m
Nu börjar Volkswagen sälja nya Arteon som laddhybrid

Nu börjar Volkswagen sälja nya Arteon som laddhybrid
Kostar från 519.900 kronor

Bil / Volkswagen

I somras presenterade Volkswagen nya Arteon som nu kommer både som Shooting Brake och som laddhybrid. Nu drar försäljningen igång och därmed får vi reda på vad den kostar. Prislappen är från 519.900 kronor och för den pengen får du Arteon eHybrid. Arteon Shooting Brake eHybrid kostar istället från 529.900 kronor. Utrustningsnivån R-Line är standard. Bilarna tar sig 5,9 respektive 5,7 mil på bara el och drivlinan har en systemeffekt på 218 hästar. Räckvidden på el och full tank bensin är över 90 mil.

Läs mer i pressmeddelandet. Du kan bygga din bil på länken nedan.

Visa
Pressmeddelande
Säljstart för laddhybridversioner av Volkswagen Arteon och Arteon Shooting Brake

Volkswagen breddar sitt utbud av laddhybrider – nya Arteon eHybrid och nya Arteon Shooting Brake eHybrid finns nu att beställa på den svenska marknaden. Priserna startar på 519 900 kronor respektive 529 900 kronor. I Sverige är utrustningsnivån R-Line standard.

Nya Arteon Shooting Brake eHybrid R-Line.
Eldrift i vardaglig körning: På ren eldrift når eHybrid-versionerna av Arteon (fastback) och Arteon Shooting Brake (kombi) en räckvidd på upp till 59 km respektive 57 km enligt WLTP.
Som gjord även för långa sträckor: Drivlinan har en systemeffekt på 218 hk. En sammanlagd räckvidd på över 900 km kan nås.
Laddhybridoffensiv: Volkswagen erbjuder laddhybridversioner av Golf, Passat Sportscombi, Arteon, Arteon Shooting Brake, Touareg och Tiguan.
Arteon är Volkswagens ”Gran Turismo” – en mångsidig premiummodell som lanserades sommaren 2017. I samband med uppdateringen tidigare i år utökade Volkswagen utbudet med en andra modellversion: Arteon Shooting Brake – en sportig, progressiv 5-dörrarsmodell med uttrycksfull design. Nu har båda modellerna släppts som laddhybrider med beteckningen eHybrid.

– Efterfrågan på laddhybrider ökar stort och vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda båda Arteon-modellerna i laddhybridutförande. Det är exklusiva och attraktiva bilar som kommer passa den svenska marknaden väldigt bra, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Vardagsresor på eldrift

Arteon eHybrid and Arteon Shooting Brake eHybrid kombinerar de egenskaper som utmärker en långfärdsbil med de fördelar det innebär att kunna köra eldrivet. Tack vare sin räckvidd på eldrift på upp till 59 kilometer respektive 57 kilometer kan det stora flertalet av de som pendlar till jobbet uppnå noll lokala utsläpp under större delen av deras dagliga resor.

Högspänningsbatteriet, som är av litiumjontyp och sitter placerat i underredet framför bakaxeln, förser elmotorn med ström. Batterikapaciteten är på 13 kWh. Drivkraften leds till hjulen via en 6-stegad automatväxellåda med dubbla kopplingar, utvecklad speciellt för laddhybrider. Drivningen ligger på framhjulen.

Elmotor plus TSI-motor – systemeffekt på 218 hk

TSI-motorn motorn (turboladdad och direktinsprutad bensinmotor) har en effekt på 156 hk och elmotorn utvecklar 115 hk. Den kombinerade effekten – ”systemeffekten” – är 218 hk och systemvridmomentet är 400 Nm.

Vid körning på eldrift kan de två Arteon-modellerna köra i hastigheter upp till 130 km/h. För längre resor, och i hastigheter över 130 km/h, får den effektiva fyrcylindriga TSI- assistans av elmotorn i hybridläget. Samspelet mellan elmotorn och förbränningsmotorn optimerar bränsleeffektiviteten och prestandan.

Det extra sportiga GTE-läget tillåter särskilt dynamisk körning och aktiveras genom en enkel kick-down eller genom att trycka på GTE-knappen bredvid DSG-växelspaken. I GTE-läget ger elmotorn ytterligare boost och samverkar med TSI-motorn för att leverera den maximala systemeffekten. Båda modellerna kan accelerera från 0-100 km/h på bara 7,8 sekunder och nå en topphastighet på 222 km/h.

