m

Audi visar upp nya TT
Roligare och med mer teknik

Audi visar upp nya TT
Bil / Audi

Tidigare idag läckte nya Audi TT ut vilket satte lite fart på tillverkaren som nu ikväll presenterade bilen i sin helhet. Den tredje generationen bjuder på uppdaterat utseende som har sina rötter i den första generationen. Fokus har legat på körupplevelsen och bilen har späckats med all tänkbar teknik - bland annat en helt digital instrumentpanel.

Bilen mäter in på 4.18 meter i längd vilket gör den nästan exakt lika lång som andra generationen. Hjulbasen har vuxit med 37 millimeter och den mäter nu 2.5 meter. Bredden anges till 1.83 meter och höjden 1.35 meter är samma som innan. Vikten har droppats med 90 kilo sen introduktionen 2006 och jämfört med föregångaren är den här 50 kilo lättare.

Under huven finns det tre stycken olika turbomatade fyror med effekt från 184 till 310 hästar att välja mellan. Toppmodellen är än så länge TTS men räkna med att en TT-RS kommer senare. Till motorerna kopplas antingen en sexväxlad manuell låda eller en sexstegad S-Tronic-låda med dubbelkoppling. TTS gör 0-100 km/h på 4.7 sekunder och elektroniken säger stopp vid 250 km/h. Fyrhjulsdriften har vidareutvecklats och erbjuder nu ännu högre stabilitet, bättre väggrepp och mer körglädje.

Allt om bilen finns att läsa i pressmeddelandet nedan. Nya TT kommer till Sverige i höst.

Visa
Pressmeddelande
Premiär för Nya Audi TT i Geneve

När bilsalongen i Geneve slår upp portarna premiärvisar Audi den tredje generationen av designikonen Audi TT. Den nya kupén har hämtat inspiration från den allra första generationen men laddats med ny innovativ teknik med fokus på körupplevelsen. Med en helt digital intrumentpanel fokuseras all information kring föraren.

”Audi TT är ett koncentrat av en äkta designikon och en högpresterande körmaskin", förklarar Prof. Dr Ulrich Hackenberg, utvecklingschef Audi AG. "Med den nya generationen gör vi det ännu enklare för föraren att uppleva tekniken - precis som man förväntar sig av en riktig sportbil."

Exteriör design

När den första generationen Audi TT lanserades 1998 var det en designrevolution. Det strikta geometriska designspråket med de breda hjulhusen gjorde den till en ikon med enorm karisma. Inför den tredje generationen TT har Audis designers återvänt till många av dessa ideer och men placerat dem i ett nytt kontext.

Fronten i nya Audi TT domineras av horisontella linjer med den sexkantiga single-frame grillen i ny skulpturerad design. De fyra ringarna har lyfts till motorhuven, liksom på Audi R8. Två vertikaler delar av de stora luftintagen som leder delar av luftflödet ut mot sidorna. Den vertikala formen tas upp i de nydesignade strålkastarna där Audi bl.a. erbjuder de innovativa Matrix LED- ljusen med individuellt reglerbara lysdioder samt dynamiska körrikningsvisare som tänds sekventiellt när föraren vrider på ratten. De förutseende kurvljusen använder även navigationsdata för att förflytta ljuskäglan till kurvan redan innan ratten vrids om.

Bakifrån förstärker de horisontala linjerna det breda och sportiga intrycket. Även bakljusen har belysta konturer och dynamiska blinkers vid tillval av LED. Vid hastigheter över 120 km/h fälls en spoiler ut från bakluckan för att minska luftmotstånd och öka downforce. Alla motorversioner har två stora runda ändrör i diffusorn utöver Audi TTS som, liksom alla S model, har fyra ovala ändrör.

Tanklocket har återfått den ursprungliga klassiska cirkelformen och öppnas med ett lätt tryck på TT logotypen. Nytt är den racinginspirerade konstruktionen där man för pumpmunstycket direkt till påfyllningsröret utan att behöva skruva av ytterligare ett lock.

Med sina 4,18 meter är kupén nästan exakt lika lång som föregångaren även om hjulbasen har vuxit med 37 mm till 2 505 mm vilket gör överhänget betydligt kortare. Nya Audi TT är 1 832 mm bred och med sina 1 353 mm lika hög som föregångaren.

Med S line exteriörpaketet får stötfångarna, luftintaget, grillen, trösklarna och diffusorn bak en ännu skarpare design liksom körupplevelsen med 18” hjul och 10 mm sänkt kaross.

Karossen – en lättviktskonstruktion i höghållfast stål och aluminium

Lättviktskonstruktion är ett av Audis främsta expertisområden. Redan den andra generationen av Audi TT hade en kaross i aluminium och stål, kallad Audi Space Frame (ASF). I nya TT har Audi tagit konstruktionsprincipen med mixade material ännu längre enligt mottot: rätt mängd av rätt material på rätt plats för optimal funktion.

