m

Polestar 1 kommer att kännas gammal när den väl dyker upp
Varför får vi ingen elbil direkt?

Polestar 1 kommer att kännas gammal när den väl dyker upp
Är det här en stjärna i det blå?
Foto: Bobby Green
Bil / Polestar

Som ni kanske har sett på Feber och på vår Instagram har jag varit i Shanghai och detta för att på plats se när Polestar drog skynket av sin nya bil de under ett par veckors tid har hintat om. Ryktena har florerat duktigt om både hur den skulle se ut och vad den skulle ha för drivlina. Dessa var tyvärr rätt så sanna så min haka drämde inte direkt i backen när man presenterade 1 som bilen heter. Framför oss hade vi Volvos konceptbil Concept Coupe från 2014 som man nu gjort verklighet av. Varför? Jo, Volvo själva har inte som fokus att producera sportbilar och den var helt enkelt för vass för det familjära märket som propsar på säkerhet först och främst. För Polestar som i somras gick ut och berättade att de skulle bli ett helt eget märke som bygger eldrivna bilar med prestandafokus passade det hela bättre. Och deras första egna bil är alltså den vi ser här. En bil som inte alls är egen, och som inte ens är en ren elbil utan en hybrid. Väldigt förvirrande.

Varför belägger man då avtäckningen av denna bil på andra sidan jorden? Jo, Volvo och Polestar är som ni säkert redan vet kinesägda och den nya bilen kommer att tillverkas i Kina i en helt nybyggd fabrik som kommer att stå klar nästa år. R&D-biten kommer till den största biten fortfarande att finnas i Sverige, men resten kommer att befinna sig i Kina. Man bygger givetvis inte en stor fabrik för endast en bilmodell, utan här kommer även 2 och 3 att byggas i framtiden. 2 är en helt eldriven sedan som givetvis vill konkurrera med Tesla Model 3. Den kommer att visas upp andra halvan av 2019. Två år efter det, 2021, kommer 3 som är en helt eldriven aerodynamisk SUV som kommer att byggas på nästa generation av SPA-plattformen. Förmodligen har även den och 2 sportbilsprestanda eftersom det nu var det som Polestar skulle pyssla med. 1 då, när kommer den? Inte nu, även om den ser klar ut där den står baserad på ett fyra år gammalt koncept. I första halvan av 2019 ska de första kunderna få sina bilar. Den går dock att beställa nu, vilket ett par stycken redan ska ha gjort. Frågan är hur het bilen kommer att kännas om två år? Vi får hoppas att de som betalat de 1,3 miljoner denna skapelse går loss på inte kommer att ångra sig.

Jag fattar att Polestar vill göra en Tesla och lansera en sportbil först och resten sen. Sportbilen får se till att dra in pengarna som krävs för att föra utvecklingen vidare. Men det blir lite skumt när Polestar som säger sig vara ett prestandamärke även ska bygga en sedan och en SUV. Det ska bli väldigt spännande att se vad dessa två kommer att bjuda på och jag hoppas att det blir något riktigt ordentligt som kan utmana. Jag har dock svårt att se var 1 ska in och bråka någonstans. De konkurrenter i ungefär samma kategori jag kan komma på i dag är Lexus LC 500h och BMW i8 men skillnaden är att dessa två bilar finns att köpa redan i dag. Och om två är lär det finnas ännu fler utmanare i kategorin på marknaden. Två år kanske inte känns som så lång tid om man ska plugga språk utomlands, men i bilvärlden händer det massvis på den tiden. Jaguar och Audis eldrivna suvar kommer redan nästa år och om två år kommer Porsches Mission E finnas. Förutom att vara ett ruggigt hot mot Tesla Model S kommer den högst troligt att sätta bra fart på de andra stora biltillverkarna också. Elbils-vågen vi har nu kommer mynna ut i att det är elbilar vi fräser omkring med på vägarna inom en snar framtid, och fler modeller i alla prisklasser måste ut på marknaden. Fler och fler inser fördelarna och allt eftersom räckvidderna ökar vågar folk också ta steget att skaffa sig en elbil. Då är det bra om det finns några att köpa, inte bara för de som har över en miljon kronor att spendera på en bil.

