m
15 år med Feber
Foto: Kenta

15 år med Feber
Tut i luren!

Feber / Feature

Idag har det gått 15 år sedan jag skrev min första artikel till det som vi idag lärt känna som Feber. Även om jag inte på något sätt kommer att kunna ge en komplett sammanfattning vad som hänt under de här åren så ska jag åtminstone ge det ett försök. För det har faktiskt hänt en hel del sedan Roger någon dag efter nyår 2005 undrade om inte det var dags att jag började skriva för något som han tyckte att vi skulle kalla Prylfeber.

Roger hade då sedan 2004 drivit Macfeber där det samlades ihop smått och gott från Apples värld på den tiden, något som Roger ansågs behövdes då han inte var helt nöjd med bevakningen av Apple från andra svenska källor. Roger och jag hade lärt känna varandra när vi tävlade mot varandra i Webbdesign-SM, ja det fanns tydligen ett sådant i slutet av 1900-talet, och därefter stött på varandra i lite olika sammanhang. När Roger drog igång Macfeber så kan jag ha nämnt att det borde finnas en liknande sida fast för prylar varpå han svarade att ja, då var det upp till mig att fixa det.

Sagt och gjort. 16 januari drog vi igång Macfebers syskonsajt Prylfeber vilket blev ett litet hobbyprojekt då både jag och Roger hade andra arbeten vid sidan om i den då rätt unga webbranschen, Roger designade webbsidor på en webbyrå och jag kodade webbsidor på en annan webbyrå.


iPod Nano

För att försöka förstå lite hur techbranschen såg ut på den tiden så kan nämnas att varken till exempel Twitter eller det vi idag kallar för sociala medier fanns. Facebook hade en viss närvaro genom en slags sökbara skolkataloger på amerikanska universitet. Året efter, 2006, började dock Facebook bjuda in användare utanför universitetsvärlden vilket blev början till den giganten företaget är idag.

Google hade funnits några år men hade i början av 2005 "bara" 35 procent av sökmarknaden och bland konkurrenterna hittades Yahoo med 32 procent och MSN med 16 procent av sökmarknaden. Idag har Google 76 procent av sökmarknaden och kinesiska Baidu 15 procent medan Microsofts Bing har 4 procent. Yahoo har tappat ordentligt, inte bara på sökmarknaden, och hade förra året 2 procent av världens sökningar på sina tjänster. Ehandelsjätten Amazon hade 2005 redan funnits i över tio år och hade till viss del börjat etablera en kundkrets även här i Sverige, även om företaget var långt ifrån den dominanten man är idag på ehandels-marknaden.

Ett företag som hade funnits sedan 1997 var Netflix men jag misstänker att få i Sverige hade hört talas om företaget. Det skulle dröja till 2010 innan Netflix började streama film, något som man väl får säga att företaget lyckats fenomenalt bra med. Inte heller Spotify fanns 2005, det skulle ta ytterligare två innan de började bjuda in beta-testare till sin idag världsdominerande tjänst.


Sony Ericsson K750i

iPhone fanns givetvis inte 2005 och det mest spännande från Apple det året var antagligen den lilla mediaspelaren iPod Nano. När det gällde mobiler för 15 år sedan så snackades det mest om Nokia, Sony Ericsson och Motorola. Jag själv blev mäkta förtjust i Sony Ericssons K750i och dess på den tiden feta kamera på 2 megapixel. Bland andra populära mobiler 2005 hittas gamla godingar som till exempel Nokia N90 och Motorola RAZR V3X.

3G-näten hade börjat byggas upp runt i Sverige och 2005 hade lite över 10 procent av mobilerna som såldes då stöd för den nya mobilstandarden. Fyra år senare skulle världens första 4G-nät lanseras i Stockholm och nu är det som bekant snart dags för 5G att börja rulla ut i lite större skala.


PlayStation Portable

När det gäller spelkonsoler så kan 2005 kanske ha varit det bästa året någonsin för sådana. Då släppte Sony Playstation Portable och Nintendo släppte både Nintendo DS och Gameboy Micro. Förutom det så presenterade Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 medan Nintendo visade upp något som man kallade för Nintendo Revolution, konsolen som blev Nintendo Wii när den släpptes på marknaden året efter.

