m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Jämför priser
Jabra Elite 75t kostar nu bara 1490 kr (tidigare 1983 kr)

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Behåller den raka femman och får 367 hästar

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Bil / Audi

Audi presenterar nu nya RS 3 Sportback och som väntat blir den ännu vassare än föregångaren. Den underbara raka femcylindriga turbomotorn på 2.5 liter är kvar och effekten i den har skruvats upp till 367 hästar och 465 Nm. Det är tillräckligt för att skicka bilen från stillastående till 100 km/h på 4.3 sekunder och för att ge den en toppfart på hela 280 km/h. Till den kopplas en sjustegad S-tronicväxellåda som i sin tur fördelar ut kraften på alla fyra hjulen.
"De femcylindriga motorerna har en lång historia inom Audi. På 80-talet gjorde de Audi till ett sportigt bilmärke, både inom motorsporten och som serietillverkade bilar. Nya Audi RS 3 Sportback har försetts med den senaste generationen av vår femcylindriga 2,5-litersmotor."
Jämfört med en vanlig A3 Sportback är RS-versionen sänkt 25 millimeter. Den har även ett vassare chassi, adaptiva dämpare och kan för första gången fås med keramiska bromsar. I övrigt förses modellen med ett biffigare kjolpaket, 19-tumsfälgar och två stycken ovala avgaspipor där bak. På insidan sitter man i sportigare stolar och på tillvalslistan finns även skalstolar som ger ännu bättre stöd till fläsket.

Allt om nya RS 3 Sportback finns i pressmeddelandet nedan. Bilen kommer till hallarna nästa sommar. Priset är inte fastställt ännu.

Visa
Pressmeddelande
Nya Audi RS 3 Sportback - Kraft i kompaktformat

Maffigt ljud, varvvilliga och med rå kraft, de femcylindriga motorerna från Audi är legendariska. Nu presenteras nya Audi RS 3 Sportback med 367 hk och 465 Nm, den mest kraftfulla kompaktbilen i premiumsegmentet. Med sin starka femcylindriga turbomotor avverkas 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Motor

2.5 TFSI-motorn i nya Audi RS 3 Sportback garanterar gåshud med sin enorma kraftutveckling, sin varvvillighet och unika ljud. Motorns morrande och dova muller ackompanjeras av rytmen från de fem cylindrarnas tändningsföljd 1 - 2 - 4 - 5 - 3 och blir till ett klassiskt Audi-ljud. Två klaffar i avgassystemet, placerade bakom ljuddämparen, reglerar avgasflödet för att ge en ännu maffigare ljudupplevelse som varierar med belastningen på motorn och varvtalet. Föraren kan reglera klaffarna via Audi drive select. För första gången i segmentet, erbjuder Audi ett sportavgassystem som tillval.

Kraftfulla femcylindriga motorer har en lång historia inom Audi. Under 1980-talet såg de till att Audis rallybilar, standardvagnar och serietillverkade modeller placerade sig i täten. Den första RS-modellen, ”RS 2” som kom 1994, hade även den en femcylindrig motor under huven. 2009 gjorde den comeback i Audi TT RS. 2011 letade den sig vidare till RS 3 Sportback och två år senare svarade den för drivningen i RS Q3. 2,5-litersmotor har sedan 2010 röstats fram till ”International Engine of the Year” i sin klass inte mindre än 5 gånger i rad.

Den femcylindriga kraftkällan utvecklar 367 hk ur en cylindervolym på 2.480 cc, dvs imponerande 148 hk per liter. Även körbarheten imponerar. Det maximala vridmomentet på 465 Nm finns tillgängligt redan från 1.625 v/min och är konstant upp till 5.550 v/min. Sprinten från 60 till 100 km/h tar bara 4,1 sekunder i fyrans växel, och 80 till 120 km/h går på korta 5,8 sekunder i femman.

Audi RS 3 Sportback accelererar från 0- 100 km/h på 4,3 sekunder, vilket är bäst i klassen. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Som tillval kan den höjas till 280 km/h. Mätt enligt nya NEDC, förbrukar instegsversionen av RS endast 8,1 liter bränsle per 100 kilometer, vilket är 10% mindre än föregångaren. Det motsvarar 189 gram CO2/km. Till detta bidrar ett energiåtervinningssystem, en behovsstyrd oljepump och ett nyutvecklat start/stopp-system som stänger av motorn redan innan bilen står still efter en inbromsning. Den uppfyller även Euro 6.

