-
m
Bild till artikel

Marvel's Spider-Man svingar in som ett av årets bästa spel

Spider-Man: Arkham City

Spel / Feature

TL;DR: Marvel’s Spider-Man är ett måste för Playstation 4-ägare då det levererar ursnygg grafik, härlig svingmekanik och varierad gameplay som underhåller från start till slut.

När det kommer till Spindelmannen-spel så ligger Spider-Man 2 på toppen av liren med riktigt stabilt nätsvingande. Få Spindelmannen-spel har lyckats fånga samma känsla i svingandet som det liret, men plattformsmästarna Insomniac har inte bara lyckats göra världens bästa svingsimulator, utan har även lyckats göra ett av årets mest stabila äventyrsspel.

I Spider-Man får vi möta Peter Parker åtta år in i sin karriär som Spindelmannen. Han har fortfarande lite problem med att hålla isär sitt vanliga liv och superhjältelivet, vilket blir lite extra struligt när superskurkarna börjar dyka upp i stan. Det är svårt att prata om storyn utan att spoila berättelsen, men vi kan i alla fall berätta att de flesta klassiska Spider-Man karaktärer, som MJ, Faster May och Norman Osborn, medverkar i spelet.

Storyn är riktigt bra, men som gammalt fan av Spider-Man kan vissa ögonblick i spelet spoilas av din egen nördiga kunskap. Det är lite irriterande att se kommande händelser på mils avstånd. Insomniac hade kunnat lösa detta genom att lyfta fram lite mer obskyra skurkar, eller tagit fram några egna. Men å andra sidan vill man ju slåss mot de klassiska superskurkarna, så Insomniacs lösning känns ändå rimlig.

Insomniac kan verkligen plattformsspel och har visat det gång på gång i spel som Ratchet & Clank och Sunset Overdrive. Därför är det inte helt oväntat att hoppa runt som Spider-Man är en ren och skär fröjd. Det är busenkelt att börja hoppa runt i New York och svingmekaniken är verkligen på topp. Med bara några enkla knapptryck är du uppe i luften och svingar dig mellan höghusen och efter någon timme med spelet är du garanterat en expert på att effektivisera svingandet för att ta dig från Manhattans ändar på bara några minuter. Okej, att svinga sig från den nordligaste punkten till den sydligaste tar ett bra tag, men ni fattar grejen. Behöver ni göra den resan så låses det upp ett fast travel-system som gör att resor i New York går rätt snabbt.

Som ni säkert redan sett i diverse gameplay-videor från Spider-Man så har du troligtvis observerat att striderna påminner en hel del om Batman: Arkham-spelen. Det är till stor del sant, men tack vare Spindelmannens förmåga att slåss mer vertikalt så får fighterna en helt annan dimension jämfört med Läderlappens strider. Till exempel har du full möjlighet att svinga dig upp i luften, dra upp en fiende med spindelnät och sedan fortsätta striderna ovanför mark. Ju längre in i spelets story du kommer så kommer fienderna bli mer och mer dödliga och kan hantera dina upptåg på bättre sätt, så du måste ständigt variera din fightingstil.

Under spelets gång får du tillgång till fler Spider-Man-dräkter som kommer med unika förmågor. Bland annat kan du hoppa upp i luften och skjuta nät på alla fiender i närheten, dra ett riff med en elgitarr för att få fienderna att ramla eller sänka gravitationen så att fienderna fastnar i luften och ger dig extra tid att spöa fienderna. Någonting som är riktigt trevligt är att du själv kan kombinera dräkter med olika specialförmågor efter du låst upp en dräkt. Vill du se ut som cartoon-versionen av Spider-Man och extra-armarna från Iron Spider-dräkten så är det fullt möjligt. Hur du vill spela är helt upp till dig.

Specialförmågorna är inte det enda du kan justera. Det finns en drös modifikationer och gadgets du kan låsa upp som ger dig en edge, beroende på vad du vill göra. Vissa fokuserar mer på stealth-moment och andra kan vara användbara om du vill slåss hårt och sänka fiender snabbare. Du kan ändra uppsättning moddar precis när du vill och gadgets har du ständig tillgång till om du klickar på L1. Efter att du låst gadgetsen så har du möjlighet att uppgradera dessa för att göra dem mer effektiva vid användning.

Under Spindelmannens resa genom berättelsen så får vi tillgång till ett gäng aktiviteter som du kan fördriva tiden med. Bland annat får du stoppa brott, leta samlingsprylar och anta diverse utmaningar i drygt tio olika områden på Manhattan. För att göra livet lite roligare kommer varje aktivitet med en egen liten story som ofta cirkulerar kring en Spider-Man-skurk av något slag. Sedan finns det förstås ett gäng sidouppdrag att beta av. Bonusaktiviteterna ger dig diverse resurser som du kan använda för att uppgradera dina förmågor eller köpa nya dräkter. Det är inte Witcher 3-klass när det kommer till bonusaktiviteternas berättelser, men resurserna duger gott och väl för att egga dig att göra allt som spelet erbjuder.

I många andra open world-spel blir man ibland överöst med extraaktiviteter från start, men Spider-Man lyckas med att låsa upp nya aktiviteter av olika slag pö om pö. Till en början handlar det om enklare grejer som att plocka Peters gamla ryggsäckar runt omkring på Manhattan och ta kort på sevärdheter och mot slutet av spelet ligger mer fokus på utmaningar av olika slag.

