LIVE 17:00 Microsoft presenterar nya Surface
m

Det här är nya Volkswagen Touran
Större och mer ekonomisk

Det här är nya Volkswagen Touran
Bil / Volkswagen

Nästa vecka begår nya Volkswagen Touran sin debut i Genève och nu får vi lite bilder på hur den ser ut. Vi får veta att den blivit lite större, lite lättare, lite bättre och lite mer ekonomisk än sin föregångare.

Nya Touran som är den tredje generationen bygger på Volkswagens MQB-plattform. Den har vuxit 13 centimeter på längden och fått en 11.3 centimeter längre hjulbas. Detta gör bland annat att bagagerummet kan svälja ytterligare 48 liter vilket gör att man nu ska kunna få in upp till 1 040 liter.

Bilen har bantat med 62 kilo och man ska ha lyckats göra den 19 procent mer ekonomisk. Vid lanseringen erbjuds nya Touran med sex olika motoralternativ - hälften går på bensin och hälften på diesel. Instegsmotorn blir 1.2 TSI med 110 hästar och starkast i gänget blir 2.0 TDI med 190 hästar. Snålast blir 1.6 TDI som nöjer sig med 0.41 liter per mil.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Det här är nya Volkswagen Touran
Visa
Pressmeddelande
Världspremiär för helt nya Volkswagen Touran – en tusenkonstnär för familjen

På bilsalongen i Genève (3-21 mars) presenterar Volkswagen en helt nyutvecklad generation av mångsidiga Touran. Den 5- eller 7-sitsiga modellen erbjuder det största lastutrymmet i klassen och assistans- och komfortsystemen sätter ny standard. De nya motorerna är upp till 19 procent snålare med bränslet.

10 viktiga fakta om nya Touran:

Helt nyutvecklade Touran är den första MPV (Multi Purpose Vehicle) som är byggd med den modulära MQB-plattformen.
Nya Touran är längre (+130 mm), bredare (+41 mm) och lägre (-6 mm) än sin föregångare. Vikten har kunnat sänkas med 62 kg.
Förlängd hjulbas gör Touran ännu rymligare.
Med sin lastvolym på 970 liter erbjuder Touran det största lastutrymmet i klassen (lastad till taket till 2:a sätesraden).
De nya sätena i den 5- eller 7-sitsiga MPV:n kan fällas så att lastrumsgolvet blir plant vilket ökar mångsidigheten och variationsmöjligheterna. Den 7-sitsiga versionen är standard på den svenska marknaden, medan den 5-sitsiga är tillval.
Upp till 47 förvaringsfack och nya ”Pure Air 3-zons Climatronic” gör Touran till den perfekta reskamraten i vardagen.
Ingen annan bil i klassen erbjuder lika många assistans- och komfortsystem. Den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist inklusive autobromsen City Emergency Brake, trötthetsvarnare, PreCrash passagerarskyddsystem och multikollisionsbroms är standard i samtliga versioner på den svenska marknaden.
Nytt utbud av infotainmentutrustning – nu för första gången med MirrorLink™ och Android Auto (Google). Även ”CarPlay” (Apple) kan bli aktuellt i Sverige.
TSI- och TDI-motorerna förbrukar upp till 19 % mindre bränsle. Touran 1,6 TDI med DSG-växellåda förbrukar endast 4,1 l/100 km.
Nya Touran lanseras i Sverige i höst. Priserna är ännu ej fastställda.
En reskamrat för det mobila livet, en MPV (Multi Purpose Vehicle) som imponerar med sitt optimalt användbara utrymme och sin perfektion in i minsta detalj – nu presenterar Volkswagen en helt nyutvecklad generation av mångsidiga Touran som hittills sålts i cirka 1,9 miljoner exemplar i Europa, Asien och Afrika. Sedan premiären 2003 har cirka 14 500 exemplar sålts i Sverige. Under 2014 var Touran marknadsledare i sitt segment i Sverige.

– Nya Touran är den första MPV som är byggd med den av Volkswagen framtagna modulära MQB-plattformen. Den ger många konstruktionsmässiga och konceptionella fördelar. Ta till exempel de märkbart kraftfullare proportionerna utvändigt med en påfallande lång hjulbas, mycket korta överhäng och det därigenom banbrytande utnyttjandet av utrymmet, säger Volkswagens utvecklingschef Jakob Neußer.

Den svenska marknaden

Nya Touran lanseras i Sverige i höst, exakt lanseringsdatum är ännu inte fastställt. Priserna är inte heller fastställda. I Sverige är den 7-sitsiga versionen standard och lastvolymen som anges nedan i texten gäller denna versionen. Den 5-sitsiga kan väljas som tillval. Modellversionerna är Masters och GT. Värdena för förbrukning är preliminära.

Lägre vikt och upp till 19 % lägre förbrukning

Precis som för andra modeller som byggts med MQB, har Volkswagen kunnat sänka vikten också för Touran. Detta trots att längden utökats med 130 mm och att både säkerheten och komforten stärkts ytterligare. Upp till 62 kg har sparats in jämfört med föregångaren. Bakom viktminskningen ligger innovativa lättviktskonstruktioner som tillämpats på både drivsystem och karosseri. Sänkt vikt sänker förbrukningen. Samma sak gäller effektiv aerodynamik. Volkswagen har lyckats sänka cW-värdet till 0,296 – ett exceptionellt bra resultat för en MPV.

De nya respektive vidareutvecklade och genomgående starkare turbomotorerna gör nya Touran till en av de piggaste och miljöeffektivaste MPV:erna på marknaden. De tre bensinmotorerna (110 hk, 150 hk, 180 hk) och de tre dieselmotorerna (110 hk, 150 hk, 190 hk) är upp till 19 % sparsammare med bränslet.

Den snålaste dieselmodellen är 1,6 TDI på 110 hk som med en 7-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar endast förbrukar 4,1 l/100 km. Den bränsleeffektivaste bensinversionen är 150 hk starka 1,4 TSI som med en 7-stegad DSG har en snittförbrukning på 5,4 l/100 km. Till standardutrustningen hör alltid start/stopp-system och bromsenergiåtervinning.

Vidareutvecklad design

Även designen har omarbetats.
– Den kraftfulla och precisa designen för nya Touran plockar upp föregångarens avskalade framtoning med sina långa glaspartier på sidorna. Vi har vidareutvecklat designkonceptet, delvis nyskapat det och vässat det ytterligare, allt baserat på hög kontinuitet, säger Volkswagens designchef Klaus Bischoff

Längre fram kommer även R-Line-utrustningen från Volkswagen R att erbjudas till nya Touran, vilket ger en speciellt sportig utstrålning.