Tre hybridlägen

De nya eHybrid-modellerna erbjuder tre olika hybridlägen: E-MODE (helelektrisk körning), Hybrid (automatisk växling mellan elmotor och TSI-motor) och GTE (sportig körning med full systemeffekt). Om föraren vill aktivera E-MODE manuellt igen är det möjligt med E-MODE-knappen till vänster om DSG-växelspaken på mittkonsolen eller via infotainmentsystemet.

Laddhybridtekniken är konstruerad för att i första hand klara korta avstånd i tätbebyggda områden. Därför startar eHybrid-modellerna alltid i eldriftsläget E-Mode, förutsatt att batteriet är tillräckligt laddat.

Tack vare ett konfigurerbart hybrid-läge är det även lätt att spara tillräckligt med elektricitet på långa resor för att kunna köra utsläppsfritt när man kommer fram till tätbebyggda trakter och sin slutdestination. Allt föraren behöver göra är att via infotainmentsystemet mata in hur många procent av batterikapaciteten som ska reserveras. Batteriet behöver inte vara fulladdat vid resans start för att detta ska vara möjligt – det kan även laddas av TSI-motorn under resan och genom bromsenergiåtervinning.

På medellånga till långa sträckor hjälper elmotorn till att minska TSI:ns förbrukning eftersom hybridsystemet gör det möjligt att stänga av bensinmotorn helt och hållet. Den energi som krävs för att ge elektriskt stöd återvinns med hjälp av bromsenergiåtervinning under resan. Om bilarna börjar sin resa med ett fulladdat litiumjonbatteri och en full tank med bränsle kan de uppnå en kombinerad räckvidd på över 900 kilometer.

Förutseende hybridstrategi

Den intelligenta mjukvaran och hårdvaran i eHybrid-modellerna bidrar till att öka räckvidden på el och minska förbrukningen. Om navigationssystemet är aktiverat tar den förutseende hybridstrategin med hjälp av GPS-data hänsyn till topografin längs färdvägen för att den ska bli så energisnål som möjligt. Dessutom gör navigationssystemet det möjligt för föraren att få förhandsinformation om den väg man har framför sig. På så sätt blir det till exempel möjligt att minska farten i god tid före en kurva för att kunna utnyttja återvinningen av bromsenergi optimalt.

När den adaptiva farthållaren ACC eller Travel Assist (standard, assisterad körning som håller bilen i mitten av sitt körfält och avståndet till framförvarande fordon helt automatiskt i hastigheter upp till 210 km/h) är aktiv, kan Arteon till och med sköta detta automatiskt. Oberoende av om man kör i manuellt eller assisterat körläge, gör den förutseende hybridstrategin att bilen ”vet” när den närmar sig till exempel en stadsgräns och då automatiskt kan anpassa drivsystemet för detta i förväg.

Laddning

Vanligtvis laddar man högspänningsbatteriet fullt från en extern källa. Ladduttaget är placerat i fronten på samma sätt som Passat GTE. Beroende på vilken strömkälla som används sker laddningen med växelström med en effekt på endera 2,3 eller 3,6 kW. Batteriladdaren som finns integrerad i Arteon sköter laddningen helt automatiskt – allt föraren behöver göra är att ansluta kontakterna.

Föraren kan även styra vilken tid batteriet ska laddas på – både via infotainmentsystemet (e-manager) och We Connect-appen på sin smartphone – för att till exempel dra fördel av billigare eltariffer på nätterna. Via appen kan kupén värmas eller kylas redan innan det är dags att köra. Det här gäller både när bilen står på laddning och när den står parkerad, förutsatt att batteriets laddningsnivå då är tillräcklig. Även laddningen kan startas på avstånd, förutsatt förstås att laddkabeln är inkopplad.

Precis som för övriga nya Arteon-versioner har man också tillgång till massor av data, till exempel räckvidden, och möjlighet att fjärrstyra olika funktioner från sin smartphone.

Assisterad och uppkopplad

Nya Arteon och Arteon Shooting Brake är rikt utrustade från start. Här följer exempel på standardutrustning:

ACC (adaptiv farthållare)
Travel Assist (assisterad körning i alla hastigheter upp till 210 km/h)
Front Assist (omgivningsövervakare) inklusive City Emergency Brake (autobroms) med fotgängaridentifiering
Lane Assist (filhållningsassistent), Traffic Jam Assist (köassistent) och Emergency Assist (styr och bromsar bilen automatiskt till stillastående vid en nödsituation)
Sign Assist (vägmärkesassistent)
Progressiv styrning
DCC (adaptiv chassireglering) inklusive Mode select (körprofilsval)
Climatronic (klimatanläggning), 3-zons
Parkeringssensorer fram och bak
LED-strålkastare inklusive Light Assist (helljusassistent)
Dynamisk blinkers i LED-bakljusklusterna
PreCrash (proaktivt passagerarskyddsystem)
Digital Cockpit Pro (digitala instrument)
Kapacitiv ratt
App-Connect (trådlös integrering av Apple CarPlay och Android Auto)
Alltid uppkopplad med eSIM och We Connect
Senaste generationen infotainmentsystem (MIB3)
Navigation Discover Media med 8,0-tumsskärm
Induktiv laddning
Invändigt har modellserien fått en uppdaterad förarmiljö som anpassats efter Arteons karisma och exklusiva karaktär:

