m
15 år med Feber
Foto: Kenta

15 år med Feber
Tut i luren!

Feber / Feature

Idag har det gått 15 år sedan jag skrev min första artikel till det som vi idag lärt känna som Feber. Även om jag inte på något sätt kommer att kunna ge en komplett sammanfattning vad som hänt under de här åren så ska jag åtminstone ge det ett försök. För det har faktiskt hänt en hel del sedan Roger någon dag efter nyår 2005 undrade om inte det var dags att jag började skriva för något som han tyckte att vi skulle kalla Prylfeber.

Roger hade då sedan 2004 drivit Macfeber där det samlades ihop smått och gott från Apples värld på den tiden, något som Roger ansågs behövdes då han inte var helt nöjd med bevakningen av Apple från andra svenska källor. Roger och jag hade lärt känna varandra när vi tävlade mot varandra i Webbdesign-SM, ja det fanns tydligen ett sådant i slutet av 1900-talet, och därefter stött på varandra i lite olika sammanhang. När Roger drog igång Macfeber så kan jag ha nämnt att det borde finnas en liknande sida fast för prylar varpå han svarade att ja, då var det upp till mig att fixa det.

Sagt och gjort. 16 januari drog vi igång Macfebers syskonsajt Prylfeber vilket blev ett litet hobbyprojekt då både jag och Roger hade andra arbeten vid sidan om i den då rätt unga webbranschen, Roger designade webbsidor på en webbyrå och jag kodade webbsidor på en annan webbyrå.


iPod Nano

För att försöka förstå lite hur techbranschen såg ut på den tiden så kan nämnas att varken till exempel Twitter eller det vi idag kallar för sociala medier fanns. Facebook hade en viss närvaro genom en slags sökbara skolkataloger på amerikanska universitet. Året efter, 2006, började dock Facebook bjuda in användare utanför universitetsvärlden vilket blev början till den giganten företaget är idag.

Google hade funnits några år men hade i början av 2005 "bara" 35 procent av sökmarknaden och bland konkurrenterna hittades Yahoo med 32 procent och MSN med 16 procent av sökmarknaden. Idag har Google 76 procent av sökmarknaden och kinesiska Baidu 15 procent medan Microsofts Bing har 4 procent. Yahoo har tappat ordentligt, inte bara på sökmarknaden, och hade förra året 2 procent av världens sökningar på sina tjänster. Ehandelsjätten Amazon hade 2005 redan funnits i över tio år och hade till viss del börjat etablera en kundkrets även här i Sverige, även om företaget var långt ifrån den dominanten man är idag på ehandels-marknaden.

Ett företag som hade funnits sedan 1997 var Netflix men jag misstänker att få i Sverige hade hört talas om företaget. Det skulle dröja till 2010 innan Netflix började streama film, något som man väl får säga att företaget lyckats fenomenalt bra med. Inte heller Spotify fanns 2005, det skulle ta ytterligare två innan de började bjuda in beta-testare till sin idag världsdominerande tjänst.


Sony Ericsson K750i

iPhone fanns givetvis inte 2005 och det mest spännande från Apple det året var antagligen den lilla mediaspelaren iPod Nano. När det gällde mobiler för 15 år sedan så snackades det mest om Nokia, Sony Ericsson och Motorola. Jag själv blev mäkta förtjust i Sony Ericssons K750i och dess på den tiden feta kamera på 2 megapixel. Bland andra populära mobiler 2005 hittas gamla godingar som till exempel Nokia N90 och Motorola RAZR V3X.

3G-näten hade börjat byggas upp runt i Sverige och 2005 hade lite över 10 procent av mobilerna som såldes då stöd för den nya mobilstandarden. Fyra år senare skulle världens första 4G-nät lanseras i Stockholm och nu är det som bekant snart dags för 5G att börja rulla ut i lite större skala.


PlayStation Portable

När det gäller spelkonsoler så kan 2005 kanske ha varit det bästa året någonsin för sådana. Då släppte Sony Playstation Portable och Nintendo släppte både Nintendo DS och Gameboy Micro. Förutom det så presenterade Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 medan Nintendo visade upp något som man kallade för Nintendo Revolution, konsolen som blev Nintendo Wii när den släpptes på marknaden året efter.

