10 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Saab-skal med Viperhjärta Galet bygge av lika galen svensk
Saab-skal med Viperhjärta
Foto: Pelle Nilsson

I påskas var jag på Elmia. Det var den här bilen också, eller monstret som man kanske kan kalla det. Rejält breddad Saab 9-3 SportCombi med ilsken mattsvart lack och feta fälgar. Bromsarna var också de av modell inte standard och visst såg bilen häftig ut. Det var inte förrän jag närmade mig den och kikade lite under huven som stod på halv glänt jag såg att det var verkligen inte något vanligt styling- och chiptrimsprojekt. Jag skymtade en röd ventilkåpa där det stod "Viper" på och genast började min del av hjärnan där intresset befinner sig att pumpa ut signaler. En Saab med Viper-motor! Hur jäkla galet är inte det på en skala?

Byggherren Pelle "Zacco-Pelle" Nilsson från Vänersborg fick tag i en tillsmockad Viper SRT10 från 2005 och började klia sig i huvudet. Karossen var skrot och chassiet behövde en översyn men motorn levde som den skulle. Pelle är knappast någon nybörjare i bilbyggarbranschen så något galet skulle väl kunna snickras ihop ändå. Han själv kallar sig för Volvo-fantast men Saab-expert och därför dök idén om att knyckla på en Saab-kaross på Viper-chassiet upp. Sagt och gjort, en 9-3 SportCombi-kaross köptes in för runt ett år sedan och men det dröjde ända till mars i år innan kapen och svetsen togs fram. Och som jag skrev i början stod bilen på Elmia, som ägde rum mellan den 22 till 25 april. Sex veckor senare.

Bil, Övrigt, Swiper, Saab, 9-3, Viper, V10, SportCombi, effekt, kombi, SRT10, galet, Wargia

Chassiet rätades upp och en kardantunnel sågades ut i Saaben, för det fanns det ingen innan. Hjälpramar, grova balkar och infästningspunkter har specialbyggts för att kunna mäkta med den nya motorn och effekten den levererar. V10:an är på 8,3 liter och 505 hästar, alltså från förra generationen Viper och har inte skruvats med. Effekten lär duga gott ändå, för det är inte på bana den här bilen är tänkt att köras mest, utan faktiskt på gata. En byggbesiktning är gjord och bilen ska till slut reggas som amatörbyggt fordon och bli laglig att köra på gata.

På vägen dit ska Swiper V10, som den heter, finjusteras och få sig en ordentlig lack. Bilen är just nu bara grundad i denna mattsvarta färg och kommer i sinom tid att få sig några lager av Saabs laserröda kulör, en lack som kommer flörta bra med Viper-hjärtat.

För att se bilder från byggtiden kan du besöka denna byggtråd. Svetstokiga och byggtrådsgalna människor varnas då eventuell arbetstid kan bli svårt lidande.

Läs mer
43.1° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 18 maj 2011, 16:26
Saab-skal med Viperhjärta Galet bygge av lika galen svensk
43.1°
0