m

King of the hill

King of the hill
Foto: Bobby Green
Bil / Land Rover

Vad har bilar som Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7 och Volkswagen Touareg gemensamt? Jo de har alla inspirerats av ett original - suven Land Rover. Denna britt i robust kostym som levt sedan 1948. Den perfekta bilen på safarituren eller i lerhålan i skogen. Enkel konstruktion, raka linjer och motorer som aldrig vill dö hur mycket man än pinar dem. Under årens lopp har modellerna förfinats men grundprincipen har alltid funnits där - en rejäl bil med goda terrängegenskaper. 1970 föddes Range Rover. Det var en bil som hade samma DNA som Land Rovern men som passade lite bättre in i finare omgivningar - som i stan och på uppfarten till herrgården. Nu fick de som hade gott om pengar en lyxvagn som även kunde ta sig över stockar och sten. Under årens lopp har modellen utvecklats och förfinats, om än i en hyfsat långsam takt, men 2012 när den fjärde generationen introducerades skedde stora förändringar. Land Rover hade då precis landat i att de köpts upp av indiska Tata Motors och det var dags att markera detta. En helt ny Range Rover som inte var baserad på modellen Discovery presenterades och det var återigen dags för Land Rover att ta plats som herre på täppan. För några dagar sedan fick jag chansen att testa den nya bilen i sportkostym, och så här var det.

Inledning

Range Rover Sport är vanliga Range Rovers mindre syskon. Principen är samma men Sporten har som namnet antyder sportats till en aning och även försetts med ett lite annorlunda utseende. Jag ser det som en Evoque som ätit den röda svampen i Super Mario. Tittar man bara snabbt på bilen kan man lätt missta den för den ännu mindre modellen. Den sluttande taklinjen, taket i kontrasterande färg och både strålkastarna och lamporna bak som har stora likheter. Och det är såklart ingen slump. Lilla Evoque är omåttligt populär och det är klart att man ska rida vidare på den vågen.

Range Rover sport är en stor bil, men efter att ha mött ett par stycken av vanliga Range Rover av senaste snitt kände man sig ganska så snabbt dwarfad. Den mäktiga och platta nosen i Range Rover visar vem som bestämmer och bilens kantiga form gör att den verkligen ser helt enorm ut. Den är dessutom försedd med mer bling och känns mer pimp än vad Sporten gör, som är lite mer diskret i sitt utförande. Range Rover är en stor bil, Range Rover Sport en liten stor bil.

Körkänsla

Under locket på testbilen har Land Rovers tekniker stoppat ned samma stora diesel-V8:a som Range Rover erbjuds med. Den är på 4.4 liter, är försedd med turbo och har ett enormt vrid. I Sporten har man begåvat motorn med ett nytt insug för att ge den ett ännu härligare, fylligare och mullrigare ljud. Och det här är det som är usp:en i mina öron. Man kan få Sporten med en stark dieselsexa på nästan 300 hästar, så varför ska man välja en större och törstigare motor som bara bjuder på 40 hästar till? En sak jag inte riktigt kunde förstå förrän jag vid första rödljuset i uppförslut var lite tyngre i högerfoten än tidigare. V8:a-mullret. För en motorintresserad väcker det alla slags känslor. Ett dovt ljud som sätter sig i ryggraden och som sedan sprider en värme i kroppen och försätter en i ett tillstånd av välmående. Ljudet blev snabbt beroendeframkallande och att endast krypköra och samtidigt få en vacker sång levererad var en grym kombo. När motorn sedan vispar i en högre växel när man gasar iväg är ren kärlek.

