m

Taket och hatten av för Porsche 911 Carrera S Cabriolet
En bil du aldrig kommer att tröttna på

Taket och hatten av för Porsche 911 Carrera S Cabriolet
Foto: Roger Åberg / Feber
Bil / Tester

Jag har sedan jag fick möjligheten att börja provköra Porschar blivit en riktig sucker för märket, jag erkänner. Förut såg jag de bara som dussinbilar som inte stack ut i trafiken och det var nästan så att jag som biltok knappt lyfte på ögonbrynen när de brummade förbi. Bilarna fanns ju överallt och var inte alls märkvärdiga. Men på senare år har jag helt och hållet ändrat inställning och förstår nu varför det kryllar av dessa bilar på vägarna, för att folk älskar dem såklart. Det är bilar man kan köra med året om, som hela tiden bringar glädje till sina ägare och som faktiskt inte är helt opraktiska. Med dagens teknik är de inte ens särskilt bränsletörstiga heller. Precis som för Boxster S som jag körde för några veckor sedan blir det alltså hatten av för nya 911 Carrera S Cabriolet. Men för de som vill läsa vidare har jag faktiskt några rader till att säga om bilen.

Design

Vi kan börja med det här med utseendet på bilen. Vissa tycker att Porsche varit för fega i utformningen av bilen. Jag själv ser det som förfining av ett vinnande koncept. Det går inte att ta miste på vad det är för bilmärke som kommer farandes helt enkelt. I profil är fronten nästan näbbliknande och vansinnigt läcker från framhjulet och framåt. Baktill är det ett helt nytt tänk, fast ändå samma former på något vis. Jag älskar att baklamporna nästan känns som om de är kvar i konceptstadiet med sina otroligt slimmade linjer. Baken är riktigt tjock och kan ur vissa vinklar kanske se lite klumpig ut. Man vill inte smacka på smala vinterdäck på den här kärran, det passar sig absolut inte. Coupén är en tidlös klassiker med sina sluttande former och för att försöka behålla stuket så mycket det bara går trots sufflett är taket på cabrioleten faktiskt konstruerat så att det ser exakt ut som coupéns tak. Bilarna har alltså samma linjer trots olika material. Ett smart drag för den som vill kunna åka öppet men som inte vill kompromissa på utseendet. Alla har ju inte råd att ha en varje liksom. Riktigt lyckat i mina ögon och något andra cabtillverkare bör efterapa i största möjliga mån. I Porsches fall handlar det heller inte enbart om utseende, utan även om funktion. Sufflettens linjer gör nämligen att det blir mindre turbulens bak över rumpan som i sin tur ger bättre tryck på spoilern.

Interiör

Snyggt och rent som det är i alla nya Porschar. Panamera-lik mittkonsol som till en början kanske ser lite plottrig ut men som är fullständigt logisk efter några knapptryck. Knapparna har precis rätt känsla och även om de kanske inte är så upphetsande att se på är det desto trevligare att trycka på. Nytt är vindavvisaren som sitter som en krans runt "baksätet" och som automatiskt fäller upp sig med hjälp av ett knapptryck. Inget mer fipplande med manuell skydd alltså. Baksätet sätter jag inom situationstecken för det här är precis som Jaggan jag skrev om igår också ett nödsäte för ytterst korta sträckor. På tok för raka i ryggen och minimalt med plats för ben och kropp. Men det där visste ni säkert sen tidigare. Sköna framstolar är det i alla fall, trots ganska modest skålning och sidostöd. Värre stolar finns, men dessa duger prima och ger garanterat många mil utan träsmak.