Kupé med nya Fold-Flat-säten

Formgivarna har gett den högklassiga interiören en ny design. Tack vare de nyutvecklade Fold-Flat-sätena, har dessutom vikten kunnat sänkas. Bland annat har sätena i den andra raden blivit betydligt lättare. Nedfällda ger de en helt plan lastyta, på det sättet erbjuder Touran med sina kompakta yttermått maximalt med plats ombord. Även med fem personer i bilen rymmer den plats för 917 liter bagage när man lastar upp till taket.

Högteknologi för mer säkerhet och komfort

Framhjulsdrivna Touran är en av de säkraste MPV:erna i världen. Bakom detta ligger en kaross som med hjälp av höghållfasta stålsorter har optimerats för att stå emot kollisioner på ett optimalt sätt: karosstrukturen har gjorts cirka 25 procent styvare, upp till nio krockkuddar, ett mycket neutralt chassi med individuell hjulupphängning, och ett för klassen banbrytande stort urval av nya assistanssystem.
– Innovationskraften i de här systemen penetrerar klassgränserna och berikar segmentet för kompakta familjebussar med aktiv och passiv säkerhet på en aldrig tidigare uppnådd nivå, säger Jakob Neußer.

På den svenska marknaden är multikollisionsbromsen, den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist inklusive autobromsen City Emergency Brake, trötthetsvarnaren och det proaktiva passagerarskyddsystem PreCrash exempel på standardutrustning (samtliga versioner).

Bland tillvalen finns Traffic Jam Assist (som underlättar vid kökörning) och Side Assist med Blind Spot-sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats). För första gången i en familjebuss erbjuds dessutom Trailer Assist (som gör det enklare att köra med släp).

Det finns fler innovativa system som fulländar komforten: nyheter för Touran är till exempel den elektriska öppningen och stängningen av bakluckan, den automatiska öppningsfunktionen Easy Open för bakluckan (aktiveras med en fotrörelse), körprofilsval och ljusstarka LED-strålkastare.

LED ersätter Xenon

LED-strålkastarna (tillval) ersätter den tidigare Xenon-belysningen på nya Touran. Det finns två varianter att välja mellan. I grundversionen är både halv- och helljuset av LED-typ och strålkastarna kan kompletteras med helljusautomatiken Light Assist. Toppversionen av LED-strålkastarna är dessutom försedda med dynamiskt kurvljus, LED-varselljus och (som tillval) den dynamiska helljusregleringen Dynamic Light Assist.

Nya infotainmentsystem

Volkswagen har förnyat hela sitt utbud av infotainmentutrustning. De tre radio- och navigationssystemen hör till den andra generationens infotainmentsystem och är alla försedda med en display från 6,5 till 8 tum. De enskilda 6,5"-enheterna är ”Composition Media” och ”Discover Media” (med navigation) samt radio/navigationssystemet ”Discover Pro” med en 8"-display. DAB+ digitalradio står till förfogande för alla systemen. Samtliga versioner kan dessutom beställas med Dynaudio Sound System. För denna trio av enheter kommer Volkswagen som en nyhet också att erbjuda ”App Connect”.

Nya uppkopplingsmöjligheter

När nya Touran släpps, är det första gången denna kan fås med ”MirrorLink™” som presenterar olika Volkswagen-appar på infotainmentsystemets display. ”MirrorLink™” har tagits fram av ett industrikonsortium bestående av fordons- och smartphonetillverkare (till de senare hör bland annat Samsung, HTC, Sony och LG). ”Mirror-Link™” kan också fås till Polo, Golf, Golf Sportsvan och Passat.

En nyhet är att Volkswagen redan från marknadslanseringen av Touran dessutom utvidgar smartphoneplattformen ombord med ”Android Auto” (Google). Även ”CarPlay” (Apple) kan bli aktuellt på den svenska marknaden. Precis som MirrorLink™ gör även dessa det möjligt att visa och hantera appar på infotainmentsystemets pekskärm. Systemen från CarPlay, Android Auto och MirrorLink™ sammanför Volkswagen under ”App Connect”. Nya Touran kan på detta sätt erbjuda nya uppkopplingsmöjligheter.

Smarta, genomtänkta detaljer

Det är inte bara assistans- och infotainmentsystemen som visar att det här är en bil som är mycket genomtänkt. Till finesserna hör till exempel de upp till 47 olika förvaringsfacken, däribland en stor, medtagbar behållare under det främre mittarmstödet. Eller en bagagerumsbelysning som med ett klick kan tas loss och användas som ficklampa. Konsekvent genomtänkta lösningar präglar också bilens klimatsystem.

En nyhet är den automatiska klimatanläggningen ”Pure Air Climatronic” (tillval) med tre zoner och ny filterteknik. En luftkvalitetssensor med ett aktivt biogenfilter ser då till att hålla luftkvaliteten på konstant hög nivå och förhindrar att olika föroreningar tränger in, till och med små svampsporer och allergener stoppas. Detta är idag en helt unik teknik.

Hög utrustningsnivå – autobroms standard

På den svenska marknaden kommer två olika modellversioner att erbjudas: ”Masters” och ”GT”. Redan Masters bjuder på en rik standardutrustning: 16-tums lättmetallfälgar, klimatanläggning, Fold-Flat-säten, upp till nio krockkuddar, en starkare TSI-motor (nu på 110 hk mot tidigare 105 hk), B-stolpar i svart högglans, ISOFIX-fästen för bilbarnstolar i alla sätena bak, bältespåminnare även i den 2:a och 3:e sätesraden, kromade dekorlister runt luftinsläpp och kombiinstrument samt insynsskydd med komfortöppning (utdragbar jalusi som lätt kan stuvas undan).

Som standard ingår också omfattande aktiva säkerhetssystem som till exempelvis den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist inklusive autobromsen City Emergency Brake, trötthetsvarnare, PreCrash och multikollisionsbroms. Det nya radiosystemet ”Composition Media” och den likaså nya elektriska parkeringsbromsen är också standard.

Touran ”GT” bjuder utöver allt detta på detaljer som kromlister runt sidorutorna, 17-tums lättmetallfälgar, sportchassi, Ambientebelysning och en ny klimatanläggning med tre zoner (inklusive manöverpanel i andra sätesraden). För första gången kan Touran nu också fås med LED-strålkastare. En extra sportig touch får bilen med exteriör- och interiörpaketen från ”R-Line” som lanseras senare.

Den nya exteriören

Dimensionerna. Volkswagen erbjuder ett av marknadens bredaste och mest attraktiva utbud av MPV:er och familjebussar. På personbilssidan erbjuds Golf Sportsvan, Touran och Sharan medan Volkswagen Transportbilar har Caddy och Multivan i sitt program.
Touran, som är positionerad mellan Caddy och Sharan, mäter i sin nyaste version 4 527 mm i längd och har alltså blivit 130 mm längre. Ändå är den fortsatt en av de mest kompakta familjebussarna i sin klass, men trots detta har Touran det största lastutrymmet i klassen. Detta maximala utnyttjande av yttermåtten och de fördelar som dessa ger när man kör och ska manövrera bilen, kan alla tillskrivas den innovativa modulära MQB-plattformen.
Bilens längd kunde till ovanligt stor del anpassas efter hjulbasen, den mäter nu 2 791 mm och är därmed 113 mm längre än hos föregångaren. Den förlängda hjulbasen förlänger också de innerutrymmen som kan utnyttjas. Karossen på nya Touran är 181,4 cm bred utan backspeglar (+41 mm) och 162,8 cm hög utan takreling (-6 mm). Genom att ha växt både på längden och bredden samtidigt som den blivit lägre, har förhållandet mellan proportionerna blivit märkbart mycket mer dynamiskt.