Drivlina

Förhoppningen från många var att 1 skulle få en ren eldrivlina med vettig räckvidd och grym prestanda. Det enda som stämde var det sistnämnda. Under den långa huven där fram hittar vi en rak fyrcylindrig bensinmotor med både kompressor och turbo som ger omkring 330 hästar. Till den kopplas två elmotorer som man placerat på bakaxeln, och dessa ger tillsammans 221 hästar. Utöver det ger ISG:n (Integrated Starter Generator) ytterligare 46 hästar och 150 newtonmeter. Elmotorerna matas av tre stycken batteripack - ett i kardantunneln och två där bak och tillsammans ger dessa 34 kWh. Att man spridit ut dessa tunga batterier har bland annat gjort att man kunnat få till viktfördelningen 48 procent fram, 52 procent bak. Den totala systemeffekten anges till 600 hästar och 1 000 newtonmeter i vrid men eftersom allt inte är helt färdigutvecklat än kan det till och med bli mer. Effekten gör Polestar 1 till den starkaste bilen som någonsin tillverkats i Kina, inte illa pinkat. 0-100 km/h ska kunna avklaras på under fyra sekunder men någon toppfart får vi inte reda på än. Bilen förses även med torque vectoring-teknik vilket ingen Volvo haft tidigare. För att få stopp på grejerna sitter det 400 millimeter stora bromsskivor fram med sexkolvsok som Polestar utvecklat tillsammans med Akebono. I hjulhusen sitter det 21-tumsfälgar skodda med 275/30-gummi fram, 295/30 bak. Dämparna runt om kommer från svenska Öhlins och även dessa är speciellt framtagna för bilen. Man kallar dem för Öhlins Continuously Controlled Electronic Suspension (CESi) och Polestar 1 är den första bil som utrustas med doningarna.

På bara el ska man kunna ta sig 15 mil vilket inte är helt tokigt och kanske lugnar det en del med räckviddsångest. Men, vi vill ha bara el. Hybrid är enligt mig det sämsta av två världar - för liten räckvidd på el och en smutsig motor som måste servas regelbundet. Nu erbjuder man ju i detta fall 15 mil istället för 5 som det brukar röra sig om, men ändå. Om 1 kommer att komma som ren elbil är oklart, men förmodligen är det bara 2 som erbjuds i detta utförande. Att då 1 när den lanseras om två år bara är en hybrid känns tamt, och inte alls särskilt framtidsbetonat.

Design

Jag måste erkänna att jag blev lite besviken när skynket föll, även om jag redan visste att det på podiet skulle stå en ny version av Volvo Concept Coupe. Visst ser den ganska så sportig ut men den sitter lite för högt över backen, baklysena är för stora för bilens storlek och grillen ser ofärdig ut. I profil tyckte många att den ser ut som Ford Mustang av senaste snitt och det kan jag väl hålla med om lite. De stora bromsskivorna bakom fälgarna skvallrar visserligen om att denna bil antagligen har lite mer krut än XC40 D2 men det är inget annat direkt som berättar att här står det en sportbil med 600 hästar. Ett D5-emblem på bakluckan och vi har en knattrande coupé för långfärder. Man kanske inte måste skylta med sportigheten enormt mycket heller, men just nu ser det mest ut som en S90 någon satt kapen i inför Elmia. Det är det dock inte trycker Polestars vd Thomas Ingenlath starkt på, 50 procent av bilen är nämligen helt ny. Batteripacket och elmotorerna man stoppat i väger massvis, men detta ska man ha kompenserat genom att tillverka det mesta av karossen i kolfiber. Hur mycket jag än försöker kan jag ändå inte tvätta bort Volvo i huvudet. Det spelar ingen roll att det sitter en sportgrill i nosen och att Polestar-emblemet flyttats upp till motorhuven - det här är en Volvo. Varför inte designa något eget fast basera det på Volvos grejer frågade jag. För att Volvos grejer redan finns, fungerar och är bra. Det är bara onödigt att lägga pengar och utveckling på detta utan istället ska vi fokusera på att uppdatera bilen med prestandaprylar för det är vi bra på fick jag till svar. Självklart är det så och jag fattar att det kostar enormt mycket att rita om något som redan finns på hyllan. Men då blir ju resultatet heller inte Polestars första egna bil, utan en Volvo med Polestars grejer monterade. En väldigt dyr Volvo.