Jag själv körde på den tiden Windows XP och hade väl egentligen inga planer på att överge varken Windows eller Microsoft. Sen kom dock Windows Vista och efter lite övertalning från Rogers håll så införskaffade jag min första Macbook något år efter vi började arbeta professionellt med Feber. Sedan dess har jag varit Apple och macOS troget även om jag de senaste åren ofta sagt till mig själv att jag borde börja köra lite Windows 10. Så har dock inte blivit fallet ännu.

I en gammal årskrönika från 2005 skrev jag bland annat om året som gått:

Trender
Jag buzzwordar lite. IP-telefoni, TV i mobilen, bloggar, Firefox, DAB-döden, övervakning, Web2.0, Kina, poker, RSS.

Detta var alltså förutsättningarna som Feber föddes ur och 2005 drog vi även igång Spelfeber, Bilfeber, Reklamfeber samt iPodfeber tillsammans med andra entusiaster som precis som vi ville skriva om sina intressen på hobbybasis.

Detta rullade på förhållandevis bra och 2006 drog vi igång ett företag, blev typ omgående uppköpta av Bonnier och fick med det tillgång till domänen Feber.se. Och där etablerades väl det som idag är Feber.

Vi har genom åren försökt hålla fast vid vårt grundkoncept vilket varit att skriva korta artiklar, gärna med stora bilder och videoklipp, som publiceras i kronologisk ordning med möjlighet för er läsare att kommentera. Det handlade med andra ord om det som vi, och en del andra, definierade som "bloggar". Bloggar blev dock genom åren tyvärr en definition som många förknippade med personliga inlägg av och om bloggskribenten själv, det som senare till viss del blev det som vi idag kallar för influencerbranschen. 2005 startade för övrig den då 14-åriga Isabella Löwengrip sin personliga blogg Blondinbella och man kan väl till viss del säga att det var startskottet till det som senare blev influencerbranschen i Sverige.


Nokia N90

Det har som sagt hänt en hel del på techfronten de senaste 15 åren och att försöka sammanfatta det här skulle vara omöjligt. Vad vi dock sett är att många av de ämnen och prylar som vi, och andra tech-publikationer, i det närmast var ensamma att rapportera om för 15 år sedan nu även har fått ta rätt stor plats i så kallad mainstreama-meda. Detta är givetvis inte konstigt givet att prylar, digitala tjänster och annan teknik nu är så integrerade i våra liv att jag misstänker att en del av er lite yngre undrar om vi levde på stenåldern 2005.

Så var givetvis inte fallet och jag tyckte att de tekniska framstegen gick oerhört snabbt redan då även om det inte kanske riktigt går att jämföra med hur det är idag. Personligen kan jag tycka att branschen var lite roligare för 15 år sedan då allt kändes lite mer hanterbart och det mest var människor i en rätt liten krets som hade koll på, och var intresserade av, det vi skrev om. Framför allt kändes det som om många företag testade lite mer "galna" grejer än vad företag oftast gör idag. En telefon är idag i stort sett alltid en svart fyrkant. Inte en Nokia N-Gage. Mångfalden av företag kändes även den större och även om det fanns tech-jättar redan 2005 så hade de inte tagit över marknaden så fullständigt som jag känner att de till viss del gjort idag.


Nokia N-Gage

Jag är dock inte bitter och ska absolut inte klaga. På grund av att intresset för teknik och prylar växte så växte även Feber. Jag och Roger kunde redan 2006 lämna våra "riktiga" jobb och satsa fullt ut på vår hobby. Förutom det så fick vi möjlighet att börja avlöna våra skribenter utan vilka det hade varit omöjligt att utveckla Feber till vad det har blivit idag.

2005 startade Feber sin resa från har gått från att vara en väldigt nischad sajt som 2004 bara skrev om Apple för att 2005 även börja skriva om lite andra prylar. Nu så här 15 år senare skriver vi givetvis fortfarande en hel del om Apple och prylar men genom årens lopp har Feber som bekant utökats med att även handla om så mycket mer. Idag skriver vi även om gaming, bilar, internet, vetenskap, rymden, robotar, artificiell intelligens och en del samhällsfrågor som gått att koppla till teknik eller annat vi traditionellt sett har skrivit om.

