m

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Behåller den raka femman och får 367 hästar

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Bil / Audi

Audi presenterar nu nya RS 3 Sportback och som väntat blir den ännu vassare än föregångaren. Den underbara raka femcylindriga turbomotorn på 2.5 liter är kvar och effekten i den har skruvats upp till 367 hästar och 465 Nm. Det är tillräckligt för att skicka bilen från stillastående till 100 km/h på 4.3 sekunder och för att ge den en toppfart på hela 280 km/h. Till den kopplas en sjustegad S-tronicväxellåda som i sin tur fördelar ut kraften på alla fyra hjulen.
"De femcylindriga motorerna har en lång historia inom Audi. På 80-talet gjorde de Audi till ett sportigt bilmärke, både inom motorsporten och som serietillverkade bilar. Nya Audi RS 3 Sportback har försetts med den senaste generationen av vår femcylindriga 2,5-litersmotor."
Jämfört med en vanlig A3 Sportback är RS-versionen sänkt 25 millimeter. Den har även ett vassare chassi, adaptiva dämpare och kan för första gången fås med keramiska bromsar. I övrigt förses modellen med ett biffigare kjolpaket, 19-tumsfälgar och två stycken ovala avgaspipor där bak. På insidan sitter man i sportigare stolar och på tillvalslistan finns även skalstolar som ger ännu bättre stöd till fläsket.

Allt om nya RS 3 Sportback finns i pressmeddelandet nedan. Bilen kommer till hallarna nästa sommar. Priset är inte fastställt ännu.

Visa
Pressmeddelande
Nya Audi RS 3 Sportback - Kraft i kompaktformat

Maffigt ljud, varvvilliga och med rå kraft, de femcylindriga motorerna från Audi är legendariska. Nu presenteras nya Audi RS 3 Sportback med 367 hk och 465 Nm, den mest kraftfulla kompaktbilen i premiumsegmentet. Med sin starka femcylindriga turbomotor avverkas 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Motor

2.5 TFSI-motorn i nya Audi RS 3 Sportback garanterar gåshud med sin enorma kraftutveckling, sin varvvillighet och unika ljud. Motorns morrande och dova muller ackompanjeras av rytmen från de fem cylindrarnas tändningsföljd 1 - 2 - 4 - 5 - 3 och blir till ett klassiskt Audi-ljud. Två klaffar i avgassystemet, placerade bakom ljuddämparen, reglerar avgasflödet för att ge en ännu maffigare ljudupplevelse som varierar med belastningen på motorn och varvtalet. Föraren kan reglera klaffarna via Audi drive select. För första gången i segmentet, erbjuder Audi ett sportavgassystem som tillval.

Kraftfulla femcylindriga motorer har en lång historia inom Audi. Under 1980-talet såg de till att Audis rallybilar, standardvagnar och serietillverkade modeller placerade sig i täten. Den första RS-modellen, ”RS 2” som kom 1994, hade även den en femcylindrig motor under huven. 2009 gjorde den comeback i Audi TT RS. 2011 letade den sig vidare till RS 3 Sportback och två år senare svarade den för drivningen i RS Q3. 2,5-litersmotor har sedan 2010 röstats fram till ”International Engine of the Year” i sin klass inte mindre än 5 gånger i rad.

Den femcylindriga kraftkällan utvecklar 367 hk ur en cylindervolym på 2.480 cc, dvs imponerande 148 hk per liter. Även körbarheten imponerar. Det maximala vridmomentet på 465 Nm finns tillgängligt redan från 1.625 v/min och är konstant upp till 5.550 v/min. Sprinten från 60 till 100 km/h tar bara 4,1 sekunder i fyrans växel, och 80 till 120 km/h går på korta 5,8 sekunder i femman.

Audi RS 3 Sportback accelererar från 0- 100 km/h på 4,3 sekunder, vilket är bäst i klassen. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Som tillval kan den höjas till 280 km/h. Mätt enligt nya NEDC, förbrukar instegsversionen av RS endast 8,1 liter bränsle per 100 kilometer, vilket är 10% mindre än föregångaren. Det motsvarar 189 gram CO2/km. Till detta bidrar ett energiåtervinningssystem, en behovsstyrd oljepump och ett nyutvecklat start/stopp-system som stänger av motorn redan innan bilen står still efter en inbromsning. Den uppfyller även Euro 6.