Inte ens när man kliver in i bilen bjuds man på något speciellt, utan här är det som vilken bil i 90-serien som helst. Visst, det sitter ett annat emblem på ratten och man har spexat till det lite med samma emblem i taket som lyser, men annars är det sig likt. Sportigare stolar hade man kanske kunnat vänta sig i en sportbil. Polestar nöjde sig med att piffa till de befintliga med lite mer skinndetaljer. Ett nytt baksäte var man dock tvungna att ta fram själva eftersom Volvo inte har någon coupé-modell man kunde låna det från. Men där vill man ändå inte sitta om man är vuxen. Glastaket som löper ända fram hjälper till att skapa lite mer rymdkänsla och är man ett barn kanske man inte kommer att känna sig så instängd där bak ändå. På tal om litet utrymme så stjäl elprylar en del av bagageutrymmet. Men istället för att dölja dessa har man valt att bygga vad som ser ut som en baslåda där kontaktdonen är fullt synliga bakom ett plexiglas. Kul grej att titta på, mindre kul när det ska lastas. Tydligen ska en golfbag gå att få in, för det har man nämligen måttat för. Om det är klubbor för minigolf som gäller då framkom ej.

En nagel i mitt öga är linjen från sidan vid bakljusen. Den sträcker sig från stötfångaren och upp över bakskärmen, men den har inte samma vinkel som bakljusen vilket ser lite märkligt ut. I profil ser det därför lite ut som om bilen egentligen skulle varit kortare, men att man var tvungen att förlänga den i sista stund. Baken blir lite som den där fula ryggsäcken man vägrade att ha på sig till skolan. Hade man haft samma korta överhäng bak som det är fram kanske det hade sett bättre ut i mina ögon. I kombination med sidorutan bak som slutar ganska tidigt blir resultatet ganska mycket yta baktill som får bygget att se större ut än vad det är. Kanske är det också tanken, för det är ingen idé att försöka få den här att framstå som en liten och nätt sportbil för det är det verkligen inte.

Tillgänglighet

När Polestar 1 väl är här kan man antingen ha betalat 130 000 euro för den eller signat upp sig på en prenumeration som löper över 2 eller 3 år. Då betalar man en månadsavgift och allt ska ingå - från service till tvätt och annat man kanske inte vill pyssla med själv. Beställning av bilen sker online eller via en app i telefonen där man även övervakar sin bil. 80 stycken showrooms världen över kommer att sättas upp där du kommer att kunna kika in vad som erbjuds, klämma lite och även provköra bilen - men inte köpa den. Polestars bilar kommer inte att finnas i Volvos hallar. Prestandatillbehören som Polestar har i sin katalog kommer inte att försvinna men endast säljas hos Volvo, inte i de nya showroomen alltså.