Men motorn handlar ju som vi alla vet inte bara om ljud. I det här fallet handlar det också om kraft. 340 hästar, 700 Nm. Bra med effekt, grymt vrid, men det är också en rejäl pjäs att flytta på. Land Rover har med hjälp av bland annat kaross i aluminium lyckats banta nya Range Rover med hela 400 kilo, men den väger fortfarande nästan 2.5 ton. Det frambringar inte direkt sportbilsegenskaper. Man känner vid fullt gaspådrag att det är mycket material som ska iväg i den riktningen man styr och det är inga våldsamma accelerationer man bjuds på. Dock är 0-100 km/h på 6.9 sekunder verkligen inte fy skam med tanke på bilens storlek. Ett Dynamic-läge ställer om bilen för sportigare körning men man blir alltid påmind om vikten och det här är ju knappast något man tar ut på en racerbana - den här bilen hör hemma på landsbygden eller där den nog kommer att synas mest - i stan.

Som standard är luftfjädringen i bilen något styvare än i vanliga Range Rover. Och jag måste säga att jag tyckte att fjädringen ibland kändes lite hård. När man råkade hamnade i en dåligt lagad håla i asfalten kunde det dunka till rätt så stumt vilket var lite förvånande. I övrigt sväljer bilen det mesta och den är sjukt bekväm att köra och åka i. På motorvägen plöjer den på som om inget kunde stoppa den och vid lite pressande på kurvigare vägar imponeras man över att den hänger med såpass bra som den gör. Stabil som katten och inga svampiga rullningar eller liknande.

Bilen var försedd med växelpaddlar bakom ratten, men dessa rörde jag inte ens en enda gång. Varför har man paddlar i den här typen av bil? Och varför har det blivit en såpass stor trend att varenda bil nu, oavsett sniknivå, ska larva sig med detta rejsiga påfund? Jag förstår det helt enkelt inte. Växellådan i det här fallet växlar alldeles utmärkt utan att jag är där och drar och stör. Snabba, fina växlingar och vid en kickdown skjutsas jag iväg betydligt snabbare än om jag hade varit bakom ratten och fipplat. I mina ögon ser det också bara töntigt ut i den här typen av bil. Det är ingen sportbil och jag tror att kunderna som köper den max kommer att testa om paddlarna en någon gång för att sedan aldrig använda dem igen.

Man känner sig lite som en trucker när man rattar nya Range Rover Sport. Det härliga mullret i kombination med en stor bil inger respekt, och man känner sig rätt mäktig på vägen. Den må inte se lika pampig ut som vanliga Range Rover men den kaxiga fronten gör sig ändå bra bland suvarna på stan. Och i mina ögon är det här det snyggaste valet man kan göra i den här bilkategorin just nu.

Konceptet Range Rover innebär också att man inte hela tiden behöver kuska omkring i stan och svära över att alla småbilar är i vägen. Den här kan man oblygt även styra ut på vischan och ner i ett traktorspår som jag gjorde. Ratten bakom växelväljaren som för det mesta står i autoläge kan tryckas upp och man får då tillgång till en hel radda med olika terrängalternativ. Beroende på vad du väljer låses diffar hit och dit och motorn anpassas efter vad som komma skall. Du får direkt upp vad som händer med bilen och vad du kan göra utan att den protesterar. Översikten över detta är mycket bra och att köra terräng blir en barnlek. Nu lekte jag i och för sig bara runt i en liten hage och Rangen gäspade nog mest åt mina körningar över lite stockar och stenar. Men man kan göra så mycket mer, utan att bilen vacklar. Dock är det ju inte helt optimalt att ha stora snygga fälgar och framför framhjulen sitter det även en liten plaststänkskärm som flera gånger nästan strök med på grund av dess placering. Bilen var även utrustad med Wade Sensing-system vilket innebär att den känner av när du kört ner i drickat och håller koll på hur mycket djupare du kan köra innan det är dags att kliva upp. Hela 78 centimeters djup är inga problem. Tyvärr fick vi aldrig tillfälle att testa detta, hamngubbarna vid Silja Line gillade inte när jag körde ned på deras båtbrygga.

