m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Våra bästa Black Friday-tips är här!

Rå och brutal styrka när den är som allra bäst
Porsche Panamera i GTS-utförande känns helrätt

Rå och brutal styrka när den är som allra bäst
Foto: Bobby Green / Feber
Bil / Tester

Panamera har förutom Cayenne alltid för mig känts som det vettigaste alternativet i Porsche-familjen. Gott om plats för fyra, bra bagageutrymme och fruktansvärt bekväm att både köra och åka i. Panamera finns i flera olika utföranden, från diesel till galna Turbo S och ska man fortsätta på det vettiga spåret borde ju således dieseln vara alternativet man väljer. När jag för ett tag sedan provkörde just dieseln drog den vid blandad körning 0.66 liter per mil. Helt fantastiskt tyckte jag. Trots att jag tidigare kört både Turbo och 4S var det den här motorn som kändes som rätt val till Panameran. Det var tills GTS kom in i mitt liv och jag gjorde en helomvändning. Plötsligt så vaknade jag till liv och insåg att ordet "vettig" måste vara det tröttaste ordet som finns på denna planet.

Inledning

Självklart var det roligt för själen när Panamera Diesel drog så lite som den gjorde. En fet vräkig Porsche som bara drar lite mer än en motorcykel? Det hade jag inte väntat mig direkt. Men så värst rolig att köra var den inte. Fortfarande fantastisk fin på vägen, härlig att åka i men inget som direkt gav mig kramp i käklederna på grund av överdrivet mycket smilande. Men det hade jag inte räknat med heller. Turbo-versionen var spritt språngande galen och det gick inte att förstå att det faktiskt fanns ett ordentligt baksäte, två dörrar till och ett bagageutrymme bakom mig när jag körde. Launch control var helt sinnessjukt och nästan lite skrämmande. En såpass stor bil bör inte kunna gå så här snabbt minns jag att jag tänkte flera gånger och bara skakade på huvudet. Någonstans där blev dieseln det vettiga alternativet, bus-Panameran kändes helt enkelt lite för overkill. Men sen dök den upp, GTS:en. Ingen turbo, ingen kompressor, utan bara rå styrka förpackat i en V8:a på 4.8 liter. 430 hästar som bara väntade på att jag skulle ut och springa med dem. Panamera-skalet och stor sugmotor visade sig vara den absolut bästa kombinationen.

Körkänsla

Självklart har nyckeln formen av en Panamera och självklart är den lackad i samma gapande röda lack som bilen är. Tändningen sitter på vanligt Porsche-manér på vänster sida och ett vrid senare är man i himlen, för sportavgassystem är nämligen standard i GTS. Ett klart och tydligt skall hörs när man startar som sedan går över till ett mumsigt muller alá amerikansk V8:a, fast utan misständningar och ojämn gång. Bara ett klart och lent blödder i precis rätt ton. Det bästa ljudet får hörselgångarna så klart om avgaspips-knappen på instrumentpanelen är nedtryckt, men denna knappen var ständigt aktiverad så det lät också trevligt hela tiden. Det blir en klar skillnad när den är avslagen då bilen blir avsevärt mycket tystare, och så vill vi ju inte ha det. Fruktansvärt rått ljud när man torrgasar, som bara en V8:a utan överladdning kan leverera. Tjockt men ändå vasst på samma gång. Måste upplevas i verkligheten för att kunna förstås, men ett litet klipp kanske säger lite mer än mina ord i alla fall. Hursomhelst så vill jag köpa avgassystemet separat och sätta upp det på väggen hemma, för så bra är det. Det är nog också det enda på bilen jag har råd med.