Ny instrumentpanel
Ny generation multifunktionsrattar med digitala, beröringskänsliga ytor
Nya ytor i konstläder, präglade med dekorsömmar likt Touareg
Nya metallapplikationer: Cross-Hatch och Aluminium Black Carbon
Med "R-Line" som standard

På den svenska marknaden har Arteon eHybrid och Arteon Shooting Brake eHybrid dessutom den mer sportiga utrustningsnivån R-Line som standard. Exempel på specifik R-Line-utrustning:

18" lättmetallfälgar Sebring
Spegelkåpor i samma kulör som bilen
R-Line stötfångare fram
R-Line stötfångare bak med dubbla avgasrör
R-Line-specifik dekor med äkta aluminium eller kolfiber
R-Line sportstolar med integrerat nackstöd
R-Line ArtVelour/Vienna-läder
Fotstöd i rostfritt stål
Sportratt med touch-funktioner
Motoralternativ och priser på den svenska marknaden

Samtidigt som laddhybridversionerna nu är beställningsbara släpps också det bensindrivna motoralternativet TSI 150 hk med framhjulsdrift och manuell växellåda. Sedan tidigare erbjuds dieselalternativet TDI 200 hk. Versionerna går att bygga på www.volkswagen.se. De första exemplaren av eHybrid-versionerna beräknas komma till Sverige under första kvartalet 2021. Prestandaversionen R med 320 hk släpps preliminärt vid årsskiftet.

Motorprogrammet för Arteon och Arteon Shooting Brake på den svenska marknaden med rekommenderade cirkapriser. Pristillägget för Shooting Brake är 10 000 kronor.

1,5 TSI 150 hk R-Line, manuell (bensin, framhjulsdrift):
från 407 900 kr (Shooting Brake: från 417 900 kr)
1,4 eHybrid 218 hk DSG R-Line (laddhybrid, framhjulsdrift):
från 519 900 kr (Shooting Brake: från 529 900 kr)
2,0 TDI 200 hk DSG 4MOTION R-Line (diesel, fyrhjulsdrift):
från 479 900 kr (Shooting Brake: från 489 900 kr)
R, 2,0 TSI 320 hk DSG 4MOTION (bensin, fyrhjulsdrift):
ej prissatt, säljstart preliminärt vid årsskiftet
Volkswagens hybridoffensiv

Laddhybridmodellerna spelar en nyckelroll i elektrifieringen av Volkswagens produktportfölj eftersom de minskar bränsleförbrukning och utsläpp vid körning. Fem modellserier erbjuds med laddhybriddrift på den europeiska marknaden. I Sverige erbjuds följande versioner: Golf eHybrid, Golf GTE, Passat Sportscombi GTE, Touareg R, Arteon eHybrid, Arteon Shooting Brake eHybrid och Tiguan eHybrid.

Tekniska fakta Arteon eHybrid och Arteon Shooting Brake eHybrid

Motorer: 1,4 TSI 156 hk (bensin) och elmotor (115 hk)
Miljöklass: EURO 6 AP
Max vridmoment, system: 400 Nm
Max effekt, system: 218 hk
Växellåda: 6-växlad DSG (DQ400E)
Drivsystem: Framhjulsdrift
Bränsleförbrukning blandad körning, WLTP: 1,1 l/100km (Shooting Brake: 1,2 l/100 km)
CO?-utsläpp blandad körning, WLTP: 26 g/km (Shooting Brake: 27 g/km)
Energiförbrukning el, blandad körning, WLTP: 151,2 Wh/km (Shooting Brake: 152,1 Wh/100 km.
Toppfart: 222 km/h
Toppfart, eldrift: 130 km/h
Acceleration 0-100 km/h: 7,8 s
Batterikapacitet: 13 kWh
Laddningstid AC: 2,3 kW: ca 5 timmar; 3,6 kW: ca 3,5 timmar
Räckvidd totalt, WLTP: upp till ca 900 km
Räckvidd eldrift, WLTP: upp till ca 59 km (Shooting Brake: ca 57 km)
Axelavstånd: 2 840 mm
Tjänstevikt: 1808 kg (Shooting Brake: 1 809 kg)
Totalvikt: 2 300 kg (Shooting Brake: 2 290 kg)
Maximalt tillåten släpvagnsvikt: 1 600 kg
Längd/Bredd/Höjd: 4 866 mm/1 871 mm (inkl. ytterbackspeglar)/1 428 mm (Shooting Brake: 1 447 mm)
Tankvolym: 50 liter
Bagagevolym: 445-1 427 liter (Shooting Brake: 455-1 497 liter)
Bagageutrymme, längd vid nedfällt säte: 2 091 mm
Pris: från 519 900 kr (Shooting Brake: från 529 900 kr)
40.1°
0