Interiör

Här trivs man. Land Rover har på senare år verkligen gjort sig ett namn som en av de tillverkare som bjuder på en påkostad och trevlig interiör. Och jag måste hålla med om det. Allt (nästan) känns ombonat och genomtänkt, raka fina linjer, trevliga materialval, underbara stolar och man får ett gediget intryck. Designen matchar den som sitter i Evoque och en nyhet är att den rätt häftiga (men helt onödiga) växelväljaren som dök upp ur panelen när man startade bilen har fått stryka på foten. Den är numera ersatt med en vanlig spak som man väljer växlar med, och det är i mitt tycke ett bättre alternativ.

Men. Även om allt är fint att se på fungerar det inte riktigt som man (jag) vill. För det första gör den sluttande instrumentpanelen att en del saker känns för långt bort från föraren. Om jag ska trycka på knappar ute i högra kanten måste jag sträcka mig. Jag kände mig flera gånger som en T-Rex fast utan de grova benen. Och infotainmentsystemet ska vi inte ens prata. Eller jo, det ska vi. Den som kom på kombinationen av att både använda knappar vid sidan av skärmen och touch skulle jag vilja prata med. Varför inte köra allt i en och samma ruta? Nu blir det bara förvirrande och att trycka på touchknapparna på sidan var bara irriterande. Dessutom har Land Rover inte orkat bemöda sig med att byta ut det gamla trötta gränssnittet mot något nytt och fräscht och det suger verkligen. Instrumentpanelen framför föraren består av en stor skärm där allt är digitalt, och den är jättefin och fungerar alldeles utmärkt. Men sen tittar man till höger på navigatorskärmen och man tror att man hoppat in i en bil från 80-talet. Gränssnittet är långsamt, ologiskt och grafiken är riktigt usel. Ett exempel på korkade lösningar är stolsvärmen. För att slå på den finns det en fysisk knapp under skärmen. Trycker du på den kommer en bild på stolarna upp och du får då där trycka igång värmen via touchscreenen. När rumpan grillats klart och man vill stänga av eller justera värmen får man återigen trycka på den fysiska knappen och sedan på skärmen och sedan på ett par pilar för att få det som man vill ha det. Idiotiskt! Och man måste slå på värmen manuellt varje gång man startar bilen, eftersom det inte handlar om enbart en fysisk knapp som redan är intryckt.

En annan sak som dock är bra med bilen är att den är utrustad med kameror, precis överallt. Du kan få en bra översikt över var trottoarkanten är så att du inte repar fälgarna, du kan se runt hörn och när du fickparkerar är det nästan en skam om du misslyckas. Problemet med allt detta är dock att kamerorna har en upplösning på minus 256 pixlar. I början trodde jag på riktigt att linserna var skitiga för det var verkligen helt usel bild. Vad kostar en vettig webbkamera i dagens läge? Som tur är var bilen även utrustad med pipljud, för de där kamerorna kände jag inte att jag ville lita på.

I övrigt trivs man bra i kupén och det man vill ha finns här. Knapparna på ratten kan vara lite jobbiga ibland då placeringen inte är optimal, och om man ska hissa ned rutan sitter dessa knappar lite väl högt i dörren. Det är mycket plats för fötterna, lite för mycket faktiskt, då jag ibland missade bromspedalen.

Sen har vi ju baksätet. Det är en mindre kul historia. Designen med det sluttande taket måste kännas någonstans och det är här. Två vuxna sitter knappt okej och man får en obekväm vinkel på benen då golvet är såpass högt. Det höga golvet gör sig även påmint i bagageutrymmet, som inte alls är särskilt stort. Här får man med baksätet uppfällt in 784 liter. Det är visserligen mer än både Porsche Cayenne och BMW X5, men ändå. Ett enormt reservhjul under bagagerumsgolvet tar mycket plats.

Avslutning

BMW, Porsche och Audi har inget mot originalet. This is the real deal om man inte bara vill blinga runt i stan med en otymplig bil. De andra klarar också lite terräng, men det är den här man ska ha om man riktigt vill lera ned sig.

Varför ska man välja SDV8:a då? Jo, om man ändå har tänkt att lägga nästan en mille på en bil kan man väl lika gärna fläska på med det värsta? Den bensinslukande kompressor-V8:an på 5.0 liter känns något gammal nu och diesel känns mer rätt i den här typen av bil. Njut av vridet när du kört "fast" ute på åkern och det dova mullret som sprider grannsämja vart du än befinner dig.

