m
Det här är uppdaterade Hyundai i30 N

Det här är uppdaterade Hyundai i30 N
Nu med dubbelkopplingslåda

Bil / Hyundai

Efter en teaser är nu uppdaterade Hyundai i30 N presenterad. Bilen har förutom lite fräschare utseende fått en ny åttastegad dubbelkopplingslåda med paddlar bakom ratten och nya förarassistans- och säkerhetsfunktioner.

I fronten sitter nya LED-strålkastare med V-formade varselljus. Hatchbacken får även uppdaterade bakljus med LED i sig. Det finns sju stycken olika lacker att välja mellan och Performance Blue kallas den vi ser här. Väljer man till Performance Package får man bland annat 19-tumsfälgar som är 14,4 kilo lättare än de tidigare 19-tummarna som erbjöds. Fälgarna är skodda med Pirelli P-Zero-däck.

På insidan kan man nu för första gången välja till N Light Seats. Det är ännu sportigare framstolar som är 2,2 kilo lättare än standardstolarna. De är i läder och Alcantara och har sömmar i blått. N-loggan i nackstödet är upplyst.

Motorn är en turboladdad fyra på 2,0 liter som ger 250 hästar och 353 newtonmeter i vrid. Performance Package ger dig dock 280 hästar och 392 newtonmeter. Vill du inte ha den nya dubbelkopplingslådan kan du även få bilen med sexpetad manuell låda. 0-100 km/h ska gå på 5,9 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h.

Uppdaterade i30 N lanseras i Sverige i början av nästa år. Pris kommer att presenteras längre fram. Läs allt om bilen i pressmeddelandet nedan.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Det här är uppdaterade Hyundai i30 N
Visa
Pressmeddelande
Nya Hyundai i30 N – förbättrad för maximal körglädje

Hyundai Motor presenterar nya i30 N med uppdaterad design, en ny våt åttaväxlad dubbelkopplingslåda (N DCT), nya avancerade förarassistans- och säkerhetsfunktioner som tillsammans ger förare en ännu bättre upplevelse vare sig det är på vägarna eller banan.

i30 N blev Hyundais första serieproducerade prestandabil med sin lansering 2017. Till dags datum har över 25 000 i30 N sålts över Europa och lanseringsmodellen har vunnit ett flertal utmärkelser, inklusive Auto Bild Sports Car of the Year 2018. Hyundais N-modeller har sedan dess inspirerat en stor grupp fans som numera är kända som ”N-tusiaster”.

Nya i30 N bygger vidare på sin föregångares framgång. Förutom att erbjuda en rad design- och körförbättringar är den även utrustad med ökad andel lättviktsmaterial vilket resulterar i en smidigare och bättre hantering.

Precis som den tidigare versionen finns nya i30 N både som 5-dörrars hatchback och fastback-modell.

“Sedan introduktionen för tre år sedan har i30 N gjort sig omåttligt populär hos förare som söker den spänning som bara en prestandabil kan ge,” säger Albert Biermann, President och Head of R&D Division på Hyundai Motor. ”Med en stor mängd prestanda- och designförbättringar, inklusive vår N DCT-teknik är nya i30 N ännu roligare att köra, oavsett om det är på vanliga vägar eller banan.”

Uppgraderad exteriördesign med fokus på dynamisk prestanda

Den utvändiga designen hos nya i30 N ger gör ett kraftigt intryck samt utstrålar både känslor och ren prestanda. Bortom vanlig styling så definieras prestanda som de förändringar vilka gjorts exklusivt för i30 N. Varje designdetalj på bilen har utvecklats med fokus på dynamisk prestanda och ger ett intryck som visar att bilen är som byggd för att köras på bana.

I fronten syns N-signaturen på bilens breda grill. Dess tydliga, skarpa nätdesign påminner betraktaren om flygplansvingar och har optimerats för att möjliggöra effektiv motorkylning.

Andra designförbättringar inkluderar nya LED-strålkastare med V-formade varselljus. Samtidigt domineras de yttre stöddämparhörnen av aerodynamiska sidofenor som markant förbättrar luftflödet och turbulensen i hjulhusen.

Nya i30 N hatchback har uppdaterats baktill, medan bakre designen hos i30 Fastback N förblir oförändrad.