Kupéns nedre karosstruktur är tillverkad av moderna höghållfasta och ultrahöghållfasta stållegeringar för optimerad axellast. I de delar av passagerarcellen som är utsatta för de största strukturella påfrestningarna används formhärdade stålpaneler som är både ultrahöghållfasta och lätta.. Sidotrösklarna och takramen är tillverkade av strängpressade aluminumprofiler som är integrerade i strukturen genom noder i aluminiumgods. Tillsammans skapar det en väldigt rigid och säker råkaross. Sidosektionerna och taket i aluminium fulländar strukturen där även motorhuv, dörrar och bagagelucka är tillverkade i samma lättmetall.

Audiingenjörerna har därmed lyckats minska vikten markant i Audi TT. Vid det första generationsskiftet 2006 sparades upp till 90 kg och med 2.0 TFSI väger nya TT endast 1 230 kg (tomvikt). Det gör den ca 50 kg lättare. Resultatet ger både bättre acceleration, körupplevelse och lägre bränsleförbrukning.

Renodlad interiör

Interiört har grundregeln varit ”less is more” för att förstärka sportbilskaraktären. Horisontella linjer markerar bredden där instrumentpanelen från ovan påminner om vingen på ett flygplan. De klassiska runda luftventilerna har uppdaterats med en jetmotorinspirerad turbindesign som nu även inkluderar reglage och display för bl.a. klimatanläggning. Ett tekniskt innovativt grepp är den helt digitala instrumenttavlan som underlättat designteamets önskan om en avskalad interiör. Nu visas all information mitt i siktfältet framför föraren, viket innebär att det inte behövs någon ytterligare MMI-skärm.

Nya Audi TT är en sportbil som är funktionsduglig i vardagen med sina 2+2 säten. Bagageutrymmet har en kapacitet på 305 liter, vilket är 13 liter mer än tidigare, och som kan utökas genom att fälla fram de bakre ryggstöden. De standardmonterade sportstolarna med integrerade nackstöd är lägre placerade och dessutom fem kilo lättare än i föregångaren. Som tillval, och standard i TTS, erbjuds helt nyutvecklade S sport säten med pneumatiskt justerbara sidosektioner.

Innovativ digital intrumentskärm och intuitiv MMI-enhet

I nya Audi TT har all informationshantering centrerats för att underlätta för föraren. Via den nya multifunktionssportratten kan nästan alla funktioner regleras inklusive det ultramoderna infotainmentsystemet.

Den helt nyutvecklade MMI-enheten styrs av intiutiva multitouch-rörelser där det går snabbt att skrolla och zooma i listor och på kartor.Funktionerna styrs som i en smartphone och med fritextsökning. Det har också blivit enklare att nå andra funktioner tack vare att antalet knappar som omger den stora multiratten reducerats till två istället för fyra. Föraren kan enkelt skriva in destinationer genom att använda pekplattan på MMI-enheten. Genom direktsök kan man också börja skriva direkt under tiden som den navigerar. I de flesta fall är fyra bokstäver tillräckligt för att hitta relevanta destinationer i Europa.

Audi har även utvecklat en helt ny digital instrumentskärm till Audi TT som kallas Audi virtual display och är placerad direkt i siktlinjen. Den 12,3 tum stora TFT-displayen visar all viktig information och bjuder på 3D-grafik av hög kvalitet med en upplösning på 1 440 x 540 pixel. I bakgrunden arbetar en Tegra 30 grafikprocessor från marknadsledande Nvidia’s Tegra 3 serien.

Föraren kan välja mellan två visningslägen. I den klassiska vyn är hastighetsmätaren och varvräknaren i förgrunden och i infotainmentläget dominerar navigationskartan. I Audi TTS finns ett tredje sportläge där den mittplacerade varvräknaren dominerar skärmen. I nederkanten på den digitala skärmen visas dessutom utomhustemperatur, tid och körsträcka permanent.

Motorprogram med ultralåg förbrukning

(Alla förbruknings och effektsiffror är preliminära)

Audi erbjuder TT och TTS med tre fyrcylindriga motorer med truboladdning och direktinsprutning. Effekten varierar från 184 hk till 310 hk.

Till lanseringen kommer 2.0 TDI att finnas tillgänglig med manuell låda och framhjulsdrift. Den levererar 184 hk och ett vridmoment på 380 Nm. Accelerationen går på 7.2 sekunder 0-100 km/h med en toppfart på 235 km/h. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen är 4.2 liter per 100 km enligt gällande norm vilket översatt till CO2–utsläpp blir 110 g/km, en ny rekordlåg nivå i sportbilssammanhang. 2.0 TDI har två balansaxlar, justerbara kamaxlar och common rail-insprutning som leverar ett maximalt tryck på 2 000 bar. Audi TT 2.0 TDI möter Euro 6 standarden och tack vare sin höga effektivitet bär den även tilläggsnamnet “ultra”.

