m
r

Utrotningshotad Goeldisapa född

Både föräldrar och unge mår bra

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Universeum berättar nu att det för en vecka sedan föddes en liten Goeldisapa hos dem i Göteborg. Detta är stort eftersom arten är utrotningshotad och alla ungar som föds blir en del av den stödpopulation som hålls i europeiska djurparker. Detta för att arten bedöms löpa hög risk att dö ut i vilt tillstånd, mest på grund av skogsavverkning.

Daniel Roth som är ansvarig zoolog på Universeum säger följande:

"Båda föräldrarna är förstagångsföräldrar, så det här är en ovan situation för dem. Speciellt för honan är det en traumatisk händelse. Det är över alla förväntningar hur bra det hittills gått. Att Goeldisaporna fått en unge signalerar att de får rätt skötsel och lever i rätt miljö. Det trivs helt enkelt, vilket är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb och har en god djurvälfärd. Goeldisaporna på Universeum ingår i ett av EAZA:s bevarandeprojekt. Universeum och andra djurparker försöker öka antalet individer genom avel. På så vis kan vi hålla en stödpopulation i djurparkerna, vilket skulle rädda arten om den helt skulle försvinna eller om den vilda populationen behöver ökas på för att undvika total utrotning."

Pepsi har beställt 100 stycken Tesla Semi

Kommer att frakta både läsk OCH chips

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

Teslas lastbil Semi är helt klart spännande och kommer att förändra mycket när det kommer till transporter. Nu står det klart att PepsiCo har förbeställt hela 100 stycken exemplar vilket innebär att de hittills har lagt den största ordern. Och förutom att frakta läsk i bilarna kommer de, eftersom de äger Doritos, även att frakta chips. Och det sistnämnda vet vi ju redan att det kommer gå galant.

Andra företag som har beställt lastbilen är bland annat Walmart, DHL, Anheuser-Busch, Sysco Corp. och J.B. Hunt Transport Services Inc. Enligt Reuters ska 267 stycken Semi beställts hittills.

Bonusklipp nedan.

Google experimenterar med nya foto-appar

Storyboard, Selfissimo och Scrubbies

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Google

Googles fotoutvecklare ligger inte på latsidan. Gänget har släppt tre nya experimentella appar, eller appsperiments som Google kallar det, som du kan ladda ner och börja använda redan idag. Först ut har vi Storyboard som låter dig skapa flådiga kollage med hjälp av en videoinspelning. Du väljer helt enkelt en video som du vill använda och sedan plockar appen ut skärmdumpar från videon och skapar ett serietidningsaktigt kollage av äventyret.

Selfissimo är en rätt smidig selfie-app som skapar en simulerad fotosession och motiverar dig att göra diverse poser och appen tar en svartvit bild varje gång du är stilla.

Scrubbies låter dig leka video-DJ genom att kontrollera hur snabbt, eller långsamt, en video ska spelas upp genom att dra en eller två fingrar över skärmen.

Storyboard finns endast till Android, Selfissimo funkar på både iOS och Android och Scrubbies är iOS-exklusiv. Länkar till apparna hittar ni här nere:
Storyboard på Play Store
Selfissimo på Play Store
Selfissimo på App Store
Scrubbies på App Store

Volvo XC60 årets bil i Japan

Honda N-box tog kei car-klassen

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Volvo

I går skrev vi om att Volvo XC40 är i final i Årets Bil men i dag är det XC60 som gäller. Volvon har nämligen gått och blivit årets bil i Japan före BMW 5-serie och Toyota Camry. Det är mycket ovanligt att en utländsk bil tar hem det här priset, så det är en extra fjäder i hatten.

I kei car-klassen tog Honda N-Box hem priset.

Kolla in George Lucas studentfilm

Electronic Labyrinth THX 1138 4EB

Visa inte Film&TV-artiklar
Film&TV / Star Wars

Det inte helt säljbara namnet Electronic Labyrinth THX 1138 4EB är titeln på George Lucas kortfilm från när han var student på University of Southern California. Just nu är det studentvecka på universitetet och därför har man lagt upp kortfilmen.

Även om George Lucas inte är ansvarig för The Last Jedi så kan det vara lite roligt att kolla in kortfilmen så här samma vecka som det är premiär!

Enormt penthouse till salu i New York
Har grym utsikt 
233kg
+
Bobby Green
The Outfield - Your Love
Fredagsklassikern 
110kg
+
Bobby Green
Glen bygger fantastiska motorcykelmodeller
I skala 1:4 
102kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.7°
+
Roger Åberg
0