På hatchback-modellen syns den stora vingspoilern med integrerat triangelformat bromsljus. En spoiler som skapar nedkraft och utmärkt balans. Samtidigt har även de bakre lamporna uppdaterats med en ny LED-signatur. Två stora avgasrör integrerade i nedre stötfångaren förstärker intrycket av en högpresterande i30 N.

Funktionsdesignen hos nya i30 N gör att bilen ser snabb ut även när den står stilla. Målmedveten och full av energi, redo att ta sig an både landsväg och bana.

Nya i30 N lanseras med sju utvändiga färger, inklusive Performance Blue som är exklusiv för Hyundais N-modeller.

Nya i30 N är standardutrustad med 18-tums lättmetallfälgar. När den utrustas med Performance Package medföljer en serie med uppgraderingar, inklusive nyutvecklade 19-tums lättmetallfälgar. De lätta och optimerade fem dubbelekrade hjulen är designade med minimal massa men maximerad hållfasthet. Tillsammans är de nya 19-tumshjulen 14.4 kg lättare än 19-tumshjulen hos föregångaren. Deras mörka satingrå yta, kontrasterar mot de N-specifika, röda bromsoken med N-logotyp. Nya i30 N med Performance Package har också utrustats med Pirelli P-Zero prestandadäck, utvecklade speciellt för i30 N medan standardfälgarna kommer med Michelin Pilot Super Sport-däck.

Interiör som sammankopplar bilen med föraren

Interiören hos nya i30 N är designad för att sammankoppla föraren till bilen vid alla beröringspunkter. Det analoga instrumentklustret innehåller bland annat funktioner som en LED-upplyst variabel rödzon, vilken skiftar baserat på motoroljans temperatur och växlingsindikator.

Nya i30 N har sportiga metallpedaler och kontrastsömmar i Performance Blue som förhöjer intrycket. Nytt för den här modellen är säkerhetsbälten som även de har accentsömmar i Performance Blue. Den invändiga interiören kommer i svart tyg eller svart konstgjord mocka och lädersäten.

N Light Seats

För första gången kommer nya i30 N med valet av N Light Seats, en uppsättning prestandasäten för den främre stolsraden. Dessa unikt designade stolar är 2.2 kg lättare än standardstolarna och med sina markerade förstärkningar ger de utmärkt sidostöd. N Light Seats är tillverkade i premiumläder och Alcantara med sömmar i Performance Blue och en upplyst N-logotype i ett integrerat nackstöd för extra hög kvalitetskänsla.

Förbättrad motor med en intensivare motorsportkänsla

Nya i30 N har en turboladdad bensinmotor på 2.0 liter med valet mellan sexväxlad manuell växellåda (6MT) eller – för första gången – en våt åttaväxlad dubbelkopplingslåda (N DCT).

Standardutrustad levererar nya i30 N med 6MT en maximal effekt på 250 hk och 353 Nm i vridmoment. Kunder som väljer nya i30 N med Performance Package får en motoreffekt på 280 hk, vilket är en ökning med 5 hk jämfört med föregångaren. I kombination med Performance Package kan kunderna välja mellan antingen 6MT eller N DCT med ett maximalt vridmoment som ökats med 39 Nm till 392 Nm.

280-hästarsmotorn erbjuder ren kraft, vilket säkerställer snabb respons och förbättrad acceleration för en ännu roligare körupplevelse på vägen och banan. Den förbättrade motorn ger mer vridmoment och mer kraft vid låga varvtal vilket nyttjar motorns potential bättre i vardagssituationer. Nya i30 N håller maximalt vridmoment mellan 1950 och 4600 RPM och når maximal kraftutväxling vid 5200 RPM. Det här förbättrar accelerationen i mellan- och höghastighetsregistret och levererar konstant hög prestanda även under varierande körförhållanden.

Båda motorversionerna har en maxhastighet på 250 km/h och nya i30 N med Performance Package gör 0–100 km/h på 5.9 sekunder, vilket är en förbättring med 0.2 sekunder jämfört med ursprungsmodellen.

Precis som sin föregångare är nya i30 N utrustad med en lång rad högprestandafunktioner som förbättrar körkänslan – bland annat Rev Matching, Launch Control en bakre förstärkningsbalk och mycket mer.