V8:an är på 4.8 liter och har 430 hästar och 520 Nm. Mer än man behöver men det känns ändå perfekt för Panameran, som trots allt är ett stort lok på två ton som inte ska behöva dras med vilken motor som helst. Den baseras i grunden på samma motor som sitter i 4S men har alltså fått 30 hästar till och 20 Nm mer tack vare lite modifierat insug bland annat. Otroligt trevlig motor som i "Sport Plus"-läget tar det här aset till 100 knyck på bara 4.5 sekunder. Det är smått otroliga siffror faktiskt, men de blir verkliga när man väl sitter i bilen och får känna på draget. Även som förare är det riktigt bra sug när man trycker på och det finns liksom inget stopp, den bara drar hela tiden. Upp till 288 km/h för den som vågar. "Sport Plus" är som i alla andra Porschar lite väl hetsigt för stan, i den här lämpade sig "Sport"-läget mycket bättre. Alltid rapp, på hugget och villig att ligga först vid rödljusen. Och på något vis tar den här bilen fram den där sidan av mig som alla andra "gillar" i trafiken - "Störst och bäst". Man får en viss attityd bakom ratten och även om man inte hatar alla andra bilar så gör man det. Stor röd fläskig Porsche sticker nog i mångas ögon, vilket i alla fall får mig på lite bushumör. Gasa på lite extra, stå längst fram överallt, förvänta sig att alla andra släpper in en i filer och flyttar på sig. Och det fungerar, även om man blir lite av ett svin när man är ute och kör.

Bilen är som alla andra Panameror en fröjd att köra. Känns otroligt välbyggd och man har kul bakom ratten hela tiden. Just den här fantastiska motorn gör det möjligt att kunna köra aktivt men ändå inte trycka på några hastighetsbegränsningar. Varje gaspådrag får mig att dra på smilbanden och jag blir gång på gång förvånad och imponerad över hur bra bilen faktiskt går. Man glömmer av baksätet och bagagerummet då den känns lika rapp som en mindre sportbil. Kasta runt den på slingriga vägar älskar den och fyrhjulsdriften bettar så bra att det aldrig blir det minsta svajigt. PDK-lådan gör också sitt jobb klanderfritt och vill man ta över själv är det busenkelt med antingen paddlarna bakom ratten eller spaken på konsolen, där jag föredrar det sistnämnda. Porsche envisas dock också med att man ska växla upp genom att föra spaken framåt men det är tyvärr bara att gilla läget. Spaken är i aluminium och sådär härligt kall och go när man greppar den. Blixtsnabba växlingar som bara dunkas i, och när lådan självmant lägger i högsta växeln som är nummer sju seglar man nästan fram och bilen blir faktiskt inte så våldsamt törstig som man kan tro.

Design

Det första man lägger märke till är de mörktonade strålkastarna som ser sådär härligt arga ut tack vare sina fyra starkt lysande LED-ljus. Bilen sitter också något lägre mot marken än en vanlig Panamera 4S till exempel (10 millimeter) och har större fälgar, annat kjolpaket och en uppkäftigare häck med mattsvarta pipor som vrålar obscena fraser. GTS har hämtat lite saker från Turbo-versionen, bland annat bakvingen som fälls upp och vecklar ut sig med ett knapptryck. I 90 km/h eller högre hoppar den upp av sig själv. Fälgarna kommer också från Turbo, och även det som sitter innanför dessa, bromsarna som försetts med rödlackerade ok. Härligt sportig med skönt kaxig attityd. Med mörktonade rutor ser den extra arg ut och jag börjar nu på riktigt att gilla Panameras design. Speciellt när det är lite dunkelt ute och LED-lamporna får göra lite av jobbet. Då får bilen en sån där härlig mystisk profil.

Interiör

Man blir alltid glad när man stiger in i en Panamera. Så är det bara. Interiören är så fantastiskt ombonad och vacker att se på att man aldrig vill lämna den. I GTS är det bäst hittills enligt mig. Stolarna är underbara och att det är fyra separata känns nästan extra tydligt i den här versionen. Härliga skrikigt röda sömmar som går i kontrast med klädseln som man inte kan sluta klappa på. Bra med skålning och sidostöd i stolarna men samtidigt ändå fruktansvärt bekväma. Alcantara och läder i en perfekt kombination. En tjock härlig ratt att greppa om och en instrumentpanel som känns välkomnande för föraren, samtidigt som den är rolig att utforska för passageraren då den är proppad med massa knappar som gör olika saker.

Sämre blir det knappast om man hoppar bak en rad. Här är det faktiskt förvånansvärt bra utrymme och de som får baksätesplatserna lär knappast bli besvikna. Jag satte mig bakom mig själv och hade väl minst ett par centimeter till förarstolen för knäna att trolla med, vilket är riktigt bra. Sen att det är två riktiga stolar gör sitt också, man sitter minst lika bra här som fram. Och man har även här en panel att leka med. När det var dags att lasta ett bord fällde jag bara bort sätena, tog bort insynsskyddet och smackade in allt. Med fyra stolar. Och en byrå som också fick hänga med. Hur enkelt som helst. 1 263 liter säger Porsche.