Jag själv körde på den tiden Windows XP och hade väl egentligen inga planer på att överge varken Windows eller Microsoft. Sen kom dock Windows Vista och efter lite övertalning från Rogers håll så införskaffade jag min första Macbook något år efter vi började arbeta professionellt med Feber. Sedan dess har jag varit Apple och macOS troget även om jag de senaste åren ofta sagt till mig själv att jag borde börja köra lite Windows 10. Så har dock inte blivit fallet ännu.

I en gammal årskrönika från 2005 skrev jag bland annat om året som gått:

Trender
Jag buzzwordar lite. IP-telefoni, TV i mobilen, bloggar, Firefox, DAB-döden, övervakning, Web2.0, Kina, poker, RSS.

Detta var alltså förutsättningarna som Feber föddes ur och 2005 drog vi även igång Spelfeber, Bilfeber, Reklamfeber samt iPodfeber tillsammans med andra entusiaster som precis som vi ville skriva om sina intressen på hobbybasis.

Detta rullade på förhållandevis bra och 2006 drog vi igång ett företag, blev typ omgående uppköpta av Bonnier och fick med det tillgång till domänen Feber.se. Och där etablerades väl det som idag är Feber.

Vi har genom åren försökt hålla fast vid vårt grundkoncept vilket varit att skriva korta artiklar, gärna med stora bilder och videoklipp, som publiceras i kronologisk ordning med möjlighet för er läsare att kommentera. Det handlade med andra ord om det som vi, och en del andra, definierade som "bloggar". Bloggar blev dock genom åren tyvärr en definition som många förknippade med personliga inlägg av och om bloggskribenten själv, det som senare till viss del blev det som vi idag kallar för influencerbranschen. 2005 startade för övrig den då 14-åriga Isabella Löwengrip sin personliga blogg Blondinbella och man kan väl till viss del säga att det var startskottet till det som senare blev influencerbranschen i Sverige.


Nokia N90

Det har som sagt hänt en hel del på techfronten de senaste 15 åren och att försöka sammanfatta det här skulle vara omöjligt. Vad vi dock sett är att många av de ämnen och prylar som vi, och andra tech-publikationer, i det närmast var ensamma att rapportera om för 15 år sedan nu även har fått ta rätt stor plats i så kallad mainstreama-meda. Detta är givetvis inte konstigt givet att prylar, digitala tjänster och annan teknik nu är så integrerade i våra liv att jag misstänker att en del av er lite yngre undrar om vi levde på stenåldern 2005.

Så var givetvis inte fallet och jag tyckte att de tekniska framstegen gick oerhört snabbt redan då även om det inte kanske riktigt går att jämföra med hur det är idag. Personligen kan jag tycka att branschen var lite roligare för 15 år sedan då allt kändes lite mer hanterbart och det mest var människor i en rätt liten krets som hade koll på, och var intresserade av, det vi skrev om. Framför allt kändes det som om många företag testade lite mer "galna" grejer än vad företag oftast gör idag. En telefon är idag i stort sett alltid en svart fyrkant. Inte en Nokia N-Gage. Mångfalden av företag kändes även den större och även om det fanns tech-jättar redan 2005 så hade de inte tagit över marknaden så fullständigt som jag känner att de till viss del gjort idag.


Nokia N-Gage

Jag är dock inte bitter och ska absolut inte klaga. På grund av att intresset för teknik och prylar växte så växte även Feber. Jag och Roger kunde redan 2006 lämna våra "riktiga" jobb och satsa fullt ut på vår hobby. Förutom det så fick vi möjlighet att börja avlöna våra skribenter utan vilka det hade varit omöjligt att utveckla Feber till vad det har blivit idag.

2005 startade Feber sin resa från har gått från att vara en väldigt nischad sajt som 2004 bara skrev om Apple för att 2005 även börja skriva om lite andra prylar. Nu så här 15 år senare skriver vi givetvis fortfarande en hel del om Apple och prylar men genom årens lopp har Feber som bekant utökats med att även handla om så mycket mer. Idag skriver vi även om gaming, bilar, internet, vetenskap, rymden, robotar, artificiell intelligens och en del samhällsfrågor som gått att koppla till teknik eller annat vi traditionellt sett har skrivit om.