Med sin längd på endast 49 cm är den femcylindriga motorn mycket kort. Den väger ca. 180 kg. Vevhuset är tillverkat i gjutjärn i vermikulärgrafit, ett extremt starkt men ändå lätt material. Välplacerade förstärkningar ökar belastningsmöjligheterna på motorblocket. 2.5 TFSI byggs för hand av ett litet team bestående att specialutbildade experter vid Audis motorfabrik i Györ i Ungern.

Turboladdaren, som utvecklar ett laddtryck på upp till 1,3 bar, har en teoretisk genomströmning på 1.100 kg luft/h. Laddluftkylaren sänker temperaturen på den komprimerade luften. Kombinationen av turboladdning och direktinsprutning möjliggör ett högt kompressionsförhållande på 10,0:1 och motsvarande goda effektivitet. Klaffar i insugningsröret sätter den inströmmande luften i rotation. Kamaxlarna, med en justeringsvinkel på 42 grader vardera, optimerar luft/bränsleblandningen ytterligare.

7-stegad S tronic

Den standardmonterade 7-stegade S tronic-växellådan överför kraften från 2.5 TFSI-motorn via tre axlar, en drivaxel och två utgående axlar. Som alla dubbelkopplingslådor, innehåller den två delväxellådor. Genom att den ena kopplingen öppnas samtidigt som den andra stängs, går växlingarna blixtsnabbt och sker utan märkbara avbrott i kraftflödet. Nya detaljlösningar för att fylla kopplingarna med olja gör, tillsammans med samspelet med motorn, att växlingarna nu går snabbare än någonsin. Med Audi drive select-systemet i läget ”dynamic”, görs en dubbelkoppling vid varje växling.

I nya Audi RS 3 Sportback kan föraren välja mellan två automatlägen för den sjustegade S tronic-växellådan eller växla manuellt med växlingspaddlarna på ratten eller med växelspaken. Launch control-systemet (LCS) ger optimalt grepp och minimalt hjulspinn vid start från stillastående. De lägre växlarna har en sportigt kort utväxling, medan 7:an har lång utväxling för att minska bränsleförbrukningen. Via en vinkeldrivning är den superkompakta växellådan förbunden med kardanaxeln – en intelligent lättviktskonstruktion, in i minsta detalj.

quattro permanent fyrhjulsdrift

quattro permanent fyrhjulsdrift överför kraften från 2.5 TFSI-motorn till marken. Hjärtat i systemet består av en elektroniskt styrd och hydrauliskt aktiverad flerlamellskoppling. Den nyutvecklade komponenten har placerats bak för bättre viktfördelning mellan axlarna. Flerlamellskopplingen styrs av mjukvara som är speciellt framtagen för Audi RS 3 Sportback. Blixtsnabbt fördelar den ut den tillgängliga drivkraften på fram- och bakaxeln alltefter det aktuella behovet. Beroende på körstilen och friktionskoefficienten, kan mellan 50 till 100% av den tillgängliga drivkraften läggas ut på bakhjulen.

Den eldrivna pumpen som alstrar oljetrycket på max. 38 bar som krävs, är mycket effektiv. Pumpen aktiveras omedelbart om väggreppet skulle försämras eller om föraren börjar köra på ett sportigare sätt. Genom att tryckackumulatorn tagits bort, har vikten på kopplingen kunnat sänkas med 1,4 kg jämfört med den förra modellen, ännu ett exempel på målinriktad lättviktskonstruktion.

Styrningen av flerlamellskopplingen har integrerats i Audi drive select. Med sin sportiga konfiguration använder den all information som är relevant för hur bilen uppträder, t.ex. rattutslaget. I läget ”Dynamic” och när den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) står i läget ”Sport”, överförs mer av kraften, och dessutom snabbare, till bakaxeln för ännu bättre vägegenskaper vilket gör nya Audi RS 3 Sportback mycket smidig och direktstyrande in i kurvorna. Det gör att föraren kan drifta kontrollerat på vägbanor med låg friktion. Framaxeln ”drar” bilen tillbaka till en rak kurs i utgången av kurvan.

Vektorstyrd momentfördelning ger Audi RS 3 Sportback en ännu mer förfinad väghållning. Vid snabb kurvtagning bromsar den ner de inre, mindre belastade hjulen något. Det gör att båda hjulen på axeln kan föra ner mer kraft i vägbanan. Tack vare skillnaden i drivkraft, svänger bilen in i kurvan bättre och understödjer på så sätt förarens sportiga körstil.

Chassi

Chassit kompletterar drivlinans dynamik perfekt . Med sin lyhörda och precisa styrning, tar nya Audi RS 3 Sportback kurvorna både snabbt och stabilt.