Avslutning

Tanken är att man ska bygga 500 stycken exemplar av 1. Är trycket enormt kan den siffran öka, men annars blir det inte fler bilar. 2 är modellen som kommer att skala upp produktionen och se till att Polestar får lite volym i sitt byggande. Den bilen kommer att bli riktigt intressant och det ska bli spännande att se vad två år till med elbilsutveckling kommer att göra. Kommer bilarna då gå att ladda supersnabbt och ha dubbel räckvidd jämfört med i dag? Man kan ju alltid hoppas. Kanske har man då även börjat fasa ut hybrider som ett alternativ och börjat satsa mer på ren eldrift om man ändå ska blanda in elmotorer i en bil. För hur jag än vänder och vrider på det känns Polestar 1 gammal för mig. Vi har redan sett konceptet, drivlinan bjuder inte på några direkta överraskningar och när väl bilen kommer att börja rulla på vägarna finns det säkerligen betydligt intressantare saker att köpa. Andra motorjournalister på plats tror att 1 kommer att sälja som smör i solsken men jag är inte lika säker. Jag hoppas såklart att så är fallet för då kan Polestar lägga krut på att ta fram utmanare i elbilssvängen som vanligt folk kanske kommer att ha råd med - och då börjar det bli riktigt intressant. Detta är bara startsträckan för det ”nya” företaget och tar de sig bara över den första branta uppförsbacken kan det säkert bli jättebra. Om två år får vi troligtvis svaret på hur de ligger till i tävlingen och om de har en chans att nå målet med sina planer.

Läs mer
37.4°
0

Polestar 1 kommer att kännas gammal när den väl dyker upp

Varför får vi ingen elbil direkt?

Engadget recenserar Galaxy Book Pro 360
Bra hårdvara, mindre bra mjukvara

I veckan släppte Samsung sin nya laptop Galaxy Book Pro 360 vilket är den dyraste modellen i Galaxy Book-serien. Folket från Engadget har fått leka med laptoppen ett tag nu och delar med sig av sina åsikter i videorecensionen ovan. Vill man istället läsa vad de tycker om denna laptop så hittar man den skrivna recensionen via länken nedan. Summan av kardemumman är väl att de, förutom den horribla webbkameran, gillar hårdvaran men att Samsungs mjukvara inte riktigt är där det kanske borde vara ännu. Som vi tidigare rapporterat kickar denna tunna laptop en Super AMOLED-skärm som bland annat har ett säkerhetsfilter som du kan aktivera med ett knapptryck som gör att endast du som sitter rakt framför skärmen kan se vad som visas. Inne i datorn hittar man 11:e generationens Intel Core-processor och snabbladdat ett batteri som ska räcka upp till 21 timmar på en enda laddning. Galaxy Book Pro 360 kan köpas lite överallt och kostar från 12 490 till 17 990 kronor beroende på vad man vill ha i burken. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

40 minuter Dark Alliance
Så här ser det ut när man spelar det

Dungeons & Dragons-spelet Dark Alliance kommer som bekant att släppas till Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One och Series X/S den 22 juni. Spelet är en slags nystart av de klassiska Baldurx27s Gate: Dark Alliance-spelen från PlayStation 2-tiden där man ska slakta Dungeons & Dragons-fiender tillsammans med upp till tre vänner. Den tradionella top down-vyn har man kastat åt fanders för att istället föra en mer intim tredjepersonsvy. Oklart om detta är något som någon vill ha men det återstår väl att se. Hur som helst höll spelets utvecklare, Tuque Games, en längre gameplay-presentation för spelet i veckan och den kan du kolla in i klippet ovan. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Emily Blunt säger att Edge of Tomorrow 2 blir för dyr att filma
Attans

