m
Nu kan du få Audi Q8 som laddhybrid

Nu kan du få Audi Q8 som laddhybrid
Tar sig 4,5 mil på bara el

Bil / Audi

Nästa laddhybrid från Audi är Q8 60 TFSI e quattro. Här kombineras en bensin-V6:a med en elmotor och den sammanlagda effekten anges till 462 hästar. Elmotorn sitter inbyggd i den åttastegade automatlådan som ser till att driva alla fyra hjulen. Batteripacket som är på 17,8 kWh sitter under bagagerummet och på bara el ska man kunna ta sig upp till 4,5 mil. 0 till 100 km/h ska gå på 5,4 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 240 km/h. Förbrukningen vid blandad körning anges till 2,8-3,1 l/100 km. Elförbrukningen ligger på 24,4-25,0 kWh/100 km vid blandad körning och CO2-utsläppet anges till 64-69 g/km. Maximal laddeffekt är 7,4 kW och använder man det tar det 2,5 timme att ladda fullt.

Versionen börjar säljas den här veckan och på prislappen står det 933.100 kronor.

Visa
Pressmeddelande

Audi Q8 nu som laddhybrid – 60 TFSI e quattro

Audi breddar modellprogrammet med ännu fler laddhybrider. Näst i tur är Audi Q8 med kraftfull V6 TFSI-motor som kombinerats med en effektiv elmotor och quattro fyrhjulsdrift. Med en räckvidd på upp till 45 km (WLTP) kan vardagspendlandet klaras på el samtidigt som SUV-coupén bjuder på både sportig karaktär och praktiska utrymmen. Q8 60 TFSI e quattro levererar en systemeffekt på hela 462 hk. Säljstarten sker denna vecka.

Säljstart för laddhybriden Audi Q8 60 TFSI e med V6-motor och quattro fyrhjulsdrift
Audi fortsätter elektrifieringsoffensiven med Q8 TFSI e quattro. SUV-coupén är den sjunde laddhybriden som Audi introducerar sedan sommaren 2019. Med eldrift i vardagen, smidig laddning och praktisk räckvidd under längre resor är laddhybriden ett välkommet alternativ för den som vill köra elektrifierat.

Kraftfull V6 TFSI-motor och effektiv elmotor

Som alla laddhybrider, hämtar Audi Q8 TFSI e quattro sin kraft från två världar. Förbränningsmotorn 3.0 TFSI utvecklar 340 hk, har ett vridmoment på 450 Nm och uppfyller de senaste utsläppskraven i Euro 6 AP. Elmotorn, en synkron permanentmagnetmotor, har en toppeffekt på 100 kW och sitter integrerad i den 8-stegade tiptronic-växellådan.

Ökat energiinnehåll och lägre vikt

Litiumjonbatteriet är placerat under bagageutrymmet och består av 104 påsceller av den senaste generationen, fördelade på 13 moduler. De enskilda cellerna, med flexibelt hölje, har en elektrisk kapacitet på 48 Ah. Batterisystemets totala energiinnehåll är 17,8 kWh, vilket är 0,5 kWh mer än det som Q7 TFSI e quattro först såldes med 2019. Även Q7 har nu ett batteri av den senaste generationen med högre kapacitet, och är också mer kompakt och ca 40 kg lättare.

Vätskekylningen, som har en egen lågtemperaturskrets, spelar en avgörande roll för batteriets energikapacitet och prestanda. Vid behov kan det anslutas till klimatsystemets kylkrets eller den andra lågtemperaturkretsen som reglerar elmotorns och kraftelektronikens temperatur.

quattro med mekanisk fördelning av kraften

Den permanenta fyrhjuldriften quattro har en mellandifferential med mekanisk reglering. Normalt leder mellandifferentialen 40% av motorns drivkraft till bakaxeln och 60% till framaxeln, men vid behov kan större delen av kraften fördelas på den axel som har bäst grepp. Upp till 85 % kan fördelas till framaxeln och upp till 70 % till bakaxeln.

462 hk i systemeffekt och 700 Nm vridmoment

Vid ren eldrift är räckvidden upp till 45 km enligt WLTP-körcykeln och elmotorn kan ensamt svara för drivningen i upp till 135 km/h. Q8 60 TFSI e quattro har en systemeffekt på 462 hk och ett systemvridmoment på 700 Nm. Bränsleförbrukningen vid blandad körning mäts till 2,8-3,1 l/100 km; och elförbrukningen till 24,4-25,0 kWh/100 km vid blandad körning. CO2-utsläpp vid blandad körning är 64-69 g/km*. Med båda drivkällorna inkopplade går 0 till 100 km/h på 5,4 sekunder med en elektroniskt begränsad topphastighet på 240 km/h.