Det här har rent yrkesmässigt varit de 15 bästa åren av mitt liv även om jag älskade att programmera med. Feber har gett mig så mycket upplevelser, kunskap, erfarenheter och vänner de här åren. Och det har jag fått lön för. Mycket märkligt men givetvis fantastiskt roligt och något som jag antagligen inte kunde ana i min vildaste fantasi när jag lärde känna Roger i den rätt dimmiga dotcom-svängen för över 20 år sedan.


Xbox 360

Så det har varit en så kallad "wild ride" de senaste åren och för min del får det gärna fortsätta i någorlunda liknande stil i åtminstone 15 år till. Sedan förra året så har vi även lämnat Bonnier och kan på riktigt kallas oss "indie" igen. Det första året utanför Bonnier-sfären funkade riktigt bra och jag ser med tillförsikt fram emot 2020 men utgår från att det kommer att bli fantastiskt bra.

Jag vill med den här krönikan tacka Roger samt givetvis alla skribenter och andra som på något sätt har arbetat med Feber under de här åren, ni är och har varit guld! Det absolut största tacket vill jag rikta till er läsare som oftast är väldigt initierade i ämnena vi skriver om. Jag lär mig i stort sett dagligen saker som ni diskuterar i kommentarerna. Förutom det så har ni givetvis sett till så att Feber har haft tillräckligt med besökare för att fungera rent ekonomiskt vilket har gjort att vi har kunnat göra vår hobby till ett yrke, något som jag vet är få förunnat. Och något som jag är extremt tacksam för!

Stort tack för de senaste 15 åren och hoppas vi hänger ihop många år framöver! <3

ps. Om någon orkat läsa ända hit och undrar vilken som var den första artikeln jag skrev så blir säkert ingen förvånad när jag säger att den handlade om en robot. ds.

ps 2. Jag tar lite semester. ds 2.

Läs mer
82.3°
0

15 år med Feber

Tut i luren!

Nästa Need for Speed skjuts upp till 2022
Criterion får assistera med årets Battlefield i stället

Förra året blev det känt att EA stuvar om i Need for Speed-utvecklingen en aning. Efter att äntligen ha hittat sin identitet och levererat ett riktigt vasst Need for Speed-spel fick Göteborgsbaserade Ghost Games lämna över ansvaret till Criterion och det planerades att Criterion skulle släppa ett nytt Need for Speed-spel under året. EA har nu ändrat planerna och nästa bilspel i Need For Speed-serien kommer inte släppas förrän nästa år och i stället ska Criterion fokusera på att assistera DICE med nästa del i Battlefield-serien. I ett uttalande till Polygon säger Laura Miele, chief studios officer på EA, detta: “There’s no way we would have made a decision like this without including [Criterion] and discussing this with them first, and the impact that they could have on Battlefield, They’ve worked on [Star Wars] Battlefront, they’ve worked on Battlefields, and they have a really tight, close collaborative partnership with DICE. I’m really confident that this is going to be a pretty positive win for them.” Detta är förstås lite tråkigt för folk som suktat efter ett Criterion-utvecklat bilspel, men brumbrum-hungern kommer ändå stillas under året. EA köpte nyligen upp Codemasters för en ordentlig slant och utvecklarstudion kommer släppa ett ordentligt bilspel under årets gång. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Google Workspace får massa nytt
Får bland annat stöd för Google Assistant

