m

Fem meter lyxyacht byggd för att köras
Jag har kört Mercedes-Benz S 500 4Matic Coupé

Fem meter lyxyacht byggd för att köras
Foto: Bobby Green
Bil / Mercedes

Människor med hjärna kör bil med stjärna. Den har ni kanske hört förut? Stjärnan i det här fallet är självklart Mercedes. Och visst är det bra om man har en hjärna när man kör bil, annars vore det lite olyckligt. Vi börjar dock närma oss en tid när det kanske ändå inte är så viktigt, eftersom bilarna kommer göra allt åt oss. Men jag som bilälskare vill i alla fall njuta av att köra själv ett tag till i alla fall. I en S-Klass myser man säkert lika ofta i baksätet som i förarstolen men när en bil är i coupé-form blir det inte riktigt lika mysigt, därför är det självklart bakom ratten man sitter i nya S 500 Coupé. Det har jag gjort ett par dagar och så här var det.

Förord
Vilken annan plats hade man kunnat fota denna bil än vid vattnet i sällskap av lite båtar? För det här är nämligen en båt. Stor som en färja, bred som en pråm och lyxig som en yacht. När man ska parkera fendrar man på i förebyggande syfte, betalar hamnavgiften i automaten och tar en glass på kajkanten. Skulle vädret bli sämre kryper man ner i ruffen, slår på massagen i stolarna och lyssnar på väderleksrapporten ur ljudsystemet från Burmester som får den skrikigaste av röster att låta som en morgontrött Mikael Persbrandt.

Körkänsla
Startknappen trycks in och jag möts av ett oväntat och högt morrande. Var det någon som startade en SLS AMG vid sidan om mig? Inte riktigt så men V8:an i denna lyxlimpa låter mycket mer än jag hade förväntat mig. Min förutfattade mening är att de som inte vill köra AMG för att dessa bilar är för skrikiga istället hoppar ner ett steg till en 600 eller 500 för att de vill vara mer diskreta. En kallstart i den här bilen är allt annat än diskret kan jag lova. Jag trodde att denna bil skulle vara en maskerad missil som mest bara sköt fram i en rasande takt utan att föra så mycket liv, men icke. Till min stora förtjusning som ljudnörd såklart. Lite lätt gas från rödljusen markerar för andra att det finns pulver så det räcker men att man inte är så hardcore att man för den delen behöver en AMG. Ett lyckat mellansteg för den som vill ha det där lilla extra men som inte löper hela linan ut skulle jag vilja säga.

Jag lägger ut från kajen och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. För även om det finns kameror runt precis hela bilen är detta en bil som mäter över fem meter i längd och nästan två meter i bredd, och det finns således mycket plåt att skada om man inte är försiktig. Sensorerna skriker ju såklart till om man är för nära något men som vi vet händer en olycka så lätt.

Jag börjar med att fokusera på körningen och struntar i alla reglage, knappar, pekskärmar och annat som bara distraherar. Man märker direkt att bilen är stor och tung. Den elektroniska styrningen är lätt som en fjäder men ger trots detta hyfsat bra känsla. Det tar ett tag att vänja sig vid bilens storlek och lära sig vart man har den, men när jag väl fått kläm på detta kan jag njuta av den fantastiska gången. Man glider verkligen fram som på ett öppet och stilla hav. Luftfjädringen går att ställa in i två lägen, Comfort eller Sport, men det förstnämnda är att föredra. Det här är ingen sportbil utan något man ska färdas bekvämt i, byggd för 250 knyck på Autobahn.

Den här bilen är som ni kanske misstänkte proppad med all möjlig teknik som ska hjälpa till att göra färden så behaglig som möjlig. När du svänger får du exempelvis extra stöd i solen eftersom kuddarna på sidorna blåses upp och stöttar dig. Du sitter alltså hela tiden tryggt i stolen och slipper kana omkring. Ytterligare en teknisk och häftig pryl som liknar detta är något som Mercedes kallar för "Curve Tilting". Det är en funktion som faktiskt lutar hela bilen inåt i kurvorna vilket i sin tur också ska göra att du som åker med sitter still och inte åker omkring. Du trycks inte åt sidan utan istället nedåt, och sitter därmed klistrad på din plats. Dock finns det ett stort minus, denna nya och coola tekniska funktion går inte på grund av platsutrymme att kombinera med luftfjädring eller fyrhjulsdrift. Det finns således inte i bilen jag testade. Jag har dock pratat med en person som fått uppleva denna teknik och det hela ska tydligen fungera mycket bra och göra den redan bekväma åkturen ännu bekvämare. En sak som dock finns är "Magic Body Control" och det här är ett system som kan se in i framtiden. I vindrutan sitter det två stycken kameror som läser av vägen 15 meter framför bilen och som sedan förbereder fjädringen och stötdämparna på vad som komma skall. De ställer då in sig på om de ska bli hårdare eller mjukare, allt för att det inte ska bli en chock när man helt plötsligt råkar damma ner i ett potthål. Om det fungerar är svårt att säga men eftersom åkturen nästintill hela tiden är så bekväm så vågar jag påstå det.