Det här har rent yrkesmässigt varit de 15 bästa åren av mitt liv även om jag älskade att programmera med. Feber har gett mig så mycket upplevelser, kunskap, erfarenheter och vänner de här åren. Och det har jag fått lön för. Mycket märkligt men givetvis fantastiskt roligt och något som jag antagligen inte kunde ana i min vildaste fantasi när jag lärde känna Roger i den rätt dimmiga dotcom-svängen för över 20 år sedan.


Xbox 360

Så det har varit en så kallad "wild ride" de senaste åren och för min del får det gärna fortsätta i någorlunda liknande stil i åtminstone 15 år till. Sedan förra året så har vi även lämnat Bonnier och kan på riktigt kallas oss "indie" igen. Det första året utanför Bonnier-sfären funkade riktigt bra och jag ser med tillförsikt fram emot 2020 men utgår från att det kommer att bli fantastiskt bra.

Jag vill med den här krönikan tacka Roger samt givetvis alla skribenter och andra som på något sätt har arbetat med Feber under de här åren, ni är och har varit guld! Det absolut största tacket vill jag rikta till er läsare som oftast är väldigt initierade i ämnena vi skriver om. Jag lär mig i stort sett dagligen saker som ni diskuterar i kommentarerna. Förutom det så har ni givetvis sett till så att Feber har haft tillräckligt med besökare för att fungera rent ekonomiskt vilket har gjort att vi har kunnat göra vår hobby till ett yrke, något som jag vet är få förunnat. Och något som jag är extremt tacksam för!

Stort tack för de senaste 15 åren och hoppas vi hänger ihop många år framöver! <3

ps. Om någon orkat läsa ända hit och undrar vilken som var den första artikeln jag skrev så blir säkert ingen förvånad när jag säger att den handlade om en robot. ds.

ps 2. Jag tar lite semester. ds 2.

Läs mer
82.3°
0

15 år med Feber

Tut i luren!

I morgon är det betadags för Halo Infinite
För Halo Insider-folket

I morgon kommer 343 Industries dra igång det första betatestet för flerspelardelen för Halo Infinite. Detta test kommer dra igång i morgon kväll klockan 23:00 och pågå fram till söndagen den 1 augusti. Inbjudningar har börjat skickas ut så man borde få veta om man får vara med och leka inom kort. Det är dock endast folk som är med i Halo Insider som kommer få någon inbjudan denna gång. Om du inte fick någon inbjudan denna gång men vill ha chansen att delta i framtida betatest så kan du anmäla dig till Halo Insider-programmet via länken nedan. Hur som helst kan man nog räkna med att få se massvis med gameplay från spelets flerspelardel under helgen. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Waze blir lite smartare efter ny uppdatering
Trafikappen kan varna för köer innan du ens satt dig i bilen

Googles trafikapp Waze har släppt en lite lite större uppdatering som antagligen kan vara användbara för trafikanterna som förlitar sig på den. I den nya uppdateringen kommer Waze redan på startsidan varna för trafikstockningar som kanske förkommer på de vägarna som användaren vanligtvis brukar köra. Appen kommer att rekommendera alternativa vägar om den anser att så krävs. Det kommer även att finnas förklaringar till varför Waze väljer en annan väg än den som användaren vanligtvis brukar köra. Den nya versionen av Waze har redan börjar rulla ut till iOS och Android. Har du inte redan fått den så lär den dyka upp inom kort. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Cooking With Paris
Japp, den Paris

Netflix är inte direkt rädda för att producera märkliga tv-serier och den kommande serien Cooking With Paris är väl ännu ett exempel på detta. Serien baseras i grund på Råttatouille-citatet "Vem som helst kan laga mat". Ett uttalande som då testas genom att låta dokusåpastjärnan Paris Hilton laga diverse rätter åt hennes kändisgäster. Seriens sex avsnitt har premiär den 4 augusti. Tumnagel
36.0°
+
Frode Wikesjö
0

BMW visar upp fraktcykeln Dynamic Cargo
Eldrivet koncept som verkar najs

BMW har visat upp den trehjuliga elcyklen Dynamic Cargo vilken man tänker sig skulle kunna fungera fint för olika typer av transporter på kortare sträckor i stadsmiljö. Dynamic Cargo är försedd med ett batteri som ger den en räckvidd på 20 km men det går givetvis även att använda pedalerna om man vill ta sig längre än så. Det finns en rad olika tillbehör som gör det möjligt att frakta surfbrädor, barn och annat på den trehjuliga cykeln. Dynamic Cargo är än så länge bara ett koncept. Huruvida BMW planerar att någon gång släppa den på marknaden återstår att se. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Nine Perfect Strangers
Miniserie om mindfullness-retreat som spårar ur