För någon månad sedan valde jag, lite på måfå, att se om Edge of Tomorrow. Kan inte påstå något annat än att den fortfarande är riktigt bra och fick mig att fundera på att jag nog var redo för en vettig uppföljare. En uppföljare har det i och för sig spekulerats länge om men just ser det mörkt ut eftersom Emily Blunt, som spelade Rita Vrataski i filmen, nämnde i en intervju att en uppföljare just nu kommer bli för dyr att filma för Warner Bros.. "Honestly, I think the movie is probably too expensive. Yeah, I just don’t know how we’re going to do it. I think that it’s hard to align everyone’s schedules. I would love it. Doug Liman would love it. Tom would love it. We’d all love to do it. But I think until we figure out what’s going on with the industry – honestly, I think we need to figure out what is the next road map for the kinds of films that people want to make?" Någonstans får man väl hoppas på att Warner Bros. kassavalv fylls på med pengar snart igen. Sen är det helt ok om de chillar lite med att slänga pengarna på diverse DC-filmatiseringar för att istället spendera dem på att finansiera en vettig ¸Edge of Tomorrow-uppföljare istället. En trailer för första filmen kan ses nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Skapa en QR-kod för ditt wifi
Så att gäster snabbt kan ansluta sig

Personligen saknar jag verkligen tiden då wifi-nät över hela Sverige var öppna och givmilda. Sen kom Piratbyrån och härjade och gjorde ingen glad, och framförallt så gjorde det att folk började stänga sina nät. Det kanske är klokt av andra anledningar också, men om man vill vara bussig så delar man med sin av sitt wifi. Man kan skapa en QR-kod och sätta upp på väggen så att det blir enklare att ansluta för dina gäster. Då kan du dessutom ha ett krångligt lösenord om du känner för det. Kör du iOS finns det en genväg som man kan ladda ner här som enkelt skapar en QR-kod just för detta ändamål. Men det går så klart också enkelt att skapa en QR-kod med valfri tjänst på internet (jag körde den här, men det finns nog fler). När man skapar QR-koden så ska man ha nedanstående som länk. WIFI:S:Natverketsnamn;TWPA;p:Losenordet;; Byt så klart ut Natverketsnamn och Losenordet till det som är aktuellt för just dig. Bonustips! Om du ofta hänger på ett fik som har ett krångligt lösenord, skapa en QR-kod åt dem som de kan sätta upp! Vill du testa hur det funkar så finns en QR-kod nedan med ovanstående info i. Tumnagel
40.7°
+
Roger Åberg
0

Digital Foundry kollar in Nvidias Marbles RTX-demo
Vision för framtiden för Ray Tracing

Folket från Digital Foundry har tittat lite närmare på Nvidias Marbles RTX-demo som man kan hitta på Omniverse. Detta tekniska demo är en Marble Madness-liknande grej som spelmässigt kanske inte är det roligaste men tanken är att det ska ge en indikation hur Nvidia vill att framtiden för Ray Tracing ska bli. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Twitters prenumerationstjänst sägs heta Blue
Och kosta tre dollar i månaden

Det har länge surrats om att Twitter har någon form av prenumerationstjänst på gång och nu verkar som denna beryktade tjänst har både fått ett namn samt ett pris. Twitter-användaren Jane Manchun Wong har nämligen lyckats luska ut att tjänsten kommer heta Blue och ha ett startpris på tre dollar i månaden (runt 25 kronor). För det skulle man bland annat få möjligheten att ångra skickade tweets och få en Pintrest-liknande funktion där man kan spara samt organisera sina sparade tweets. Jane nämner också att det kan finnas en dyrare nivå med ännu fler funktioner men exakt vilka funktioner det är och vad det kommer kosta återstår att se. Twitter själva har ännu ej kommenterat något kring dessa avslöjanden. Tumnagel
33.9°
+
Frode Wikesjö
0