Lite förvånande satt de gamla PDK-knapparna på ratten i denna bil. Knappar som jag trodde försvunnit i och med intågandet av 991-modellen, men jag hade fel. Efter ett kort samtal till en god vän fick jag klart för mig hur det ligger till. De gamla knapparna med Porsche egna påhitt att man kan växla upp eller ned på bägga sidorna om ratten är standard om man väljer multifunktionsratt. Den härligare ratten med mumsiga aluminiumpaddlar bakom får man om inte väljer knappratt alltså. Fortfarande samma växellåda, olika utformningar. Den "gamla" ratten som satt i denna bil har jag aldrig blivit kompis med och kunde inte förstå varför Porsche envisades med att hitta på ett eget system när det redan fanns flera implementerade hos andra tillverkare. Vissa saker bör man inte försöka vara unik på, när det finns annat som fungerar bra. Men man lär sig denna ratt mycket fort, och i ärlighetens namn, efter en stund låter man lådan jobba helt själv ändå, och det enda jag använder ratten till är att hålla i den. Växla med paddlar är kul en stund på gatan, men inget man använder i långa loppet känns det som. Visst är det kul att dumpa ner några växlar och lägga en härlig ljudmatta när man närmar sig ett rödljus, men annars sköter sig PDK:n mycket bättre utan min hjälp.

Körkänsla

Precis lika trevlig som vanliga coupén, ännu trevligare när vädergudarna är på gott humör. Det är med taket nere man vill avnjuta en sån här bil. Och med avgasrörs-knappen intryckt. Då mår bilen som bäst och även den som kör. Rosslandet från boxersexan är riktigt sexigt och charmigt. Vissa stunder låter det lite lätt ojämnt men precis innan det övergår till att låta dåligt lugnar det sig. En hårfin balans och verkligen ett unikt ljud. Vid högre varvtal när man trampar ur lite tar den verkligen höga toner och vid hårdare last på högre växlar grumlar det riktigt mysigt där bak. Att ha motorn bakom sig ger en speciell känsla för man känner sig ett med ljudet. Det är aldrig någon fördröjning utan det kommer direkt när man nuddar pedalen. Jag har heller aldrig varit med om en 911:a som smattrar så mycket vid nedväxlingar och motorbromsningar som denna, helt makalöst! Ett ljud som flera gånger fick mig att skratta rätt ut, och flera andra i omgivningen att le. Och det är inte en smäll heller, utan flera, i lite ojämn följd. En sån sak är för mig som förare ett tydligt tecken på att bilen har ett liv, och även om jag vet att den är fullsmockad med avancerad teknik blir den aldrig en torrboll utan bjuder istället på sig själv. Den kan vara snällast i världen för att nästa sekund vara en riktigt rå racer.

Utan knapparna "Sport" eller "Sport+" intryckta är gaspedalen relativt trög och hela bilen en härligt bekväm cruisingvagn. Motorn morrar på i lugn takt om man inte aktiverar avgasspjällen och bilen blir rätt anonym i trafiken. Första sport-läget ger den en vitaminkick och droppar genast ned lådan en växel och ger gas-och styrrespons en headsup att något är på gång. Nästa sportläge, "Sport+", kastar istället ned lådan två växlar direkt och sätter bilen på riktigt bushumör. Skitkul men lite väl nervöst om man kör i stan då lådan alltid vill varva ut innan den slänger i nästa växel. Inte helt oväntat ett läge man helst bör använda sig av på breda kurviga vägar eller på banan för den delen. Tyvärr testades inte det sistnämnda men de som slungat runt den här bilen på bana kan gå i god för att den inte skäms för sig trots att det är en cab. Cabbar av den här typen är inte längre sladdriga och ostyva i karossen, utan kan utan tvekan jämföras med coupé-modeller som tidigare varit kungarna på just bankörning. 991:an har längre hjulbas och bredare spårvidd fram än bak vilket ska ge den ett sjukt grepp i kurvorna och även göra den enkel att placera. Vridstyvheten är enligt Porsche hela 22 % högre om man jämför med föregångaren. Tack vare diverse lättviktsmaterial är den dessutom 60 kilo lättare också.

