2024. Tumnagel
29.0°
+
Bobby Green
0

Kurzgesagt snackar lögner
Lite eftermiddagskåseri

Kurzgesagt har släppt en ny video och det här gången pratas det om lögner och hur det kan vara nödvändigt att starta med en liten lögn för att kunna förklara en komplex sanning. Tumnagel
39.9°
+
André Stray
0

Tails-röstskådis blir Tails i Sonic the Hedgehog 2
Sega does what Nintendon't

Nintendo har som känt ingen jävla aning om hur man rollsätter anrika karaktärer, vilket visas tydligt med Mario-rullen. Sega visar nu att de har lite bättre fingertopskänsla. Sonic the Hedgehog 2 är på ingång och ett tillskott i filmen är Sonics tve-svansade kumpan Tails, vilket teasades i slutet av första rullen. Nu har det blivit känt att Colleen O’Shaughnessey kommer låna ut sin röst till karaktären. O’Shaughnessey har sedan Sonic Boom från 2014 lånat ut sin röst till karaktären, så rösten kommer vara familjär för folk som spelat spelen. Sonic the Hedgehog 2 har premiär i april. Tumnagel
40.8°
+
André Stray
0

Över 200 tidningar har stämt Google och Facebook
Anser att företagen monopoliserat den digitala annonsmarknaden

Axios rapporterar att över 200 amerikanska tidningar stämt både Google och Facebook i det tysta under året som gått. Stämningarna handlar om att tidningarna anser att Google och Facebook på grund av sin marknadsdominans mer eller mindre monopoliserat digital annonsering på nätet. Stämningen från de amerikanska tidningarna kommer efter det att USA:s House Judiciary Committee förra året publicerade sin konkurrensrapport om digital annonsering vilken inkluderade en sektion om tidningar. Skulle tidningarna vinna mot Google och Facebook så kräver de skadestånd för förlorad ersättning samt att det ska skapas något slags system där tidningar ska få enklare att konkurrera med Google och Facebook på den digitala annonsmarknaden. Facebook har än så länge inte kommenterat stämningarna medan en talesperson för Google säger till Axios: "These claims are just wrong. The online advertising space is crowded and competitive, our ad tech fees are lower than reported industry averages, and publishers keep the vast majority of revenue earned when using our products. We are one of the worldx27s leading financial supporters of journalism and have provided billions of dollars to support quality journalism in the digital age." När eller om tidningarnas tvist mot de båda företagen kommer att tas upp i någon amerikansk domstol finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Yusaku Maezawa blir japans första rymdturist
E-handels-miljardären lyfte mot ISS tidigare idag

Tidigare idag lyfte den japanske e-handels-miljardären Yusaku Maezawa mot den internationella rymdstationen ISS. Det här gör Maezawa, tillsammans med produktionsassistenten Yozo Hirano som också är med på resan, till de första två japanska rymdturisterna. Maezawa blir den första turisten som besökt ISS på några år och det är planerat att han ska stanna där under tolv dagar. Ombord på ISS har Maezawa planer på att utföra hundra olika uppgifter, bland annat ska det spelas både golf och pingis ombord på rymdstationen. Det här är inte Yusaku Maezawa första framträdande i rymdsammanhang. 2018 blev det klart att Maezawa skulle åka ett varv runt månen med SpaceX kommande Starship-farkost. Maezawa har abonnerat hela farkosten och planerar att ta med sig konstnärer och artister som är sugna på en rymdtripp. När planerna först presenterades var det sagt att Maezawas månresa skulle ske 2023. Om så faktiskt blir fallet återstår att se. Nu är hur som helst Maezawa iväg på sin första rymdtripp. I klippet ovan kan ni kolla in hur det såg ut när han lyfte mot rymden från Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan tidigare idag. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

En första titt på tredje säsongen av Snowpiercer
Tåget tuffar på

Amerikanska TNT har släppt en kort trailer för kommande säsongen av Snowpiercer och denna kan ni kika på ovan. I den nya säsongen verkar det som att tågets resenärer kommer utforska världen utanför lite mera. Snowpiercer har premiär 24 januari på TNT och här i Sverige borde vi kunna kika på de nya avsnitten dagen efter. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

CDON slänger ut fem handlare
Efter bedrägerier under Black Week

Branschtidningen Ehandel rapporterar att CDON nu stänger av fem stycken handlare från sin tjänst efter de bluffar som skedde under den så kallade Black Week, något som vi skrivit om tidigare här. Tre av handlarna stängdes av på grund av bluffarna medan ytterligare två stängs av efter att CDON genomfört en riskanalys av de handlare som finns på deras tjänst. Det är oklart om CDON kommer att vidta ytterligare åtgärder mot de handlare man nu stängt av. I samband med att bluffarna uppdagades under Black Week så lovade CDON att ersätta de kunder som drabbats. Om detta säger Allan Junge Jensen, tillförordnad vd på Cdon, till Ehandel: "Vi undersöker alla order som kan vara drabbade av den här incidenten. Vi håller just nu på att kompensera kunderna så snabbt som möjligt. Vi säkerställer att alla som drabbats får nödvändig information för att försäkras om hur och när vi kommer att hantera deras fordran." Tumnagel
52.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hearthstone-expansionen Fractured in Alterac Valley ute nu
Nya kort och ny mekanik!

