m
Säljstart för laddhybriderna Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e

Säljstart för laddhybriderna Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e
Klarar fem mil på el

Bil / Audi

Nu kan man beställa de båda laddhybriderna Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e hos Audi. Båda två bjuder på 245 hästar totalt och kan ta sig upp till fem mil på bara el. Den förstnämnda kostar från 486.900 kronor medan man för Sportback får betala från 518.800 kronor. Batteripacket är på 13 kWh och man kan ladda detta med upp till 3,6 kW. Från tomt till fullt ska ta 3 timmar och 45 minuter. Den blandade förbrukningen anges till 0,17 liter per mil med ett utsläpp på 38 gram per kilometer.

Läs mer om bilarna i pressmeddelandet nedan.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Säljstart för laddhybriderna Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e
Visa
Pressmeddelande
Audi laddar med fler hybrider. Säljstart för Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e

Audi fortsätter elektrifieringsresan. Q3 45 TFSI e och Q3 Sportback 45 TFSI e finns nu att beställa hos de svenska återförsäljarna. De båda laddhybriderna levererar en systemeffekt på hela 245 hk och för det dagliga pendlandet utlovas en elräckvidd på upp till 50 km enligt WLTP-mätnormen.

Audi laddar med fler hybrider. Säljstart för Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e
Lokalt utsläppsfri med upp till 50 km räckvidd på el enligt WLTP
13 kWh batteri
Turboladdad bensinmotor + elmotor ger systemeffekt på 245 hk och 400 Nm.
Prediktiv och uppkopplad hybridstyrning på längre resor för effektiv körning
Blandad förbrukning 1,7 l/100 km. CO2-utsläpp 38 g/km
Q3 45 TFSI e S tronic Proline pris ca 486 900 kr. Business by Audi* 438 100 kr. Förmånsvärde: 1 829 kr/månad vid 50 % marginalskatt.
Q3 Sportback 45 TFSI e S tronic Proline pris ca 518 800 kr. Business by Audi* 467 100 kr. Förmånsvärde: 2 192 kr/månad vid 50 % marginalskatt.
Miljöbonus innan 1 april 2021: 32 868 kr
Audi breddar programmet med ytterligare två laddhybrider som förväntas få stor efterfrågan. Audi Q3 är en omtyckt modell som hyllats för sitt rymliga och multifunktionella format.

- Laddhybrider har fördelen att de klarar majoriteten av alla vardagskörningar på el och ändå kan användas vid längre resor där det ännu saknas infrastruktur. Det gör dem attraktiva och efterfrågade. Vi är glada att vi nu kan erbjuda modeller i de flesta segment. Alltifrån tjänstebilsfavoriter som Audi A6 och Q5, till de större modellerna A8, Q8 och Q7 och nu volymmodeller som Q3 och A3. Det stärker vår position på marknaden och gör att vi kan fortsätta på vår inslagna elektrifieringsresa, säger Jörgen Wedefelt, chef för Audi Sverige.

Upp till 5 mils räckvidd på el, 245 hk systemeffekt

För de flesta kan de dagliga vardagsresorna ske på ren eldrift tack vare en 85 kW synkronmotor och ett 13 kWh batteri som ger en räckvidd på upp till ca 50 km enligt WLTP-mätnormen. Vid de längre resorna står en fyrcylindrig 1.4 TFSI-motor på 150 hk till tjänst. Tillsammans ger de båda drivlinorna 245 hk i systemeffekt och 400 Nm i vridmoment. 0-100 km/h går på 7,3 sekunder med en topphastighet på 210 km/h. Med enbart el är maxhastigheten 140 km/h. Enligt WLTP-mätnormen ligger bränsleförbrukningen på 1,7 l/100 km, motsvarande 38 gram CO2-utsläpp vid blandad körning för en standardutrustad bil.

13 kWh batteri med ny cellgeneration

Det kompakta och relativt lätta högvoltsbatteriet är placerat under golvet framför bakaxeln. Tack vare en ny cellgeneration lagrar de 96 prismatiska battericellerna hela 13 kWh. Batteriet har sin egen kylkrets som även kan anslutas till bilens klimatanläggning för att ge effektiv kylning under varmare dagar. Förutom under extremt kalla förhållanden startar suven alltid med eldrift.