Fakta Range Rover Sport SDV8 Autobiography:

Motor: V8, 4.4 liter, diesel, turbo, 340 hästkrafter, 700 Newtonmeter.
Växellåda: Åttastegad automat.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 6.9 sekunder, toppfart 225 km/h.
Hjul: 275/40 R20.
Mått: Längd 4.85 meter, bredd 1.98 meter, höjd 1.78 meter, hjulbas 2.92 meter, vikt 2 490 kilo, tankvolym 105 liter, förbrukning 0.87 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 229 gram per kilometer.
Pris: 909 000 kronor.

Läs mer
55.4°
0

King of the hill

En teaser för Shadow and Bone
Netflix-serie baserad på I ljusets makt

Netflix bjuder här på en första teaser för sin kommande serie Shadow and Bone. Serien är baserad på Leigh Bardugos bok I ljusets makt vilket är den första delen i Grisha-trilogin. I Shadow and Bone får vi följa en fattig och föräldralös kartograf som heter Alina Starkov som gör sitt bästa för att överleva i det krigshärjade landet Ravka. En dag så attackeras Alina och hennes bästa vän Mal. Under denna attack väcks det en uråldrig kraft hos Alina som inte bara är stark nog att kanske rädda hela landet. Med hennes nya kraft öppnar sig en helt ny värld för henne, en värld full av magi och gnistrande överflöd för henne. Shadow and Bone har premiär på Netflix den 23 april. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Spela Dying Light
Gratis på Steam just nu

Att säga att Dying Light är ett riktigt bra spel är inte direkt något jättekontroversiellt uttalande. Jag bruka säga det själv med jämna mellanrum men eftersom jag ofta inte ens litar på mig själv så har man ju all rätt i världen att vara skeptisk när jag gör ett sådant uttalande. Den här helgen har du dock chansen att själv avgöra om detta zombiespel är något att ha eller inte. Spelet är nämligen sex år gammalt nu och det firar Techland genom att göra spelet gratis att spela på Steam de närmsta två dagarna. Om man nu gillar spelet och får för sig att köpa spelet är priset nu också kraftigt nedsatt under denna period. Du hittar Dying Light via länken nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Facebook lanserar rapapp
"Måste fixa para, måste fixa flos"

Facebooks experimentella avdelning, NPE Team, har släppt en ny musikapp som heter BARS. Appen är för folk som vill rappa feta rim utan att behöva någon studio. I appen hittar man också färdiga beats och flertalet olika effekter som man då kan rappa över. Om man har svårt att hitta ord som rimmar så kan BARS också föreslå ord som rimmar på det man planerade att rappa. Klippen kan dock endast vara 60 sekunder långa så något 300 Bars & Runninx27-liknande kan man inte riktigt dra till med här. Självklart kan man sedan dela sina rhymes med omvärlden så BARS-videos är väl något vi får se på diverse sociala medier inom kort. BARS testas just genom en stängd beta på iPhone men vill man redan nu säkra sitt rapnamn kan man ladda ner appen från App Store och registrera sitt användarnamn på tjänsten. Tumnagel
29.9°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix producerar Terminator-anime
I samarbete med Production I.G

Netflix meddelade i går att de jobbar tillsammans med Production I.G (Ghost in the Shell: SAC_2045, Haikyu!!, Blood: The Last Vampire) med en animeserie baserad på Terminator. Enligt seriens showrunner, Mattson Tomlin, ska serien ska bryta alla tidigare konventioner och förväntningar kring det här med Terminator. Något antydan om när serien kommer ha premiär har inte angivits ännu. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Musiken för Final Fantasy VII Remake finns nu på Spotify
Och Apple Music

Det fenomenala soundtracket till Final Fantasy VII Remake finns från och med i dag officiellt på Spotify, Apple Music samt ett gäng andra liknande tjänster. Soundtracket lyckades verkligen skapa trevliga alternativa versioner av originalspelets musik, väl värda att lyssna på igen helt enkelt. Soundtracker innehåller hela 156 spår och kan som sagt hittas på de flesta musikstreamingtjänsterna. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

Stardew Valley nu tillbaka på Playstation Store
Äntligen!