Mellansnack

Det var någonstans där i lastandet som jag bestämde mig för att Panamera är världens bästa bil, och i synnerhet GTS:en. Hade jag haft pengarna och velat ha en sportigare familjebil som inte är helt ovettig hade valet lätt hamnat på en Panamera GTS. Den har allt. Motorn, ljudet, utrymmet och kommer klara sig alldeles utmärkt, eller till och med bättre, än de flesta andra bilar när vintern kommer. Jag vet att jag aldrig skulle ha tråkigt i den här bilen, att den alltid skulle leverera och att jag om jag skulle behöva det, kunna använda den till att faktiskt lasta lite skrot i. Till och med hänga på en kärra efter om jag väljer till dragkrok på den. Nu snackas det ju om att det även kommer att komma en kombivariant på Panameran som kommer att göra den ännu mer praktisk, och jag tvivlar inte ett dugg på att den kommer att sälja som smör.

Avslutning

Som jag sa när jag inledde det här snacket, glöm vettigheten ett tag. Vad skulle du som bilintresserad välja om du behövde en större bil, men inte ville göra avkall på att den skulle vara rolig? En chiptrimmad Volvo V70 är kanske kul, en stund. Och säkerligen det man skulle ha råd att äga också, men om man får lov att drömma lite? Mercedes CLS AMG kanske, i en ännu högre liga Maserati Quattroporte. Fantastiska bilar de också, som jag tyvärr inte har testat. Ännu. Tills dess höjer jag GTS:en till skyarna, och rankar den som det roligaste du kan få i den här klassen. Mycket pengar, men oj så mycket glädje för de pengarna.

Fakta Porsche Panamera GTS:

Motor: V8, 4.8 liter, 430 hästkrafter, 520 Newtonmeter.
Växellåda: Sjustegad dubbelkopplingslåda - PDK.
Drvining: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.5 sekunder, toppfart 288 km/h.
Bromsar: Hålborrade i dimensionerna 390 millimeter fram med sexkolvsok - 350 millimeter med fyrkolvsok bak.
Däck: 285/40 ZR 19 bak- 255/45 ZR19 fram.
Mått: Hjulbas 2.92 meter, längd 4.97 meter, bredd 1.93 meter, höjd 1.40 meter, vikt 1 920 kilo, bensintank 100 liter, förbrukning 1.07 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 256 gram per kilometer.
Pris: 1 187 000 kronor.

Läs mer
47.9°
0

Rå och brutal styrka när den är som allra bäst

Porsche Panamera i GTS-utförande känns helrätt

Instabox satsar på omklädningsrum
Testa kläder du beställt direkt när du hämtar ut dem

Paketombudstjänsten Instabox har dragit igång något som man kallar för Instabox Stores vilket är lokaler som är helt dedikerade till att lämna ut paket som kunder beställt. Instabox har sedan tidigare installerat sina paketutlämnings-skåp i olika matvarubutiker, närbutiker, klädbutiker och liknande. Med Instabox Stores satsar tjänsten nu även på helt egna "butiker" som bland annat ska förses med omklädningsrum. Tanken bakom dessa är att den som hämtar ut ett paket ska kunna testa klädesplagg som beställts direkt när paketet hämtas ut och slänga eventuellt emballage till det beställda på plats. Instabox Stores finns för tillfället på tio platser Stockholm, närliggande Solna och i Frölunda utanför Göteborg skriver DI Digital. Tumnagel
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Volkswagen ska bygga elbil i Polo-storlek
Ska kosta mellan 20.000 och 25.000 euro

Volkswagens ID-familj kommer som väntat att bara fortsätta växa med nya modeller hela tiden. Idag har vi ID.3 och snart även ID.4 men fler är på väg. Nu får vi reda på att en av dem är en liten rackare som kommer att vara i ungefär samma storlek som dagens Polo. Projektet går än så länge under namnet "Small BEV (Battery Electric Vehicle)" och målet är att få fram något som ut till kund ska kosta mellan 20.000 och 25.000 euro. Volkswagen har sagt att tillverkningen av hybrid- och elbilar måste upp med 40 procent 2030 men EU:s hårdare utsläppsregler har gjort att de ändrat den siffran till 60 procent istället. Mer än så här vet vi tyvärr inte just nu. Tumnagel
45.4°
+
Bobby Green
0

