m

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Behåller den raka femman och får 367 hästar

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback
Bil / Audi

Audi presenterar nu nya RS 3 Sportback och som väntat blir den ännu vassare än föregångaren. Den underbara raka femcylindriga turbomotorn på 2.5 liter är kvar och effekten i den har skruvats upp till 367 hästar och 465 Nm. Det är tillräckligt för att skicka bilen från stillastående till 100 km/h på 4.3 sekunder och för att ge den en toppfart på hela 280 km/h. Till den kopplas en sjustegad S-tronicväxellåda som i sin tur fördelar ut kraften på alla fyra hjulen.
"De femcylindriga motorerna har en lång historia inom Audi. På 80-talet gjorde de Audi till ett sportigt bilmärke, både inom motorsporten och som serietillverkade bilar. Nya Audi RS 3 Sportback har försetts med den senaste generationen av vår femcylindriga 2,5-litersmotor."
Jämfört med en vanlig A3 Sportback är RS-versionen sänkt 25 millimeter. Den har även ett vassare chassi, adaptiva dämpare och kan för första gången fås med keramiska bromsar. I övrigt förses modellen med ett biffigare kjolpaket, 19-tumsfälgar och två stycken ovala avgaspipor där bak. På insidan sitter man i sportigare stolar och på tillvalslistan finns även skalstolar som ger ännu bättre stöd till fläsket.

Allt om nya RS 3 Sportback finns i pressmeddelandet nedan. Bilen kommer till hallarna nästa sommar. Priset är inte fastställt ännu.

Visa
Pressmeddelande
Nya Audi RS 3 Sportback - Kraft i kompaktformat

Maffigt ljud, varvvilliga och med rå kraft, de femcylindriga motorerna från Audi är legendariska. Nu presenteras nya Audi RS 3 Sportback med 367 hk och 465 Nm, den mest kraftfulla kompaktbilen i premiumsegmentet. Med sin starka femcylindriga turbomotor avverkas 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Motor

2.5 TFSI-motorn i nya Audi RS 3 Sportback garanterar gåshud med sin enorma kraftutveckling, sin varvvillighet och unika ljud. Motorns morrande och dova muller ackompanjeras av rytmen från de fem cylindrarnas tändningsföljd 1 - 2 - 4 - 5 - 3 och blir till ett klassiskt Audi-ljud. Två klaffar i avgassystemet, placerade bakom ljuddämparen, reglerar avgasflödet för att ge en ännu maffigare ljudupplevelse som varierar med belastningen på motorn och varvtalet. Föraren kan reglera klaffarna via Audi drive select. För första gången i segmentet, erbjuder Audi ett sportavgassystem som tillval.

Kraftfulla femcylindriga motorer har en lång historia inom Audi. Under 1980-talet såg de till att Audis rallybilar, standardvagnar och serietillverkade modeller placerade sig i täten. Den första RS-modellen, ”RS 2” som kom 1994, hade även den en femcylindrig motor under huven. 2009 gjorde den comeback i Audi TT RS. 2011 letade den sig vidare till RS 3 Sportback och två år senare svarade den för drivningen i RS Q3. 2,5-litersmotor har sedan 2010 röstats fram till ”International Engine of the Year” i sin klass inte mindre än 5 gånger i rad.

Den femcylindriga kraftkällan utvecklar 367 hk ur en cylindervolym på 2.480 cc, dvs imponerande 148 hk per liter. Även körbarheten imponerar. Det maximala vridmomentet på 465 Nm finns tillgängligt redan från 1.625 v/min och är konstant upp till 5.550 v/min. Sprinten från 60 till 100 km/h tar bara 4,1 sekunder i fyrans växel, och 80 till 120 km/h går på korta 5,8 sekunder i femman.

Audi RS 3 Sportback accelererar från 0- 100 km/h på 4,3 sekunder, vilket är bäst i klassen. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Som tillval kan den höjas till 280 km/h. Mätt enligt nya NEDC, förbrukar instegsversionen av RS endast 8,1 liter bränsle per 100 kilometer, vilket är 10% mindre än föregångaren. Det motsvarar 189 gram CO2/km. Till detta bidrar ett energiåtervinningssystem, en behovsstyrd oljepump och ett nyutvecklat start/stopp-system som stänger av motorn redan innan bilen står still efter en inbromsning. Den uppfyller även Euro 6.

Med sin längd på endast 49 cm är den femcylindriga motorn mycket kort. Den väger ca. 180 kg. Vevhuset är tillverkat i gjutjärn i vermikulärgrafit, ett extremt starkt men ändå lätt material. Välplacerade förstärkningar ökar belastningsmöjligheterna på motorblocket. 2.5 TFSI byggs för hand av ett litet team bestående att specialutbildade experter vid Audis motorfabrik i Györ i Ungern.