N DCT gör i30 N ännu roligare att köra

Den nya åttaväxlade dubbelkopplingslådan möjliggör en rad prestandarelaterade körfunktioner, vilket gör nya i30 N ännu roligare att köra. N DCT är en av typen våt växellåda, vilket innebär att olja används för att kyla kopplingskomponenterna. Detta minskar friktionen och möjliggör att ökat vridmoment kan överföras via växellådan. Den nya växellådan har designats för att ge en engagerande upplevelse av en manuell låda men med bekvämligheten hos en automatlåda. Förare kan välja manuellt läge och växla med antingen paddlar på ratten eller med växelspaken. Paddelväxlarna låter föraren byta växel utan att ta handen från ratten för en ännu sportigare upplevelse. Om föraren bestämmer sig för att använda växelspaken istället så erbjuder den en sportig växellogik där ett tryck framåt växlar ned och ett drag bakåt växlar upp.

N DCT möjliggör för tre nya prestandafunktioner från N för ännu större körglädje: N Grin Shift, N Power Shift och N Track Sense Shift.

N Grin Shift (NGS) ökar vridmomentet genom att låta turbon överladda och maximera växlingsresponsen i 20 sekunder – prestanda som garanterat kommer ge ett stort leende (Grin) på förarens läppar. För att aktivera funktionen trycker föraren på en knapp på ratten och initierar en nedräkning på instrumentpanelen som visar kvarvarande sekunder för funktionen.

N Power Shift (NPS) aktiveras när bilen accelererar med mer än 90 procent av gasen och minimerar eventuell minskning av vridmoment genom att använda uppväxlingar för att leverera maximal kraft till hjulen. Det här ger föraren en responsiv känsla av dynamisk acceleration vid växling.

Slutligen, N Track Sense Shift (NTS) som automatiskt identifierar när vägförhållanden är optimala för dynamisk körning. Exempelvis känner den av när bilen kör på racerbana och aktiveras automatiskt. Genom att välja rätt växel och växlingstid ger funktionen optimal prestanda, precis som om bilen körts av en professionell tävlingsförare.

N Grin Control System

Precis som hos tidigare generation i30 N, ger N Grin Control System kunderna valet mellan fem distinkta körlägen: Eco, Normal, Sport, N och N Custom. Körlägena justerar parametrar för motorn, dämpningen, Electronic Stability Control (ESC), N Corner Carving Differential (elektroniskt styrd Limited Slip Differential), motorljudet, styrning samt Rev Matching och optimerar dem för en mängd olika körförhållanden. I N Custom-läget kan föraren välja mellan inställningar från Eco, Normal, Sport och Sport+ för att själv justera högprestandakomponenter som matchar körpreferenser och vägförhållanden.

Körning och hantering

Likt föregångaren har nya i30 N en elektroniskt kontrollerad fjädring. Fjädringen och styrningen har justerats, vilket resulterat i förbättrad kör- och hanteringsprestanda för båda växellådsalternativen.

Kunder som väljer Performance Package kan också dra nytta av N Corner Carving Differential, en elektroniskt kontrollerad differentialbroms (eLSD). För Performance Package har främre bromsskivorna ökat i storlek från 345 mm till 360 mm för ökad bromskraft.

Vikten som sparas tack vare prestandastolarna N Light Seat och 19-tumsfälgarna resulterar i sin tur i bättre hantering och en smidigare körupplevelse.

Hög nivå av säkerhet

Nya i30 N har uppgraderats för att inkludera fler aktiva säkerhets- och förarassistansfunktioner från Hyundai SmartSense. Forward Collision-Avoidance Assist har uppgraderats för att inkludera fotgängarigenkänning (FCA-P). Lane Following Assist (LFA) håller bilen centrerad i filen även innan bilen börjar glida åt sidan. Hatchback-versionen av nya i30 N med N DCT levereras med alternativet av Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA-R). Den här funktionen kan aktivera bromsarna för att förhindra en kollision när föraren byter körfält på motorvägen eller när bilen kör ut från en parallell parkeringsplats. På samma sätt kan Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA), även den tillgänglig på hatchback-versionen med N DCT, aktivera bromsarna när ett hinder upptäcks direkt bakom bilen samtidigt som den backar. Exempelvis när den lämnar en vanlig parkeringsficka.

Hyundai SmartSense säkerhetsfunktioner:

[NY] Forward Collision-Avoidance Assist med bade fordons- och fotgängardetektering (FCA-P)
[NY] Lane Following Assist (LFA)
[NY] Blind-Spot Collision Warning (BCW) (endast hatchback)
[NY] Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA-R) (endast DCT, endast hatchback)
[NY] Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Warning (RCCW) (endast hatchback)
[NY] Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) (endast DCT, endast hatchback)

En annan säkerhetsfunktion är e-call som kan ringa 112 genom en knapptryckning och automatiskt kontakta SOS Alarm om bilens airbags har löst ut.