Med sin längd på endast 49 cm är den femcylindriga motorn mycket kort. Den väger ca. 180 kg. Vevhuset är tillverkat i gjutjärn i vermikulärgrafit, ett extremt starkt men ändå lätt material. Välplacerade förstärkningar ökar belastningsmöjligheterna på motorblocket. 2.5 TFSI byggs för hand av ett litet team bestående att specialutbildade experter vid Audis motorfabrik i Györ i Ungern.

Turboladdaren, som utvecklar ett laddtryck på upp till 1,3 bar, har en teoretisk genomströmning på 1.100 kg luft/h. Laddluftkylaren sänker temperaturen på den komprimerade luften. Kombinationen av turboladdning och direktinsprutning möjliggör ett högt kompressionsförhållande på 10,0:1 och motsvarande goda effektivitet. Klaffar i insugningsröret sätter den inströmmande luften i rotation. Kamaxlarna, med en justeringsvinkel på 42 grader vardera, optimerar luft/bränsleblandningen ytterligare.

7-stegad S tronic

Den standardmonterade 7-stegade S tronic-växellådan överför kraften från 2.5 TFSI-motorn via tre axlar, en drivaxel och två utgående axlar. Som alla dubbelkopplingslådor, innehåller den två delväxellådor. Genom att den ena kopplingen öppnas samtidigt som den andra stängs, går växlingarna blixtsnabbt och sker utan märkbara avbrott i kraftflödet. Nya detaljlösningar för att fylla kopplingarna med olja gör, tillsammans med samspelet med motorn, att växlingarna nu går snabbare än någonsin. Med Audi drive select-systemet i läget ”dynamic”, görs en dubbelkoppling vid varje växling.

I nya Audi RS 3 Sportback kan föraren välja mellan två automatlägen för den sjustegade S tronic-växellådan eller växla manuellt med växlingspaddlarna på ratten eller med växelspaken. Launch control-systemet (LCS) ger optimalt grepp och minimalt hjulspinn vid start från stillastående. De lägre växlarna har en sportigt kort utväxling, medan 7:an har lång utväxling för att minska bränsleförbrukningen. Via en vinkeldrivning är den superkompakta växellådan förbunden med kardanaxeln – en intelligent lättviktskonstruktion, in i minsta detalj.

quattro permanent fyrhjulsdrift

quattro permanent fyrhjulsdrift överför kraften från 2.5 TFSI-motorn till marken. Hjärtat i systemet består av en elektroniskt styrd och hydrauliskt aktiverad flerlamellskoppling. Den nyutvecklade komponenten har placerats bak för bättre viktfördelning mellan axlarna. Flerlamellskopplingen styrs av mjukvara som är speciellt framtagen för Audi RS 3 Sportback. Blixtsnabbt fördelar den ut den tillgängliga drivkraften på fram- och bakaxeln alltefter det aktuella behovet. Beroende på körstilen och friktionskoefficienten, kan mellan 50 till 100% av den tillgängliga drivkraften läggas ut på bakhjulen.

Den eldrivna pumpen som alstrar oljetrycket på max. 38 bar som krävs, är mycket effektiv. Pumpen aktiveras omedelbart om väggreppet skulle försämras eller om föraren börjar köra på ett sportigare sätt. Genom att tryckackumulatorn tagits bort, har vikten på kopplingen kunnat sänkas med 1,4 kg jämfört med den förra modellen, ännu ett exempel på målinriktad lättviktskonstruktion.

Styrningen av flerlamellskopplingen har integrerats i Audi drive select. Med sin sportiga konfiguration använder den all information som är relevant för hur bilen uppträder, t.ex. rattutslaget. I läget ”Dynamic” och när den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) står i läget ”Sport”, överförs mer av kraften, och dessutom snabbare, till bakaxeln för ännu bättre vägegenskaper vilket gör nya Audi RS 3 Sportback mycket smidig och direktstyrande in i kurvorna. Det gör att föraren kan drifta kontrollerat på vägbanor med låg friktion. Framaxeln ”drar” bilen tillbaka till en rak kurs i utgången av kurvan.