Google Workspace, Googles produktivitetsplattform som nyligen bytte namn från G Suite, har presenterat lite nyheter som kanske kan göra det lite enklare att samarbeta för alla de som sitter hemma och pandemijobbar. Bland annat introducerar nu Google Workspace stöd för Googles smarta assistent Google Assistant. Det innebär att Google Workspace-användare kan röststyra saker som att ansluta till möten, kolla ni sina kalendrar och skicka meddelanden. Vidare har Googles videosamtals-tjänst Google Meet försetts med stöd för att se deltagare i split-screen och picture-in-picture-läge på mobiler samt ett utökat stöd för att ta del av olika frågeformulär och Q&A-grejer som postas i inläggen på Google Meet. Dessutom så kommer det bli möjligt att få undertexter i realtid, så kallad "live caption", om man talar på engelska, spanska, tyska, portugisiska eller franska under sina Google Meet-samtal. Slutligen introducerar Google även något som man kallar för "Google Workspace Frontline". Det är en tjänst som riktar sig till de anställa inom ett företag som har direkt kontakt med företagets eller organisationens klienter och kunder, till exempel sjuksköterskor, serveringspersonal och liknande. Google skriver om Workspace Frontline: "In the coming weeks, we’ll be launching Google Workspace Frontline with these challenges in mind. This will open up communication and collaboration channels between frontline workers and corporate teams in a way that’s safe and secure. Workspace Frontline is a custom solution that includes communication and collaboration apps like Gmail, Chat, Docs, Drive, and more, as well as business-grade support and security features like advanced endpoint management that help keep a company’s data secure. " Vill ni läsa lite mer om nyheterna i Google Workspace så hittas mer information i pressreleasen som är länkad här nedanför samt i blogginlägget som är länkat nere till höger. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Prova Volvo-bil i 30 dagar
Därefter tre månaders uppsägningstid

Volvo presenterar nu nyheter kring privatleasingtjänsten Care by Volvo. Nu ska du kunna testa en bil i 30 dagar och det går också att byta bil eller avsluta abonnemanget efter tre månader. Det här ska få de som är skeptiska till privatleasing att känna sig lite lugnare då de inte har skrivit på ett avtal som exempelvis gäller ett år fram i tiden. I tjänsten ingår helförsäkring, sommar- och vinterhjul, Volvo On Call, besiktning och service. Skatten får du dock betala själv. För tillfället kan du bara välja några olika versioner av XC40 men Volvo-modeller ska läggas till allt eftersom. Väljer du den eldrivna XC40 P8 Recharge får du betala 7990 kronor per månad. XC40 T5 Recharge som är en laddhybrid kostar istället 6390 kronor per månad. Läs mer i pressmeddelandet och på länken nedan. Tumnagel
37.7°
+
Bobby Green
0

Ordentlig trailer för Dota: Dragons Blood
Släpps 25 mars

Om några veckor kommer vi få kika på den kommande anime-serien som baserats på Valves omåttligt populära MOBA-spel DOTA 2. En ordentlig trailer har nu släppts för Dota: Dragons Blood och i den får vi ta en titt på vad för äventyr drakriddaren Davion kommer få uppleva under seriens första del. Dota: Dragons Blood har premiär 25 mars på Netflix. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

iOS Appen Återvinnaren visar när återvinningsstationer töms
Kan vara bra att kolla innan du åker för att slänga grejer

Vill du ha koll på när återvinningsstationer töms så finns det nu en app som kan visa det, något som kanske vara intressant om du planerar att slänga grejer och inte vill vända hem med outrättat ärende på grund av att återvinningsstationen är full. Appen "Återvinnaren" är utvecklad av Feber-läsaren Tobias Berg och den hämtar information om när återvinningsstationer töms från FTI:s hemsida, företaget som ansvarar för Sveriges återvinningsstationer. Återvinnaren kan visa de 15 återvinningstationer som finns närmast dig om du ger appen tillgång till din position eller så går det att söka efter en lämplig återvinningsstation via en karta. Där efter visas statusen på återvinningsstationens olika kärl, när de tömdes senast och när nästa tömning är planerad. Informationen i Återvinnaren hämtas från FTI:s webbplats där användare själva kan leta upp återvinningstationer och kolla in status på dessa. Appen Återvinnaren finns i dagsläget bara till iOS och hittas gratis i App Store här. Tumnagel
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rocket Lab presenterar raketen Neutron
Återanvändningsbar raket som ska kunna ta människor till rymden