MacPherson-fjädringen fram har fått en bredare spårvidd, 1 559 mm, och har speciellt framtagna hjullagerhus av höghållfast aluminium. Den standardmonterade progressiva styrningen varierar sin utväxling mellan 15,3:1 till 10,9:1. Det effektiva, elektromekaniska styrservot har typisk RS-karaktär.

Bakaxeln, som har en spårvidd på 1.514 mm, är en fyrlänkad konstruktion med länkarmar av höghållfast stål som hanterar de längs- och tvärgående krafterna individuellt. Precis som för framaxeln, leds dessa krafter till en hjälpram. Det styva RS-sportchassit gör att karossen ligger 25 mm lägre än på A3 Sportback. Som tillval kan man välja det adaptiva dämpningssystemet Audi magnetic ride. Styrningen av detta har integrerats i standardmonterade kördynamiksystemet Audi drive select som låter föraren välja mellan comfort, auto, dynamic samt ett individuellt läge.

Audi RS 3 Sportback rullar på 19" stora gjutna aluminiumfälgar med 5-armad rotordesign och däck av dimensionen 235/35. Audi erbjuder även maskinpolerade 19"-fälgar i matt titanoptik eller högglanspolerad antracitsvart. Däck av dimensionen 255/30 fram och 235/35 bak är alternativet på däcksidan. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på 370 mm fram och 310 mm bak. Friktionsringarna fram har en vågformad, viktbesparande utformning och är perforerade för att leda bort så mycket värme som möjligt. De sitter nitade i bromsnav av aluminium och greppas av svartlackerade (som tillval: röda), fasta 8-kolvs-bromsok prydda av en RS-logo.

En av de tekniska detaljer som skiljer ut nya Audi RS 3 Sportback från konkurrenterna är de kolfiberarmerade keramiska skivor som finns som tillval för bromsarna fram. Även dessa mäter 370 mm i diameter och greppas av antracitgrå bromsok. Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) har ett speciellt sportläge och kan med en enkel knapptryckning kopplas ur helt.

Kaross och utvändig design

För en sportbil spelar effekt/viktförhållandet en avgörande roll. I nya Audi RS 3 Sportback behöver varje hästkraft endast förflytta 4,14 kg. Utan förare väger den praktiska och kompakta femdörrarsbilen endast 1.520 kg vilket gör den 55 kg lättare än sin föregångare.

Förklaringen till den verkligt låga vikten ligger i den modulära MQB-arkitektur med sitt systematiska lättviktskonstruktionskoncept. Säkerhetsburens struktur innehåller många komponenter av höghållfast värmeformat stål och motorhuven är av aluminium. Motorns placering i kombination med flerlamellskopplingen och batteriet, som sitter placerade framför respektive bakom bakaxeln, bidrar till en gynnsam viktfördelning mellan axlarna.

Den nya toppmodellen i A3-serien avslöjar sin fulla potential redan vid ett första ögonkast. Single frame-grillen går i högglanspolerat svart och omges av en ram i matt aluminiumoptik. Laddluften strömmar in genom ett luftintag som sitter placerat nedanför nummerplåten. De större luftintagen inramas av markerade konturer och förser motorns extra kylare och växellådsoljekylaren med luft.

Från sidan betraktad fångas ögat direkt av de utställda framskärmarna, de konturerade trösklarna, backspeglarna i matt aluminiumoptik och den stora takspoilern. En markerad stötfångare, svart högblank diffusorinsats med bikakeformad grill och fyra lister, tillsammans med två stora, ovala ändrör ger bakpartiet en egen look. Single frame-grillen och bakluckan pryds båda av ett RS 3-märke.

De som vill göra bilen extra personlig kan beställa fler detaljer, t.ex. en motorkåpa av kolfiber. Dessutom finns stylingpaket i matt aluminium resp. svart högblank färg som ger bilen ett extra attraktivt utseende. Förutom exteriördetaljer med speciell finish, omfattar dessa paket också en titangrå quattro-logo på luftinsläppet. Bland de åtta färger man kan välja på finns två nya kulörer: Nardo-grå och Catalunya-röd metallic. Den sistnämnda är unik för Audi RS 3 Sportback.