Intelligent och effektiv – hybridstyrningen och den förutseende driftstrategin

Hybridstyrningen i Audi Q8 TFSI e quattro väljer automatiskt optimal driftstrategi för varje resa. SUV-coupén startar i eldriftsläget ”EV”. I låga hastigheter hörs ett lagstadgat varningsljud (AVAS, Acoustic Vehicle Alerting System) från en högtalare som sitter placerad i höger hjulhus fram. Bensinmotorn träder endast in om föraren trampar ner den högra pedalen – den ”aktiva gaspedalen” – förbi en viss motståndsnivå. Om man vill köra så mycket som möjligt på el, väljer man ”EV”-läget via den centralt placerade MMI-displayen.

”Hybrid”-läget, som är huvuddriftsstrategin för Audi Q8 TFSI e quattro, har tre driftlägen: ”Auto”, ”Hold” och ”Charge”. I läget ”Auto”, väljer hybridsystemet optimal drivningstyp helt automatiskt – helt på el i lägre hastigheter, TFSI-motorn vid högre hastigheter, och ofta en kombination mellan dessa drivkällor. MMI tillhandahåller hela tiden information om närmiljön, även om navigationssystemet inte används, vilket gör att systemet alltid kan ta hänsyn till den.

Den förutseende driftstrategin aktiveras så snart man startar navigationshjälpen i standardmonterade MMI navigation plus. Strategin har till uppgift att fördela batteriladdningen längs färdvägen på ett intelligent och effektivt sätt. Dessutom kan den förutseende driftstrategin ladda batteriet vid förbränningsmotordrift för att man ska kunna köra helt på el under senare under resan, t.ex. i köer eller stadstrafik. Med hjälp av de stora mängder data som används för strategin, läggs en resplan upp som sträcker sig långt fram och hela tiden uppdateras med hjälp av navigationsinfo, data om omgivningarna, liksom av online-uppdaterad trafikinformation.

I läget ”Hold” har driftstrategin däremot till syfte att bibehålla batteriets aktuella laddningsnivå, med endast mindre avvikelser. ”Charge”-läget har till uppgift att ladda batteriet så mycket som möjligt under resan. Det här är t.ex. klokt om destinationen ligger i ett tättbebyggt område och man vill kunna köra sista biten helt på el och därmed utsläppsfritt. Vid marknadslanseringen av Q8 TFSI e quattro, kommer även systermodellen Q7 TFSI e quattro att ha detta läge.

Den som bromsar vinner – bromsenergiåtervinning upp till 80 kW

Den förutseende effektivitetsassistenten är ett viktigt system i laddhybridversionen av Audi Q8. När föraren tar foten från gaspedalen, bestämmer systemet om bilen ska börja rulla fritt med TFSI-motorn avstängd eller om farten ska saktas ned med hjälp av elmotorn och på så sätt återvinna bromsenergi. Bara genom att låta bilen rulla fritt kan systemet återvinna 25 kW. Dessutom är det elmotorn som ombesörjer alla inbromsningar upp till 0,3 g – d.v.s. de allra flesta vid vanlig vardagskörning. De hydrauliska bromsarna används endast som komplement vid starkare inbromsning. Övergången är nästan helt omärkbar – bromspedalen ger alltid feedback och gör det enkelt att dosera bromskraften. Audi Q8 TFSI e quattro kan återvinna upp till 80 kW vid inbromsning.

Om den adaptiva farthållaren ”ACC” är aktiverad, är den förutseende effektivitetsassistenten inte bara aktiv vid retardation utan också vid acceleration. Om den är avstängd, tipsar den föraren om när det vore klokt att lyfta foten från den högra pedalen. Föraren känner då en lätt vibration i den aktiva gaspedalen, samtidigt som information visas på head-up-displayen (tillval) och på Audi virtual cockpit.

Q8 TFSI e quattro har en lång rad avancerade assistanssystem. Ett av de viktigaste av dessa är den adaptiva farthållaren som kan ta över det mesta från föraren när det gäller att accelerera, bromsa och hålla bilen kvar i sitt körfält långa sträckor, utan att föraren förlorar kontrollen eller ansvaret för detta. Ett fordonssäkerhetstest utfört av Europas mest betydelsefulla provningsanstalt – NCAP – fokuserade på nivå 2-system där Q8 fick högsta betyg.