Vektorstyrd momentfördelning ger Audi RS 3 Sportback en ännu mer förfinad väghållning. Vid snabb kurvtagning bromsar den ner de inre, mindre belastade hjulen något. Det gör att båda hjulen på axeln kan föra ner mer kraft i vägbanan. Tack vare skillnaden i drivkraft, svänger bilen in i kurvan bättre och understödjer på så sätt förarens sportiga körstil.

Chassi

Chassit kompletterar drivlinans dynamik perfekt . Med sin lyhörda och precisa styrning, tar nya Audi RS 3 Sportback kurvorna både snabbt och stabilt.

MacPherson-fjädringen fram har fått en bredare spårvidd, 1 559 mm, och har speciellt framtagna hjullagerhus av höghållfast aluminium. Den standardmonterade progressiva styrningen varierar sin utväxling mellan 15,3:1 till 10,9:1. Det effektiva, elektromekaniska styrservot har typisk RS-karaktär.

Bakaxeln, som har en spårvidd på 1.514 mm, är en fyrlänkad konstruktion med länkarmar av höghållfast stål som hanterar de längs- och tvärgående krafterna individuellt. Precis som för framaxeln, leds dessa krafter till en hjälpram. Det styva RS-sportchassit gör att karossen ligger 25 mm lägre än på A3 Sportback. Som tillval kan man välja det adaptiva dämpningssystemet Audi magnetic ride. Styrningen av detta har integrerats i standardmonterade kördynamiksystemet Audi drive select som låter föraren välja mellan comfort, auto, dynamic samt ett individuellt läge.

Audi RS 3 Sportback rullar på 19" stora gjutna aluminiumfälgar med 5-armad rotordesign och däck av dimensionen 235/35. Audi erbjuder även maskinpolerade 19"-fälgar i matt titanoptik eller högglanspolerad antracitsvart. Däck av dimensionen 255/30 fram och 235/35 bak är alternativet på däcksidan. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på 370 mm fram och 310 mm bak. Friktionsringarna fram har en vågformad, viktbesparande utformning och är perforerade för att leda bort så mycket värme som möjligt. De sitter nitade i bromsnav av aluminium och greppas av svartlackerade (som tillval: röda), fasta 8-kolvs-bromsok prydda av en RS-logo.

En av de tekniska detaljer som skiljer ut nya Audi RS 3 Sportback från konkurrenterna är de kolfiberarmerade keramiska skivor som finns som tillval för bromsarna fram. Även dessa mäter 370 mm i diameter och greppas av antracitgrå bromsok. Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) har ett speciellt sportläge och kan med en enkel knapptryckning kopplas ur helt.

Kaross och utvändig design

För en sportbil spelar effekt/viktförhållandet en avgörande roll. I nya Audi RS 3 Sportback behöver varje hästkraft endast förflytta 4,14 kg. Utan förare väger den praktiska och kompakta femdörrarsbilen endast 1.520 kg vilket gör den 55 kg lättare än sin föregångare.

Förklaringen till den verkligt låga vikten ligger i den modulära MQB-arkitektur med sitt systematiska lättviktskonstruktionskoncept. Säkerhetsburens struktur innehåller många komponenter av höghållfast värmeformat stål och motorhuven är av aluminium. Motorns placering i kombination med flerlamellskopplingen och batteriet, som sitter placerade framför respektive bakom bakaxeln, bidrar till en gynnsam viktfördelning mellan axlarna.

Den nya toppmodellen i A3-serien avslöjar sin fulla potential redan vid ett första ögonkast. Single frame-grillen går i högglanspolerat svart och omges av en ram i matt aluminiumoptik. Laddluften strömmar in genom ett luftintag som sitter placerat nedanför nummerplåten. De större luftintagen inramas av markerade konturer och förser motorns extra kylare och växellådsoljekylaren med luft.

Från sidan betraktad fångas ögat direkt av de utställda framskärmarna, de konturerade trösklarna, backspeglarna i matt aluminiumoptik och den stora takspoilern. En markerad stötfångare, svart högblank diffusorinsats med bikakeformad grill och fyra lister, tillsammans med två stora, ovala ändrör ger bakpartiet en egen look. Single frame-grillen och bakluckan pryds båda av ett RS 3-märke.