Interiör och utrustning

Den sportiga interiören i Audi RS 3 Sportback går i svart och är utsmyckad med ”RS”-logo. Sportstolarna är klädda i finnappa med kontrasterande, stengrå sömmar. Den läder- och Alcantaraklädda RS-multifunktionssportratten är avplanad nedtill, och även växelspaken har en utpräglat sportig look. Färddatorn innehåller bl.a. en laddtrycksmätare, ett stoppur för varvtider och en oljetemperaturmätare.

Pedalerna och fotstöden är av rostfritt stål, dörrpanelsinläggen av Alcantara. På traditionellt RS-modellmanér är de invändiga dörrhandtagen utformade som smala dubbellister, och dekorinläggen har 3D-designen ”Black” (som tillval kan de även fås i utförandena Aluminium Race eller kolfiber). Mätartavlorna på RS-instrumentinsatsen är svarta, nålarna röda och skalorna vita. Instrumenten inramas av högklassiga dekordetaljer i högglanspolerad antracitsvart färg.

Bland tillvalen hittar vi rutmönstrade S-sportstolar med präglad logo och alternativ ljus klädsel. För första gången i kompaktsegmentet kan man även välja de helt nya RS-sportstolarna som har integrerade sidokrockkuddar och kolfiberstomme som gör dem 7 kg lättare än standardsportstolarna. Ett annat attraktivt tillval är RS 3 interiördesignpaket som pryder knäskyddet, luftinsläppen, golvmattorna och säkerhetsbältena med röda detaljer. Samma färg skimrar också igenom S-sportstolarnas perforering. Infotainment- och förarassistanssystemen från A3-serien, däribland MMI navigation plus med MMI touch, kan även väljas till Audi RS 3 Sportback.

Den kraftfulla femdörrarsmodellen är planerad att börja levereras sommaren 2015. Den föregående modellen var en bästsäljare och Audi räknar med att även nya RS 3 Sportback kommer att bli en stor succé. AUDI AG:s dotterbolaget quattro GmbH utvecklar och bygger de sportigaste högprestandavagnar i modellutbudet. Med Audi RS 3 Sportback inräknad finns nu sju RS-modeller på marknaden: RS 3 Sportback, RS Q3 och RS 4 Avant samt RS 5 Coupé, RS 5 Cabriolet, RS 6 Avant och RS 7 Sportback.
50.7°
0

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback

Behåller den raka femman och får 367 hästar

Wayback Machine samarbetar med Cloudflare
För arkiveringen av gamla sajter

Internet Archives Wayback Machine har mer än 468 miljarder webbplatser lagrade och snart kommer det bli fler. Internet Archive har nämligen ingått ett samarbete med Cloudflare för att öka antalet arkiverade webbplatser. Samarbetet innebär att Wayback Machine kommer få en kopia av sajter som använder Cloudflares Always Online-service. Always Online skapar en kopia av en webbplats som alltid finns tillgänglig ifall någon server skulle gå ner. Så varje gång en bild av webbplatsen skapas skickas den även till Wayback Machine för arkivering. Hur många fler sajter som ni kommer lagras i och med Cloudflare-samarbetet är oklart men fler backups är ju alltid bra. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Spela Football Manager 2020
Gratis på Epic Games Store just nu

Just nu bjuder Epic Game Store på Football Manager 2020. Det innebär att du kan plocka hem detta spel och behålla det för alltid. Erbjudandet gäller dock endast några dagar till så passa på att plocka om du är sugen. Även Watch Dogs 2 och svenskutvecklade Stick It To The Man! är gratis där just nu. Nästa vecka kommer Rollercoaster Tycoon 3: Complete Edition vara gratis på Epic Games Store. Så om du hade planer på att köpa det så kan man ju chilla med det fram till torsdag någon gång. Tumnagel
40.0°
+
Frode Wikesjö
0

Jack Quaid släpper Spotify-spellista
Inspirerad av The Boys-karaktären Hughie Campbell

Skådespelaren Jack Quaid är väl just nu sannolikt mest känd för sin roll som Hughie Campbell i The Boys. Han har ni slängt ihop en spellista på Spotify med låtar som inspirerade honom att känna sig som Hughie under inspelningarna. Så om du också vill känna dig som Hughie Campbell från The Boys så hittar du spellistan via länken nedan. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Michel Ancel lämnar spelbranschen
För att satsa på att bevara djurlivet i Montpellier