Nu börjar Volkswagen sälja nya Arteon som laddhybrid

Kostar från 519.900 kronor

IKEA börjar sälja Åskväder igen
Har även lagt till tjofräsen med knapp i sortimentet

Ikea presenterade det modulära grenuttaget Åskväder i februari, men en månad senare försvann enheterna ur sortimentet. Varför säljstoppet skedde fick vi aldrig riktigt reda på, men nu verkar problemen vara lösta och produktserien går nu att köpa igen via Ikeas hemsida och i butik. Som en extra bonus har den knappförsedda modulen till Åskväder lanserats och går att köpa för en hundring. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Ioniq 5 är fetare än man kan tro
Stor och rymlig

Hyundais kommande elbil Ioniq 5 ser rätt liten ut på bild, som en Golf typ. Men i verkligheten är den betydligt större och en Tesla Model 3 ser faktiskt lite tanig ut vid sidan av Hyundaien. I den här videon får vi även kolla in inredningen lite, som jag inte tycker är så spännande, men baksätet verkar riktigt stort och att det är elektroniskt flyttbart är lite coolt. Vi får även se hur bilen kan backas in och köra ut ur parkeringsfickor med bara en nyckel. Alltså utan att man sitter i bilen. Tumnagel
37.2°
+
Roger Åberg
0

Shock G är död
Humpty Hump har lämnat oss

Den legendariska amerikanska rapparen Gregory "Shock G" Jacobs har gått bort 57 år ung. Shock G slog igenom stort som frontmannen i Digital Underground och känd för att vara den som hjälpte introducera Tupac Shakur till musikvärlden. Shock Gs största hit är ju utan tvekan The Humpty Dance som man kan digga om och om igen i klippet ovan. Bonus-klipp nedan. Tumnagel
35.8°
+
Frode Wikesjö
0

AI hjälper SVT att hålla koll på älgar
Kan sedan skicka meddelanden om det till dig

SVT har dragit igång ett experiment där man använder sig av artificiell intelligens för hålla koll på om det dyker upp älgar i deras slow tv-satsning Den stora älgvandringen. Tanken är att SVT:s AI-funktion ska hitta älgar som kommer in i bild och sedan skickas det ett meddelande om detta till programmets följare på Facebook. SVT skriver i ett inlägg på Facebook: "Vi på SVT fick för ett tag sen en idé om att testa hur ett AI (Artificiell intelligens) kan upptäcka att det är en älg i bild och därmed skicka en notis om det till facebook. Dataprogrammet lär sig hur en älg ser ut. Administratören tyckte att det var en spännande idé och har gått med på att låta oss testa det på den här facebookgruppen. Det innebär att när AI upptäcker att det är en älg i bild så kommer det komma en notis med hänvisning till SVT Play i den här chatten. För att det inte ska bli för många notiser så har vi sagt att det max får komma en notis en gång i timmen." Skulle du själv vilja ha meddelanden från SVT när det dyker upp älgar i den Den stora älgvandringen kan du hoppa vidare till programmets Facebook-grupp på länken nedan. SVT Play sänder sedan i måndags dygnet runt från älgarnas vandring vid Ångermanlandsälven och det kommer man att fortsätta göra fram till 9 maj. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Teslas Autopilot anses ha för dålig koll på föraren
Konsumentorganisation efterlyser säkrare körassistenter