Karossdesignen. De nu mer dynamiska proportionerna har tillsammans med Volkswagens uttrycksfulla formspråk gjort nya Touran till en sportig, kraftfull, modern och attraktiv familjebuss. Den utökade längden och den förlängda hjulbasen ger dessutom nya Touran ett mer långsträckt och vuxet intryck. Formgivarna har vidareutvecklat den föregående modellen genom att ge karossen moderna ytor och precisa, horisontella linjer som ger den en ännu kraftfullare utstrålning. Trots sina finslipade proportioner och vässade dynamik, förblir dock nya Touran en bil som står för vad den är – en praktisk och högklassig MPV med gott om utrymme för alla resor.

Fronten. Flera horisontellt inriktade detaljer delar på ett mycket precist sätt upp frontpartiet och får samtidigt bilen att verka bredare. Alla linjerna är avstämda mot varandra på ett logiskt och harmoniskt sätt. Touran är den första MPV från Volkswagen som kan fås med LED-strålkastare (tillval). Rent allmänt präglas Touran av sina fina och högklassigt utförda detaljer. Ett exempel på detta i fronten är den smala, undre luftspalten som framhäver Tourans bredd och låga tyngdpunkt.

Silhuetten. Kraftfulla hjulhus och horisontellt strukturerade designelement ger sidopartierna en dynamisk look. Något man ser direkt är att sidorutorna blivit smalare och mer uttrycksfulla än på föregångaren. Glasytornas nya proportioner, det mer markerade området runt A- och D-stolparna och de högblanka B- och smalare C-stolparna ger tillsammans ett mer exklusivt intryck. För första gången får nu Touran ytterligare en kromlist runt sidorutorna. Under sidorutorna löper en precist konturerad midjelinje, den så kallade Tornadolinjen som är en typisk designdetalj för Volkswagen. Från sidan betraktat, ser Tornadolinjen och dörrhandtagen ut att smälta samman till en linje. Linjen plockar upp strålkastarnas sidoprofil i höjd med A-stolpen och sträcker sig sedan ända bak in i de nydesignade baklyktorna.
En annan markant designdetalj på sidorna är D-stolpen som fått kraftigare och mer dynamiska former än på föregångaren. Genom den markerade vinkeln i sidorutornas former och den snyggt fallande taklinjen verkar den betydligt flackare och därmed sportigare än tidigare. Sist men inte minst kännetecknas nya Touran av sina uttrycksfulla trösklar som förstärker den kraftfulla silhuetten.

Bakpartiet. Den runtomlöpande Tornadolinjen infogar bakpartiet i den övergripande designen. I höjd med VW-märket löper ytterligare en linje som fortsätter in i baklyktorna (som tillval i LED-utförande) och bildar en aerodynamisk kant på bakluckan. Samtidigt får den trapetsformade nummerskyltspanelen tillsammans med baklyktorna bakpartiet att se ännu bredare ut. De smala baklyktorna smälter harmoniskt in i bakpartiets linjer. Den ljusbild de skapar har en ny design. Djupt liggande reflektorer långt ut på kanterna får tyngdpunkten att verka lägre. En stiliserad diffusor i svart markerar nederdelen på bakpartiet.

Den nya interiören

Superflexibla Fold-Flat-säten. Endast om interiören i bilen överensstämmer med förarens och de upp till sex passagerarnas krav och önskemål, kan en MPV bli en verklig storsäljare. Det är just detta som alltid varit Tourans recept för framgång, och med den nya generationen av bilen har det hela finslipats ytterligare.
Likaså har kvaliteten och ergonomin förfinats. Här spelar det nya sätessystemet Fold-Flat en framträdande roll. Med detta kan de upp till fem singelsätena i den andra och tredje raden, liksom ryggstödet på passagerarsätet fram fällas ned platt på ett par sekunder och då bilda ett sammanhängande lastgolv.
För att utnyttja hela den maximala lastvolymen på upp till 1 857 liter (last upp till taket fram till framsätenas rygg i den 7-sitsiga versionen), kan ryggstöden i den andra (3) och tredje raden (2) enkelt fällas ned och hela sätena sänkas ned helt i golvet. Resultatet är en plan och sammanhängande lastyta. Alla sätena finns alltså alltid med ombord och kan, när så behövs, fällas ned på ett platsbesparande sätt. När det gäller den andra sätesraden sker detta bekvämt från sidan, och den tredje raden kan lika enkelt fällas ner eller upp från lastutrymmet.

Märkbart längre invändigt. Ett betydelsefullt kännetecken för nya Touran är att längden invändigt vuxit med 63 mm till hela 1 779 mm. Här kommer de konstruktionsmässiga fördelarna med MQB-plattformen till sin fulla rätt: Karosslängden, som jämfört med föregångaren är 130 mm längre, har genom att hjulbasen utökats (med 113 mm) till stor del kommit interiören till godo. Och det här är något man märker tydligt i alla de tre sätesraderna.

Instrumentpanel, instrument, handhavande. Den nya instrumentpanelen är i ännu högre grad inriktad mot föraren jämfört med en förra modellen. Den övre delen av instrumentpanelen är tillverkad med slushteknik. I detta mjuka parti finns ett lockförsett förvaringsfack. I mitten ovanför mittkonsolen sitter de integrerade krominfattade luftinsläppen. Nedanför finns en applikation som likt en vinge sträcker sig över hela instrumentpanelens bredd. På passagerarsidan sitter ett stängbart fack integrerat som också fungerar som handsk- eller mediafack (USB-gränssnitt, Bluetooth för telefonen osv.). I mitten sitter infotainmentsystemet, inramat i svart högglans, och därunder reglagen till klimatanläggningen samt en rad knappar (bl.a. för start/stopp-systemet, körprofilsväljaren, den elektriska bakluckan, och Park Assist).
Både ergonomiskt och utseendemässigt präglas förarmiljön av den sluttande mittkonsolen. Framför växelspaken finns ett förvaringsfack. I detta kan också kopplingsboxen (tillval), som kopplar en smartphone till den yttre antennen, sitta inbyggd. Fler förvaringsfack hittar vi mellan de nya tubinstrumenten och vid golvet på passagerarsidan (för surfplattor).
Modellversion GT är som standard utrustad med Ambientebelysning, för första gången nu inte bara integrerad i dörrarna och vid golvet utan också som ljuslister på sidorna av det stora panoramasoltaket (tillval, nu med en yta på 1,34 m² jämfört med tidigare 1,15 m²) vilket ger den stängda soljalusien indirekt belysning.