Spelveteranen Michel Ancel har bestämt sig för att lägga hatten på hyllan samt lämna spelbranschen helt och hållet efter 30 år. Ancel är sannolikt mest känd för en herrans massa Rayman-spel och så klart Beyond Good & Evil. Han ska istället jobba med ett naturreservat för vilda djur i Montpellier-området i Frankrike. Skyddandet av vilda djur har länge varit en passion för honom och eftersom naturreservatet växer vill han satsa helhjärtat på detta istället för spelbranschen. Ancel jobbade med både Beyond Good and Evil 2 och Wild. Utvecklingen av båda dessa spel säger han är i goda händer och kommer inte påverkas av att han nu ska ta hand om riktiga djur istället för digitala sådana. Tumnagel
46.0°
+
Frode Wikesjö
0

OnePlus Buds kommer fungera bättre på andra Androids
Med hjälp av en app

OnePlus-hörlurarna OnePlus Buds fungerar finfint men OnePlus-telefoner men lirar tyvärr inte lika bra med andra Android-telefoner. Användare har stött på problem med uppdatering av mjukvaran och märkt att vissa funktioner helt enkelt inte fungerat. Men det ska bli ändring på detta enligt OnePlus och det ska ske genom den separata OnePlus Buds-appen som då kommer bli kompatibel med andra Android-lurar. Denna app ser till att hörlurarna fungerar precis lika bra på andra Android-enheter så som på OnePlus egna lurar. När denna app kommer att släppas till andra Android-telefoner är för tillfallet oklart men det borde väl inte ta allt för lång tid tycker man. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Bild-i-bild för YouTube fungerar inte längre på iOS 14
Nu har Google även satt stopp för youtube.com

I samband med iOS 14 fick Apples telefoner stöd för bild-i-bild vilket ju var ganska trevligt. Dock valde Google att låsa funktionaliteten för YouTube-appen om man inte betalade för YouTube Premium. Det gick dock att komma runt detta genom att kolla in YouTube-klipp på youtube.com via Safari och sedan köra det bild-i-bild. Men det slutade också fungera i veckan för alla som inte är YouTube Premium-abonnenter. Klart sunkigt att en sådan basal funktion ska döljas bakom betaltjänst men Google kanske behöver pengar eller något. YouTube-klipp som är inbäddade på andra webbplatser funkar dock fortfarande att köra via bild-i-bild. Tumnagel
19.4°
+
Frode Wikesjö
0

JerryRigEverything sliter en Microsoft Duo
Som håller bättre än jag trodde

Då var det dags igen att titta på när JerryRigEverything gör sitt bästa för att slita en telefon. Denna gång ger han sig på en Microsoft Duo som ser ut att klara testerna relativt bra. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

USA vill veta om Unreal Engine pratar med Kina
Eftersom Tencent äger delar av Epic Games

Den amerikanska regeringen har som bekant varit lite på krigsstigen när det gäller vissa kinesiska företag så som Huawei och ByteDance. Nu verkar det som att myndigheterna där har ställt in siktat på Tencent som bland annat äger League of Legends-skaparna Riot Games och 40 procent av Epic Games som gör populära spelmotorn Unreal Engine. Rapporter har nämligen börjat dyka upp om att myndigheterna därborta har bett både Riot och Epic att lämna över data för hur de lagrar användardata för att se om/hur det delas med Tencent. Tencent äger delar av många andra spelföretag också så som Supercell, Activision Blizzard, Ubisoft och Paradox. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Bilder på nya Chromecast läcker
Läcker?

Den 30 september kommer Google visa upp sin nya Chromecast som kommer komma med en liten fjärrkontroll. Natten till i dag läckte det ut bilder på hårdvaran och dessa bilder kan du beskåda via länken nedan. Fjärrkontrollen har styrknappar samt lite andra funktionsknappar så som separata knappar för att starta YouTube eller Netflix. Volymreglaget hittar man på sidoknapparna. Detta blir den första Chromecast-enheten som säljs med fjärrkontroll så antagligen vill Google satsa lite mer på integrationen med Google/Android TV med denna enhet. På tal om Google-läckor så lyckades sajten 9to5Google få tag på några bilder på Nest kommande smarta högtalare som antagligen också kommer visas upp den 30 september. Bilder på dessa kan du hitta här. Tumnagel
34.9°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in systemkraven för Cyberpunk 2077
Samt två nya trailers

I går kväll presenterade CD Projekt Red systemkraven för kommande Cyberpunk 2077. Det är inte direkt några monsterkrav men kräver ändå, inte helt oväntat, lite datorkraft för att kunna köras ordentligt. SSD rekommenderas som lagring så för min del blir jag nog tvungen att radera Call of Duty: Modern Warfare sen när Cyberpunk 2077 släpps den 19 november. Spelets kompletta krav kan du se i tweeten nedan. CD Projekt Red släppte också två nya trailers för spelet i går och de kan du kolla in ovan och nedan. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Polestar 1 är världens coolaste Volvo enligt Doug
Då har han inte sladdat med en 240