Vi har testat Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000
Värstingrouter för seriösa gamers

Nighthawk Pro Gaming är Netgears routerserie som riktar sig mot spelare som vill ha massvis med kontroll över sin trafik för att minska latency och andra otrevligheter. Det senaste tillskottet i familjen är XR1000 och nyheterna är bland annat snabbare processor, senaste versionen av Duma OS samt stöd för Wifi 6. Tumnagel
36.1°
+
André Stray
0

Trailer för Gods Will Fall
Slagsmål och sånt

Deep Silver har presenterat Gods Will Fall och av titeln att döma så kommer vi puckla på en och annan gud i spelet. I spelet får vi ta kontroll över en grupp kämpar som är mänsklighetens sista hopp som måste ta sig an de onda gudarnas utsända bestar och demoner. Gods Will Fall kommer släppas 29 januari till PC, PS4, Xbox One, Switch och Stadia. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Teaser för Clifford the big red dog
Världens största hund visar upp sig

Här är en första titt på den animerade filmen Clifford the big red dog där vi kan kolla in hur stor Clifford är i jämförelse med lite mer traditionella hundar. Clifford the big red dog baseras på boken med samma namn vilken gavs ut 1963. Handlingen kretsar runt en liten tjej vars kärlek till sin lilla hundvalp får denna att växa sig enormt stor. Clifford the big red dog är planerad att ha premiär 5 november 2021. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audible ändrar sin returpolicy efter protester från författare
Nu har man sju dagar på sig att lämna tillbaka köpta ljudböcker

Den Amazon-ägda ljudbokstjänsten Audible ändrar nu i sin returpolicy efter det att över 12.000 författare protesterat mot tjänsten väldigt givmilda returpolicy. Fram tills nu har Audibles användare kunnat lämna tillbaka eller byta ut köpa ljudböcker i 365 dagar efter dessa har införskaffats, något som de protesterande författarna anser har minskat deras royalties från böcker som sålts via Audible med mellan 15 - 50 procent. The Guardian skriver att en författare uppskattat att hen förlorat tiotusentals dollar på Audibles returer av hens böcker. Audible verkar ha lyssnat på författarna och ändrar nu returpolicyn att gälla sju dagar från inköpsdagen. Författarna verkar dock fortsatt inte nöjda med detta utan anser att en tidsgräns för returer på 48 timmar vore mer rimlig skriver The Guardian. Använder du någon ljudbokstjänst? Svara gärna på vilken eller vilka i enkäten här nedanför. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Dags att säga hejdå till Arecibo-observatoriet
Världsberömt radioteleskop har gjort sitt

The National Science Foundation (NSF) meddelade förra veckan att man kommer att lägga ner sitt världsberömda radioteleskop Arecibo i Puerto Rico. Arecibo-observatoriets bygges 1963 och är med sina 305 meter i diameter världens näst största radioteleskop. Efter att ha varit i bruk i över 50 år verkar det dock som om Puerto Ricos klimat och tidens tand till slut har gjort att det inte längre anses lönt att driva Arecibo vidare. Bland annat har två vajrar gått sönder på senare tid vilket skadat anläggning och gjort den obrukbar. Observatoriet kommer dock att vara saknat av många och Mikael Lerner, forskningsingenjör vid Onsala Rymdobservatorium, som mellan 2004 och 2009 arbetade på Arecibo-observatoriet där han utvecklade mjukvaran för antennens ALFA-mottagare, säger bland annat till Populär Astronomi: "Betydelsen av Areciboobservatoriet kan inte underskattas. Det har varit mänsklighetens största radioteleskop i mer än 50 år, och har bidragit med en strid ström av viktiga upptäckter från hur de övre skikten i vår egen atmosfär fungerar ut till de mest avlägsna kvasarerna i universum.Det kommer förmodligen aldrig att byggas ett teleskop som Arecibo igen. Visserligen har Kina byggt ett gigantiskt 500-metersteleskop som kallas FAST, men det kommer nog inte att få några efterföljare eftersom det är betydligt billigare att bygga fält av mindre, massproducerade antenner som man samkör än att bygga jättelika megastrukturer." Arecibo-observatoriet har även förekommit flitigt i populärkulturen genom åren. Bland annat har observatoriet visats upp i tv-serien X-Files såväl som filmerna Species, Contact och James Bond-filmen Golden Eye. Ni kan kolla in Arecibo i Golden Eye från 1995 här nedanför. Tumnagel
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

