m
Foto: Glenn Lindberg

Nu ska den snyggaste Volvon någonsin ut i tjänstebilsfolkhemmen

Vi har provkört nya Volvo V60!

Bil / Feature

För fem år sedan presenterade Volvo sitt Concept C, bilen som var starten för nya Volvo och som snart kommer att bli verklighet i form av Polestar 1. Men det känns som att det man startade med Concept C hade som mål att bli V60. På något sätt är det här den ultimata Volvon.

För på insidan är det inte mycket nytt. Ingenting faktiskt. Vi känner igen i princip allt från de tidigare modellerna som har presenterats, även om jag saknar några saker som kom med XC40. Det finns ingen trådlös laddning och sköna detaljer som de stora utrymmena i dörrarna är något som jag saknar men som av olika anledningar inte finns. Att de stora utrymmena i dörrarna inte finns kan jag acceptera, men att man inte lyckats klämma in trådlös laddning är lite trist.

Annars finns allt där. Den digitala instrumenteringen, infotainmentsystemet, detaljer som startknapp och reglage känner vi igen från XC90, XC60, V90 och S90. Och det är ju något riktigt bra. Premiumkänslan finns ju verkligen där och det som är roligt är att den lägsta utrustningsklassen Momentum också ser bra ut.

Volvo säger att man har det största baksätet i klassen och de har säkert rätt på pappret. Man sitter dock rätt långt ner så känslan av storhet finns inte där, speciellt inte om man hoppar över från en SUV som XC40. Men det där med att det är lågt och lite trångt har ju sina fördelar. V60 är inte en bil för de som vill gå in i en hög SUV, det ska liksom vara lite tight.

Speciellt märks detta när man rattar runt V60. Bilen är väldigt trevlig att hantera, den är inte så stor och känns helt enkelt väldigt lätt, och trevlig, att ha och göra med. Och vardagen handlar ju väldigt mycket om att snurra runt i ett garage eller vända på en parkering.

Men när man drar ut på motorvägen eller på slingriga vägar är det inte så stor skillnad mot V90. Och även om Volvo själva kallar bilen för dynamisk så ska du inte förvänta dig en sportig bil. Nu har vi bara kört automatlåda och det är ingen rolig upplevelse, i alla fall inte om man vill pressa på och utmana bilen. Trycker man plattan i mattan tar det goda en och en halv sekund innan det blir någon action. Jämfört med konkurrenternas vassa lådor som i sportläge reagerar direkt är detta katastrof.

Men jag tror inte att köparna kommer att bry sig nämnvärt faktiskt. Det här är ju en folkhemsbil och den ska man ha för att använda i vardagen, inte köra på bana eller slingriga vägar i bergen runt Barcelona. Vägen till dagis bjuder sällan på speciellt dynamiska och utmanande moment, även om det så klart är mycket härligare att ha en bil som reagerar direkt när du behöver det.

Nä, istället är det på garageutfarten som den här ska se snabb ut. Och där passar den perfekt. Hade du frågat mig för några år sedan om jag skulle kunna tänka mig att köpa en Volvo hade jag sagt blankt nej. Jag tittade på Alfa Romeo, vill ha något som är vackert även om det kanske inte är så praktiskt. Och jag föraktar nästan gamla V60, tråkigare bil får man leta efter. Men i dag hade jag lätt kunna köpa en Volvo V60 och jag vågar säga att den här bilen är snyggast i klassen.

Priserna i Sverige är relativt aggressiva, Volvo vill ju trots allt vara klassledande. Man får mycket för pengarna jämfört med konkurrenterna faktiskt, om man inte väljer hybriderna då. De kommer först i höst/slutet av året, bland annat på grund av nya krångliga certifieringar, och kommer knappast vara billiga. Många frågar sig varför Volvo inte släpper en billig hybrid som kan bråka med Passat men man behöver inte det. Just nu går man på full kapacitet och innan man kan öka sin kapacitet rejält i fabrikerna finns det ingen anledning att sälja billiga bilar. Tvärtom.

Jag är övertygad om att nya V60 kommer att sälja finfint i Sverige. Kanske även i en hel hög med andra länder. De som köper en Volvo V60 kommer verkligen inte att bli besvikna, det kan jag lova. Förutom att den där växellådan är trött så finns det faktiskt ingenting alls att klaga på.

Kort sagt - bra jobbat Volvo! Och grattis alla V60-köpare!

Läs mer
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
54.0°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
41.6°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
73.0°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.0°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.1°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
60.8°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
49.7°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.0°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
42.7°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
24.8°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
44.9°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.4°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.4°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
42.6°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
61.9°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.6°
+
Roger Åberg
0
Trailer för andra säsongen av Big Mouth
Hormonmonstren återvänder 5 oktober 
41.1°
+
André Stray
0
NASA planerar att använda måndamm som byggnadsmaterial
Ska vi bo i jordhyddor på månen? 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Instagram börjar testa georestriktioner
Värt 
33.3°
+
André Stray
0