28 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Audi rullar ut nya RS 3 Sportback Behåller den raka femman och får 367 hästar
Audi rullar ut nya RS 3 Sportback

Audi presenterar nu nya RS 3 Sportback och som väntat blir den ännu vassare än föregångaren. Den underbara raka femcylindriga turbomotorn på 2.5 liter är kvar och effekten i den har skruvats upp till 367 hästar och 465 Nm. Det är tillräckligt för att skicka bilen från stillastående till 100 km/h på 4.3 sekunder och för att ge den en toppfart på hela 280 km/h. Till den kopplas en sjustegad S-tronicväxellåda som i sin tur fördelar ut kraften på alla fyra hjulen.
"De femcylindriga motorerna har en lång historia inom Audi. På 80-talet gjorde de Audi till ett sportigt bilmärke, både inom motorsporten och som serietillverkade bilar. Nya Audi RS 3 Sportback har försetts med den senaste generationen av vår femcylindriga 2,5-litersmotor."
Jämfört med en vanlig A3 Sportback är RS-versionen sänkt 25 millimeter. Den har även ett vassare chassi, adaptiva dämpare och kan för första gången fås med keramiska bromsar. I övrigt förses modellen med ett biffigare kjolpaket, 19-tumsfälgar och två stycken ovala avgaspipor där bak. På insidan sitter man i sportigare stolar och på tillvalslistan finns även skalstolar som ger ännu bättre stöd till fläsket.

Allt om nya RS 3 Sportback finns i pressmeddelandet nedan. Bilen kommer till hallarna nästa sommar. Priset är inte fastställt ännu.

Bil, Audi, RS 3 Sportback, officiell, nyhet, effekt, prestanda, RS3, RS3 Sportback
Visa Pressmeddelande Nya Audi RS 3 Sportback - Kraft i kompaktformat

Maffigt ljud, varvvilliga och med rå kraft, de femcylindriga motorerna från Audi är legendariska. Nu presenteras nya Audi RS 3 Sportback med 367 hk och 465 Nm, den mest kraftfulla kompaktbilen i premiumsegmentet. Med sin starka femcylindriga turbomotor avverkas 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Motor

2.5 TFSI-motorn i nya Audi RS 3 Sportback garanterar gåshud med sin enorma kraftutveckling, sin varvvillighet och unika ljud. Motorns morrande och dova muller ackompanjeras av rytmen från de fem cylindrarnas tändningsföljd 1 - 2 - 4 - 5 - 3 och blir till ett klassiskt Audi-ljud. Två klaffar i avgassystemet, placerade bakom ljuddämparen, reglerar avgasflödet för att ge en ännu maffigare ljudupplevelse som varierar med belastningen på motorn och varvtalet. Föraren kan reglera klaffarna via Audi drive select. För första gången i segmentet, erbjuder Audi ett sportavgassystem som tillval.

Kraftfulla femcylindriga motorer har en lång historia inom Audi. Under 1980-talet såg de till att Audis rallybilar, standardvagnar och serietillverkade modeller placerade sig i täten. Den första RS-modellen, ”RS 2” som kom 1994, hade även den en femcylindrig motor under huven. 2009 gjorde den comeback i Audi TT RS. 2011 letade den sig vidare till RS 3 Sportback och två år senare svarade den för drivningen i RS Q3. 2,5-litersmotor har sedan 2010 röstats fram till ”International Engine of the Year” i sin klass inte mindre än 5 gånger i rad.

Den femcylindriga kraftkällan utvecklar 367 hk ur en cylindervolym på 2.480 cc, dvs imponerande 148 hk per liter. Även körbarheten imponerar. Det maximala vridmomentet på 465 Nm finns tillgängligt redan från 1.625 v/min och är konstant upp till 5.550 v/min. Sprinten från 60 till 100 km/h tar bara 4,1 sekunder i fyrans växel, och 80 till 120 km/h går på korta 5,8 sekunder i femman.