Turboladdaren, som utvecklar ett laddtryck på upp till 1,3 bar, har en teoretisk genomströmning på 1.100 kg luft/h. Laddluftkylaren sänker temperaturen på den komprimerade luften. Kombinationen av turboladdning och direktinsprutning möjliggör ett högt kompressionsförhållande på 10,0:1 och motsvarande goda effektivitet. Klaffar i insugningsröret sätter den inströmmande luften i rotation. Kamaxlarna, med en justeringsvinkel på 42 grader vardera, optimerar luft/bränsleblandningen ytterligare.

7-stegad S tronic

Den standardmonterade 7-stegade S tronic-växellådan överför kraften från 2.5 TFSI-motorn via tre axlar, en drivaxel och två utgående axlar. Som alla dubbelkopplingslådor, innehåller den två delväxellådor. Genom att den ena kopplingen öppnas samtidigt som den andra stängs, går växlingarna blixtsnabbt och sker utan märkbara avbrott i kraftflödet. Nya detaljlösningar för att fylla kopplingarna med olja gör, tillsammans med samspelet med motorn, att växlingarna nu går snabbare än någonsin. Med Audi drive select-systemet i läget ”dynamic”, görs en dubbelkoppling vid varje växling.

I nya Audi RS 3 Sportback kan föraren välja mellan två automatlägen för den sjustegade S tronic-växellådan eller växla manuellt med växlingspaddlarna på ratten eller med växelspaken. Launch control-systemet (LCS) ger optimalt grepp och minimalt hjulspinn vid start från stillastående. De lägre växlarna har en sportigt kort utväxling, medan 7:an har lång utväxling för att minska bränsleförbrukningen. Via en vinkeldrivning är den superkompakta växellådan förbunden med kardanaxeln – en intelligent lättviktskonstruktion, in i minsta detalj.

quattro permanent fyrhjulsdrift

quattro permanent fyrhjulsdrift överför kraften från 2.5 TFSI-motorn till marken. Hjärtat i systemet består av en elektroniskt styrd och hydrauliskt aktiverad flerlamellskoppling. Den nyutvecklade komponenten har placerats bak för bättre viktfördelning mellan axlarna. Flerlamellskopplingen styrs av mjukvara som är speciellt framtagen för Audi RS 3 Sportback. Blixtsnabbt fördelar den ut den tillgängliga drivkraften på fram- och bakaxeln alltefter det aktuella behovet. Beroende på körstilen och friktionskoefficienten, kan mellan 50 till 100% av den tillgängliga drivkraften läggas ut på bakhjulen.

Den eldrivna pumpen som alstrar oljetrycket på max. 38 bar som krävs, är mycket effektiv. Pumpen aktiveras omedelbart om väggreppet skulle försämras eller om föraren börjar köra på ett sportigare sätt. Genom att tryckackumulatorn tagits bort, har vikten på kopplingen kunnat sänkas med 1,4 kg jämfört med den förra modellen, ännu ett exempel på målinriktad lättviktskonstruktion.

Styrningen av flerlamellskopplingen har integrerats i Audi drive select. Med sin sportiga konfiguration använder den all information som är relevant för hur bilen uppträder, t.ex. rattutslaget. I läget ”Dynamic” och när den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) står i läget ”Sport”, överförs mer av kraften, och dessutom snabbare, till bakaxeln för ännu bättre vägegenskaper vilket gör nya Audi RS 3 Sportback mycket smidig och direktstyrande in i kurvorna. Det gör att föraren kan drifta kontrollerat på vägbanor med låg friktion. Framaxeln ”drar” bilen tillbaka till en rak kurs i utgången av kurvan.

Vektorstyrd momentfördelning ger Audi RS 3 Sportback en ännu mer förfinad väghållning. Vid snabb kurvtagning bromsar den ner de inre, mindre belastade hjulen något. Det gör att båda hjulen på axeln kan föra ner mer kraft i vägbanan. Tack vare skillnaden i drivkraft, svänger bilen in i kurvan bättre och understödjer på så sätt förarens sportiga körstil.

Chassi

Chassit kompletterar drivlinans dynamik perfekt . Med sin lyhörda och precisa styrning, tar nya Audi RS 3 Sportback kurvorna både snabbt och stabilt.

MacPherson-fjädringen fram har fått en bredare spårvidd, 1 559 mm, och har speciellt framtagna hjullagerhus av höghållfast aluminium. Den standardmonterade progressiva styrningen varierar sin utväxling mellan 15,3:1 till 10,9:1. Det effektiva, elektromekaniska styrservot har typisk RS-karaktär.

