2 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Audi visar TT offroad concept
TT-familjen expanderar

Audi visar TT offroad concept

Audi tycker tydligen inte att det räcker att modellen TT endast finns som liten sportcoupé eller cab utan visar nu även upp en suvversion kallad TT offroad concept. Konceptet är en laddhybrid och begår sin premiär på bilmässan i Peking. Ulrich Hackenberg som är utvecklingschef för Audi AG säger följande:

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen. Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad."
Bilen mäter 4.39 meter på längden, 1.85 på bredden, 1.53 på höjden och har en hjulbas på 2.63 meter. Under skalet sitter inte mindre än tre motorer - en som går på bensin och två som går på el. Den förstnämnda är en TFSI-fyra på 2.0 liter som ger 292 hästar och 380 Nm. Till den kopplas alltså två elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Den totala effekten uppgår till 408 hästar och 650 Nm. 0-100 km/h ska gå på 5.2 sekunder. Till motorerna kopplas en sexstegad e Stronic-låda. Förbrukningen anges till 0.19 liter per mil och 45 gram per kilometer. På bara el kommer man fem mil och den totala räckvidden är 88 mil. Laddar gör man induktivt med hjälp av Audi Wireless Charging som innebär en laddplatta i marken.

Bil, Audi, TT offroad concept, koncept, Peking, suv, e-tron
Visa Pressmeddelande Audi TT offroad concept premiärvisas i Peking

Mångsidig och kompakt SUV med sportbilsegenskaper
Kraftfull och effektiv drivning med e-tron quattro och Audi Wireless Charging
Prof. Dr. Ulrich Hackenberg: “En inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”.
I samband med den internationella bilmässan i Peking premiärvisar Audi en ny konceptbil. Laddhybriden Audi TT offroad concept bjuder på ett nytt formspråk där sportbilsegenskaper kombinerats med mångsidigheten i en kompakt SUV. Laddhybriddrivningen med två elmotorer och en total systemeffekt på 408 hk ger dynamiska prestanda till en förbrukning på låga 1,9 liter per 100 km.

"Audi TT offroad concept ger en inblick i hur vi kan tänka oss en ny framtida modell i TT-familjen”, berättar Ulrich Hackenberg, utvecklingschef för Audi AG. ”Den kombinerar sportigheten hos en TT med fördelarna hos en kompakt SUV. Laddhybriden, som också erbjuds med induktiv laddning, är ett stort steg mot morgondagens mobilitet. Vi har valt att premiärvisa Audi TT offroad concept i Kina som är vår andra hemmamarknad, eftersom Audi TT offroad concept representerar morgondagens urbana mobilitet. Den är hållbar, dynamisk, intelligent och uppkopplad”.

Laddhybrid med tre motorer

Laddhybriden levererar hela 408 hk med ett systemvridmoment på 650 Nm och avverkar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder. Förbrukningen ligger trots detta på låga 1,9 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 45 gram per km. Audi TT offroad concept kan köras mer än 50 kilometer i eldriftsläge och därigenom helt utsläppsfritt. Den total räckvidden är upp till 880 km.

Förbränningsmotorn är en 2.0 TFSI som utvecklar 292 hk och ett vridmoment på 380 Nm. Den turboladdade, fyrcylindriga tvålitersmotor har försetts med Audis kraftfulla effektivitetsteknik. Vid dellast kompletteras direktinsprutningen med en indirekt insprutning för ännu lägre förbrukning. Grenröret sitter integrerat i topplocket, vilket lägger grunden till en högeffektiv temperaturstyrning.

En koppling förbinder den tvärställda 2.0 TFSI-motorn med en elmotor som utvecklar 40 kW och ett vridmoment på 220 Nm. Den tunna, skivformade elmotorn sitter inbyggd i den sexstegade e-S tronic-växellådan med dubbla kopplingar som överför drivkraften på framhjulen. På bakaxeln har Audi TT offroad concept en andra elmotor som är fristående och levererar en effekt på max. 85 kW och vridmoment på 270 Nm.