Teknik och uppkoppling

Nya i30 N har utrustats med Performance Driving Data System för att övervaka och förbättra förarens spårval och färdigheter på bana med uppdaterad grafik för enklare användning. Den här funktionen sparar och visar kördata, inklusive information om hästkrafter, vridmoment och turbo boost. Den inkluderar också en varv- och accelerationstimer som kan vara användbart på banan.

Nya i30 N levereras med valet av en 10.25-tums pekskärm med navigationssystem, Apple CarPlay och Android Auto. Den är också tillgänglig med senaste versionen av BlueLink, Hyundais toppmoderna uppkopplinstjänst för bilar. Detta erbjuder en rad nya fördelar och tjänster för Hyundais kunder, inklusive Connected Routing, Last Mile Navigation och parkeringsinformation live tillsammans med en ny användarprofilsfunktion.

Nya i30 N har svensk lansering under början av 2021. Ytterligare information och svenska priser följer inom kort.
39.2°
0

Det här är uppdaterade Hyundai i30 N

Nu med dubbelkopplingslåda

Baldur's Gate: Dark Alliance ska släppas igen
I morgon till och med

Det klassiska action-rollspelet Baldurx27s Gate: Dark Alliance från 2001 ska släppas på nytt. Denna version kommer kunna köras på PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One och Nintendo Switch med släpp under morgondagen. Detta är varken någon nyversion eller ambitiös remaster utan bjuder endast på stöd för 4K på de kraftigare konsolerna. Detta nysläpp ska också släppas till Windows och mobiltelefoner senare i år. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

THPS 1+2 kommer till Switch 25 juni
Skate or die

THPS 1+2 är redan spelbart på massvis med olika plattformar, men spelet lyser fortfarande med sin frånvaro på Nintendo Switch. Nu har utvecklarna meddelat att spelet kommer rulla in på Nintendos hybridkonsol nästa månad, mer specifikt 25 juni. Vad Switch-versionen kommer erbjuda är för tillfället okänt, men förhoppningsvis kommer det inte bli en allt för avskalad version av spelet. Det kommer definitivt ske någon form av grafisk nedgradering, men så länge det rullar i 60 fps och känns lika responsivt som sina syskon så kommer i alla fall jag vara nöjd. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Vi kollar in nya Kia EV6
Verkar riktigt lovande!

Det är nu de kommer, de riktiga elbilarna. Och med riktiga så menar jag de som bygger på en plattform som liksom är gjord för elbilar och bara för elbilar. Volkswagens plattform MEB har vi tjatat om och nu är det dags för Hyundai/Kias plattform E-GMP att börja leverera på riktigt. Eller leverans blir det i september, men nu finns det en bil att kolla på i alla fall! Kia och Hyundai är verkligen kompisföretag och de släpper varsin bil på plattformen i år, Hyundai med supersnygga Ioniq 5 och Kia med klart annorlunda EV6. Jag måste säga att båda dessa modeller är vågade och Kias version är nog den mest vågade. På bild har jag inte varit så övertygad om snyggheten, men i verkligheten gjorde den sig bättre. Jag är fortfarande lite tveksam till fronten, vad tycker ni om den? Som alltid med elbilar som byggs på plattformar för just elbilar blir det väldigt mycket mer innerutrymmen och så även här. på utsidan är detta inte en speciellt stor bil men på insidan är det väldigt gott om plats. Det är luftigt och härligt både fram och bak och man kan vara riktigt lång utan att det tar i varken vid benen eller huvudet. Plattformen som EV6 bygger på är intressant framförallt för att den har snabbladdning (249 kW) och det är coolt att systemet kör på 800V, något som inte är så vanligt hos konkurrenterna i samma prisklass. Det gör att man kan snabbladda som sagt, men man kan också få till en riktig prestandabil, toppversionen kommer att klara 0 till 100 på 3,5 sekunder. Men då blir det dyrt, GT-versionen med 585 hästar kostar 749.600 kronor men ska ha fått en hel del köpare redan! Instegsversionen har 228 hästar och bakhjulsdrift och kostar 569.900 kronor och mellan dem finns en hög med versioner (scrolla ner här för hela prislistan). Provkörning och leverans väntas till september och det ska bli väldigt intressant att testa denna på riktigt, inte bara kika. För om Kia kan leverera hela vägen och inte bara flådig design och snabba 0-100-tider så har de nog en liten succé med denna. Tumnagel
44.9°
+
Roger Åberg
0