MKBHD släpper egna produkter med Dbrand
Skins och skal med massvis med ikoner

MKBHD har fått ett och annat erbjudande om att smälla på hans namn och logga på olika produkter, men Marques har sagt blankt nej. När Dbrand knackade på dörren och ville skapa en produkt från scratch verkade det dock vara svårt att säga nej. MKBHD och Dbrand har jobbat i ett år med att ta fram unika produkter i form av skins, skal och lite annat smått och gått med massvis med MKBHD-relaterade ikoner. Kollektionen går under namnet ICONS och det är möjligt att lägga beställningar på produkterna precis nu, vilket ni kan göra via länken här nere till vänster. Skinsen kostar 25 dollar styck och skalen ligger på 45 dollar. Skinsen är kompatibla med majoriteten av mobiltelefoner, spelkonsoler samt några laptops på marknaden och skalen finns tillgängliga till telefoner från OnePlus, Samsung, Apple och Google. I ICONS-kollektionen kan vi även lägga vantarna på masker, rubiks kuber och mikrofiberdukar med samma look som skalen och skinsen. Tumnagel
28.9°
+
André Stray
0

Kan man göra ett odyrkbart lås?
Stuff Made Here undersöker

Som texten ovanför videon kanske avslöjat så har Youtubern Stuff Made Here, som vi tidigare fick se leka med ett kraftfullt basebollträ, bestämt sig för att försöka skapa ett lås som inte går att dyrka upp. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Vi använder mobilnätet allt mer
Ökade med 31 procent under första halvåret

Så här i coronatider kan man ju tänka sig att vårt användande av mobilnät skulle minska, men enligt Post- och Telestyrelsens senaste rapport gällande svensk telekommarknad visar det sig att det i stället skett en ökning från förra året. I rapporten får vi reda på att under första halvåret 2020 ökade datamängden med 31 procent jämfört med samma period förra året. Mer specifikt har surfade vi upp 790.433 terabyte, vilket är en och annan Tiktok-video och strömmad låt på Spotify. Anledningen till den ordentliga ökningen beror enligt PTS på att fler jobbat hemifrån på grund av coronan samt att allt fler slopar trådbundet bredband i förmån för mobilabonnemang. Rapporten i sin helhet hittar ni via länken här nere till vänster. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Stan Lee snackar om svordomar i animerad kortfilm
Fuckin' fantastic

Den tidigare ljudteknikern Aron Fromm fick tillbringa lite kvalitetstid med Stan Lee innan serietidningslegenden lämnade oss. En av inspelningarna från deras sessioner har nu kommit till liv tack vare animatören Kosperry och i den korta kortfilmen får vi höra Stan Lee prata om det engelska språkets mest användbara ord. Tumnagel
42.8°
+
André Stray
0

Jag behöver ingen Alpina XB7 men jag vill ha en
The Straight Pipes provkör super-X7:an

BMW X7 är fläskig som den är men vill man ha något ännu fläskigare går man till Alpina och beställer en XB7. Då får man förutom den vanliga Alpina-touchen med diskret kjolpaket, andra fälgar och omgjord interiör även 621 hästar och 800 newtonmeter ur den dubbelturbomatade V8:an på 4,4 liter. 0-100 km/h avklaras på snabba fyra sekunder och man kan mosa på ända upp till 290 km/h i den hör klossen. En bil ingen behöver såklart, men oj vad jag vill ha en ändå. Tyvärr verkar Alpina inte ha någon Black Friday-rea så det är bara att snällt slanta upp 155.200 euro om man vill bli ägare till en. Tumnagel
38.7°
+
Bobby Green
0

Trailer för Heaven's Gate: The Cult of Cults
Dokumentär om amerikansk domedagssekt

Heavenx27s Gate är namnet på en amerikansk domedagssekt som grundades 1974 och lades ned 1997. Medlemmar i sekten trodde att dess anhängare skulle hämtas från jorden av ett utomjordiskt rymdskepp och där få ett bättre liv. Den 24-26 mars 1997 begick 39 stycken medlemmar i sekten kollektivt självmord genom att äta pentobarbital och etanol samtidigt som de spanade in när kometen Hale–Bopp passerade jorden. I dokumentären Heavenx27s Gate: The Cult of Cults får vi lära oss mer om sekten, bland annat av tidigare anhängare och deras släkt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Är Force Touch på gång till MacBook Pros Touch Bar?
Apple har hur som helst tagit patent på det