Sätesrad 1 (förarsäte och passagerarsäte fram). Föraren och framsätespassageraren sitter 625 mm över vägbanan. En jämförelse: I en Golf GTI är detta avstånd 496 mm. Bägge modellerna erbjuder trots alla sina skillnader perfekt ergonomi. Framsätena, som nu också kan fås med elektrisk inställning som tillval, tillåter en motsvarande upprätt sittställning. Jämfört med den förra modellen är rattstångens vinkel något flackare, vilket gör att ratten (som nu kan fås med rattvärme) är mer upprätt. Förutom förvaringsfacken i instrumentpanelen, har föraren och framsätespassageraren också tillgång till två mugghållare i mittkonsolen, ett stort förvaringsfack under mittarmstödet liksom till stora dörrfack och utdragbara lådor under sätena. Touran är dessutom utrustad med fällbara bord på framsätenas baksida.

Sätesrad 2 (3 singelsäten). Den förlängda hjulbasen kommer också gästerna i den andra sätesraden till godo. Justeringsområdet för de tre separata sätena har ökats med 40 mm vilket gör att de totalt kan skjutas hela 20 cm i längdled. Ryggstödens vinkel kan justeras i tre lägen. Använder man sätena i den 2:a raden, kan föraren se på bälteskontrollen om alla passagerarna i detta säte spänt på sig sina bälten. För första gången i en Touran finns det nu också stolvärme bak och för extra komfort även en klimatanläggning med tre zoner, Pure Air Climatronic (tillval i Masters, standard i GT).
En annan nyhet ombord är armstödet i mittsätet bak för passagerarna på ytterplatserna. Som skydd mot alltför starkt solljus har nu två soljalusier integrerats i dörrarna. Speciellt när man har små barn som passagerare, är detta en viktig utrustningsdetalj.
De nya Fold-Flat-sätena är inte bara praktiska, de bjuder också på bättre sittkomfort och ger mer utrymme i huvudhöjd (+6 mm). I den 2:a sätesraden är Touran 1 518 mm bred i armbågshöjd. Denna bredd garanterar, till skillnad från hur fallet är i många andra familjebussar, att tre bilbarnstolar här får rum bredvid varandra. Alla de tre sätena i den 2:a raden, och även de båda sätena i den 3:e, är dessutom försedda med ISOFIX-fästen inklusive Top Tether-fästpunkter.

Sätesrad 3 (2 singelsäten). Den tredje sätesraden består av två singelsäten. Även här har utrymmet för knäna förbättrats (+54 mm). Det har också blivit enklare att stiga i och ur tack vare att den 2:a sätesraden nu försetts med en Easy-Entry-funktion som gör att sätena kan fällas fram. Takhöjden i den 3:e raden har vuxit med 13 mm.

Lastutrymme. Alla baksätena samt ryggstödet på passagerarplats fram kan fällas ned och kan på så sätt ge ett individuellt anpassningsbart, plant lastgolv. Lastar man en Touran upp till taket och fram till den 2:a sätesraden, rymmer lastutrymmet upp till 917 liter. I det här fallet är ett skiljenät spänt bakom den 2:a sätesraden. Fäster man istället detta nät bakom framsätet, ökar lastvolymen till 1 857 liter. Som tillval finns dessutom ett lasthanteringssystem. Detta består av ett nytt skensystem med ett uppspänt, skjutbart nät. Nätet kan även användas för förvaring.

De nya motorerna: 3 TSI + 3 TDI

Det kommer att finnas totalt sex motorer till nya Touran då den lanseras: tre bensindrivna (TSI) och tre dieslar (TDI). Alla är 4-cylindriga, direktinsprutade och turboladdade och uppfyller utsläppsnormen Euro 6. Start/stoppsystem och energiåtervinning är standard. Trots att de nya motorerna är upp till 19 % snålare med bränslet, är de piggare och levererar högre effekt: TSI-motorerna utvecklar 110 hk, 150 hk respektive 180 hk. Dieselmotorerna har en effekt på 110 hk och 150 hk – toppversionen hela 190 hk. Med undantag av grundmotorn (1,2 TSI på 110 hk) kan alla motorerna kombineras med den automatiska DSG-växellådan med dubbla kopplingar. När det gäller den starkaste bensinmotorn hör DSG till standardutrustningen.

1,2 TSI på 110 hk. Den 110 hk starka instegsmotorn (1,2 TSI) för nya Touran levererar 5 hk mer än motsvarande motor i den förra versionen. Touran 1,2 TSI BlueMotion Technology levereras med en manuell 6-växlad växellåda.

1,4 TSI på 150 hk. På nästa effektnivå erbjuds en 1,4-liters TSI-motor med en effekt på 150 hk, 10 hk mer än i den förra generationen. Som tillval kan Touran 1,4 TSI BlueMotion Technology levereras med en 7-stegad DSG-växellåda vilket ger nya Touran en förbrukning på 5,4 l/100 km.

1,8 TSI på 180 hk. Den starkaste bensinmotorn är en 1,8-liters TSI på 180 hk, alltså 10 hk starkare än den förra versionen. Som standard levereras denna den vassaste motorn med en 7-stegad DSG-växellåda.

1,6 TDI på 110 hk. Precis som instegsmotorn bland de bensindrivna alternativen, levererar motsvarande dieselmotor en effekt på 110 hk. Detta är 5 hk mer än för den förra versionen av denna motor. Som tillval kan Touran 1,6 TDI BlueMotion Technology levereras med en 7-stegad DSG-växellåda även på denna effektnivå. Snittförbrukningen ligger då på 4,1 l/100 km.

2,0 TDI på 150 hk. Den 150 hk starka 2,0-liters TDI BlueMotion Technology har dubbla balansaxlar vilket gör den extra tyst i drift. Den nya motorversionen levererar 10 hk mer än den förra. Som alternativ till en manuell växellåda kan denna Touran fås med en 6-stegad DSG-växellåda.

2,0 TDI på 190 hk. Den starkaste motorn, som också den har två balansaxlar, kan vi också hitta under huven på sportiga Golf GTD. I nya Touran levererar denna motor 190 hk och den är som standard kopplad till en 6-stegad DSG-växellåda.

Innovativa assistanssystem

Till de nya assistanssystem som Touran har att erbjuda, hör multikollisionsbromsen, den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist inklusive autobromsen City Emergency Brake, det proaktiva passagerarskyddsystemet PreCrash och trötthetsvarnare till standardutrustningen (samtliga versioner).