Bakaxeln, som har en spårvidd på 1.514 mm, är en fyrlänkad konstruktion med länkarmar av höghållfast stål som hanterar de längs- och tvärgående krafterna individuellt. Precis som för framaxeln, leds dessa krafter till en hjälpram. Det styva RS-sportchassit gör att karossen ligger 25 mm lägre än på A3 Sportback. Som tillval kan man välja det adaptiva dämpningssystemet Audi magnetic ride. Styrningen av detta har integrerats i standardmonterade kördynamiksystemet Audi drive select som låter föraren välja mellan comfort, auto, dynamic samt ett individuellt läge.

Audi RS 3 Sportback rullar på 19" stora gjutna aluminiumfälgar med 5-armad rotordesign och däck av dimensionen 235/35. Audi erbjuder även maskinpolerade 19"-fälgar i matt titanoptik eller högglanspolerad antracitsvart. Däck av dimensionen 255/30 fram och 235/35 bak är alternativet på däcksidan. De ventilerade bromsskivorna har en diameter på 370 mm fram och 310 mm bak. Friktionsringarna fram har en vågformad, viktbesparande utformning och är perforerade för att leda bort så mycket värme som möjligt. De sitter nitade i bromsnav av aluminium och greppas av svartlackerade (som tillval: röda), fasta 8-kolvs-bromsok prydda av en RS-logo.

En av de tekniska detaljer som skiljer ut nya Audi RS 3 Sportback från konkurrenterna är de kolfiberarmerade keramiska skivor som finns som tillval för bromsarna fram. Även dessa mäter 370 mm i diameter och greppas av antracitgrå bromsok. Den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) har ett speciellt sportläge och kan med en enkel knapptryckning kopplas ur helt.

Kaross och utvändig design

För en sportbil spelar effekt/viktförhållandet en avgörande roll. I nya Audi RS 3 Sportback behöver varje hästkraft endast förflytta 4,14 kg. Utan förare väger den praktiska och kompakta femdörrarsbilen endast 1.520 kg vilket gör den 55 kg lättare än sin föregångare.

Förklaringen till den verkligt låga vikten ligger i den modulära MQB-arkitektur med sitt systematiska lättviktskonstruktionskoncept. Säkerhetsburens struktur innehåller många komponenter av höghållfast värmeformat stål och motorhuven är av aluminium. Motorns placering i kombination med flerlamellskopplingen och batteriet, som sitter placerade framför respektive bakom bakaxeln, bidrar till en gynnsam viktfördelning mellan axlarna.

Den nya toppmodellen i A3-serien avslöjar sin fulla potential redan vid ett första ögonkast. Single frame-grillen går i högglanspolerat svart och omges av en ram i matt aluminiumoptik. Laddluften strömmar in genom ett luftintag som sitter placerat nedanför nummerplåten. De större luftintagen inramas av markerade konturer och förser motorns extra kylare och växellådsoljekylaren med luft.

Från sidan betraktad fångas ögat direkt av de utställda framskärmarna, de konturerade trösklarna, backspeglarna i matt aluminiumoptik och den stora takspoilern. En markerad stötfångare, svart högblank diffusorinsats med bikakeformad grill och fyra lister, tillsammans med två stora, ovala ändrör ger bakpartiet en egen look. Single frame-grillen och bakluckan pryds båda av ett RS 3-märke.

De som vill göra bilen extra personlig kan beställa fler detaljer, t.ex. en motorkåpa av kolfiber. Dessutom finns stylingpaket i matt aluminium resp. svart högblank färg som ger bilen ett extra attraktivt utseende. Förutom exteriördetaljer med speciell finish, omfattar dessa paket också en titangrå quattro-logo på luftinsläppet. Bland de åtta färger man kan välja på finns två nya kulörer: Nardo-grå och Catalunya-röd metallic. Den sistnämnda är unik för Audi RS 3 Sportback.

Interiör och utrustning

Den sportiga interiören i Audi RS 3 Sportback går i svart och är utsmyckad med ”RS”-logo. Sportstolarna är klädda i finnappa med kontrasterande, stengrå sömmar. Den läder- och Alcantaraklädda RS-multifunktionssportratten är avplanad nedtill, och även växelspaken har en utpräglat sportig look. Färddatorn innehåller bl.a. en laddtrycksmätare, ett stoppur för varvtider och en oljetemperaturmätare.

Pedalerna och fotstöden är av rostfritt stål, dörrpanelsinläggen av Alcantara. På traditionellt RS-modellmanér är de invändiga dörrhandtagen utformade som smala dubbellister, och dekorinläggen har 3D-designen ”Black” (som tillval kan de även fås i utförandena Aluminium Race eller kolfiber). Mätartavlorna på RS-instrumentinsatsen är svarta, nålarna röda och skalorna vita. Instrumenten inramas av högklassiga dekordetaljer i högglanspolerad antracitsvart färg.