2.0 TFSI är tillgänglig i två versioner – med 230 hk i TT och 310 hk i TTS. I båda versionerna förenas flera ultramoderna tekniker – indirekt insprutning som kompletterar direktinsprutningen i FSI, Audi valvelift system (AVS) justerar ventillyftarna på avgassidan samt termostyrning som använder sig av en roterande ventilmodul och grenröret som integrerats i topplocket.

I Audi TT leverar 2.0 TFSI ett vridmoment på 370 Nm från 1 600 till 4 300 v/min. Det tar kupén – som har en sexväxlad manuell låda och framhjulsdrift från 0 till 100 km/h på 6.0 sekunder och upp till en elektroniskt spärrad toppfart på 250 km/h .

I versionen med sexväxlad S tronic och quattro fyrhjulsdrift går sprinten 0-100 km/h på 5.3 sekunder med en bränsleförbrukning på 6.8 liter per 100 km och CO2 –utsläpp på 159 g per km . Dubbelkopplingslådan växlar utan noterbart avbrott i dragkraft och i manuellt läge kan den styras med paddlar på ratten. I effektivitetsläget i Audi drive select väljer S tronic frihjul så snart föraren tar foten från gaspedalen.

I prestandaversionen Audi TTS går standardsprinten på 4.7 sekunder med toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h. 2.0 TFSI producerar 380 Nm vridmoment vid en motorhastighet på mellan 1 800 och 5 500 v/min. Ställbara klaffar i avgassystemet gör ljudet ännu fylligare. Manuell låda är standard. S tronic inkluderar launch control som reglerar maximal acceleration från stillastående.

Vidareutvecklad quattro permanent fyrhjulsdrift

I nya Audi TT ger quattro permanent fyrhjulsdrift ännu högre stabilitet, väggrepp och körglädje. Systemet har vidareutvecklats och optimerats speciellt för nya TT. Den elektrohydrauliskt reglerade lamellkopplingen är monterad på bakaxeln.Fördelningen av drivmoment mellan axlarna regleras elektroniskt inom bråkdelen av en sekund.

Intelligensen i quattro-drivningen – med andra ord mjukvaran som bestämmer den exakta momentfördelningen mellan fram och bakaxel – är helt nyutvecklad speciellt för TT. Den innovativa reglerfilosofin känner hela tiden av de yttre förhållandena, driving och förarens önskemål. Det betyder att den ideala fördelningen av vridmomentet beräknas och TT:ns dynamiska karaktär förstärks i varje situation.

Genom att länka quattro-systemet till Audi drive select kan föraren justera fyrhjulsdriftens egenskaper efter egna önskemål. I automat-läget levereras optimalt väggrepp och balanserade köregenskaper. I dynamik-läget fördelas moment till bakaxeln tidigare och till en högre grad, vilket innebär att kördynamiken ökar, speciellt på ytor med låg friktionskoofficient.

Vid sidan av optimerad kördynamik har utvecklingen av quattrodrivningen även fokuserats på effektivitet. I effektivitets-läget i Audi drive select har momentfördelningen justerats för att minska bränsleförbrukningen. Genom att avläsa körförhållanden och förartyp tillåts effektivitetsoptimerad fyrhjulsdrift – vilket t.o.m. kan resultera i tillfällig avstängning av quattrosystemet. I detta läge, övervakar den intelligenta programvaran nogrannt körförhållandena och aktiverar fyrhjulsdriften innan vridmoment åter igen behövs på alla fyra hjulen. Därmed erbjuder quattrodriften optimal effektivitet tillsammans med en nivå på grepp och dynamisk körupplevelse som är typisk för quattro.

Dynamiskt chassi med Audi magnetic ride

Den främre hjulupphängningen är baserad på McPherson systemet med aluminumkomponenter som reducerar vikten. Den fyrlänkade bakaxeln fördelar effektivt de tvärgående och längsgående krafterna.

Ytterligare en höjdpunkt är den tredje generationen adaptivt dämparsystem, Audi magnetic ride. Jämfört med den tidigare versionen har den förbättrats i precision och användarvänlighet. Audi magnetic ride kan justeras i tre lägen via Audi drive select (komfort – auto – dynamisk) och aktiveras via en knapptryckning. Magnetic ride tekniken som är unik i segmentet, leverar ultrasnabb selektiv kontroll av dämparkrafterna vilket betyder optimal kontakt mellan hjul och väg i alla körsituationer. Audi magnetic ride är standard i Audi TTS och finns som tillval till alla andra TT versioner. Karossen är sänkt med 10 mm på TTS och med Audi magnetic ride.