Mellansnack

Det är lite jobbigt att provköra nya Porschar, vilket har blivit ett riktigt bekvämt problem. Det finns helt enkelt inte så mycket att klaga på, om ens något. De riktigt inbitna sneglar kanske lite snett på den elektroniska servostyrningen, men det krävs många mil på racerbana för att kunna ens få säga något sådant anser jag. Det är framtidens teknik, en teknik som hjälper till att spara bränsle och som i sin tur gör köpet av en sån här bil mer motiverat, om man inte är motiverad nog från början. Det är bara prislappen som är bromsen, har man väl lyckats kliva över det trappsteget tvivlar jag på att man kommer att ångra sig.

Nu när Porsche har presenterat sina fyrhjulsdrivna versioner av 991:an kan inte jag komma på en mer rolig vinterbil heller för den delen. Det här är alltså inte bara en bil man brummar runt med på sommaren när det inte regnar, det här är en bruksbil. Och även om den här bara driver på bakhjulen är det väl bara att slänga på ett par vintersulor och ha kul i vinter istället för att behöva vänta på att få ta av täcket framåt våren. Jag vet ju att jag i alla fall hellre skrapar rutorna på en Porsche än på en trött gammal avdankad vinterbil jag har bara för att jag inte vill slita på min finbil. Saken är den att den här bilen tål det, och den bör användas för du kommer att få så mycket tillbaka i form av körglädje, komfort och cred för att du faktiskt inte glömmer bort den under något skynke någonstans. Hur kallt det än är på vintern fäller i alla fall jag alltid upp tummen åt de som använder sina sportbilar på vintern. Det är ju dessutom en tid när vem som helst kan få känna sig som en driftkung.

Avslutning

Fortsätt med det ni gör Porsche.

Fakta Porsche 911 Carrera S Cabriolet:

Motor: Boxersexa, 3.8 liter, 400 hästkrafter, 440 Newtonmeter.
Växellåda: Sjustegad PDK med dubbelkoppling.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 4.3 sekunder (Sport+), toppfart 299 km/h.
Bromsar: Ventilerade i dimensionerna 340 millimeter fram med sexkolvsok - 330 millimeter med fyrkolvsok bak.
Däck: 295/30 ZR 20 bak- 245/35 ZR19 fram.
Mått: Hjulbas 2.45 meter, längd 4.49 meter, bredd 1.80 meter, höjd 1.29 meter, vikt 1 485 kilo, bensintank 64 liter, förbrukning 0.89 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 210 gram per kilometer.
Pris: 1 154 000 kronor.

Läs mer
41.9°
0

Taket och hatten av för Porsche 911 Carrera S Cabriolet

En bil du aldrig kommer att tröttna på

Väderlöpet ger dig lite roligare väder
Kolla in din stads väder i löpsedelsformat

Väderlöpet är en ny, lite humoristisk, svensk vädertjänst som feberläsaren Per har spikat ihop på sin fritid. Tjänsten hämtar data från SMHI och presenterat sedan detta i form av hur en löpsedel kanske skulle kunnat se ut om denna användes för att presentera vädret. Här ovan och nedan kan ni se exempel på dagens Väderlöp från Borås och Kiruna. Hoppar ni vidare på länken kan ni generera en väderlöp-sedel för den staden ni själva bor i eller är intresserade av att se ett väderlöp från. Tumnagel
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Book of Boba Fett är nu färdiginspelad
Spinoff på The Mandalorian dyker upp på Disney+ i december

Skådespelaren Temuera Morrison berättar i en intervju med SFX Magazine att den kommande Star Wars-serien The Book of Boba Fett nu är färdiginspelad. I The Book of Boba Fett spelar Temuera Morrison huvudrollen som den legendariske prisjägaren Boba Fett, en karaktär som dök upp flera gångar i de ursprungliga Star Wars-filmerna såväl som i den animerade Clone Wars-serien samt The MandalorianThe Book of Boba Fett kommer att utspelas någorlunda under samma tid som The Mandalorian och beskrivs som en regelrätt spinoff-serie till denna. Någon gång i december planerar Disney att börja sända The Book of Boba Fett på Disney+. I bildspelet här nedanför hittas några av Boba Fetts framträdanden i Star Wars-universumet. Tumnagel
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bungie släpper brödrost med Destiny-tema
Om du vill käka frukostmackor med Tricorn-emblem