Bland tillvalen hittar vi rutmönstrade S-sportstolar med präglad logo och alternativ ljus klädsel. För första gången i kompaktsegmentet kan man även välja de helt nya RS-sportstolarna som har integrerade sidokrockkuddar och kolfiberstomme som gör dem 7 kg lättare än standardsportstolarna. Ett annat attraktivt tillval är RS 3 interiördesignpaket som pryder knäskyddet, luftinsläppen, golvmattorna och säkerhetsbältena med röda detaljer. Samma färg skimrar också igenom S-sportstolarnas perforering. Infotainment- och förarassistanssystemen från A3-serien, däribland MMI navigation plus med MMI touch, kan även väljas till Audi RS 3 Sportback.

Den kraftfulla femdörrarsmodellen är planerad att börja levereras sommaren 2015. Den föregående modellen var en bästsäljare och Audi räknar med att även nya RS 3 Sportback kommer att bli en stor succé. AUDI AG:s dotterbolaget quattro GmbH utvecklar och bygger de sportigaste högprestandavagnar i modellutbudet. Med Audi RS 3 Sportback inräknad finns nu sju RS-modeller på marknaden: RS 3 Sportback, RS Q3 och RS 4 Avant samt RS 5 Coupé, RS 5 Cabriolet, RS 6 Avant och RS 7 Sportback.
50.7°
0

Audi rullar ut nya RS 3 Sportback

Behåller den raka femman och får 367 hästar

Sonos kommande högtalare läcker
Läcker?

Sonos har något i görningen och kommer att presentera en produkt 9 mars, men redan nu har högtalaren läckt. Det handlar om en högtalare som är betydligt mindre än Sonos Move och namnet kommer att bli Sonos Roam. Till skillnad mot Move så kommer Roam alltså att vara en högtalare man verkligen kan ta med sig och inte bara flytta från vardagsrummet till terassen. När man är på rymmen så kommer det vara blåtand som man spelar upp musik via, men hemma kan man använda wifi för att lira upp låtar, vilket gör att den kommer att gå att koppla till ditt vanliga Sonos-system. Högtalaren kommer att kosta 169 dollar och det kommer även att finnas en laddstation att köpa till som kostar 49 dollar, denna bör man ha om man ska använda den hemma. Vill man inte slanta upp för den så går det bra att ladda med vanlig USB-C. Räkna med priser i Sverige på 1999 respektive 699 kronor. Två färger kommer att finnas, svart och vit. Tumnagel
39.3°
+
Bobby Green
0

Teasertrailer för Mike Mignola: Drawing Monsters
Om skaparen av Hellboy

Hellboy kanske inte är världens mest kända serietidningskaraktär, men berättelsen om Anung Un Rama har pågått väldigt länge. Mike Mignola skapade karaktären 1993 och sedan dess har vi fått se Hellboy i serietidningar, grafiska romaner, filmer och spel. Nu verkar en dokumentär om Hellboy-skaparen vara på ingång och ovan kan ni kika på en teasertrailer om dokumentären. I dokumentären får vi kort och gott höra berättelsen om Mignola och hur han inspirerat andra under sin karriär. Bland annat kommer vi i dokumentären få ta del av intervjuer från Neil Gaiman, Guillermo del Toro, Doug Jones, Adam Savage och förstås Mignola själv. För tillfället pågår en Kickstarter-insamling för att finansiera projektet. Insamlingen startade för bara några dagar sedan och har redan gått en bra bit över målet på runt en halv miljon kronor. Insamlingen kommer pågå fram till 1 april och om man vill hjälpa till att finansiera och i samma veva lägga vantarna på flådigheter som Hellboy-konst och tischor eller executive producer-titel. Mike Mignola: Drawing Monsters väntas ha premiär i april nästa år. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Trailer för Without Remorse
Actionthriller med Michael B Jordan

En ordentlig trailer har släppts för den kommande actionthrillern Without Remorse. Filmen är baserad på Tom Clancys bok med samma namn och i den får vi följa marinsoldaten John Kelly som avtäcker en internationell konspiration när han försöker ta reda på vem som ligger bakom mordet på hans gravida fru. Without Remorse har premiär 30 april på Amazon Prime Video. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Så kör man en T-Ford från 1924
Inte bara att hoppa in och vrida på nyckeln

Idag kör bilarna sig själva åt oss. Så var det inte riktigt på 20-talet, och man fick jobba lite för att både få igång sin bil och sedan även köra den. En upplevelse helt klart. Här får vi lära oss hur man kör en T-Ford från 1924 av Nascar-proffset Joey Logano. Det är hans bil också, lite skillnad mot det han kör på jobbet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Marvel Comics släpper snart sin första Alien-serietidning
Kolla in lite från den här