Det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab presenterade igår sina planer på att bygga en ny raket som kommer att bli betydligt mycket större än deras nuvarande modell, den 18 meter höga Electron-raketen. Rocket Labs nya raket kommer att heta Neutron och få en höjd på 40 meter, något som kan jämföras med SpaceX Falcon 9-raketer som är 70 meter höga. Den kommer att ha kunna lyfta 8 ton material till jordens lägre omloppsbana LEO och dess första raketsteg ska kunna landa på en plattform till havs, liknande Falcon-9-raketerna. Neutron verkar primärt utvecklas för att kunna rymdsätta satellitkonstellationer. Dess lyftkapacitet ska klara av att rymdsätta 98 procent av alla de satelliter som är planerade att rymdsättas till 2029. I ett videoklipp säger Rocket Labs vd peter Beck att Neutron även kommer att kapacitet att kunna skicka människor till rymden i framtiden. Någon gång runt 2024 planerar Rocket Lab att skicka den första Neutron-raketen till rymden. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det blir inget ordentligt Comic-Con i år heller
Var väl inte helt oväntat

Förra året tänkte väl många att den här dreten skulle vara över 2021 och att livet skulle kunna fortsätta som vanligt, men så kul får vi inte ha det. Även årets stora event och mässor av olika slag skiftar fokus och blir digitala och nu har Comic-Con-anordnarna meddelat att årets nördmässa kommer hållas digitalt i år också. Planen var initialt att hålla mässan i november när coronadammet lagt sig, men dessa planer har nu skrotats och i stället satsar man på att köra ett virtuellt event från 23 till 25 juli under titeln Comic-Con. Besöksbiljetter som köpts till november-eventet kommer gälla till eventet som planeras gå av stapeln nästa år och folk som vill ha pengarna tillbaka kommer ha möjlighet att få det. Hur som helst. Även om inte får resa runt och ta del av festligheterna är det ändå trevligt att ett digitalt ersättningsevent går av stapeln för att stilla vår nördhunger. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Vintertester med Rivian R1T
Elbilen måste tåla ordentlig kyla

Alla nya bilar genomgår mängder av tester för att palla de förhållanden som ägarna sedan utsätter dem för. Det blir troligtvis inte lika hardcore som i testerna men bilarna måste ändå tåla extrem hetta och extrem kyla. Rivian har nyligen varit ute och testat den kommande pickupen R1T i kylan och här får vi se lite hur det gick. Tumnagel
41.3°
+
Bobby Green
0

Hur man gör rörelse roligt i spel
Lite kvällsnörderi

Att få ett riktigt bra flow i rörelsefokuserade spel är rätt oslagbart. Men vad är det som gör att det känns så härligt? Mark Brown från Game Makerx27s Toolkit har släppt en ny video och den här gången pratas det om just rörelser i spel. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Bilen Jeremy Clarkson ångrar mest att han sålde
En BMW 3.0 CSL

Att Jeremy Clarkson älskar Alfa Romeo och klassikern GTV6 i synnerhet är ingen hemlighet, men det är inte den bilen han ångrar mest att han sålde. Han köpte visserligen en "ny" igen för några år sedan så det kan ju bero på det. Men den han tycker är mest surt att han släppte taget om är en gammal BMW 3.0 CSL. Skulle han vilja ha en idag kostar de visserligen en rejäl slant men det har han nog råd med. Vilket fordon ångrar du mest att du sålde? Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

Australien vill exportera solenergi till Asien
Via en jättelång "förlängningssladd"

I Australien har det dragits igång ett jättelikt projekt där man planerar att generera solenergi, som ska lagras i enorma batterier, för att sedan skicka denna via en jättelång havskabel till Singapore och andra länder i Asien. Hela projektet kallas för Sun Cable och själva kabeln som ska förbinda Australien med Singapore går under namnet "Australia-Asean Power Link" (AAPL). Denna är tänkt att bli 3750 kilometer lång och för tillfället kartläggs havsbotten där kabeln är planerad att dras. Än så länge har man kartlagt runt 750 kilometer av havsbottnen och det återstår alltså en del att kartlägga innan det kan bli dags för byggstart. Någon gång runt 2023 hoppas man börja kunna bygga kabeln, solfarmar, batterier och andra anläggningar som krävs för att färdigställa det enorma projektet. 2027 tror man att det hela ska kunna vara i kommersiell drift. Det är budgeterat att det kommer att kosta 22 miljarder australiensiska dollar, motsvarande 140 miljarder kronor, att bygga AAPL. Här nedan hittas ett videoinslag om Sun Cable och Australia-Asean Power Link. Tumnagel
47.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Psykadelisk video visar internets utveckling sedan 1997
Har växt en hel del på snart 25 år