Spelutvecklaren Bungie har tagit fram en brödrost som man hoppas kan komma till pass på frukostbordet för alla som diggar deras spel Destiny. Brödrosten har kapacitet att rosta två skivor bröd åt gången. Den kommer dessutom att rosta in det så kallade Tricorn-emblemet från Destiny på varje brödskiva som rostas i brödrosten. Bungie kommer även att skicka med ett smörgåsfodral där man kan förvara sin mackor efter de rostats (till vänster på bilden ovan). Bungie kommer att skänka 10 procent av intäkterna man får in från brödrostförsäljningen till forskningssjukhuset St. Jude Children’s Research Hospital i amerikanska Memphis. Destiny-brödrosten släpps inte förrän i december men går att förbeställa redan nu för 88 euro. Tumnagel
29.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Den här hemsidan kommer att försvinna
Om ingen postar något på ett dygn

thiswebsitewillselfdestruct.com är en lite udda sak som är satt att försvinna om ingen postar något till den varje dygn. Går det alltså mer än 24 timmar så är det slut. Men vi verkar inte vilja att det ska ta slut, för den har varit online i snart 14 månader nu. Tumnagel
42.7°
+
Roger Åberg
0

MacBook Pro med M1X kommer kanske i höst
Tillsammans med Mac mini med M1X

Det börjar verkligen bli dags för Apple att släppa det där efterlängtade M1X-chipet. Men i sommar verkar det inte bli, utan istället kommer lanseringen i höst, i oktober/november. I alla fall enligt läckaren @dylandkt. Då kommer vi alltså att få se en helt ny MacBook Pro både i 14 och 16 tum och dessa kommer att ha den tjockare varianten av M1-chipet. Andra källor har sagt att dessa kommer i sommar, vem som har rätt återstår alltså att se. M1X, som chipet förväntas heta, kommer att ha fler thunderbolt-kanaler, fler CPU och GPUs, ha stöd för fler skärmar etcetera. Helt enkelt vara proffsigare och fetare. Maskinerna som kommer väntas få en ny form som går i iMacens anda, alltså kantigare och med lite annan look. Som bonus kommer det också att komma en Mac mini med M1X. Denna kommer att lanseras samtidigt som de nya MacBookarna och kommer nog att vara eftertraktad av bland annat videoredigerare. iMac Pro med M1X får vi dock vänta på ett tag till. Tumnagel
39.3°
+
Roger Åberg
0

Antalet kravbrev kring fildelning minskar kraftigt
Enligt Bahnhof

Bahnhof gillar inte riktigt det där med att internetanvändare blir utpressade av vad de kallar för upphovsrättsjättar. En sak de håller på med är att hålla koll på hur många ansökningar om informationsföreläggande som kommer in från upphovsrättsinnehavare till Patent- och marknadsdomstolen. I de ansökningarna begärs utgifter ut om internetanvändare som påstås ha fildelat. I år är antalet 28 vilket ska jämföras med 92 stycken förra året, alltså en rejäl minskning. Exakt varför antalet är mindre är inte helt klart. Bahnhof spekulerar i att det kan bero på att advokaten Jeppe Brogard Clausen och hans bolag Njord Law Firm har blivit åtalade för grovt bedrägeri i Danmark. Eftersom det är det bolaget som sköter de flesta ärendena i Sverige kan det ha med minskningen att göra. Tumnagel
61.9°
+
Roger Åberg
0

Hur går det för förbifart Stockholm?
En liten rapport

Förbifart Stockholm är ett jättebygge som dels görs för att bilar och framförallt lastbilar som kommer söder ifrån inte ska behöva åka in i Stockholm för att åka norr ut. Men projektet gör också att Stockholmare får en annan väg att ta sig från norr till söder av stan och tvärtom. Här kommer en rapport från Trafikverket om vad statusen är just nu. Nedan kan du se kanalen Stockholmshjärta prata om projektet. Tumnagel
43.8°
+
Roger Åberg
0