Framför bakaxeln sitter ett vätskekylt litiumjonbatteri med 8 moduler. Det bidrar till den balanserade viktfördelningen (54:46) mellan fram- och bakaxeln och en lägre tyngdpunkt. Batteriet har en kapacitet på 12 kWh vilket räcker för en räckvidd på 50 km i eldriftsläget. En Audi-laddbox, som är kompatibel med flera olika spänningar och kontaktdon, används för stationär laddning av batteriet.

Induktiv laddning med Audi Wireless Charging

Audi TT offroad concept är dessutom kompatibel med det induktiva laddningssystemet Audi Wireless Charging. En platta med en spole och en inverter (växelströms-/likströmsomvandlare) placeras där man brukar parkera bilen och ansluts till elnätet. Laddningen startar automatiskt när föraren kör upp på plattan. Infrastruktursidans alternerande magnetfält inducerar, via luften däremellan, en växelström med en effekt på 3,3 kW i sekundärspolen som sitter integrerad i bilen. Strömmen likriktas och matas in i elsystemet.

Laddningen avbryts automatiskt när batteriet är fulladdat. Det hela tar ungefär lika lång tid som vid laddning via en kabel och föraren kan när som helst avbryta laddningsprocessen. Audi Wireless Charging-tekniken har en verkningsgrad på över 90% och påverkas inte av väderförhållanden som regn, snö eller is. Det alternerande magnetfältet alstras endast när bilen står parkerad på plattan och är inte skadligt varken för människor eller djur.

Det intelligenta laddhybridkonceptet i Audi TT offroad concept gör bilen lika effektiv som den är sportig. Via Audi drive select kan föraren välja mellan tre körlägen. Eldriftsläget (”EV”) prioriterar eldrift. Den främre drivenheten är då inaktiv medan den vridmomentstarka elmotorn på bakaxeln snabbt kan accelerera bilen till en hastighet på 130 km/h. I hybridläget samarbetar alla tre drivkällorna på olika sätt efter behov. I många situationer fungerar den främre elmotorn som generator och laddar batteriet vilket gör att bilens effektiva räckvidd på eldrift förlängs. I Sportläget har föraren tillgång till den fulla systemeffekten. Vid snabb acceleration samarbetar den bakre elmotorn med 2.0 TFSI-motorn, s.k. ”boosting”. Likadant fungerar det då hybriddrivningens reglersystem anser det lämpligt med fyrhjulsdrift. I sådana situationer, som t.ex. på hala vägar eller i lättare terräng, gör detta Audi TT offroad concept till en e-tron quattro.

Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen, aktiveras frihjulsläget. Energiåtervinning sker här i låga hastigheter och vid inbromsning. Föraren kan använda funktionerna ”Hold” och ”Charge” i MMI-systemet för att påverka batteriets laddning, t.ex. öka lagringen av elenergi så att den kan användas de sista kilometrarna fram till resmålet.

Chassi

Audi TT offroad concept visar sin kompetens på flera typer av underlag. På asfalt uppträder den sportigt och samlat, och lättare terräng klaras av tack vare den höga markfrigången, korta överhänget och e-tron quattro fyrhjulsdrift. 21"-fälgarna är skodda med däck av dimensionen 255/40. Många av komponenterna i den främre MacPherson-upphängningen är tillverkade i aluminium. Den fyrlänkade bakaxeln tar hand om de längs- resp. tvärgående krafterna individuellt. Utväxlingsförhållandet för den progressiva styrningen varierar med rattutslaget. Med systemet Audi drive select kan föraren modifiera karakteristiken i flera steg.

Korsningsassistent och Trafikljusinfo online – snart i serietillverkning

Audi TT offroad concept är utrustad med två förarassistanssystem från Audi som snart är klara för serietillverkning: korsningsassistenten och trafikljusinfo online. Korsningsassistenten bidrar till att förhindra sidokollisioner, eller minska effekterna av sådana, i korsningar och där körfält strålar samman. Radarsensorer och en videokamera med vidvinkelobjektiv skannar av områdena framför och på sidorna av bilen. Om systemet upptäcker att ett fordon närmar sig från sidan och bedömer situationen som kritisk, startar det en flerstegad varningssekvens på den digitala instrumentskärmen.