Fyra effektiva körlägen för olika behov

I “Auto Hybrid” läget reglerar systemet själv mellan eldrift och förbränningsmotor för att körsträckan skall bli så effektiv som möjligt och tar då även hänsyn till kartdata och trafikläget om föraren ställt in ett resmål i navigationssystemet. Systemet tar även hänsyn till information från bilens sensorer, så att fartskyltar, rondeller och nedförslut tas med i beräkningen. Beroende på vägsträckan och förarens preferenser innebär det att bilen antingen frirullar med TFSI-motorn avstängd eller återvinner energi. I många situationen ger elmotorn dessutom extra kraft och stöttar TFSI-motorn, som t.ex. vid omkörning och vid acceleration från låga hastigheter under de få tiondels sekunder som turboladdaren bygger upp trycket. Föraren kan även välja att prioritera eldrift genom att välja EV-läget.

“Hold”, “Charge” och dynamic

Förutom att välja mellan EV-läge och Auto hybrid genom att trycka på EV-knappen, kan föraren välja mellan ytterligare två lägen i MMI-systemet: “Battery Hold” och “Battery Charge”. De ser till att batteriets laddstatus bibehålls alternativt ökas. Föraren kan även påverka bilens karaktär genom att använda Audi drive select. Genom att väja dynamic och S-läget i S tronic-växellådan, är det fulla vridmomentet på elmotorn på 330 Nm tillgängligt i upp till 10 sekunder. Så snart foten lämnar gaspedalen växlar elmotorn till rekuperation och återvinner energi i generatorläget. På så sätt kan bilen även bromsas in snabbt med hjälp av elmotorn.

Oavsett vilken körprofil, återvinner bilen alltid energi när föraren trampar på bromspedalen. Upp till ca 0.3 g – dvs. i de flesta vardagsinbromsningar – används enbart elmotorn för att bromsa in. Det är enbart när inbromsningen är kraftfull som de hydrauliska bromsskivorna används och aktiveras genom elektrisk bromsservo. Övergången praktiskt omärkbar samtidigt som bilen fortsätter återvinna energi till batteriet. Under inbromsning kan systemet återvinna upp till 40 kW genom elmotorn och lagra i batteriet.

Audi drive select, som är standard, ger ännu mer nyanser i körupplevelsen eftersom det påverkar inte bara motorerna utan även S tronic-växellådan och styrningen. Utöver dynamic-läget, går det även att välja komfort, auto eller individuella inställningar. De två laddhybriderna kör på 18-tums aluminiumhjul som standard med 19 och 20 tums som tillval. Karossen på de båda suvarna är 10 mm högre än de andra Q3 modellerna med konventionell drivlina, vilket gör att markfrigången är densamma trots täckplattan för batteriet.

Fulladdad på 3 timmar och 45 minuter

Audi Q3 45 TFSI e och Q3 Sportback 45 TFSI e kan laddas genom med en effekt på 3.6 kW. Med laddkabeln som är standard kan ett tomt batteri återladdas på 3 timmar och 45 minuter. Genom myAudi appen kan ägaren fjärrstyra laddning, timer och även förvärma bilen från mobilen. För laddning vid publika AC-laddstationer krävs en mode 3-kabel som även ingår som standard. e-tron Charging Service, som omfattar de flesta länder i Europa, gör det enkelt att ladda under en resa med ett enda kort som täcker över 155,000 laddpunkter.

Sportig och mångsidig

Båda Q3-modellerna imponerar med en kraftfull och sportig profil på vägen. Interiören är generös och flexibel. Framsätena är både komfortabla och har en sportig sätesposition. Baksätena kan skjutas längdsvis som standard för att skapa mer ben alternativt lastutrymme. Ryggstöden är dessutom tredelade och kan lutas i olika vinklar. Bagageutrymmet har en volym på 380 liter som kan ökas till 1375 liter i Q3 45 TFSI e och 1,250 liter i Q3 Sportback 45 TFSI e när sätena är nedfällda.