Under den enorma huven sitter hjärtat i bilen - en V8:a på 4.7 liter som försetts med dubbla turboaggregat. Effekten ligger på 455 hästar och 700 Nm. Mycket effekt men det är också mycket bil som ska flyttas på då ekipaget väger in på strax över två ton. Men krut finns det. 0-100 km/h tar inte mer än 4.6 sekunder och när man trycker på försvinner snabbt tanken på hur mycket den här bilen faktiskt väger. Det är en enorm kraft som sparkar till i ryggen och det är först när man tittar på hastighetsmätaren man inser hur snabbt det faktiskt går. Visst morrar motorn rätt så bra till en början men detta planas snabbt ut och då kan man inte längre höra hur fort man kör. Omkörningar och liknade är en barnlek och att kryssa motorväg med den här är en dröm. Den sjustegade automatlådan växlar silkeslent och sköter sig precis så som du kan förvänta dig. Att det ens finns paddlar bakom ratten här är märkligt, för dessa rör man ändå inte.

Det här är som sagt ingen sportbil men det innebär ju inte att den inte kan svänga för det. Trots sin storlek känns den inte så enorm när man väl pressar den lite. Vägen sugs upp av fjädringen och den fantastiska motorn tappar aldrig orken utan köttar bara på. Vridet finns alltid där och det känns i princip som att man skulle kunna starta på högsta växeln och bara låta kraften föra bilen framåt. Det finns en härlig muskelbilskänsla över motorn fast utan den ojämna gången. Dock upptäckte jag vid ett flertal tillfällen vid tomgång att bilen vibrerade lite smått genom motorns gång. Något oväntat måste jag säga. I en Dodge Charger från 60-talet hör det till, men kanske inte i en splitterny Mercedes.

Interiör
Här var det ljust och fräscht! Det första man lägger märke till är de läckra stolarna som man genast vill bekanta sig mer med. Kombinationen ljust skinn och trä råder det delade meningar om och personligen hade jag valt en mer nedtonad interiör i något mörkt material. De runda fläktutblåsen ser nästan ut som kanongluggar på ett piratskepp och bidrar ännu mer till känslan att det är en båt man sitter i. Ratten är inte den glada clownen som vi sett i andra nya bilar från Mercedes utan en treekrad trevlig sak med lite för många knappar på sig. På vanligt Mercedes-vis sitter växelspaken vid ratten och i detta fall på höger sida. Det gjorde att en ovan som mig själv fumlade lite när det var dags att spola rutan, som man i den här gör på vänster sida, och istället slog på blinkersen på motorvägen. Men det här är såklart bara en vanesak. Instrumenthuset har fått en likadan skärm som infotainmentsystemet och borta är alltså de traditionella klockorna. Fungerar bra men den matta ytan gör tyvärr att det kan bli lite svårt att se mätarna när solen ligger på för mycket.

Jag försökte mig på att göra en liten film om hur insidan är. Kommentera gärna om detta uppskattas eller om jag bör skippa det i framtiden.

Exteriör
Mercedes har i mina ögon ändå lyckats maskera hur mycket plåt den här bilen faktiskt besitter. Den känns betydligt större på insidan än vad den är när man väl kommer ut. Men den som inte har suttit i den tycker nog att det är ett riktigt as till bil även utifrån, och det är det också såklart.