Vaccinpass kan dröja
Inte bara vaccinerade ska få pass

Målet var att vaccinpassen skulle vara på plats 1 juni, men det ser nu inte ut som att det kommer att bli verklighet. Mats Snäll, som är chef för digital utveckling på Myndigheten för digital utveckling, säger till Svenska Dagbladet att datumet för driftsättningen inte är helt klart. Uppdraget fick myndigheten i februari och man är nu i testfasen. Men det har tillkommit nya delar i uppdraget. – Det låg i uppdraget som vi fick från regeringen att den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis skulle vara klar den 1 juni. Den målsättningen har vi kvar, men det är fortfarande väldigt mycket oklarheter om hur de andra bevisen ska utvecklas, säger Mats Snäll till SvD. Anledningen är alltså att det inte bara är vaccin som ska in i passet utan också ett negativt testsvar och att man har haft och tillfrisknat från sjukdomen. Dessa tre olika sätt kallar myndigheten för det gröna beviset och de här tillägget beslutades i slutet av april efter att EU hade tagit ett liknande beslut. Dessa delar finns inte med i vaccinpasset just nu, helt enkelt eftersom man inte vet hur detta ska hämtas in. Sverige har ett vaccinregister, men det finns inget register över att man inte har eller att man har haft covid-19. Att man måste komma överens mellan länder ställer också till det. – Vi har ingen annan ambition än att vara klara så snabbt det går. Men det spelar ingen roll om vi är klara med en teknisk lösning om inte beviset kan användas i något annat land. Då är beviset värdelöst, säger Mats Snäll till SvD. EU väntas ta beslut om vaccinationsbevis för resor 26 juni, vilket i princip gör 1 juni till ett orimligt mål. Tumnagel
35.6°
+
Roger Åberg
0

Gameplay från The Division: Heartland läcker
Läcker?

Gameplay från kommande The Division: Heartland har läckt ut på nätet. Även ett klipp där Ubisoft berättar lite om spelet samt påminner spelare at inte läcka några grejer från det stängda speltestet. I just detta klipp, som du kan se i tweeten nedan, beskrivs Heartland som ett "open-world survival action shooter" som utspelar sig i en liten amerikansk stad som heter Silver Creek. Förutom ett vanligt co-op-PVE-läge ska det även finnas ett större PvEvP-läge för upp till 45 spelare. Som vi tidigare rapporterat är Heartland ett fristående The Division-spel som kommer vara gratis att spela och utvecklas av Ghost Recon-studion Red Storm Entertainment. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Hades verkar vara på gång för PlayStaton 4
På tiden!

Hades är enligt många förra årets bästa spel. Spelet kan spelas på Switch, macOS och Windows men inte på Xbox eller PlayStation. Men det verkar det snart, äntligen, bli ändring på då det koreanska åldersrekommendationssystemet har listat spelet för släpp på PlayStation 4. När spel listas så här brukar det innebära att ett släpp är på ingång vilket ju är trevligt för alla som vill spela det på just den konsolen. Supergiant Games eller Sony själva har inte bekräftat släppet än men det kanske händer snart eller på någon E3-liknande grej. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Livet som stålbyggare
POV-klipp

Klipp där man får följa med en dag på en stålbyggares jobb när den jobbar på bygget av ett höghus i centrala Vancouver. Bonus-dag-på-jobbet-klipp nedan. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Lupin Part 2
En anglais

Netflix franska tjuvserie Lupin har gjort stor succé på videotjänsten sedan serien släpptes tidigare i år. Serien följer vi Assane Diop, spelad av Omar Sy, som bestämmer sig för att utöva diverse brott inspirerade av den fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin. Om mindre än en månad kommer den efterlängtade fortsättningen där Assane måste utöva sin hämnd mot Hubert Pellegrini som gjort Assanes liv allmänt jobbigt. Part 2 kommer bestå av fem nya avsnitt som alla släpps den 11 juni. Bonus-trailer nedan. Tumnagel
41.7°
+
Frode Wikesjö
0

LEGO släpper Infinity Gauntlet-bygge
Med alla stenar

LEGO kommer släppa Thanos Infinity Gauntlet från Avengers-filmerna. Detta bygge har nummer 76191 och består av 590 bitar. Runt 600 kronor kommer bygget att kosta dock är det just nu oklart när det kommer släppas. Fler bilder på bygget kan hittas via länken nedan. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Självkörande Waymo-bil får fnatt
Gillar inte byggarbeten