Upp till 7 körprofiler – Audi drive select system

Audi drive select system, som är standard, ger föraren tillgång till upp till sju olika körprofiler: Comfort, Efficiency, Auto, Dynamic, Individual, Offroad och Allroad (med adaptiv luftfjädring sport). Audi drive select kan påverka karakteristiken för bl.a. 3.0 TFSI-motorn, tiptronic-växellådan, luftfjädringen och servostyrningen. Beroende på inställning, förändras också de olika fjädringssystemens sätt att fungera tillsammans. Exempel: Om man valt profilen ”Dynamic” och tiptronics ”S”-läge, fungerar elmotorn som en kraftfull booster vid acceleration. Vid retardation är frihjulsfunktionen blockerad i denna inställning vilket gör att bromsenergiåtervinningen alltid är aktiv.

Audi Q8 60 TFSI e quattro är imponerande praktisk i vardagen med gott om plats för fem personer. Bagageutrymmet har ett plant golv vilket gör det lätt att lasta i och ur. Även i grundkonfigurationen rymmer bagageutrymmet 505 liter och med nedfällt ryggstöd bak utökas lastvolymen till 1.625 liter. Båda versionerna kan dra en släpvikt på upp till 3,5 ton beroende på utrustning (bromsat, 12%% stigning). Och quattro-systemet ger klara fördelar också när det gäller grepp och driv.

Smidig laddning – hemma såväl som på resan

De nya laddhybridmodellerna levereras som standard med en laddkabel för vanliga hushållsuttag och för industriuttag. Med den maximala laddningseffekten på upp till 7,4 kW, kan ett tomt batteri laddas fullt igen på ca 2,5 tim.

Via appen myAudi kan man använda specialanpassade tjänster från Audi connect på sin smartphone. Man kan t.ex. enkelt kontrollera aktuell räckvidd och batteriets laddningsnivå, aktivera laddningen, ställa in laddningstimern och plocka fram statistik om laddning och energiförbrukning. Laddningsstationer listas både i appen och på MMI navigation plus. En annan funktion i myAudi-appen gör det möjligt att förprogrammera klimatanläggningen så att kupén håller önskad temperatur när det är dags för avfärd. Beroende på utrustning, kan man dessutom aktivera rattvärmen, stolvärmen och sätesventilationen. Förutom kabeln för laddning i garaget, levereras även en Mode 3-kabel för allmänna laddningplatser. Den som så önskar, kan ansluta sig till Audis ”e-tron Charging Service”, som med ett enda kort ger tillgång till 150.000 växelströms-laddpunkter runt om i Europa.

Säljstart denna vecka

Förbeställningar av laddhybriden börjar denna vecka hos de svenska Audi-återförsäljarna. Audi Q8 60 TFSI e quattro är välutrustad redan från start med sportiga attribut. S line-exteriörpaket är standard, liksom svart optikpaket som kontrasterar mot de karossfärgade S line-detaljerna. Matrix LED-strålkastare är standard, precis som adaptiv luftfjädring sport. De 21 tum stora fälgarna är skodda med däck av dimensionen 285/45 och har rödlackerade bromsok. Med S line sportpaket, går interiören helt i svart eller delvis i Rotor gray (på sätena). I paketet ingår också sportstolar med inpräglat ”S”-märke, pedaler och fotstöd i rostfritt stål liksom dekorinlägg i mattborstad aluminium. Audi Q8 TFSI e quattro har ett ca pris från 933.100 kr.

Bränsle-/elförbrukning:
(Värden angivna som intervall avseende bränsle-/elförbrukning, CO2-utsläpp och effektivitetsklass, beror på vilken utrustning som valts för bilen)

Audi Q8 60 TFSI e quattro (WLTP):
Bränsleförbrukning, blandad körning (l/100 km): 2,8-3,1
Elförbrukning, blandad körning (kWh/100 km): 24,4-25,0
CO2-utsläpp, blandad körning (g/km): 64-69
34.1°
0