Forskare skapar hologram med hjälp av laser
Får animationer att sväva i luften

Forskare på amerikanska Brigham Young University (BYU) har visat upp något som man kallar för en Optical Trap Display vilken kan visa små animerade hologram i vad man kallar för volymetriska skärmar. Tekniken går ur på att en färgad laserstråle målar upp ett animationer och en annan osynlig laserstråle håller detta på plats vilket ger effekten av ett hologram. Det hela beskrivs som en "3D-skrivare för ljus" och professor Dan Smalleyfrån BYU säger om arbetet: "Most 3D displays require you to look at a screen, but our technology allows us to create images floating in space — and they’re physical; not some mirage. This technology can make it possible to create vibrant animated content that orbits around or crawls on or explodes out of every day physical objects." I klippet ovan kan ni kolla in några exempel på de hologram-animationer som forskarna på BYU än så länge lyckats skapa med sin Optical Trap Display. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

En första trailer för V Rising
Nytt spel från svenska Stunlock Studios

Skövde-baserade Stunlock Studios har ett nytt spel på ingång och nu har gänget släppt en första teasertrailer för spelet. V Rising heter det och i det får vi ta kontroll över en vampyr som nyligen vaknat upp och måste leta rätt på människor att förslava, eller suga blod från, låsa upp nya förmågor och slåss mot, eller samarbeta med, andra människostyrda vampyrfärskingar. V Rising har inget släppdatum ännu, men väntas börja betatestas senare i år. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Det blir inte mycket sömn i Awake
Kolla in trailern till ny katastroffilm på Netflix

Här kan ni kolla in trailern till den kommande filmen Awake som kommer att börja sändas på Netflix nästa månad. I filmen har världen råkat ut för någon katastrofisk händelse som gör att ingen längre kan sova samtidigt som alla världens elektriska prylar slutat fungera. Det verkar dock som om exsoldatens Jill (Gina Rodriguez) dotter Mathilda (Ariana Greenblatt) har kvar förmågan att kunna somna, något som gör dottern till ett eftertraktat byte bland världens forskare som försöker lösa världens sömnlöshet. Awake börjar sändas på Netflix 9 juni. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat presenterar nya tangentborden Magma och Pyro
Med RGB överallt

Roccat har presenterat två nya tangentbord vid namn Magma och Pyro. Med Magma slår Roccat hårt på RGB-trumman och kör inte bara med individuellt upplysta knappar, utan har gjort så att hela plattan kan lysa upp i en och annan färg. Magma har mjukare membranbrytare och kommer även med handlovsskydd, vilket alltid uppskattas. Pyro å andra sidan kommer med lite mer ordentliga mekaniska brytare, mer specifikt linjära brytare från TTC som har ett motstånd på 45 gram och slaglängd på 4 millimeter. Brytarna ska hålla för 50 miljoner klick. Båda enheterna kommer dyka upp i butik 30 maj och priset för Magma kommer ligga på 649 kronor medan Pyro kommer kosta 1099 kronor. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Domedagen har kommit till Rainbow Six: Siege
Nytt spelläge att leka med

Tidigare i veckan så körde Ubisoft igång ett nytt tillfälligt spelläge för Rainbow Six: Siege. Detta spelläge heter Apocalypse Event och kommer vara tillgängligt fram till den 18 maj. Apocalypse Event utspelar sig på Outback-kartan och där två klaner ska slåss genom att anfalla eller försvara behållare med växter som kan återuppliva växtlivet på jorden igen. De som försvarar kan flytta dessa behållare runt på kartan så de som attackerar måste hålla koll på det. Som så ofta med sådana här event i spelet kommer det med ett gäng nya föremål som man kan slänga på sina favoritkaraktärer. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter börjar visa hela bilder i förhandstitten på mobiler
Så länge det endast är en bild

Twitter sedan någon månad tillbaka testat att visa hela bilder i förhandstitten på mobiler i stället för att beskära bilden, vilket har visat sig vara lite problematiskt. Nu har Twitter börjat ge samtliga mobila användare tillgång till den nya förhandstitten, vilket betyder att större bilder kommer dyka upp i flödet. De större bilderna i förhandstitten gäller dock endast när en bild laddas upp och om fler bilder laddas upp i ett svep så blir det album med beskärda bilder precis som tidigare. Den nya förhandstitten har blivit tillgänglig för samtliga användare på appen till både iOS och Android. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Kolla in X2000 nya bistrovagn
Kommer att börja rulla i höst