Vanligtvis när vi snackar om Marvel Comics så handlar det om att någon av deras serietidnings-karaktärer dyker upp i filmer eller tv-serier. När det gäller Alien så blir det tvärtom. Marvel Comics Alien-serietidning baseras på den klassiscka scifi-filmen från 1979 där vi fick se Sigourney Weaver fajtas mot superonda utomjordingar i rollen som Ellen Ripley. Ripley kommer inte att dyka upp i Marvels version av Alien men kanske kan vara intressant ändå. Marvel skriver: "Featuring both new and classic characters from Earth and beyond, this bold take on the Alien mythology will entertain both longtime fans and newcomers to the legendary horror/science-fiction saga.The new story will feature a Weyland-Yutani mercenary named Gabriel Cruz as he battles a deadly new breed of xenomorph with the survival of his child hanging in the balance." Första numret av Marvel Comics Alien släpps både som fysisk tidning och i en digital version i Marvel Comics app 24 mars. Ni kan kolla in lite från Alien #1 i klippet här ovanför. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Simpsons kommer få två nya säsonger
Minst

Det känns lite som att The Simpsons kommer leva längre än många av oss. Serien hade premiär 17 december 1989 och är nu inne på säsong 32. Och fler kommer det bli. Numera Disney-ägda Fox har beställt två nya säsonger av den anrika serien och dessa planeras att sändas tidigt 2022 och 2023. Därefter lär det beställas ytterligare säsonger av serien då den praktiskt taget är odödlig vid det här laget. I Sverige kan vi kika på Simpsons på Disney+. Tumnagel
40.8°
+
André Stray
0

Här är trailern för The Mighty Ducks: Game Changers
Hockeyserien drar igång på Disney+ i slutet av mars

Snart drar hockeyserien The Mighty Ducks: Game Changers igång på Disney+ och här ovanför kan ni kolla in en trailer för den. Tv-serien baseras på de tre Mighty Ducks-filmerna som kom på 1990-talet där vi i den första fick följa advokaten Gordon Bombay (Emilio Estevez) träna upp ett ungomslag i hockey. I The Mighty Ducks: Game Changers kommer vi att få följa den 12-årige Evan som får Bombays hjälp att starta upp ett nytt hockeylag med underdogs efter det att han inte fått plats det ursprungliga Mighty Ducks-laget, ett lag som 30 år efter det bildades utvecklats till ett storlag. The Mighty Ducks: Game Changers har premiär på Disney+ 26 mars. Tills dess kan ni kolla in filmerna The Mighty Ducks, The Mighty Ducks: D2 och The Mighty Ducks: D3 samt den animerade tv-serien Mighty Ducks som sänds på Disney+ nu. Här nedanför hittas trailern till The Mighty Ducks från 1992. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Marshall släpper sina första true wireless
Äntligen?

Marshall Headphones ägs av ett bolag som heter Zound industries och en gång i tiden var de rätt långt fram när det gällde trender. Det där med true wireless-lurar missade de dock helt och efter att Urban Ears släppt sina första i höstas är det nu dags för Marshall att leverera. Vi har testat och det är kort och gott ett helt ok första släpp. Kolla in vår video om lurarna här! Tumnagel
35.8°
+
Roger Åberg
0

Varför ska Apple bygga en bil?
Här försöker CNET reda ut det

Det har nu gått över fem år sedan det började ryktas om att Apple höll på att utveckla en egen bil, rykten som har blivit allt mer vanligt förekommande den senaste tiden. En del ställer sig dock frågande till varför Apple egentligen vill utveckla en egen bil. Det är en bransch där konkurrensen är tuff och en bransch där Apple sannolikt inte kan räkna med samma marginaler som man har på de flesta av de produkter man säljer idag. I klippet ovan försöker CNET reda ut en del av frågetecknen runt Apples eventuella framtida bil och varför Apple antagligen kommer att släppa en egen bil på marknaden framöver. Huruvida Apple kommer att släppa en bil som vi konsumenter kommer att kunna äga och köra själva, eller om Apple enbart kommer att satsa på självkörande bilar är antagligen en större fråga. CNET verkar tro på det sistnämnda och misstänker att Apple är mindre intresserade av att ge sig in i själva fordonsbranschen. Istället kanske Apple siktar på att bli ett av företagen som kommer att transportera oss till olika destinationer i framtiden den dagen då vi inte längre kan eller får köra bilar själva. Tumnagel
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung släpper tåliga Galaxy XCover 5
Kalas om du är en slarvpelle