Det är många som redan testat och gått igenom Polestar 1 (vi bland annat) och nu har turen kommit till Doug DeMuro. Han tycker att det här är världens coolaste Volvo men han har lite dålig koll på historia eftersom han inte är med på varför det står "since 1959" på säkerhetsbältena. Tumnagel
44.4°
+
Bobby Green
0

Qantas flygning till ingenstans sålde slut på några minuter
Ressugna australier verkar vara sugna på att flyga

Efter det att en stor del av världens flygtrafik stängt ner fick det australiensiska flygbolaget en idé om att arrangera en 7 timmar lång "flight to nowhere". Detta verkar vara något som tilltalade australiensare som saknat att flyga. När biljetterna till flighten släpptes så sålde dessa slut på bara tio minuter, något som gör flighten till den antagligen snabbast utsålda flighten i Qantas historia. Flygningen till "ingenstans" har samma start- och slutdestination men under den sju timmar långa flygningen kommer flighten att gå över populära turistpunkter som Byron Bay, Bondi Beach och Sydney Harbor Bridge. Biljetterna till "flight to nowhere" kostade motsvarande cirka 5000 kronor i ekonomiklass, 11.500 kronor i premiumklass och 24.300 kronor i första klass. Flighten avgår 1 oktober från Sydney. Tumnagel
8.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sony bekräftar: PS5 kan inte köra spel från PS1, 2 eller 3
Endast bakåtkompatibel med Playstation 4-spel

När det kommer till bakåtkompatibilitet på Playstation 5 så har Sony levererat väldigt lite information. I samband med onsdagens stream meddelade dock gänget att 99 procent av PS4-spelen kommer kunna köras på Playstation 5, men hur läget ser ut med äldre titlar från PS1, PS2 och PS3 har varit oklart. I en intervju med Famitsu klargör PlayStation-chefen Jim Ryan hur läget med bakåtkompatibilitet egentligen ligger till. Ryan berättar att PS5 är designad med PS5-funktioner i fokus, men det har även varit viktigt även stödja PS4-spel för att inte lämna de närmare 100 miljoner PS4-spelarna bakom sig. Mer specifikt sägs detta: "We have been building devices with a focus on PS5-specific engineering. Among them, PS4 already has 100 million players, so I thought that I would like to play PS4 titles on PS5 as well, so I introduced PS4 compatibility. While achieving that, we focused on incorporating high-speed SSDs and the new controller DualSense in parallel. So, unfortunately, compatibility with [PS3, PS2, PS1] has not been achieved." Så, så var det med det. På PS5 får man lira spel till PS5 och PS4. Vill man spela titlar till äldre Playstation-konsoler så finns det dock lite hopp via Playstation Now, men för tillfället har Sony inte levererat någon information om hur den tjänsten kommer rulla på den kommande konsolen. Tumnagel
32.3°
+
André Stray
0

Det här är Touring Superleggera Aero 3
En strömlinjeformad bil med 30-talskänsla

Custombyggarna Touring Superleggera ska nästa vecka visa sitt senaste bygge på Salon Privé. Bilen som kallas för Aero 3 är en modern tolkning av strömlinjeformade sportbilar på 30-talet och under kolfiberkarossen som med lack tagit 5000 timmar att få till återfinns en "italiensk superbil". Man säger alltså inte vilken det är men med tanke på att det under huven sitter en V12:a som ger 740 hästar är det högst troligt en Ferrari F12berlinetta som gäller här. Man har inte velat bygga något som ska replikera en viss modell men personen som kommer att få det första exemplaret har ändå önskat att man fick in lite Alfa Romeo 8C 2900B Berlinetta Aerodinamica i bilen. Med en sån körde man Le Mans 1938 och den rattades då av Raymond Sommer och Clemente Biondetti. Det är därför det står nummer 19 på den nya bilen samtidigt som de bakre sidorutorna har fått tre stycken ventilationshål i sig - såna som Alfan har framför cockpiten. 15 stycken exemplar kommer att tillverkas totalt men vad man får betala framgår inte, vilket kanske är bäst. Riktiga bilder istället för renderingar hittar ni på länken nedan. Tumnagel
38.7°
+
Bobby Green
0

