15 år med Feber
Tut i luren!
Idag har det gått 15 år sedan jag skrev min första artikel till det som vi idag lärt känna som Feber. Även om jag inte på något sätt kommer att kunna ge en komplett sammanfattning vad som hänt under de här åren så ska jag åtminstone ge det ett försök. För det har faktiskt hänt en hel del sedan Roger någon dag efter nyår 2005 undrade om inte det var dags att jag började skriva för något som han tyckte att vi skulle kalla Prylfeber.
Roger hade då sedan 2004 drivit Macfeber där det samlades ihop smått och gott från Apples värld på den tiden, något som Roger ansågs behövdes då han inte var helt nöjd med bevakningen av Apple från andra svenska källor. Roger och jag hade lärt känna varandra när vi tävlade mot varandra i Webbdesign-SM, ja det fanns tydligen ett sådant i slutet av 1900-talet, och därefter stött på varandra i lite olika sammanhang. När Roger drog igång Macfeber så kan jag ha nämnt att det borde finnas en liknande sida fast för prylar varpå han svarade att ja, då var det upp till mig att fixa det.
Sagt och gjort. 16 januari drog vi igång Macfebers syskonsajt Prylfeber vilket blev ett litet hobbyprojekt då både jag och Roger hade andra arbeten vid sidan om i den då rätt unga webbranschen, Roger designade webbsidor på en webbyrå och jag kodade webbsidor på en annan webbyrå.
iPod Nano
För att försöka förstå lite hur techbranschen såg ut på den tiden så kan nämnas att varken till exempel Twitter eller det vi idag kallar för sociala medier fanns. Facebook hade en viss närvaro genom en slags sökbara skolkataloger på amerikanska universitet. Året efter, 2006, började dock Facebook bjuda in användare utanför universitetsvärlden vilket blev början till den giganten företaget är idag.
Google hade funnits några år men hade i början av 2005 "bara" 35 procent av sökmarknaden och bland konkurrenterna hittades Yahoo med 32 procent och MSN med 16 procent av sökmarknaden. Idag har Google 76 procent av sökmarknaden och kinesiska Baidu 15 procent medan Microsofts Bing har 4 procent. Yahoo har tappat ordentligt, inte bara på sökmarknaden, och hade förra året 2 procent av världens sökningar på sina tjänster. Ehandelsjätten Amazon hade 2005 redan funnits i över tio år och hade till viss del börjat etablera en kundkrets även här i Sverige, även om företaget var långt ifrån den dominanten man är idag på ehandels-marknaden.
Ett företag som hade funnits sedan 1997 var Netflix men jag misstänker att få i Sverige hade hört talas om företaget. Det skulle dröja till 2010 innan Netflix började streama film, något som man väl får säga att företaget lyckats fenomenalt bra med. Inte heller Spotify fanns 2005, det skulle ta ytterligare två innan de började bjuda in beta-testare till sin idag världsdominerande tjänst.
Sony Ericsson K750i
iPhone fanns givetvis inte 2005 och det mest spännande från Apple det året var antagligen den lilla mediaspelaren iPod Nano. När det gällde mobiler för 15 år sedan så snackades det mest om Nokia, Sony Ericsson och Motorola. Jag själv blev mäkta förtjust i Sony Ericssons K750i och dess på den tiden feta kamera på 2 megapixel. Bland andra populära mobiler 2005 hittas gamla godingar som till exempel Nokia N90 och Motorola RAZR V3X.
3G-näten hade börjat byggas upp runt i Sverige och 2005 hade lite över 10 procent av mobilerna som såldes då stöd för den nya mobilstandarden. Fyra år senare skulle världens första 4G-nät lanseras i Stockholm och nu är det som bekant snart dags för 5G att börja rulla ut i lite större skala.
PlayStation Portable
När det gäller spelkonsoler så kan 2005 kanske ha varit det bästa året någonsin för sådana. Då släppte Sony Playstation Portable och Nintendo släppte både Nintendo DS och Gameboy Micro. Förutom det så presenterade Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 medan Nintendo visade upp något som man kallade för Nintendo Revolution, konsolen som blev Nintendo Wii när den släpptes på marknaden året efter.
Jag själv körde på den tiden Windows XP och hade väl egentligen inga planer på att överge varken Windows eller Microsoft. Sen kom dock Windows Vista och efter lite övertalning från Rogers håll så införskaffade jag min första Macbook något år efter vi började arbeta professionellt med Feber. Sedan dess har jag varit Apple och macOS troget även om jag de senaste åren ofta sagt till mig själv att jag borde börja köra lite Windows 10. Så har dock inte blivit fallet ännu.
I en gammal årskrönika från 2005 skrev jag bland annat om året som gått:
Trender
Jag buzzwordar lite. IP-telefoni, TV i mobilen, bloggar, Firefox, DAB-döden, övervakning, Web2.0, Kina, poker, RSS.
Detta var alltså förutsättningarna som Feber föddes ur och 2005 drog vi även igång Spelfeber, Bilfeber, Reklamfeber samt iPodfeber tillsammans med andra entusiaster som precis som vi ville skriva om sina intressen på hobbybasis.