Här kommer ännu en trailer för Hulus rysardrama Nine Perfect Strangers som börjar sändas nästa månad. I miniserien får vi se Nicole Kidman i rollen som Masha, en karismatisk kvinna som leder ett mindfullness-retreat med nio deltagare. Det verkar dock som om Masha inte bara har mindfullness i planerna för deltagarna och det hela ser ut att utveckla sig åt det lite rysligare hållet. Nine Perfect Strangers börjar sändas på Hulu 18 augusti. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Föroreningar färgar sjö rosa i Argentina
Industrier anklagas för att inte rena sina utsläpp

Klippet ovan visar bilder från Corfosjön i Argentina vilken har färgats rosa på grund av utsläpp från närliggande fiskindustrier. Färgen på sjön tros ha uppstått på grund av att fiskindustrierna inte renat sina utsläpp, något som gjort att konserveringsmedlet natriumsulfit släppts ut i sjön och färgat denna rosa. Enligt miljöchefen i Chubut-provinsen där Corfosjön ligger så ska den rosa färgen vara ofarlig och försvinna inom några dagar. Tumnagel
33.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Activison Blizzard-anställda planerar strejk i dag
För att protestera mot ledningens hantering av sexuella trakasserier

För att visa sitt missnöje med hur Activision Blizzard-ledningen hanterat anklagelserna om sexuella trakaswserier planerar anställda på speljätten att strejka i dag. De anställda som planerar denna strejk kommer samlas utanför Blizzards entré för att kräver att ledningen ska införa nya regler som ska motverka den "grabbiga" kultur och istället säkerställa en inkluderande arbetsmiljö för alla anställda. Strejken förväntas påbörjas 18:00 svensk tid och det återstår väl att se om den kommer ha någon effekt. Activision Blizzard-bossen, Bobby Kotick, skickade dock natten till i dag ut ett brev till alla anställda där han skrev att företagets respons till stämningen har varit tondöv och att de kommer göra ett bättre jobb att lyssna på sina anställda i framtiden. Han skrev också att de ska forstätta undersöka varje anklagelse och att de inte kommer tveka att vidta avgörande åtgärder. Activison Blizzard ska nu också ha anlitat advokatfirman WilmerHale som omedelbart ska överse företagets policys. Tumnagel
44.5°
+
Frode Wikesjö
0

Del två i sagan om Polestar-konceptet
Dags vid lermodellen

Polestar är redo att hitta sin egen stil nu och för att peka ut den riktningen så tog man fram Polestar Precept. Helt enkelt ett koncept som visar hur framtidens Polestar-bilar kommer att se ut. Det här är del två i hur konceptet kom till och nu har vi börjat leka med lera. Precept kanske kommer som riktigt bil någongång, men först ska Polestar 3 se dagens ljus. Del ett av den här serien, mer om konceptet och om Polestar 3 kan ni läsa nedan. Tumnagel
42.5°
+
Roger Åberg
0

Jobys eVTOL-plan har gjort en flygning på 250 kilometer
Tror att det är längsta flighten som gjorts med den typen av flygplan

Den amerikanska flygplanstillverkaren Joby Aviation skriver i ett pressmeddelande att man nu har genomfört en flygning på 154 miles (cirka 247 kilometer) med eldrivna VTOL-flygplan. Joby tror att det är den längsta flygningen som genomförts med ett elektriskt flygplan som kan starta och landa vertikalt. Flygningen genomfördes genom att flygplanet flög elva varv på en förutbestämd rutt vid Jobys Electric Flight Base utanför Big Sur i Kalifornien. Totalt befanns sig flygplanet i luften en timma och 17 minuter. Joby började utveckla elektriska VTOL-flygplan 2015 och har bland annat tagit in finansiering från Toyota och Intel. I slutet av förra året köpte Joby upp Ubers flygverksamhet Uber Elevate och man siktar nu på att dra igång en flygtaxi-tjänst med sina eVTOL-flygplan någon gång under 2024. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facebook startar division som ska bygga Metaverse
Framtidens virtuella megavärld