Facebook slutar rekommendera hälsogrupper
Det sprids för mycket felaktig information i dessa

Facebook skriver i ett inlägg att man nu har antagit nya riktlinjer för vilka typer av grupper på tjänsten man framöver kommer att rekommendera för sina användare. Det kommer bland annat innebära att grupper som utger sig för att ha något med hälsa att göra inte längre kommer att ges som förslag eller rekommenderas för användare på Facebook. I inlägget skriver Facebook bland annat: "To prioritize connecting people with accurate health information, we are starting to no longer show health groups in recommendations. People can still invite friends to health groups or search for them." Anledningen till att Facebook nu slutar rekommendera grupper som ger hälsoråd eller förknippas med hälsa på andra sätt är att dessa ibland varit källor till felaktig information, något som i värsta fall kan skada en persons hälsa istället för att göra den bättre. Tumnagel
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Cezeri - quadrocopter från Turkiet
Första testflygningen genomförd

Cezeri från Turkiet är en stor drönare och nu har man genomfört den första flygningen med skapelsen. Den har plats för en person och kan starta och landa vertikalt. De första flygningarna gjorde man dock via fjärrkontroll för att vara på den säkra sidan. När tester med människor i kan dra igång är oklart men självklart är målet att detta ska ske snart. Man tror dock fortfarande att det är mellan 10-15 år bort innan man kan använda något sånt här som transportmedel. Tumnagel
37.4°
+
Bobby Green
0

The Verge tar en titt på LG Wing
Rätt intressant enhet

Nyligen presenterade LG den rätt intressanta telefonen LG Wing och nu har The Verge fått ta en liten titt på underligheterna. Gänget har släppt en ny video där de pratar om telefonen och vad man kan göra med den och helt ärligt ser telefonen ut att bli en av årets mest intressanta lurar. Tumnagel
40.8°
+
André Stray
0

Ny Night City Wire drar igång 18:00
Mer Cyberpunk 2077 på ingång!

Hade världen sett annorlunda ut så hade vi möjligtvis tillbringat dagen i Night City, men så kul får vi inte ha det. Cyberpunk 2077 kommer som känt släppas 19 november, vilket är samma dag som PS5, och vad spelet kommer erbjuda har utvecklarna visat i strömmar under titeln Night City Wire. I kväll klockan 18:00 kommer den tredje strömmen dra igång och denna kommer ni kunna kika på via utvecklarnas Twitch-kanal. Pallar ni inte Twitch så kan ni kika på avsnittet via strömmen nedan. Specifikt vad som kommer visas under kvällens show är för tillfället okänt, men fokus kommer ligga på spelets olika gäng och utvecklarna hintar även om att de kommer släppa specs-krav för PC-versionen. Ovan kan ni kika på den förra Night City Wire-strömmen som hölls i slutet av juni. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Deltagarna i På spåret 2020
Har premiär den 27 november

Fredagen den 27 november klockan 20.00 har en ny omgång av TV-programmet På spåret premiär på SVT1. Nu får vi reda på vilka deltagarna är. Sex stycken nya par gör entré i burarna medan tre stycken lag återvänder. Lagen är Sanna Lundell & Plura Jonsson, Frida Boisen & Hamid Zafar, Farah Abadi & Johan Glans, Dilan Apak & Moa Lundqvist, Magdalena Forsberg & Claes Elfsberg, Marianne Ahrne & Anders "Ankan" Johansson, Tomas Alfredson & Ernst Billgren, Irena Pozar & Patrik Arve, Emma Molin & Hanna Dorsin. En släppfilm kring deltagarna finns att se på länken nedan. Läs mer om lagen i pressmeddelandet. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Två nya juicer från God Morgon
Sun Power och Berry Protect

Juice-tillverkaren God Morgon lanserar nu två stycken nyheter i kyldisken. Man beskriver juicerna som funktionella med innehåll av vitaminer och antioxidanter. Sun Power innehåller pressad solmogen apelsin, äpple, morot, yuzu och vitamin C och D. Berry Protect innehåller pressat äpple, blåbär, hallon och acerola och vitamin C och E. Båda rullas ut hos Ica och City Gross den här månaden och för en flaska på 0,85 liter får man betala 26,90 kronor. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Spiller - Groovejet (If This Ain't Love)
Fredagsklassikern