Efter det att en Tesla Model S var inblandad i en olycka där två personer dog i Texas skriver nu den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Report att Teslas körassistent Autopilot är för enkel att lura. Enligt polisen som utreder helgens dödsolycka så satt det ingen i förarsätet på Teslan när denna körde av vägen och kolliderade med ett träd, något som kan tyda på att Teslas körassistent Autopilot framförde bilen. Tesla har ett system som ska förhindra att Autopilot ska kunna aktiveras om ingen sitter i håller händerna på ratten men enligt Consumer Report ska detta system vara förhållandevis enkelt att lura. Consumer Report har genomfört flera tester av Teslas Autopilot och deras biltestare Jake Fisher säger: "In our evaluation, the system not only failed to make sure the driver was paying attention, but it also couldn’t tell if there was a driver there at all. Tesla is falling behind other automakers like GM and Ford that, on models with advanced driver assist systems, use technology to make sure the driver is looking at the road." Consumer Report efterlyser nu att Autopilot, och andra tillverkares körassistenter, bättre ska säkerställa att det faktiskt sitter någon i förarsätet och att denne har sin uppmärksamhet riktad mot trafiken. Efter helgens dödsolycka i Texas uppgav Teslas vd Elon Musk att Teslas egen data visade att Autopilot inte varit aktiverad vid olyckstillfället. Huruvida så var fallet är något som polisen nu utreder och de har begärt ut Teslas data för att själva kunna analysera denna. Här nedanför kan ni kolla in ett nyhetsinslag från ABC News Channel 9 om Consumer Reports test av Tesla Autopilot. Tumnagel
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Storbritannien erkänner folkmordet av uigurer
Underhuset röstade enhälligt för det

Det brittiska underhuset röstade i dag enhälligt för att erkänna och fördöma det systematiska folkmord som sker på uigurer i Xinjiangprovinsen i Kina. Förslaget som godkänts av underhusets parlamentsledamöter tvingar dock inte Storbritannien att vidta åtgärder, utan är ett tecken på det växande missnöjet gentemot den kinesiska regeringen. Inte helt oväntat var Kina inte helt nöjda med allt det här och anser att Storbritannien genast borde rätta till sina felaktiga drag. "Den obefogade anklagelsen från en handfull brittiska parlamentsledamöter om att det finns "folkmord" i Xinjiang är århundradets mest förödande lögn, en upprörande förolämpning och förolämpning mot det kinesiska folket, och ett grovt brott mot internationell rätt och de grundläggande normerna för internationella relationer. Kina motsätter sig starkt Storbritanniens uppenbara inblandning i Kinas inre angelägenheter." Andra länder som erkänt att det pågår folkmord i Kina är Nederländerna, Kanada och USA. I Sverige skrev representanter från sex politiska studentförbund för några veckor sedan en debattartikel där man anser att Sverige och EU måste erkänna samt fördömma folkmordet av uigurer. Bonusklipp nedan. Tumnagel
49.4°
+
Frode Wikesjö
0

Ford Evos är endast för Kina
Kommer inte ersätta Mondeo

I måndags visade Ford upp nya modellen Evos i Shanghai. Att den visas där betyder att den är till för Kina, men det var många som trodde att den även skulle komma till Europa och där ersätta Mondeo. Men så blir det inte, planen är att bara sälja den i just Kina. Tumnagel
35.2°
+
Roger Åberg
0

Nu kan du förregistrera dig till The Witcher: Monster Slayer
Bli häxkarl på riktigt i slutet av april

The Witcher: Monster Slayer presenterades i slutet av sommaren och kort sagt är det ett AR-spel likt Pokémon Go, fast aningen köttigare och utspelar sig i Witcher-världen. Nu har utvecklarna Spokko meddelat att ett test av spelet kommer dra igång 28 april och Android-användare har möjlighet att ansluta sig till testet. Via länken här nere till vänster har ni möjlighet att registrera er och om ni väljs ut till testet så kommer ni kunna börja lira från och med nästa vecka. Tumnagel
36.6°
+
André Stray
0

Oppos spårpuck läcker
Går att ladda med USB-C

I veckan presenterade Apple sina AirTags vilket är en liten puck som man kan fästa till saker man inte vill bli av med så som nycklar eller väskor. För om man råkar bli av med dem kan man spåra dem igen via en app som kommunicerar med pucken. Både Tile samt Samsung har liknande prylar redan ute på marknaden och snart verkar även Oppo ge sig in i leken. Några bilder på en sådan Smart Tag-spårpuck från läckte nämligen ut i veckan. Bilderna säger väl egentligen inte jättemycket förutom då att Oppos puckar kommer köra UWB och ha ett internt batteri som går att ladda via USB-C vilket ju är trevligt. Det är för tillfället oklart när dessa enheter kommer dyka upp i butik och hur bra nätverk Oppo kan få till när de väl gör det. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Hades utnämnt till årets spel på DICE Awards
Spelet fortsätter kamma hem stora priser