Lever du ett äventyrligt liv eller jobbar där det finns stor risk att din telefon kan ta skada? Eller är du allmänt en slarvpelle som pajjar din lur stup i kvarten? Eller gillar du telefoner med väldigt coola namn? Då kanske en enhet i Samsungs hållbara Galaxy XCover-serie kan vara intressant. Nu har Xcover 5 presenterats och enheten kommer dyka upp i butik nästa vecka. Prislappen är i skrivande stund okänd, men tidigare har det ryktats om att priset kommer landa på motsvarande 300 euro. XCover 5 kommer med ett robust hölje som inte bara är väldigt vattentålig med IP68-klassning, utan är också klassad med MIL-STD810H som bland annat betyder att den ska överleva fall på 1,5 meter på betong. Skärmen ä 5,3 tum stor TFT-skärm med HD+-upplösning. För att telefonen är framtagen för att hantera tuffa miljöer är det då även kalas att skärmen kan användas med tjocka handskar. På insidan sitter det ett stycke Exynos 820 med en åttakärnig processor på 2.0GHz, 4GB ram och 64GB lagring. Batteriet ligger på 3000mAh och går att byta ut vid behov. På baksidan sitter det en ensam kamera på 16MP och på framsidan en selfiekamera på 5MP. I och med att fokus ligger på företagsförsäljning lyfter Samsung fram att även denna telefon kommer med företagsfokuserade lösningar som Knox. Tumnagel
36.2°
+
André Stray
0

Perseverance har nästan samma processor som iMac G3 hade
Är dock lite tåligare än de som Apple använde på 90-talet

New Scientist rapporterar att NASA:s senaste Mars-farkost Perseverance använder en modifierad PowerPC 750-processor för att hantera den data som farkosten samlar in och sänder vidare till jorden. Det är samma processor som Apple använde i de färgglada iMac G3-modellerna som man lanserade 1998 och sålde till 2003. PowerPC 750 är en single core-processor på 233Mhz som var försedd med 6,35 miljoner transistorer. Den versionen som används i Perseverance, och även i NASA:s rover Curiosity, kallas dock för RAD750 och försedd med 10,4 miljoner transistorer. RAD750 utvecklades av BAE System 2001 och har använts i olika rymdfarkoster sedan 2005. Den är specialbyggd för att tåla olika omständigheter som rymdfarkoster kan utsättas för under sina uppdrag. Gizmodo skriver om RAD750: "BAE Systems manufactures the radiation-hardened version of the PowerPC 750, dubbed RAD750, which can withstand 200,000 to 1,000,000 Rads and temperatures between -55 and 125 degrees Celsius (-67 and 257 degrees Fahrenheit)." En RAD750-processor kostar runt 200.000 dollar, motsvarande nästan 1,7 miljoner kronor, vilket gör dessa "rymd-processorer" betydligt mycket dyrare än de PowerPC 750-processorer som drev en del av Apples stationära datorer i slutet av 1990- och i början på 2000-talet. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Square köper in sig i Tidal
Jack Dorseys betaltjänst blir storägare i Jay-Z:s musiktjänst

Idag meddelade Square, betaltjänsten som startades av Twitters grundare Jack Dorsey, att man köper in sig i Tidal, musiktjänsten som 2015 köptes upp av Jay-Z. Square kommer att betala 297 miljoner dollar, motsvarande lite över 2,5 miljarder svenska kronor, för en majoritetspost av ägandet i Tidal. Exakt hur stor Squares ägarandel blir av Tidal finns det än så länga inga uppgifter. Tidal kommer dock att bli en fristående del av Square och Jay-Z kommer att ta plats i Squares styrelse efter investeringen, något som låter som om Square har köpt upp mer eller mindre hela Tidal. Dorsey säger om varför Square ser en investering i Tidal som en bra idé: "It comes down to one simple idea: finding new ways for artists to support their work. New ideas are found at intersections, and we believe there’s a compelling one between music and the economy. I knew TIDAL was something special as soon as I experienced it, and it will continue to be the best home for music, musicians, and culture." Huruvida Square har någon strategi för att göra Tidal mer populär på streamingmarknaden framöver återstår att se. Tjänsten har blött pengar de senaste åren och har långt ifrån den typen av marknadsandelar som till exempel konkurrenterna Spotify och Apple Music har. Tumnagel
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche rullar ut Taycan Cross Turismo
Versionen för dig som behöver lite mer plats