De som vill göra bilen extra personlig kan beställa fler detaljer, t.ex. en motorkåpa av kolfiber. Dessutom finns stylingpaket i matt aluminium resp. svart högblank färg som ger bilen ett extra attraktivt utseende. Förutom exteriördetaljer med speciell finish, omfattar dessa paket också en titangrå quattro-logo på luftinsläppet. Bland de åtta färger man kan välja på finns två nya kulörer: Nardo-grå och Catalunya-röd metallic. Den sistnämnda är unik för Audi RS 3 Sportback.

Interiör och utrustning

Den sportiga interiören i Audi RS 3 Sportback går i svart och är utsmyckad med ”RS”-logo. Sportstolarna är klädda i finnappa med kontrasterande, stengrå sömmar. Den läder- och Alcantaraklädda RS-multifunktionssportratten är avplanad nedtill, och även växelspaken har en utpräglat sportig look. Färddatorn innehåller bl.a. en laddtrycksmätare, ett stoppur för varvtider och en oljetemperaturmätare.

Pedalerna och fotstöden är av rostfritt stål, dörrpanelsinläggen av Alcantara. På traditionellt RS-modellmanér är de invändiga dörrhandtagen utformade som smala dubbellister, och dekorinläggen har 3D-designen ”Black” (som tillval kan de även fås i utförandena Aluminium Race eller kolfiber). Mätartavlorna på RS-instrumentinsatsen är svarta, nålarna röda och skalorna vita. Instrumenten inramas av högklassiga dekordetaljer i högglanspolerad antracitsvart färg.

Bland tillvalen hittar vi rutmönstrade S-sportstolar med präglad logo och alternativ ljus klädsel. För första gången i kompaktsegmentet kan man även välja de helt nya RS-sportstolarna som har integrerade sidokrockkuddar och kolfiberstomme som gör dem 7 kg lättare än standardsportstolarna. Ett annat attraktivt tillval är RS 3 interiördesignpaket som pryder knäskyddet, luftinsläppen, golvmattorna och säkerhetsbältena med röda detaljer. Samma färg skimrar också igenom S-sportstolarnas perforering. Infotainment- och förarassistanssystemen från A3-serien, däribland MMI navigation plus med MMI touch, kan även väljas till Audi RS 3 Sportback.

Den kraftfulla femdörrarsmodellen är planerad att börja levereras sommaren 2015. Den föregående modellen var en bästsäljare och Audi räknar med att även nya RS 3 Sportback kommer att bli en stor succé. AUDI AG:s dotterbolaget quattro GmbH utvecklar och bygger de sportigaste högprestandavagnar i modellutbudet. Med Audi RS 3 Sportback inräknad finns nu sju RS-modeller på marknaden: RS 3 Sportback, RS Q3 och RS 4 Avant samt RS 5 Coupé, RS 5 Cabriolet, RS 6 Avant och RS 7 Sportback.
50.7°
0

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback

Behåller den raka femman och får 367 hästar

Nu kommer även Audi Q5 som Sportback
Fler coupé-suvar till folket!

Audi tyckte tydligen att världen behövde fler suvar med sluttande taklinje så här har vi Q5 Sportback. Det här blir en utmanare till bilar som BMW X4 och Mercedes GLC Coupé. Utseendemässigt har bilen fått en ny grill och en helt ny bakdel som ser aningen avhuggen ut. Designen gör inte helt oväntat att utrymmet där bak minskar och jämfört med vanliga Q5 får man inte 40 liter mindre i Sportbacken. Fäller man baksätet ska man kunna lasta upp till 1480 liter vilket är 70 liter mindre. Modellen kommer börja säljas i december och i början av nästa år lanseras den som laddhybrid. De första leveranserna ska ske nästa sommar. Några svenska priser har vi tyvärr inte än. Tumnagel
36.9°
+
Bobby Green
0

Rykte Titeln till nästa Borat-film verkar ha blivit avslöjad
Den är jättelång

Tidigare den här månaden blev det känt att komikern Sacha Baron Cohen spelat in efterföljare till sin klassiska film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan från 2006. Nu verkar titeln till efterföljaren ha läckt ut och även den här gången handlar det om en rätt så lång titel. Enligt ett numera borttaget inlägg på den amerikanska branschorganisationen "Writets Guild of America West" webbsida kommer den kommande filmen om Borat att få titeln Borat: Gift of pornographic monkey to vice premiere Mikhael Pence to make benefit recently diminished nation of Kazakhstan skriver The Film Stage. Det ryktas om att den kommande Borat-filmen kommer att fokusera på amerikansk politik och bland annat ta upp relationen mellan USA:s president Trump och den numera döde pedofilen Jeffrey Epstein. När filmen har premiär finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern till den första Borat-filmen. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur man spelar in långa sekvenser på kort tid
Shazam-regissör levererar tips