Trafikljusinfo online ansluter Audi TT offroad concept via mobilnätet till det centrala trafiksystemet som reglerar stadens trafikljus. Baserat på information från detta visar den digitala instrumentskärmen vilken hastighet föraren ska hålla för att nå nästa trafikljus när det visar grönt. Genom inte behöva stanna sparas bränsle vilket sänker utsläppsnivåerna avsevärt. Måste man stanna vid ett rödljus visar systemet hur lång tid det tar innan det slår om till grönt.

Audi Space Frame -kaross

Audi TT offroad concept baseras på den mångsidiga, modulära MQB-plattformen. Liksom i Audi TT är karossen byggd med hybridkonstruktionstekniken Audi Space Frame (ASF) med komponenter både av stål och aluminium. I kombination med laddhybriddrivningens batteripaket ger det en låg tyngdpunkt som är förutsättningen för de sportiga köregenskaperna.

Kraftfull exteriör design och sparsmakad interiör

Med en längd på 439 cm, 185 cm i bredd och en hjulbas på 263 cm påminner måtten om Audi Q3. Konceptbilen är dock 8 cm lägre, 153 cm hög, vilket gör den sportiga karaktären tydlig redan vid ett första ögonkast. Den Sonora-gula karossen ser ut att ha mejslats fram ur ett enda stycke, samspelet mellan de skarpa linjerna och de muskulösa ytorna ger en kraftfull design. Formspråket är detsamma som för Audi TT, men de ingående detaljerna sätts i en ny kontext.

Horisontella linjer dominerar fronten. Den breda single frame-grillen, som pryds av de fyra ringarna, ligger skulpturalt inbäddad i karossen. Smala lameller bildar en struktur som är typisk för Audi e-tron-modellerna. De stora luftintagen under Matrix-LED-strålkastarna inramas av skarpa konturer. Ett tredje luftintag under grillen, binder dem samman och har konstruerats för att öka downforce på framaxeln.

Från sidan framgår släktskapet mellan konceptbilen och Audi TT ännu tydligare. Överhängen är korta, fönsterpartiet lågt och följer den sportiga coupelinjen. Hjulhusens halvcirklar blir till separata geometriska element som framhäver fälgarna. Hjulhusens innandöme är lackerade i en kontrasterande grå färg. Tillsammans med trösklarnas nederdel, som också de är grålackerad, får de karossen att verka lättare samtidigt som de framhäver hur robust bilen är. Prydd av en quattro-logo bildar tröskeln själv en ljusbrytande kant. Bakifrån förstärker de horizontala linjerna det breda och sportiga intrycket. De runda, dubbla avgasrören sticker fram genom stötfångaren och en list med quattro-logo binder samman dem för att förstärka bredden.

Kupén i Audi TT offroad concept erbjuder plats för fyra. I baksätet kan två vuxna sitta bekvämt. De slanka sportstolarna med sina integrerade nackskydd säkerställer bra sidostöd. Designidéerna bakom nya TT har tjänat som inspiration även för konceptbilen. Den övre delen av instrumentpanelen är utformad som en vinge med fokus på föraren. De runda luftinsläppen påminner om jetmotorer där reglagen till klimatanläggningen integrerats. Förutom detaljer från TT, hämtas många drag från Q-familjen, som t.ex. det robusta mittkonsolen.

Digital instrumenttavla med nytt intuitivt användargränssnitt

De flesta funktioner kan styras via multifunktionsratten eller MMI-enheten. Menystrukturen liknar den hos en smartphone och alla huvudfunktioner är enkla att nå. Med multitouch rörelser på MMI-ratten kan föraren zooma och skrolla i listor och på kartor. Alla övriga funktioner kan enkelt styras via multifunktionsratten – utan att man behöver ta blicken från vägen.