Nu kan du få Audi Q8 som laddhybrid

Tar sig 4,5 mil på bara el

Nu kan man snart gå på fram på bussen igen
SL öppnar framdörrarna

Sedan pandemin bröt ut har vi fått leva på ett lite annorlunda sätt. En av de saker som förändrats är att SL har blockerat framdörrarna på sina bussar och att man därför inte har kunnat betala som vanligt, eller i alla fall inte kunnat blippa sitt månadskort eller betala med sin reskassa. Istället har SL uppmanat resenärerna att köpa biljett i appen, vilket kostar lika mycket som att betala med reskassa, 37 kronor för en vuxen per resa. Eftersom det inte har funnits några kontrollanter och föraren inte har tvingat resenärerna att blippa när de går på har många hel enkelt struntat i att betala. SL har tappat 100 miljoner kronor i förlorade biljettintäkter per vecka när folk har stannat hemma eller struntat i att betala även fast de har rest. Mycket pengar, men utslaget på alla invånare i Stockholm är det ungefär 44 kronor per vecka, alltså en dryg resa per person. Man räknar med att det kommer att ske 24 procent färre resor under 2020 jämfört med 2019. I budgeten för 2020 räknade man med intäkter på 23 miljarder varav 9,8 kommer från anslag och 9,3 miljarder skulle komma från biljettintäkter. Man räknar med att till årets slut ha förlorat minst en dryg tredjedel till hälften av biljettintäkterna. Men nu öppnar man gladeligen framdörrarna igen efter att man har ordnat med skyddsglas för förarna. Först ut är bussarna till och från Norrtälje och blippa gör man genom en skyddsplast. – Det är väldigt glädjande och efterlängtat att kunna ta det här steget så att påstigning och betalning åter kan ske framme i bussen, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL. Om det samtidigt betyder att man stänger bakdörrarna kunde man inte svara på hos SLs presstjänst nu på kvällen. Tumnagel
30.3°
+
Roger Åberg
0

Det här är de mest spelade låtarna på Apple Music
Och de mest Shazamade

I går berättade vi om Spotifys årliga tjänst Wrapped där man får reda på vilka artister och låtar som man har spelat mest under året. Man berättade även lite om vilka artister och låtar som blivit mest spelade runt om i världen. Självklart vill Apple också berätta vilka låtar som varit mest poppis under året på deras tjänster Apple Music och Shazam. Japp, sedan några år äger Apple Shazam, tjänsten som berättar vilken låt du hör när du är på stan. I topp på svenska Apple Music hittar vi The Weeknd med Blinding Lights och tvåa placerar sig Tones And I med Dance Monkey. På listan över årets mest Shazamade hittar vi just Tones And I och deras Dance Monkey. Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Doug har köpt sig världens coolaste kombi
En Audi RS2 Avant

Doug DeMuro har pengar nog att köpa bilar många bara drömmer om. Men eftersom han verkar ha lite smak ändå så är det inte en flång ny Ferrari eller liknande som står högst på önskelistan. En av bilarna som återfinns där är nämligen en Audi RS2 Avant - och en sådan har han nu gått och köpt sig. Grattis Doug till världens coolaste kombi! Tumnagel
38.9°
+
Bobby Green
0

HBO Max kommer till Europa under andra halvan av 2021
Vi får leva med Nordic ett tag till

HBO i Sverige meddelade idag att deras streamingapp HBO Nordic kommer få lite ändringar i framtiden. Mer specifikt kommer appen att konverteras till HBO Max någon gång under andra halvan av 2021. HBO Max HBO:s streamingtjänst som lanserades i USA förra året och ser ut att leverera en bra härligare upplevelse än vad vi får med HBO Nordic. Utöver detta har det kommit lite andra nyheter gällande filmer som kommer släppas på streamingtjänsten. Warner Bros har meddelat att flera av deras stora filmer kommer släppas på streamingtjänsten samtidigt som de dyker upp på bio, vilket är riktigt trevliga nyheter. Detta betyder att filmer som Dune, Matrix 4, Mortal Kombat, The Suicide Squad, Godzilla vs. Kong med flera kommer vara tillgängliga på streamingtjänsten när de har premiär. Givetvis kommer filmerna vara tillgängliga för prenumeranter utan extra kostnad. Toby Emmerich, ordförande för Warner Bros. Pictures Group, säger detta om saken: “This hybrid exhibition model enables us to best support our films, creative partners and moviegoing in general throughout 2021. We have a fantastic, wide ranging slate of titles from talented and visionary filmmakers next year, and we’re excited to be able get these movies in front of audiences around the world. And, as always, we’ll support all of our releases with innovative and robust marketing campaigns for their theatrical debuts, while highlighting this unique opportunity to see our films domestically via HBO Max as well.” Tumnagel
46.0°
+
André Stray
0