Här är en video från något som kallas för Opte Project där man försöker visualisera hur internet har utvecklats sedan 1997. Genom att visa hur olika noder för nätet tillkommit genom åren blir videon en sammanställning av växande kluster i olika färger. Vitt representerar internets så kallade backbone (ryggrad), blått är Nordamerika, grönt är Europa, lila är Latinamerika, orange är Afrika medan rött representerar Asien och Stilla havet. Ni hittar hela videoanimationen ovan och här nedanför hittas en komprimerade version där det hela även kommenteras. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Shell kommer till PS5 och Xbox Series X/S 4 mars
Upplev spelet i 4K/60fps

Mortal Shell släpptes till PS4, Xbox One och PC i augusti och nu har det spikats att spelet även kommer till nästa, eller nuvarande, konsolgeneration. Mortal Shell: Enhanced Edition heter den nya versionen och erbjuder grundspelet fast med lite tjusigare grafik. Mer specifikt kommer next gen-versionen köras med 4K-upplösning och mer detaljerade texturer samt rulla i 60 fps. 4 mars kommer den nya versionen bli tillgänglig och äger man spelet sedan innan så är next gen-uppgraderingen gratis, så länge man lirar på samma plattformsfamilj. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Litteraturbanken ska digitalisera all svensk 1800-talslitteratur
Idag släppte man de första tusen verken

Gillar man svensk litteratur från 1800-talet så ser Litteraturbanken ut att kunna bli en riktig guldgruva för Sveriges alla bokmalar. Litteraturbanken har planerat att digitalisera och göra runt 10.000 svenska böcker från 1800-talet tillgängliga gratis via sin tjänst. Idag laddades de första tusen digitaliserade verken upp till Litteraturbanken. Där fanns bland annat kvinnorättskämpen Fredrika Bremers verk och en av de första svenska deckarna, Carl Fredrik Ridderstads "Stockholms mysterier", skriver Sveriges Radio P1:s Kulturnytt. De digitaliserade böckerna går att läsa direkt på nätet eller ladda hem i epub-format. Litteraturbanken är en ideell förening och medlemmar i denna är Kungl. biblioteket, Kungl. Vitterhetsakademien, Språkbanken vid Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Svenska litteratursällskapet i Finland och Svenska Vitterhetssamfundet. Tumnagel
51.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

OnePlus Nord får Android 11
Uppdatering har börjat rulla ut

OnePlus Nord släpptes i somras och har sedan release kör Oxygen OS baserat på Android 10. Nu har OnePlus meddelat att telefonen kommer få lite mjukvarukärlek och har börjat rulla ut Oxygen OS 11 till mellansegmentstelefonen. Oxygen OS 11 baseras på Android 11 och kommer med en rad förbättringar som förenklad enhandsanvändning samt uppfräschat gränssnitt. Utrullningen har uppdateringen har som sagt dragit igång, men det kan dröja någon dag innan uppdateringen dyker upp i din enhet. I vanlig ordning är ett tips att dra igång VPN och sätta sig i Tyskland eller Kanada för att initiera nedladdningen om ni vill lägga vantarna på nymodigheterna tidigare. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Allt du behöver veta om fyrhjulsdrift
Lär dig förstå din bil bättre

I det här klippet från Hagerty hjälper Jason Cammisa oss att förstå hur olika fyrhjulsdriftssystem fungerar, och hur tillverkarna far med lite osanning när de säger vad din bil klarar av. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Artificiell intelligens kan göra familjealbumet lite mera levande
Deep Nostalgia animerar porträtt riktigt bra