Stardew Valley släpptes för fem år sedan till PC och sedan dess har spelet släppts till en rad andra plattformar. I slutet av förra sommaren försvann dock spelet från Playstation Store i Europa och detta berodde på lite strul när det kommer till spelets åldersgräns. Spelet har kunnat lirats som vanligt om man köpt spelet innan det plockades bort, men nya spelare har fått stå utan. Nu, ett halvår senare, verkar allting vara löst och spelet har återvänt till den europeiska Playstation-butiken. Är ni sugna på att lägga vantarna på spelet, vilket kan vara bra om det blir strul i framtiden, så har ni länk till spelet på Playstation-butiken här nere till vänster. Priset ligger på 148 kronor. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Volkswagen firar 45 år av GTI med specialare
Hot hatch har hängt med ett tag nu

Det har nu gått 45 år sedan Volkswagen tryckte ner en ganska pigg motor i lilla Golf och därmed skapade en helt ny kategori med bilar - de man kallade för hot hatch. I dagsläget har nästan alla tillverkare en sån här version av en annars ganska alldaglig bil, men det var alltså Volkswagen som startade det hela. För att fira jubileet presenteras nu Golf GTI Clubsport 45 som är en specialversion av vanliga Clubsport. Det man får är svart tak med svart takvinge, paketet som heter Race och andra 19-tumsfälgar än vanligt som har en röd kant på sig. Utmed sidorna sitter det även klibbor som säger 45 och som visar en målflagg. Race-paketet ger dig ett sportigare avgassystem och tar bort toppfartsspärren på 250 km/h. Matrix LED-strålkastare med röda inlägg är standard. Insidan får sportstolar och på ratten står det nu också 45. Under huven har inget förändrats vilket innebär turbomatad radfyra på 2,0 liter som ger 300 hästar och 400 newtonmeter i vrid. Den är i sin tur kopplad till en sjustegad dubbelkopplingslåda som driver framhjulen. 0-100 km/h ska gå på under sex sekunder. Priset börjar på 47.790 euro. Den här är väl fin och så, men jag tar en första generationen Golf GTI alla gånger. Ingen som har en till salu? Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Mrwhosetheboss snackar techfails
Lite eftermiddagspinsamheter

Efter ett par år i branschen är det lite roligt att blicka tillbaka och minnas saker företag gjort som inte riktigt gått som planerat. Typ som när Michael Bay sprang av scen under Samsungs stora presskonferens på CES 2014 eller när Blackberry-chefen John Chen skulle visa upp Priv och det blev tydligt att han troligtvis aldrig hållit i den tidigare. Det finns betydligt fler pinsamma tillfällen och Mrwhosetheboss har nu släppt en video där han listar 21 stycken ögonblick företag helst vill glömma. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Bravely Default 2 ute nu till Switch
Mer klassiskt JRPG till folket!

Som rubriken redan avslöjat så har Bravely Default 2 släppts till Nintendo Switch och kan köpas via Nintendos eShop. Spelet är ett regelrätt klassiskt JRPG, på gott och ont, där vi får utforska en ny värld med nya karaktärer. I spelet får vi träffa sjöfararen Seth som måste med sina nyfunna vänner åka världen runt för att leta rätt på fyra kristaller för att rädda världen. Nedan har ni lite recensioner av spelet som släpptes igår och via länken här nere till vänster har ni spelets Metacritic-sida. För att sammanfatta åsikterna erbjuder Bravely Default 2 samma härliga JRPG-upplevelse som föregångarna, men om man inte är ett fan av grindiga rollspel kanske det är bäst att skippa köp. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Spirited Away ska bli teater
Dock endast i Japan