Då var det dags för Porsche att presentera ytterligare en Taycan. Den här kallar man för Cross Turismo och den kan väl enklast beskrivas som en kombi-version av vanliga Taycan. Hur bilen ser ut har inte varit jättehemligt tidigare men nu är alltså all maskering borttagen. Taycan Cross Turismo har 20 millimeter högre markfrigång än vanliga Taycan. Väljer man till Offroad Design-paketet höjs detta till 30 millimeter. Fyra tycken versioner kommer att erbjudas. Vi börjar med Taycan Cross Turismo 4 som har 380 hästar (476 hästar med overboost för Launch Control). Denna gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder och toppar 220 km/h. Räckvidd 38,9 till 45,6 mil. Sen har vi Taycan 4S Cross Turismo med 490 hästar (571 hästar med overboost för Launch Control). 0-100 km/h går på 4,1 sekunder och toppfarten anges till 240 km/h. Räckvidd 38,8 till 45,2 mil. Taycan Turbo Cross Turismo bjuder på 625 hästar (680 hästar med overboost för Launch Control), gör 0-100 km/h på 3,3 sekunder och toppar 250 km/h. Räckvidd 39,5 till 45,2 mil. Sist men inte minst är Taycan Turbo S Cross Turismo som också har 625 hästar men hela 761 med overboost för Launch Control och 1050 newtonmeter i vrid. Den här gör 0-100 km/h på snabba 2,9 sekunder och toppart 250 km/h. Räckvidd 38,8 till 41,9 mil. Alla har ett batteripack på 93 kWh (Performance-Battery Plus). Man ska kunna ladda med upp till 270 kW och gör man det kan man få tio mils räckvidd på fem minuters laddning. Precis som sitt syskon har bilen 800-voltsarkitektur och fyrhjulsdrift är givetvis standard. Den extra kombi-bulan på baken ska ge 47 millimeter mer utrymme för huvudet i baksätet, och i bagaget ska man få in mer än 1200 liter. Porsche har även utvecklat en speciell cykelhållare till bilen som gör att man kan hänga upp till tre stycken cyklar där bak. Bakluckan kan öppnas även när cyklarna är på plats. Man släpper även två stycken nya elcyklar - eBike Sport och eBike Cross. Lansering sker nu i sommar och priserna här i Sverige ser ut som följande: Taycan 4 Cross Turismo 1.140.000 kronor Taycan 4S Cross Turismo 1.270.000 kronor Taycan Turbo Cross Turismo 1.750.000 kronor Taycan Turbo S Cross Turismo 2.130.000 kronor Tumnagel
47.0°
+
Bobby Green
0

Nacon svarar på Sinking City-anklagelser
Hävdar att utvecklarna fått sin kosing

The Sinking City-berättelsen har nu fått en fortsättning. Det smått mediokra spelet togs bort från spelbutiker förra sommaren då utvecklarna Frogware hävdat att distributören Nacon inte levererat pengar som överenskommet. Nyligen lade Nacon upp spelet på Steam mot Frogwares vilja och kort därefter gick Frogware ut med att den versionen av spelet var en piratkopierad version som Nacon crackat och lade fram bevis för detta. Frogware bad även fansen att inte köpa Steam-versionen och det hela slutade med att spelet plockades bort från Steam igen. Nacon har varit rätt tysta om det hela, men har nu gett svar på tal. I ett pressmeddelande skriver Nacon att utvecklarna visst har fått pengar utbetalade, både för utvecklingen samt royaltypengar från försäljning. Närmare bestämt ska 8,9 miljoner euro ha betalats ut till Frogware. Nacon skriver även att Frogware själva har försökt publicera spelet på Steam utan att nämna distributören, vilket bryter mot det avtal som bolagen skrivit på, samt att Nacon fått rätt i alla juridiska beslut i fejden. Nacon bemöter dock inte det påstående att de piratkopierat spelet. Det hela fortsätter kännas som pajkastning och vi får se var det hela slutar. Det låter dock som att vidare rättliga åtgärder väntar. Tumnagel
36.4°
+
André Stray
0

Så här ser Kia K8 ut på insidan
Verkar trevlig

För några veckor sedan fick vi de första bilderna på Kias nya flaggskepp K8. Då handlade det bara om exteriören, men nu får vi även se hur modellen ser ut på insidan. I framsätet i alla fall. Det vi ser är att bilen får två stycken skärmar på tolv tum - en för instrumenten och en för infotainmentsystemet. Under den sistnämnda sitter en touchpanel för styrning av luft och värme. Mellan stolarna sitter växelväljaren och körlägesväljaren. Det finns även två stycken mugghållare här och lite förvaringsutymmen. "The K8 is a modern sedan with a dynamic exterior that is matched by its progressive and elegant interior. This car – our first since our new company rebranding – puts us on the path forward as we look to realize our future goals." Tumnagel
40.5°
+
Bobby Green
0

South Park släpper avsnitt med vaccinerings-tema
Den 10 mars

Den 10 mars kommer South Park att släppa den en timme långa South ParQ Vaccination Special-episoden på Comedy Central, och som väntat kommer den att driva med allt kring det här med vaccinering. Tumnagel
45.5°
+
Bobby Green
0

Playstation 2 fyller 21!
Tut i luren!

