3 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

RS gör entré hos Audis Q-avdelning
Kvick liten crossover

RS gör entré hos Audis Q-avdelning

I december rapporterade jag om att Audi hade ett gäng nya modeller på gång. Två av dessa var RS7 och RS Q3. RS7:an presenterades för ett par veckor sedan och nu är det alltså även dags för RS Q3 att göra entré. Den lilla mini-suven får 310 hästar och kommer säkerligen att skrämma barken av träden när den dundrar fram på skogsvägarna.

Motorn som ruvar under huven här är samma som sitter i TT RS och RS 3. Den härliga femman på 2.5 liter alltså. Dock får den inte samma effekt som sina mindre syskon, som stoltserar med 340 hästar och 450 Nm vardera. Här blir effekten istället 310 hästar och 420 Nm, något mildare alltså. Självklart driver bilen på alla fyra hjul och kraften fördelas till alla hörn via en dubbelkopplad sjustegad S-Tronic-låda. Till 100 km/h tar man sig på 5.5 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h. Förbrukningen sägs ligga på 0.88 liter per mil.

Till skillnad från vanliga Q3 sitter denna 25 millimeter närmare backen och har 19-tummare som original, 20 finns på tillvalslistan. För bettet står ventilerade skivor på 365 millimeter fram. I övrigt har bilen fått RS-kända delar som fetare kjolpaket, vinge på bakluckan och en sportigare inredning med skålade stolar. Lite oväntat har Audi dock valt att skippa dubbla ovala utblås bak, här nöjer man sig med bara ett.

I höst drar försäljningen igång.

Bil, Audi, RS Q3, suv

RS7 och Q3 RS kommer nästa år
Plus två RS-modeller till

Nästa år kommer Audi att presentera fyra nya RS-modeller. Två av dessa kommer att bli RS7 Sportback och Q3 RS. Just Q3 har redan visats upp i RS-skrud fast då i konceptform. Troligtvis blir det samma recept även för produktionsversionen. I RS7 blir det med största sannolikhet samma recept som i nyligen presenterade RS6 Avant. Det betyder V8:a på 4.0 liter med dubbla turbo och 560 hästar. RS7 visas troligen upp på bilmässan i Detroit i januari, Q3 RS något senare. Vilka de andra två RS-bilarna blir återstår att se. Tumnagel
39.6°
0
37.0° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 20 feb 2013, 10:42
RS gör entré hos Audis Q-avdelning Kvick liten crossover
37.0°
0