Här har vi ett längre klipp där en självkörande taxibil från Waymo inte riktigt kunde hantera ett vägarbete på ett vettigt sätt. Istället för att ta sig ur situationen på egen hand blev den bara förvirrad av vägarbetets koner och stannade. Passageraren ringde då supporten som skickade vägassistans. Men ungefär när assistansen kom togs konerna bort och det gjorde att bilen vaknade till liv igen och brände iväg. Men en högersväng senare stötte bilen på fler koner som förvirrade den igen samt gjorde att den stannade igen och blockerade trafiken. Efter ett flyktförsök till lyckades en mänsklig förare ta sig in för att köra iväg bilen tillbaka till verkstaden. Ungefär elva minuter in i klippet ovan börjar dessa dramatiska händelser dra igång. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Bilder på Galaxy A22 5G läcker
Läcker?

Ett gäng nya bilder på vad som tros bli Samsungs något billigare 5G-telefon, Galaxy A22 5G, har läckt ut. 91mobiles, som läckte bilderna, antyder att priset för telefonen kommer hamna mellan 1 500 och 2 000 kronor vilket ju är ett ganska sympatiskt pris för en 5G-telefon. De läckta bilderna visar både en 5G- och 4G-version. 5G-varianten sägs ha en LCD-skärm på 6,4 tum, tre stycken kameror på baksidan, 6GB RAM och ett MediaTek Dimensity 700-chip. 4G-varianten har istället en OLED-skärm och fyra kameror istället för tre. Båda telefoner sägs få ett batteri på 5 000mAh. Dock nämns det också att denna telefon kanske bara kommer lanseras i Indien och andra delar av Asien. Fler bilder kan hittas via länken nedan. Tumnagel
34.2°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Breaking Boundaries: The Science of Our Planet
Film om hur människan pajjar jorden

Breaking Boundaries är en kommande dokumentärfilm om den viktigaste vetenskapliga upptäckten i vår tid – att människan har pressat jorden bortom gränserna för vad som hållit den stabil i 10 000 år, sedan civilisationens födelse. Filmen tar tittarna på en resa runt jorden för att utforska de planetära gränserna vi inte får överskrida. Filmen ska också erbjuda lösningar vi både kan och måste tillämpa nu om vi ska kunna skydda systemet som gör liv möjligt på jorden. Breaking Boundaries har premiär på Netflix den 4 juni. Tumnagel
43.0°
+
Frode Wikesjö
0

USA kommer få en egen Eurovision song contest
Kommer dock heta American song contest

Den amerikanska tv-kanalen NBC meddelade nyligen att de kommer köra igång en alldeles egen variant av Eurovision song contest. Tävlingen kommer dock heta American song contest och kommer köra ett liknande koncept fast istället för en massa europeiska länder som deltar kommer USA:s 50 delstater att tävla om vem som har bäst låt. Tävlingen kommer produceras av den svenska schlagerprofilen Christer Björkman tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig. Någon gång under 2022 kommer American song contest dra igång. Tumnagel
23.3°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Final Fantasy XIV: Endwalker
Den nya stora expansionen för Final Fantasy XIV

I går kväll körde Square Enix ett Final Fantasy 14-jippo för att visa vad spelet har att erbjuda det kommande året. Mycket fokus låg på den kommande expansionen Endwalker som kommer släppas den 23 november och en ordentlig trailer för expansionen kan kollas in ovan. Reaper kommer vara ett av expansionens nya jobb och det är en DPS-klass för folk som vill använda en lie som vapen. En närmare titt på jobbklassen kan kollas in i trailern nedan. Självklart kommer expansionen också bjuda på flera nya områden som man kommer utforska bland annat månen. I samband med Endwalker kommer folk också kunna spela som manliga Vieras vilket ju är efterlängtat. Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0