Den digitala instrumenttavlan är placerade direkt i siktlinjen. Den 12,3 tum stora TFT-skärmen visar 3D-grafik med hög kvalitet. Med en enkel knapptryckning kan föraren anpassa instrumenten efter eget önskemål. Den klassiska vyn domineras av hastighetsmätaren och kraftmätaren för hybriddriften. I infotainmentvyn ligger fokus på t.ex. navigationskartor eller trafikljusinfo online. Här visas även detaljerad information om induktiv laddstatus med Audi Wireless Charging.

Mittkonsolen, som är genomgående till baksätet, har flera mugghållare och förvaringsfack. Ett av detta är reserverat för Audi phone box som länkar förarens mobiltelefon till bilens elektronik och laddar den på induktiv väg när så behövs.

Ventilationssystem innehåller också en jonisator (en uppdaterad version av det system som används i A6 och A8). Genom joniseringen förbättras luftkvalitén i kupén avsevärt. De standardmonterade kupéfiltren avlägsnar dessutom partiklar från luften och intar en topposition i kvalitet. Tack vare den fortlöpande vidareutvecklingen av dessa filter, kommer även allergener att kunna neutraliseras i framtiden. En LED-lampa i luftinsläppet tänds när jonisatorn är aktiv.

Audi Smart Display - surfplattor för passagerare

Konceptbilen är dessutom utrustad med tre s.k. Audi Smart Displays. De snabba surfplattorna fungerar som ett mobilt infotainmentsystem som kan användas både i och utanför bilen med alltifrån att streama TV till att styra radion eller planera resväg. Med ett enkelt klick på ”more”-knappen i startmeny ansluter Audi connect till internet med 4 G. Användaren får då tillgång till alla funktioner i operativsystemet Android, från att surfa med Google Chrome till att besöka Google Play store.

Audi Smart Display är konstruerade för att användas i bilen och kan utan problem klara även extrema temperaturer. Baksätespassagerarna kan placera surfplattorna i speciella hållare på framsätenas rygg och alla tre skärmarna kan användas samtidigt. När de inte används stuvas de undan i speciella fack mellan sätena där de laddas.

Två högtalare i Bang & Olufsen Advanced Sound System sitter monterade i nackskydden. De ger ett optimalt surroundljud i hela kupén och en speciell ljudupplevelse. Högtalarna i nackskydden används även för röstmeddelanden och vid telefonsamtal, vilket ger en extremt bra ljudkvalitet även vid högre hastigheter.

I ett speciellt fack i bagageutrymmet göms en radiostyrd modellbil i skalan 1:8. Här finns också plats för batteri och verktyg. De separata sätena bak kan fällas ner elektriskt och erbjuder då ett nästan plant lastgolv.

Helt i linje med utställningsbilens sportiga karaktär, präglas interiören av högklassiga material i en kombination av ljus- och mörkgrå nyanser där detaljer är klädda i ett mycket mjukt och lyxigt stengrått läder från det italienska företaget Poltrona Frau.

Audi TT offroad concept i korthet:

- Två elmotorer, total systemeffekt 408 hk, systemvridmoment 650 Nm

- 2.0 TFSI bensinmotor 292 hk, vridmoment på 380 Nm

- Sexstegad e Stronic växellåda

- e-tron quattro anpassad efter körsituation

- Bränsleförbrukning 1,9 liter per 100 km

- 45 gr CO2-utsläpp

- Acceleration 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder

- 50 kilometer räckvidd eldrift. Total räckvidd upp till 880 km.