4 mars 2000 började Playstation 2 säljas i Japan, medan vi i Europa fick vänta till hösten på konsolen. Under sin livstid släpptes det över 3800 spel och spelserier som släpptes till konsolen lever än idag, och vissa PS2-klassikher har fått nytt live i form av omgjorda och remastrade versioner. Playstation 2 hade inte bara ett och annat intressant spel, det var även en extremt lättsåld enhet och konsolen toppar fortfarande listan över mest sålda konsoler genom tiderna med 155 miljoner sålda exemplar. Bonusvideo nedan med ett gammalt inslag om PS2-premiären. Tumnagel
44.8°
+
André Stray
0

Polaroid släpper 3D-penna där du kan rita med godis
Ät upp dina teckningar

Polaroid har släppt en ny version av sin 3D-penna Play 3D Pen där användaren kan göra 3D-teckningar med hjälp av ett sockerfritt godis-filament istället för plast eller andra material. Polaroid CandyPlay 3D Pen har sex olika smaker på sitt godis-filament, jordgubb, apelsin, äpple, vindruva, citron samt kola. Ampuller med dessa smaker går att ladda en åt gången i 3D-pennan och sedan kan användaren börja skapa strukturer liknande de som syns i videoklippet nedan. En Polaroid CandyPlay 3D Pen kostar 50 dollar och levereras då med fyra ampuller filament som smakar jordgubb. Ett 40-pack med godis-filament kostar cirka 30 dollar och säljs i var och en av de sex smakerna eller i ett blandpack. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fel sätt att laga middag på
Rekommenderas inte

Om du har planerat att laga middag någon gång i ditt liv - gör inte på det här viset då. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Idag är det Fössta tossdan i mass
Ät prinsesstårta!

Idag är det Smålands alldeles egna nationaldag eftersom det är "Fössta tossdan i mass". Det är den småländska dialekten firas och då får man äta prinsesstårta med massipan, oavsett var i landet man bor. Grattis till oss! Tumnagel
124kg
+
Bobby Green

Fira Rieslings födelsedag med Edward Blom
Håller föreläsning och vinprovning

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. Det innebär att på lördag nästa vecka så fyller druvan hela 586 år vilket givetvis måste firas. Gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom kommer då att hålla en föreläsning och vinprovning live på Facebook. Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Det hela kommer att äga rum mellan klockan 17.00 och 18.00 på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Toasty Digital remixar ihop Kanye och Kendrick
Eftersom de inte släppt sitt gemensamma material

Det sägs att artisterna Kanye West och Kendrick Lamar spelat in över 40 stycken låtar tillsammans, låtar som aldrig har släppts. För att få ordning på detta bestämde sig YouTube-kanalen Toasty Digital för att mixa ihop Kanyes album My Beautiful Dark Twisted Fantasy med Kendricks album good kid, m.A.A.d city och det här är resultatet. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Whisky för 465.000 kronor
På torsdag lanserar The Macallan en dyrgrip

Nu på torsdag den 4 mars lanserar The Macallan Red Collection och det är en unik serie med single malt-whisky som endast kommer att sälja i begränsad upplaga. Med i gänget finns en 50-åring som har prislappen 465.000 kronor. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket och förutom 50 finns även 40- och 60-årig whisky i trion. Gästspelar gör även The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old som är de äldsta någonsin i The Macallans historia. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Fjällräven presenterar Samlaren
Kollektion skapad av restmaterial

Samlaren är en ny kollektion från Fjällräven där allt material som använts är sådant som blivit över vid andra produktioner. Här ger man spillmaterialet nytt liv och fokus har legat på hållbarhet och innovation. Samlaren består av ett antal unika produkter som kommer att släppas i begränsat antal i återkommande kapselkollektioner. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green

Burton släpper samarbete med Metallica
Resväskor och snowboard-grejer

Idag presenterar Burton att deras senaste samarbete är tillsammans med den legendariska rockgruppen Metallica. Det man har tagit fram är en kollektion med resväskor, en ryggsäck, en snowboard, snowboard-utrustning och en serie med kläder där Metallicas och Burtons logga är synliga på nästan alla grejer. Kollektionen finns att köpa från och med idag men några priser har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Så berättas skämten i Family Guy
Nerdstalgic går igenom

I Family Guy skämtas det högt och lågt om allt och inget. Här går YouTube-kanalen Nerdstalgic igenom hur skämten levereras. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Sneakers inspirerade av Lexus IS 350 F Sport
Har vinge på hälen

Lexus har tillsammans med RTFKT tagit fram en sneaker som inspirerats av modellen IS 350 F Sport. Främst är det bilens färg och kolfiber som man har hämtat designidéer av. Skorna är även beprydda med modellbeteckningen baktill och har en liten 3D-utskriven vinge för att hälen ska få bättre downforce. Skorna är bara tillverkade i ett exemplar och är inget som kommer att säljas till konsument. Tumnagel
46kg
+
Bobby Green

Kenan Thompson mumsar heta kycklingvingar
På distans

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Hot Ones, programmet där kändisar äter heta kycklingvingar. Denna gång har turen, eller oturen, kommit till SNL-skådisen Kenan Thompson. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green