R-Reforged presenterar de nya Zagato-tvillingarna
Aston Martin V12 Vantage som coupé och Speedster

Vi har tidigare skrivit om företaget R-Reforged och deras plan på att bygga Aston Martin V12 Zagato-bilar. Nu presenteras de första prototyperna och det är ett tvillingpar bestående av en coupé och en Speedster. Båda två är specade av Andrea och Marella Zagato själva och kommer att ingå i deras privata samling. Först ska de ställas ut hos Aston Martin St. Gallen i Schweiz fram till nyårskiftet. Bilarna är del av en mycket begränsad upplaga om 19 stycken exemplar som alla byggs för att hylla Zagatos 100-årsjubileum. Alla tillverkas för hand av R-Reforged i deras nya fabrik som ligger i Warwick i Storbritannien. Under huven sitter en V12:a på 5,9 liter som ger runt 600 hästar. Bilarna skiljer sig från vanliga Vantage genom en helt ny front och bak, andra baklampor, annan motorhuv och specialgjorda interiörer. Varje bil tar ett team på 12 stycken personer 16 veckor att få ihop. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Multiplayertrailer för Medal of Honor: Above and Beyond
VR-pangpang släpps 11 december

Vi har tidigare fått en glimt av singleplayerkampanjen i Respawns kommande VR-spel Medal of Honor: Above and Beyond, men nu har gänget även visat upp multiplayerdelen. I multiplayerdelen kommer vi få tillgång till fem olika multiplayer-lägen på flera olika banor runt om i Europa under andra världskriget. Spelet kommer erbjuda matcher med upp till 12 spelare och för att fylla ut matcherna så kommer det även fyllas ut med AI-spelare. Medal of Honor: Above and Beyond släpps 11 december och kommer finnas tillgängligt via Oculus Store och Steam. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Carlex biffar till nya Land Rover Defender
Kul att städa lera mellan de skärmbreddarna

Carlex visar nu upp vad de kan göra med din nya Land Rover Defender om du tycker att den ser lite för tanig ut. De smackar på rejäla skärmbreddare i kolfiber, sänker bilen och ger den ett överlag betydligt kaxigare utseende än original. Insidan får sportstolar både fram och bak i brunt läder och det gröna temat från utsidan fortsätter även här. Den silvriga vi ser på bilderna kallar man för Yachting Edition och den är lite mildare i sitt utförande. För den får man betala 66.000 euro. Racing Green Edition som är den feta på bilderna kostar istället 85.000 euro. Tumnagel
33.5°
+
Bobby Green
0

Google Photos uppdateras med växlande bakgrundsbilder
Varför har inte det här kommit tidigare?

Variation är riktigt nice och det är därför jag använder appar som Muzei för att kunna köra roterande bakgrundsbilder. Det fungerar, men det vore ju gött om man kunde få något liknande bakgrundsbildspel med sina egna bilder utan att behöva köra via tredjepartsapp. Nu har Google Photos fått en uppdatering som lägger till en liknande funktion. Med den nya uppdateringen av fotoappen på Android har du möjlighet att välja Google Photos via live wallpaper när du väljer bakgrundsbild. Väl där kan du välja Memories och då kommer du få upp ett gäng bilder som Google Photos AI tycker är värda att visa. När allting är igång kommer du få se ett nytt minne från din fotohistorik varje gång du låser upp telefonen, vilket är rätt trevligt. Funktionen kommer med Google Photos v5.22, men i vanlig ordning kan det dröja någon dag innan uppdateringen dyker upp på din telefon. Har du inget tålamod så kan du ladda ner APK-filen för den senaste versionen och installera manuellt. Tumnagel
36.4°
+
André Stray
0

Finland tipsar om hur man firar nationaldagen
Hjälper oss på traven

Sveriges nationaldag infaller 6 juni och utöver att vara lediga så är vi rätt risiga på att fira dagen över huvud taget. 6 december är det dags för våra grannar i öst att fira sin nationaldag, även känd som Finlands självständighetsdag, och i samband med det har Finlands ambassad i Stockholm släppt en video till oss svenskar med lite tips om hur vår nationaldag ska firas. Tumnagel
57.6°
+
André Stray
0

Immortals Fenyx Rising ute nu
In och puckla bestar från Tartarus

Immortals Fenyx Rising har nu släppts till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch samt Google Stadia och spelare världen över har möjlighet att avnjuta kärleksbarnet mellan Zelda och Assassins Creed Odyssey. Vår recension av spelet hittar ni nedan och skribenten anser att det är ett rätt underhållande äventyr som är värt att sätta tänderna i. I alla fall tills Cyberpunk 2077 släpps. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Kolla in Windows 10 på Mac mini med Apples M1-chip
Verkar rulla på hyfsat snabbt!