Audi RS 3 Sportback accelererar från 0- 100 km/h på 4,3 sekunder, vilket är bäst i klassen. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Som tillval kan den höjas till 280 km/h. Mätt enligt nya NEDC, förbrukar instegsversionen av RS endast 8,1 liter bränsle per 100 kilometer, vilket är 10% mindre än föregångaren. Det motsvarar 189 gram CO2/km. Till detta bidrar ett energiåtervinningssystem, en behovsstyrd oljepump och ett nyutvecklat start/stopp-system som stänger av motorn redan innan bilen står still efter en inbromsning. Den uppfyller även Euro 6.

Med sin längd på endast 49 cm är den femcylindriga motorn mycket kort. Den väger ca. 180 kg. Vevhuset är tillverkat i gjutjärn i vermikulärgrafit, ett extremt starkt men ändå lätt material. Välplacerade förstärkningar ökar belastningsmöjligheterna på motorblocket. 2.5 TFSI byggs för hand av ett litet team bestående att specialutbildade experter vid Audis motorfabrik i Györ i Ungern.

Turboladdaren, som utvecklar ett laddtryck på upp till 1,3 bar, har en teoretisk genomströmning på 1.100 kg luft/h. Laddluftkylaren sänker temperaturen på den komprimerade luften. Kombinationen av turboladdning och direktinsprutning möjliggör ett högt kompressionsförhållande på 10,0:1 och motsvarande goda effektivitet. Klaffar i insugningsröret sätter den inströmmande luften i rotation. Kamaxlarna, med en justeringsvinkel på 42 grader vardera, optimerar luft/bränsleblandningen ytterligare.

7-stegad S tronic

Den standardmonterade 7-stegade S tronic-växellådan överför kraften från 2.5 TFSI-motorn via tre axlar, en drivaxel och två utgående axlar. Som alla dubbelkopplingslådor, innehåller den två delväxellådor. Genom att den ena kopplingen öppnas samtidigt som den andra stängs, går växlingarna blixtsnabbt och sker utan märkbara avbrott i kraftflödet. Nya detaljlösningar för att fylla kopplingarna med olja gör, tillsammans med samspelet med motorn, att växlingarna nu går snabbare än någonsin. Med Audi drive select-systemet i läget ”dynamic”, görs en dubbelkoppling vid varje växling.

I nya Audi RS 3 Sportback kan föraren välja mellan två automatlägen för den sjustegade S tronic-växellådan eller växla manuellt med växlingspaddlarna på ratten eller med växelspaken. Launch control-systemet (LCS) ger optimalt grepp och minimalt hjulspinn vid start från stillastående. De lägre växlarna har en sportigt kort utväxling, medan 7:an har lång utväxling för att minska bränsleförbrukningen. Via en vinkeldrivning är den superkompakta växellådan förbunden med kardanaxeln – en intelligent lättviktskonstruktion, in i minsta detalj.

quattro permanent fyrhjulsdrift

quattro permanent fyrhjulsdrift överför kraften från 2.5 TFSI-motorn till marken. Hjärtat i systemet består av en elektroniskt styrd och hydrauliskt aktiverad flerlamellskoppling. Den nyutvecklade komponenten har placerats bak för bättre viktfördelning mellan axlarna. Flerlamellskopplingen styrs av mjukvara som är speciellt framtagen för Audi RS 3 Sportback. Blixtsnabbt fördelar den ut den tillgängliga drivkraften på fram- och bakaxeln alltefter det aktuella behovet. Beroende på körstilen och friktionskoefficienten, kan mellan 50 till 100% av den tillgängliga drivkraften läggas ut på bakhjulen.

Den eldrivna pumpen som alstrar oljetrycket på max. 38 bar som krävs, är mycket effektiv. Pumpen aktiveras omedelbart om väggreppet skulle försämras eller om föraren börjar köra på ett sportigare sätt. Genom att tryckackumulatorn tagits bort, har vikten på kopplingen kunnat sänkas med 1,4 kg jämfört med den förra modellen, ännu ett exempel på målinriktad lättviktskonstruktion.