Facebook Reality Labs skriver i ett inlägg på Facebook att de nu startar en division som ska bidra till utvecklingen av det som kallas för "Metaverse", en slags plattform som är tänkt att koppla samman en lång rad virtuella världar med varandra såväl som förlänga den virtuella verkligheten ut i den fysiska verkligheten. Detta är något som sker efter det att Facebooks vd Mark Zuckerberg i en lång intervju med Casey Newton talat sig varm för Metaverse. I intervjun säger Zuckerberg bland annat om Metaverse: "This is a big topic. The metaverse is a vision that spans many companies — the whole industry. You can think about it as the successor to the mobile internet. And it’s certainly not something that any one company is going to build, but I think a big part of our next chapter is going to hopefully be contributing to building that, in partnership with a lot of other companies and creators and developers. But you can think about the metaverse as an embodied internet, where instead of just viewing content — you are in it. And you feel present with other people as if you were in other places, having different experiences that you couldn’t necessarily do on a 2D app or webpage, like dancing, for example, or different types of fitness." Huruvida Metaverse blir framtidens grej återstår att se men Zuckerberg är absolut inte ensam om att tro det. Epic Games vd Tim Sweeney har under en längre tid snackat om planer på att skapa ett framtida Metaverse och allt det inkluderar. Vill ni läsa in er lite mer på Metaverse så skrev riskkapitalisten Matthew Ball en längre artikel om detta förra året vilken hittas här. Tidigare i är släppte han uppdatering i nio delar som hittas här. Apropå meta så kan ni ovan kolla in när Casey Newton intervjuas om när han intervjuade Mark Zuckerberg angående Metaverse. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

HMD Global släpper tre nya Nokia-telefoner
Roberto Carlos approves

HMD Global har nu lanserat tre nya mobiler under Nokia-namnet där fokuset för samtliga ligger på tålighet. Den första modellen är Nokia XR20 och den är så pass tålig att den är certifierad att tåla ett fall från 180 centimeter höjd. En annan trevlig grej är att man får byta skärmen gratis om man lyckas ha sönder den under första året. Glaset i den 6,67-tum stora skärmen är Gorilla Glass Victus så man får nog ta i lite om man ska ha sönder den, Vattentåligheten är IP68 vilket innebär att man borde kunna tappa den i vatten men att man inte ska simma med den. Inne i telefonen hittar man en Snapdragon 480, 4GB RAM, 64GB lagringsminne, en kamera på 48 megapixel, ett 4630 mAh-batteri som kan laddas trådlöst och stöd för 5G. XR20 kostar 5 500 kronor men om man vill ha 6GM RAM och 128GB internminne så får du istället betala 6 300 kronor när den väl släpps under nästa vecka. Den andra modellen är C30 vilket är en budgetlur med en 6,82-tum stor skärm och ett batteri på 6000 mAh respektive. Telefonen använder den avskalade Android-versionen Android Go och har en prislapp på 1 000 kronor. Sist, men inte minst, lanserar man också en ny knapptelefon med Nokia 6310. Precis som telefonen som den är baserad på har den endast GSM-uppkoppling. Telefonen har en skärm på 2,8 tum och använder sig av Series 30-operativsystemet. Den är också rätt billig då den endast kostar 400 kronor. Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Nintendo stänger ner Dr. Mario World
Dags att säga hejdå till Doktor Mario i mobilen

Nintendo har meddelat att man kommer att stänga ner mobilspelet Dr. Mario World i höst. Pusselspelet Dr. Mario World släpptes för cirka två år sedan och ser inte ut att ha blivit någon hit bland mobilspelarna. Enligt data från SensorTower så var Dr. Mario World det av Nintendos mobilspel som gick allra sämst. Det har lett till att spelet nu blir det första mobilspelet som Nintendo tar bort från marknaden. Dr. Mario World stängs ner 1 november och den virtuella diamant-valutan som används i spelet slutar säljas idag. Har ni aldrig spelet Dr. Mario World så kan ni kolla in vad ni missat i trailern här nedanför. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

United köper elektriska flygplan från svenska Heart Aerospace
100 stycken

Reuters rapporterar att det amerikanska flygblolaget United Airlines under gårdagen meddelade att de definitivt kommer köpa hundra stycken ES-19 elplan från svenska Heart Aerospace. Detta för att United ser en stor potential för batteridrivna flygplan för regionala rutter. Dessa flygplan ska då användas för korta stads- eller pendelturer där det annars inte är lönsamt att använda bränsledrivna flygplan. "With a lower cost profile you can bring back more smaller markets than were possible with the higher cost of a jet-fueled aircraft," Flygplanen har plats för 19 passagerare och hur mycket de betalade för ordern är för tillfället okänt. United räknar med att börja använda dessa flygplan under 2026. Tumnagel
50.8°
+
Frode Wikesjö
0

