Senaste
tisdag

OS X Flytta spellistor hyfsat enkelt från Spotify till Apple Music

Move to Apple Music

Har du börjat köra Apple Music men saknar dina låtlistor från Spotify så finns det nu en app till OS X som fixar detta enkelt.

Appen "Move to Apple Music" börjar med att fråga användaren vilken låtlista som ska flyttas från Spotify, eller Rdio som det också finns stöd för, och därefter börjar appen försöka matcha låttitlarna i låtlistan med låtar på iTunes. Jag har inte testat "Move to Apple Music" själv men The Next Web skriver att det tog ungefär en timma att flytta en låtlista med 133 låtar från Spotify till Apple Music.

Move to Apple Music kostar fem dollar och hittas på länken nedan.

Webb, Streamat, spotify, apple music, os x, flytta spellistor, låtlistor, move to apple music

Alla EKG-maskiner slogs ut i Region Kronoberg

På grund av glömt lösenord

Foto: misscurry / Wikipedia

Runt Kristi Himmelsfärdsdagen blev samtliga 83 EKG-maskiner av senare modelle i Region Kronoberg obrukbara då ett lösenord inte hade bytts och vårdpersonalen kunde därför inte logga in på maskinerna.

Man löste det hela genom att plocka fram gammal EKG-utrustning och från Region Kronobergs håll är man noga med att påpeka att ingen patient ska ha kommit till skada på grund av att de nya EKG-maskinerna inte gick att använda.

Trots att ingen kom till skada under incidenten så har chefläkaren Per Lindgren anmält det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu får utreda hur det hela kunde ske även om det redan verkar vara klart att det handlar om den mänskliga faktorn.

Bonusklipp från Varan TV nedan. "EKG - Vad är det?"

Webb, Övrigt, säkerhet, sjukvård, lösenord, ekg, kronoberg

Nu kan du låta någon annan ta över ditt Facebook när du dör

Ditt digitala arv

Amerikanska Facebook-användare har sedan i början av året kunnat välja ut en av sina kontakter på Facebook som kan ta hand om användarens Facebooksida i den händelse av att personen skulle råka gå och dö.

Nu har man öppnat upp denna möjlighet även för europeiska användare skriver The Next Web och går man in på säkerhetsinställningarna på sin profil så hittas nu ett val som heter "Legacy Contact" ("Efterlevande Kontaktperson") [länk] där man kan välja en annan person på Facebook som får tillgång till den egna profilen om man skulle avlida.

Personen som tar hand om en avliden persons Facebooksida kan pinna statusuppdateringar, svara på vänförfrågingar, uppdatera profilbilden och lite annat. Personen kommer dock inte att se den avlidne personens privata meddelanden eller ha möjlighet att posta i den avlidnes namn.

Webb, Facebook, facebook, död, överlåtelse av facebookVia TheNextWeb

Retro Så här skickade man bilder elektroniskt förr i tiden

Pre internet

Skicka bilder är något som de flesta av oss antagligen gör dagligen, det kanske handlar om att vi gör det i våra jobb, i skolor eller att vi privat laddar upp bilder i sociala medier och bloggar. Detta är något som jag antar att de flesta idag tar för givet men på 1970-talet var det inte riktigt lika lätt att skicka bilder och i klippet ovan kan ni kolla in maskinen som nyhetsbyrån United Press använde för att skicka bilder då.

Maskinen har det rätt så sexiga namnet UPI Model 16-S och som synes handlar det om en rätt så primitiv scanner som läser in fotografierna digitalt och därefter överför dem till önskad destination via en vanlig telefonlina. Det ska ha tagit runt åtta till nio minuter att skicka ett svartvit fotografi och Chris Wilkins som jobbar som fotoredaktör på den amerikanska tidningen "The Dallas Morning News" kommenterade maskinen UPI Model 16-S i en artikel 2012:
"If you were lucky enough to get a perfect telephone line for sending the picture, one color photo took a minimum of 26 minutes to transmit. Sending internationally took twice as long, sometimes up to an hour per photo."
UPI Model 16-S användes för att skicka bilder från början av 1970-talet till 1991 då det dök upp effektivare metoder för att överföra bilder elektroniskt.

Webb, Övrigt, retro, bildöverföring, pre internet

måndag

Google separerar Youtube och Google+

Nu dyker inte dina Youtube-kommentarer upp på Google+

Google+ har inte precis varit någon solskenshistoria. Mycket på grund av att Google själva inte riktigt visste vad de skulle göra med det sociala nätverket. Inom de kommande månaderna kommer Google strukturera om Google+ och som ett första steg har sökmotorjätten separerat Youtube och Google+.

På den officiella Youtube-bloggen skriver gänget att kommentarer som görs på Youtube med ditt Google+-konto kommer endast att synas på Youtube, och inte dyka upp på din Google+-profil och vice versa.

Den största nyheten kommer om några veckor. Då kommer du inte längre behöva ha ett Google+-konto för att skapa ett Youtube-konto, kommentera eller ladda upp en video. Du kommer bara behöva ditt vanliga Google-konto för att göra det. Så om du vill ta bort din Google+-profil så kan du göra det, men om du har videor på din Youtubekanal, eller gillar det nuvarande systemet, så kan det vara värt att ha kvar ditt Google+-konto.

Som sagt så kommer det ske fler ändringar hos Google+ inom de närmsta månaderna.

Webb, Google, google, plus, google+, youtubeVia The Verge

062.5°