Patently Apple har grävt upp ett patent från Apple där företaget beskriver ett sätt att implementera så kallat "Force Touch" på MacBook Pros lilla pekskärm Touch Bar. Force Touch är något som Apple använder till MacBooks trackpads sedan 2015 och tidigare har använt i Apple Watch. Det fanns även till i iPhone där systemet gick under namnet "3D Touch". Både Force Touch på Apple Watch och 3D Touch till iPhone är numera skrotat. Force Touch till Touch Bar är tänkt att känna av hur hårt någon trycker på skärmen och då eventuellt reagera olika på det. Patentet som beskriver Force Touch till Touch Bar är från 2019. Det finns inga uppgifter om att Apple för tillfället faktiskt planerar att implementera Force Touch i Touch Bar. Ni hittar en skiss från patentet på illustrationen här nedanför. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

God eftermiddag, det är Black Friday!
Finns faktiskt några deals till

Artikeln innehåller affiliatelänkar, men är skriven av redaktionen och inte på uppdrag av någon. Vi fortsätter att hitta bra deals och då måste vi så klart fortsätta att tipsa! Är du Apple-människa? Belkin har en laddare för telefon, Apple Watch och dina AirPods. Nu 799 kronor (990 kronor). Apples Magic Keyboard går sällan ner i pris men kostar nu 899 kronor (1069 kronor). Vill du ha ett större och struntar i om det är Apple eller inte så har Satechi ett för 519 kronor (669 kronor). Perfekt på hemmakontoret förresten, så tvinga din arbetsgivare att betala. Lite grejer till köket. En pepparkvarn av god kvalitet måste alla ha. En saltkvarn är kanske inte lika viktig, men ska man ha en ska man ha en Peugeot som nu kostar 319 kronor (649 kronor). Scanpans stekpanna i rostfritt stål kostar nu 699 kronor (999 kronor), Nordwiks gjutjärnspanna kostar 249 kronor (449 kronor) och Le Creusets crepepanna (måste man ha om man gillar pannkakor) kostar 449 kronor (649 kronor). Eller kanske en liten mjölkkastrull, också från Le Creuset för 419 kronor (899 kronor). Nudient har mellan 30 och 50 procent rabatt på deras tunna skal och tillbehör. Dags för nya kalsonger? Björn Borg har 40 procents rabatt just nu. Rings video doorbell 3 har sjunkit stadigt i pris, från 1990 kronor i somras till 1399 kronor nu. I dessa tider behöver man en bra febertermometer. Nokia Thermo är enkel att använda och så håller den koll på din feberkurva. Har varit lite för dyr, men kostar nu rimligare 703 kronor. Vi tipsade om Philips OneBlade tidigare iv veckan men då försvann dealen blixtsnabbt. Nu verkar den vara tillbaka och kostar 249 kronor istället för 399 kronor. Uppdatering: Den tog slut i webblagret men finns på lagershopparna. Motorola verkar ha problem att leverera deras nya Razr för den finns knappt i butik. Den gamla versionen reas dock ut för 7999 kronor vilket är 10.000 mindre än vad den kostade när den släpptes. Aj. Elgiganten har förresten 20 procent på Philips Hue-saker om man köper två eller fler, vilket kan bli en bra deal. Leta upp det du vill ha här och kolla bästa priset och så får du justera ner Elgigantenpriset med 20 procent. Det går att spara några kronor. Jays f-Jays five är lite stora men det gör att micen kommer närmare munnen vilket ju är bra. Prislappen ligger på 299 kronor (749 kronor). Fler erbjudanden hittar ni på Prisjakt! Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0

Marvel's Avengers sålde under förväntan
Försäljningen har ännu inte täckt utvecklingskostnaderna