Nästa år kommer kommer Studio Ghiblis hyllade film Spirited Away bli en teater på Imperial Theatre i Tokyo. Teatern kommer skrivas och regisseras av John Caird (Les Misérables, Nicholas Nickleby, Daddy Long Legs). John sa att han redan spenderat tusentals timmar på att få Spirited Away till teaterscenen och ser fram emot att spendera tusentals timmar till. Teaterversionen av Spirited Away har premiär februari 2022 i Tokyo och kommer senare under våren och sommaren turnera runt till andra japanska städer som Osaka och Nagoya. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Diamond och Pearl får remakes
Brilliant Diamond och Shining Pearl släpps senare i år

Pokémon körde en liten jubileumsshow idag och presenterade en rad Pokémon-relaterade nyheter. Bland annat fick vi reda på att Pokémon Diamond och Pearl som släpptes initialt 2007 till Nintendo DS kommer att få en ordentlig remake och släppas till Nintendo Switch i slutet av 2021. Brilliant Diamond och Shining Pearl heter de nya versionerna och kommer praktiskt taget erbjuda samma gameplay som originalversionerna, men spelets grafik har uppdaterats rejält. Utöver det väntar vi även att de nya versionerna av spelen kommer med livskvalitetsuppdateringar. Mer om de nya versionerna lär vi få veta närmare release. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Katter kör trick shots med pingisbollar
Cat purrfect?

Inget konstigt bara några katter som kör kör trick shots med pingisbollar. Tumnagel
40.9°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Legends Arceus presenterat
Tar spelaren till feodala Japan

Pokémon Company under en liveström presenterat ett sprillans nytt Pokémon-spel vid namn Pokémon Legends Arceus. Spelet är utvecklat av Gamefreak och kommer erbjuda spelare en helt ny, men ändå lite familjär, spelupplevelse. I stället för att utspela sig i modern tid får vi resa tillbaka till feodala Japan och den fiktiva Sinnoh-regionen som vi får utforska fritt och fånga fickmonster av olika slag. I stället för att kasta Pokébollar i strider som i de vanliga Pokémon-spelen får vi i stället smyga oss på frigående monster och försöka pricka dessa med bollar i realtid. Det hela känns lite som en kombination av Pokémon och Horizon: Zero Dawn, helt enkelt. Som spelets titel avslöjar är gudalika fickmonstret Arceus en central punkt i spelets berättelser. Pokémon Legends Arceus kommer släppas någon gång nästa år till Nintendo Switch och innan dess lär vi få se mer av den lite mer actionspäckade Pokémon-upplevelsen. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Vi har tagit en titt på Bang & Olufsen Beosound Level
Trådlös högtalare för 15 papp

Skulle du vilja ha en fet trådlös högtalare för 15.000 kronor, eller över 15 JBL Flip? Det är förstås helt beroende på vad du är ute efter. Hur som helst så trillade nyligen Bang & Olufsen Beosound Level in på kontoret och givetvis tog vi en titt på vad enheten har att erbjuda, vilket ni kan se i videon ovan. Beosound Level är en rackabajsare till högtalare med ett fylligt och kraftfullt ljud med sina 105W. På ovansidan av högtalaren sitter det en rad touchkontroller som låter dig direkt spela upp ljud från olika internettjänster, vilket initialt är inställt på svenska radiokanaler, men dessa kan du enkelt ändra till dina egna spellistor vid behov. Högtalaren kan spela upp ljud från en rad olika källor via nätverket och stöd för Spotify Connect, Google Cast och Airplay 2 finns. Och förstås Bluetooth. Något trevligt är att designen är modulär och du kan inte bara byta frontpanelen, utan även komponenter som batteri och högtalarens "hjärna", det vill säga modulen med signalprocessor och elektroniken som sköter den trådlösa kopplingen. Komponenterna går att ersätta genom att plocka bort frontpanelen och ta bort några skruvar med en vanlig skruvmejsel. Kort sagt gör detta högtalaren rejält framtidssäker. I alla fall så länge Bang & Olufsen väljer att släppa uppgraderingsmoduler. Priset går förstås inte att sticka under stolen, men har man kosingen så är Beosound Level rätt värd att i alla fall ha i åtanke om det vankas högtalarköp. Det är en pjäs som låter riktigt bra, relativt lätt att bära med sig och möjligheten att byta ut vissa komponenter och uppdatera utseendet vid behov gör att Beosound Level ändå får en ordentlig tumme upp. Bang & Olufsen Beosound Level går att köpa nu och riktpriset ligger på 12.790 kronor(jämför priser) för versionen med Kvadrat-textil på framsidan och 15.290 kostar versionen med träpanel. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Square Enix visar upp Final Fantasy VII: The First Soldier
Battle Royale-spel för mobilen