Släktforskningstjänsten MyHeritage har släppt ett nytt verktyg där man kan få gamla släktfoton, eller andra fotografier, att verka lite mera levande, något som ni kan kolla ni ett exempel på i animationen här ovanför. Tjänsten kallas för Deep Nostalgia och det enda man behöver göra är att ladda upp ett foto till tjänsten, sedan tar tjänsten artificiella intelligens över och skapar en animation av det den ser på fotot. Det finns en hel del exempel man kan kolla in om man inte känner för att ladda upp sina egna bilder till Deep Nostalgia och de flesta av dessa ser riktigt välgjorda ut. För att kunna använda Deep Nostalgia krävs det att man ansluter till MyHeritage via Facebook, Google eller skapar ett konto på tjänsten. I den inbäddade tweeten här nedanför hittas ännu ett exempel på hur Deep Nostalgia animerar att gammalt släktfoto. Tumnagel
50.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Parker Solar Probe fotar Venus
Ny bild på vår grannplanet från NASA:s soljagare

NASA:s soljagare Parker Solar Probe kommer att göra några förbiflygningar av Venus under sin observationsresa av solen. Under en av dessa fotograferade farkostens instrument Wide-field Imager for Parker Solar Probe (WISPR) bilden ni kan kolla in ovan. Bilden av Venus fotograferades 11 juli förra året när Parker Solar Probe befann sig på ett avstånd av 12.380 km från planetens yta. Det som ser ut som ljusstreck är kosmisk strålning som WISPR kan fånga på bild. Den lite mörkare delen av fotografiet ungefär i mitten av Venus är ett område som kallas för Aphrodite Terra vilket är Venus största område av högland, ett område som inte är riktigt lika varmt som resten av planeten. Medeltemperaturen på Venus yta ligger vanligtvis på 450 grader. Förra månaden gjorde Parker Solar Probe sin fjärde förbiflygning av Venus. Då gjorde den detta på ett avstånd på 2385 kilometer från Venus vilket kanske innebär att vi snart kanske kan få se fler spännande bilder på Venus. Parker Solar Probe lämnade jorden 2018 och dess huvuduppdrag är att studera solens corona och solvindar. Dess uppdrag förväntas hålla på till 2025 och när den är som närmast solen kommer den att passera denna på ett avstånd av cirka 6,9 miljoner kilometer. Solens yttemperatur ligger på runt 5500 grader. Här nedanför kan ni kolla in ett videoklipp där Russell Howard som ledde arbetet med utveckligen av Parker Solar Probes WISPR-instrumet snackar lite mer om detta. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fjällräven presenterar Samlaren
Kollektion skapad av restmaterial

Samlaren är en ny kollektion från Fjällräven där allt material som använts är sådant som blivit över vid andra produktioner. Här ger man spillmaterialet nytt liv och fokus har legat på hållbarhet och innovation. Samlaren består av ett antal unika produkter som kommer att släppas i begränsat antal i återkommande kapselkollektioner. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Burton släpper samarbete med Metallica
Resväskor och snowboard-grejer

Idag presenterar Burton att deras senaste samarbete är tillsammans med den legendariska rockgruppen Metallica. Det man har tagit fram är en kollektion med resväskor, en ryggsäck, en snowboard, snowboard-utrustning och en serie med kläder där Metallicas och Burtons logga är synliga på nästan alla grejer. Kollektionen finns att köpa från och med idag men några priser har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Så berättas skämten i Family Guy
Nerdstalgic går igenom

I Family Guy skämtas det högt och lågt om allt och inget. Här går YouTube-kanalen Nerdstalgic igenom hur skämten levereras. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Sneakers inspirerade av Lexus IS 350 F Sport
Har vinge på hälen

Lexus har tillsammans med RTFKT tagit fram en sneaker som inspirerats av modellen IS 350 F Sport. Främst är det bilens färg och kolfiber som man har hämtat designidéer av. Skorna är även beprydda med modellbeteckningen baktill och har en liten 3D-utskriven vinge för att hälen ska få bättre downforce. Skorna är bara tillverkade i ett exemplar och är inget som kommer att säljas till konsument. Tumnagel
57kg
+
Bobby Green

Kenan Thompson mumsar heta kycklingvingar
På distans

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Hot Ones, programmet där kändisar äter heta kycklingvingar. Denna gång har turen, eller oturen, kommit till SNL-skådisen Kenan Thompson. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green