11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Elbilarna kan tvinga fram kilometerskatt Skatteintäkterna från vanliga bilar kommer inte räcka
Elbilarna kan tvinga fram kilometerskatt
Ett gäng elbilar

Elbilar börjar ta mer och mer plats på vägarna, och en efter en ersätter de bensin- och dieselbilar. Trevligt på många håll såklart men det kommer att ha en stor effekt - på skatten. När fossildrivna bilar minskar kommer färre såklart att tanka och då minskar skatteintäkterna. För att råda bot på detta föreslås därför en kilometerskatt som ska täcka upp de förlorade skatteinkomsterna. Anders Roth som är projektledare och expert på hållbar mobilitet vid IVL Svenska Miljöinstitutet säger följande:

"Vi går mot en allt mer automatiserad och elektrifierad fordonsflotta, vilket i grunden är positivt, men när den fossildrivna biltrafiken minskar och vi tankar mindre bensin och diesel kan skatteintäkterna minska. Samtidigt finns också en risk att körsträckorna ökar, i takt med att självkörande fordon blir lättillgängliga och billiga. En väl utformad kilometerskatt kan lösa flera frågor. En central sådan är det så kallade Pajala/Stockholmssyndromet. Det vill säga att en bränsleskatt, till skillnad från kilometerskatt, aldrig kan ta hänsyn till samhällsekonomiska kostnader för buller, trängsel och utsläpp i glesbygdstrafik jämfört med storstadskörning."

Så här skriver IVL:

"Syftet med en kilometerskatt på personbilar är att minska trafikens effekter, som miljöföroreningar och trängsel, genom att göra det dyrare att köra en smutsig bil under trängseltid i storstäder, jämfört med en ren bil i glesbygd. Exakt hur en sådan skatt ska utformas för att fungera även i en föränderlig och kanske post-fossil framtid måste noga utredas."

Utredningen kring kilometerskatten ska pågå i två år och kommer alltså först att träda i kraft 2020 om förslaget klubbas igenom.

Bil, Elbilar, kilometerskatt, utredning, skatt
-18.2° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 4 okt 2017, 13:10
Elbilarna kan tvinga fram kilometerskatt Skatteintäkterna från vanliga bilar kommer inte räcka
-18.2°
0