Componut är en fysikpusslare av Feber-läsare
Två svenska Fantastic Contraptions-hyllningar på en vecka

Tidigare i veckan tipsade vi om spelet Grejsimojs som var utvecklat av en Feber-läsare som hade lite tråkigt under sin pappaledighet. Det spelet var en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda en boll till ett mål. Men den Feber-läsaren var inte den enda som utvecklat en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda något till ett mål. Spelet Componut är också en fysikpusslare utvecklat av Feber-läsare och till skillnad från Grejsimojs finns Componut både för iOS samt Android. Utvecklarna har sagt att de lagt ner mycket tid på att anpassa byggsystem för pekskärmar för att få det så bra som möjligt. Spelet erbjuder även ett reprissystem så man enkelt kan spara och/eller dela sina lösningar på sociala medier. 15 kronor kostar det på Android och om man vill köra det på iOS får du punga upp 45 kronor. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Tom Hiddleston går igenom sin karriär
Mycket Loki

Skådespelaren Tom Hiddleston går här igenom några av rollerna han har spelat under sin karriär. Det blir en del snack om Loki men också om rollerna från filmer som Only Lovers Left Alive, Crimson Peak och The Deep Blue Sea. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

EA låter dig se innehållet i FIFA-lootlådor
Innan du köper dem

EA har infört något som de kallar för Ultimate Team Preview Packs för FIFA 21. Till skillnad mot vanliga paket med kort så kommer man att kunna titta på innehållet i dessa innan man bestämmer sig för att köpa dem med FUT Coins eller FIFA Points. Paketen öppnas sedan precis som vanligt med samma flashiga animation. Om man väljer att inte köpa ett pack så ligger det kvar i affären ett tag men byts sedan ut efter ett tag. Paket inte är köpta via FUT Store utan får på andra sätt (Division Rivals, SBC, etc...) kommer inte vara Preview Packs utan kommer fortsätta ha dolt innehåll. Ultimate Team Preview Packs är just nu de enda paketen som går att köpa i FUT Store, men de vanliga paketen kommer att dyka upp igen när spelets Festival of FUTball är över. Tumnagel
33.3°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för Dr. Death
Baserad på den sanna historien om Christopher Duntsch

Dr. Death är en kommande serie som handlar om neurokirurgen Christopher Duntsch som under två år lyckades döda två patienter och lemlästade över 30. Det ledde till att han fick smeknamnet Dr. Death och nu sitter av ett livstids långt fängelsestraff. Serien adapterar Wonderys kriminalare-podcast om ämnet och förutom Joshua Jackson kommer vi få se Grace Gummer, AnnaSophia Robb, Christian Slater och Alec Baldwin i serien. Dr. Death ska börja sändas den 15 juli. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Google kan lägga till blåtand till Hitta min enhet
Google gör som Tile, Oppo, Samsung och Apple?

Det verkar som att Google kommer ge folk fler alternativ att hitta sina borttappade enheter eftersom det har hittats referenser till ett API som heter Spot i den senaste APK:n för Googles tjänster. När man aktiverar Spot får man upp ett menyalternativ bland inställningarna för Hitta min enhet-nätvärk. Man har sedan länge kunnat hitta sin enhet via WiFi eller mobildata men det här verkar ju antyda att de planerar snurra upp ett helt nätverk där enheter också kan hittas via blåtand. Tile, Samsung och Apple har som bekant redan liknande nätverk uppe men eftersom det ju finns rätt många Android-enheter runtom i världen kan detta potentiella nätverk ju rätt bra täckning direkt om en stor majoritet aktiverar denna funktion. Google själva har inte kommenterat dessa fynd ännu och det återstår väl att se om det blir någon Airtag-liknande produkt av detta eller ej. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-appen på iOS ska få stöd för bild-i-bild
På tiden kanske