Marvelx27s Avengers väntades bli en ordentlig succé för Square Enix, men så verkar det inte ha blivit. Square Enix höll nyligen ett investerarsamtal och meddelade i samband med detta att speldivisionen gått med en ordentlig förlust, vilket beror på en undermålig försäljning av superhjältespelet. Det pratas om att divisionen sett en förlust på 7 miljarder yen, motsvarande 570 miljoner kronor, och Square Enix-chefen Yosuke Matsuda sade bland annat detta: “Absent factors associated with Marvel’s Avengers the subsegment would have been in the black. In addition to the amortization of that game’s development costs, another significant factor associated with the title was the fact that we undertook a major advertising campaign at the time of its launch to make up for delays in our marketing efforts resulting from the covid-19 pandemic.” Det verkar dock inte som att Square Enix kommer ge upp på spelet. Enligt Matsuda planerar speljätten att erbjuda mängder med matiga tillägg till spelet som väntas täcka förlusten. Det är dock oklart hur bra det kommer gå, men vi håller tummarna att det hela löser sig i slutändan. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

Byn Fucking byter namn
Kommer att heta Fugging efter årsskiftet

Invånarna i den österrikiska byn Fucking verkar nu ha tröttnat på namnet på byn och kommer därför att byta namn på byn vid årsskiftet. De cirka hundra byborna har tröttnat på skämt relaterade till byns namn så väl som att kallas för "fuckingers" skriver The Guardian. Därför har man nu beslutat att byn framöver kommer att heta "Fugging", ett nambyte som kommer att träda i kraft 1 januari 2020. Fucking fick en del uppmärksamhet i samband med att författaren Kurt Palm släppte boken "Bad Fucking" 2010. Han gjorde senare film av boken vilken släpptes 2013. Ni hittar trailern till filmen här nedanför. Tumnagel
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Epic HoloPortl kan fixa hologram till ditt vardagsrum
Ball grej om du har en halv mille liggande

Det amerikanska företaget Portl har tagit fram en lösning för att visa hyggligt stora hologram som skulle kunna användas för underhållning, videokonferenser och liknande grejer. Med Epic HoloPort ska det enligt Portl vara möjligt att streama en person som filmas live direkt till deras hologram-box, något som demonstreras av företagets vd David Nussbaum i det andra videoklippet som visas nedan. Exakt hur Epic HoloPortl fungerar framgår inte men det verkar handla om en transparent LCD-skärm som visar det som streamas. Sedan verkar Portl använda lite olika trix för att detta ska se ut som ett 3D-hologram. Ni hittar lite fler bilder samt ett videoinslag från Reuters om HoloPortl här nedanför. Skulle du vara sugen på att ha en egen Epic HoloPortl i ditt vardagsrum så startar priserna på 60.000 dollar, lite över en halv miljon svenska kronor. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det här är världens dyraste kaffe
Kostar 16 dollar per kopp

Världens dyraste kaffe kommer tydligen från Yemen och varför det kostar som det gör får vi reda på i det här klippet. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Trailer för Heaven's Gate: The Cult of Cults
Dokumentär om amerikansk domedagssekt

Heavenx27s Gate är namnet på en amerikansk domedagssekt som grundades 1974 och lades ned 1997. Medlemmar i sekten trodde att dess anhängare skulle hämtas från jorden av ett utomjordiskt rymdskepp och där få ett bättre liv. Den 24-26 mars 1997 begick 39 stycken medlemmar i sekten kollektivt självmord genom att äta pentobarbital och etanol samtidigt som de spanade in när kometen Hale–Bopp passerade jorden. I dokumentären Heavenx27s Gate: The Cult of Cults får vi lära oss mer om sekten, bland annat av tidigare anhängare och deras släkt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Dee Dee - The One
Fredagsklassikern

Denna fredag behöver vi något som sätter ordentlig fart på pappen i högtalarna så därför kommer här Dee Dee med låten The One som 4 Clubbers har piffat upp lite. Den här är bara att maxa så mycket det går för att uppnå optimal effekt när ljudstrålarna strömmar genom era öronhålor. Bonusdunkadunka nedan. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Mjölk över hela världen
Gräddig kamelmjölk lät ju gott

I det här klippet från Food Insider får vi lära oss lite hur man använder mjölk på olika platser i världen. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Pojkbandet Bros återuppstår
Wille jublar

Tvillingarna Matt och Luke Goss bildade tillsammans med Craig Logan bandet Bros 1986. De blev Storbritanniens största pojkband och nu ska de göra comeback genom att släppa sitt första nya album på 30 år. Den nya plattan ska släppas någon gång nästa år. Gruppens största hits var When Will I Be Famous? som ni kan lyssna på här ovan, och I Owe You Nothing som ni har här nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Foo Fighters minns sina 25 år tillsammans
Sköna tillbakablickar