Igår hölls den årliga spelgalan D.I.C.E. Awards och Supergiants mästerliga Hades lyckades än en gång kamma hem ett gäng priser. Hades fick den anrika utnämningen Game of the Year, men lyckades även vinna i fyra andra kategorier som game direction, game design, bästa action-spel och bästa indie-spel. Andra spel som det gick bra för var bland annat Ghost of Tsushima som kammade hem fyra pokaler och The Last of Us: Part II, Spider-Man: Miles Morales, Half-Life: Alyx fick två pokaler vardera. Samtliga vinnare i de olika kategorierna hittar ni i faktarutan nedan. Hela showen kan ni för övrigt kika på nedan. Tumnagel
39.4°
+
André Stray
0

LIVE Kolla in när NASA och SpaceX skickar astronauter till ISS
Tredje gången bemannad Crew Dragon åker till rymdstationen

Idag är det dags för NASA och SpaceX att för tredje gången skicka astronauter till den internationella rymdstationen ISS. Det hela kommer att ske under det så kallade Crew-2-uppdraget där SpaceX kommer att skicka fyra astronauter till ISS i samma Crew Dragon-kapsel som användes under Demo-2-uppdraget, den första bemannade flygningen med Crew Dragon till ISS vilken skedde maj 2020. SpaceX kommer även att återanvända det försteg till Falcon 9-raketen som sköt upp Crew-1-uppdraget till ISS i november förra året. De fyra astronauterna som idag beger sig till ISS är NASA:s Shane Kimbrough och Megan McArthur, ESA:s Thomas Pesquet från Frankrike samt JAXA:s astronaut Akihiko Hoshide. Crew-2-uppdraget är planerat att skjutas upp från Kennedy Space Center klockan 11:49 svensk tid och ni kan kolla in hur det hela går i NASA:s livesändning här ovanför. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det kan bli fler Mortal Kombat-filmer
Joe Taslim har nämligen skrivit på för fyra till

I en intervju som Variety gjorde med den indonesiska skådespelaren Joe Taslim kom det fram att han har skrivit på för fyra Mortal Kombat-filmer till. Joe spelar som bekant Sub-Zero i den nya Mortal Kombat-filmen som har premiär i veckan. Om det nu blir fyra filmer till återstår väl att se. Men blir det fyra filmer till och de alla är bättre än Mortal Kombat: Annihilation borde man väl vara relativt nöjd. Bonus Joe Taslim nedan. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Spela Warhammer: Vermintide 2
Gratis på Steam just nu

Om du är sugen på att provspela Warhammer: Vermintide 2 utan att betala en endast extra krona så kan du nu göra det borta på Steam. Spelet är nämligen gratis att spela just nu och kommer vara det över hela helgen. Spelet går ut på att du och några vänner ska slakta ner så många fiender som möjligt. För att det ska gå måste man samarbeta och använda varandras olika förmågor annars blir det mest pannkaka av det hela. Om du gillar det du spelade är spelet nu också rabbatterat md 75 procent och spelets DLC säljs nu för halva priset. Du hittar spelet via länken nedan. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Lär dig göra eget läderfodral till Apple AirTag
Om du inte pallar punga ut 5 lax för Hermès-flärp

Den svenske sakbyggaren och Youtubern Swedish Maker har släppt en video som visar hur man kan göra ett eget läderfodral till Apple AirTag, vilket inte bara hjälper dig att spara någon tusenlapp utan kan även vara ett trevligt tidsfördriv. Apple AirTags kommer för övrigt gå att förboka från 14:00 idag. Kolla in Apples varianter nedan! Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Svenskt vaccinpass ska vara klart till sommaren
Oklart när det ska lanseras dock

Förra månaden gav regeringen Myndigheten för digital förvaltning ett uppdrag att ta fram en teknisk lösning för ett svenskt vaccinationsintyg som folk kan använda om de vill resa utomlands under sommaren. Detta skulle vara klart den 1 juni och enligt myndigheten följer man tidsplanen och bedömer att det borde vara klart tills dess. Till Sveriges Radio Ekot säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, att tiden som har stått till förfogande var minimal och att det nog inte var många som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör. Dock är det inte ännu bestämt när beviset ska träda i kraft här. Den 26 juni kommer vaccinationsbevis att börja användas inom EU och om intygen ska börja användas här i Sverige innan dess måste regeringen ta beslut om detta. Men sen tror jag faktiskt att vi behöver få nåt ställningstagande hur vi ska göra med själva driftsättningen eftersom EU inte kommer att vara klar med sin förordning tills dess och det kommer förmodligen inte vara så många EU-länder som har sina tjänster uppe så för själva resandeändamålet kanske det inte är så mycket värt att starta med tjänsten. Men det här vet inte vi, det behöver vi ha lite dialog med vår beställare om. Som i tidigare rapporterat ska dessa vaccinintyg finnas tillgängliga digitalt eller på papper. På intyget ska det framgå om man är vaccinerad, om man nyss testats negativt eller nyss testats positivt för COVID-19. Tumnagel
40.4°
+
Frode Wikesjö
0