Två digitala skärmar

Interiört finns två digitala skärmar för all information. Direkt i siktfältet kan föraren antingen välja mellan det digitala instrumentklustret som är standard eller Audi virtual cockpit, som finns i två storlekar som tillval. I laddhybriden visas då bland annat systemets effekt, drivningsstatus, energiåtervinning, batteriets laddningsstatus och räckvidd. Centralt placerat i bilens instrumentbräda finns även MMI touch med en 10.1 tumsskärm med många inställningsmöjligheter och visningsläget. Med tillvalet MMI Navigation plus blir de uppkopplade tjänsterna i Audi connect tillgängliga. Som tillval erbjuds även Audi phone box och Bang & Olufsen Premium Sound System med 3D sound.

Förarassistanssystem för ökad säkerhet och komfort

Förarassistanssystemen är hämtade från de större modellerna. De inkluderar adaptiv förarassistans (tillval), som stöttar föraren med fil- och avståndshållning för ökad komfort och säkerhet. Föraren behöver dock markera sin aktiva närvaro genom att hålla den kapacitiva ratten, som är en del av systemet. Audi pre sense front autobroms, filhållningsvarnare, och undanmanöverassistent är standard. Vid låga hastigheter varnas andra trafikanter tack vare det lagstadgade AVAS (Acoustic Vehicle Alert)-ljudet.

Säljstart denna vecka

Säljstarten för Audi Q3 45 TFSI e och Q3 Sportback 45 TFSI e sker denna vecka.

Q3 45 TFSI e S tronic Proline ca pris 486 900 kr. Business by Audi* 438 100 kr
Miljöbonus innan 2021-04-01: 32 868 kr, både för företag och privatpersoner
Förmånsvärde: 1 829 kr/månad vid 50 % marginalskatt.

Q3 Sportback 45 TFSI e S tronic Proline ca pris 518 800 kr. Business by Audi: 467 100 kr
Miljöbonus innan 2021-04-01: 32 868 kr, både för företag och privatpersoner
Förmånsvärde: 2 192 kr/månad vid 50 % marginalskatt.

Standardutrustningen är omfattande med bl.a.

Digitalt cockpit, digital radiomottagning
18'' aluminiumfälgar i 5-dubbelekrad design
Sport-komfortsäte fram
MMI infotainmentsystem (MIB3)
Ytterbackspeglar, elektriskt inställbara och uppvärmbara
Audi connect nödsamtal
Audi drive select körprofilväljare
Audi pre sense front autobroms
Audi smartphone interface med Apple Carplay och Android Auto
Automatisk 2-zons komfortklimatanläggning
Baksäte plus, delbart (40:20:40), elbaklucka, parkeringssensorer bak
3-ekrad multifunktionsratt "Plus", mittarmstöd fram
Farthållare med fartbegränsare och filhållningsvarnare (lane departure)
Laddkabel HH typ E/F
Laddkabel med industrikontakt CEE 16 A/400V/6 h lång + rak
Laddkabel mode3 typ2 3 16A
LED-strålkastare fram
Sport-komfortsäte fram
MMI infotainmentsystem (MIB3)
Ytterbackspeglar, elektriskt inställbara och uppvärmbara
Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp med standardutrustning enligt WLTP:

Audi Q3 45 TFSI e och Q3 Sportback 45 TFSI e
Blandad förbrukning: 1.7 l/100 km
Blandad CO2-utsläpp: 38 g/km
37.6°
0

Säljstart för laddhybriderna Q3 TFSI e och Q3 Sportback TFSI e

Klarar fem mil på el

Ny trailer för Nine Perfect Strangers
Miniserie om mindfullness-retreat som spårar ur

Här kommer ännu en trailer för Hulus rysardrama Nine Perfect Strangers som börjar sändas nästa månad. I miniserien får vi se Nicole Kidman i rollen som Masha, en karismatisk kvinna som leder ett mindfullness-retreat med nio deltagare. Det verkar dock som om Masha inte bara har mindfullness i planerna för deltagarna och det hela ser ut att utveckla sig åt det lite rysligare hållet. Nine Perfect Strangers börjar sändas på Hulu 18 augusti. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Föroreningar färgar sjö rosa i Argentina
Industrier anklagas för att inte rena sina utsläpp