SJ har designat om bistrovagnen i sina X2000-tåg och här kan ni kolla in en video som visar hur arbetet med det gick till. SJ skriver i ett pressmeddelande att det enda man sparat från den nuvarande bistrovagnens design är vagnens rostfria skal, allt annat är utbytt. Vagnens caféplatser har bytts ut mot ståbord med eluttag. Detta har gjort att det även går att få in 16 sittplatser i vagnen, platser som SJ skriver kan lämpa sig för till exempel ett lag eller en skolklass som vill kunna umgås under resan. Vidare har SJ:s nya bistrovagn försetts med nya ugnar vilket gör det möjligt att utöka menyn på tågen, det kommer bland annat att bli möjligt att grädda pizzor i de nya ugnarna. Även kassasystemet är utbytt till en snabbare version och det kommer nu även att bli möjligt att betala med Swish. SJ:s nya bistrovagn på X2000-tågen kommer att ha premiär på sträckan Stockholm - Göteborg någon gång i höst. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

NASCAR visar upp nästa generations bilar
Kommer att dyka upp nästa år

Igår presenterade NASCAR några nya modeller vilka kommer att börja användas i NASCAR:s racingliga under nästa år. Det handlar om modifierade versioner av Toyota Camry, Ford Mustang samt Chevrolet Camaro vilka har möjlighet att förses med hybridmotorer. Andra förändringarna jämfört med den nuvarande generationens NASCAR-bilar är att de nya bilarna här bredare däck, större bromsar, en ny bakfjädring samt en kamera som ska hjälpa förarna att se vad som finns bakom dem. De nya bilarna förväntas köra sitt premiärlopp på nästa års Daytona 500 vilket kommer att gå av stapeln 20 februari 2022. I klippet ovanför kan ni kolla in NASCARS egen presentation av bilarna och här nedan hittas bilder på de tre nya modellerna. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
213kg
+
Wille Wilhelmsson

Ännu en trailer för A Quiet Place Part 2
Har premiär 28 maj

Väntan är äntligen över för folk som suktat efter A Quiet Place Part 2. Filmen skulle egentligen ha premiär förra våren, men den planen satte pandemin käppar i hjulet på. Men 28 maj är det äntligen dags för premiär och för att bygga upp lite hype, och påminna om att filmen faktiskt kommer släppas, har produktionen släppt en ny trailer som ni kan kika på ovan. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

IBM har skapat chip med 2nm-teknik
Första gången någon har gjort det

IBM Research uppgav idag att man lyckats skapa chip baserade på 2nm-teknik, något som man är först i världen med. Det innebär i korthet att man har lyckats trycka in fler transistorer på mindre yta. I det chippet IBM nu har utvecklat handlar det om att man har fått in 50 miljarder transistorer på en yta som motsvarar storleken på en nagel. IBM skriver i en pressrelease att man tror att deras 2nm-chip kan få 45 procent högre prestanda och 75 procent lägre energiförbrukning än chip som tillverkas med 7nm-teknik, den teknik som till exempel AMD och Qualcomm använder för de flesta av sina nuvarande chip. IBM säger vidare att chip med 2nm-teknik till exempel skulle kunna ge mobiltelefoner upp till fyra gånger längre batterilängd än vad de har idag och leda till ordentliga prestandaökningar i till exempel laptops. IBM nämner inget om när vi eventuellt skulle kunna få se 2nm-chip i konsumentprodukter men sannolikt kan det nog dröja några år. I videoklippet snackar IBM lite mer om sitt 2nm-chip. Tumnagel
54.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

EA visar prestandadata för Mass Effect: Legendary Edition
Och du kan göra ditt eget omslag