Bland tillvalen finns Traffic Jam Assist (som underlättar vid kökörning) och Side Assist med Blind Spot-sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats). För första gången i en MPV erbjuds dessutom Trailer Assist (som gör det enklare att köra med släp). Assistanssystemen i detalj:

Trailer Assist. Nya Touran kommer att erbjuds med ett assistanssystem som gör det enklare än någonsin att backa med släp: ”Trailer Assist” – ett system som gjorde debut med nya Passat. För att backa in ett släp på en uppfart utifrån vägen, stannar föraren bilen på en viss punkt och lägger i backen. Systemet aktiveras med en knapptryckning. På kombiinstrumentet visas då den aktuella och den möjliga styrvinkeln. Detta görs med hjälp av bildbehandlingsalgoritmer som används på data från backkameran. Kameran övervakar och utvärderar släpets vinkel i förhållande till bilen. Med hjälp av sidobackspegelns inställningsknapp, som då fungerar som en joystick, kan föraren steglöst ställa in önskad färdriktning för släpet. Touran övertar då styrningen av bilen baserat på förarens kommandon medan föraren bara behöver sköta bromsen och gasen. Inriktningen av bilen sker med hjälp av den automatiska styrningen av det elektromekaniska styrservot.

Side Assist med Blind Sport Sensor och Rear Traffic Alert. Detta system kan bidra till att förhindra svåra olyckor – speciellt i dessa båda situationer:
1) På motorväg, genom att systemet detekterar både snabba omkörande som långsamt körande bilar som befinner sig i den döda vinkeln och i så fall varnar föraren om detta genom att tända en LED-lampa i ytterbackspegeln. På detta vis gör systemet det säkrare att köra om. Om man utöver Side Assist också installerat det kamerabaserade systemet Lane Assist, aktiveras varningen också om man styr mot den farliga sidan (även om blinkern ej används). Systemet styr också aktivt emot om man börjar att byta fil.
2) När man ska backa ut från en parkeringsplats som ligger i rät vinkel mot vägen. I denna situation erbjuder backa-ut-assistenten ”Blind Spot Sensor” med ”Rear Traffic Alert” revolutionerande hjälp genom att systemets radarsensor kan upptäcka fordon som närmar sig från sidan. Om det skulle finnas risk för en kollision, avger systemet först en visuell varningssignal och sedan ett varningsljud. Om föraren inte avvärjer den farliga situationen och det föreligger risk för en kollision, börjar systemet automatiskt att bromsa.

Front Assist med autobromsfunktionen City Emergency Brake. Front Assist är ett system som varnar föraren och själv kan bromsa bilen om det finns risk för en kollision. I Front Assist ingår också City Emergency Brake. Medan det är Front Assist som i höga hastigheter varnar om det finns risk för en kollision eller att avståndet till framförvarande är för kort och också kan bromsa ner bilen om så skulle behövas, är det City Emergency Brake som tar hand om detta i lägre hastighet i stan.

Automatisk avståndsreglering (ACC). Precis som Front Assist med City Emergency Brake, använder sig detta system av en radarsensor monterad i fronten. Föraren kan ställa in önskad hastighet i intervallet 30-160 km/h. ACC fungerar både med en manuell växellåda och med en DSG-växellåda. I alla Touran med en DSG-växellåda kan ACC bromsa ner bilen helt till stillastående om man ligger bakom ett fordon som saktar in för att stanna. Efter kvittens från föraren, kan ACC (i kombination med en DSG-växellåda) köra vidare automatiskt. ACC håller den inställda hastigheten och det förvalda avståndet till framförvarande fordon konstant och bromsar resp. accelererar automatiskt bilen i flytande trafik. Via valt körläge respektive vald körprofil (tillval) kan systemets dynamik varieras.

Multikollisionsbroms. En standardmonterad tekniskt avancerad lösning för Volkswagens MQB-modeller är den så kallade multikollisionsbromsen. Systemet kan automatiskt bromsa ned en bil efter en kollision för att få ner rörelseenergin så mycket som möjligt. Multikollisionsbromsen utlöses av krockkuddesensorerna vid en primär kollision. Föraren har när som helst möjlighet att ta över från systemet – ger man gas, kopplas systemet ur. Multikollisionsbromsen stängs också av om föraren själv börjar bromsa med ännu högre bromskraft. I princip kan multikollisionsbromsen bromsa ner bilen till en hastighet av 10 km/h. Den resterande hastigheten är avsedd att kunna användas för att styra bilen till en säker plats efter inbromsningen.

Proaktivt passagerarskyddssystem. Om det proaktiva passagerarskyddssystemet upptäcker att det finns risk för en kollision – till exempel vid full inbromsning med aktiverad bromsassistent – förspänns förarens och framsätespassagerarens säkerhetsbälten automatiskt för att optimera krockkuddarnas och säkerhetsbältenas skyddsverkan. Handlar det om en kritisk situation där bilen är i obalans, som vid en kraftig över- eller understyrning med ESC-ingrepp, stängs dessutom sidorutorna (endast en liten luftspalt lämnas öppen) och panoramasoltaket. Om sidorutor och tak är nästan helt stängda, får sidokrockkuddarna och krockkuddarna avsedda för huvudena bäst stöd och kan då ge bästa möjliga skyddsverkan.

De nya komfortsystemen

Easy Open. Om bilen är utrustad med Keyless Access (ett automatiskt lås- och startsystem), räcker det tack vare Easy Open med en viss fotrörelse bakom bilen för att bakluckan ska öppnas automatiskt. Själva gränssnittet mellan människa och maskin består av en närhetssensor som sitter vid den bakre stötfångaren och kan registrera kickrörelsen med foten.

Körprofilsval. Fyra, eller i kombination med DCC (adaptiv chassireglering) fem, körprofiler står till förarens förfogande: ”Eco”, ”Sport”, ”Normal”, ”Individual” och, i kombination med DCC dessutom, ”Comfort”. I läget ”Eco” har motorstyrningen, klimatanläggningen och andra hjälpsystem en speciellt förbrukningsminimerad inställning. Om bilen är utrustad med en DSG-växellåda, kan man i Eco-läget också använda en frirullningsfunktion: När föraren släpper upp gasen – till exempel i en utförsbacke – kopplar DSG-växellådan ur och motorn går ner på tomgång. Det gör att bilens inneboende rörelseenergi kan utnyttjas maximalt. I läget ”Sport” däremot, blir till exempel dämpningen styvare, motorresponsen mer dynamisk och DSG-lådans växlingspunkter förskjutna – för sportigare körning.