Den elektromekaniskt styrda och därmed högeffektiva progressiva styrningen anpassar assistansen till hastigheten och är basen till de assistanssystem som kan väljas till.

Det dynamiska körsystemet Audi drive select är tillval i nya Audi TT men standard i TTS. Det reglerar motorkaraktäristiken och styrningen. Föraren kan välja mellan komfort, auto, dynamik, effektivitets och det individuella läget. I tillägg påverkar Audi drive select flera tillvalsutrustningar – S tronic, quattro drivningen, Audi magnetic ride och motorljudet. I effektivitetsläget påverkar Audi drive select luftkonditioneringen och start-stop system.

TT 2.0 TFSI och 2.0 TDI kommer som standard med 17” hjul med fälgar i 5-arms design och 225/50 hjul men kan erbjudas fälgar i upp till 20 tum. De främre skivorna är ventilerade och beroende på motorversion har de en dimension på upp till 338 mm. Den nya elektromekaniska parkeringsbromsen som föraren aktiverar genom att trycka på knappen är integrerad i det bakre bromssystemet.

Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) som kan stängas av antingen delvis eller helt kompletterar bilens sportiga egenskaper perfekt genom att ingripa diskret med fint doserade bromsingrepp på de intre hjulen vid kurvtagning.

Tack vare skillnader i den framdrivande kraften svänger bilen väldigt lätt i kurvan vilket är till hjälp för föraren. På detta sätt kan kurvor navigeras med stor neutralt och med stor precision. I sportläget underlättas styrning och kontroll vid drifting.

Omfattande utrustningsprogram

Utöver den generösa standardutrustningen erbjuds ett omfattande program med tillval. Connectivity paketet inkluderar MMI touch. Med MMI Navigation plus visas all navigationsdata på den digitala instrumentskärmen. Audi connect ger uppkoppling mot internet genom den snabba LTE-standarden. Integrerad Wi-Fi gör att passagerarna kan surfa och maila som de önskar medan föraren kan nyttja de skräddarsydda Audi-connect-tjänsterna.

Flera assistanssystem gör körningen ännu säkrare och mer komfortabel Audi side assist underlättar filbyte genom bakmonterade radarsensorer. Audi active lane assist varnar och korrigerar med hjälp av ratten. Parkeringsassistenten guidar till lediga luckor med omgivningsvisning.

Till nya Audi TT erbjuds elva exteriörlacker, varav en är exklusiv för S line och två helt nya: Nanogrå och Tangoröd. Dessutom finns ytterligare två lacker tillgängliga för TTS – Pantersvart kristalleffekt och Sepangblå. Den exklusiva interiören Design selection består av en kombination av två läderfärger: mörk murillo-brunt och en lätt metalliskt skimrande stengrå färg kombinerat med konstraterande stickning.

Nya Audi TT presenteras på bilsalongen i Geneve den första veckan i mars. Svensk marknadsintroduktion ser under hösten 2014.
40.0°
0

Audi visar upp nya TT

Roligare och med mer teknik

Restomoddad Mercedes 300 SL Roadster
Får man göra på detta viset?

Måsvingens öppna syskon - Mercedes 300 SL Roadster, är en klassiker av rang som i fint skick kan vara värd sjuka summor. Den tillverkades mellan 1957 och 1963 och det finns inte svinmånga av dem kvar. John Sarkisyan har genom åren byggt några galna Porschar och faktiskt även en 300 SL Coupé (måsvingen) som han restomoddat. Det vi ser här är hans senaste bygge som alltså är baserat på en Roadster. Även här har han blandat det gamla med det nya och under skalet finns en SLK 32 AMG från 2002. Förutom kralligare motor har bilen fått större bromsar, större fälgar och diverse andra moderniteter. Vad tycker ni om bygget? Tumnagel
38.8°
+
Bobby Green
0

Aziz Ansaris Master of None verkar få en tredje säsong
Oj, vilken överraskning!

Aziz Ansaris Netflix-serie Master of None hade premiär 2015 och två år senare släpptes en andra säsong. Även om andra säsongen inte riktigt hade samma kvalitet som första, så var i alla fall undertecknad sugen på att se mer lågmäld och introspektiv humor. Men sedan premiären av andra säsongen har det varit väldigt tyst på den fronten. Nu verkar det dock som att serien kommer återvända med en tredje säsong och enligt den brittiska nyhetssajten Chortle ska denna utspela sig i London och Star Wars: The Rise of Skywalker-skådisen Naomi Ackie kommer medverka. Detta har dock inte bekräftats av Ansari eller Netflix ännu, så vi tar det hela med en nypa salt för stunden. Har ni inte kikat på Master of None än så har ni länk till serien på Netflix här nere till vänster. Tumnagel
42.0°
+
André Stray
0