Vad hände egentligen för 20 år sedan? Jo, det ska jag tala om. Spiller släppte låten Groovejet (If This Ainx27t Love) med fantastiska Sophie Ellis-Bextor på sång och jag kan inte minnas hur många gånger jag har spelat den. Nu kom den tillbaka till mig igen efter en stunds frånvaro men den håller fortfarande. Grattis på fredag! Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Friterad kyckling inspirerad av Breaking Bad
Med curly fries såklart

Los Pollos Hermanos är en snabbmatsrestaurang som figurerar i TV-serien Breaking Bad. Här återskapar Binging with Babish lite mat från stället och skulle du vilja testa själv hittas receptet på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Augustines nya singel Coast
Akustisk och original

Den svenska singer-songwritern Augustine släppte nyligen singeln Coast och här har vi den både i akustisk och i original version. Videon till den förstnämnda är inspelad på Gotland i somras med hjälp av ett elektroniskt piano. Augustine fick pris som "Årets Pop" på Manifestgalan 2020. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Ashley tillverkar skålar i trä
Ligger en hel del jobb bakom

I det här avsnittet ur Eaters serie Handmade får vi träffa Ashley Harwood som förvandlar stockar till skålar. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green

Nine Inch Nails Quake-soundtrack nu på vinyl
Party like it's 1996

När spelet Quake släpptes 1996 var det Nine Inch Nails som låg bakom det officiella soundtracket. Nu släpps musiken för första gången på vinyl. Plattan kostar 40 pund och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
237kg
+
Bobby Green

Ny juice från Innocent
Smakar granatäpple, hallon och lime

Innocents senaste produkt är den vi ser här - Perfectly Purple. Det är en blandning av juice och ingredienser från växtriket. Den innehåller rosenvatten, biotin, spirulina och vitaminerna B7 (bra för hud och hår), B3, B5, B6 och C. Den ska smaka granatäpple, hallon och lime. Rödbeta ger den lila färgen. Ska finnas i butik nu och för en flaska som rymmer 75 centiliter får man betala runt 27,90 kronor. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Imorgon släpper Uniqlo ny höst-kollektion
Här är en första titt

Den 17 september, alltså imorgon, släpps Uniqlo U AW20 i butik. Kollektionen är designad av Christophe Lemaire som är Artistic Director på Uniqlo U tillsammans med hans team i Paris. Fokus har legat på plagg med neutrala toner och hudtoner. Målet är att framkalla en känsla av värme och mysighet - något som troligtvis alla vill ha när hösten och vintern kryper sig på. Det finns 38 stycken produkter för dam, 39 för herr och fyra stycken nya accessoarer. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green

Årets Blossa-glögg smakar mynta och grönt te
Inspireras av Marrakech

I år tar Blossa-glöggen med oss till staden Marrakech och smaken vi bjuds på är mynta och grönt te. I staden finns torget Jemaa el-Fnaa och runt detta flera caféer som alla serverar ett sött marockanskt mynta-te. Detta har man alltså försökt att efterlikna samtidigt som man inte har plockat bort de traditionella glöggkryddorna. Designen på flaskan har inspirerats av det klassiska marockanska kaklet. Den grönblåa färgen ska föra tankarna till havet. Finns i Systembolagets beställningssortiment nu. Alkoholhalten ligger på 15 procent och för en flaska på 75 centiliter får man betala 124 kronor. Ett tips är att blanda glöggen med Champagne, Cava, Cremant eller Prosecco om man vill festa till det lite. Tumnagel
0kg
+
Bobby Green

Här är Adidas Lego-skor
Festliga?

För några dagar sedan bubblade det upp att Adidas och Lego hade snickrat ihop ett par skor tillsammans. Nu får vi se hur dessa ser ut. Det man har gjort är att ta modellen Adidas ZX-8000 och sedan smyckat ut dessa i grälla färger och med Lego-loggan på plösen. På sidorna finns vad som ser ut som Lego-plattor men inga bitar lär fästa på ytan då plupparna ser för grunda ut. Där skosnörena möts kanske man dock kan sätta fast sin favorit-gubbe eller gumma. Släpps den 25 september och för ett par får man betala 130 dollar. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Nu kommer Mountain Dew till SodaStream
André jublar!

För ett år sedan skrev vi att SodaStream lanserat Pepsis smaker som syrup så att man kan bubbla läsken hemma själv. Nu presenteras ytterligare en nyhet i serien och det är citrus-läskedrycken Mountain Dew. Den svenska marknaden är först ut med detta och du ska hitta den nya smaken i butiker som Citygross, Clas Ohlson, Elon, Elgiganten, Gekås, MediaMarkt, Netonnet, Power och Webhallen nu. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green