Klippet ovan visar bilder från Corfosjön i Argentina vilken har färgats rosa på grund av utsläpp från närliggande fiskindustrier. Färgen på sjön tros ha uppstått på grund av att fiskindustrierna inte renat sina utsläpp, något som gjort att konserveringsmedlet natriumsulfit släppts ut i sjön och färgat denna rosa. Enligt miljöchefen i Chubut-provinsen där Corfosjön ligger så ska den rosa färgen vara ofarlig och försvinna inom några dagar. Tumnagel
35.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Activison Blizzard-anställda planerar strejk i dag
För att protestera mot ledningens hantering av sexuella trakasserier

För att visa sitt missnöje med hur Activision Blizzard-ledningen hanterat anklagelserna om sexuella trakaswserier planerar anställda på speljätten att strejka i dag. De anställda som planerar denna strejk kommer samlas utanför Blizzards entré för att kräver att ledningen ska införa nya regler som ska motverka den "grabbiga" kultur och istället säkerställa en inkluderande arbetsmiljö för alla anställda. Strejken förväntas påbörjas 18:00 svensk tid och det återstår väl att se om den kommer ha någon effekt. Activision Blizzard-bossen, Bobby Kotick, skickade dock natten till i dag ut ett brev till alla anställda där han skrev att företagets respons till stämningen har varit tondöv och att de kommer göra ett bättre jobb att lyssna på sina anställda i framtiden. Han skrev också att de ska forstätta undersöka varje anklagelse och att de inte kommer tveka att vidta avgörande åtgärder. Activison Blizzard ska nu också ha anlitat advokatfirman WilmerHale som omedelbart ska överse företagets policys. Tumnagel
40.7°
+
Frode Wikesjö
0

Del två i sagan om Polestar-konceptet
Dags vid lermodellen

Polestar är redo att hitta sin egen stil nu och för att peka ut den riktningen så tog man fram Polestar Precept. Helt enkelt ett koncept som visar hur framtidens Polestar-bilar kommer att se ut. Det här är del två i hur konceptet kom till och nu har vi börjat leka med lera. Precept kanske kommer som riktigt bil någongång, men först ska Polestar 3 se dagens ljus. Del ett av den här serien, mer om konceptet och om Polestar 3 kan ni läsa nedan. Tumnagel
41.0°
+
Roger Åberg
0

Jobys eVTOL-plan har gjort en flygning på 250 kilometer
Tror att det är längsta flighten som gjorts med den typen av flygplan

Den amerikanska flygplanstillverkaren Joby Aviation skriver i ett pressmeddelande att man nu har genomfört en flygning på 154 miles (cirka 247 kilometer) med eldrivna VTOL-flygplan. Joby tror att det är den längsta flygningen som genomförts med ett elektriskt flygplan som kan starta och landa vertikalt. Flygningen genomfördes genom att flygplanet flög elva varv på en förutbestämd rutt vid Jobys Electric Flight Base utanför Big Sur i Kalifornien. Totalt befanns sig flygplanet i luften en timma och 17 minuter. Joby började utveckla elektriska VTOL-flygplan 2015 och har bland annat tagit in finansiering från Toyota och Intel. I slutet av förra året köpte Joby upp Ubers flygverksamhet Uber Elevate och man siktar nu på att dra igång en flygtaxi-tjänst med sina eVTOL-flygplan någon gång under 2024. Tumnagel
38.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facebook startar division som ska bygga Metaverse
Framtidens virtuella megavärld