I år har gänget i bandet Foo Fighters lirat tillsammans i 25 år. I den här videon minns de massa kul de gjort under åren och det är så där härligt och mysigt som man vill att det ska vara. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green

Doftljus från Dunkin’ Donuts
Luktar kaffe

Dunkin’ Donuts öppnade sitt första café sitt första kafé 1948 i Quincy i Massachusetts. Då hette det dock Open Kettle och först 1950 döptes det om till Dunkinx27 Donuts. Idag finns det över 3100 stycken ställen. Våren 2014 öppnade man i Sverige men bara fyra år senare gick man i konkurs. Nu presenterar Dunkin’ tillsammans med Homesick Candles en ny kollektion med doftljus inspirerade av "America’s favorite all-day, everyday coffee since 1950". Ljusen ska alltså dofta nybryggt kaffe. Det finns två stycken att välja mellan - Original Blend och Old Fashioned och för ett får man betala 34 dollar. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

The Simpsons-inspirerade burgare
Binging with Babish fixar

Binging with Babish gästar The Burger Show för att laga till en omgång med The Simpsons-inspirerade burgare. Närmare bestämt handlar det om en av de mest ikoniska meme-burgarna i den tecknade historien - Steamed Hams. Bonusklipp nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Plocka skräp när du är ute och hajkar
Uppmaning från Lundhags

Coronapandemien har gjort att fler spenderar tid i naturen vilket såklart alltid är trevligt. Dock är inte alla människor så smarta så på grund av detta har enligt Håll Sverige Rents senaste rapport även nedskräpningen i naturen ökat. Lundhags lanserar därför under Black Friday-helgen initiativet "Pliking with Lundhags" där de uppmanar folk att tillämpa "pliking" - picking up litter and hiking. Så är du ute i naturen och ser skräp som någon lämnat efter sig får du gärna plocka med dig det och lämna på korrekt ställe. Då blir naturen glad och du har gjort en god gärning. Lundhags kommer att lotta ut 100 stycken ryggsäckar av modellen Baxen 22 till de som deltar. För att göra detta taggar man en kompis på Lundhags Instagram och tar sedan ett kort på sig själv och sin påse med skräp samtidigt som man taggar #pliking. Tumnagel
129kg
+
Bobby Green

Tre drinkar på glögg!
Alternativt adventsmys

David Kringlund är en av mina favoriter på YouTube just nu, han gör riktigt trevligt material som inte bara är sprithyllande utan också bidrar med en massa kunskap. Och så är han inte så präktig utan det är viktigast att det blir gott, inte "rätt". Hur som helst så har han blandat till tre olika drinkar med glögg i. Den första är en New York Sour där man i princip har bytt ut bitter och rödvin mot glögg och den andra är en Chicago Fizz där portvinet har fått flytta på sig till förmån för glögg. Den tredje är en variant som jag måste testa, en Glögg Spritz. Helt enkelt en variant på Aperol Spritz men med glögg istället. Denna går utmärkt att göras alkoholfri dessutom, kanske med Codornius ekologiska alkofria. Tumnagel
117kg
+
Roger Åberg

Så tar Pharrell Williams hand om sin hy
Lär av mästaren

Pharrell Williams är 47 år gammal men ser ut som om han vore 27. Så vad är "hemligheten"? En av sakerna är att han är noga med att ta hand om sin hy, och här visar han oss sin dagliga rutin kring detta. En rutin han hållit på med i 20 år nu. Videon har han gjort för att göra reklam för sitt nylanserade hudvårdsmärke Humanrace. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Ny klocka från Breitling
Tredje tillsammans med Kelly Slater

Det vi ser här är Breitlings senaste modell Superocean Heritage ’57 Outerknown. Det är den tredje klockan som skapats tillsammans med surflegendaren Kelly Slater. Man säger att klockan inspirerats av den coola och tillbakalutade livsstil som associeras med surfingvärlden i södra Kalifornien och Hawaii under 50- och 60-talet. Kommer i rostfritt stål eller i en begränsad upplaga med en 18 karats röd guldram. Priset är från 46.600 kronor. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green