Kina har gjort sin första Mars-landning
Hoppas den inte krockar med Perseverance

Natten till i dag lyckades kinas rymdsond Zhurong med bedriften att lämna rymdfarkosten Tianwen-1 och landa på Mars. Zhurong har en liten rover i sig som om några dagar ska lämna sonden för att utforska den mer isiga delen av planeten som kallas för Utopia Planitia. Tanken är att rovern ska åka omkring och samla data i ungefär tre månader. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Epic Meal Time äter stark pizza
Verkar inte jättegod

Snubbarna från Epic Meal Time fixar här till en riktigt stark pizza för att sedan äta den. Verkar inte direkt vara det bästa eller smaskigast beslutet men vad gör man inte för att få litta lajks? Tumnagel
62kg
+
Frode Wikesjö

Garrix, Bono och The Edge släpper EM-låt
We Are The People

Snart är det dags för Fotbolls-EM och idag presenterades den officiella låten inför det. Det handlar om Garrix låt "We Are The People" där även de gamla U2-rävarna Bono och The Edge medverkar. Årets Fotbolls-EM kommer att spelas i elva städer och drar igång 11 juni. Här ovan hittas videon till "We Are The People". Tumnagel
64kg
+
Wille Wilhelmsson

Gröna Lund och Liseberg öppnar i juni
Snart är pandeminstängningen över

Båda Gröna Lund och Liseberg har nu meddelat att de kommer att slå upp portarna till sina nöjesfält i början av juni. Detta är något man gör efter det att regeringen i förra veckan meddelade att pandemirestriktionerna kommer att lättas något 1 juni. Båda nöjesfälten kommer dock att öppnas med vissa restriktioner. I Gröna Lunds fall innebär det att man som max kommer att släppa in 3100 besökare per dag och att alla besök måste förbokas. Det kommer inte heller att finnas några åkband och åkkuponger. Istället kommer besökarnas entrebiljett, som kallas för "Ticker to Ride", gälla för att åka alla attraktioner ett obegränsat antal gånger. Vad som gäller för Liseberg är än så länge inte klart. I ett pressmeddelande skriver nöjesfältet att detaljer kring besöken kommer att presenteras i samband med att biljetterna släpps inom kort. Gröna Lund har när man öppnar onsdagen 2 juni varit nedstängt i 576 dagar medan Liseberg kommer att ha varit nedstängt i 520 dagar när man återigen öppnar upp torsdagen 3 juni. Tumnagel
102kg
+
Wille Wilhelmsson

Kolla in videon till Electric
Katy Perrys Pokémon-video

I år firar Pokémon 25 år och i samband med det har man bland annat inlett ett samarbete med artisten Katy Perry. The Pokémon Company presenterade något som man kallade för "P25 Music" tidigare i år där Katy Perry skulle fungera som en slags ambassadör. Katy Perrys video till "Electric" verkar vara det första resultatet av Perry samarbete med The Pokémon Company och i videon dyker Pikacu såväl som bebis-pikachu Pichu upp. När The Pokemon Company presenterade "P25 Music" i januari så uppgav man även att andra artister skulle inkluderas i detta. Vilka andra artister det handlar om är dock än så länge okänt men det är väl inte helt omöjligt att det kommer att dyka upp pokémons även i andra musikvideos som släpps under året. Tumnagel
72kg
+
Wille Wilhelmsson

Klassisk öl-kepa börjar säljas igen
Det är fint med varg

För typ hundra år sedan gjorde Norrlands Guld en väldigt lyckad nylansering där man tog den klassiska burken och gjorde den hipp igen med lite filmer om Ingemar som tog det rätt lugnt i livet. Nu släpper man kepsen till försäljning, så här en massa år senare. Den finns så klart i begränsat upplaga i deras webbshop och kostar 289 kronor. Tumnagel
122kg
+
Roger Åberg

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
96kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
94kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
317kg
+
Wille Wilhelmsson