Häromdagen skrev vi om att det blivit möjligt att köra ARM-versionen av Windows 10 på Mac-datorer försedda med Apples nya M1-chip. I videoklippet ovan går man igenom detta lite närmare och demonstrerar hur Windows 10-rullar på en Mac mini försedd med M1. Det hela har blivit möjligt genom virtualiserings/emulerings-mjukvaran QEMU som sägs kunna få den emulerade mjukvaran att rulla nästan lite effektivt som den gör på hårdvaran den ursprungligen utvecklats för. Skulle du själv ha en av Apples M1-datorer och vilja köra ARM-Windows 10 på den så finns instruktioner om hur man går tillväga för att göra det på länken här nedanför. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ropot ska göra det säkrare för barn i trafiken
Hondas nya manick varnar för bilar och annat

Forskare på Honda har utvecklat en liten manick som är tänkt att kunna leda barn till skolan på ett trafiksäkert sätt. Den kallas för "Ropot" och är tänkt att sitta på axelband på en ryggsäck medan barnet går till och från sin skola. Tanken är att en förälder ska lära Ropot var det finns övergångsställen eller korsningar på vägen till skolan och sedan kommer Ropot göra barnet uppmärksam på detta när det själv går dit. Det ska även finnas en inbyggd sensor i Ropot som upptäcker bilar och kan göra barnet uppmärksamt på det. Dessutom har Ropot en inbyggd GPS-sändare så att föräldrar kan följa barnets väg till skolan via en tillhörande mobilapp. I videoklippet nedan kan ni kolla in hur det går till när föräldern lär upp Ropot om trafikfarliga situationer på barnets skolväg samt hur det ser ut när barnet sedan själv går till skolan. Huruvida Honda planerar att börja sälja Ropot och vad denna i så fall kommer att kosta framgår inte. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix släpper trailer för franska serien Lupin
Har premiär 8 januari

Netflix har släppt en ordentlig trailer för den kommande franska serien Lupin. I serien får vi möta Assane Diop, spelad av Omar Sy, som bestämmer sig för att utöva diverse brott inspirerade av den fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin. Lupin har premiär 8 januari på Netflix. Tumnagel
40.1°
+
André Stray
0

CD Projekt RED varnar för Cyberpunk 2077-spoilers
Collectors Edition har skickats ut lite i förtid

Har du tänkt att hoppa in blind i Cyberpunk 2077? Då är det nog dags att dra på sig skygglapparna. Collectors Edition-versionen av spelet har börjat dyka upp hos diverse kunder i USA och det lär dyka upp en och annan spoiler på internet på grund av det. CD Projekt RED verkar vara snabba på pucken och har meddelat att folk som streamar spelet innan release kommer få sina videor borttagna och troligtvis kommer ytterligare åtgärder vidtas som kan sätta käppar i hjulet för spelupplevelsen för de som streamar och publicerar videor från spelet. CD Projekt RED skriver detta i ett Twitter-inlägg: "Wex27re getting closer and closer to launch and chances are some of you will get your hands on a copy of Cyberpunk 2077 before release day. However difficult this might be for us to achieve, our ambition is for gamers all across the world to have the same spoiler-free experience at the time the game releases. This is why we kindly ask you not to stream/letx27s play, or release any similar content before 9th December, 12pm CET/ 3am PST. We will send MAX-TAC (you know, the guys who take down videos) after everyone who does." I samband med releasen kommer för övrigt mobilspelet Breach att avslutas och folk som lirat har redan fått lägga vantarna på priser i form av Cyberpunk 2077-relaterad merch. Och i varje nordiskt land kommer en spelare få ett ordentligt pris i form av ett Xbox Series X samt en Samsung Q80T på 65 tum, vilket inte är fy skam. Breach är inspirerat av Cyberpunk 2077 och låter spelarna leka runt som hackers, eller Netrunners, och likt andra AR-spel som Pokémon Go och Wizards Unite har möjlighet att hitta ställen man kan göra dataintrång och sedan dela info med andra spelare. I och med coronaläget så har spelet blivit mer online-vänligt så att spelare kan lira från sina hem i stället för att riskera smittspridning. Breach finns tillgängligt till både iOS och Android. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Årets vinnarbilar enligt Top Gear
Volvo P1800 Cyan knep Retro Hero of the Year