YouTube-appen för iOS kommer inom kort äntligen få tillbaka stödet för bild-i-bild. Det innebär att man snart kan titta på ett klipp i appen och sedan fortsätta att titta på det medan man gör andra saker på telefonen. Denna funktion kommer först rullas ut till Premium-användarna men kommer också aktiveras för övriga användare vid ett senare tillfälle. "Picture-in-Picture allows users to watch YouTube videos in a small mini player while simultaneously browsing outside of the YouTube app on their mobile device. We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS, and plan to launch PiP for all US iOS users as well." Exakt när utrullningen kommer att ske är oklart i skrivandets stund. Tumnagel
46.8°
+
Frode Wikesjö
0

Det verkar som en remaster av Alan Wake är på gång
I alla fall enligt Epic Games Store

Någon har lyckats rota runt i Epic Games Store och där hittat referenser till något som påstås vara en uppdaterad version av Remedy-spelet Alan Wake. Remedy har som bekant en uppföljare till Alan Wake på gång i samarbete med just Epic så en uppdaterad version av det första spelet på Epic Games Store är ju inget mer än logiskt. Bland dessa Epic Games Store-referenser har man också hittat kopplingar till Final Fantasy VII Remake vilket ju antyder att detta spel är på gång till Epics spelbutik inom kort. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Skandal! Grillchips var gräddfil och lök
Axfood återkallar leveransen

Matjätten Axfood meddelar att återkallar en leverans grillchips av märket Garant då de innehåller gräddfil och lök-chips i stället för grillchips. Nu är det väl egentligen så att gräddfil och lök är avsevärt mycket bättre än grillchips så folk som köpte dessa bara bör väl bara tacka och ta emot. Men eftersom gräddfil och lök-chipsen innehåller mjölkpulver kan det ju ställa till det för allergiska personer så man får väl ändå säga att återkallandet var rätt beslut i slutändan. Chipspåsarna som stoppas väger 200 gram och har bäst före-datum 26 november 2021. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nobody ska få en uppföljare
Somebody?

Actionfilmen Nobody med Bob Odenkirk verkar få en uppföljare vilket ju är trevligt att höra. Värt att nämna är att denna potentiella uppföljare inte har fått grönt ljus från filmstudion ännu men manusförfattaren Derek Kolstad håller på att skriva manuset och med tanke på hur bra respons första filmen fick är det väl egentligen bara formalia innan uppföljaren blir verklighet. Första filmens regissör, Ilya Naishuller, säger att uppföljaren kommer ge Connie Nielsens karaktär, Nobody-snubbens fru, mer att göra. Tumnagel
44.0°
+
Frode Wikesjö
0

I går var det varmaste junidagen på 74 år
Grattis Målilla!

I går var det en härlig sommardag med temperaturer över 30 grader på flera håll i landet. Varmast var det dock i Målilla Småland där hade man 34,6 grader vilket var den varmaste junidagen på 74 år. Denna värme förväntas fortsätta under helgen vilket ju är kalas. Tumnagel
32.7°
+
Frode Wikesjö
0

Riktigt bra genomgång av nya Tesla Model S Plaid
Alla nyheter gås igenom

Nya Tesla Model S Plaid accelererar väldigt snabbt och hur det känns för de som åker med kan ni se nedan. Men det är massor av andra saker som också är nya, det finns nya skärmar, en helt ny och konstig ratt, nya sätt att lägga i växlar och så vidare. I den här videon gås alla dessa igenom lugnt och metodiskt, riktigt sevärt! Tumnagel
29.4°
+
Roger Åberg
0

Nu kan du köpa Lupin-kläder
Rätt stiliga sådana!

Netflix och Louvren har slagit sina påsar ihop och gjort lite saker inspirerade av serien Lupin, som nu kommit med en säsong två. Prylarna är rätt fina tycker jag och består av lite tröjor och en keps med orange tag. Man har även gjort en kudde och ett litet bord. Priserna är också ok, inte billigt men inte så att man ramlar av stolen. Tumnagel
72kg
+
Roger Åberg

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
86kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
64kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
38kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
106kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
122kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
58kg
+
Roger Åberg