Shazam-regissören David F. Sandberg, som inte får blandas ihop med Kung Fury-regissören David Sandberg, släppte nyligen en lite latjolajbans-video på Youtube där han gav tittaren fingret i fyra timmar. Givetvis stod Sandberg inte och pekade finger i fyra timmar, utan det hela skapades av så kallad Hollywood-magi och Sandberg har nu släppt en kort bakom kulisserna-video från inspelningarna av fulfinger-videon där vi får lära oss lite användbara knep. Nedan kan ni se den färdiga versionen av den fyra timmar långa långfingervisningen. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Testa Phoenix 2 på iOS med App Clips
Apples svar på Googles Instant Apps

Google rullade ut Instant Apps till Android redan 2017, men Apple har med iOS 14 börjat smyga ut sin version av systemet. App Clips heter Apples tolkning och ger användare tillgång till demoversioner av appar på direkten, i stället för att användaren ska behöva vänta på att appen installeras. Spelet Phoenix 2 är bland de första iOS-apparna som har stöd för App Clips och spelet går att testa på momangen direkt i App Store, vilket gör det betydligt lättare för användaren att få en hum om hur spelet faktiskt är att spela. Förhoppningsvis kommer fler utvecklare hoppa på App Clips-tåget i framtiden. Att behöva installera app varje gång man ska registrera köp på café, hyra elsparkcykel, parkera bil känns lite utdaterat och kan snabbas upp rejält med App Clips. Vill ni testa App Clips-versionen av Phoenix 2, så har ni möjlighet att göra det via länken här nere till vänster. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Lyssna på nya BMW M4 Competition
Hiss eller diss?

Förra veckan presenterades nya BMW M4 och här får vi höra hur den låter i Competition-utförande. Bilen har en dubbelturbomatad rak sexa på 3,0 liter som ger 510 hästar. Vad tycker ni om ljudet? Tumnagel
39.6°
+
Bobby Green
0

Strömadaptern försvinner även från Apple Watch lyx-modeller
Kostar nu 250 kronor extra om man vill ha en sådan

När Apple presenterade de senaste modellerna av Apple Watch så stod det klart att Apple inte längre skulle skicka med någon strömadapter till dessa i förpackningen. Apple verkar resonera att de flesta antagligen redan har ett gäng sådana liggande hemma och de som inte har det får köpa till en strömdapter separat. Det fanns dock två undantag då Apple fortfarande skickade med strömadpatern till de lite dyrare Apple Watch-modellerna Apple Watch Edition och Apple Watch Hermès. Nu rapporterar dock MacRumours att strömdaptern har försvunnit även från dessa modeller. Som synes på skärmdumparna ovan så återfinns inte strömadaptern längre i Apple Watch Hermès förpackning och det samma gäller även för Apple Watch Edition. Skulle man vilja köpa till en 5W usb-strömadapter så kostar denna 250 kronor. Apple Watch Hermès-modellerna kostar mellan 14.000 - 17.000 kronor. Tumnagel
34.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

TikTok blockerades inte i USA som utlovat
Domstol blockerade istället president Trumps exekutiva order

Igår var det tänkt att den kinesiska appen TikTok skulle blockeras från amerikansk app-butiker men så blev inte fallet. Tanken var att TikTok skulle portas från app-butikerna på order av USA:s president Trump men nu har en domstol i USA temporärt blockerat detta skriver flera källor. Det innebär att det fortsatt går att ladda ner TikTok från amerikanska App Store och Google Play Store. TikTok sa i ett uttalande efter domstolens beslut: "We’re pleased that the court agreed with our legal arguments and issued an injunction preventing the implementation of the TikTok app ban. We will continue defending our rights for the benefit of our community and employees. At the same time, we will also maintain our ongoing dialogue with the government to turn our proposal, which the President gave his preliminary approval to last weekend, into an agreement." TikTok verkar med andra ord få lite andrum för att eventuellt sälja sin amerikanska del till Oracle och Walmart, en affär som dock verkar långt ifrån klar än så länge. Skulle inte affären vara genomförd innan 12 november så hotas TikTok att helt blockeras från den amerikanska marknaden, oavsett om användare redan har laddat ner appen eller inte. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla Model S Plaid på Laguna Seca
Häng med på rekordvarvet