Den maffiga grillen och den enorma Mercedes-stjärnan i mitten markerar tydligt vad det är för bil du har i backspegeln, och som snart kommer att köra om dig. Strålkastarna är enorma och kan i mina ögon nästan ses som för stora för resten av formerna. Den långa led-slingan som agerar varselljus lyser aggressivt på dagtid och ger bilen en arg uppsyn. Resten av lamporna i själva huset är snyggt uppbyggda och utformningen gör att man enkelt känner igen att det är en Mercedes det handlar om. Testbilen var utrustad med de exklusiva led-strålkastarna som förutom att lysa upp vägen på allra bästa sätt även har 47 stycken Swarowski-kristaller i sig. Ett litet nätt tillval som gör dig 55 700 kronor fattigare, men så mycket blingigare. De skarpa vecken på huven, de djupa luftintagen och den lilla läppen längst ner markerar att det inte är någon sur diesel man åker omkring i.

Om vi flyttar vidare till bilen i profil ser man verkligen hur lång bilen är, och hur mycket av detta som är motorhuv och frontparti. Den något boxiga och raka fronten går över till en mer rundad bakdel och man ser att det inte bara är en stor sedan som fått slankare taklinje utan att det är en helhet. Taket går snyggt ut i en något upphöjd baklucka och det hela ser ut att harmonisera ganska bra. Det blir liksom inte en kantig coupéform utan det hela ser ut att hänga ihop. Här ser man också att bilen nästan kräver minst 20 tum stora hjul istället för de 18-tummare som sitter på här.

Baken är väl det som det talats om mest när det kommer till S-Klass Coupé. Här bjuds man på något oväntade bakljus som är väldigt slimmade jämfört med vad man är van vid från Mercedes. Utformningen känner vi igen men lamporna är ihoptryckta på höjden. Till en början tyckte jag inte att dessa passade så bra in men de växte faktiskt ju mer tiden gick. Det gick till och med så långt att jag tyckte att kromkanten ovanför passade in. I övrigt ser det faktiskt inte heller så dumt ut, och man har lyckats att inte få det att se ut som att bilen lider av ankrumpa. Dock finns det en detalj, som på så många andra bilar, som jag inte tål - att avgasrören är fejk. Tittar man in i dessa två feta rektangulära hål ser man två stackare till pipor en bit in. Och det syns ganska så tydligt också.

Avslutning
S 500 Coupé må vara instegsmodellen i denna klass men det är ingen fegis bara för det. Det är bilen för dig som inte riktigt vill ta steget upp till storebror S 63 AMG eller för den delen pappa S 65 AMG men som ändå vill ha något pampigt att köra omkring i. Pengamässigt är klivet upp till S 63 AMG hela 429 000 kronor så den här biten kan nog också spela in när man står där i bilhallen och väljer. S 500 är inte lika aggressiv som sina syskon utan mer ett nedtonat paket för den som vill skryta utan att vara vulgär. Garanterat en bil folk fortfarande slänger en extra blick efter även om det inte står AMG på bakluckan, och som verkligen sticker ut i trafiken. En cab-version är på gång vilket gör att du helt plötsligt fick ytterligare ett alternativ att välja mellan. Hoppas bara att den försöker hålla samma snygga linjer som coupé-versionen.

Fakta Mercedes-Benz S 500 4Matic Coupé
Motor: V8:a, 4.7 liter, dubbelturbo, 455 hästkrafter, 700 Newtonmeter.
Växellåda: Sjustegad automatlåda (7G-Tronic Plus).
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.6 sekunder, toppfart 250 km/h (elektroniskt begränsad).
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak.
Däck: 245/50 R18 fram och bak.
Mått: Hjulbas 2.94 meter, längd 5.02 meter, bredd 1.89 meter, höjd 1.41 meter, vikt 2 090 kilo, bensintank 80 liter, förbrukning 0.94 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 219 gram per kilometer.
Pris: 1 227 000 kronor.

Läs mer
53.1°
0

Fem meter lyxyacht byggd för att köras

Jag har kört Mercedes-Benz S 500 4Matic Coupé

Martin Molin testar kulfördelare på Marble Machine X
Lite eftermiddagsnörderi

Martin Molin fortsätter pilla med Marble Machine X och den här gången har han släppt en video där han testar en ny kulfördelare med en flådig flip flop-mekanik. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Nvidia presenterar gaminglaptops med RTX 3050 och 3050 Ti
Ordentlig spelupplevelse för relativt liten peng