Om man nu går igång på det här med prestanda så kan meddelade EA nyligen hur väl kommande Mass Effect: Legendary Edition kommer snurra på de olika plattformarna spelsamlingen kommer släppas på om en dryg vecka. Som så många spel numera kommer även Mass Effect: Legendary Edition erbjuda två olika grafiklägen. Dessa är Favor Quality och Favor Framerate där det ena läget prioriterar grafik och där det andra prioriterar prestanda. De äldre konsolerna PlayStation 4 och Xbox One kör 30 FPS respektive 60 FPS i 1080p medan mittenmodellerna Xbox One X samt PlayStation 4 Pro klarar 4K i 30 FPS eller 1440p med 60 FPS. De sistnämnda siffrorna gäller även Xbox Series S. Vill man köra det i Windows så kan man maxa spelets FPS upp till 240 om man nu vill/kan det. De nya konsolerna klarar dock lite mer. PlayStation 5 och Xbox Series X kan köra spelet med upp till 60 FPS i 4K. Men om man har en kompatibel tv så kan Xbox Series X även köra det med 120 FPS i 1440p. EA har också slängt upp ett verktyg där du kan skapa ditt egna omslag för spelet. Du kan själv välja vilka karaktärer som du vill se mer eller mindre av på omslaget och du hittar verktyget här. EA har också slängt upp en massa musik från spelet, några serietidningar och lite annat digitalt Mass Effect-tjohej som du kan ladda ner helt gratis fram till den 31 maj. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

En liten teaser för S04 av Stranger Things
Inget premiärdatum ännu dock

Här har vi en liten teaser för den fjärde säsongen av Netflix-serien Stranger Things. I teasern får vi se Hawkins National Laboratory igen vilket är laboratoriet som Eleven flydde från. Teasern antyder att vi kanske får se lite mer från labbet hon kommer från eller att kanske Dr. Brenner är fortfarande vid liv och hittar på nya rackartyg. Tumnagel
44.8°
+
Frode Wikesjö
0

Xiaomi Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra släpps 19 maj
Xiaomi spikar svensk release

Xiaomi presenterade Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra i slutet av mars och nu har mobiljätten meddelat när dessa telefoner kommer bli tillgängliga i vårt avlånga land. Lansering kommer ske 19 maj och om man vill vara säker på att få ett exemplar av enheterna så är det möjligt att förboka någon av modellerna från och med idag. Mi 11i är en variant av Mi 11 som kommer med platt skärm i stället för att ha välvda skärmkanter som Mi 11 har. Annars är det mer eller mindre samma telefon med Snapdragon 888, 6,67 tum stor AMOLED-panel, dubbla högtalare med Dolby Atmos-stöd och ett batteri på 4250mAh. Mi 11 Lite är som namnet kanske avslöjar en light-version av Mi 11 och skeppas med Snapdragon 732G med 5G-modem och en ordentlig uppsättning kameror med en huvudsensor på 64MP Värstingen av de tre är Mi 11 Ultra som bland annat kommer med Samsungs nya kamerasensor GN2 och toppar för tillfället Dx0Marks kameratest med 143 poäng. Vidare är telefonen utrustad med en andra display bredvid kameran på baksidan som kan användas för att se vad klockan är eller underlätta för att rama in selfies. Ultran kommer säljas i en begränsad upplaga, så om man är ute efter den bästa mobilkameran på marknaden just nu så gäller det att vara snabb på köpknappen. Priserna hittar ni här: Mi 11i: 6990 kronor Mi 11 Lite: 4490 kronor Mi 11 Ultra: 12990 kronor Tumnagel
36.5°
+
André Stray
0

Rejtrejsat Super Mario 64
Ser ju nästan modernt ut

Digital Foundry har tagit sig en djupdykning i den den senaste alfan av den inofficiella Windows-portningen av Super Mario 64. Denna version av spelet har fått nya karaktärsmodeller samt stöd för ray-tracing som gör att spelet börjar se ganska modernt ut. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
213kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
150kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
98kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
108kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
271kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson

Way out West ställs in
Kommer tillbaka 2022

Arrangörerna bakom musikfestivalen Way Out West meddelade idag att årets festival kommer att ställas in. Tanken var att festivalen skulle arrangeras 12 - 14 augusti men på grund av pandemin har konsertarrangören Luger nu beslutat att blåsa av årets festival. Way Out West meddelar dock redan idag att man planerar att köra festivalen 11 - 13 augusti 2022. Har man köpt biljetter till årets nu inställda festival så gäller de då. Biljetter till nästa års festival börjar annars att säljas 25 maj. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Action Bronson besöker New Yorks bästa pizzeria
Ser gott ut!

Klipp från femte säsongen av F*ck Thatx27s Delicious där Action Bronson besöker vad de anser är en av New Yorks bästa pizzerior. Tumnagel
106kg
+
Frode Wikesjö