På det stora hela är spelet riktigt imponerande rent grafiskt. Oavsett om du svingar runt mellan hustaken i New York, hänger på marknivå eller slåss mot skurkar så är spelet ett visuellt spektakel. Höghusen ser riktigt skarpa ut oavsett om du bara svingar förbi eller klättrar sakta upp och ljuseffekterna som uppstår när ljuset träffar de blanka skyskraporna ser galet nice ut.

När du inte springer runt som Spider-Man är vissa saker inte lika förtjusande. Mer specifikt när det kommer till karaktärerna då vissa ser ut som rävgryt i ansiktet, vilket drar ner helhetsupplevelsen en aning men är verkligen ingen dealbreaker. Det bara lite knasigt när resten av spelet ser så rackarns snyggt ut.

Spelet flyter på riktigt bra oavsett vad du gör för något, vilket är riktigt imponerande. Tyvärr rullar spelet i 30 fps både på standardversionen av PS4 och PS4 Pro, vilket är lite tråkigt, men det är riktigt stabila 30 fps och under mina dryga 30 timmar med spelet upplevde jag aldrig något lagg eller annan grafisk dipp. Spider-Man är förstås lite snyggare på PS4 Pro med högre upplösning.

Någonting som är verkligen imponerande är laddningstiderna. Spelet laddar endast när du dör, vilket kan hända rätt ofta vid vissa tillfällen, men du behöver inte vänta allt för lång tid mellan spelsessionerna. Även när du hoppar runt på kartan via Fast Travel-systemet så behöver du bara vänta ett par tio sekunder innan du kan börja svinga runt i världen igen.

För att sammanfatta så är Marvel’s Spider-Man den ultimata Spindelmannen-simulatorn. Insomniac har verkligen fångat en riktigt episk känsla när du svingar runt bland New Yorks höghus och klår upp diverse fiender av olika slag. Spider-Man är ett måste för dig som älskar Spider-Man, Marvel eller bara riktigt välpolerade lir. Personligen ser jag fram emot att spendera ett gäng timmar till i New York i New Game+ som kommer släppas när ni vanliga dödliga får lägga vantarna på liret.

I vanlig ordning är det bara att plita ner frågor av olika slag i kommentarsfältet som vi kan svara på till vår bästa förmåga. Helst Spider-Man-relaterade förstås, men jag kan vara flexibel på den fronten.

Marvel’s Spider-Man släpps 7 september och är endast spelbart på Playstation 4.

Läs mer
47.7°
0

Marvel's Spider-Man svingar in som ett av årets bästa spel

Spider-Man: Arkham City

Populäraste
Jon Snow ber om ursäkt för S08 av Game of Thrones
.fejk 
Tumnagel
43.6°
+
Frode Wikesjö
0
Porrtroll får 14 års fängelse
Laddade upp snuskfilmer och stämde de som laddade ner dem 
Tumnagel
44.9°
+
Frode Wikesjö
0
Ett Battle Royale med Super Mario
Återstår att se hur länge det får vara kvar 
Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0
Adam Savage bygger en Iron Man-dräkt
Som kan flyga! 
Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0
En SNES restaureras
Vackert 
Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0
Norsk by vill avskaffa tiden
Det verkar dumt 
Tumnagel
52.2°
+
Frode Wikesjö
0
Burger Kings köttlösa burgare finns nu överallt
Inte bara i storstäderna 
Tumnagel
53.0°
+
Frode Wikesjö
0
Kille kör nästan på en liten sköldpadda
Ta det lugnt i trafiken! 
Tumnagel
47.6°
+
Roger Åberg
0
Jetski och båt i ett
Sommarens leksak! 
Tumnagel
47.5°
+
Roger Åberg
0
Alpine släpper ännu sportigare version av A110
Möt A110S 
Tumnagel
41.7°
+
Roger Åberg
0
Amazon langar dissen till The Lonely Island
"Alexa, play me some hot garbage" 
Tumnagel
41.0°
+
André Stray
0
Världsmästerskap för seniorer i CS:GO på DreamHack
Kolla in svenska Silver Snipers och andra i helgen 
Tumnagel
62.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Senaste
På besök i ett ekofritt rum
Där Shure testar sina mikrofoner 
Tumnagel
37.3°
+
Roger Åberg
0
Ingen vill ha The Tick
Seriens skapare har slutat knacka dörr 
Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0
17 minuter Planet Zoo
Ett modernt Zoo Tycoon typ 
Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0
Cola-reklam med Stranger Things
80-tal i kubik 
Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0
16 minuter Monster Hunter World: Iceborne
Från E3 2019 
Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0
Disney bygger en Marvel-nöjespark
I Disneys California Adventure 
Tumnagel
36.5°
+
Frode Wikesjö
0
Jon Snow ber om ursäkt för S08 av Game of Thrones
.fejk 
Tumnagel
43.6°
+
Frode Wikesjö
0
Porrtroll får 14 års fängelse
Laddade upp snuskfilmer och stämde de som laddade ner dem 
Tumnagel
44.9°
+
Frode Wikesjö
0
Ett Battle Royale med Super Mario
Återstår att se hur länge det får vara kvar 
Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0
Adam Savage bygger en Iron Man-dräkt
Som kan flyga! 
Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0
En SNES restaureras
Vackert 
Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0
Norsk by vill avskaffa tiden
Det verkar dumt 
Tumnagel
52.2°
+
Frode Wikesjö
0