Nvidia har presenterat lite nytt på grafikkortsfronten och den här gången är det inte grafikkort till stationära datorer, utan nya RTX-kort till gaminglaptops. Mer specifikt är det RTX 3050 och RTX 3050 Ti som presenterats och dessa nya instegskort kommer användas i gaminglaptops för att kunna erbjuda en ordentlig spelupplevelse i bärbara datorer som inte kostar skjortan. De nya RTX 3050-försedda laptopsen kommer vara kraftfulla nog att erbjuda 60fps i 1080p i majoriteten av dagens titlar med ray tracing aktiverat tack vare DLSS-stöd. Nvidia berättar att detta har uppnåtts i krävande spel som Control, Watch Dogs Legion och Minecraft with RTX med grafikinställningar på medium. I och med att prislapparna på RTX 3050-laptopsen kommer börja på 799 dollar så är det ändå rätt imponerande resultat. Utöver flådigheterna ovan kommer dessa nya laptopkort även ha stöd för Nvidia Reflex vilket ska minska latensen samt stöd för Nvidia Broadcast som låter dig använda för att minska ljud- och videomässigt brus när du streamar eller spelar in. Nya RTX 3050-utrustade laptops kommer bli tillgängliga från och med idag från en rad olika tillverkare med en rad olika komponentuppsättningar. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

NASA:s asteroidjagare återvänder till jorden
Om 2,5 år kommer OSIRIS-REx hem med asteroidprover

NASA meddelade igår att deras farkost OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) har lämnat Bennu, asteroiden där farkosten tillbringat de senaste 2,5 år. Med på resan till jorden är de prover från asteroiden som OSIRIS-REx samlat in under sin vistelse på asteroiden. Thomas Zurbuchen från NASA säger om OSIRIS-REx uppdrag: "OSIRIS-REx’s many accomplishments demonstrated the daring and innovate way in which exploration unfolds in real time. The team rose to the challenge, and now we have a primordial piece of our solar system headed back to Earth where many generations of researchers can unlock its secrets." OSIRIS-REx lämnade jorden 9 september 2015 och anlände till Bennu i december 2018. Det kommer att ta farkosten cirka 2,5 år att ta sig tillbaka till jorden och den förväntas landa i den amerikanska delstaten Utahs öken 24 september 2023. Några av artiklarna vi skrivit om OSIRIS-REx sedan 2014 finns inlänkade här nedanför. Här nedan hittas även en bonuslåt. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Polisen inför elchockvapen i sin vapenarsenal
Efter att dessa har testats i tre år

Polisen meddelar att man nu kommer att införa elchockvapen permanent efter att dessa har testats sedan 2018. Någon gång under nästa år är det planerat att att elchockvapen ska ta plats i polisens utrustningsbälte skriver Polisen i ett pressmeddelande. Tanken är att vapnet ska kunna användas i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande, till exempel när någon hotar med stickvapen. Syftet är att elchockvapnet ska minska skador på poliser och gärningspersoner, och fungera som ett komplement till annan utrustning. Under utvärderingen av testet som genomförts med elchockvapen sedan 2018 uppger poliser bland annat att de känner sig tryggare och mindre stressade vid hotfulla situationer som kunnat uppstå när de har tillgång till vapnet. Anders Hall, utvecklingschef på polisen säger: "Bara att poliserna vet om att ett elchockvapnet finns tillgängligt gör att de upplever en större trygghet och säkerhet. Det leder i sin tur till att man upplever sig bli mer verbal i sin framtoning. Kommunikationen blir bättre och en hotfull och stressad situation kan oftare avhjälpas med dialog." Framöver ska en plan tas fram för att utbilda poliser i yttre tjänst användning av elchockvapnet, som en del i polisiär konflikthantering. På sikt ska detta införlivas i den polisiära grundutbildningen. Tumnagel
52.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för science fiction-serien Solos
Med en massa kändisar

Solos är en kommande antologiserien med science fiction-tema som är på gång för Amazon Prime Video. Några av skådespelarna vi kommer kunna se i serien är Uzo Aduba, Nicole Beharie, Morgan Freeman, Anne Hathaway, Anthony Mackie, Helen Mirren, Dan Stevens och Constance Wu. Solos is a seven-part anthology series that explores the strange, beautiful, heart-breaking, hilarious, wondrous truths of what it means to be human. Performed by eight of the finest actors of our time, this anthology series spans our present and future and grapples with time travel, A.I. bots, solo trips to the farthest reaches of the universe, scheming smart homes, a mysterious waiting room, near-future fertility treatments and illegal memory transplants, all to illuminate the deeper meaning of human connection. Solos har premiär den 21 maj. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Engadget tar en titt på PS5 och Xbox X/S igen
Hur går det för nya konsolgenerationen ett halvår senare?