Varje år utser Top Gear vilka som varit årets bilar i ett gäng olika kategorier. I det här klippet får vi reda på alla vinnare och i kategorin Retro Hero of the Year var det Volvo P1800 Cyan som kammade hem platsen. Tumnagel
39.2°
+
Bobby Green
0

Spotify har ansökt om patent för att förhindra plagiering
AI ska hitta låtar som innehåller andras musik

MusicBusinessWorldwide rapporterar att Spotify har ansökt om ett patent som skulle kunna hjälpa låtskrivare att hitta andra låtar som innehåller deras musik. Systemet ska även kunna hitta låtar som liknar det låtskrivaren själv håller på och komponerar för tillfället. Spotify kallar sitt anti-plagierings-system för "Plagiarism Risk Detector And Interface" och det använder sig av artificiell intelligens för att kontrollera om låtar innehåller strofer eller stycken från andra låtar. Systemet ska även ha möjlighet att ge låtarna som kontrolleras en typ av poäng på en skala om hur nära en låt ligger något som redan gjorts av någon annan. Tanken bakom systemet är förutom att hitta plagiat även att ge låtskrivare möjlighet att göra förändringar i sina låtar innan de och deras skivbolag lägger massa pengar på att spela in låtarna och släppar dem på marknaden. På så sätt skulle låtskrivarna och skivbolagen även kunna slippa eventuella rättsliga och kostbara tvister där de anklagas för plagiat. En av personerna som ligger bakom Spotifys patentansökan är AI-experten François Pachet som Spotify anställde som chef till sitt "Creator Technology Research Lab". Innan dess var Pachet chef för Sony Computer Science Laboratory i Paris och inblandad i att ta fram några av världens första låtar som skapats med artificiell intelligens. Här ovanför kan ni lyssna på "Blurred Lines" med Robin Thicke och Pharrell Williams vilken anklagades för att vara ett plagiat av Marvin Gayes "Got to Give It Up", något som även en amerikansk domstol ansåg 2018. Ni kan lyssna på "Got to Give It Up" nedan. Tumnagel
35.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Singapore godkänner labb-odlat kycklingkött som föda
Blir först i världen med det

Singapore har gett det amerikanska företaget Eat Just tillstånd att börja sälja sitt laboratorie-odlade kycklingkött på den singaporeanska marknaden. Köttet är framställt i laboratorium med hjälp av celler från kycklingar och kommer i Singapore att nu få användas i friterade kycklingbitar. Initialt kommer dessa att serveras på restauranger i Singapore men kommer längre fram även att börja säljas under Eat Justs nya varumärke "GOOD Meat "direkt till konsumenter i livsmedelsaffärer. Prismässigt kommer kycklingbitarna ligga i samma klass som lite dyrare sorter av traditionellt kycklingkött. Eat Just har tidigare tagit fram de växtbaserade äggen "Just Eggs" som säljs på en del marknader runt om i världen. Tumnagel
49.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Detaljer har börjat dyka upp om potentiell PS5 Pro
Med dubbla GPU:er

PS5 släpptes för några veckor sedan, men det verkar redan vara dags att prata om Pro-versionen av konsolen. Techmagasinet T3 ar uppmärksammat att Sony lämnat in patent för en enhet som beskrivs som en "scalable game console" som ska användas som hemmakonsol och för molnspelande som utrustats med dubbla GPU:er. Bland annat står detta i dokumenten: In a multi-GPU simulation environment, frame buffer management may be implemented by multiple GPUs rendering respective frames of video, or by rendering respective portions of each frame of video. One of the GPUs controls HDMI frame output by virtue of receiving frame information from the other GPU(s) and reading out complete frames through a physically connected HDMI output port. Or, the outputs of the GPUs can be multiplexed together. I vanlig ordning är det värt att nämna att patent som dessa inte direkt pekar på vad som är på ingång, men kan ge en fingervisning om hur framtiden kommer se ut. Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0