Här kommer ett videoklipp som visar när Tesla Model S Plaid tog sig runt Laguna Seca på bara 1:30,3. Bilen som körs är en prototyp utrustad med skalstol, racinginstrument och Michelin Sport Cup 2-däck. De sistnämnda kommer dock vara standard på bilen när den väl lanseras nästa år. Varvrekordet för produktionsbilar på banan sattes av en McLaren Senna förra året när den körde på 1:27,6. Tumnagel
35.6°
+
Bobby Green
0

Netflix teasar fortsättningen i Transformers: War for Cybertron
Serien fortsätter snart

Transformers: War for Cybertron drog igång i somras med släppet av den första delen av serien som går under namnet Siege. Den andra delen av serien är på ingång och Netflix har nu släppt en teasertrailer för fortsättningen. Den officiella beskrivningen av den kommande delen har ni nedan: With the Allspark gone, Megatron is forced to confront the harsh reality that his Decepticons are trapped on a dying Cybertron. Meanwhile, lost in the darkest reaches of space, Optimus Prime and his team embark on a desperate mission, unexpectedly running into ... the spacefaring Mercenaries. När andra delen av Transformers: War for Cybertron släpps är för tillfället okänt, men verkar ske snart. Länk till första delen hittar ni för övrigt här nere till vänster. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

John Oliver snackar högsta domstolen i USA
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med republikankonvent och Kenosha högsta domstolen i USA. Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
33.8°
+
André Stray
0

Polestar Precept kommer att bli verklighet
Utvecklingsarbetet är igång

I början av året visade Polestar konceptet Precept. Nu meddelar man att bilen kommer att gå i produktion och att utvecklingsarbetet kring detta redan är igång. Med Precept vill man visa märkets väg framåt både när det gäller teknik och design. Bilen kommer att tillverkas i Kina i en helt ny fabriksdel men när den kan tänkas lanseras är fortfarande oklart. Tumnagel
46.0°
+
Bobby Green
0

Minröjar-råttan Magawa belönas med en medalj
Bästa minletaren i Kambodja

Den brittiska välgörenhetsorganisationen Peoplex27s Dispensary for Sick Animals (PSDA) har belönat råttan Magawa med medalj efter dennes hårda arbete med att hitta odetonerade landminor i Kambodja. Magava och hans vänner har tränats upp av den belgiska välgörenhetsorganisationen APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling) för att kunna lukta sig fram till explosiva ämnen i odetonerade landminor, ungefär som tullen använder hundar för att leta efter narkotika. Råttorna som används för att leta efter odetonerade landminor är lite större än de råttor vi vanligtvis ser här i Sverige. De väger dock inte tillräckligt mycket för att kunna detonera en landmina vilket gör dem till perfekta minletare. Magawa ska under sin hittills sju år långa karriär ha hittat 39 landminor och 28 explosiva laddningar av annat slag. Det gör Magawa till den bäste minletar-råttan i Kambodja. Sammanlagt ska Magava ha rensat ett område på cirka 141.000 kvadrameter från landminor och annat explosivt material. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om hjälteråttorna i Kambodja som spelades in för tre år sedan samt ett inslag från när PSDA tillkännager att Magawa ska få medalj. Tumnagel
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu är NASA:s nya rymdtoalett redo för avfärd till ISS
Är detta världens dyraste toalett?