Nu har det gått ett halvår sedan Microsoft och Sony släppte spelkonsoler och drog igång den nionde konsolgenerationen. Engadget har tagit en titt på hur läget ser ut för de olika plattformarna och hur det har gått för de två företagens aningen olika strategier att locka spelare. För att göra en lång historia kort konkurrerar knappt konsolerna med varandra då Microsoft fokuserar mer på Xbox-plattformen i sin helhet med Game Pass, medan Sony fokuserar på att leverera specifika och välproducerade spelupplevelser. Även om enheterna har varit slutsålda från release så har det dock varit en seg start om man tittar på vad konsolerna har att erbjuda för next gen-upplevelser. Hur känner ni om denna konsolgeneration? Har lyckats norpa båda konsolerna, eller bara ena? Eller ingen? Är ni nöjda med vad som erbjuds, eller samlar enheterna damm? Frågorna är många och om ni känner för det så kan ni skriva ord i kommentarsfältet. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

SVT säger hejdå till Veckans brott
Krimprogram läggs ner efter 21 säsonger

SVT:s krimprogram Veckans brott kommer att läggas ner efter att ha sänts i 11 år med sammanlagt 21 säsonger. Det var snack om att programmet skulle läggas ner redan när bisittaren Leif GW Persson lämnade programmet 2018 men så blev inte fallet. Nu verkar dock programmets saga vara all och programledaren Camilla Kvartoft säger om sina elva år på Veckans brott i SVT:s Morgonstudion: "Det har varit de allra roligaste åren i min journalistiska yrkeskarriär. Vi har haft en jättestor publik och vi har fått så mycket tips i och teorier. Och jag har fått vara med om spännande saker om polisarbete." Ikväll, 11 maj, sänds det 210:e och sista avsnittet av Veckans brott i SVT. Här nedan hittas lite höjdpunkter från tidigare säsonger av programmet. Tumnagel
35.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facebook varnar snart vid delningar av artiklar
Gör en Twitter

Förra sommaren skrev vi om att Twitter lanserade en funktion som gjorde att deras användare varnades innan de delade en artikel som de inte hade läst ännu. Nu har Facebook börjat rulla ut en liknande funktion för sitt sociala nätverk. Precis som med Twitter så dyker det upp en liten ruta som säger att man kanske borde läsa artikeln innan man delar den. Sen får man som användare avgöra ifall man ska ta och göra det eller fullkomligt skita i det och ändå dela den. Med denna nya funktion hoppas väl Facebook att färre hitte-på-artiklar delas på nätverket men om det kommer ske återstår att se. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du använda Dualsense för att spela PS5 via iOS
Med adaptive triggers till och med

Apple-användare har sedan en tid tillbaka haft möjlighet att koppla PS5- och XSX/S-kontroller till sina iOS-enheter för att spela spel av olika slag. Nu har folk som äger PS5 fått lite bättre möjlighet att utnyttja Dualsense-kontrollens förmågor för att spela PS5-spel via Remote Play-appen. Med den senaste uppdateringen av PS Remote Play-appen har Sony lagt till möjligheten att lira med Dualsense-kontrollen och gör man det får man även tillgång till några av kontrollens unika funktioner. Mer specifikt adaptive triggers som ger extra motstånd i triggerknapparna och används bland annat i Returnal för att skifta mellan olika skjutlägen. Alla Dualsense-funktioner verkar inte fungera när man lirar via Remote Play. Bland annat verkar inte kontrollens mer avancerade vibrationer fungera som när man lirar direkt på PS5, samt att kontrollens mikrofon, hörlursuttag eller högtalare inte heller fungerar. Ingen större förlust, egentligen, och om man vill ha dessa flådigheter så får man helt enkelt spela på PS5 och inte via telefonen. Tumnagel
39.3°
+
André Stray
0

Samma Falcon 9-raket åkte till rymden för tionde gången
SpaceX uppnår ett av sina mål med återanvändbara raketer