Elektrisk parkeringsbroms. Istället för handbromsspak, som i den förra versionen, hittar vi i nya Touran en strömbrytare och en ”Auto Hold”-knapp på mittkonsolen. Den elektriska parkeringsbromsen har många fördelar: Genom att någon handbromsspak inte behövs, frigörs plats mellan framsätena och dessutom släpper den elektriska parkeringsbromsen automatiskt när man kör iväg. Detta gör det lättare vid start i backe. Sist, men inte minst, förhindrar ”Auto Hold”-systemet att bilen börjar rulla iväg från stillastående.
39.7°
0

Det här är nya Volkswagen Touran

Större och mer ekonomisk

Skatteverks-anställd som ringde sig själv får behålla jobbet
Kommer dock att få löneavdrag

Den skatteverks-anställde som myglade bort arbetstid genom att ringa sig själv får behålla jobbet på Skatteupplysningen rapporterar NWT. Mannen upptäcktes med att ha ringt sin egen mobiltelefon från Skatteupplysningen telefon, något som gjorde att inga inkommande samtal kopplades vidare till mannen. Totalt ska han under cirka två månaders tid i våras ha ringt sin egen telefon under minst 55 timmar. Mannen riskerade att bli av med jobbet efter upptäckten men nu har Skatteverket beslutat att han kommer att få jobba kvar. Han kommer dock att få löneavdrag med 25 procent under en månads tid efter sitt tilltag. En chef på myndigheten kommenterar beslutet för NWT: "Det är den näst yttersta åtgärden, och det högsta löneavdraget vi kan utdela. Den samlade bedömningen är att medarbetaren efter det inträffade tagit ansvar i sitt arbete och utfört arbetsuppgifterna bra." Den myglande mannen förklarade sitt handlande med att han hade "extremt låg" motivation till arbetet. I samband med det frågade vi er läsare hur motiverade ni var till ert arbete och resultatet från den omröstningen hittar ni här nedanför. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sonos släpper uppdatering till Sonos Roam
Får lite smartare batterihantering i standby-läge

Sonos har släppt en mjukvaruuppdatering till sin lilla bärbara högtalare Sonos Roam vilket bland annat ger denna lite bättre batterihantering när högtalaren befinner sig i standby-läge. Detta är något som har efterfrågats då en del anser att högtalaren tömmer batteriet på tok för snabbt även när det inte spelas någon musik från den. Förutom det så gör uppdateringen det möjligt att väcka högtalaren från standby-läget genom att klicka på valfri knapp, tidigare var man tvungen att göra detta via högtalarens power-knapp. Högtalarens app kan nu dessutom säga till om man försöker ladda upp högtalaren med en laddare som inte levererar tillräckligt med kräm för detta. Uppdateringen Sonos S2 13.3 finns tillgänglig nu och går att ladda hem och installera via Sonos app till Android, iOS, PC eller Mac. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Här är Microsoft Surface Duo 2
Äntligen lite kräm i luren

Microsoft presenterade Duo för ett par år sedan, men när telefonen nådde butikerna var det inte många som hurrade. Designmässigt var det en riktigt flådig telefon med skönt gångjärn, men mjukvaruupplevelsen lämnade mycket att önska. Sedan hade Duo hårdvara som var på tok för gammal. Microsoft verkar ha lyssnat på allt gnäll och har nu visat upp Duo 2 där företaget mer eller mindre förbättrat allt. Designmässigt verkar det vara mer eller mindre samma historia som tidigare. Två stora skärmar med ett ordentligt gångjärn som ger dig en total skärmstorlek på 8,3 tum och extra trevligt är att skärmarna kommer ha en uppdateringsfrekvens på 90Hz. Någon yttre skärm har telefonen inte, men i hopvikt läge kommer den välvda skärmkanten vid gångjärnet ge dig information som tid, batteritid och aviseringar. Precis som tidigare kommer du kunna köra två appar samtidigt och Microsofts egna appar kommer vara anpassade för de två panelerna. Kamerasystemet på Duo fick en hel del kritik, för att uttrycka sig milt. Duo 2 kommer med en trippelkamerauppsättning med en huvudsensor, en telefoto och en ultrawide. Samtliga med 12MP. Hur de presterar återstår dock att se. Microsoft har dock petat in dubbel optisk bildstabilisering på huvudsensorn och ordentlig mjukvara som tar bort en rackarns massa brus i bilder. När det kommer till hårdvara har Microsoft inte kört förrförra årets systemkrets från Qualcomm, vilket är svinbra, utan i den här gången är det moderna Snapdragon 888 som gäller. Detta betyder 5G och annat smått och gott. Mer specs lär dyka upp inom kort. När Duo 2 kommer släppas eller vad den kommer kosta är för tillfället okänt. Uppdatering av artikeln kommer göras när mer info kommer in. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Microsoft presenterar Surface Go 3
Den lite mindre och blilligare Surface-enheten

Microsoft uppdaterar sin minsta Windows-enhet, Surface Go 3. Den nya Surface Go 3 har en uppdaterad Intel-processor som ska vara upp till 60 procent snabbare än den förra generationen. Enheten kör inte helt oväntat Windows 11 och kameran ska ha stöd för Windows Hello. Microsoft släpper också en ny liten mus man kallar Ocean Plastic Mouse som ska vara bättre för miljön. Musen ska vara gjord av 20 procent återvunnen plast från havet och förpackningen ska vara 100 procent återvinningsbar. Uppdaterar... Tumnagel
37.1°
+
Hugo Engström
0

Maserati Grecale har premiär den 16 november
Kommer i en helt eldriven version

Maseratis kommande lilla SUV heter Grecale och nu får vi reda på att den kommer visas upp den 16 november i Milano. Grecale delar plattform och en hel del komponenter med Alfa Romeo Stelvio men till skillnad från den modellen kommer Maseratin att erbjudas med bensin, som hybrid eller som helt eldriven. Förbränningsmotorerna kommer att ha fyra eller sex cylindrar och mildhybrid-teknik. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Microsoft visar upp Surface Pro 8
Med ny penna och andra trevligheter

Microsoft öppnade festligheterna med att presentera nya Surface Pro 8 och ryktena vi fick tidigare i veckan verkade stämma. Mer specifikt kommer hybriddatorn med en uppgraderad skärm vid namn PixelSense Flow Display på 13 tum som nu rullar i 120Hz, vilket gör att enheten kommer kännas betydligt rappare än tidigare. Utöver att vara snabbare och lite större än tidigare kommer den även med lite högre upplösning samt flådigheter som Dolby Vision-stöd och Adaptive Color Technology, vilket är ett fint namn för automatisk justering av färgton beroende om omgivning. Utöver detta kommer Surface Pro 8 med en ny pekpenna vid namn Surface Slim Pen 2. Precis som den tidigare smala Surface-pennan huserar denna mellan tangentbordet och själva huvudenheten, vilket gör den ständigt tillgänglig. Pennan har bland annat uppdaterats med en liten vibrationsmotor som ska ge dig lite feedback när du ritar eller skriver, vilket gör att upplevelsen blir lite mer realistisk. Annat nytt är en ny pennmeny som aktiveras när pennan plockas fram, vilket gör att du snabbt kan göra anteckningar vid behov. När det kommer till regelrätt hårdvara så kommer Pro 8 med 11th gen Intel Core-processorer med fyra kärnor och upp till 32GB ram. Andra nyheter på hårdvarufronten är Thunderbolt 4-försedda USB-C-portar som låter dig koppla datorn till flera 4K-paneler och använda extern höghastighetslagring, eller andra flådigheter som eGPU. Givetvis har Surface Pro 8 en vanlig Surface-laddare. Surface Pro 8 har ännu inte fått något släppdatum eller pris, men vi uppdaterar så fort infon trillar in. Uppdatering: 5 oktober verkar vara släppdatumet som gäller för samtliga Windows 11-produkter. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Det här är General Motors nya elmotorer
Har premiär i eldrivna Hummern