Den här veckan kommer NASA att skicka sin nya rymdtoalett Universal Waste Management System (UWMS) till den internationella rymdstationen ISS där den på sikt ska ersätta rymdstationens nuvarande toalett-lösning. UWMS tar upp 65% mindre plats och väger 40% minde än den toalett som används på ISS idag. Den beskrivs ha samma storlek som de toaletter som återfinns i till exempel husbussar och husvagnar. Förutom att vara lite mindre har UWMS även försetts med lösningar som ska göra det lite smidigare för astronauter, framför allt kvinnliga astronauter, att göra en sittning på hemlighuset. Det har kostat NASA 23 miljoner dollar, motsvarande nästan 210 miljoner kronor, att utveckla UWMS sedan det arbetet påbörjades för några år sedan. Går allt enligt plan så kommer UWMS lämna jorden nu på lördag 3 oktober ombord på en Cygnus-farkos från Northrop Grumman. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Digital Foundry kollar in Demon's Souls på PlayStation 5
Det lilla man visat då

I samband med att Sony avslöjade priset så visade de även lite gameplay från PlayStation 5-versionen av Demonx27s Souls. Det man visade var spelets första sekvens så om man hade spelat versionen som finns på PlayStation 3 kunde man snabbt se alla förbättringar. Jag ser till exempel själv väldigt mycket fram emot att få spela detta så snart jag bara kan. Nu har även folket från Digital Foundry tagit sig en närmare titt på det som visades för att nörda ner sig i de tekniska detaljerna. Deras tidiga analys av denna tidiga titt pekar på att denna uppdaterade version kommer bli mycket trevlig att spela. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in när en industrirobot unboxas
Roboten KR IONTEC tittar fram ur sin förpackning

Här kan ni kolla in när feberläsaren Thomas packar upp en industrirobot från det tysk-kinesiska robotföretaget Kuka Robotics. Det handlar om Kukas KR IONTEC som Kuka presenterade i början av året. Den kan arbeta med grejer som väger 30 - 70 kilo och kan programmeras till att hantera olika uppgifter beroende på vad kunden har för önskemål. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple Watch börjar närma sig perfektion
Små nyheter i Series 6

När en ny produkttyp kommer så är oftast första generationen spännande men helt ärligt rätt dålig. Andra brukar vara helt ok och tredje riktigt bra. Så var det helt klart med Apple Watch. Första generationen, som kallas för Series 0, fungerade och var rolig men var riktigt, riktigt långsam. Andra generationen, som kallas Series 1 och 2, var mer hanterbar och Series 3, som fortfarande säljs, var riktigt bra. Med Series 4 togs ett riktigt stort steg med den större skärmen och EKG och med Series 5 fick vi always-on-skärm, saker som helt klart var trevliga men som man bevisligen klarar sig utan eftersom Apple säljer Series 3 och miljoner med människor är alldeles nöjda med den modellen. TL;DR Apple Watch Series 6 är inte en så stor uppgradering från Series 5. Men betyder det att det är en dålig produkt? Tvärtom! Apple Watch börjar bli en riktigt mogen produkt och köper du en Series 6 kommer du att kunna ha den i många år framöver. Den enda riktiga konkurrenten är Apple Watch SE. Tumnagel
39.7°
+
Roger Åberg
0

Polsk snubbe klättrar fransk skyskrapa
Inget för höjdrädda

Ibland måste man se andra människor göra dumma saker så man inte behöver göra dem själv. Ta det här klippet till exempel där en polsk snubbe klättrar upp för en fransk skyskrapa utan några som helst säkerhetsgrejer. Tumnagel
34.4°
+
Frode Wikesjö
0

Final Fantasy XVI får 18-årsgräns
Där ser man

Det europeiska åldersrekommendationssystemet PEGI har gett Final Fantasy XVI en 18-årsgräns. Det är inte allt för ofta den här spelserien får en så hög åldersgräns men då spelets första trailer innehöll lite blod och död kanske det inte är helt oväntat. På tal om Final Fantasy XVI så rapporterar DualShockers att spelet har varit under utveckling i snart fyra år och att det kan släppas tidigare än man kanske kunde tro. Vad "tidigare än man kanske kunde tro" innebär i verkligheten är dock högst oklart. Final Fantasy XVI är på gång för, än så länge, exklusivt för PlayStation 5. Tumnagel
42.6°
+
Frode Wikesjö
0

Så gör man Burrata i italienska Apulien
Mumma!