Styrningen av flerlamellskopplingen har integrerats i Audi drive select. Med sin sportiga konfiguration använder den all information som är relevant för hur bilen uppträder, t.ex. rattutslaget. I läget ”Dynamic” och när den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) står i läget ”Sport”, överförs mer av kraften, och dessutom snabbare, till bakaxeln för ännu bättre vägegenskaper vilket gör nya Audi RS 3 Sportback mycket smidig och direktstyrande in i kurvorna. Det gör att föraren kan drifta kontrollerat på vägbanor med låg friktion. Framaxeln ”drar” bilen tillbaka till en rak kurs i utgången av kurvan.

Vektorstyrd momentfördelning ger Audi RS 3 Sportback en ännu mer förfinad väghållning. Vid snabb kurvtagning bromsar den ner de inre, mindre belastade hjulen något. Det gör att båda hjulen på axeln kan föra ner mer kraft i vägbanan. Tack vare skillnaden i drivkraft, svänger bilen in i kurvan bättre och understödjer på så sätt förarens sportiga körstil.

Chassi

Chassit kompletterar drivlinans dynamik perfekt . Med sin lyhörda och precisa styrning, tar nya Audi RS 3 Sportback kurvorna både snabbt och stabilt.

MacPherson-fjädringen fram har fått en bredare spårvidd, 1 559 mm, och har speciellt framtagna hjullagerhus av höghållfast aluminium. Den standardmonterade progressiva styrningen varierar sin utväxling mellan 15,3:1 till 10,9:1. Det effektiva, elektromekaniska styrservot har typisk RS-karaktär.

Bakaxeln, som har en spårvidd på 1.514 mm, är en fyrlänkad konstruktion med länkarmar av höghållfast stål som hanterar de längs- och tvärgående krafterna individuellt. Precis som för framaxeln, leds dessa krafter till en hjälpram. Det styva RS-sportchassit gör att karossen ligger 25 mm lägre än på A3 Sportback. Som tillval kan man välja det adaptiva dämpningssystemet Audi magnetic ride. Styrningen av detta har integrerats i standardmonterade kördynamiksystemet Audi drive select som låter föraren välja mellan comfort, auto, dynamic samt ett individuellt läge.

Audi RS 3 Sportback rullar på 19" stora gjutna aluminiumfälgar med 5-armad rotordesign och däck av dimensionen 235/35. Audi erbjuder även maskinpolerade 19"-fälgar i matt titanoptik eller högglanspolerad antracitsvart. Däck av dimensionen 255/30 fram och 235/35 bak är alternativet på däcksidan. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på 370 mm fram och 310 mm bak. Friktionsringarna fram har en vågformad, viktbesparande utformning och är perforerade för att leda bort så mycket värme som möjligt. De sitter nitade i bromsnav av aluminium och greppas av svartlackerade (som tillval: röda), fasta 8-kolvs-bromsok prydda av en RS-logo.

En av de tekniska detaljer som skiljer ut nya Audi RS 3 Sportback från konkurrenterna är de kolfiberarmerade keramiska skivor som finns som tillval för bromsarna fram. Även dessa mäter 370 mm i diameter och greppas av antracitgrå bromsok. Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) har ett speciellt sportläge och kan med en enkel knapptryckning kopplas ur helt.

Kaross och utvändig design

För en sportbil spelar effekt/viktförhållandet en avgörande roll. I nya Audi RS 3 Sportback behöver varje hästkraft endast förflytta 4,14 kg. Utan förare väger den praktiska och kompakta femdörrarsbilen endast 1.520 kg vilket gör den 55 kg lättare än sin föregångare.

Förklaringen till den verkligt låga vikten ligger i den modulära MQB-arkitektur med sitt systematiska lättviktskonstruktionskoncept. Säkerhetsburens struktur innehåller många komponenter av höghållfast värmeformat stål och motorhuven är av aluminium. Motorns placering i kombination med flerlamellskopplingen och batteriet, som sitter placerade framför respektive bakom bakaxeln, bidrar till en gynnsam viktfördelning mellan axlarna.