Facebook Reality Labs skriver i ett inlägg på Facebook att de nu startar en division som ska bidra till utvecklingen av det som kallas för "Metaverse", en slags plattform som är tänkt att koppla samman en lång rad virtuella världar med varandra såväl som förlänga den virtuella verkligheten ut i den fysiska verkligheten. Detta är något som sker efter det att Facebooks vd Mark Zuckerberg i en lång intervju med Casey Newton talat sig varm för Metaverse. I intervjun säger Zuckerberg bland annat om Metaverse: "This is a big topic. The metaverse is a vision that spans many companies — the whole industry. You can think about it as the successor to the mobile internet. And it’s certainly not something that any one company is going to build, but I think a big part of our next chapter is going to hopefully be contributing to building that, in partnership with a lot of other companies and creators and developers. But you can think about the metaverse as an embodied internet, where instead of just viewing content — you are in it. And you feel present with other people as if you were in other places, having different experiences that you couldn’t necessarily do on a 2D app or webpage, like dancing, for example, or different types of fitness." Huruvida Metaverse blir framtidens grej återstår att se men Zuckerberg är absolut inte ensam om att tro det. Epic Games vd Tim Sweeney har under en längre tid snackat om planer på att skapa ett framtida Metaverse och allt det inkluderar. Vill ni läsa in er lite mer på Metaverse så skrev riskkapitalisten Matthew Ball en längre artikel om detta förra året vilken hittas här. Tidigare i är släppte han uppdatering i nio delar som hittas här. Apropå meta så kan ni ovan kolla in när Casey Newton intervjuas om när han intervjuade Mark Zuckerberg angående Metaverse. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

HMD Global släpper tre nya Nokia-telefoner
Roberto Carlos approves

HMD Global har nu lanserat tre nya mobiler under Nokia-namnet där fokuset för samtliga ligger på tålighet. Den första modellen är Nokia XR20 och den är så pass tålig att den är certifierad att tåla ett fall från 180 centimeter höjd. En annan trevlig grej är att man får byta skärmen gratis om man lyckas ha sönder den under första året. Glaset i den 6,67-tum stora skärmen är Gorilla Glass Victus så man får nog ta i lite om man ska ha sönder den, Vattentåligheten är IP68 vilket innebär att man borde kunna tappa den i vatten men att man inte ska simma med den. Inne i telefonen hittar man en Snapdragon 480, 4GB RAM, 64GB lagringsminne, en kamera på 48 megapixel, ett 4630 mAh-batteri som kan laddas trådlöst och stöd för 5G. XR20 kostar 5 500 kronor men om man vill ha 6GM RAM och 128GB internminne så får du istället betala 6 300 kronor när den väl släpps under nästa vecka. Den andra modellen är C30 vilket är en budgetlur med en 6,82-tum stor skärm och ett batteri på 6000 mAh respektive. Telefonen använder den avskalade Android-versionen Android Go och har en prislapp på 1 000 kronor. Sist, men inte minst, lanserar man också en ny knapptelefon med Nokia 6310. Precis som telefonen som den är baserad på har den endast GSM-uppkoppling. Telefonen har en skärm på 2,8 tum och använder sig av Series 30-operativsystemet. Den är också rätt billig då den endast kostar 400 kronor. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Nintendo stänger ner Dr. Mario World
Dags att säga hejdå till Doktor Mario i mobilen

Nintendo har meddelat att man kommer att stänga ner mobilspelet Dr. Mario World i höst. Pusselspelet Dr. Mario World släpptes för cirka två år sedan och ser inte ut att ha blivit någon hit bland mobilspelarna. Enligt data från SensorTower så var Dr. Mario World det av Nintendos mobilspel som gick allra sämst. Det har lett till att spelet nu blir det första mobilspelet som Nintendo tar bort från marknaden. Dr. Mario World stängs ner 1 november och den virtuella diamant-valutan som används i spelet slutar säljas idag. Har ni aldrig spelet Dr. Mario World så kan ni kolla in vad ni missat i trailern här nedanför. Tumnagel
36.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

United köper elektriska flygplan från svenska Heart Aerospace
100 stycken

Reuters rapporterar att det amerikanska flygblolaget United Airlines under gårdagen meddelade att de definitivt kommer köpa hundra stycken ES-19 elplan från svenska Heart Aerospace. Detta för att United ser en stor potential för batteridrivna flygplan för regionala rutter. Dessa flygplan ska då användas för korta stads- eller pendelturer där det annars inte är lönsamt att använda bränsledrivna flygplan. "With a lower cost profile you can bring back more smaller markets than were possible with the higher cost of a jet-fueled aircraft," Flygplanen har plats för 19 passagerare och hur mycket de betalade för ordern är för tillfället okänt. United räknar med att börja använda dessa flygplan under 2026. Tumnagel
48.4°
+
Frode Wikesjö
0