- 8 modulers vätskekylt litiumjonbatteri på 12 kWh

- Tre körlägen via Audi Drive Select: El, Hybrid och Sport

- Audi Wireless Charging via induktiv laddningsplatta

- Audi Space Frame-kaross – hybridkonstruktion i stål och aluminium

- Viktfördelning (54:46) mellan fram- och bakaxeln

- 439 cm lång, 185 cm bred, 153 cm hög. Hjulbas på 263 cm

- Fyra säten, delbart fällbart baksäte

- Matrix-LED strålkastare

- Korsningsassistent – radar- och videobevakning av sidotrafik med varningsfunktion

- Trafikljusinformation online – kommunikation via mobilnät med trafikljus för grön våg

- Audi Virtual Display - digital instrumenttavla direkt i siktlinjen.

- 12,3 tum TFT-skärm i 3D-teknik med valbar visning av instrument

- Audi phone box förvaringsfack med induktiv laddning av mobiltelefon

- Audi Smart Display – tre surfplattor som fungerar som mobilt integrerat infotainmentsystem där passagerare kan koppla upp sig mot 4 G och planera vägval, streama TV, styra musik mm

- Bang & Olufsen-högtalare integrerade i nackstöd för musik och telefonmeddelanden

- Nyutvecklad MMI-enhet, ratt med touchfunktion och användargränssnitt som smartphone med zoom- och skrollfunktioner

- Ventilationssystem med jonisator för förbättrad luftkvalitet

Audi visar upp nya TT
Roligare och med mer teknik

Tidigare idag läckte nya Audi TT ut vilket satte lite fart på tillverkaren som nu ikväll presenterade bilen i sin helhet. Den tredje generationen bjuder på uppdaterat utseende som har sina rötter i den första generationen. Fokus har legat på körupplevelsen och bilen har späckats med all tänkbar teknik - bland annat en helt digital instrumentpanel. Bilen mäter in på 4.18 meter i längd vilket gör den nästan exakt lika lång som andra generationen. Hjulbasen har vuxit med 37 millimeter och den mäter nu 2.5 meter. Bredden anges till 1.83 meter och höjden 1.35 meter är samma som innan. Vikten har droppats med 90 kilo sen introduktionen 2006 och jämfört med föregångaren är den här 50 kilo lättare. Under huven finns det tre stycken olika turbomatade fyror med effekt från 184 till 310 hästar att välja mellan. Toppmodellen är än så länge TTS men räkna med att en TT-RS kommer senare. Till motorerna kopplas antingen en sexväxlad manuell låda eller en sexstegad S-Tronic-låda med dubbelkoppling. TTS gör 0-100 km/h på 4.7 sekunder och elektroniken säger stopp vid 250 km/h. Fyrhjulsdriften har vidareutvecklats och erbjuder nu ännu högre stabilitet, bättre väggrepp och mer körglädje. Allt om bilen finns att läsa i pressmeddelandet nedan. Nya TT kommer till Sverige i höst. Tumnagel
40.0°
0

Audi visar upp ytterligare en TT
TT quattro sport Concept

Vid sidan av nya TT visar Audi även upp den här i Genève - TT quattro sport Concept. Det är en hårigare version som enligt Audi visar potentialen i den nya bilen. Vågar vi hoppas på en produktionsversion? "With our Audi TT quattro sport concept show car, we wanted to demonstrate what the new TT’s technology can do if you take it a step further. This car is designed for racing - an extreme driving machine for the motorsports enthusiasts among our customers." Under huven sitter samma TFSI-motor på 2.0 liter som i vanliga TT kopplad till en dubbelkopplingslåda. Skillnaden är dock att effekten har skruvats upp till hela 420 hästar och 450 Nm. Vikten anges till 1 343 kilo och 0-100 km/h ska gå på bara 3.7 sekunder. Förutom den mer aggressiva stylingen har även bilen lägre och hårdare fjädring. Insidan har rensats på allt onödigt och de vanliga stolarna, dörrpanelerna och högtalarna har fått stryka på foten för att få ned vikten. Vad tycker ni? Bör Audi bygga den här? Tumnagel
45.3°
0
22.2° 0 Bobby Green Bobby Green
sön. 20 apr 2014, 20:28
Audi visar TT offroad concept TT-familjen expanderar
22.2°
0