Den nya toppmodellen i A3-serien avslöjar sin fulla potential redan vid ett första ögonkast. Single frame-grillen går i högglanspolerat svart och omges av en ram i matt aluminiumoptik. Laddluften strömmar in genom ett luftintag som sitter placerat nedanför nummerplåten. De större luftintagen inramas av markerade konturer och förser motorns extra kylare och växellådsoljekylaren med luft.

Från sidan betraktad fångas ögat direkt av de utställda framskärmarna, de konturerade trösklarna, backspeglarna i matt aluminiumoptik och den stora takspoilern. En markerad stötfångare, svart högblank diffusorinsats med bikakeformad grill och fyra lister, tillsammans med två stora, ovala ändrör ger bakpartiet en egen look. Single frame-grillen och bakluckan pryds båda av ett RS 3-märke.

De som vill göra bilen extra personlig kan beställa fler detaljer, t.ex. en motorkåpa av kolfiber. Dessutom finns stylingpaket i matt aluminium resp. svart högblank färg som ger bilen ett extra attraktivt utseende. Förutom exteriördetaljer med speciell finish, omfattar dessa paket också en titangrå quattro-logo på luftinsläppet. Bland de åtta färger man kan välja på finns två nya kulörer: Nardo-grå och Catalunya-röd metallic. Den sistnämnda är unik för Audi RS 3 Sportback.

Interiör och utrustning

Den sportiga interiören i Audi RS 3 Sportback går i svart och är utsmyckad med ”RS”-logo. Sportstolarna är klädda i finnappa med kontrasterande, stengrå sömmar. Den läder- och Alcantaraklädda RS-multifunktionssportratten är avplanad nedtill, och även växelspaken har en utpräglat sportig look. Färddatorn innehåller bl.a. en laddtrycksmätare, ett stoppur för varvtider och en oljetemperaturmätare.

Pedalerna och fotstöden är av rostfritt stål, dörrpanelsinläggen av Alcantara. På traditionellt RS-modellmanér är de invändiga dörrhandtagen utformade som smala dubbellister, och dekorinläggen har 3D-designen ”Black” (som tillval kan de även fås i utförandena Aluminium Race eller kolfiber). Mätartavlorna på RS-instrumentinsatsen är svarta, nålarna röda och skalorna vita. Instrumenten inramas av högklassiga dekordetaljer i högglanspolerad antracitsvart färg.

Bland tillvalen hittar vi rutmönstrade S-sportstolar med präglad logo och alternativ ljus klädsel. För första gången i kompaktsegmentet kan man även välja de helt nya RS-sportstolarna som har integrerade sidokrockkuddar och kolfiberstomme som gör dem 7 kg lättare än standardsportstolarna. Ett annat attraktivt tillval är RS 3 interiördesignpaket som pryder knäskyddet, luftinsläppen, golvmattorna och säkerhetsbältena med röda detaljer. Samma färg skimrar också igenom S-sportstolarnas perforering. Infotainment- och förarassistanssystemen från A3-serien, däribland MMI navigation plus med MMI touch, kan även väljas till Audi RS 3 Sportback.

Den kraftfulla femdörrarsmodellen är planerad att börja levereras sommaren 2015. Den föregående modellen var en bästsäljare och Audi räknar med att även nya RS 3 Sportback kommer att bli en stor succé. AUDI AG:s dotterbolaget quattro GmbH utvecklar och bygger de sportigaste högprestandavagnar i modellutbudet. Med Audi RS 3 Sportback inräknad finns nu sju RS-modeller på marknaden: RS 3 Sportback, RS Q3 och RS 4 Avant samt RS 5 Coupé, RS 5 Cabriolet, RS 6 Avant och RS 7 Sportback.
50.7° 0 Bobby Green Bobby Green
fre. 12 dec 2014, 09:45
Audi rullar ut nya RS 3 Sportback Behåller den raka femman och får 367 hästar
50.7°
0