I söndags skickade SpaceX upp ytterligare en laddning satelliter till sin rymdinternet-satsning Starlink, något som man gör någorlunda rutinmässigt nu för tiden. Något som dock inte hörde till vanligheterna var att startsteget i den Falcon 9-raket som användes för uppskjutningen användes för tionde gången. SpaceX grundare Elon Musk uppgav 2018 att ett av företagets mål var att varje raketsteg till Falcon 9-raketerna skulle kunna återanvändas tio gånger innan det skulle behövas genomgå lite mer grundgörande underhåll, ett mål som företaget nu har uppnått med andra ord. Den Falcon 9-raket som användes för Starlink-uppskjutningen i söndags sköts upp till rymden första gången i mars 2019 under det första demonstrations-uppdraget för NASA:s besättningsprogram till den internationella rymdstationen. Sedan dess har alltså raketen nu varit uppe och vänt i rymden ytterligare nio gånger. Det här innebär även att den aktuella Falcon 9-raketen är den farkost som efter NASA:s fyra rymdfärjor, Discovery, Atlantis, Columbia och Endeavour, är den rymdfarkost som varit uppe i rymden och återvänt till jorden flest gånger. I klippet här ovanför kan ni kolla in den historiska uppskjutningen med tillhörande landning av SpaceX Falcon 9-raket. Tumnagel
52.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Battlefield 6 visas upp nästa månad
Runt E3 antagligen

Om man nu hoppades på att EA och DICE skulle visa upp Battlefield 6 relativt snart kan man lugna ner sig lite. Spelets officiella Twitter-konto antydde nämligen nyss att ett ordentligt offentliggörande kommer göras under juni månad. Nästa månad är det som bekant dags för E3-mässan igen och runt dessa tider brukar spelföretagen köra jippon för att visa upp vad de har att erbjuda. Även om EA inte officiellt är en del av E3 längre brukar de ändå köra sina visningar runt samma tid. Den 12 juni drar E3 2021 i gång så antagligen får vi se det någon gång då. Tumnagel
44.9°
+
Frode Wikesjö
0

Sonys kommande WF-1000XM4 kan få ny design
Äntligen slipper användare ha antenner i huvudet

Sony gör riktigt bra hörlurar i sin 1000X-serie. Så pass att lurarna hamnat i toppen i många bäst i test-listor. I alla fall over ear-lurarna WH-1000X. När det kommer till true wireless-lurarna i serien så har de också levererat riktigt högkvalitativt ljud och vass brusreducering, men designen har varit under all kritik. WF-1000X och WF-1000XM3 är designade på ett vis som gör att lurarna sticker ut en bra bit från örat, vilket får användaren att se ut som en utomjording med antenner som sticker ut från öronen. Det finns gott om utrymme för förbättring och med den kommande versionen av true wireless-lurarna verkar det äntligen bli lite ny design. Tack vare läckta bilder via The Walkman Blog får vi ta en titt på den kommande versionen och kort sagt har Sony anammat en lite mer "traditionell" design som påminner mer om Galaxy Buds eller Jabra Elite-lurar. Även fodralet kommer få lite rundare design och ska enligt Walkman Blog vara möjligt att ladda trådlöst. När Sony kommer presentera nya WF-1000XM4 är för tillfället okänt. Historiskt sett brukar vi få se nya Sony-lurar i samband med IFA-mässan, men enligt bloggen kommer presentation ske någon gång nästa månad. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Trafikverket satsar på snabbladdare i norra Sverige
Avsätter 45 miljoner kronor till det

Trafikverket gör nu en ny satsning på att bygga ut infrastrukturen för elbilsladdning i Sverige. TT rapporterar att Trafikverket kommer att avsätta 45,3 miljoner kronor i investeringsstöd vilket ska gå till 39 snabbladdningsstationer i norra Sverige. Trafikverket satsade även på stationer för snabbladdningar förra året vilket då ledde till att 20 laddningsstationer i sju av Sveriges län beviljades investeringsstöd. I dag finns cirka 600 snabbladdningsplatser med minst 50 kilowatt i Sverige. Enligt Trafikverkets beräkningar kommer 16 nya att vara i drift före årets slut. De 39 snabbladdningsstationer som nu beviljats investeringsstöd från Trafikverket hittas i tabellen här nedanför. Sammanlagt finns det cirka 12.000 offentliga laddningsspunkter i Sverige. Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Pfizers vaccin kan börja användas på barn
I alla fall i USA och Kanada