Ölkyl med inbyggd belysning
Som en skattkista

Norrlands Ljus vill sprida lite ljus under årets mörkaste period och har därför tagit fram denna ölkyl som utrustats med ljusterapibelysning. "Sverige är under vinterhalvåret ett av världens mörkaste länder och när vi håller oss inomhus är det extra svårt att få tillräckligt med dagsljus. För att försöka göra vintern lite mindre mörk bestämde vi oss i somras för att mäta ljuset på årets ljusaste dag, i Ljusdal faktiskt, och utifrån den datan har vi tagit fram en ölkyl med inbyggd ljusterapilampa, så varje gång du öppnar kylen för en kall öl får du en välbehövd dos dagsljus på köpet." Ölkylen kostar 1995 kronor och du kan köpa den på länken nedan från och med den 7 december. Läs mer om den i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Samarbete mellan Vans och Anderson Paak
Artisten har designat kollektion

I november blev artisten Anderson Paak musikambassadör för Vans. Den 11 december presenteras del två i detta samarbete vilket är en kollektion med skor, kläder och accessoarer designade av Anderson Paak. Och så här ser grejerna ut. Inspirationen ska komma från artistens söner Soul och Shine. Bonusklipp nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det Drick en öl-dagen!
En julöl kanske?

Denna gråa torsdag lyses upp av det faktum att det idag är "drick en öl-dagen". Så ta tillfället i akt och byt ut glöggen och julmusten mot en kall pilsner ikväll. Eller kanske någon god julöl? Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Rebecca & Fiona släpper nytt
Lyssna på Another World

Rebecca & Fiona har kokat ihop en ny singel som de kallar för Another World och den kan du lyssna på här. Tumnagel
58kg
+
Bobby Green

Nu finns munskydd med tomteskägg
I år blir julen annorlunda

Clas Ohlson tagit fram ett kombinerat munskydd och tomteskägg som ska bidra lite till julstämningen detta konstiga år. Munskyddet är en CE-märkt medicinteknisk produkt och du hittar det på länken nedan för 149 kronor. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Förbannelse av Covid-19 i hårdrockstil
Det svänger ju

Jesus-fantasten Kenneth Copeland försökte för ett tag sedan ta till högre makter för att driva bort coronaviruset. Det funkade sådär. Vad som däremot funkar är Andre Antuness hårdrocksversion av Kenneths utspel. Bonusklipp nedan. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green

Jesper Tjäder vaknar upp i japansk TV-show
Freestyleskidåkarens drömmar blev verklighet

Här ser vi ett påhittat klipp där freestyleskidåkaren Jesper Tjäder en dag vaknar upp i en japansk TV-show och ställs inför utmaningar på skidor. Videon är inspelad i skidtunneln i Gällö. Idén till det hela kommer från Jesper själv som för ett tag sedan hade just dessa drömmar som han nu har fått förverkliga. Tumnagel
135kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Julkalendern fyller 60 år!
Frossa i klipp från gamla kalendrar

1960 hade den första julkalendern premiär i SVT vilket innebär att man i år firar hela 60 år av julstämning i rutan. För att uppmärksamma detta har SVT gjort en julkalendersajt (länken nedan) där man kan frossa i klipp från kalendrar genom åren. Där kan man spana in allt från den första Titteliture som var i svartvitt, till populära Trolltider från 1979. Även min favorit finns med - Sunes Jul från 1991. Vilken är din favorit? Bonusklipp nedan. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Billie Eilishs fjärde likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fyra års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green

Rejäl portion Mac & Cheese
André approves

YouTube-kanalen Tasty kör en serie där de gör extremt stora versioner av vardagsmat och dryck. I det här klippet är det Mac & Cheese som står på receptet och det blir en portion som troligtvis skulle räcka till lunch och lite mer. En annan stor ostgrej har ni här nedan. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det glöggens dag!
Julemys!

Idag är det den 1 december och som av en händelse även glöggens dag. Det kan man ju fira genom att värma på sig en kanna med denna dryck som består av kryddat vin. Hur dricker du din glögg och vad väljer du att ha i koppen? Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Don Papa Rye Aged Rum lanseras i Sverige
180 stycken flaskor släpptes idag

Don Papa Rye Aged Rum är en premiumrom från Filippinerna. Idag lanseras den här i Sverige i en begränsad upplaga om 180 stycken flaskor. Rommen är lagrad fyra år på amerikanska whiskeyfat och den ska ha tydliga toner av svartpeppar både när det kommer till doft och smak. Doften innehåller även torkad frukt, saltkola, mynta och cederträ. Smaken ska vara intensiv men samtidigt len och innehålla honung, äpple och mörk choklad. Artikelnumret är 83389, alkoholhalten på 45 procent och för en flaska som rymmer 700 milliliter får man betala 649 kronor. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green