Det är än en gång dags att kasta sig in i Warcraft-världen för att lira lite avancerat kortspel. Hearthstone har fått en ny expansion vid namn Fractured in Alterac Valley och i vanlig ordning erbjuder expansionen med nya kort, nya nyckelord och ny spelmekanik. 135 nya kort har lagts till i kortbiblioteket och dessa kan du i vanlig ordning lägga vantarna på genom att lägga vantarna på kortpaket på olika sätt. Nya nyckelordet för den här gången är Honorable Kill som aktiverar en unik förmåga när en attack gör lika mycket skada som fiendens hälsa. Utöver detta har även Objectives lagts till, vilket är uppdrag du kan utföra för att ta del av specifika buffar i tre rundor. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Fler bilder på nya Volkswagen Amarok
Lanseras i slutet av nästa år

Nästa år är det dags för en helt ny Volkswagen Amarok att göra entré. Den delar plattform med senaste Ford Ranger och kommer att säljas på nästan alla marknader. Tillverkningen kommer att ske i Sydafrika och Argentina. Nu får vi två nya teaserbilder på bilen som väntas bli Rangers mer äventyrliga syskon. När nya Amarok presenteras är oklart för tillfället. Tumnagel
38.5°
+
Bobby Green
0

Kolla in Nobel Week Lights
Fina ljusinstallationer i Stockholm

Sedan i helgen pågår den så kallade Nobel Week Lights i Stockholm. Det är en utställning över hela stan där man kan kolla in ljusinstallationer som är inspirerade av olika upptäckter från tidigare Nobel-prisvinnare. Det handlar om sammanlagt om 22 stycken ljusinstallationer som går att se på olika platser i Stockholm. Här ovanför syns verket "Dialog" vid Strömparterren utanför Riksdagen. Det har inspirerats av Charles K. Kaos upptäckter inom fiberoptisk kommunikation, något han fick nobelpriset för 2009. Här nedan hittas ljusinstallationen "À Marie" där Västerbron lysts upp för att hylla Marie Curies forskning inom radioaktivitet. Nobel Week Lights pågår fram tills på söndag 12 december. Här kan ni kolla in samtliga 22 ljusinstallationer samt var de finns i Stockholm. Installationerna är upplysta mellan 16:00 - 22:00. Tumnagel
92kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny singel från Faithless
Lyssna på Those Times

Faithless har släppt en ny singel tillsammans med Suli Breaks och Nathan Ball och den heter Those Times. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Ny klocka ska få män att prata känslor
Fråga dina vänner hur de mår

Triwa släpper nu tillsammans med initiativet Mind en klocka som vill uppmuntra män att prata om känslor. Mitten av klockan reagerar på bärarens kroppstemperatur på samma sätt som de mood rings som var populära på 90-talet. Alltså inget vetenskapligt för hur man faktiskt mår i knoppen, men ändå något som kan trigga ett samtal om hur man mår. – I vår statistik ser vi att trycket på självmordslinjen ökar i samband med julen. De senaste två åren har dessutom pandemin bidragit till ökad psykisk ohälsa. Bland många män finns en utpräglad tystnadskultur, vilket kan göra det svårare att prata om sina problem. Vi ser initiativet som ett oväntat sätt att lyfta en tabubelagd problematik i en målgrupp som är svår att nå, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind. Ansikte för klockan är Erik Lundin. – Tystnaden bland män är ett massivt problem. Jag har själv sett konsekvenserna på nära håll. Vi måste hitta nya vägar till samtal och jag hoppas att det här initiativet kan vara en del i det, säger Erik. Klockan kostar 1795 kronor och 15 procent av detta går till Mind. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

The Cure kommer till Sverige nästa år
The Spiderman is having you for dinner tonight

Nästa år kommer The Cure göra två spelningar i Sverige med turnén Cure Tour Euro 22. Spelningarna kommer ske den 10 oktober på Avicii Arena i Stockholm och den 13 oktober i Scandinavium i Göteborg. Biljetter släpps på torsdag den 9 december klockan 10:00 via LiveNation.se men om man är Live Nation-medlem kan man förköpa biljetter redan under morgondagen från klockan 09:00. Tumnagel
95kg
+
Frode Wikesjö

Veganska prinskorvar
Nytt från Vegme – gjort på ärta och solrosfrö

Nu är julen typ här och så är även julborden. Vilket innebär att det blir en del prinskorv. Här är ett alternativ på den gamla klassiska kött-prinskorven, nämligen Vegmes växtbaserade prinskorv gjord på ärta och solrosfrö. Sedan tidigare finns även växtbaserad prinskorv från bland annat Anamma och Peas of heaven. Vegmes prinskorv finns i butik från vecka 45 till 11. De tillverkas i Sverige. Tumnagel
20kg
+
Hugo Engström

Ny rom från Kiss
Börjar säljas idag

Nu släpper rockgruppen Kiss tillsammans med dryckesproducenten Brands For Fans sin tredje rom. Det här är också den mest exklusiva i trion och den heter Kiss Monstrum Ultra Premium Rum. Den är lagrad i 14 år på 800-liters arraksfat och den ska ha en komplex smak med en naturlig sötma. Det ska finnas tydliga fattoner med mycket vanilj, fudge och mogen banan. Doften ska vara arrak, kokos och salt karamell. Släpps idag i Systembolagets beställningssortiment och för en flaska får du betala 1499 kronor. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Möt kringel-mästaren Ludwig
Bakar 4000 stycken om dagen

Neulinger Bakery i München ägs och drivs av Ludwig Neulinger och här vevar han tillsammans med sina kollegor ihop inte mindre än 4000 stycken salta kringlor om dagen. Ludwig gick i sina föräldrars fotspår och säger att han har bakat sedan han var ett barn. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
128kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green