11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Toyota Corolla Cross kommer visst hit
Toyota Corolla Cross kommer visst hit Den lilla suven har Sverigepremiär i slutet av 2022

Förra sommaren presenterade Toyota den nya modellen Corolla Cross. En SUV-version av Corolla, typ. Men det var ingen modell som skulle komma hit sades det då. Nu får vi dock reda på att den visst kommer till Sverige, men lanseringen dröjer till slutet av 2022.

Corolla Cross är Toyotas första modell med den femte generationen av självladdande hybridsystem. Den går att få med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift och bilen baseras på plattformen GA-C. Den framhjulsdrivna versionen har en hybriddrivlina som ger 197 hästkrafter och 0–100 km/h ska gå på 8,1 sekunder. Den fyrhjulsdrivna har en elmotor på bakaxeln som hoppar igång och hjälper till vid exempelvis halka. Måtten på bilen är 4,46 meter på längden, 1,82 på bredden, 1,62 på höjden medan hjulbasen är på 2,64 meter.

Vad priset kommer ligga på lär vi få reda på närmare premiären.

Bil, Toyota, Toyota Corolla Cross, officiell, SUV, crossover
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Toyota Corolla Cross kommer visst hit
Visa Pressmeddelande Premiär för Toyota Corolla Cross – ny SUV i C-segmentet

Toyotas första modell med femte generationen självladdande hybridsystem
Finns med framhjulsdrift eller AWD-i, intelligent fyrhjulsdrift
Nytt multimediasystem med många uppkopplade funktioner och 12,3-tums instrumentskärm
Hög säkerhet med T-Mate, som bland annat innefattar nödstoppssystem samt ytterligare avancerade system för aktiv körning och parkeringshjälp

Med helt nya Toyota Corolla Cross kompletteras världens bästsäljande modellserie för första gången med en SUV. Den nya modellen blir inte bara ett komplement till Corolla och Corolla Touring Sports utan kompletterar även Toyotas befintliga utbud av SUV:ar.

Corolla Cross baseras på plattformen GA-C, som utgår från TNGA-filosofin (Toyota New Global Architecture) och placerar sig mellan Toyota C-HR och RAV4 i hjärtat av det viktiga europeiska segmentet C-SUV.

Corolla Cross är 446 centimeter lång, 182,5 cm bred, 162 cm hög och har en hjulbas på 264 cm.

Interiören bjuder god sikt för alla resande och har mycket bra ben- och huvudutrymmen i både fram- och baksäte. Bakdörrarna har generös öppningsvinkel och ett panoramasoltak finns som tillval.

Femte generationens hybridsystem

Corolla Cross är den första modellen med femte generationens hybridsystem. Den självladdande elhybriden får därmed högre vridmoment, högre elektrisk effekt, bättre effektivitet och mer körglädje.

Transaxeln har omkonstruerats och ett nytt smörjnings- och oljesystem med lågviskositetsolja bidrar till högre effektivitet och effekt tack vare mindre elektriska och mekaniska förluster.

Det nya batteripacket, som består av det senaste utvecklingssteget för litiumjon-batterier, är kraftfullare och 40 procent lättare än det tidigare.

Den framhjulsdrivna versionen har en 2.0-liters hybriddrivlina som ger 197 hästkrafter (146 kW). 0–100 km/h tar 8,1 sekunder.

Den fyrhjulsdrivna versionen, AWD-i, har dessutom en kraftfull elmotor på bakaxeln som ger 30,6 kW. Denna motor griper in automatiskt för att ge bättre grepp vid exempelvis halka. Acceleration 0–100 km/h tar även med den fyrhjulsdrivna versionen 8,1 sekunder.

Den femte generationens hybridsystem är även förbättrad vad gäller körbarhet. Kraftleveransen är mer linjär, förutsägbar och lättkontrollerad under acceleration, på så sätt att bilens hastighet bättre följer motorns varvtal. Det ger en mer naturlig upplevelse.

Detta har åstadkommits genom att omkalibrera förhållandet mellan gaspådraget och responsen från drivlinan.

Nytt multimediasystem

Corolla Cross har ett uppgraderat HMI (Human Machine Interface) med den senaste multimediatekniken. Den Europaspecifika utformningen av instrumentpanelen har både en helt ny 12,3-tums instrumentskärm (digital cockpit) och en 10,5-tums multimediaskärm.

12.3-tumsskärmen har såväl ny mjukvara som hårdvara och är den största i detta segment. Den ger många möjligheter för personliga inställningar och visning av exempelvis bränsleförbrukning, hybridsystemets arbete samt navigation.

Det nya multimediasystemet har en ny, snabbare processor och anslutning för Apple CarPlay (trådlös) samt Android Auto (med sladd), samt Toyota Smart Connect. Dessutom molnbaserad navigation, röststyrning och uppdateringar över nätet (over-the-air). Via appen MyT går det att få köranalyser, lokalisera bilen och fjärrstyra bland annat klimatanläggningen samt dörrlåsen.

Corolla Cross är utrustad med T-Mate, som kombinerar senaste generationen Toyota Safety Sense med flera andra körassisterande system.

För första gången har det aktiva krocksskyddssystemet en accelerationsdämpning (Acceleration Suppression) i låga hastighet samt assistans för att upptäcka trafik som korsar körbanan i en korsning (Intersection Cut-In Traffic Assist). Funktionen som kan upptäcka mötande trafik (Oncoming Traffic detection) samt korsningsassistenten (Intersection Turn Assist).

En annan nyhet är nödstopp (Emergency Driving Stop System, EDSS) och uppdateringar över nätet. Flera av systemen har förbättrats, däribland den intelligenta aktiva farthållaren (Full Speed Range Adaptive Cruise Control, FSR ACC) liksom den intelligenta filhållningsassistenten (Lane Trace Assist, LTA) och vägskyltsigenkänningen (Road Sign Assist, RSA).

T-Mate ger körassistant med bland annat dödavinkelvarning (Blind Spot Monitor, BSM) med varningsfunktion vid dörröppning (Safety Exit Assist, SEA), det automatiska helljussystemet (Auto High-Beam System, AHB) varning för korsande trafik vid backning med autobroms (Rear Cross Traffic Alert) och Intelligent Clearance Sonar, ICS.

Corolla Cross har även en central krockkudde mellan framsätena, för att minska risken att föraren och passageraren slår i varandra i händelse av en sidokollision.

Sedan lanseringen 1966 har mer än 50 miljoner Corolla sålts runt världen. Nya Corolla Cross kommer att ytterligare stärka Toyotas närvaro i C-segmentet och bidra till företagets mål om 400 000 sålda bilar, vilket motsvarar en marknadsandel på nio procent i Europas mest konkurrensutsatta segment till 2025.

Corolla Cross har Sverigepremiär under senare delen av 2022.
37.3° 0 Bobby Green Bobby Green
fre. 3 dec 2021, 15:45
Toyota Corolla Cross kommer visst hit Den lilla suven har Sverigepremiär i slutet av 2022
37.3°
0