Burrata är en krämig mozzarella med gräddig fyllning som är svårt att få nog av. Perfekt som förrätt. Här får vi hänga med till den italienska regionen Apulien för att se hur osten blir till där. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Från Rotterdam till Amsterdam på 10 minuter
Häng med på en timelapse-segling

I det här klippet får vi hänga med en båt från Rotterdam till Amsterdam och eftersom man skickat upp kameran 30 meter i luften får man en snygg överblick över vad som händer. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Burton Snowboards öppnar konceptbutik
I Stockholm Den 15 oktober

Det börjar bli dags att ställa undan trädgårdsmöblerna och istället börja fundera på saker att åka på i vinter. Den 15 oktober kommer lämpligt nog Burton Snowboards att öppna upp en konceptbutik i Stockholm. Butiken kommer att ligga på Norrlandsgatan 20 och i den kan man spana in de senaste snöbrädorna tillverkaren har att erbjuda. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Nu kan du köpa Nespresso-maskinen Vertuo Next
Kan brygga en hel kanna kaffe

Vertuo Next är namnet på Nespressos senaste kaffemaskin och nu går den att köpa. Det som gör den här lite speciell är att den kan brygga en hel kanna (535 milliliter) kaffe vilket motsvarar 3-4 koppar. Vid lanseringen släpps även det nya kaffet Vertuo Carafe Pour-Over Style som innehåller Arabicabönor från Peru och Colombia och som har en rostad och rökig smak. Det släpps även en matchande glaskaraff som rymmer 750 milliliter. Vertuo Next kostar 1699 kronor. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green

Modjo - Lady (Hear Me Tonight)
Fredagsklassikern

Vi åker även denna vecka tillbaka 20 år till år 2000 när Modjo släppte Lady (Hear Me Tonight). Det här var den franska duons debutsingel och den fullkomligt exploderade. Hamnade i topp på minst tio stora listor och det är nog ingen som inte har hört den. Fantastisk låt! Tumnagel
111kg
+
Bobby Green

Mac & Cheese på 1700-talet
Så här kanske det gick till

Tänk att du sitter där i mitten av 1700-talet och blir sjukt sugen på lite Mac & Cheese. Då var det bara att tända upp en brasa, hänga kitteln över och börja laga den delikata rätten. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Ny animerad video till Ozzy Osbournes Crazy Train
All aboard!

Det är nu hela 40 år sedan som Ozzy Osbourne släppte debutplattan Blizzard of Ozz. På skivan finns bland annat den briljanta låten Crazy Train med och den har nu inför jubileet uppdaterats med en ny animerad musikvideo. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Rapparen som började laga mat
Fick styra om lite på grund av pandemin

Hugh Augustine är en rappare från Los Angeles. När hans turné blev inställd på grund av pandemin bestämde han sig för att istället börja laga lite käk. Tillsammans med sin kusin begav han sig in i köket för att ta fram hälsosamma och prisvärda plantbaserade maträtter som alla ska kunna njuta av. Han lagar och säljer maten från sitt hem i Baldwin Hills. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

David Byrnes Broadway-show kommer till HBO
American Utopia har premiär i oktober

American Utopia är en amerikansk konsertfilm regisserad och producerad av Spike Lee. Det hela är ett live-framträdande av en Broadway-show som hämtar inspiration från David Byrnes album med samma namn. Premiär på HBO den 17 oktober. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Kit Kat finns i över 400 stycken olika smaker
Yasumasa ser till att komma på nya hela tiden

1973 lanserades Kit Kat i Japan. De chokladbeprydda kexen har sedan dess dykt upp i mängder av olika smaker, och det verkar aldrig ta slut på idéer kring vad man ska stoppa i dem. Enligt Yuji Takeuchi som är marknadsansvarig för Nestlé Japan har över 400 olika smaker på Kit Kat tagits fram. Yasumasa Takagi är konditorn som ser till att komma på nyheterna och i det här klippet får vi se mer av hur han jobbar. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Sunt friluftsliv med John Mayer
I Jedediah Smith Redwoods State Park

The Atlantic och Land Rover skickade ut artisten John Mayer till Jedediah Smith Redwoods State Park där han fick visa lite hur fantastisk naturen faktiskt är, om du nu inte visste det redan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Ny glass från Sia
Salt karamell

Glass blandat med salt karamell är svårslaget så därför är det kanske inte en överraskning att Sias nya tillskott innehåller just detta. Vår Finaste Salt Karamell heter smaken och den innehåller krämig gräddglass av Dulce de Leche, kolakräm och krispiga kolabitar. Glassen släpps i butik från vecka 40. Tumnagel
121kg
+
Bobby Green