På Mackinac Policy Conference har General Motors nu visat upp Ultium Drive som är deras nya elmotorer. Tre stycken visade man upp och den som är tänkt att användas på framaxeln ger 245 hästar. Sen finns det en som kan använda både fram och bak som istället bjuder på 347 hästar. Den tredje är en så kallad "all-wheel drive assist motor" som ger 84 hästar. Alla tre skulle kunna användas i ett och samma fordon. Motorerna är en del av en skalbar familj där både tillverkning och tillverkningsmetoder är lika - något som bland annat håller nere kostnaderna. Det första fordonet som får Ultium-grejer i sig är den eldrivna Hummern som lanseras senare i år, inte Cadillac Lyriq som vi tidigare har skrivit. Den lanseras först nästa år. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Snart kanske iPhone kan upptäcka om du är deprimerad
Apple vill hålla koll på användares psykiska hälsa

Wall Street Journal har varit i kontakt med källor som uppger att Apple arbetar på att utveckla iPhone och Apple Watch så att dessa kanske kan upptäcka problem relaterade till användarens psykiska hälsotillstånd i framtiden. Det ska handla om att iPhone till exempel skulle kunna upptäcka om användaren är deprimerad, lider av ångest eller börjar visa tecken på kognitiva åkommor. Saker som dessa är det tänkt att iPhone och Apple Watch skulle kunna upptäcka genom att analysera användarens ansiktsuttryck, hjärtrytm, rörlighet, sömnmönster och hur användaren skriver på tangentbordet. Försök med att mäta stress, depressioner och ångest med hjälp av iPhone och Apple Watch kommer snart att dra igång på University of California där 3000 personer kommer att ingå i testgruppen. UCLA har redan tidigare genomfört liknande studier där 150 personer ingick i försöksgruppen. Arbetet med att utveckla iPhone och Apple Watch så att dessa för möjlighet att hitta avvikelser i användares psykiska hälsa är än så länge i ett tidigt skede. Det lär med andra ord antagligen dröja några år innan detta eventuellt lanseras för Apple-användare. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

HP presenterar Spectre X360 16
Med ordentlig OLED-panel

HP har presenterat en ny laptop i Spectre-serien och det nya tillskottet går under namnet Spectre X360 16. Enheten kommer med en ordentlig OLED-skärm på 16 tum med 16:10-format och 4K-upplösning och en screen-to-body-ratio på 91 procent. På toppen av skärmen hittar vi en 5MP-kamera med en fysisk lucka som du kan använda för att täcka kameran när den inte används och är kompetent nog att användas för Windows Hello. Nya Spectre X360 16 kommer kunna utrustas med 11th-gen Intel Core i7 med Intel Evo-grafik, eller Nvidia RTX 3040, samt 16GB ram, 512GB NVMe-lagring och 32 GB Intel Optane-minne. Andra flådigheter är fyra stycken Bang & Olufsen-högtalare, Wifi 6E, MicroSD-läsare, två Thunderbold 4-portar samt ett ordentligt batteri som ska räcka upp till 17 timmars användande. HP Spectre X360 16 kommer börja säljas senare i höst och kommer kosta från 1639 dollar. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Historielektion om två banbrytande Castlevania-spel
Eftermiddagsnörderi

Super Splash Wave spenderar här nästan en halvtimme om utvecklingen av de två banbrytande Castlevania-spelen Castlevania: Symphony of the Night och Dracula X: Rondo of Blood. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Brittiska tillverkare går samman och tar fram elbil
Det här är konceptet Aura

De brittiska företagen Astheimer, Potenza Technology, BAMD Composites, Conjure och Spark EV har gått samman och tagit fram en eldriven konceptbil som fått namnet Aura. Den har tagit ett år att utveckla och bygga och nu har man en fungerande prototyp att visa upp. Karossen ska vara i naturfiber som är både hållbart och lätt. Under skalet finns dubbla batteripack som tillsammans ger 88 kWh och på en laddning ska man kunna ta sig upp till 64,3 mil. Aura är framtagen för att visa upp hur industrin kan använda dagens teknik tillsammans för att skapa något. Om den någonsin kommer att sättas i produktion återstår att se. Tumnagel
36.0°
+
Bobby Green
0

Spelmedier tar en titt på Marvel's Guardians of the Galaxy
Ser rätt lovande ut

Det har gått lite mer än ett år sedan Crystal Dynamics levererade Marvelx27s Avengers, vilket lät rätt lovande men var en regelrätt besvikelse. Tidigare i år presenterades Marvelx27s Guardians of the Galaxy och det kändes lite som att historien skulle upprepa sig, men nu har spelmedier fått testa spelet och det verkar som att det är värt att bygga upp en skvätt hype ändå. Ovan har ni IGN:s förhandstitt och i den får vi reda på hur striderna fungerar och det hela verkar vara rätt avancerat och underhållande. Nedan har ni fler åsikter från Gamespot, Easy Allies, Arekkz Gaming och Game Informer. Marvelx27s Guardians of the Galaxy släpps 26 oktober till PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series X/S. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Piaggio presenterar bagageroboten Gita mini
Slipp bära bagaget själv

Piaggio Fast Forward har släppt en ny version av sin bagagerobot Gita vilken fått namnet Gita mini. Precis som namnet antyder så handlar det om en lite mindre version av den självkörande bagageväskan Gita som Piaggion visade upp 2016. Både Gita och Gita mini är försedd med sensorer som kan hålla koll på sin ägare och gör det möjligt för väskan att följa i sin ägares fotspår. Gita går att lasta med cirka 20 kilo varor medan Gita mini klarar av en last på cirka 9 kilo. De båda väskorna har en maxfart på cirka 10 km/h och Gita har en räckvidd på cirka 20 km medan Gita mini kan ta sig cirka 34 km på en laddning. Är man sugen på en Gita kostar denna 2950 dollar medan en Gita mini går loss på 1850 dollar. I videoklippet nedan kan ni kolla in när CNET testade Gita när denna släpptes för snart fem år sedan. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Missa inte Microsofts Surface-fest
Drar igång 17:00

Microsoft kommer hålla lite låda senare idag för att presentera nya produkter i Surface-familjen. Strömmen kommer kicka igång 17:00 och Microsoft har tagit en sida ur Apples gamla spelbok och gjort det förvånansvärt meckigt att följa. Mer specifikt går det att följa strömmen via Microsofts hemsida, länk har ni här nere till vänster, samt via Surface-kontot på Twitter. Om det dyker upp Youtube-ström så lägger vi upp den här intill. Uppdatering: Youtube-ström har kickat igång och ni kan kika på festligheterna ovan. Vad som väntas visas upp är inte helt oväntat ett gäng Surface-prylar. Bland annat väntas Surface Pro 8 som kommer med flådigheter som 120Hz-panel och Thunderbolt-port, Surface Duo 2, Surface Book 4, Surface Go 3 samt en uppgraderad Surface Pro X presenteras. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

iPad mini är stor kärlek i liten förpackning
Den här gillar vi!