Bloober Team släpper specskrav för The Medium
Hårda bud om man vill maxa

The Medium släpps nästa vecka och vill man spela spelet på PC så kan det vara bra att kika på vad spelet har för specskrav. Och utvecklarna Bloober Team har nu levererat sådana i massvis med olika kategorier beroende på om man vill lira i 1080p med 30 fps eller vill köra full patte med ray tracing, 4k-upplösning i 30 fps. Minimumkravet är relativt snällt och du behöver ha minst Intel Core I5-6600 eller AMD Ryzen 5, GTX 1650 Super, 1060 eller AMD R9 390X samt 8GB ram. I andra änden av spektrumet är det förstås lite högre krav och då gäller det att ha Intel Core i7-9700 eller AMD Ryzen 7 3700 X, RTX 3080 eller RX 6800 XT 16GB samt 16GB ram. Samtliga specskrav har ni i bilden nedan. The Medium släpps till PC och Xbox Series X/S 28 januari. Spelet kommer bli tillgängligt via Game Pass på releasedagen, så prenumererar man på det kan man lira direkt utan att betala något extra. Detta gäller både Game Pass till PC och konsol. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

En Nissan e-NV200 att vintercampa i
Ut på tur, aldrig sur!

Förra veckan fick vi se Nissans konceptbil som var ett rullande kontor. Nu visar man upp e-NV200 Winter Camper som är en bil man kan använda när man inte jobbar. Man har utgått från den vanliga eldrivna e-NV200 Evalia och sedan utrustat denna med diverse campinggrejer för att man ska kunna bo och leva i den. Man har även sett till att höja bilen, förse den med fetare terränghjul och monterat en kraftigare stötfångare med extraljus framtill. På insidan hittar vi ett litet kök med diskho, kylskåp, en säng som går att fälla ut och bättre isolerade glas. Om denna kommer gå att köpa någon gång eller stanna på konceptstadiet återstår att se. Tumnagel
40.3°
+
Bobby Green
0

Smarta klockor kan användas för att upptäcka coronasmittade
Förändringar i hjärtrytmen kan tyda på att någon är smittad

I två olika studier har nu forskare kunnat konstatera att smarta klockor och aktivitetsarmband som mäter användarens hjärtrytm kan visa om en användare eventuellt har smittats av covid-19. Enligt de båda forskningsrapporterna så har personer som smittats av coronaviruset fått förändrad hjärtrytm när de smittats av coronaviruset. I en av studierna så ska försökspersoner som använt en Apple Watch försedd med en specialutvecklad app påvisat sänkt variation i hjärtrytmen upp till sju dagar innan personerna konstaterades smittade i ett covid-19-test. I det andra testet så ska 81 procent av försökspersonerna som använt klockor och aktivitetshanterare från Apple, Garmin och Fitbit uppvisat förändringar i sin vilopuls upp till 9,5 dagar innan symtom som antydde att personerna smittats bröt ut. Forskarna tror att teknik som denna skulle kunna vara användbar för att till exempel göra personer som är asymtomatiska, det vill säga inte märker av att de bär på coronaviruset, uppmärksamma om att de eventuellt är smittade. I dagsläget finns det inga appar med den här tekniken tillgängliga på marknaden som kan upplysa användare om att de är smittade av coronaviruset. Håller man själv koll på sin hjärtrytm via en smartklocka eller ett aktivitetsarmband och ser att datan börjar avvika från tidigare mätningar så kanske man dock kan misstänka att man eventuellt har smittats av covid-19. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nvidia Shield TV får stöd för Dualsense och nya Xbox-kontrollen
Lira spel med kvalitetskontroller!

Nvidia har langat lite uppdateringar till Shield TV och Shield TV Pro som låter dig använda PS5-kontrollen och nya Xbox-kontrollen med enheten. Detta så att du får en lite härligare spelupplevelse när du lirar Android-spel på enheten eller strömmar PC-spel via Geforce Now, alternativt använder någon av de tillgängliga molnspelstjänsterna. För att ta del av funktionaliteten behöver du bara ladda ner den senaste uppdateringen till din Shield TV eller Shield TV Pro och sedan länka respektive kontroll till konsolen via bluetooth-inställningarna. För att dra igång kopplingen på kontrollerna behöver du hålla in Playstation-knappen på Dualsense tills enheten börjar blinka blått och på Xbox-kontrollen behöver du hålla in kopplingsknappen på toppen av kontrollen. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

Trump fortsatt avstängd från sitt YouTube-konto
Kommer vara det i minst en vecka till