Detta rullade på förhållandevis bra och 2006 drog vi igång ett företag, blev typ omgående uppköpta av Bonnier och fick med det tillgång till domänen Feber.se. Och där etablerades väl det som idag är Feber.
Vi har genom åren försökt hålla fast vid vårt grundkoncept vilket varit att skriva korta artiklar, gärna med stora bilder och videoklipp, som publiceras i kronologisk ordning med möjlighet för er läsare att kommentera. Det handlade med andra ord om det som vi, och en del andra, definierade som "bloggar". Bloggar blev dock genom åren tyvärr en definition som många förknippade med personliga inlägg av och om bloggskribenten själv, det som senare till viss del blev det som vi idag kallar för influencerbranschen. 2005 startade för övrig den då 14-åriga Isabella Löwengrip sin personliga blogg Blondinbella och man kan väl till viss del säga att det var startskottet till det som senare blev influencerbranschen i Sverige.
Nokia N90
Det har som sagt hänt en hel del på techfronten de senaste 15 åren och att försöka sammanfatta det här skulle vara omöjligt. Vad vi dock sett är att många av de ämnen och prylar som vi, och andra tech-publikationer, i det närmast var ensamma att rapportera om för 15 år sedan nu även har fått ta rätt stor plats i så kallad mainstreama-meda. Detta är givetvis inte konstigt givet att prylar, digitala tjänster och annan teknik nu är så integrerade i våra liv att jag misstänker att en del av er lite yngre undrar om vi levde på stenåldern 2005.
Så var givetvis inte fallet och jag tyckte att de tekniska framstegen gick oerhört snabbt redan då även om det inte kanske riktigt går att jämföra med hur det är idag. Personligen kan jag tycka att branschen var lite roligare för 15 år sedan då allt kändes lite mer hanterbart och det mest var människor i en rätt liten krets som hade koll på, och var intresserade av, det vi skrev om. Framför allt kändes det som om många företag testade lite mer "galna" grejer än vad företag oftast gör idag. En telefon är idag i stort sett alltid en svart fyrkant. Inte en Nokia N-Gage. Mångfalden av företag kändes även den större och även om det fanns tech-jättar redan 2005 så hade de inte tagit över marknaden så fullständigt som jag känner att de till viss del gjort idag.
Nokia N-Gage
Jag är dock inte bitter och ska absolut inte klaga. På grund av att intresset för teknik och prylar växte så växte även Feber. Jag och Roger kunde redan 2006 lämna våra "riktiga" jobb och satsa fullt ut på vår hobby. Förutom det så fick vi möjlighet att börja avlöna våra skribenter utan vilka det hade varit omöjligt att utveckla Feber till vad det har blivit idag.
2005 startade Feber sin resa från har gått från att vara en väldigt nischad sajt som 2004 bara skrev om Apple för att 2005 även börja skriva om lite andra prylar. Nu så här 15 år senare skriver vi givetvis fortfarande en hel del om Apple och prylar men genom årens lopp har Feber som bekant utökats med att även handla om så mycket mer. Idag skriver vi även om gaming, bilar, internet, vetenskap, rymden, robotar, artificiell intelligens och en del samhällsfrågor som gått att koppla till teknik eller annat vi traditionellt sett har skrivit om.
Det här har rent yrkesmässigt varit de 15 bästa åren av mitt liv även om jag älskade att programmera med. Feber har gett mig så mycket upplevelser, kunskap, erfarenheter och vänner de här åren. Och det har jag fått lön för. Mycket märkligt men givetvis fantastiskt roligt och något som jag antagligen inte kunde ana i min vildaste fantasi när jag lärde känna Roger i den rätt dimmiga dotcom-svängen för över 20 år sedan.
Xbox 360
Så det har varit en så kallad "wild ride" de senaste åren och för min del får det gärna fortsätta i någorlunda liknande stil i åtminstone 15 år till. Sedan förra året så har vi även lämnat Bonnier och kan på riktigt kallas oss "indie" igen. Det första året utanför Bonnier-sfären funkade riktigt bra och jag ser med tillförsikt fram emot 2020 men utgår från att det kommer att bli fantastiskt bra.
Jag vill med den här krönikan tacka Roger samt givetvis alla skribenter och andra som på något sätt har arbetat med Feber under de här åren, ni är och har varit guld! Det absolut största tacket vill jag rikta till er läsare som oftast är väldigt initierade i ämnena vi skriver om. Jag lär mig i stort sett dagligen saker som ni diskuterar i kommentarerna. Förutom det så har ni givetvis sett till så att Feber har haft tillräckligt med besökare för att fungera rent ekonomiskt vilket har gjort att vi har kunnat göra vår hobby till ett yrke, något som jag vet är få förunnat. Och något som jag är extremt tacksam för!
Stort tack för de senaste 15 åren och hoppas vi hänger ihop många år framöver! <3
ps. Om någon orkat läsa ända hit och undrar vilken som var den första artikeln jag skrev så blir säkert ingen förvånad när jag säger att den handlade om en robot. ds.
ps 2. Jag tar lite semester. ds 2.