Både intäkt och vinst ökar för Microsoft
Går framåt i de flesta segmenten

Microsoft postade igår resultatet för sitt fjärde kvartal och, precis som för de flesta av världens stora techföretag, så pekade siffrorna uppåt. Under kvartalet hade Microsoft en intäkt på 46,2 miljarder dollar vilket är en ökning med 21 procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Vinsten drog även den i väg och stannade på 16,5 miljarder dollar, en ökning med 47 procent jämfört med samma år. De flesta av Microsofts segment fick se en ökad omsättning förutom Surface-segmentet som sjönk med 20 procent jämfört med samma period förra året samt Xbox-segmentet som minskade med 4 procent. Tumnagel
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alphabet drog in 62 miljarder dollar under årets andra kvartal
Googles moderföretag fortsätter att dra in deg

Googles moderföretaget Alphabet var ett av alla de stora techföretag som presenterade sin kvartalsrapport under gårdagen. Alphabet hade under deras andra kvartal en intäkt på 61,9 miljarder dollar vilket var en ökning med 62 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten steg från 7 miljarder dollar förra årets andra kvartal till 18,5 miljarder dollar för andra kvartalet 2021, en ökning med hela 165 procent. Utav Alphabets intäkter kom över 50 miljarder dollar, det vill säga runt 80 procent av Alphabets totala intäkter för kvartalet, från Googles olika annonstjänster. Tumnagel
34.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple gör rekordvinst under sitt tredje kvartal
iPhone stod för halva omsättningen

Apple presenterade igår sin kvartalsrapport för deras tredje kvartal och det ser ut att gå fortsatt bra för världens högst värderade publika aktiebolag. Under kvartalet drog Apple in 81,4 miljarder dollar och en gjorde en vinst på 21,7 miljarder dollar. Av intäkterna stod iPhone för 39,6 miljarder dollar och sammanlagt hade Apple en intäktsökning på 36 procent jämfört med samma kvartal förra året. Vinsten var en ökning med 93 procent jämfört med samma period för ett år sedan. Apples vd Tim Cook säger i en kommentar om resultatet för bolagets tredje kvartal: "This quarter, our teams built on a period of unmatched innovation by sharing powerful new products with our users, at a time when using technology to connect people everywhere has never been more important. We’re continuing to press forward in our work to infuse everything we make with the values that define us — by inspiring a new generation of developers to learn to code, moving closer to our 2030 environment goal, and engaging in the urgent work of building a more equitable future." Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du spela Microsoft Flight Simulator på Xbox
Utan extra kostnad om du har Game Pass

I dag släppte Microsoft sitt Microsoft Flight Simulator på Xbox vilket ju är trevligt för alla som är sugna på att spela det där. Tydligen ska Xbox-versionen vara riktigt bra och erbjuda ett bra gränssnitt anpassat för kontrollen. Så om du är sugen på att flyga lite flygplan på konsol så är det bara till att plocka hem det via länken nedan. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

Jony Ive startar nytt klimatinitiativ
Med Prins Charles och Royal College of Art

Den före detta Apple-designern Jony Ive har med Prinsen av Wales samarbetat på ett initiativ som ska få studenter från Royal College of Art att komma med designförslag som hjälper att hantera klimatförändringarna. Projektet som är döpt till Terra Carta Design Lab, är tänkt att få designstudenter att skapa högeffektiva och billiga lösningar för natur, människor och planet. Projektet har som mål att skapa en gestaltning av ett koncept som demonstrerar hur design, konst, vetenskap och ingenjörskonst kan bidra till att hitta lösningar på klimatförändringarna. Projektet startades nu i lördags och ska pågå i 100 dagar. Finalister med de bästa idéerna ska tillkännages under FN:s klimatkonferens (COP26) i november och en vinnare ska utses 2022. Tumnagel
43.7°
+
Hugo Engström
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
99kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
79kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
41kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
77kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
83kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
20kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
4kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
106kg
+
Roger Åberg