Den blockering som YouTube inledde mot Donald Trump för en vecka sedan kommer att vara aktiv i åtminstone en vecka till uppger YouTube för bland andra CNBC. YouTube var lite sega med att vidta åtgärder mot Trump efter attacken mot Kapitolium och det dröjde en vecka innan tjänsten meddelade att det inte längre gick att ladda upp nya videos till Trumps konto. I samband med det så stängdes även kommentarsfunktionen till de videoklipp som redan laddats upp av. När Trumps konto stängdes av för nya uppladdningar meddelade YouTube att detta åtminstone skulle gälla tills Trump inte längre var president för i USA, något som sker idag. Nu har YouTube meddelat att kontot kommer fortsätta vara stängt för nya uppladdningar i ytterligare en vecka. Detta uppger man beror på att man vill förhindra att videos som postas från Trump ska leda till mer våldsamheter i USA. Donald Trumps YouTube-konto har cirka 2,8 miljoner följare. Trump kunde igår komma runt förbudet mot att posta videos till sin YouTube-kanal då han postade en slags hejdå-video till den nyskapade kanalen "Trump White House" som bara har runt 2000 följare. Den videon kan ni kolla in här ovanför. Tumnagel
44.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för säsong 8 av Last Week Tonight with John Oliver
Klockrent som vanligt?

Är ni redo för mer John Oliver? Klart ni är! Efter lite säsongsuppehåll är John Oliver och gänget tillbaka med sin humorshow och kommer släppa nya avsnitt veckovis med start på alla hjärtans dag. Vad som kommer hända under säsongens gång är helt okänt då det inte hänt ännu, men vi håller tummarna att Oliver och gänget kommer berätta om veckans största nyheter med en hel del satir och möjligtvis lite humor. Last Week Tonight with John Oliver drar igång igen 14 februari, så 15 februari lär avsnitten dyka upp på HBO Nordic. Och förstås här på Feber till allas glädje. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Wine 6.0 släppt till Linux
Nu med stöd för ännu fler Windows-applikationer

Wine, mjukvaran som låter användare köra Windows-program på sina Linux-datorer, har nu släppts i en 6.0-version. Med Wine går det i dagsläget köra över 27.000 Windows-program, alltifrån Photoshop och Microsoft Office-programmen till olika spel. Med den senaste versionen av Wine ska man ha implementerat vissa nya grejer som gör det möjligt att köra ännu flera Windows-applikationer och spel. The Register skriver om Wine 6.0: "While the developers were keen to draw attention to the major changes, namely core modules (including the likes of NTDLL and KERNEL32) now being in Portable Executable (PE) format, DirectShow support and Vulkan backend for WineD3D, a considerable number of other tweaks should serve to improve compatibility for those who have that one weird Windows app that they really canx27t do without in Linux. Most likely a game." Känner ni att ni vill köra Windows-program lite då och då på era Linux-datorer så hittas Wine 6.0 till flera olika Linux-distar på länken här nedanför. Där kan ni även läsa lite mer ingående om allt som är nytt i Wine 6.0. Tumnagel
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Narke presenterar den eldrivna vattenskotern GT95
Din för 39.000 euro

Narke är en ungersk tillverkare av eldrivna vattenskotrar och nu presenterar de sin senaste modell som heter GT95. Det här är deras andra modell efter GT45 och den här ska vara starkare, större, stabilare och snabbare. GT95 har plats för tre stycken personer och det finns även en liten badplattform baktill för när man vill ta sig ett dopp. Elmotorn ger som namnet avslöjar 95 hästar och det räcker för att få skotern att toppa 69 km/h. Batteripacket är på 24 kWh och det ska ge en räckvidd på fem mil. Via ett vanligt uttag tar det sex timmar att ladda, snabbladdar man tar det en och en halv timme. Det ska gå att beställa sig ett exemplar nu och priset börjar på 39.000 euro. Tumnagel
37.2°
+
Bobby Green
0

Samsung presenterar nya 870 Evo SSD
Snabbare och större än föregångaren

Samsung presenterade SSD-enheter i 860 Evo-serien 2018 och lagringen blev snabbt väldigt populär bland PC-entusiaster. Nu har Samsung presenterat uppföljaren 870 Evo och det verkar som att vi nått peaken av vad SATA-SSD:s kan leverera när det kommer till sekventiella läs och skrivhastigheter. Nya 870 Evo-serien kopplas till datorer över SATA 6.0 Gbps och har läs- och skrivhastigheter på 560 MBps respektive 530 MBps. Det är inget jättehopp i hastighet jämfört med 860 Evo-serien, men det är ändå imponerande att Samsung lyckats klämma ut lite extra hastighet. I och med att utvecklingen av SSD fortsätter så blir lagringen mycket billigare jämfört med tidigare versioner. 4TB-versionen av 860 Evo kostade närmare 14 lax vid release, medan nya 870 Evo startar på 6599 kronor. Så om man avvaktat med att köpa SATA-SSD på grund av hög prislapp, så kan man inte längre använda priset som ursäkt längre. Samsung 870 Evo har börjat dyka upp hos svenska återförsäljare redan nu och SSD:n finns tillgänglig i smakerna 250GB för 499 kronor, 512GB för 799 kronor, 1TB för1699 kronor, 2TB för 3299 kronor och 4TB för 6599 kronor. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Apple stäms att få bort Telegram från App Store
Organisation anser att appen används för att sprida hot och hat