Förra veckan godkände Kanadas läkemedelsmyndighet Pfizers vaccin för barn mellan 12 till 15 år. I går kväll nödgodkände även USA:s läkemedelsmyndighet FDA Pfizers och Biontechs vaccin för den åldersgruppen. Nu när vaccinet är godkänt kan skolungdomar från tolv års ålder vaccinera sig innan höstterminen startar och genom det förhoppningsvis dämpa smittspridningen som sker på skolorna och se till att de inte blir så sjuka ifall det blir smittade. Rapporter säger att även EU kommer godkänna vaccinet inom den närmsta veckan. Tumnagel
40.4°
+
Frode Wikesjö
0

Dave Bautista hoppar på Knives Out 2
Bond-reunion!

Rian Johnson kommer som känt göra en uppföljare till mordmysteriet Knives Out som kommer släppas på Netflix någon gång i framtiden och nu börjar det dyka upp lite info om vilka som kommer medverka. Det har tidigare varit känt att Daniel Craig kommer återvända som detektiven Benoit Blanc och nu har vi fått reda på att Dave Bautista, känd från andra filmer, kommer medverka i rullen. Utöver att han kommer medverka så finns det inte så mycket att säga om den kommande filmen. Vem Bautista ska spela och vad filmen kommer handla om är för tillfället okänt. Inspelningarna kommer dra igång i Grekland i sommar och om man ska dra till en rackabajsare till killgissning så kommer filmen möjligvis utspela sig i medelhavsmiljö där Benoit måste ta reda på vem som mördat någon av filmens karaktärer och Bautistas karaktär kan vara en av de misstänkta. Eller offret. Eller både och. Knives Out 2 har premiär sen. Tumnagel
39.5°
+
André Stray
0

Nytt förslag om mobilförbud i skolan
För att skapa arbetstro på lektionstid

Utbildningsverket har tagit fram ett förslag som innebär att det skulle bli förbjudet för elever i grundskolan att använda mobiltelefoner i klassrummen under lektionstid. Mobiler skulle enligt det nya förslaget dock vara tillåtna när de kan användas i utbildningssyfte och som hjälpmedel i lärandet. Skulle förslaget godkännas skulle det innebära en ändring i skollagen vilken skulle innebära att lärare har rätt att omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte, en möjlighet som inte finns idag. Anledningen till att det nya förslaget tagits fram beror på att man tror att det kan skapa ordning, trygghet och arbetsro för eleverna under lektionstid. Tumnagel
86.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rykte Nya rykten kring Sonys kommande VR-grej för PlayStation
Sägs få ögonspårning och 4K-skärmar

Tidigare i år meddelade Sony att de har en uppdaterad variant av PlayStation VR på gång för PlayStation 5. Kort efter det uttalandet visade Sony också upp några prototyper för kontrollerna men någon konkret teknisk information om själva headsetet har man ej avslöjat ännu. Nu rapporterar dock The Verge om rykten som säger att denna nya version av Playstation VR kommer bland annat får ögonspårning, haptisk DualSene-liknande feedback och skärmar med 4K-upplösning. 4K-upplösningen skulle innebär att hårdvaran går från en upplösning på 960 x 1080 per öga till 2000 x 2040 per öga vilket är snäppet högre än vad Oculus Quest 2 har. Tumnagel
46.7°
+
Frode Wikesjö
0

Hej då Alfa Romeo Giulietta!
Kommer att ersättas av en SUV

Elva år är en evighet i bilvärlden, men så lång tid är det sedan Alfa Romeos Giulietta började säljas. Bilen var efterföljaren till Alfa Romeo 147 som också var en långkörare, den levde i tio år. Giulietta har trots det underliga namnet sålts en bit över 400.000 exemplar, men här i Sverige har det bara sålts dryga 1200 bilar genom åren. Efterföljaren blir inte en ny hatchback utan en liten SUV med namn Tonale. Vi har sett den som koncept och tanken var att den skulle komma i år, men den blev uppskjuten eftersom nya Alfa-bossen inte tyckte att plugin-hybriderna höll måttet. Så vi får ge oss till tåls helt enkelt. Ovan ser ni första reklamfilmen för bilen. Tumnagel
27.5°
+
Roger Åberg
0

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
85kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
297kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
51kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
5kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
75kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
281kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
97kg
+
Wille Wilhelmsson