NASA:s Mars-helikopter har flugit för andra gången
Ingenuity tog sig lite högre den här gången

NASA:s lilla Mars-helikopter Ingenuity har gjort sin andra flygning på Mars efter att man i helgen genomfört den första kontrollerade flygningen på Mars med den 1,8 kilo tunga helikoptern. Vid sin andra flygning tog sig Ingenuity till fem meters höjd, tiltade något och förflyttade sig två meter i sidled var efter den återigen landade på platsen som fått namnet "Wright Brothers Field". Sammanlagt var helikoptern i luften cirka 52 sekunder vilket är något längre än de 39 sekunder den första flygningen med Ingenuity tog. Ingenuitys chefspilot Håvard Grip sa efter helikopterns andra flygning: "The helicopter came to a stop, hovered in place, and made turns to point its camera in different directions. Then it headed back to the center of the airfield to land. It sounds simple, but there are many unknowns regarding how to fly a helicopter on Mars. That’s why we’re here – to make these unknowns known." Precis som under Ingenuitys första flygning övervakades det hela av NASA:s Mars-rover Perseverance som befinner sig cirka 64 meter från helikoptern. Den fotade även flygningen och en bild på hur det såg ut kan ni kolla in här ovanför. Tumnagel
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

IKEA släpper insex-lampor
En bordslampa och en ficklampa

IKEA släpper snart två stycken lampor vilka formgivits som de insexnycklar som används för att montera ihop många av IKEA:s andra möbler. Det handlar om en ficklampa och en bordslampa, som även går att använda som golvlampa, vilka kommer att släppas i samband med något som IKEA kallar för IKEA Art Event 2021. Ficklampan är cirka 20 centimeter lång medan den lite större bordlampan har en längd på 58 centimeter. Båda lamporna kommer att börja säljas 7 maj i en begränsad upplaga. Ficklampan kommer då att kosta 249 kronor medan bordlampan kommer att kosta 399 kronor. Tumnagel
114kg
+
Wille Wilhelmsson

CDPR tjänade rätt bra på Cyberpunk 2077 trots strul
Drog in 563 miljoner dollar förra året

CD Projekt RED hade nyligen ett snack med sina investerare och berättade om hur spelförsäljningen gått under 2020. Och trots en riktigt strulig release av Cyberpunk 2077 verkar det ha gått rätt bra. Totalt landade försäljningen på 563 miljoner dollar och till stor del kommer kosingen från Cyberpunk 2077 som nådde 13,7 miljoner sålda exemplar i slutet av 2020, vilket gör releasen till utvecklarnas största hittills. Den struliga releasen ledde dock till att de som ville ha pengarna tillbaka för spelet fick det, men det verkar inte som att återbetalningarna påverkat slutresultatet allt för mycket. Enligt CDPR landade slutsiffran för utbetalningar på 10,6 miljoner dollar via digitala och fysiska återförsäljare och ytterligare 2,3 miljoner dollar via Help me Refund-kampanjen. Vidare väntar CDPR förlora ytterligare 38 miljoner på framtida återbetalningar samt förlorad försäljning då spelet fortfarande inte går att köpa på Playstation Store. Som grädde på moset berättar CD Projekt RED att Witcher 3 hade det andra bästa säljåret hittills under 2020 med över 30 miljoner sålda exemplar. Inte illa för ett fem år gammalt spel. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Gör din egen gyros
Kör den i kebabsnurra

YouTube-kocken Joshua Weissman släppte i går ett nytt klipp där han visar hur man kan få till en smaskig gyros i hemmet. Nu är det ju så att han kör gyrosen i sån där kebansnurra vilket de flesta sannolikt inte har i köksskåpet men det går ju att köra i ugnen eller grillen också och fortfarande smaka ganska bra. Tumnagel
82kg
+
Frode Wikesjö

IKEA släpper insex-lampor
En bordslampa och en ficklampa

IKEA släpper snart två stycken lampor vilka formgivits som de insexnycklar som används för att montera ihop många av IKEA:s andra möbler. Det handlar om en ficklampa och en bordslampa, som även går att använda som golvlampa, vilka kommer att släppas i samband med något som IKEA kallar för IKEA Art Event 2021. Ficklampan är cirka 20 centimeter lång medan den lite större bordlampan har en längd på 58 centimeter. Båda lamporna kommer att börja säljas 7 maj i en begränsad upplaga. Ficklampan kommer då att kosta 249 kronor medan bordlampan kommer att kosta 399 kronor. Tumnagel
114kg
+
Wille Wilhelmsson