Både intäkt och vinst ökar för Microsoft
Går framåt i de flesta segmenten

Microsoft postade igår resultatet för sitt fjärde kvartal och, precis som för de flesta av världens stora techföretag, så pekade siffrorna uppåt. Under kvartalet hade Microsoft en intäkt på 46,2 miljarder dollar vilket är en ökning med 21 procent jämfört med samma tidsperiod förra året. Vinsten drog även den i väg och stannade på 16,5 miljarder dollar, en ökning med 47 procent jämfört med samma år. De flesta av Microsofts segment fick se en ökad omsättning förutom Surface-segmentet som sjönk med 20 procent jämfört med samma period förra året samt Xbox-segmentet som minskade med 4 procent. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alphabet drog in 62 miljarder dollar under årets andra kvartal
Googles moderföretag fortsätter att dra in deg

Googles moderföretaget Alphabet var ett av alla de stora techföretag som presenterade sin kvartalsrapport under gårdagen. Alphabet hade under deras andra kvartal en intäkt på 61,9 miljarder dollar vilket var en ökning med 62 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten steg från 7 miljarder dollar förra årets andra kvartal till 18,5 miljarder dollar för andra kvartalet 2021, en ökning med hela 165 procent. Utav Alphabets intäkter kom över 50 miljarder dollar, det vill säga runt 80 procent av Alphabets totala intäkter för kvartalet, från Googles olika annonstjänster. Tumnagel
34.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple gör rekordvinst under sitt tredje kvartal
iPhone stod för halva omsättningen

Apple presenterade igår sin kvartalsrapport för deras tredje kvartal och det ser ut att gå fortsatt bra för världens högst värderade publika aktiebolag. Under kvartalet drog Apple in 81,4 miljarder dollar och en gjorde en vinst på 21,7 miljarder dollar. Av intäkterna stod iPhone för 39,6 miljarder dollar och sammanlagt hade Apple en intäktsökning på 36 procent jämfört med samma kvartal förra året. Vinsten var en ökning med 93 procent jämfört med samma period för ett år sedan. Apples vd Tim Cook säger i en kommentar om resultatet för bolagets tredje kvartal: "This quarter, our teams built on a period of unmatched innovation by sharing powerful new products with our users, at a time when using technology to connect people everywhere has never been more important. We’re continuing to press forward in our work to infuse everything we make with the values that define us — by inspiring a new generation of developers to learn to code, moving closer to our 2030 environment goal, and engaging in the urgent work of building a more equitable future." Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du spela Microsoft Flight Simulator på Xbox
Utan extra kostnad om du har Game Pass

I dag släppte Microsoft sitt Microsoft Flight Simulator på Xbox vilket ju är trevligt för alla som är sugna på att spela det där. Tydligen ska Xbox-versionen vara riktigt bra och erbjuda ett bra gränssnitt anpassat för kontrollen. Så om du är sugen på att flyga lite flygplan på konsol så är det bara till att plocka hem det via länken nedan. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

Jony Ive startar nytt klimatinitiativ
Med Prins Charles och Royal College of Art

Den före detta Apple-designern Jony Ive har med Prinsen av Wales samarbetat på ett initiativ som ska få studenter från Royal College of Art att komma med designförslag som hjälper att hantera klimatförändringarna. Projektet som är döpt till Terra Carta Design Lab, är tänkt att få designstudenter att skapa högeffektiva och billiga lösningar för natur, människor och planet. Projektet har som mål att skapa en gestaltning av ett koncept som demonstrerar hur design, konst, vetenskap och ingenjörskonst kan bidra till att hitta lösningar på klimatförändringarna. Projektet startades nu i lördags och ska pågå i 100 dagar. Finalister med de bästa idéerna ska tillkännages under FN:s klimatkonferens (COP26) i november och en vinnare ska utses 2022. Tumnagel
43.6°
+
Hugo Engström
0