Den ideella organisationen "Coalition for a Safer Web" (CSW) stämmer nu Apple i syfte att få bort meddelandetjänsten Telegram från Apples appbutik App Store. CSW påtalade för Apple redan i juni 2020 att Telegram användes av vissa grupper för att sprida hot om våld och annat näthat via Telegram. Apple har dock hittills inte vidtagit några åtgärder mot Telegram grund av det och därför stämmer nu CSW Apple. CSW anser att Apple verkar radera appar från App Store någorlunda godtyckligt då man till exempel raderade Parler på liknande grunder som CSW anklagar användare på Telegram att pyssla med. I ett pressmeddelande skriver CWS bland annat: "As reported in today’s Washington Post if Apple was prepared to unilaterally suspend the right wing Parler social media platform from its app store for content far less egregious than the extremist incitement on TELEGRAM, than surely similar pressure should be imposed by Apple against TELEGRAM’s management. " Apple har tidigare stängt av Telegram från App Store när det uppdagades att det delades barnporr via tjänsten. Apple hotade även att stänga av Telegram från App Store förra året om de inte raderade kanaler som användes av oppositionen i Belarus för att protestera mot landets förtryck. Apple har än så länge inte kommenterat CSW:s stämning mot företaget. Tumnagel
25.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

TNT beställer tredje säsong av Snowpiercer
Innan andra haft premiär

Andra säsongen av Snowpiercer kommer ha premiär nästa vecka, men det verkar redan vara spikat att serien kommer få en fortsättning. Den amerikanska kanalen TNT har enligt Variety beställt en tredje säsong av serien och troligtvis kommer produktionen av denna dra igång illa kvickt. I Sverige får vi se Snowpiercer via Netflix och med rätt stor sannolikhet kommer även tredje säsongen av serien visas på streamingtjänsten. Ovan har ni trailern för andra säsongen av Snowpiercer som drar igång 26 januari på Netflix. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

LG funderar på att lämna mobilbranschen
Mobildivisionen har gått med förlust i fem år

Det verkar som att LG är redo att ge upp på mobilfronten. Företagets mobildivision har gått med förlust i fem år i streck och totalt handlar det om en förlust på 4,5 miljarder dollar. LG-chefen Kwon Bong-seok ska i ett mail till företagets anställda skrivit att det är dags att se hur verkligheten egentligen ser ut och ta ett ordentligt beslut om framtiden för mobildivisionen, vilket kan leda till att mobildivisionen säljs, läggs ner helt eller skala ner mobilverksamheten rejält. I ett uttalande till Korea Herald säger representant från företaget detta om situationen: “Since the competition in the global market for mobile devices is getting fiercer, it is about time for LG to make a cold judgment and the best choice. The company is considering all possible measures, including sale, withdrawal and downsizing of the smartphone business.” LG-chefen ska dock ha berättat för företagets anställda att vad som än händer med mobildivisionen så ska de inte oroa sig för att bli av med sina anställningar då folk kommer flyttas till andra delar i företaget. Det hela är förstås lite tråkigt. Speciellt med tanke på att företaget det senaste året levererat riktigt intressanta telefoner som Velvet och Wing, även om deras telefoner inte längre säljs officiellt i Sverige. Och extra tråkigt med tanke på att LG som i samband med CES-mässan visade upp sin första rullbara telefon som väntas släppas senare i år. Ovan har ni en reklamfilm som gjordes i samband med releasen av LG G Flex och är, enligt undertecknad, den bästa reklamfilm för en mobiltelefon som någon sin gjorts. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Museum fullt med klassiska motorcyklar har brunnit ner
Fler än 230 stycken historiska hojar har gått upp i rök

Fordon är bara materiella ting som går att ersätta tycker en del. Det kanske gäller en helt ny bil eller ny motorcykel, men inte gamla klassiker. Vissa finns det liksom bara ett fåtal exemplar av, och då går dessa inte att ersätta. Därför är det oerhört tungt och tråkigt att få reda på att Top Mountain Motorcycle Museum i Österrike brunnit ner till marken med över 230 stycken historiska motorcyklar och en hel del bilar i sig. Museet som öppnade 2016 är det högst belägna i Europa och skulle öppna för säsongen igen nu den 24 januari. Vad som orsakade branden är ännu inte klarlagt. Bonusklipp nedan. Tumnagel
16.3°
+
Bobby Green
0