Som en liten surprise på Apples event häromveckan dök en helt ny iPad mini upp och villhöverkänslan blev enorm. Nu har jag levt med den i några dagar och jag älskar den verkligen, men är det bara lite kärlek till ett format som kommer att gå över eller är nya iPad mini fantastisk på riktig? TL;DR Kärlek! iPad mini är ett litet intimt kraftpaket som är perfekt för allt det där som man gör tillbakalutat. Läsa, titta, skissa, videoprata. Lätt, lagom liten och samtidigt lagom stor. Men ska du jobba så ska du välja en annan maskin. Tumnagel
38.3°
+
Roger Åberg
0

Sony verkar ha fixat CMOS-problemet
I alla fall på PlayStation 4

Under våren så rapporterades det att april upptäcktes att spel på PlayStation-konsoler inte längre var spelbara om klockbatteriet i konsolen var tomt. Detta ledde till ett gäng arga personer klagade vilket i sin tur verkat ha lett till att Sony nu fixat detta problem i samband med den senaste 9.0-uppdateringen som nyss släpptes till PlayStation 4. Om en liknande fix är på ingång för PlayStation 3 återstår att se. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix köper alla Roald Dahl-rättigheter
För att bättre kunna konkurrera med Disney?

Netflix bekräftar nu att man köpt alla rättigheter till barnboksförfattaren Roalds Dahls arbeten, en affär som det har ryktats vara på gång den senaste veckan. Det innebär att Netflix nu äger rättigheterna till att filmatisera klassiska grejer som Charlie and the Chocolate Factory, BFG (Den vänlige jätten) och Matilda. Netflix har redan sedan tidigare köpt en del rättigheter från Roald Dahl Story Company (RDSC) vilka bland annat gett dem rättigheter att göra en tv-serie av Charlie and the Chocolate Factory och en filmatisering av Matilda The Musical. Affären mellan Netflix och RDSC bedöms primärt ha genomförts för att Netflix bättre ska kunna konkurrera med Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max och andra streamingtjänster i framtiden. Vad Netflix betalar för samtliga av rättigheterna till Roald Dahls arbeten finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple har släppt en ny version av Safari till macOS
Med rätt stor gränssnittsförändring

I samband med att Apple häromdagen släppte nya versioner av sina operativsystem iOS och iPadOS släppte man även en ny version av webbläsaren Safari till macOS Big Sur och och macOS Catalina. Safari 15 kommer att inkluderas i kommande macOS Monterey men går alltså redan nu att installera för de Mac-användare som känner för det. Den nya versionen av webbläsaren har fått en del designförändringar där den kanske mest påfallande är att gränsnitts-färgen, om man kör Safari 15 i macOS Big Sur, nu följer bakgrundfärgen på webbsidan man besöker, se exempel ovan. Skulle man ogilla den här förändringen så går det att ställa om i Safari 15:s inställningar, se bild nedan. I macOS Catalina är gränssnitts-färgen för Safari 15 oförändrad och går inte att förändra i webbläsarens inställningar. Vidare går det nu även att använda samma så kallade tabb-grupper i Safari 15 för macOS som man kan göra i Safari i iOS 15 och iPadOS 15. Ni hittar en lista med uppdateringar i Safari 15 för macOS på länken här nedanför. Skulle ni vilja uppdatera Safari till den senaste versionen så går det att göra under inställningar i Apple-menyn. Eller så kan ni vänta tills Safari 15 levereras tillsammans med macOS Monterey som släpps någon gång senare i höst. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Lil Nas X kör Joline
Dolly Parton-klassiker i ny tappning

Lil Nas X besökte nyligen BBC Radio 1 Live Lounge för att där framföra Dolly Parton klassiska dänga Joline. Tumnagel
90kg
+
Frode Wikesjö

Vans och ryska Rassvet tar fram sko
Och lite kläder

För första gången har Vans och Rassvet (PACCBET) samarbetat och resultatet är en sko (Vans Skate Bold) i två stycken färgskalor och en premiumkollektion av plagg och accessoarer. Rassvet grundades 2016 av en grupp skateboardåkare och företaget leds av skaparen Gosha Rubchinskiy och proffs-åkaren Tolia Titaev. PACCBET betyder gryning eller soluppgång på ryska och varumärket vill vara "det ledande ljuset för den nya vågen av den ryska skate-scenen". Kollektionen släpps den 23 september. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Gin inspirerad av Natthimlen
Har smak av jasmin och viol

Hendrickx27s presenterar nu den andra upplagan ur serien "Cabinet of Curiosities" och det är Lunar Gin. Den är inspirerad av natthimlen och har smak av jasmin och viol. Här finns även angelikarot, kummin och enbär. Ska dofta tallbarr och kaprifol. Flaskan rymmer 70 centiliter, ginen innehåller 43,4 procent alkohol och för en flaska får du betala 470 kronor. Artikelnumret är 41018. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Triwa presenterar samarbete med Sea Shepherd
Även denna är tillverkad av havsplast

Klocktillverkaren Triwa presenterar nu ett samarbete med Sea Shepherd som är en ideell miljöorganisation som vill skydda och bevara marina ekosystem och djurarter. Klockan är tillverkad av återvunnen plast från haven och är framtagen för att påvisa hur våra hav faktiskt mår. Förra året släppte Triwa klockan Time for Oceans som även den är tillverkad av havsplast. Klockan lanseras den 21 september och kostar 1395 kronor. 15 procent av varje såld klocka skänks till Sea Shepherd. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
68kg
+
Bobby Green

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-154kg
+
Frode Wikesjö

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Lil Nas X föder sitt debutalbum MONTERO
Så det är så albumsläpp fungerar?

Artisten Lil Nas X, som först blev populär med sin låt Old Town Road, har idag släppt fött sitt debutalbum MONTERO. Albumet består av 15 låtar och är 41 minuter långt. Ovan kan ni observera födseln av Lil Nas X album. Med sig på albumet har han Miley Cyrus, Elton John, Megan Thee Stallion, Doja Cat och Jack Harlow. Tumnagel
93kg
+
Hugo Engström

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
70kg
+
Bobby Green

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green