Final Fantasy VII: The First Soldier är ett kommande mobilspel från Square Enix. Spelet är av Battle Royale-typ där då en viss mängd spelare slåss om att vara de sista kvar på slagfältet. Spelet utspelar sig 30 år före händelserna i Final Fantasy VII Remake och man spelar som diverse Shinra-soldater. Som spelare har man ett antal olika förmågor som man kan använda för att ta kål på motståndarna. Något släppdatum finns ej men det lär väl dyka upp en beta för spelet under våren någon gång. Tumnagel
30.2°
+
Frode Wikesjö
0

Koldioxidutsläpp från nya bilar har minskat rejält
Anledningen är laddbara bilar

Ett pressmeddelande från Trafikverket visar att det har skett en rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar. Under 2020 har koldioxidutsläppen från nya personbilar jämfört med 2019 minskat från 120 gram per kilometer i snitt till 93 gram. Detta kan vi tacka de laddbara bilarna för och förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Och även de bilar som inte är laddbara har blivit energieffektivare. Här sjönk siffran från 132 till 126 gram per kilometer. Totalt minskade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med cirka nio procent eller drygt 1,3 miljoner ton. 90 procent av detta beror dock på den minskade trafiken i och med den rådande pandemin. Tumnagel
50.7°
+
Bobby Green
0

Apple har hamnat på Råd & Röns svarta lista
Efter att ha ignorerat Allmänna reklamationsnämndens beslut

Den anrika konsumenttidningen Råd & Rön har en lista över företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens, ARN, beslut i dispyter mellan företag och kunder. Den Svarta listan uppdateras lite titt som tätt och nyligen lades Apple till i listan efter att ha ignorerat ARN:s beslut i två separata reklamationsärenden. Mer specifikt ett ärende där en Apple Watch-skärm skulle repareras, vilket Apple inte ville och pekade på yttre påverkan samt ett ärende där ett trasigt iPad-tangentbordsskal skulle ersättas, men kunden fick ett engelskt tangentbord i stället för svenskt. I båda ärendena fick kunden rätt. Enligt Råd & Rön är det ganska ovanligt att företag, speciellt väletablerade sådana, inte följer ARN:s beslut bortsett från resebranschen. Tumnagel
61.9°
+
André Stray
0

Bungie skjuter upp The Witch Queen till nästa år
Ingen stor Destiny 2-expansion i år alltså

Bungie meddelade under gårdagen att The Witch Queen-expansionen för Destiny 2 inte kommer att släppas i år. Istället planerar de släppa det någon gång under 2022. Anledningen till det är helt enkelt att de inte hinner göra klart expansionen innan årets slut. Corona-grejen har självklart satt en del käppar i hjulen men de vill också att denna expansion ska lägga en ny stabil grund för spelets framtid. Finally, and the most important reason, we are proud to be uncompromising when it comes to our commitment to the health of our teams. With COVID-19 keeping us away from the office, and the large amount of work on our plates, we needed to move the date in order to make sure that both this year’s updates and The Witch Queen were both delivered at the quality we strive for, and on a schedule that made sense for everyone involved. När under 2022 expansionen ska släppas har man ej sagt ännu men det lär vi väl få reda på förr eller senare. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green