Färsodlarna lanserar vegetarisk färs
Tillverkad av svenska råvaror

Färsodlarna och Axfoundation släpper nu baljväxtfärsen "Svenskodlad Färs" vilket är en vegetarisk färs framställd av råvaror som odlats i Sverige. Färsen består av bara fyra ingredienser - svensk sötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. Den enda tillsatsen förutom de fyra råvarorna är salt. Färsen är vegansk och ska enligt Färsodlarna gå att använda som vanligt köttfärs i recept där sådant används. Svenskodlad Färs kommer att säljas till konsumenter i butik och en variant av färsen kommer att säljas under namnet "Svensk Baljväxtfärs" till restauranger och offentliga kök. Tumnagel
143kg
+
Wille Wilhelmsson

Lär dig göra egna tortillas
Levla upp fredagstacosen

I morgon är det fredag och enligt svensk lagstiftning måste tacos serveras. Om du är less på Santa Marias tortillas och är sugen på att testa något nytt så kan du kika på ChefSteps nya video där vi får lära oss att göra en variant av vetetortillas hemma. Tumnagel
78kg
+
André Stray

Mange Makers släpper Ballar Ur
Ny dag, ny dänga

De senaste veckorna har vi fått följa Mange Makers i en dokumentärserie och i serien får vi reda på att gruppen återförenats och spelat in en ny platta. Och nu har första låten Ballar Ur släppts. Tumnagel
37kg
+
André Stray

Foo Fighthers släpper video till Chasing Birds
Rätt trippad

Här kan ni kolla in Foo Fighters nya video som man gjort till låten "Chasing Birds". Det handlar om en animerad historia som väl kan beskrivas som något psykadelisk. "Chasing Birds" är en av låtarna på Foo Fighters tionde studioalbum "Medicine At Midnight" som efter lite pandemifördröjning släpptes tidigare i år. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

VanMoof lanserar extrabatteri till sina elcyklar
Utökar räckvidden med 100 kilometer

Elcykeltillverkaren VanMoof har lanserat något man kallar för VanMoof PowerBank vilket är ett extrabatteri som ger deras elcyklar lite extra kräm när cykelns inbyggda batteriet har laddats ur. VanMoof PowerBank passar till VanMoofs modeller S3 samt X3 och utlovar en extra räckvidd på cirka 100 kilometer. Batteriet går dessutom att använda som en bärbar batteriladdare då det laddar upp cykelns inbyggda batteri när denna står still. Extrabatteriet adderar cirka 2,8 kilo vikt till VanMoofs S3-modell som i sitt grundutförande väger 19 kilo. Batteriet kostar 348 euro, cirka 3500 kronor. Vi har skrivit lite om VanMoofs cyklar tidigare, vilka kostar från cirka 20.0000 kronor, och de artiklarna hittas inlänkade här nedanför. Tumnagel
135kg
+
Wille Wilhelmsson

James Hoffmann går igenom AeroPress
Kaffegrejen för ensamdrickaren

AeroPress är en kaffemanick som ganska snabbt och enkelt levererar en kopp kaffe. Jag har aldrig testat en AeroPress så jag tyckte det var intressant att kolla på kaffekännaren James Hoffmanns genomgång och historielektion av manicken (ovan). Nedan hittar ni del två där man går igenom hur man ska använda den. En AeroPress kostar runt 300 kronor (jämför priser). Har ni testat? Gillar ni? Tumnagel
115kg
+
Roger Åberg

Här är musiken till It takes two
Josef Fares hyllade spel

Josef Fares spel It Takes Two har hyllats och nu är musiken här. Eller alltså, den kom till spelet så klart men finns nu som album att lyssna på även när man inte lirar. – Musiken till It Takes Two går inte att jämföra med något annat. Varje level, och i vissa fall varje chapter har sin egen stil. Det är ett galet spel och vi testade många riktningar innan vi hittade rätt musikaliskt. Resultatet består av orkestermusik, rock, väldigt magiskt sound med överraskningar, piano, passion, kärlek men också vemod. Det är också en väldigt intressant mix av min och Gustafs speciella stilar, säger kompositören Kristofer Eng, ansvarig för musikens huvudtema. Musiken är alltså skapad av Kristofer Eng och Gustaf Grefberg och innehåller ett gäng olika stilar. Man har även jobbat med Philip Eriksson som är ansvarig för ljuden i spelet. De 33 låtarna på albumet är inte all musik från spelet, det hade blivit ett alldeles för långt album eftersom spelet innehåller mer än 13 timmar musik. Tumnagel
131kg
+
Roger Åberg

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
90kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
76kg
+
Frode Wikesjö