Konstgjorda hjärtan kanske närmare än man tror
Ska transplanteras i människa 2022

När ett hjärta slutar fungera finns idag egentligen endast ett alternativ, att byta ut det till ett nytt från en donator. I framtiden kommer vi troligtvis kunna byta ut ett riktigt hjärta mot ett konstgjort, iallafall enligt den australienska uppfinnaren i den här videon. Hjärt- och kärlsjukdomar, specifikt hjärtsvikt, är idag den vanligaste dödsorsaken hos både män och kvinnor. Ett av företagen i videon har skapat ett konstgjort hjärta som är planerat att transplanteras i en människa redan nästa år. Ett annat företag, Carmat, har fått godkännande från EU och tillverkar nu hjärtan för kommersiell försäljning. Tumnagel
49.0°
+
Hugo Engström
0

Instagram blir privat som standard för användare under 16 år
Ska gå att ändra tillbaka till offentlig profil

Instagram har i ett blogginlägg idag berättat att man från och med nu kommer att göra nya konton från användare under 16 år (18 i vissa länder) privata som standard. Det ska dock fortfarande vara möjligt för användarna att ändra tillbaka till en offentlig profil. I mars rapporterade Buzzfeed om att företaget jobbade på en app för användare under 13 år (vilket är den nuvarande åldersgränsen). Detta möttes med stark kritik från flera håll. Trots det jobbar man vidare på en app för användare under 13 år. Instagrams Karina Newton säger: “[Wex27re in] deep consultation with experts in child development and privacy advocates... [to meet the]...needs of families and youth.” Företaget meddelar också att de under de kommande veckorna kommer att sluta tillåta annonsörer att rikta reklam till användare under 18 år, förutom baserat på ålder, kön och plats. Dessa ändringar ska gälla på Instagram, Facebook och Messenger. Tumnagel
45.4°
+
Hugo Engström
0

Vilka bakterier finns i tunnelbanan?
Mest bakterier från vår hud tydligen

I denna video från Wired får vi se resultatet av en studie där forskare har svabbat flera objekt på tunnelbanor runt om i världen för att se vad för bakterier som finns bland oss. Tunnelbanan ska tydligen vara ett relativt säkert ställe när det kommer till vilka bakterier vi kommer i kontakt med. De vanligaste bakterierna kommer från vår egen hud. Intressant är att bakterierna på tunnelbanan har en lägre antibiotikaresistens än de i jorden eller våra magar. Dr. Christopher Mason som är med i videon är professor i genomfysiologi och biofysik vid Weill Cornell Medicine. Tumnagel
38.2°
+
Hugo Engström
0

Forskare hittar vattenånga på Ganymede
Med hjälp av data från superteleskopet Hubble

Ett forskarlag lett från svenska KTH har analyserat data som NASA:s teleskop Hubble samlat in om Jupiters, och solsystemets, största måne Ganymede och genom det hittat tidigare förekomster av vattenånga i Ganymedes atmosfär. Upptäckten gjordes genom att forskarna jämförde UV-ljus på bilder som fotograferats av Hubbles Space Telescope Imaging Spectrograph mellan 1998 och 2010 samt data som samlats in av Hubbles Cosmic Origins Spectrograph 2018. NASA skriver om upptäckten: "Ganymedex27s surface temperature varies strongly throughout the day, and around noon near the equator it may become sufficiently warm that the ice surface releases (or sublimates) some small amounts of water molecules. In fact, the perceived differences in the UV images are directly correlated with where water would be expected in the moonx27s atmosphere." Forskare tror att det finns mer vatten under Ganymede istäcke än vad det finns sammanlagt i jordens oceaner. 2022 kommer ESA:s JUICE-uppdrag (JUpiter ICy moons Explorer) lämna jorden och undersöka förekomsten av vatten närmare på Jupiters månar. Går allt enligt tidsplan så kommer JUICE att vara framme vid Jupiter någon gång under 2029. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
79kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
41kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
83kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
20kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
4kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
106kg
+
Roger Åberg