The Muppet Show återuppstår på Disney+
Börjar sändas nästa månad

För två år sedan började det ryktas om att Disney planerade att återuppliva den klassiska dockserien The Muppet Show och i höstas bekräftades att så var fallet. Nu meddelar Disney att den nya versionen av serien kommer att börja sändas på Disney+ nästa månad. För den som vill återse mupparna eller göra sig bekanta med dem finns det redan idag ett gäng med olika program och filmer om mupparna på Disney+. Klassiska The Muppet Show, där legendaren Kermit the Frog fungerade som konferencier, gjordes i fem säsonger och sändes i USA mellan 1976 - 1981. 19 februari är det dags för Kermit, Fozzie, Animal och de andra i The Muppet Show att göra comeback på Disney+. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hyundai visar lite mer av Bayon
Börjar säljas om några månader

Precis som vi har skrivit tidigare har Hyundai ytterligare en crossover på gång och den heter Bayon. Nu får vi ytterligare bilder på denna som visar lite av hur fronten kommer att se ut. Den nya bilen är i B-segmentet och försäljningen kommer att dra igång under årets första halva. Mer information ska komma de närmaste veckorna. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Webbläsaren Brave får stöd för IPFS-protokollet
Protokollet som vill decentralisera webben

Uppstickar-webbläsaren Brave har släppts i en ny version och i den har man implementerat stöd för IPFS-protokollet, något som gör att man blir den första webbläsaren med stöd för protokollet vars syfte är att decentralisera webben. IPFS (InterPlanetary File System) är ett protokoll som hämtar webbsidor, bilder och annat från andra användare av resurserna istället för en webbserver där sådan information vanligtvis lagras. Det kan till exempel vara användbart i de fallen där webbservrar är offline eller blockerats på grund av censurlagar eller liknande. IPFS kan liknas vid bit torrent-protokollet som låter användare ladda ner delar av filer från andra användare som har dessa lagrade på sina datorer istället för en central server. För att det hela ska fungera krävs givetvis att webbsidan som någon vill kolla på via IPFS-protokollet finns lagrad hos någon annan användare. I dagsläget har Brave cirka 20 miljoner användare vilket antagligen inte är tillräckligt många för att det ska gå att surfa som man vanligtvis gör via IPFS-protokollet. För vissa sidor och servrar som är blockerade i andra länder kanske det dock kan fungera som ett alternativ givet att dessa i så fall börjar använda IPFS. Här nedan kan ni kolla in när YouTube-kanalen "Simply Explained" förklarar IPFS-protokollet lite närmare. Vill ni testa senaste versionen av Brave med stöd för IPFS så finns denna att ladda ner till Windows, macOS och Linux på länken här nedanför. Tumnagel
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gorillaz om instrumenten som spelas lät korrekt
Stökigt

När Gorillaz spelar på sina instrument kommer det olika ljud som bildar musik. Men om ljuden faktiskt överensstämde med hur bandet spelade i sina videos skulle det kanske låta så här. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Streetwear-kollektion från Jägermeister
Släpps den 31 januari

Jägermeister presenterar ny Best Nights som är en kollektion med streetwearkläder. Denna frontas av den svenska influencern, designern och entreprenören Lisa Anckarman och stylisten Bloody Osiris. Totalt finns det tolv stycken olika plagg och på varje finns koordinaterna till Jägermeisters huvudkontor i Wolfenbüttel i Tyskland. Tygerna är gjorda av 100 procent organisk bomull och varje plagg är tillverkat inom EU. Släpps den 31 januari och finns endast på länken nedan. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green

Det här är årets matbluff 2020
Smördeg utan smör

Nu har vinnaren av Årets matbluff 2020 utsetts och "priset" gick till Pop! Bakery Smördeg som inte ens innehåller något smör utan istället solros- och palmolja. Företrädare från företaget säger att denna kommer att bytas ut mot smör från och med vecka 11 men bluffen är redan gjord och priset utdelat. Motiveringen lyder: "Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja." De övriga finalisterna kan ni hitta här. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Ny singel från AC/DC
Det här är Realize

I slutet av förra året släppte den anrika rockgruppen AC/DC albumet PWR/UP och med på detta finns bland annat låten Realize som nu har släppts som singel. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella popcorn-dagen!
Tut i luren!

Denna tisdag kryddas av att det idag är den internationella popcorn-dagen vilket alltså innebär att det är fritt fram att byta ut dagens middag mot en stor skål med smörpopcorn istället. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Tre Tarantino-filmer med tre helt olika budgetar
Behövs inte alltid svinmycket pengar

Hur mycket pengar behöver man egentligen för att göra en grym film? Inte alltid svinmycket, vilket regissören Quentin Tarantino är ett bra bevis på. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green

Machine Gun Kellys senaste album i en film
High School all over again

Machine Gun Kelly har släppt ett nytt album som heter Tickets to My Downfall och istället för att göra en video till varje låt på plattan har man slagit ihop alla till den här 49 minuter långa filmen Downfalls High. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-72kg
+
Roger Åberg